Noniin. Eli perjantaina hieman ennen kello 16.30 Aki Holma tuli avaamaan aitio-ovet ja päästi ulkona odottavan noin parikymmentäpäisen väkijoukon sisään. Kysäisin heti, että voidaanko ulko-ovi jättää raolleen mattimyöhäisten tähden ja vastaus oli kieltävä. Jääkiekkoliiton edustaja oli juuri käynyt arvioimassa jään kuntoa ja avoimet ulko-ovet kuulemma heikentävät jään kuntoa (sisään pääsee kosteaa ilmaa ja jotain tällaista). Ei liity varsinaisesti tilaisuuteen, mutta tällaista jännää tietoa tarjottiin heti kättelyssä.
Itse tilaisuus alkoi sillä, että Holma kävi läpi pelkistetysti läpi TPS:n menopuolen "keskisuureen seuraan" verraten. TPS oli käytännössä joka osa-alueella edellä, vähiten urheilupuolella ja eniten kiinteistökuluissa. Nämä kiinteistökulut olivatkin mielenkiintoinen osa-alue: keskisuuren seuran menot vuodessa noin 500k, TPS:lle 1,5 miljoonaa.
TPS on julkisesti valitellut kallista kotiareenaansa ja minun korviin tämä on kuulostaa tekosyyltä huonoille talousluvuille. Jäähalleja Suomessa kuitenkin toistasataa, Turkuhalli tuskin miljoonittain enemmän energiaa kuluttaa kuin esimerkiksi Oulun jäähalli. Ongelmista suurin ei kuitenkaan ole energia- tai muutkaan kustannukset, vaan raa'asti vuokra.
Vuokrasopimus, jonka TPS muinoin teki (täysin omasta tahdostaan), on TPS:n kannalta tänä päivänä kestämätön. 2019, jolloin vuokrasopimus tehtiin,
vuokra oli alle miljoonan luokkaa (
jo tällöin kallis?) ja sopimukseen kirjatun indeksikorotuksen myötä vuokra on nykyään siis jo puolentoista miljoonan paikkeilla eikä ole alaspäin tulossa. Pähkinänkuoressa vuokrasopimus on TPS:lle kestämätön, tämä täysin heidän myöntämänä. Niin kauan kuin TPS maksaa hallistaan nykymuotoista vuokraa ei edes nollatulos ole realistisesti mahdollista.
Miksi vuokrasopimus sitten muinoin tehtiin? Toiveissa oli, että tapahtumia olisi enemmän (lue: noin 50
isoa ja tuottavaa tapahtumaa vuodessa). Eli taustalla ylioptimistista ajattelua.
Mitä nyt on tehtävissä? TPS yrittää uudelleenneuvotella vuokrasopimuksen Turun kaupungin kanssa ja ellen väärin muista/käsittänyt, niin jokin tapaaminen on jo tällä viikolla. Jos ollaan rehellisiä, niin Turkuhallille ei ole ketään muuta käyttäjää kuin TPS, joten henkilökohtaisesti tahtoisin uskoa kompromissin löytyvän. Vastaavasti jos TPS kupsahtaisi samalla kupsahtaisi myös Ratapiha-hanke. Eli kyllä, jos uudelleenneuvottelu ei tuota tulosta on TPS yksinkertaisesti kusessa.
Tilaisuudessa nostettiin kuulijoiden toimesta ylös myös se, että puolentoista miljoonan vuokra hallista ei kuitenkaan ole kuin noin puolet koko viime kauden tappiosta (2,8 miljoonaa). Tekijöitä olisi pitkäksikin listaksi asti, mutta luetellen muutamia tekijöitä:
- Markkinointikulut. Viime kaudella pumpattiin esim. kauden avaukseen niin paljon rahaa, ettei edes täysi halli olisi tehnyt siitä kannattavaa. Tällä kaudella markkinointiin käytettävät rahat on noin puolitettu ja kohdennetaan huomattavasti tarkemmin. Mittarien, mitä ei tilaisuudessa avattu, mukaan TPS:n näkyvyys on kuitenkin vielä samalla tasolla kuin viime vuonna vaikka rahaa markkinointiin sijoitetaankin vähemmän.
- Urheilupuolen kuluissa säästetään missä voidaan. Yövytään hotelleissa vähemmän, tien päällä ruokaillaan halvemmalla ym. mitä ikinä voikaan tehdä.
- Kaikki, mitä toimistolla on voitu kilpailuttaa on kilpailutettu. Puhelinliittymät ym.
- Toimistolla myös kulttuurinmuutos. Jos muinoin on herkällä kädellä ulkoistettu esim. mainostoimistoille hommia (ja maksettu niistä, tietenkin), nyt tehdään itse. On ollut asenne, että "kyllä joku nämä kuittaa" kun on tiedetty Supercellin kaverien lompakot.
- Budjetointi näin yleisesti. Ennen on budjetoitu sen varaan, että esim. pelattaisi pitkä playoff-kevät. Samanlaista yltiö-optimismia kuin hallin tapahtumien suhteen.
Eli paljon tuttuja, jo-muiden-toimesta nähtyjä virheitä toistettu kaiken kukkuraksi. Kupittaalta löytyisi esimerkki, kun budjetointiin europelejä ja pelaajamyyntejä joista kummatkaan eivät toteutuneet. Seuraavaksi oltiinkin konkurssin partaalla. Kai kaikki pakko kokea itse.