HLe kirjoitti:
Oletan, että kertomasi iäkkäät joukkueet ovat nostaneet junioreita erinomaisista juniorijoukkueista, muutenhan tuottavuus ei ole missään nimessä taattu.
Ovat kyllä nostaneet erinomaisista junnujoukkueista, mutta kysynpä silti, että mihin perustat tietosi vaikkapa hyvän ja erinomaisen junnujoukkueen välisistä eroista? Millä perusteella erinomainen junnutiimi tuo varmasti voittoa, mutta hyvä ei?
HLe kirjoitti:
Ilmeisesti nuo mainitsemasi joukkueet ovat sitten nostaneet niitä meganostoja kauden loppuvaiheessa eivätkä ole siksi tuottaneet niillä paljon. Mietitään kuitenkin mikä juniorin hintaan vaikuttaa.
Tämä on mielestäni erinomainen esimerkki junnujoukkueen sattumanvaraisuudesta. Toinen nostaa 17-vuotiaan megajunnun kauden ensimmäisellä viikolla, toinen viimeisellä. Tuottoero on puhtaasti sattuman vuoksi aivan hirvittävä. Ja tuollaisen noston todennäköisyys on niin häviävän pieni, että sellaista ei toista kertaa satu, joten on turha väittää, että pitkällä aikavälillä tuo tuuriero tasoittuisi.
HLe kirjoitti:
1. Yleinen hyvyys eli nuori ikä ja taidot.
2. Nostamisajankohta.
3. Hintasuhdanteiden vaihtelu, mikä osittain liittyy kohtaan kaksi.
4. Myymisajankohta - illalla tulee pääsääntöisesti paremmat hinnat, samoin ottelun lähestyessä.
5. Liian korkea lähtöhinta, mutta tähän tuskin kukaan sortuu?
6. Kunto, mutta tämähän on kaikilla juuri nostetuilla pelaajilla sama eli kelvollinen.
Kohta yksihän on kaikilla keskimäärin sama pitkässä juoksussa, joten mainitsemillasi joukkueilla ei sitten muut kohdat oikein ole olleet kunnossa.
Unohdat nyt koko ajan sen, että yhdessä kaudessa tulee vain 16 junnunostoa, joten kausia pitäisi olla aika helvetin monta ennen kuin voitaisiin käyttää tilastollisesti pitävästi termiä "pitkässä juoksussa". Esimerkiksi kahdessa IRL-vuodessa nostoja kertyy satakunta. Ja mitä pidempi aika tuurierojen tasaamiseen menee, sitä epävarmemmaksi myös toitottamasi "varmat tuotot" muuttuvat, koska peliolosuhteet voivat muuttua ajan kuluessa merkittävästikin. Sanon tuon siitäkin huolimatta, että mielestäni olet väärässä väittäessäsi junnujoukkueen olevan varma tulonlähde.
Toinen asia, jonka unohdat todennäköisyyksistä puhuessasi, on ihan puhdas sattumanvaraisuus, josta puhuin jo hieman tuossa aiemmin. Kun ajatellaan, että kaikille taidoille (pl. maalivahti, kestävyys ja erikoistilanteet) todennäköisyys tietylle taitotasolle on sama, on valtavan suuri merkitys sekä nostoajankohdalla että sillä, miten nuo taidot sattuvat osumaan kohdalleen. Ottakaamme esimerkiksi kaksi joukkuetta, joista molemmat sattuvat nostamaan tuplaerinomaisen 17-vuotiaan kauden ensimmäisellä viikolla. Toisen junnu on erinomainen maalintekijä erinomaisella pelinrakennuksella. Toinen taasen on erinomainen pelinrakentaja erinomaisella syötöllä. Tuottoero on järkyttävän suuri eikä tuollaista eroa saa kiinni "pitkässä juoksussa", koska niin pitkää juoksua ei olekaan, että toinen samanlainen nosto osuisi kohdalle. Meganoston todennäköisyys on ylipäätänsäkin niin hemmetin pieni, että joukkue voi aivan hyvin pelata monta IRL-vuotta nostamatta ainoatakaan huippujunnua. Toinen voi nostaa samassa ajassa vaikkapa kolme sellaista.
Edelleenkin: on tilanteita ja tapauksia, joita edes "pitkä juoksu" ei ikinä tule tasaamaan ihan siitä syystä, ettei niitä nostoja ehdi tulla tarpeeksi, jotta tilanne pääsisi tasaantumaan. Käytännössä tämän voi ajatella sillä tavalla, että huippunoston todennäköisyys on promillen luokkaa. Joku nappaa sellaisen 59. nostollaan, mutta joku toinen ei ole osunut, vaikka on nostanut jo 187 kertaa. Eikä lainkaan välttämättä osuisi, vaikka nostaisi tuhat kertaa (mikä edellyttäisi 20 IRL-vuoden Hattrick-uraa!). Kärjistetysti voisi sanoa, että kyllähän lottoa pelaamallakin tuurierot tasoittuvat pitkällä aikavälillä (kaikilla on lähtökohtaisesti sama mahdollisuus saada 7 oikein). Tuosta väitteestä vain unohtuu se tosiasia, ettei ihmisikä riitä tasoittamaan sitä tuurieroa, joka on 7 oikein lotonneen ja tavallista lotto-onnea nauttivan ihmisen välillä.