Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 137 575
  • 10 753

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
ja vielä siihen lisätä että tarkoitat toimitusjohtajan tai lähes sen tasoisia johtohenkilöitä. Ylemmät toimihenkilöt on huomattavasti laajempi käsite. Kyllä heistä huomattava osa on sopimusten ja työaikalakien piirissä.

Akavalaisista ylemmistä toimihenkilöistä noin kolmannes viimeisimmän itselläni olevan prujun mukaan on työaikalain ulkopuolella, ja tässä laskussa on mukana molemmat sektorit, eli yksityisellä sektorilla puhutaan yli puolesta. Juridisesti olet sinänsä oikeassa, että heistä lähes kaikkien _pitäisi_ olla työaikalain piirissä - käytännössä sopimukset ovat täysin toisen muotoisia ja määrä kasvaa.

Luku täsmää myös aika hyvin siihen, mikä osa YTN-liittojen ylemmistä toimihenkilöistä on TESsien piirissä. En usko, että villit ja loimaankassalaiset mukana prosentti muuttuu, eli puhutaan heittämällä ainakin puolesta yksityisen sektorin ylemmistä.
 

Tami Talk

Jäsen
Suosikkijoukkue
Daespoo moderators
Hieman ihmetyttää, että julkinen sektori niputetaan yhdeksi kokonaisuudeksi ja pidetään pelkästään hyvänä, että sieltä nyt vihdoinkin leikataan "liikoja etuja". Minun mielestä meillä on aivan korvaamattoman tärkeää, että meillä on riittävästi ammattitaitoisia ja hyvän työmoraalin omaavia työntekijöitä siellä julkisen sektorin ruohonjuuritasolla. Hoitajia, poliiseja, palomiehiä, lastentarhaopettajia, luokanopettajia, lastensuojelun työntekijöitä jne. Mielestäni he ovat työn vastuuseen nähden pikemminkin alipalkattuja kuin ylipalkattuja. Ihmisiä, joille noilla pyhätyökorvauksilla esimerkiksi on ihan todellista merkitystä. Sitten on niitä "toimistoissa virka-aikana paperia pyörittäviä ylipalkattuja kahvitauon pitäjiä" eli korkeammin palkattuja asiantuntijatehtäviä ja esimiestehtäviä. Ja täälläkin on viitattu siihen, että leikkaukset pitäisi kohdistaa tähän ylikalliiseen byrokratiaan.

Eikös tässä nyt käy nimenomaan niin, että näillä Sipilän uudistuksilla me leikataan tuolta ruohonjuuritason työn kannustavuudesta, kun vuorotyöhön esimerkiksi on mentävä käsketyn listan mukaisesti, mutta palkkaa leikataan. Ja ne toimistoniilot edelleen pitävät ne kahvitaukonsa vanhaan malliin. Ei tunnu minusta nyt ihan oikealta. En ihmettele, jos hoitoalalla ollaan taas siinä kurjistumisenkierteessä, josta kokoomus Sari Sairaanhoitajaa lähti pelastamaan 2007. Ja silloin todella oli yleinen konsensus siitä, että julkisella sektorilla on pienipalkkaista naisvaltaista alaa, jolla on huonot työolosuhteet, alimiehitystä, raskasta ja alipalkattua. Nyt sitten ollaankin sitä mieltä, että sieltä leikkaamalla tämä homma houtuu kuntoon.

Toisekseen eikö tässä nyt käy niin, että ensi syksynä lähdetään liittokohtaisiin neuvotteluihin. Kuntatyönantaja on kusessa, kun valtion kirstu on tyhjä. Ja painostusvoimaiset avainliitot (AKT ja muut SAK:n liitot etunenässä) lähtee ulosmittaamaan liittokohtaisten mahdollistamaa kiristystä lakon uhalla. En pidä tätä toivottavana, enkä järkevänä, mutta hyvin todennäköisenä. Nollalinjaa julkisille ja korotuksia vientialojen painostusduunareille. Hieno lopputulema porvarihallitukselta? Ei ole Sari Sairaanhoitaja enää touhun keskiössä. "Näiden toimien tavoitteena on lisätä työn kannustavuutta". Vaikuttaa hyvin kannustavalta. Moni varmaan kannustuu vaihtamaan alaa tai vaihtamaan työtä vapaa-ajaksi. Ja ennenkaikkea olemaan ottamaan ottamatta vastaan aiemmin pienemmin palkattua keikkaduunia.

Kiinnostavaa olisi nähdä Sipilän prosessikaavio, että mitähän tässä oikein nähdään muutaman vuoden päässä....?
 

Tuen Vety

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lätkä Lentää Oy
Mullakin kokemusta työstä julkisella sektorilla ja en voi kuin kiitellä sitä, että mm. lomia lyhennetään. Nykyinen 38 päivää on lähes 2 kk lomaa (kun 38/5 julkisella).
Omalta osaltani olen ajatellut, että valtion pitemmät lomat kompensoituvan valtion järjettömällä matkustussäännöllä. Minulla menee virkamatkoihin keskimäärin 10-15 tuntia kuukaudessa. Tätä matka-aikaa ei lueta työajaksi, mutta tuo junassa istuminen ja työskentely kyllä oikein vapaa-ajaltakaan tunnu kun matkapäivät ovat 12-14 tunnin mittaisia. Saman ajan junassa istuvat yksityisen puolen kollegat tosin ottavat näistä ylityövapaista sen muutaman viikon ylimäärisen loman kesällä.
 

Aapee79

Jäsen
Sairaanhoitajista en faktoja tiedä, mutta kyllä tuolla ammattilaisille hyvinkin tuplapalkat maksetaan Suomeen verrattuna eli joku sadantonnin palkka ei ole tavaton valkokaulusduuneissa. Erot ovat niin valtavat, että siinä ei jotkut muutaman viikon lomat selitä kuin vähän alusta. Osaavana duunarina saa siitä puolet ja Mäkkärissä neljäsosan. Sillä se onkin, niin huvittaa kuulla kun täällä duunarit vinkuu, että heidän selkänahastaan revitään kaikki, vaikka tosiasiassa heidän nettoansiotasonsa suhteessa koulutettuun väkeen on maailman kärkeä.

Nettoansio. Jeps. USA:n ja Suomen nettoansion ja siitä johtuvan ostovoiman voi laskeakin suoraan rahassa. Bensa, verot, ruoka ja muut esim. sun trollaamiseen tarvittavan nettiyhteyden hinta on aivan eri. Mut ei mietitä noita. Pääasia, että sä tulet tänne duunareille vittuilemaan, kun yritetään miettiä, miten 5-10% palkanalennus vaikeuttaa elämää huomattavasti ja sairauksien takia voi tulla muitakin isompia ongelmia, mitkä maksaakin sitten yhteiskunnalle enemmän kuin tuo 5-10% palkanalennus. Ole hyvä ja painu takaisin sinne norsunluutorniin, mistä voit tulla pilkkaamaan meitä köyhiä.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ja onko tämä hyvä vai huono asia?
Minä ainakin elän mieluummin yhteiskunnassa jossa esim. poliisina toimivat pätevät henkilöt sen sijaan että niitä hommia tekisivät ne jotka eivät muualle kelpaa.
 

Mevatron

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HC Slavia Praha
Tästä kysyi muutama että onko faktaa missä julkisella sektorilla tienaa yksityistä enemmän:

Näin paljon enemmän tienaisit valtiolla – katso yli 80 ammatin lista | Taloussanomat

Toinen juttu ja mua lähimpänä on julkisen sektorin IT. Vuosikustannukset ovat miljardeja pelkästään uusien järjestelmien toteutuksena ja suunnitteluina.

Kun jokainen (pensselillä, vähän) pikkupomo voi päättää yksin uudesta tietojärjestelmästä ja tämä tehdään pomon, johtokunnan yms vaihtuessa aina uudelleen ja uudelleen, keskikokoisella kaupungilla on jopa 1 000 erillistä tietojärjestelmää käytössä. Olin konsultoimassa valtiolle(kin) miten voitais vähentää, mutta ei voida - kuulemma. Tein konsulttina suosituksen eräästä tunnetun valtion firman uudesta IT-hankkeesta, mutta pääjohtaja valitsi sukulaispoikansa exce-virityksen noin kahden miljoonan euron hintaan. Se ei täyttänyt yhtään vaatimusmäärittelyä, mutta meidän yhden maailman suurimista IT-toimittajista + yhden Suomen suurimmista IT-toimittajista + meidän yhteinen täytti jokaisen. Ei kelvannut...

Julkisen sektorin tietohallinto hallitsemattomassa tilassa: Johtajuus hukassa – konsultit rahastavat | www.kaks.fi

Julkinen sektori on todella ryssinyt IT:nsä ja kertomani esimerkki on erittäin yleinen ja paljon suuremmilla luvuilla.

Tuon listan muistin. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, kuinka moni valtion työntekijä osuu noihin ammattiluokitteluihin. Aika pieni osuus varmaankin. Vartijoistahan siellä artikkelissakin oli jo selitys. Julkisen sektorin it kuviot ovat varmasti sotkussa ja sieltä riittäisi älyttömästi säästettävää. Mutta tästä sotkusta hillot keräävät kyllä ihan muut tahot kuin valtion virkamiehet.
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
No en tietenkään meinaa, kun sinne otetaan sitten seuraava hakija. Ei tästä maasta työntekijät vielä loppumassa ole.

Sitä kun vaan tyhmänä luulin että tarkoitus oli pienentää julkista sektoria ja siivota sieltä ne paperin pyörittäjät. Sanoinko muuten jo että kaikki osallistuu talkoisiin?
 

PTS

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Niin, näillä toimillahan ei ole mitään vaikutusta talouskasvuun, työllisyyteen tai kilpailukykyyn (korkeintaan kysyntää entisestään alentavia), sen sijaan ihmisten arkeen ne vaikuttavat. Hallitus voisi saman tien antaa päätösvallan Etelärantaan, koska nämä toimet ovat tulonsiirto palkansaajilta elinkeinoelämälle. En olisi oikeasti sinällään uskonut hallitusta nimitettäessä, että se toimii näin härkisti ja yksisilmäisesti EK:n juoksupoikana.

Sama osaamaton johto joka nosti Nokian maailman huipulle ja toi Suomeen kymmeniä mijardeja verotuottoja onkin sitten yht'äkkiä osaamaton porukka?
Ottaisin tämän argumentin vakavasti jos tietäisin yhdenkin oikeasti menestyneen vasemmistolaisen/sos.dem. yrittäjän. Aika vitun hiljaista.

Niin, minä en oikein osaa ottaa tätä argumenttia vakavasti. Et kai sinäkään voi hyvää päivää sentään kiistää sitä, että Nokia jäi aivan oikeasti älypuhelinmarkkinoiden kehityksessä jälkeen ja esim. Nokian työntekijöiden palkoilla ei ollut yhtään mitään tekemistä tämän kanssa.

Ihan tiedoksi Lauri Holapasta, hän on SDP:n aktiivi ja kaukana ei-poliittisesta talouden asiantuntijasta. Hänen ja kumppaninsa Ahokkaan manifestit on ammuttu todella usein alas. Aika paljon samanlainen tapaus kuin Heikki Patomäki joka on jo yleisen naureskelun aihe ekonomien piirissä.

Holapan kannat eivät ole millään tavalla sidoksissa SDP:n puolueen kantoihin eikä hän ole tietääkseni yhtään missään asemassa puolueessa. Esimerkiksi Kreikka-kysymyksessä Holapan analyysi eroaa hyvinkin paljon SDP:n vastaavasta (SDP:n linja kysymyksessä tietysti on ollut hyvin epäselvä). Patomäki taas aivan yhtä lailla puolueeton kommentaattori kuin vaikkapa joku Nordean ekonomisti Aki Kangasharju, jonka poliittinen ideologia paistaa jokaisesta herran taloustieteellisestä "analyysistä". Patomäen mielipiteet esimerkiksi leikkauspolitiikan vaikutuksista ovat lisäksi lähempänä taloustieteellisen valtavirran ajattelua kuin tämän Kangasharjun. Jos et häntä usko, tutustu Haaparannan, Tuomalan tai Laurilan näkemyksiin - kukaan ei ole poliittisesti mihinkään sitoutunut. Tai Nobel-palkitut Krugman ja Stiglitz....
 

Morales

Jäsen
Tuo sairauspäivähärahan muutos on kieltämättä kaksipiippuinen juttu. Todennäköisesti saadaan krapulasaikut vähenemään, mutta moni pienituloinen kitkuttaa varmasti töissä vaikka olisi pää kainalossa. Tähän tekisin vielä yhden radikaalin muutoksen, että lyhyissä sairaslomissa ei tarvitse ollenkaan mitään lääkärintodistuksia. Pelkkä ilmoitus työnantajalle riittäisi. Järjetöntä kuormittaa lääkäreitä flunssan takia, kun minä sen pystyn toteamaan vähemmän koulutettuna ihan itsekin.

Päivähoitojärjestelmää menisin myös sörkkimään. Maksimihintoihin vaan reilu korotus ja laskutus toteutuneiden hoitotuntien mukaan. Tietäisi kyllä isoa lovea meidän perheen rahoihin, mutta olen kyllä tarvittaessa antamaan vaikka kaikki ylimääräiset rahani pariksi vuodeksi Suomen hyvinvoinnin vuoksi, jos joku Midas keksii hyvät keinot. Nyt on ainakin hallituksen osalta peli avattu kunnolla. Johan tässä on muutama vuosi hierottu kiekkoa maalin takana.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
No minä jo ajattelinkin että ainoastaan veronmaksajien elätillä voi olla noin outoja mielipiteitä. Kaikenlaisia se valtio työllistää.
Mun puolesta valtiolta pitäisi ja voisi säästää vaikka kuinka paljon. Eritoten noista IT-kuluista, joista Cobol kirjoitti. Tästä mielipiteestä voikin jo päätellä liikaa minun työpaikastani. Pöhöttynyttä idiotismia siellä on vaikka kuinka paljon. Valtion pitäisi oikeasti määritellä uudestaan mikä on valtion tehtävä, ja kaikki muut heittää hiuksista vittuun.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Päivähoitojärjestelmää menisin myös sörkkimään. Maksimihintoihin vaan reilu korotus ja laskutus toteutuneiden hoitotuntien mukaan. Tietäisi kyllä isoa lovea meidän perheen rahoihin, mutta olen kyllä tarvittaessa antamaan vaikka kaikki ylimääräiset rahani pariksi vuodeksi Suomen hyvinvoinnin vuoksi, jos joku Midas keksii hyvät keinot. Nyt on ainakin hallituksen osalta peli avattu kunnolla. Johan tässä on muutama vuosi hierottu kiekkoa maalin takana.

Tämän kannalla olen itsekkin. Tietäisi meidän perheessä lisää rahaa omaan käyttöön. Hallitus lähti tosiaan nostamaan hyökkäystä, nyt nähdään tuleeko jätön jätön jättöä, kun isopahapunainen alkaa karvaamaan.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ole hyvä ja painu takaisin sinne norsunluutorniin, mistä voit tulla pilkkaamaan meitä köyhiä.
Mitä kohteliaimmin huomauttaisin, että sitäkin voi pitää vittuiluna jos koko syksyn on saanut kuunella vinkumista miten kaikki eivät ole osallistuneet yhteisiin talkoisiin vaikka joka kuukausi on palkasta otettu nelinumeroinen summa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kyllähän tää rehellisesti näin opiskelijan näkökulmasta matalapalkka alalla aika kovalta kuulostaa, kun sen lisäksi, että lähtökohtaisesti voit opiskelujen vuoksi tehdä 1-2 pv viikossa töitä ja tuokin työ yleensä osuu viikonlopulle niin sieltä napsastaan 25 % toisen päivän palkasta pois ja jos kipeäksi satut tulemaan niin eka päivä menee omakustanteiseksi ja kun harvoin meillä opiskelijoilla lapsiakaan ole niin eipä tuosta mitenkään luistella. Kovaa tulee olemaan kyyti. :(...
d

Ei palkasta napsasta yhtään pois vaan sunnuntailisästä. Eli jos peruspalkkasi on 10€/h, sunnuntailisän kanssa se on nykyään 20€/h, muutoksen jälkeen sunnuntain palkka on 17,50€/h eli laskua 12,5%.
 

ftr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Huuhkajat, Borussia Dortmund
Ymmärsinkö oikein, että yksityiset työnantajat eivät enää saa antaa yhtä viikkoa ylimäärästä vapaata hyvää hyvyyttään neljän kesälomaviikon+talvilomaviikon lisäksi?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
No, jos tätä miettii ihan puoluetaktisesta näkökulmasta niin luulenpa että Siltasaaressa on ilon päivä: jos yhtään menee niin kuin 90-luvulla meni niin tästä ei noin kannatuksellisesti tule hallitukselle laariin satamaan, ellei sitten talous selvästi käänny parempaan, ja tuskin se näillä eväillä kääntyy. (Sitten on eri asia, jos populistisen kampanjan jälkeen päästäänkin hallitukseen, kuten oli 90-luvullakin...)
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Ymmärsinkö oikein, että yksityiset työnantajat eivät enää saa antaa yhtä viikkoa ylimäärästä vapaata hyvää hyvyyttään neljän kesälomaviikon+talvilomaviikon lisäksi?
Saavat tietenkin.
 

Ötökkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
KalPa, Panthers, Lentävä maalivahti
d

Ei palkasta napsasta yhtään pois vaan sunnuntailisästä. Eli jos peruspalkkasi on 10€/h, sunnuntailisän kanssa se on nykyään 20€/h, muutoksen jälkeen sunnuntain palkka on 17,50€/h eli laskua 12,5%.
Mutta se peruspalkka on oikeasti todella pieni - varsinkin jos pitää muitakin kun itsensä elättää. Aika moni alalle hakeutunut on laskenut palkkaansa jonkin verran lisiä mukaan.
 

Aapee79

Jäsen
d

Ei palkasta napsasta yhtään pois vaan sunnuntailisästä. Eli jos peruspalkkasi on 10€/h, sunnuntailisän kanssa se on nykyään 20€/h, muutoksen jälkeen sunnuntain palkka on 17,50€/h eli laskua 12,5%.

Niin tai ei sittenkään. Jos on kiinteä kuukausipalkka(varmaan aika helkutin monella on juuri se, vaikka tilinauhassa ns. tuntipalkka lukeekin), mihin lisät sitten tulee päälle. Käytännössä siis ihan sama oletko lomalla vai töissä, niin saat kiinteän kuukausiansion, niin se sunnuntain 10e/h lisä ja siitä -25% vähennys pois on juuri tasan -25%. Ei mitään ihme 12,5% laskua.
 

Centre Bell

Jäsen
Suosikkijoukkue
Entisaikojen TPS.
Tuleva muutos ei ainakaan lisää valtion houkuttelevuutta työnantajana. Yhteiskunnan kannalta lienisi kuitenkin hyvä asia, että valtion virkamiehilläkin riittäisi osaamista ja motivaatiota.

Niin kuin esimerkiksi tämä taannoinen liikenneviraston ehdotus Suomen liikennemerkkien henkilöhahmojen maskuliinisuuden vähentämisestä. Tai se että mihin päin parkkikiekon kiekko pitää liikkua? Pari esimerkkiä vain mainitakseni. Jos tällaiset asiat ovat valtion virkamiehen erityisosaamista niin kyllä heikoilla ollaan sillä saralla. Ihan niin kuin ollaan muissakin asioissa nähty. Eiköhän edelleen ex politiikot ja heidän sukulaisensa hakeudu (=pääse) noihin valtion suojatyöpaikkoihin ilman että niihin pistetään mitään houkuttelukerrointa mukaan.
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Niin kuin esimerkiksi tämä taannoinen liikenneviraston ehdotus Suomen liikennemerkkien henkilöhahmojen maskuliinisuuden vähentämisestä. Tai se että mihin päin parkkikiekon kiekko pitää liikkua? Pari esimerkkiä vain mainitakseni. Jos tällaiset asiat ovat valtion virkamiehen erityisosaamista niin kyllä heikoilla ollaan sillä saralla.

Kummallakaan ei tosin ole mitään tekemistä valtion virkamiesten kanssa ja tuo ehdotuskin on puhdas ankka, jonka voi sanoa olevan myös tarkoitushakuinen mediakeksintö. Hauskoja tarinoita toki, mutta mitään todellisuuspohjaa vailla. Hyvin tästäkin kommentistasi huomaa, ettei asioiden oikaisu kiinnosta lukijoita koskaan yhtä paljon.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös