Aluksi, en minä, ei Suomen vihreät tai esimerkiksi Aalto-yliopiston professori Peter Lund ole esittämässä ydinvoimasta luopumista vuoteen 2020 mennessä. Siksi olkiukko Saksaan vertaamisesta on turha. Joskin on sanottava, että siellä tehty ratkaisu näyttää ilmastonsuojelun kannalta ilman muuta huonolta, ei pitäisi asettaa tarkkoja aikarajoja vaan katsoa asiaa realistisesti. Siellä ideologia on sumentanut toiseen suuntaan kuin Suomessa - ydinvoimasta luovuttiin Fukushiman jälkeisessä paniikissa, olisi pitänyt olla hiukan pitkäjänteisempi. Saksan mallin hyvä puoli ovat valtavat panostukset esimerkiksi aurinkoenergiaan, mutta näin nopealla aikataululla noin valtavaa muutosta ei kannata viedä läpi. Meillä kysymys on Fennovoiman ja Rosatomin hankkeesta, joka alkaisi tuottaa sähköä vuoden 2030 tienoilla. Puhutaan siis aivan eri asiasta.
dana77 kirjoitti:
Kumpikin vaihtoehto on mahdollinen ja mitään todennäköisyyksiä näille ei pysty kukaan laskemaan. Tutkijat eivät ole kunnostautuneet tulevaisuuden ennustajina erityisen hyvin.
Niin, tuossa taisi olla kolme eri mahdollisuutta saada aurinkoenergiaa varastoitua. Kun katsotaan alan kehityksen vauhtia ja laajemmin ylipäänsä viime vuosikymmenien teknistä kehitystä, niin kummalliselta tuntuisi mikäli jonkinlaista varastointia ei saataisi aikaan, kun läpimurron kynnyksellä ollaan jo nyt. Huomaa, että se metaanibakteeri-keksintö oli vain yksi kolmesta vaihtoehdosta.
dana77 kirjoitti:
Se on varmasti mahdollista toteuttaa teknisessä mielessä, mutta edelleen näistä arvioista puuttuu ne kustannuslaskelmat. Jos mennään edellisen linkkisi mukaan ja hyväksytään että pientuotanto maksaa tuplasti, niin varmasti saadaan puolet tuotettua. Ellei Suomi satu menemään konkurssiin enen sitä.
Aurinkovoiman hinta on jo nyt muuttumassa kilpailukykyiseksi:
http://yle.fi/uutiset/aurinkoenergia_nousussa__hiili_haviamassa_hintavertailun_australiassa/7346550 Lundin arvion mukaan tuulivoiman hintakin puolittuu vuoteen 2050 mennessä. Ydinsähkön hinta on kohonnut muuten viime vuosina - jos markkinoiden mukaan puhtaasti mentäisiin, niin fossiiliset olisivat valitettavasti edullisimpia. Siksi tarvitaan päästövähennyksiä, ettei markkinoiden näkymätön käsi ratkaisu ilmastokysymystä(kään).
dana77 kirjoitti:
Minun näkökulmani tähän on erittäin simppeli ja tasapuolinen. Uusiutuvat yleistyvät heti kun ne ovat kustannustehokkaita. Markkinat valitsevat aina parhaan vaihtoehdon ja monet seikat puoltavat uusituvia ydinvoiman suhteen. Sitä ennen niihin panostaminen on rahan tuhlausta. Markkinat panostavat tuotekehitykseenkin siinä vaiheessa kun se on järkevää. Fossiilisten hinta nousee koko ajan, joten kehitys menee siihen suuntaan, että jossain vaiheessa ne ovat kannattavia. Siinä vaiheessa ei kuitenkaan mitään mitaleita jaeta, että kuka on eniten rahaa siihen mennessä tuhlannut.
Kts. edellinen. Ilmastonmuutoksen takia ei voida jäädä odottamaan markkinahintojen laskua. Aika naiivia on myös luulla, että voidaan vain odotella ja sitten yhtäkkiä kuin taikaiskusta uusiutuvien tuotannon tullessa kannattavaksi alkaa perustamaan yrityksiä ja työllistämään. Kyllä siinä vaiheessa Suomi on jo jäänyt jälkeen.
dana77 kirjoitti:
Muistutetaan nyt vielä X:n kerran, että ydinvoima ei edistä ilmastonmuutosta. En tiedä miten tuon työllisyyspotentiaalin näet, mutta minä ajattelen niin että on kahdenlaista työtä. Sellaista joka kannattaa ja joka lisää yhteiskunnan resursseja ja sitten sellaista joka kuluttaa yhteiskunnan resursseja. Suomessa tulee vanhusten määrä kasvamaan ja tämä tulee työllistämään runsaasti, mutta sitä ei hyvänä asiana nähdä. Jos ydinvoimalla tarvitaan energiamäärän x tuottamiseen tarvitsemaan 500 ihmisen panos ja uusiutuvilla tuhannnen ihmisen panos, niin ensimmäinen on parempi. Sen sijaan jos uusiutuvien teknologioiden myynnillä ulkomaille pystytään suomessa työllistämään 1000 ihmistä tulevaisuudessa, niin se olisi helvetin hieno juttu. Se että onko tuo kuinka todennäköistä onkin sitten toinen juttu. Joskus 90-luvulla olisin ollut paljon optimistisempi R&D toiminnan suhteen, mutta kiitos Kiinan nousun trendi on että he varastavat kaiken mitä muut keksivät ja tuottavat sitten halvemmalla. Tämä on esim matkapuhelimaailmassa nähty liian hyvin (Huawei)
Ydinvoima ei edistä, mutta pelkästään sillä ei ilmastonmuutosta ehkäistä. Ihan kylmä fakta on, että uusiutuvien tuotantoa tarvitsee nostaa - ja se on pidemmällä aikavälillä kestävämpi tie. Kyllä, aluksi työpaikkojen syntymiseen voidaan tarvita tukia, mutta siis ajatus uusiutuvien työllisyyspotentiaalista perustuu kyllä pidemmällä aikavälillä aivan markkinaehtoisiin työpaikkoihin. Kun Suomessa sijoitettaisiin juuri esimerkiksi uusiutuvien teknologioiden kehitykseen, sitä kautta syntyisi alaa eteenpäin vieviä innovaatioita ja niiden ympärille yrityksiä. Tämä ei ole vihreiden toiveajattelua vaan hyvin laajasti tutkijoiden allekirjoittama tulevaisuuden kuva.
Geezer kirjoitti:
Kyllä me kehitykseen mukaan pääsemme. Se, että saisimme korvattua Pyhäjoelle rakennettavan voimalaitoksen tuotannon uusiutuvilla energianlähteillä nopeammin on vain vihreä päiväuni.
Jaa, mihin sinä perustat väitteesi? Kuka tutkija noin väittää? Vai ovatko kaikki tutkijat mukana vihreiden salaliitossa?
Geezer kirjoitti:
Onko sinun lukemissasi asiantuntija-arvioissa esitetty laskemia siitä kuinka paljon aikaa palaisi Pyhäjoen voimalan korvaavan uusiutuvan energiatuotannon pysytyttämiseen, siis vaikka vain päätöksentekoon, suunnitteluun ja toteutukseen. Onko edes luonnosteltu mitä energiamuotoja käytettäisiin ja missä määrin mitäkin, tai miten ne sijoittusivat Suomen kartalle? Onko esimerkiksi Lund kertonut millä "porkkanalla" yritykset saataisiin innostumaan tällaisesta massivisesta rakennushankkeesta ja investoinnista?
Heh, palaahan aikaa ja vaivaa jne. Fennovoiman voimalankin rakentamiseen - varsinkin kun se aloitetaan aivan puhtaalta pöydältä. Alkuvaiheessa kyseessä ovat tietysti uusiutuville suunnatut tuet ja ennen kaikkea teknologian kehitykseen suunnattu tuki. Jos luotetaan yksipuolisesti ydinvoimaan, pääomat karkaavat sinne ja kannusteet kehittää vaihtoehtoista energiaa laskevat. Toki edelleen, minusta uusiutuvien hallittu kehitys tarvitsee siirtymävaiheessa rinnalle ydinvoimaa - ei tästä ole kukaan Suomessa eri mieltä.