Mainos

Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 176 479
  • 10 753

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Koulutusleikkausten vastaisista mielenosoituksista. Olen tässä viimeisten muutaman kuukauden aikana vähän nähnyt tuota toimintaa entisessä opinahjossani Helsingin yliopistolla, kun oli valtaus ja sitten myös saanut selville, ketä tuolla on ollut huutelemassa mm. Stubbin vastaisia iskulauseita.

Mielestäni mielenilmaisut ova periaatteessa ok, jopa kannattavia. Ja olen itse myös sitä mieltä, ettei koulutuksesta tulisi juuri leikata. Samaan syssyyn todettakoon, että ymmärrän hyvin mm. henkilökunnan huolen työpaikoistaan, samaten kuin sen, että joku opiskelut aloittanut miettii sitä, millaisena hänen opetuksensa taso ja sisältö pysyy lähivuosina.

Sen sijaan kyllä hymyilytti se, että tuollahan näyttää olleen mestoilla kaikenlaista karvanaamaa, jotka olivat "HYY-aktiiveja", ikuisuusopiskelijoita ja elämäntapaintiaaneja jo seitsemän vuotta sitten, kun itse tuohon paikkaan kirjauduin. En halua yleistää, mutta kyllä tuolla on sitäkin porukkaa, jolla tuskin on kummempaa kunnianhimoa edes lähteä opiskelija-alennusten piiristä minnekään, puhumattakaan paperien jättämisestä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Onko dosentti Janne Saarikiven Facebook-kirjoitus jaettu tänne?

Kolme pointtia Alex Stubbista ja Helsingin yliopistosta

Saarikivi on näemmän ykköskohdan mukaan pahoittanut mielensä siitä, että suomen kieleen on pitkälti Bätmänin toimien takia tullut fraasi "päivystävistä dosenteista". Hienoa mielensäpahoitusta, luulisi lukeneelle ja sivistyneelle tyypille kyllä olevan aika selvää, mitä Stubb tuolla tarkoitti.

Ei sillä, mun mielestäni puhuja olisi voinut olla joku muu kuin Stubb.

Kakkoskohdasta tekisi mieleni todeta, että minulla oli professori, joka arvosteli töitäni todennäköisesti niitä lainkaan lukematta. Saarikivi onkin oikeassa todetessaan, että proffilla on paljon kaikkea tekemistä. Minun näkemykseni mukaan niin paljon, että se perinteinen työ jää välillä tekemättä.
 

Rainer Zufall

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Aiemmin tuli kirjoitettua muutama teksti eläkeläisten asumistuen leikkaamisen merktyksestä niille joilla on pieni eläke. Pidin päätöstä vääränä koska se veisi toimeentulon perusedellytyksiä isolta joukolta suomalaisia ja veisi myös lähes 30 000 eläkeläistä alle ns. köyhyysrajan ja olisi siten kohtuuton näiden ihmisten kannalta.

Minulle on koko ajan ollut epäselvää se, miksi eläkeläisten asumistuen perusteet ovat erilaiset kuin muiden. Verotuksessa on palkansaajilla tulonhankkimisvähennykset, mutta eläkeläisillä perustellusti ei – hehän saavat rahaa tekemättä enää mitään, ja niin pitää ollakin. Siksi tulonhankkimisesta ei toisaalta voi syntyä kustannuksiakaan. Kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu ei kuitenkaan asumistuen kohdalla ole jostakin syystä oikein.
 

Byvajet

Jäsen
Lienee juttujen perusteella aika lailla klassinen esimerkki siitä, miten induktion ongelma toteutuu subjektiivisesta kokemuksesta yleistämisessä.

-Monilla aloilla valmistuneiden työttömyysprosentit ovat erittäin korkeita. Sama koskee koulutuksen keskeyttämisprosentteja.
-Selvitysten mukaan vastavalmistunut maisteri tipahtaa nopeasti pois alansa työllisyyskilpailusta, jos hän ei saa heti valmistumisensa jälkeen töitä.
-Nykyään sarjakouluttautuminen on yleistä, mikä on yhteiskunnalle kallista.
-Asiantuntijoiden mukaan koulutus on kokenut rajun inflaation, mikä johtuu paitsi rakennemuutoksesta niin myös korkeasti koulutettujen suuresta määrästä.
-Asiantuntijoiden mukaan työmarkkinat tulevat mullistumaan jo lähivuosikymmeninä. Katoamassa ei ole ainoastaan suorittava työ vaan myös henkinen työ.
-Korkeakoulutettujen työttömyys on kasvanut viime vuodet nopeasti. Hallituksen suojatyöpaikkaleikkaukset eivät tilannetta ainakaan helpota.
-Kouluttaminen on kaikki organisaatioiden tasot huomioiden erittäin kallista. Yhtä valitettavan usein hyödytöntä opettajaa kohti on liikaa muita toimijoita.
-Koulutusmania luo paljon turhia työpaikkoja. Kun organisaatiot päästetään päättämään omasta toiminnastaan, ne luovat itselleen työtä eli suojatyöpaikkoja.

Tästä huolimatta hoemme mantraa, että koulutus kannattaa. Miksi emme kysy, millainen koulutus ja millä tavalla toteutettu koulutus kannattaa? Nykyteknologia mahdollistaisi aivan erilaiset koulutusmallit kuin mitkä nyt ovat käytössä.

Mitä jos koulutuksesta tehtäisiin sillä tavoin maksullista, että hyvin työllistävät alat olisivat ilmaisia, mutta huonosti työllistävät maksullisia? Opintojen keskeyttämisestä seuraisi reilu sakko. Tällöin opiskelijoiden sitoutuminen ja suuntautuminen olisi rationaalisempaa.

Koulutuskeskustelu näyttää lähes poikkeuksetta ajautuvan samaan kuin maahanmuuttokeskustelu. Sen sijaan että kekusteltaisiin sisällöistä, tavoista ja saavutetuista hyödyistä, puolustetaan abstraktioita.
 

Sonny Burnett

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Onko dosentti Janne Saarikiven Facebook-kirjoitus jaettu tänne?

Kolme pointtia Alex Stubbista ja Helsingin yliopistosta
Selvästi Saarikivi on pahoittanut mielensä, ja miksei olisi. Tuollaisen palautteen, kyseenalaistamisen ja menoleikkaustenesitysten, jotka ovat yliopistoja vastaan esitetty, on luonnollista että harmittaa se.

Mutta tuo vuodatus olisi sopinut niin moneen muuhunkin säästö- ja leikkauskohteena olevaan yhtiöön, järjestöön, edunsaajaryhmään tms. Varsinkin kohta jossa listataan töitä joita professorit ja dosentit tekevät, uhataan työuupumuksella ja työnlaadun heikkenemisellä tms, kuulostaa tutulta monen muunkin säästökohteena olevan tahon sanomana.

Kyse on normaalista muutosvastarinnasta. Ruoska on heilahtanut tämän yhteiskunnan läpi ja nyt on viuhahtanut sinne asti missä iskuja ei ole ennen otettu vastaan näin kipeästi.

Ulkoa tuleva ohjaus ja kuluraamit ärsyttävät autonomiaan tottunutta tiedeyhteisöä,se ei voi olla yllätys edes Stubbille.

Siksi olenkin miettinyt Stubbin sananvalintoja tässä yhteydessä. Vittuiliko Alex professoreille tahallaan? Ja jos vittuili, niin miksi? Eikö noita ukaaseja olisi voinut esittää hmm.. rakentavammassa hengessä.
 

Byvajet

Jäsen
Miksi emme kysy, millainen koulutus ja millä tavalla toteutettu koulutus kannattaa?

Kommentti vielä tähän.

Kun tohtoreidenkin käyrä sojottaa tuolla tavalla ylös, olisi syytä keskustella, mihin koulutetaan ja millä tavalla koulutetaan. Kaiken lisäksi monien alojen maisterit ovat riippuvaisia byrokratian pyörityksestä tai yleissivistävästä toiminnasta. Jos oikeistohallitus alkaa purkaa näitä toden teolla, maisterien käyrä nousee tohtoreiden suuntaan.

En minä sillä, ettei kouluttaa pitäisi, mutta ihmetyttää se koulutuksen autuuden hokeminen ilman minkäänlaista erittelyä. Aivan kuin kaikki koulutus olisi yhteiskunnalle yhtä arvokasta.

http://www.akava.fi/files/16559/01_Tyottomien_maaran_muutos_koulutusasteittain.jpg
 
Suosikkijoukkue
Pelicans
Jos päätös eläkeläisten asumistukien leikkauspäätös todella perutaan, vahvistaa se edelleen käsitystäni siitä, että nykyinen hallitus olisi saanut kaatua SOTE-neuvottelujen päätteeksi. Mitä jää tämän jälkeen jäljelle niistä juhlapuheista, joissa todettiin päätöksien tekemisen perustuvan työllisyyden parantamisen ja työnteon kannattavuuteen?

Työtätekeviltä ja suurituloisilta hallitus haluaa leikata, mutta julkisten menojen paisumisesta huolimatta vastikkeettomiin tukiin ei näköjään ole selkärankaa puuttua. Säälittävää toimintaa, kun huomioidaan alkuperäiset tavoitteet. Julkisen talouden ongelmat eivät ratkea, jos vastikkeettomia tukia ei alenneta työntekoon kannustavalle tasolle.

Ja miten mahtaa käydä takuueläkkeisiin suunniteltujen korotusten kanssa...? Eiköhän nekin voida myöntää, kun asioista päätetään yhä enemmän huutoäänestyksen - tai nykyisen poliittisen retoriikan mukaan kansalaisia kuuntelevin ja heidän mielipiteet huomioonottavin - tavoin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Minulle on koko ajan ollut epäselvää se, miksi eläkeläisten asumistuen perusteet ovat erilaiset kuin muiden. Verotuksessa on palkansaajilla tulonhankkimisvähennykset, mutta eläkeläisillä perustellusti ei – hehän saavat rahaa tekemättä enää mitään, ja niin pitää ollakin. Siksi tulonhankkimisesta ei toisaalta voi syntyä kustannuksiakaan. Kansalaisten tasa-arvoinen kohtelu ei kuitenkaan asumistuen kohdalla ole jostakin syystä oikein.

Eihän tässä kyse ole tulonhankkimisvähennyksistä. Noin yleensä tälle taitaa olla historiallinen tausta kuten monille muillekin oudoile tukimuodoille. Olen kuvitellut että erityinen asumistuki eläkeläisille koskee pian sodan jälkeen työllistyneitä, maataloustyöntekijöitä ja monia muita, joiden eläke jää jonnekin 750 euroon brutto kuukaudessa eli takuueläkkeen kieppeille. Korjatkaa jos kuvitelma on väärä. Tukia pitää ehdottomasti vähentää, mutta miksi ei poisteta ensin alkuun vaikkapa ay-maksun verovähennysoikeutta, jonka säästövaikutukset olisivat merkittävät sen sijaan, että noilta alle tonnin tienaavilta olisi viety prosenteissa merkittävä osa tuloista ja näistä olisi valtion kassaan kilahtanut 30-40 miljoonaa, joista osa olisi mahdollisesti vuotanut toiseden suuntaan muiden tukien kautta?

Pitkässä juoksussa kaikkia tukia pitää tarkastella ja vähentää reilusti. Viimeinen sana tarkoittaa juuri sitä, että joku ryhmä ei joudu vaikkapa ulos kadulle kun ottaa 10-20 prosenttia takkiin samaan aikaan kun meillä menee satoja miljoonia aivan turhiin tukiin koko ajan. Tässä kysymyksessä valmistelu ja perehtyminen olisi ollut hallituksessa paikallaan. Jälleen kerran.

e: googlaamalla arvio ay-maksujen verovähennysoikeudesta maksaa lähteestä riippuen noin 200-300 miljoonaa euroa vuodessa valtiolle. Sitä käyttää yli kaksi miljoonaa palkasaajaa 600-800 miljoonan arvosta. Tämä on vain yksi esimerkki turhista tuista.
 
Viimeksi muokattu:

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Saarikivi on näemmän ykköskohdan mukaan pahoittanut mielensä siitä, että suomen kieleen on pitkälti Bätmänin toimien takia tullut fraasi "päivystävistä dosenteista". Hienoa mielensäpahoitusta, luulisi lukeneelle ja sivistyneelle tyypille kyllä olevan aika selvää, mitä Stubb tuolla tarkoitti.

Päivystävä dosentti -nimityksellä ei ole kyllä mitään tekemistä Johan Bäckmanin kanssa. Ei yhtään mitään. Fraasi on tullut Seppo Koskisen ja Jukka Kekkos-teemaan (toki jo edeltäjiensä) tyyppisistä dosenteista/professoreista - lähinnä oikeustieteen - jotka kommentoivat jokaista asiaa lehdissä nopealla vasteajalla.
 

Iso-Olli

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Opintojen keskeyttämisestä seuraisi reilu sakko.
En ymmärrä tätä ajatusta lainkaan. Otetaan vaikka esimerkki, että olet hakeutunut opiskelemaan ensihoitajaksi ja tulee se ensimmäinen "tosipaikka". Jäädyt aivan täysin, kun potilaalta on jalka irti, etkä pysty hoitamaan häntä. Haluaisit lopettaa opinnot, koska sinusta ei olekaan ensihoitajaksi, mutta vitullinen uhkasakko painaa päälle. Mites tällaisessa tilanteessa toimitaan? Näitä esimerkkejä on paljon muitakin, kuten yrittäjyys. Olet opiskellut vuoden sähköinsinööriksi ja tuttusi pyytää sinua perustamaan alan yrityksen. Sinulla on jo sähköasentajan paperit ammattikoulusta, mutta et voi perustaa yritystä ja keskeyttää opintoja, koska uhkasakko. Täytyypä nostaa turhaan opintotukea vielä kolme vuotta, vaikka olisin halunnut perustaa yrityksen, joka tuottaa verotuloja ja mahdollisesti työllistäisi monia ihmisiä.
 
Suosikkijoukkue
Colorado, Toronto, sympatiat Krakenille
Mitä jos koulutuksesta tehtäisiin sillä tavoin maksullista, että hyvin työllistävät alat olisivat ilmaisia, mutta huonosti työllistävät maksullisia? Opintojen keskeyttämisestä seuraisi reilu sakko. Tällöin opiskelijoiden sitoutuminen ja suuntautuminen olisi rationaalisempaa.

En nyt ota kummemmin kantaa, mutta ehdottamasi tapa korostaisi ainakin pääsykokeiden merkitystä entisestään. Opiskelijan soveltuvuudella alalle ei olisi paljoakaan väliä, kaikki kuitenkin panostaisivat tiettyjen alojen kokeisiin. Pahimmassa tapauksessa opiskelemassa olisi sitten alalle huonosti soveltuvia (mutta muuten päteviä) ihmisiä ja ilman opiskelupaikkaa motivoituneita, mutta pääsykokeissa jalkoihin jääneitä tapauksia. Ja entä "väärän alan" lahjakkaat, mutta valitettavasti köyhiin perheisiin syntyneet? Henkilökohtainen kyynel?

Ja uhkasakko opintojen keskeyttämisestä on nyt aikalailla kuolleena syntynyt idea. @Kendo26 jo perustelikin varsin hyvin asian edellä. Jokainen haluaa kuitenkin itselleen hyvän toimeentulon aikuisena, eli luotetaan nyt vain siihen että nuoret osaavat ihan itse punnita näitä koulutusvaihtoehtoja. Annetaan ihmisten kokeilla ja opiskella mitä haluavat, kenelläkään tuskin on tavoitteena valmistua työttömäksi. Enemmän voisi panostaa syrjäytymisen estämiseen ja huolehtia siitä, että mahdollisimman harva jäisi pelkälle peruskoulupohjalle.
 

Fordél

Jäsen
Omasta mielestäni huonoimpia säästöpäätöksiä ovat leikkaukset koulutukseen sekä T&K -toimintaan koska ne syövät eiväitä rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Mielestäni koulutuksestakin voi oikein hyvin leikata, ei se ole mitenkään koskematon tai kategoriassa edes huonoimmasta päästä. Tärkeää on kuitenkin valita tarkkaan, että mistä leikataan. Tässä kohdin on menty nyt osin metsään. Ei joka kolkassa Suomea tarvitse olla korkeakoulua tai opiskella esimerkiksi saksaa. Ihan hyvin koulutuksestakin voidaan siis säästää ilman, että erityisesti syödään eväitä paremmalta tulevaisuudelta. Koulutusmenot ovat kasvaneet todella paljon viimeisten vuosikymmenten aikana eikä se kaikki kasvu ole kohdistunut järkeviin kohteisiin. Mutta minkäs teet, kun on Keskusta hallituksessa.
 

Rainer Zufall

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP
Eihän tässä kyse ole tulonhankkimisvähennyksistä. Noin yleensä tälle taitaa olla historiallinen tausta kuten monille muillekin oudoile tukimuodoille. Olen kuvitellut että erityinen asumistuki eläkeläisille koskee pian sodan jälkeen työllistyneitä, maataloustyöntekijöitä ja monia muita, joiden eläke jää jonnekin 750 euroon brutto kuukaudessa eli takuueläkkeen kieppeille. Korjatkaa jos kuvitelma on väärä. Tukia pitää ehdottomasti vähentää, mutta miksi ei poisteta ensin alkuun vaikkapa ay-maksun verovähennysoikeutta, jonka säästövaikutukset olisivat merkittävät sen sijaan, että noilta alle tonnin tienaavilta olisi viety prosenteissa merkittävä osa tuloista ja näistä olisi valtion kassaan kilahtanut 30-40 miljoonaa, joista osa olisi mahdollisesti vuotanut toiseden suuntaan muiden tukien kautta?

Ei ole, sen kyllä tiesinkin, mutta ilmaisin itseäni huonosti... Ajatukseni liittyi varmaankin lähinnä siihen, että on myös perusteltuja syitä kohdella eläkeläisiä joissakin asioissa eri tavalla kuin palkansaajia, ja erilaiset tulonhankkimisvähennykset ovat sellainen juttu. Asumistuen maksaminen eri perusteilla joillekin kansanryhmille taas tuntuu epäjohdonmukaiselta ja vähän epäoikeudenmukaiseltakin, koska tulot ja asumiskulut ovat samaa käypää rahaa kaikilla ihmisillä. Tuo leikkaus ei silti ilmeisesti olisi säästänyt mitään, koska kulut olisivat nousseet esimerkiksi toimeentulotuen puolella, joten joutaa jäädä tekemättä. Ihme veivaamista kuitenkin hallitukselta taas kerran.

Ay-maksujen verovähennyskelpoisuuden taas ymmärtäisin paremmin, jos maksuilla oikeasti katettaisiin ansiosidonnaisen päivärahan kustannukset. Ilmeisesti "kassa" kuitenkin maksaa niistä vain muutaman hassun prosentin, ja loput tulevat Kelalta ja valtiolta, joista ainakin valtion tuloja jäsenmaksun verovähennyskelpoisuus kutistaa. Näin ay-toimintaa ja sen vetovoimaa edistävät ja rahoittavat välillisesti myös ei-jäsenet, jollainen olen minäkin.

e: googlaamalla arvio ay-maksujen verovähennysoikeudesta maksaa lähteestä riippuen noin 200-300 miljoonaa euroa vuodessa valtiolle. Sitä käyttää yli kaksi miljoonaa palkasaajaa 600-800 miljoonan arvosta. Tämä on vain yksi esimerkki turhista tuista.
 
Suosikkijoukkue
Paikalliset
Mielestäni koulutuksestakin voi oikein hyvin leikata, ei se ole mitenkään koskematon tai kategoriassa edes huonoimmasta päästä. Tärkeää on kuitenkin valita tarkkaan, että mistä leikataan. Tässä kohdin on menty nyt osin metsään. Ei joka kolkassa Suomea tarvitse olla korkeakoulua tai opiskella esimerkiksi saksaa. Ihan hyvin koulutuksestakin voidaan siis säästää ilman, että erityisesti syödään eväitä paremmalta tulevaisuudelta. Koulutusmenot ovat kasvaneet todella paljon viimeisten vuosikymmenten aikana eikä se kaikki kasvu ole kohdistunut järkeviin kohteisiin. Mutta minkäs teet, kun on Keskusta hallituksessa.

Kyllä mutta hallitus ei olekaan tekemässä koulutukseen strategisia muutoksia esim. siten, että korkeakouluja lakkautettaisiin vaan säästöjä tehdään tasaisesti joka sektorille, painottaen tosin yliopistoja.
 

Fordél

Jäsen
Kyllä mutta hallitus ei olekaan tekemässä koulutukseen strategisia muutoksia esim. siten, että korkeakouluja lakkautettaisiin vaan säästöjä tehdään tasaisesti joka sektorille, painottaen tosin yliopistoja.

Kyllä, mutta otinkin kantaan vaan kirjoitukseesi, josta sai sen kuvan, että leikkaukset koulutuksesta ovat ylipäänsä niitä lähes huonoimpia. Kyllä mun listauksessa löytyy monta muutakin vielä huonompaa leikkauskohdetta. Ja koulutuskin on vielä niin iso kategoria, että ei sitä voi käsitellä yhtenä kokonaisuutena. Sen sisältä löytyy niin hyviä leikkauskohteita kuin kohteita, joihin ei pitäisi koskea.
 

MustatKortit

Jäsen
Suosikkijoukkue
Joel Pohjanpalo ja Aleksi Mustonen
Päivystävä dosentti -nimityksellä ei ole kyllä mitään tekemistä Johan Bäckmanin kanssa. Ei yhtään mitään. Fraasi on tullut Seppo Koskisen ja Jukka Kekkos-teemaan (toki jo edeltäjiensä) tyyppisistä dosenteista/professoreista - lähinnä oikeustieteen - jotka kommentoivat jokaista asiaa lehdissä nopealla vasteajalla.

Kas, jos näin on, niin käsi pystyyn virheen merkiksi.

Tämä ei toki poista Saarikiven mielenpahoituksen naurettavuutta, sanonta, jota kuulee tällä palstallakin aika ajoin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Soisin kyllä hallituksen pärjäävän. Mutta nyt kun Suomen talous on virallisesti Euroopan pohjalla, Kreikankin takana talouskasvussa, niin valitut keinot näyttävät edelleen yhtä surkeilta kuin miltä ne näyttivät jo vaalien aikana kun konsensus oli vetää matto kasvun alta. Vai mitä mieltä on @mjr ?

Jep, parhaimmillaan hallituksen politiikka alentaa talouskasvua vain hieman ja pahimmillaan merkittävästi. Siinä haarukassa ovat ne realistiset lopputulemat. Euro pitäisi niin lailla kieltää Suomesta, mutta emmepä siitäkään ilmeisesti pääse eroon, ellei sitten koko helahoito sorru - ja ehkä sittenkin aneltaisiin Saksalta, että jos saataisiin edes joku minieuro tilalle.
 

Tuamas

Jäsen
Tämmöinen uutinen oli aina viisaassa Internetissä: http://tietoinfo.net/2015/11/17/hallitus-uudistaa-tiedustelulain-internetin-kaytto-luvanvaraiseksi/

En tiedä mikä sivu tämmöinen Tietoinfo on, mutta eihän tämä nyt herranjestas voi paikkaansa pitää? Taikka no, ei kyllä yllättäisi vaikka pitäisi.

Niin, ihmisten medialukutaito on nykyään käsittämättömän heikko.

Viimeksi tämä tuli vastaan kun muutama face-kaveri ihan tosissaan mouhosi tätä ehdotusta vastaan http://tietoinfo.net/2015/11/08/uusi-lakiehdotus-kieltaisi-juoksemisen-ilman-kyparaa/
 

Outsider

Jäsen

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre

Ollakseni

Jäsen
Suosikkijoukkue
Detroit Red Wings
Mää taas kuulin pataljoona hevosmiähilt et meit kaik aleta kotonaki valvoma videokameroil.
Kännykästä, läppäreistä ja webcameista ynnä muustahan teitä jo vahditaankin. Myös ulosteenne ovat syynissä ja luonnollisesti kaikki muukin talosta poistuva juttu. Tiedämme mitä teette verkossa sillä internettiännekin seurataan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös