Hallitusneuvottelut 2015

  • 170 344
  • 1 496

PataJaska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, sympatiat HPK ja Kiekko-Espoo
Tässä tulisi muuten Kokoomukselle kova valinnan paikka henkilöistä. Vakiintuneen käytännön mukaan painavin salkku kuuluu puolueen puheenjohtajalle mutta mites kun Stubb on niin viimeisen päälle ulkopoliitikko eikä ole talouspolitiikassa oikein terävimmillään? Juhana Vartiainenhan VM:ksi pitäisi istuttaa, Stubbille joku Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin salkku mutta Stubb saisi kuulla jatkuvasti mediassa piikittelyä kevyestä salkustaan.

Ei, ei.. tämä on turhaa jossittelua, koska käytännössä valtiovarainministerin salkku tulee menemään luultavimmin Persuille toiseksi suurimpana puolueena, tämä on ehdottomasti todennäköisin skenaario. Eli käytännössä Soini tulee olemaan VVM, kuten täällä monet muutkin ovat ennakoineet. Stubb ja Rehn jakavat sitten keskenään ulkoministerin sekä Eurooppa- ja ulkomaankauppaministerin salkut.. näin uskon käytännössä käyvän, ja se kuulostaa muutoinkin tarkoituksenmukaisimmalta suunnitelmalta

Enkä muutenkaan näkisi lainkaan kaikin puolin hyvänä sitä, että Soini olisi esimerkiksi ulkoministeri. Kantani olen perustellut tuolla varmaan jo useampi sivu sitten..
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Ei, ei.. tämä on turhaa jossittelua, koska käytännössä valtiovarainministerin salkku tulee menemään luultavimmin Persuille toiseksi suurimpana puolueena, tämä on ehdottomasti todennäköisin skenaario. .

No näin minäkin oletan käyvän. Spekuloin vain eteenpäin tuota toisen esittämää salkkujakoa.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Vaalituloksen perusteella todennäkäisin kolmen suuren hallitus olisi Kepu, Persut ja Kokkarit, toisaalta Sipilän puheiden perusteella sanoisin että Demarit voi olla edelleen ihan mahdollinen Kokoomuksen korvaaja hallitukseen, Perussuomalaisia on vaikea nähdä tällä kertaa hallituksen ulkopuolella ja Kokoomusta ja Demareita tuskin nähdään samassa hallituksessa. Eli hallituspohja on joko perusporvarit tai peruspunamulta. Mahtuuko RKP muuten samaan hallitukseen Persujen kanssa ja Vihreät vaalivoitosta huolimatta taitavat olla sen verran erilinjoilla Keskustan kanssa etteivät sovi samaan hallitukseen. No aika nopealla aikataululla Sipilä on luvannut hallituksen kasata, saa nähdä toteutuuko lupaus.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Hallituksessa kaikki joutuvat tekemään kompromissejä, mutta en usko näiden tulevan Keskustalle esteeksi. Keskusta ei varmastikaan halua vastustaa pakkoruotsista luopumista, maahanmuuton, kehitysavun vähentämisen ja rikollisten ulkomaalaisten karkoittamista, myöskin Rehn on täysin Soinin kannalla, eli keskitytään nyt kotimaahan, omiin asioihin ja annetaan Kreikan jäädä omilleen kun eivät osaa asioita hoitaa vaikka aikaa on annettu jo liikaakin.

Pitää toki muistaa, että hallitus on vähintään kolmen kauppa. Esim Kokoomus ei voi varmuudella suostua kaikkiin näihin, eli se ei voi olla hallituksessa joka sekä vaikeuttaa maahanmuuttoa, vähentää kehitysapua, karkottaa rikollisia ulkomaalaisia että anoo EU:lta helpotusta jäsenmaksuihin. Johonkin se voi suostua, mutta jos se antaa kovin paljon perään ns "humaaneissa" kysymyksissä, niin se menettää pääkaupunkiseudun sinivihreitä äänestäjiä vihreille, eikä varmasti uskalla moista tehdä. Eli eivät nämä hallitusneuvottelut ole mikään läpihuutojuttu kennekään osalta.
 
Viimeksi muokattu:

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Tässä tulisi muuten Kokoomukselle kova valinnan paikka henkilöistä. Vakiintuneen käytännön mukaan painavin salkku kuuluu puolueen puheenjohtajalle mutta mites kun Stubb on niin viimeisen päälle ulkopoliitikko eikä ole talouspolitiikassa oikein terävimmillään? Juhana Vartiainenhan VM:ksi pitäisi istuttaa,

Jos noita ministerin paikkoja on 4/puolue, niin niistä käydään hirveä vääntö puolueiden sisällä. Pitäisi periaatteessa olla mieluiten kaksi naista ja kaksi miestä. Ja kun ministerin paikkoja on vähän, niin sisäisesti vaikeaa on sillä puolueella joka laittaa ensimmäisen kauden edustajan vanhempien ohi ministeriksi. Toki Sipilä on puhunut, ettei ministerin paikka ole mikään palkinto pitkästä työstä, joten jotain substanssiosaamista pitäisi kai olla. Mutta eduskuntatyö menee vaikeaksi, jos kokeneita edustajia ohitetaan muuten kuin erityistapauksessa.

Helpointa on arvata Persujen ministerit: Soini joko VVM tai UM, Niinistö puolustusministeri, Terho Sisäministeri ja Hanna Mäntylä sosiaali- ja terveysministeri. Keskustalta tulisivat Sipilä ja Rehn ja siten kaksi naista, mutta ketä he olisivat?

Jos kokoomus on kolmas puolue, niin hallituksessa lieneen 12-13 ministeriä, jolloin keskusta voi joutua ottamaan sen ylimääräisen ministerin postin (- tai sitten on otettava mukaan RKP, jolle annetaan yksi paikka). Mikäli demarit ovat kolmas puolue, niin sitten ministerimäärä voisi olla 14, jolloin persut saisivat myös 5 postia Keskustan ohella. Neljätoista ministeriä menisi ehkä vielä Sipilän toleranssin sisään, mutta 15 alkaa jo olemaan liian kaukana tavoitteena olevasta 12:sta.
 
...Keskustalta tulisivat Sipilä ja Rehn ja siten kaksi naista, mutta ketä he olisivat?
...
Anne Berner voisi olla vahva johonkin tolkulliseen hommaan. Annika Saarikko varmaan myös. Hannakaisa Heikkisestä maatalousministeri? Keräsi ihan mojovan potin Savo-Karjalasta uutena tulokkaana. Ja on siis maatalousyrittäjä. Ei kai S-L Anttilaa enää mistään esiin kaiveta, eihän?

Persuilta naisia Mäntylä ja tietenkin Kike!

Kokoomukselta vahvoilla lienee Risikon lisäksi Pelkonen ja Grahn-Laasonen.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Pitää toki muistaa, että hallitus on vähintään kolmen kauppa. Esim Kokoomus ei voi varmuudella suostua kaikkiin näihin, eli se ei voi olla hallituksessa joka sekä vaikeuttaa maahanmuuttoa, vähentää kehitysapua, karkottaa rikollisia ulkomaalaisia että anoo EU:lta helpotusta jäsenmaksuihin.

Kokoomuksen ei tarvitse suostua noista muihin kuin kehitysavun leikkauksiin (jota se itsekin kannattaa). Nuo muut mainitut kun ovat niin epärealistisia tavoitteita että hautautuvat vähin äänin. Kenen tavoitteita ne muuten edes ovat? Persujen?


Sipilän puheiden perusteella sanoisin että Demarit voi olla edelleen ihan mahdollinen Kokoomuksen korvaaja hallitukseen

Ratkaiseva este lienee demarien oma haluttomuus. Sen verran monta rökäletappiota nyt alla että houkutus koettaa kasvattaa kannatusta opposition kautta lienee suuri. Kepun tulos näissä vaaleissa on osoitus siitä että iso vaalivoitto opposition kautta on täysin mahdollinen jos löytävät sopivan keulakuvan. Rinteen johdolla ei tule onnistumaan.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kokoomuksen ei tarvitse suostua noista muihin kuin kehitysavun leikkauksiin (jota se itsekin kannattaa). Nuo muut mainitut kun ovat niin epärealistisia tavoitteita että hautautuvat vähin äänin.

Saattaa olla, mutta toisaalta persujenkin on saatava jotakin "erikoisia" tavoitteitaan läpi. Itse pitäisi todennäköisenä, että autoveroa voidaan kosmeettisesti laskea, kehitysapua hivenen leikata, sillä varjolla että kaikkea muutakin leikataan, EU:lta voidaan pyytää maksuhelpotuksia (ei tämä ole mahdotonta mm. Ruotsi ja Iso-Britannia saivat kun pyysivät). Ulkomaalaisten rikollisen karkottamisen nopeuttaminen voi olla joko helppoa tai vaikeaa; jos riittää että heidät karkoitetaan kahden rikoksen jälkeen eikä kolmen kuten nykyään, niin tämä voi onnistua, mutta yhden rikoksen jälkeen karkoittaminen ei onnistu millään.

Noista on vaan pakko aika monen kohdan mentävä läpi, sillä persujen vaatimus varallisuusveron palauttamisesta onnistuu vain demarien kanssa ja pääomaverojen ja yhteisöverojen nostaminen ei taida onnistua millään. Jotain heidänkin vaatimuksiaan pitää saada läpi tai hommasta ei tule mitään.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset, nykyinen ja entinen
Mielestäni Paananen aika selkeästi linjasi, että demarit eivät suostu yhteiskuntasopimukseen, jossa mennään nollakorotuksilla, vaikka yritykset jakavat osinkoja.

Sitä vähän ajoinkin takaa. Demarit eivät tosiasiassa halua hallitukseen. Tulevat antamaan sen verran epärealistisia kynnyskysymyksiä että voivat niiden varjolla sanoa että "jäätiin ulos koska ei saatu omia tavoitteita läpi".
 

Tuamas

Jäsen
Ratkaiseva este lienee demarien oma haluttomuus. Sen verran monta rökäletappiota nyt alla että houkutus koettaa kasvattaa kannatusta opposition kautta lienee suuri. Kepun tulos näissä vaaleissa on osoitus siitä että iso vaalivoitto opposition kautta on täysin mahdollinen jos löytävät sopivan keulakuvan. Rinteen johdolla ei tule onnistumaan.

En näe demareille strategisesti mitään mieltä lähteä hallitukseen.

Tuleva hallitus joutuu junttaamaan läpi leikkauksia sekä kokonaisveroastetta ei päästä nostamaan, jolloin strategisesti ainoa oikea liike on mehustella näillä oppositiosta.
Koska nämä pakolliset korjaukset ovat eniten vastaan demareiden linjaa, ovat demarit myös puolue jolla on oppositiossa eniten voitettavaa.

Sitten kun Suomi Oy Ab:n talous ei todennäköisesti vielä 2019 ole syöksykiidossa ylöspäin, on demareiden helppo poimia vaalivoiton kypsät hedelmät.

Toki tämä edellyttää terävää oppositiopolitiikkaa, riittävän taidokasta retoriikkaa sekä puolueen kokonaisviestin hiomista lähemmäs Pentti Perusdemaria.
Saumat olisi vaikka mihin, mutta Rinteen johdolla tiedossa on maksimissaan maltillinen torjuntavoitto 2019 (+0-5 edustajaa), koska Rinne ei ole ainakaan vielä osoittanut kykyjään missään ratkaisevista kohdista.

Jos demarit tekevät oikean johtopäätöksen ja vaihtavat Rinteen vuoden-parin sisään Lindtmaniin tai vaikka Mariniin, on vaalivoitto enemmän kuin todennäköinen. Hallituspuolueiden toimista sitten riippuu, että tuleeko jytky vai kunnon torjuntavoitto.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Länsi-Uusimaassa oli juttua Persujen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon mahdollisesta ministeripestistä. Tsekkasin vain otsikot, enkä jaksa millään nousta tästä sohvan pohjalta enää tarkistamaan, kuinka vakavissaan tuossa oltiin, vai oliko kyseessä enemmänkin paikallisen toimijan nostattaminen. No, onpahan yksi nimi lisää naisspekulaatioihin.

Hupaisaa, kun jengi eri medioissa taas kitisee, kuinka Suomi katsoo taaksepäin ja kehitys pysähtyy perusporvarihallituksen vuoksi. Kukas sinne edistystä toisi? SDP on sen suhteen maailman suurin vitsi pekonipastoineen. VL taas jakaa ihmeseinästä rahaa kaikille - en jumankauta jaksa ymmärtää sitä, mistä ihmeestä se maaginen hyvinvoinnin tasapuolisuus saadaan muualta saadaan kuin tulonsiirroista ja mistä ne virrat kerätään, verotusta kiristämällä varmastikin. Vai lainallako, Paavo? Joo, ei Persut ole ehkä aivan tällä vuosituhannella parisuhdelain kumoamisineen, mutta en mä pennejäni laittaisi demareiden puolestakaan likoon tilanteen tasalla olemisesta.

Mitä tulee tuohon hallituskokoonpanoon, voisi Persut kiertää sinivihreällä viritelmällä eli ke+kok+vihr+rkp (110), mutta onhan tuossa tietysti tappelun aihio olemassa jo vihreiden puolelta. Ja kuka olisi lopulta yllättynyt, jos Vihreät lähtisivät mukaan tuollaiseen ja lopulta alkaisivat kiukutella.
 

Byvajet

Jäsen
Saattaa olla, mutta toisaalta persujenkin on saatava jotakin "erikoisia" tavoitteitaan läpi.

Tässä on perusteltu näkemys siitä, miksi kolmen suuren varaan rakennettu hallitus ei ole itsestäänselvyys. Lähtee hallitukseen sitten demarit tai persut, niin periaatteet on nieltävä. Perusduunarin ja tavallisen suomalaisen puolustaminen on vaikeaa, kun Sipilä esittelee leikkauslistojaan.

Kannattaa nyt kuitenkin muistaa, että persut tai demarit ja kokoomus eivät sovi yhteen. Kolmesta suuresta koottu hallitus on täynnä arvoristiriitoja.
 

Tuamas

Jäsen
Mitä tulee tuohon hallituskokoonpanoon, voisi Persut kiertää sinivihreällä viritelmällä eli ke+kok+vihr+rkp (110), mutta onhan tuossa tietysti tappelun aihio olemassa jo vihreiden puolelta. Ja kuka olisi lopulta yllättynyt, jos Vihreät lähtisivät mukaan tuollaiseen ja lopulta alkaisivat kiukutella.

Miksi Persut haluttaisiin kiertää?

Ideologia melko yhteneväinen Keskustan kanssa (huomattavasti lähempänä kuin Vihreiden kanssa) ja kova hallitusinto päällä, ministereiksikin löytyy tolkun miehiä ja naisia ihan riittävästi.

Jos Persut kammettaisiin sivuun hallituksesta, saataisiin sillä aikaan laaja tyytymättömyys "kansan syvissä riveissä" sekä kaikkien aikojen jytky 2019.
 

sampio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Menestyvin, sympatiat muille hyville.
Miksi Persut haluttaisiin kiertää?
Ei miksikään, heitin vain tuon, kun tuli mieleen ja täällä on erilaisilla kokoonpanoilla kikkailtu.

Persuilla on ministereiksi ihan fiksut vaihtoehdot olemassa, joten ei mulla siitä mitään huolta ole.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Jos tässä miettisi hallituksen muodostamista välillä potentiaalisten ongelmien kantilta, niin Keskustalla on vähiten ongelmia toimia muiden suurten puolueiden kanssa. Toiseksi vähiten ongelmia näen persuilla, jotka pystynevät toimimaan helpohkosti Keskustan ja demarien kanssa, Kokoomuksen kanssa työskentely taas on vielä mahdollisuuksien rajoissa, mutta kuitenkin kipupisteitä löytyy aika monta. Demarit ovat seuraavina, sillä heillä on kyllä kipupisteensä leikkausten kohdistamisen/tuloratkaisujen kanssa, mutta pystynevät silti toimimaan sekä Keskustan että persujen kanssa vaikka Kokoomuksen kanssa ei hallitukseen haluta. Kokoomuskaan ei ole yhteistyöhaluton, mutta kun demarit eivät halua heitä ja Kokoomuksella tulee olemaan ongelmia yhteensovittaa Eurooppa- ja maahanmuuttopolitiikkaansa persujen kanssa, niin ei se porvarihallituskaan vielä ole kirkossa kuulutettu.

Ohjelmien puolesta Keskusta ja Kokoomus on helppo sovittaa yhteen, mutta kun pitää sovittaa kolmen puolueen ohjelmat, niin sepä onkin kokoomuksen kanssa vaikeaa. Sen takia peruspunamulta on ihan mahdollinen, mikäli demarit sattuisivat haluamaan hallitukseen. Sehän olisi toki vaalistrateginen virhe, joten en epäile yhtään etteikö Rinne voisi siihen päätyä. Eli vaihtoehdot ovat kyllä vielä auki.

Vai tuleeko vähemmistöhallitus?
 

Wiljami

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit, sympatiaa muuhun Savoon ja Kaakonkulmalle
Mietin tässä että jos Kesk-PS-Kok-Vihr -hallitus olisi konservatiiviTaavi, niin olisiko sama pohja KD:lla apupuolueenaan konservatipäät?

(Vaalituloksen perusteella oma veikkaus todennäköisimmästä kolme suurinta ja RKP).
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
Koska muutamalle naaraallekin pitää ministerin autopalvelut tarjota, ehdottaisin seuraavaksi peruspalveluministeriksi Helsingin äänikuningatarta Jaana Pelkosta. Loppuisi se juoppojen jahtaaminen ja ravintolayrittäjien kiusaaminen.

Eiköhän Jaana ole ihan mahdollinen ministeri, mitä ei ihan heti Tilt-Pelkosesta olisi aikanaan ajatellut. Aikamoisen äänisaaliin Jaana näissä vaaleissa kerrytti ja saa sillä lisää poliittista uskottavuutta, jos siis siitä on aikasemmin ollut pulaa.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Anne Berner voisi olla vahva johonkin tolkulliseen hommaan. Annika Saarikko varmaan myös. Hannakaisa Heikkisestä maatalousministeri? Keräsi ihan mojovan potin Savo-Karjalasta uutena tulokkaana. Ja on siis maatalousyrittäjä. Ei kai S-L Anttilaa enää mistään esiin kaiveta, eihän?

Persuilta naisia Mäntylä ja tietenkin Kike!

Kokoomukselta vahvoilla lienee Risikon lisäksi Pelkonen ja Grahn-Laasonen.

Saarikko on selvimpiä naisministereitä, samoin Mäntylä. Myös Anu Vehviläinen on vahvoilla ministeriksi tälläkin kertaa, koska alue on siihen sopiva ja myös kokemusta on. Heikkisellä tuskin on mahdollisuuksia, vaikka hän ei uusi tulokas olekaan (oli yhden kauden poissa välillä).
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Miksi Keskusta haluaisi RKP:n hallitukseen? Vaikeuttaa entisestään salkkujakoa ja luo paineita useammalle salkulle. Ärsyttäisi varmasi persuja, jotka vaatisivat jotain hyvityksiä hallitusohjelmaan. Lisäksi hallitukseen syntyisi Keskustalle kiusallinen Kokoomus-RKP-klikki. Kaiken kukkuraksi RKP ei edes tuo tarpeeksi paikkoja pitämään hallitusta pystyssä, mikäli Persut päättäisivät lähteä lätkimään hallituksesta.

Olen tässä juurikin samalla kannalla. Mielestäni Sipilän yrittäjämäinen ote, eilinen puhe tiedotustilaisuudessa ja salkkujen vähentäminen kertoisivat siitä, että "takiaispuolueet" jäisivät nyt ulos, mikä olisi hyvä.

Keskusta tarvitsee Persut, jos haluaa laajan hallituspohjan ja siihen ei Vihreät eikä RKP mahdu. RKP on kuten sanoit, Kokoomuksen pikkuveli, eli aina kun tulisi probleemia, niin nojautuisivat Kokoomuksen kanssa samaan, eli tässä se luottamus kärsisi.

Edelleenkin helpointa on keskustella 2 puolueen kanssa, sillä jokainen puolue tuo omaa haastetta ja vaikeutta hallitusneuvotteluihin. Lisäksi Keskustaa auttaa paljon se, että jos Kokoomus on Persujen kanssa hallituksessa, niin Kokoomus on varmasti enemmän Keskustan puolella asioissa jos jotain kiistaa tulee.

Minä en millään usko, että Persut lähtevät hallituksesta käytännössä missään tapauksessa, tehdään hallitusohjelma, johon puolueet ovat tyytyväisiä, niin ei Persut halua hallituksesta silloin lähteä mistään syystä, koska asioista on sovittu ja ovat puhuneet suoraselkäisyydestä jota taas Kokoomus, Vihreät ja Vasemmisto eivät ole, eivätkä ole uskaltaneet kantaa vastuuta siinä vaiheessa kun on ollut vaikeaa ja kaikki ei ollutkaan niin kivaa kuin alussa.
 

Ck

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Toronto Maple Leafs, NHL suomalaiset
Tuskinpa persut suostuvat siihen, että Kokoomus saa huomattavasti vahvemmat salkut kuin PS. Jos Kokoomus ottaa valtiovarainministeriön salkun, saanee PS kolme vahvaa salkkua (ulko, puolustus ja sisäm).

Tähän vahva sana. Persut pitävät VVM:n jos eivät saa 3 vahvaa salkkua, mutta uskon tämän 3 vahvan salkun olevan tavoite, eli Ulkoministeri, Puolustusministeri ja Sisäministeri. Keskusta taas saa vähän heikompia salkkuja Sipilän Pääministeri salkun jälkeen, sillä Pääministerin salkku vastaa jo itsessään ainakin 2-3 vahvaa salkkua.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Pakkoruotsi on tosiaan mielenkiintoinen asia - ei kovin tärkeä sinänsä, mutta hyvä mittari hallituksen luonteesta. Se kai myös sulkisi RKP:n pois, mikä olisi Kokoomukselle ikävä uutinen. Eli tätä kysymystä kannattaa seurata vaikka onkin muuten vähäpätöinen päätös.
 

JypFabu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp
Näissä vaaleissahan oli todellisuudessa ainoastaan kaksi voittajaa, muut otti turpaansa enemmän tai vähemmän. Mikäli vaalin tulos antaisi jotain määrettä siitä, kuinka edetä, pitäisi kai näiden voittajien ensin istua alas ja katsoa kortit ja sitten vasta osoittaa huomiota näille hävinneille. Näinhän se ei tietenkään mene, mutta tuosta sen pitäisi lähteä, mikäli vaalin tulosta jotenkin kunnioitettaisiin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös