Mutulla sanoisin että vielä useimmissa duuneissa palkat ovat julkisella puolella paljon yksityistä sektoria pienemmät. Esim. kun joskus olen katsellut oman alan virkojen palkkaluokkia niin en ihan ymmärrä kuinka kukaan niin pienillä palkoilla suostuu näitä hommia tekemään.
Varmasti myös noin. Mutta kun puhutaan keskimääräisistä palkoista, tilanne on tämä:
* Tilastokeskuksen uusin palkkarakennetilasto osoittaa, että valtion palkat nousivat 2003–2012 peräti 44 prosenttia. Samaan aikaan kunnissa ja yksityisaloilla työskentelevien tienestit paranivat 35 prosenttia.
* Vuodesta 2005 tulospalkkioista siivotut säännölliset ansiot ovat kasvaneet valtiolla joka vuosi enemmän kuin yksityisellä sektorilla.
* Kokoaikaisten palkansaajien keskiansio oli vuoden 2012 lopussa Tilastokeskuksen mukaan valtiolla 3 647 euroa, yksityisellä sektorilla 3 279 euroa ja kunnissa 2 932 euroa.
Tulospalkkio oli muuten asiakasyrityksissämme luokkaa 0.5-1.5 kertaa kuukausipalkka ja se on siis siivottu yllä olevista luvuista pois.
Näin valtion väen tienestit ovat nousseet | Taloussanomat
Tuohon päälle vielä pitkät lomat ja se, että useissa valtion työpaikoissa kuten ministeriöissä päivittäiset kahvitunnit ylittävät 1.5 tuntia vielä 2010-luvulla. En nyt viitsi laittaa työpaikkoja nimeltä mutta sekin onnistuisi kun teimme niille vuosikausia ohjelmointia yksityisenä firmana ja jouduimme sopeuttamaan oman toimintamme ministeriöiden yms toimintaan työajan osalta jos oli yhteistä määrittelytyötä tai vastaavaa.
Mutta kuten joku aiemmin totesi, nyt ollaan vasta alussa. Isot kysymykset ovat edessä. Miten esimerkiksi kunnat tulevat hyväksymään erilaiset niitä koskevat leikkaukset kun kuntapäättäjissä on iso osa (joissakin kunnissa jopa enemmistö) kunnan työntekijöitä?
Lisäksi: riittääkö keskustavetoisella hallituksella rohkeutta puuttua isosti tuettujen keskustakuntien tuhlailuun tai maataloustukiin tai hieman pienempiin kepulaisintresseihin kuten tuulivoimatukiin?
Viimeksi muokattu: