Mainos

Haudat auki – kuolleista herätettyjä TV-ohjelmia

  • 15 208
  • 84

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Viime vuosina on tuntunut olevan jälleen trendi herättää kuolleista ysärin lopun ja 2000-luvun alun suosikki TV-ohjelmia. Touhun avasi käsittääkseni Nelonen vuonna 2015 kun ilmoitettiin Haluatko miljonääriksi-ohjelman paluusta. Nelonen palautti myös Heikoimman lenkin ohjelmistoon pari vuotta myöhemmin. MTV lähti myös samalle linjalle palauttaen Bumtsibumin ohjelmistoonsa 2017. Tänä vuonna televisioon palaa vielä Napakymppi (Nelonen) sekä Onnenpyörä (TV5).

Mielenkiintoinen yksityiskohta tuntuu olevan, että kaikkiin näihin ohjelmiin on otettu suosiolla uusi juontaja. Näin, vaikka joka kerta tunnutaan käyvän sama keskustelu siitä, miksei alkuperäistä "aitoa ja oikeaa" juontajaa olla edes kysytty. Suurin kohu tuli Bumtsibumin ottaessa Kalle Lindhroothin Marco Bjurströmin sijaan ohjelmaan. Pienempää kohua on ollut kun Napakymppiin ei tule Kari Salmelainen tai Kaitsu, eikä Onnenpyörään Janne Porkkaa tai Saija Palinia. Kenties tässä olisi jollakin kanavalla mahdollisuus repäistä, ja ottaa ensimmäisenä ohjelma vanhoine juontajineen ohjelmistoonsa.

Omasta mielestäni parhaiten henkiinherätyksestä on selvinnyt Heikoin lenkki. Se toimii kenties paremmin kuin alkuperäinen Kirsi Salon versio. Jaajon HM on tälläkin palstalla herättänyt närää hitaalla temmollaan ja pääasiassa Nelosen omiin ohjelmiin perustuvalla kysymyspatteristollaan. Bumtsibum on taas ollut porukan ehdottomasti suurin floppi. Ohjelmaa on haukuttu tekopirteäksi ja käsikirjoitetuksi. Ohjelmaan on vaikeampi osallistua kotisohvilta näiden ADHD-uuditusten jälkeen. Syksyllä selviää sitten miten Napakymppi ja Onnenpyörä toimivat 2010-luvulla.

Minä otan nämä henkiinherätetyt ohjelmat innolla vastaan. Niissä on jonkinlaista nostalgiaa minulle ysärin alun lapselle. Bumtsibumia katseltiin lauantaisin saunan jälkeen, ja Lasse Lehtisen Haluatko miljonääriksiä sunnuntaisin. Onnenpyörää katselin joskus koulun jälkeen iltapäivisin, mutta Napakymppi ei kolahtanut koskaan lapsena. Tosin nyt aikuisiällä on tullut katsottua varmaan jokainen YouTubessa oleva pätkä vuosien saatossa.

Ohjelmien kaivaminen kylmiöstä ei ole mitenkään uutta. Minä muistan ainakin Tuplan tai kuitti-ohjelman kaksi kautta kymmenen vuoden takaa, sekä Kymppitonnin Suomi TV:llä nykyisen vuosikymmenen vaihteessa. Kymppitonnia, myös sitä uutta versiota tuli katsottua. Liekö sitten epämääräinen TV-kanava lopetti ohjelman jo parin vuoden jälkeen.

Mitä mieltä palstatoverit ovat tästä parin vuoden aikaisesta trendistä? Kuuluvatko nämä ohjelmat monttuun? Mitkä ohjelmat ovat toimineet, mitkä flopanneet? Ovatko juontajavalinnat olleet oikeita? Entä mikä ohjelma tulisi seuraavana herättää kuolleista?
 

Joukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tähän listaan kuuluu ehdottomasti Gladiaattorit. Nämä aiheuttavat hieman ristiriitaisia fiiliksiä, mutta mahdollisuus on annettava. Tuo entisten juontajien itkut ovat lapsellisia, jos halutaan päivitys ohjelmaan, ei sitä voi tehdä vanhan juontajan voimin. Janne Kataja veti somekansan pointsit kotiin, kun oli yhteydessä Salmelaisen kanssa ja kyseli tärpit ja "sai hyväksynnän" omalle visiolleen.
 

Tuamas

Jäsen
Olennaista näissä nähdäkseni on, että sitä ohjelman X-faktoria ei raiskata tai muuteta.

Bumtsibumissa nähdäkseni alkuperäinen oli leppoisaa, lopulta melko hidastempoista hyväntuulista lauleskelua, jossa ainoa vauhdikas ja vaarallinen elementti oli Bjuströmin Marco. Eli sellaista mitä 40+ porukka voi rauhassa lauantai-illassa katsella ja muiden on pakko mukautua.
Uusintaversiossa homman tempo on nopeutunut ja ollaan pyritty tekemään vanhemman sukupolven ohjelmarungolla nuorelle sukupolvelle ohjelmaa, hirveä sähläys ja häsäys jatkuvasti päällä ja kas, potentiaalisin katsojaryhmä on menetetty.
Ei ole yllätys, että katsojaluvut ovat kaukana alkuperäisestä.

Ja sitten tämä joka on vähintään yltänyt edeltäjänsä tasolle ja katsojamäärät huutavat hoosiannaa, eli Haluatko Miljonääriksi. Siinä ollaan pidetty kaikki menestystekijät kasassa, muutokset ovat olleet lähinnä pientä nykyaikaistamista, mutta itse ohjelma rullaa hyvin samoin kuin jo Lasse Lehtisen aikaan. Kysymyksissä viivytellään, jännitystä rakennetaan, naureskellaan tonnissa kosahtaville, rakennetaan mahdottoman oloisia kysymykspatteristoja (tubettajista kirjallisuuden historiaan yhdellä kysymyksenvälillä) ja toivotaan parasta kilpailijan puolesta.

Haluatko miljonääriksi menettäisi suurimman osan tenhostaan jos kysymyksissä ei olisi näin hidas tempo (näin on aina ollut, nimim. kokemusta on).
 

Barnes

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tasuno Tasalakki
Tänä vuonna televisioon palaa vielä Napakymppi (Nelonen) sekä Onnenpyörä (TV5).
Ja Idols höystettynä megayllätyksellä. Nimittäin Heikki Paasonen EI juonna ohjelmaa, vaan Anni Hautala ja Juuso Mäkilähde. Aamulypsy jatkaa dominointiaan.
 

Roku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Entä mikä ohjelma tulisi seuraavana herättää kuolleista?
Ilman muuta Megavisa tai Noppapotti. Jukka-Pekka Palo juontamaan vierellään joku kuminaamainen blondi niin se olisi just.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Speden Spelit oli kova. Maestroa ei taida saada enää eloon mutta olisiko kukaan nyky-tyypeistä edes sinnepäin että voisi yrittää? Tuskinpa, konsepti oli vahvasti kiinni Pasasessa ja hänen sairaalloisessa kilpailuvietissä ja huonossa häviämisen taidossaan.

Ai että kun oli komias heittää koulun/työpäivän jälkeen sohvalle ja naattia speleistä.
 

pehtoori

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings, HPK
Giljotiini vois olla hyvä uuswanha paluumuuttaja. Taisi olla oikein kotimainen formaatti, jota myytiin ihan ulkomaillekin.
 

Undrafted

Jäsen
Hyvä ohjelma on hyvä ohjelma, vaikka olisikin uudelleenlämmitetty. Eri kysymys onko uudelleenlämmitetyt versiot sitten kuinka hyviä tai oliko alkuperäinenkään kovin hyvä. Vanhan ohjelman nimellä saa tietysti paremmin huomiota, kuin jos tekisi uuden ohjelman samasta aiheesta. Uusi Napakymppi saanee paremmat katsojalukemat kuin Treffaa mun vanhemmat, vaikka treffiohjelmista kummassakin kyse.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Jyrki, aivan järisyttävän merkityksellinen ohjelma sen ajan nuorisolle ja laajemminkin, populaarimusiikkia seuraaville. Toki Youtube etunenässä on tehnyt tarpeettomaksi sen, että pitäisi olla jokin yksi valtakunnallinen foorumi musavideoille. Siis musiikkivideo on kenties tärkeämmässä asemassa nyt kuin koskaan, mutta niiden jakelukanavat ovat pirstaloituneet. Siltikin nostalgiapäissäni sanon, että jotain Jyrkin kaltaista ohjelmaa olisi mukavaa seurata edelleen.
 

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Gladiaattorien uudelleenlämmitys oikein korostaa tätä nykyajan television ongelmaa: uusien gladiaattorien on näemmä aivan pakko olla jo valmiita julkkiksia tai vähintään semijulkkiksia. Miksi ihmeessä? Alkuperäisessä he olivat jotain ihan random tyyppejä, jotka suurin osa eivät edes jääneet julkisuuteen roikkumaan ohjelman päätyttyä. Aikamme on vain niin jumalattoman huomiokeskeinen etten kerta kaikkiaan kestä. Lisäksi ihmettelen sitä mitä suurin osa muistakin ihmisistä tuntuu ihmettelevän eli miksi ihmeessä ohjelmaan on otettu gladiaattoreille vanhat nimet? Se ei kuitenkaan tuo mitään nostalgia arvoa lisää yhtään, vaan päinvastoin näyttää vain nolosti siltä että kaikki tehdään ihan puolivillaisesti ja mennään tasan sieltä missä aita on matalin..

Onnenpyörän paluuta en jaksa edes spekuloida, mitä siitä tulee. Milloin saamme Megavisan takaisin? Se oli kuitenkin kunnon tykitystä :D
 

Nick Neim

Jäsen
Onhan se tosiaan sääli, että lapsuuden suosikki Speden spelejä ei voida mitenkään herättää uudelleen eloon. Ei, vaikka jostain ilmestyisi Speden kaksoisolento. Jääpähän kultaiset muistot voimaan, joten eipä siinä.

Näistä nykyisistä haudasta kaivetuista ohjelmista Jaajon miljonääriä tuli katseltua, kunnes into lopahti. Heikoin lenkki, Napakymppi tai Bumtsibum eivät saaneet edes mahdollisuutta. Sen sijaan Gladiaattoreita ajattelin ainakin vilkaista.

Kuten ylempänäkin todettiin, niin onhan se vain fakta, että hyvä ohjelma toimii aina, oli se ohjelma sitten jo aikoinaan kuopattu tai kokonaan uusi. Mielestäni ideoiden uudelleenkierrättämisessä ei ole yhtikäs mitään vikaa, jos on itse kykenemätön keksimään parempaa. Mennään sillä, mikä on parasta tarjolla olevaa. Oli se sitten vanhaa tai uutta.
 

Ameno

Jäsen
Selänne voisi ruveta Spedeksi uusiin Speden speleihin. Ainakin Supertähdissä kävi ilmi kaikissa kilpailuissa, kuinka hän tosiaan haluaa voittaa jokaisen kisailun ja harmitus kävi ilmi, jos ei näin käynyt.
 

ernestipotsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tämähän ei ole vain kotimainen ilmiö vaan uusvanhoja TV-sarjoja ollaan herätelty viime aikoina Amerikkaa myöten. Vaihtelevalla menestyksellä.

Prison Break
24
MacGyver
Twin Peaks
DuckTales (Ankronikka)

Mitäs näitä muita olikaan?
 

Realcowboy

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa

Aurinkotuuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
IFK & useat muut punapaidat & Pallopojat
@ernestipotsi; olisi jo aika herättää henkiin merkittäviä suomalaisen kulttuurin tuotoksia, kuten

Me Tammelat
Jatkoaika (ehdottomasti jälleen mukana Lenita Airisto)
Tenavatuokio
Lahjomattomat (voitaisiin tehdä suomalaisin voimin mustavalkoisena)
Laatikkoleikki
Hymyhuulet ja Mutapainin ystävät (mukana nykyisin kai satavuotiaat Aki ja Turo)
 

Ilmari Ahde

Jäsen
Suosikkijoukkue
Haukiputaan huorakuoro
Lauantaitanssit.

Mitäs jos päivitellään tähän päivään, teinihelvetissä siideristä tahmaisella tanssilattialla siideristä tahmainen nuoriso tamppaa menemään. Väliin pientä mustasukkaisuusdraamaa, käsilaukut heiluu ja mouhijärveläiset halkoo ilmaa, illan päätteeksi oksennellaan ja itketään. Seuraavana lauantaina sama uusiksi.
 

JYP#44

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tyyni Kari & Klassikkopaidat
Gladiaattorien uudelleenlämmitys oikein korostaa tätä nykyajan television ongelmaa: uusien gladiaattorien on näemmä aivan pakko olla jo valmiita julkkiksia tai vähintään semijulkkiksia. Miksi ihmeessä? Alkuperäisessä he olivat jotain ihan random tyyppejä, jotka suurin osa eivät edes jääneet julkisuuteen roikkumaan ohjelman päätyttyä. Aikamme on vain niin jumalattoman huomiokeskeinen etten kerta kaikkiaan kestä.
Tätä itsekin pohdin Gladiaattoreista. Joukossahan on mukana suorastaan puhkikuluneita naamoja, etunenässä Aki ja Rita, sekä Martina Aittolehti. Perus huomionkipeistä julkkiksista mukana on myös Oona Tolppanen ja Amin Asikainen.Suorastaan naurettavuuden tasolle mennään kun hehkutetaan julkkisten veljiä, tarkoitan näillä Cheekin ja Bull Mentulan veljiä.

Siinä muuten olisi ollut hyvät uudet nimet näille kahdelle "Cheekin veli" tai "Bull Mentulan veli".
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onhan se tosiaan sääli, että lapsuuden suosikki Speden spelejä ei voida mitenkään herättää uudelleen eloon. Ei, vaikka jostain ilmestyisi Speden kaksoisolento. Jääpähän kultaiset muistot voimaan, joten eipä siinä.
.
Maikkari voisi tempaista ja lähettää Speden Spelejä uusintoina. Kesällä kanavilta tulee pelkkää kuraa.

Ohjelma keräisi katsojia ja saisi naureskella vanhoja julkkisnaamoja nuorina. Spedellä on oma camp-huumori-ulottuvuutensa tässä ohjelmassa. Ja matskua on vaikka 24/7 yhdeksi kesäksi.
 

Captain Slow

Jäsen
Suosikkijoukkue
KR69, K11ng Perrin, Bratislavan mm-miehistö 2019
Jyrki, aivan järisyttävän merkityksellinen ohjelma sen ajan nuorisolle ja laajemminkin, populaarimusiikkia seuraaville. Toki Youtube etunenässä on tehnyt tarpeettomaksi sen, että pitäisi olla jokin yksi valtakunnallinen foorumi musavideoille. Siis musiikkivideo on kenties tärkeämmässä asemassa nyt kuin koskaan, mutta niiden jakelukanavat ovat pirstaloituneet. Siltikin nostalgiapäissäni sanon, että jotain Jyrkin kaltaista ohjelmaa olisi mukavaa seurata edelleen.
Kieltämättä hyvä idea. Ainut "mutta" minkä minä keksin tähän on se et kyseisessä ohjelmassa nähtäisiin nykyään aika paljon musiikkia joka ois kauniisti sanottuna kaupallista paskaa. (tosin samaa settiähän ne radiokanavien soittolistatkin aikalailla on, se soi joka maksaa eniten)
Tässä nyt viimeajoilta hyvä esimerkki Mr. Elämänpeli - #Elämänpeli (feat. Touko) [Virallinen Musiikkivideo] - YouTube

Olikos muuten Yleisradiolla joskus 2005-2010 seutuvilla joku musiikkivideoihin perustunut ohjelma?

Hannu Karpon tapaista reportteria kyllä kaivattaisiin joka puuttuisi Suomen epäkohtiin.
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Mitäs näitä muita olikaan?

No sitten on myös näitä sarjoja, joihin on vuosien tauon jälkeen tehty uusi kausi pääasiassa niillä alkuperäisillä näyttelijöillä. Ainakin seuraavat on herätetty viime aikoina henkiin:

X-Files
Rimakauhua ja rakkautta
Gilmore Girls

Kertooko tämä kaikki ketjussa mainittu sitten ideoiden kollektiivisesta loppumisesta vai jonkinlaisesta laajemman kohderyhmän tavoittelusta, kun sarjoilla on historiansa puolesta faneja/katsojia jo valmiiksi vähän vanhemmissa ikäluokissa. Vai onko tämä sitten vain trendi, että yritetään ratsastaa tunnetuilla "brändeillä" vähän vaihtelevalla menestyksellä.

Itseltäni varovainen hyväksyntä kaikille. Ei aiheuta suuria tunnekuohuja, mutta esimerkiksi näistä omista mainitsemistani Rimakauhua ja rakkautta palasi onnistuneesti ruutuun. X-files oli myös todella nostalginen nähdä, koska oli aikanaan vahva osa omaa nuoruutta.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Kukaan ei ole maininnut vielä Tuttu Juttua? Kyllä tuollekin ohjelmalle löytyisi liuta katsojia, jos vetäjiksi saadaan supliikit juontajat ja rytmi on sopivan rauhallinen. Luulisi sen olevan mainosrahoitteisten kanavien päiväuni: edullinen tuottaa ja kohderyhmä on ostovoimainen. Kunhan ohjelmaa ei vain pilata pelkillä julkkispariskunnilla. Iso osa ohjelman suosiota oli "tavis-TV" - peräkylän martit ja vienot saivat oman ruutuhetkensä.

Talonpojan rallin voisi tuoda uudistettuna teemalla Postimiehen ralli, jossa postimiesten on selviydyttävä johdon keksimistä uusista tehtävistä. Huonoiten menestyneille annetaan potkut. Persaukinen MTV voisi rekrytoida Hapsiaisen eri tv-ohjelmiinsa. Kissanhiekkalaatikko ja yksi käsi riittää.
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Ja tämähän ei pidä paikkaansa, mutta ihan sama. Sitkeässähän ne kaikki uskomukset radiota koskien tuntuu olevan. Aina samat biisit jne..
T: Reilut 15 vuotta alalla.

Miksi kaupallinen radio tarvitsee soittolistoja | Radio Chicken BBQ

Totta toinen puoli
Näin se vain on – rahalla pääsee radioiden soittolistoille – Päivän Lehti

Tottakai listojen kokoajat kiistää suoran yhteyden, mutta manipulointikeinoja on monia. Kaikki muistanevat Robini fronsideollien youtubetykkäysten "miljoona yhdessäyössä" casen, jossa jäljet johti klikkimyyjiin kiinassa (ei voitu todistaa), mutta monet jenkkiartistit on jääny kiinni feikki twitterseuraajista, nääkin kiinasta generoituina. Molemmat, twitterhuomio ja youtube peukut vaikuttaa suoraan biisin näkyvyyteen ja sitä kautta listankokoajiin.

Kaupallinen radio tarttee soittolistansa, tää on jenkeissä puhkitutkittj juttu. Eriasia on, pitääkö verorahotteisen YLEn kisata soittolistakisassa kuulijoista...
 

vastaantulija

Jäsen
Suosikkijoukkue
Määrätietoisesti HPK
Jännä nähdä tuosta napakympistä, että minkäikäisiä osallistujia sinne haalitaan vai onko ihan laidasta laitaa. Nykypäivänä on teknologia tuonut niin paljon mahdollisuuksia tuohon ihmisten löytämiseen, että voisi kuvitella tämän vetoavan vahvasti keski-ikäisiin tai vielä iäkkäämpiin. Tietystihän siellä tulee olemaan nuoria ihmisiä, mutta toivottavasti nähdään myös kunnon seniorijaksoja.

Yksi mielenkiintoinen ohjelma henkiin herätettäväksi voisi olla Hyvät herrat!
 

Individual

Jäsen
Suosikkijoukkue
Post-rock/ Post-punk
Eli radiokanavat teettävät kalliita salitutkimuksia, sekä pitävät ukkoja palkkalistoillaan, joiden ainoa tehtävä on koko ajan tutkia musiikkia, sekä omien kuuntelijoittensa mieltymyksiä ja miten se kaikki vaikuttaa kanavan tuttuuteen ja siihen miten ko. kanava valitaan. Sitten samaan aikaan joku ruskea kirjekuori vaihtaa yön pimeydessä omistajaa ja näin ollaan iskelmäpainotteiselle kanavalle saatu Stam1naa soimaan. Näin kärjistettynä esimerkkinä. Sillä ei ole mitään merkitystä, että kanavan kuuntelija ihmettelee, että mitähän hittoa sieltä nyt lähti soimaan, ja vaihtaa kanavaa. Varmasti jotkut artistit mielellään vaikka maksaisivat siitä, että saisivat teoksensa kuuluviin radioon. Se, että joku on keksinyt keinon manipuloida yksityishenkilönä radioiden listaäänestyksiä, niin siitä on vielä pitkä matka siihen, että radiossa soiva musiikki päätetään huutokaupan perusteella. Totta kai kanavat ovat läheisessä yhteistyössä levy-yhtiöiden kanssa, mutta näistäkin synergiaeduista on pitkä matka siihen, että levy-yhtiöt ostaisivat rahalla soittokertoja suojateilleen.

Totta kai maailma on täynnä noita ns. kepulikonsteja oman haippinsa lisäämiseen, ja nykyään vielä enenevissä määrin, kun tuo some-todellisuus on melkeinpä tärkeämpää kuin sisältö. Jopa minulle, dj-harrastajalle paukkuu Soundcloudin sähköposti tasaiseen tahtiin, kun halutaan tarjota mahdollisuuksia saada lisää seuraajia.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös