Vaikka kaikki muut hommat olisi menneet nappiin mutta työllisyysaste ei olisi noussut, niin hallitus olisi ollut isompi epäonnistuminen kuin nyt. Tämä ei ole mikään missikisa, jossa tärkeintä on säilyttää kulissit, vaan tuo on se isoin asia ja siitä seuraa velkaantumisen pysähtyminen. Toki sotesta voi fantasioida vaikka mitä skenaarioita.
Jos työllisyysaste ei olisi noussut, niin oppositio olisi takuulla vaatinut hallitusta vastuuseen työttömyystilanteesta. Nyt kun työllisyystilanne onkin parantunut, niin se on parantunut hallituksesta riippumatta. Näin se on ja tulee aina olemaan.
Ikävintä on, että osalla ihmisistä katkeruus ja kauna estävät asioiden järjellisen käsittelyn. Takerrutaan esimerkiksi false news -heittoihin, tilastojen manipulointiepäilyihin tai oikeastaan mihin tahansa syyhyn, jotta oma käsitys totaalisen paskasta hallituksesta ei järkkyisi. Omassa lähipiirissä yllättävän fiksuinanikin pitämät ihmiset ovat taantuneet tällaiseen mustavalkoiseen ajatteluun. "Ai sä oot hallituksen kannattaja", on se närkästynyt kommentti, jos ei yhdy tähän mollaamiseen täysin palkein. Neutraali keskustelu - siinä määrin kuin se on mahdollista - on käynyt vaikeaksi.
Lopputulosten osalta pahiten on sössitty sotepuoli, mutta muutoin suoritustaso on ollut kelvollista. Jopa Kataisen sixpack sai aikaan asioita, vaikka kokonaisuutena se oli minun silmiini EU-ajan huonoin hallitus. Jossittelu on helppoa, mutta kyvyttömyys tehdä muutoksia jätti melkoisen perinnön tälle hallitukselle. Poliittinen muisti ihmisillä on lyhyt, eikä muisteta mistä tilanteesta hallituskauteen on lähdetty liikkeelle. (Kun jopa SAK:n pääekonomisti oli julkisesti kikyn takana, niin luulisi olevan kaikille selvää, että talous ei ole hyvässä jamassa. Eikä se ole sitä vieläkään.)
Tyylipisteillä tämä hallitus ei voi koreilla, se on selvä. Mutta jääkö hallituksen työlistalta jokin muu iso kohta (kuin sote, vielä varauksin) tekemättä? Ainakin seuraavalla hallituksella on helpommat lähtökohdat, joskin valtiovarainministeriö laittaa seuraavalle hallitukselle jäitä hattuun menolisäyksistä haaveileville.
Arki koittaa vaalien jälkeen. Kansan enemmistö haluaisi kuitenkin jo nähdä "jakovarahallituksen". Valtion vain miljardin lisävelka vuodessa suhdannehuipulla on heille jo merkki kilpailukyvyn palautumisesta.