Mainos

Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 180 607
  • 10 753

Jämerä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi, Oranje
Tietty siistin ma-pe 8-16 toimistotyön tekijöillä on helppo huudella näppäimistöjen takaa, että hyviä uudistuksia hei. Mua ei silti paljoa naurata.
Tämä on ihan täyttä paskaa. Harva "siistin ma-pe 8-16 toimistotyön tekijöistä'' (yksityisellä puolella, koska sitä kai tässä haettiin) saa yhtään minkäänlaisia ylityökorvauksia saati sitten viikonloppulisiä. Jos duunia ei ehdi tehdä työsopimukseen merkityn työajan puitteissa niin se päivä joko jatkuu tai työt tehdään viikonloppuna. Työajan yli menneet tunnit menevät teoriassa liukumaksi, mutta monessa firmassa liukumat nollautuvat esimerkiksi puolen vuoden välein, tai liukumavapaiden pitäminen on rajoitettua, josta taas seuraa että harva niitä kertyneitä tunteja ehtii vapaina hyödyntää. Huvittavaa lukea miten täysin perusteettomista lomaeduista nauttinut julkinen sektori edes kehtaa itkeä kun viimein silläkin puolella työehtoja pyritään nykyaikaistamaan. Myönnän, että näistä uudistuksista ei itseäni koske kuin arkipyhien poisto (ja tietenkin jos saikkua joutuu pitämään), mutta minkäs sille mahtaa kun on "siistissä ma-pe 8-16 toimistotyössä" yksityisellä puolella, niin ei ole enää paljon etuja jäljellä mistä leikata. Ja tämä ei tarkoittanut, että työehdoissani olisi mielestäni mitään vikaa, vaan esim. arkipyhien poisto on minulle ihan ok.
 

Huerzo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Valittajien luvattu maa
Ylityöuudistus on sinänsä looginen, koska ns. pyhäpäivän pyhyys on kiskottu maallistuneessa Suomessa pöntöstä alas jo tovi sitten. Ilmeisesti linjaus on nyt Virosta kopioitu? Plussaa (työllisyyden kannalta) sekin, että nyt pitäisi - ainakin periaatteessa - olla kannattavampaa pitää puljut auki myös sunnuntaisin.

Omakohtaisesti hallituksen säästölistasta napsuvat omalle kohdalle kaikki esille nostetut kiristyskohdat. Ei hurraata aiheuta, mutta näillä mennään sitten.
 

Aapee79

Jäsen
Poimintoja:

- Irtisanottaville noin kuukausipalkan suuruinen muutosturvakorvaus
- Eka sairaslomapäivä työntekijän vastuulla. Päivät 2-8 20% työntekjiän ja 80% työnantajan vastuulla
- ylityökorvaukset puolitetaan
- sunnuntaikorvaus 100 -> 75%
- Vuosilomat 38 -> 30 päivää. Koskee lähinnä julkista sektoria
- Yksityisten työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentaminen 1,7 prosentilla

Itsekin laskin nopeasti, kuten @Joonatan (5000e) tai @Raid76 emäntä (1400e) vuodessa, että ylläolevat uudistukset sekä arkipyhät pois koskettaisi aika rajusti omaa talouttani. Sikäli hyvä, että krapulavempat häviäisi tuolla systeemillä ihmisiltä pois, mutta entäs kun ihminen on oikeasti sairas? On sairauksia esim. välilevynpullistumia, migreeneitä tai vaikka muita tiettyjä selkä- ja niskavaivoja, että sairaspoissaoloja tulee pakosti useamman kerran vuodessa. Tuplaveloitetaan siitä, että et pääse töihin "tienaamaan" lisiä, niin maksat vielä sitten sairaudesta extraa.

Kerron salaisuuden: Terveenä on kivempi olla, jopa töissä kuin sairaana kotona. Kerron vielä toisen salaisuuden: Esim. itse en pääse eläkkeelle enkä kyllä haluaisikaan ja toisekseen ei ole muutakaan järkevää työtä, mikä olisi parempi kuntoon nähden. (ed. kohdan sanoin siksi, että kohta joku viisas tulee neuvomaan, että vaihda alaa tai osta narua.)

Joku tulee tietysti myös heti itkemään lisistä, että mitäs teet sellaisia hommia. No sanotaanko niin, ettei tämä yhteiskunta pyöri, jos tietyillä aloilla ei olla töissä öitä ja viikonloppuja. Ja tietysti kohta joku tulee viisastelemaan, että mitäs oot lähtenyt sellaisiin töihin. No siihen sanon, että jonkun ne hommat pitäisi silti tehdä. Se, että kuten jossain ylläolevassa viestissä lukee, että on ihan hienoa saada siitä korvausta, jos sinulla on vain yksi vapaavloppu kuukaudessa ja ne muut viikonloput olet töissä. Lohdutan myös niitä, ketkä myöskin ovat aikeissa tulla itkemään asiasta, että olen sikäli hyvä työntekijä, että kuolen 5-7 vuotta aiemmin kuin normaali ma-pe 8-16 tekevä, tekemällä juuri vuorotyötä. En ole siis pitkään eläkettä nostamassa ja teidän verorahoja tuhlaamassa. Antakaa anteeksi.

Se, että juuri nuo uudistukset menisi läpi, niin pidän toki epätodenäköisenä. Osuisi muutamaan alaan vähän liian isosti. Lomiin en ota kantaa, onko 38 vai 30 liikaa vai liian vähän. Joillakin yksityisyrittäjillä on 2 vkoa vuodessa lomaa ja esim. opettajilla taitaa olla muutama päivä enemmän. Se tuskin tasan menee koskaan ja aina on puolesta ja vastaan mielipiteitä. Ylityökorvauskin on vähän niin ja näin. Joillain aloilla tarvitaan ylitöitä nopeasti, jos tilanne eskaloituu tai vaikka sairaspoissaoloja tuleekin yksi kaksi paljon, mutta kuka silloin tulisi töihin, jos korvaus siitä on mitätön. Tähän toki voidaan säätää lakeja ja muuta hienoa, että on pakko tulla, mutta asiat eivät aina ole niin yksinkertaisia.

Jäädään odottamaan mitä tulevan pitää. Pääasiahan tässä on nykyisellä hallituksella ollut, että duunarit, lapsiperheet, eläkeläiset ja opiskelijat kärsivät eniten. Myös sairaudet lasketaan näköjään vioiksi. Pääministeri voi sitten kymmenien miljoonien omaisuuksien kanssa leikkiä marttyyriä ja luovuttaa ylimääräisiä talojaan pois ja taas on maailma pelastettu. Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy.
 

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Tuskin Akava ja JHL näitä ihan mukisematta nielee. Tuo kahdeksan lomapäivän poisto sekä sunnuntailisien leikkaus ovat sen verran kovia toimenpiteitä että parranpärinää tulee varmasti. Itseäni nämä nyt eivät paljoakaan koske mutta tuo heikompi astia, joka on julkisella puolella, ei oikein tykännyt lömapäivien poistosta. Elämme mielenkiintoisia aikoja.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Näin kun se lakiin kirjoitetaan, tarvitse siis arkipyhistä maksaa ylityökorvausta työnantajan. Olisivat muuttaneet arkipyhät palkallisiksi työpäiviksi -> kirkko eroon valtiosta ja muut ketjut onkin tästä aiheesta kertoneet.
Kyllä nyt luulisi että se kirjataan jotenkin niin että halukkaat saa olla pois (sen vaikuttamatta lomapäiviin tms) ja työssäoleville maksetaan arkipalkka. Senhän voi sitten vaikka paikallisesti sopia että onko pulju auki.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Opettajat ei taida tähän pakettiin kuulua muuta kuin saikun osalta. Emme ole vuosilomalain piirissä. Tiedä sitten miten käy. Kaikki lait ovat toki muutettavissa.
 

Freya

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat, TPS & M.Koivu
Mikää noista kohdista ei kyllä aiheuta mitään hurraa huutoja, koska tuntuvat iskevän kaikkein eniten omaan alaani. ( hoitoala)

Monelle tuo 38 lomapäivä määrä on ehdoton henkireikä, etenkin omassa työpaikassani. Lastenhoitajan palkka on surkea, ei lisiä ja työ on henkisesti todella kuormittavaa. Loma auttaa jaksamaan. En malta odottaa tämän toteutuessa mikä vaikutus tällä onkaan työssäjaksamiseen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Sen jälkeen kun kuulin tämän päivän uutiset, olen mielessäni kuvitellut Paavo Arhinmäen ja erään JA:n nimimerkin naamaa ja päässäni on soinut tunnelmaan sopiva kappale:
Chicago Blackhawks (Chelsea Dagger- The Fratellis) - YouTube

Eli erittäin hyviä ja miehekkäitä uudistuksia. Jossain oli sanottu, että pelkät sunnuntai-korvauksien ja arkipyhien poistamiset tuovat julkiselle sektorille satojen miljoonien eurojen säästöt, joten voi vain kuvitella, että miten iso säästö tuosta lomien lyhentämisestä tuleekaan (miljardi?).

Ja ei huoleen aloilla joilla yritykset tarvitsevat sunnuntai-työvoimaa. Ei tämä uudistus estä heitä maksamasta isompaa palkkaa sunnuntailta, kunnes kysyntää löytyy. Näin talous juuri toimii. Ja mitä itkuun sairaslomista tulee, niin ei Ruotsisssa ole samaan kukaan kuollut. Ikäväähän se on jos on joku paikka pipinä, mutta ei se työnantajankaan vika ole.

tättää-dättää-däättää-dää.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Monelle tuo 38 lomapäivä määrä on ehdoton henkireikä, etenkin omassa työpaikassani. Lastenhoitajan palkka on surkea, ei lisiä ja työ on henkisesti todella kuormittavaa. Loma auttaa jaksamaan. En malta odottaa tämän toteutuessa mikä vaikutus tällä onkaan työssäjaksamiseen.

Työssäjaksamiskysymys on kyllä paikallaan juurikin tuolla alalla kun sen tekemistä on päätetty muutenkin vaikeuttaa. Saa nyt nähdä paljonko tuosta jäädään voiton puolelle lopulta. Uupumus sairastuttaa ja epäoikeudenmukaisuuden kokeminen vähentää työtehokkuutta. Ylipäätään loma-ajoissa katsoisin myös elämän elämisen näkökulmasta, enkä pelkästään numeroita pyöritellen. Loma-ajan putoaminen lähes neljänneksellä ihan varmasti vituttaa. Ainakin itselläni on sellainen kokemus, että ihmiset arvostavat vapaa-aikaa.

Ylityöuudistus on sinänsä looginen, koska ns. pyhäpäivän pyhyys on kiskottu maallistuneessa Suomessa pöntöstä alas jo tovi sitten. Ilmeisesti linjaus on nyt Virosta kopioitu? Plussaa (työllisyyden kannalta) sekin, että nyt pitäisi - ainakin periaatteessa - olla kannattavampaa pitää puljut auki myös sunnuntaisin.

Minusta tässä ei ole kyse mistään pyhyydestä per se, vaan ennemminkin vakiintuneesta työrytmistä. Ei ole esim. sosiaalisesti tai harrastusten kannalta merkityksetöntä tekeekö töitä lauantaina ja sunnuntaina verrattuna normaaliin viikkotyöhön. Viikonlopputyö on edelleen monelle uhraus. Sekin on ihan pakko ottaa huomioon, että monella pienipalkkaisella palvelualalla nuo lisät mahdollistavat talouden pyörittämisen.

Hyvä, ettei sentään menty puolittamaan sunnuntailisää. Ja toivottavasti tiukan paikan tullen edelleen löytyy sunnuntaivuoroille (ja ylitöillekin!) tekijöitä.
 

Flou

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ravens
Saikkupäiväuudistus on pystyyn kuollut idea. Varmasti rankaisee niitä idiootteja, jotka skippaa krapulan vuoksi maanantaina tai aloittavat viikonlopun aiemmin. Mutta siinä sivussa pienten lasten vanhemmat ja kaikki muut ottavat osumaa ja lopputuloksena porukka tulee pyörimään töissä pahasti flunssaisina sen sijaan, että jäisivät kotia potemaan suosiolla. HS:n laskurilla omat tulot laskisi kahden perusflunssan ja lomapyhäkorvausten myötä reilusti päälle 500e/v, jonka lisäksi rokottavat vielä lomapäivistä...

Ei tuo ainakaan minun kuluttamistani vauhdita, että tuloni pienenevät, päin vastoin. Jatkossa pitää skipata useampi lounas ja ottaa jotain evästä kotoa matkaan näin esimerkkinä...
 

Rafael

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Bristol City
Eniten näräähän tässä tulee aiheuttamaan tapa jolla tämä tehtiin. Hyppäys 100 vuotta taaksepäin. Jos tämä menee läpi, niin mitä ay-liikkeellä tehdään enää? Pidän yleislakkoa todennäköisenä.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Ja mitä itkuun sairaslomista tulee, niin ei Ruotsisssa ole samaan kukaan kuollut. Ikäväähän se on jos on joku paikka pipinä, mutta ei se työnantajankaan vika ole.

Mitä jos onkin?
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mikää noista kohdista ei kyllä aiheuta mitään hurraa huutoja, koska tuntuvat iskevän kaikkein eniten omaan alaani. ( hoitoala)

Monelle tuo 38 lomapäivä määrä on ehdoton henkireikä, etenkin omassa työpaikassani. Lastenhoitajan palkka on surkea, ei lisiä ja työ on henkisesti todella kuormittavaa. Loma auttaa jaksamaan. En malta odottaa tämän toteutuessa mikä vaikutus tällä onkaan työssäjaksamiseen.

Tämä.Emäntä samoissa hommissa. Moni ajattelee että kivaa ja helppoa kaitsea ja kasvattaa niitä mikkopettereitä ja liisoja että turhaan valittavat.Todellisuudesta vieraantuneet vanhemmat vielä vittuilevat että kuinka heidän mikostaan ei ole pidetty huolta kun taas on sattunut joku kolhu.Kumma juttu kun 35kpl nelivuotiaita juoksee eri suuntiin ja kolme hoitajaa yrittää juosta puolihulluja mukuloita kiinni pitkin pihaa. Mukulat kaiken lisäksi tuodaan järjestelmällisesti kipeinä hoitoon kun ihmisillä ei ole varaa olla pois töistä ja tämä tulee vielä lisääntymään tuon karenssin takia. Samaan aikaan edellämainittujen hemmoteltujen kakaroiden äitylit kutovat lapasia ja hekumoivat hiekkaneekeri-Fahadista.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Kas noin.

Jos nämä nyt tällaisenaan menevät läpi, niin omalla kohdallani vuosiansiot tippuvat tuhansia euroja. Tarkkaa summaa en nyt osaa sanoa, mutta veikkaisin 5000€ vuositasolla olevan lähellä totuutta. Eli siinä mielessä vituttaa suhteellisen mojovasti tällaiset ehdottelut. Tässä vaan mietin kun hallitus ei pakota ketään töihin arkipyhinä, että miten tämä maa pyörii noina päivinä, kun on olemassa toimintoja, jotka noinakin päivinä pitää pitää pyörimässä. Siis nyt en vaan tajunnut tuota, että jos se on palkaton vapaapäivä, niin miten epäsäännöllisessä vuorotyössä tapahtuu näinä päivinä jos kaikki haluaakin olla sitten vapaalla vaikka töissäkin olisi jonkun oltava...

Jos työsi on sellaista, että siitä kannattaa maksaa nykyisen tasoiset lisät, laki ei kiellä sitä. Sinä neuvottelet työnantajan kanssa sopimuksen kuntoon, ei kai tämä sen vaikeampaa ole.
 

olkikuukkeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Carolina Hurricanes, NHL:n suomalaiset
Eniten näräähän tässä tulee aiheuttamaan tapa jolla tämä tehtiin. Hyppäys 100 vuotta taaksepäin. Jos tämä menee läpi, niin mitä ay-liikkeellä tehdään enää? Pidän yleislakkoa todennäköisenä.

Olen vahvasti sitä mieltä, että kyse ei ole pelkästään lama-ajan politikoinnista vaan oire meneillään olevasta merkittävästä rakennemuutoksesta. Digitalisaatio ja rahoitussektorin muutos sekä paisuneiden länsitalousten kohtaamat haasteet vaikuttavat.

HS:llä aiheesta parikin juttua:
Tutkija: Sipilän puhetapa on tuulahdus sadan vuoden takaisesta tehdasteollisuudesta – "Jopa ay-liikkeen ajattelu on uudempaa" - Talouspäätösten syksy - Politiikka - Helsingin Sanomat

Sopimusvapauden rajoittaminen on näillä huudeilla aika poikkeuksellista:
Hallitus teki erittäin kovan paketin – sopimusvapautta rajataan poikkeuksellisesti - Talouspäätösten syksy - Politiikka - Helsingin Sanomat
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mitä idioottimaista siinä on? Miksi työntekijän lapsen sairastuminen iskee vain vanhemman työnantajan kukkaroon? Älytön etu.
Siksi että ne lapset ovat tulevaisuuden veronmaksajia ja heidän määrästään riippuu kuoleeko tuo vanhemman työnantaja vanhuuspäivinään paleltumalla veneen alle vai suht säällisesti vanhainkodissa tai ehkä jopa kotonaan.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Tämä.Emäntä samoissa hommissa. Moni ajattelee että kivaa ja helppoa kaitsea ja kasvattaa niitä mikkopettereitä ja liisoja että turhaan valittavat.Todellisuudesta vieraantuneet vanhemmat vielä vittuilevat että kuinka heidän mikostaan ei ole pidetty huolta kun taas on sattunut joku kolhu.Kumma juttu kun 35kpl nelivuotiaita juoksee eri suuntiin ja kolme hoitajaa yrittää juosta puolihulluja mukuloita kiinni pitkin pihaa. Mukulat kaiken lisäksi tuodaan järjestelmällisesti kipeinä hoitoon kun ihmisillä ei ole varaa olla pois töistä ja tämä tulee vielä lisääntymään tuon karenssin takia. Samaan aikaan edellämainittujen hemmoteltujen kakaroiden äitylit kutovat lapasia ja hekumoivat hiekkaneekeri-Fahadista.

En tiedä mitä raumalaisessa vesijohtovedessä on, jos tilanne on boldatun kaltainen. Omia mukuloita aikanaan hakiessa en tuollaista huomannut. Ja eskarissa ne ovat jo yhden ihmisen hallittavia.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Työehtosopimuksethan ovat sopimuksia, jotka rajaavat työntekijän ja työnantajan välistä sopimuksenvapautta. Onko sopimusvapauden rajoittamista rajoittaa sopimusta, joka rajoittaa sopimusvapautta?
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Jos työsi on sellaista, että siitä kannattaa maksaa nykyisen tasoiset lisät, laki ei kiellä sitä. Sinä neuvottelet työnantajan kanssa sopimuksen kuntoon, ei kai tämä sen vaikeampaa ole.

Mikäli hallituksen pakettia ymmärrän oikein, juuri tätä sopimusvapautta halutaan rajoittaa. Ei tehdä minimilainsäädäntöä (lisät, lomat) vaan niitä lailla rajataan. Silloin on loogista, ettei niistä voi sopia säädettyä paremmin.
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Siksi että ne lapset ovat tulevaisuuden veronmaksajia ja heidän määrästään riippuu kuoleeko tuo vanhemman työnantaja vanhuuspäivinään paleltumalla veneen alle vai suht säällisesti vanhainkodissa tai ehkä jopa kotonaan.
Jos tällä estetään se, että köyhin paskasakki ei enää tee lapsia niin bravo!
 

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Työehtosopimuksethan ovat sopimuksia, jotka rajaavat työntekijän ja työnantajan välistä sopimuksenvapautta. Onko sopimusvapauden rajoittamista rajoittaa sopimusta, joka rajoittaa sopimusvapautta?

On, jos se tehdään lainsäädännöllä, jossa perustuslain kaltaisesti käsitellään vielä kv-sopimuksia (tähän vaikuttavia ainakin ILO 151). Sekin voidaan toki ohittaa, mutta se pitää tehdä perustuslain säätämisjärjestyksessä. Todella, todella mielenkiintoista nähdä, miten PeV ottaa tähän asiaan kantaa (ja tietenkin siinä se, miten asiantuntijat suhtautuvat kuulemisessa asiaan).
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Ja mitä itkuun sairaslomista tulee, niin ei Ruotsisssa ole samaan kukaan kuollut. Ikäväähän se on jos on joku paikka pipinä, mutta ei se työnantajankaan vika ole.

Ai joku olkapäiden kuluma ei ole jossain betonielementtitehtaalla työskentelevän työn vika? Tai työperäinen astma? Danan jutut menee vuosi vuodelta irvokkaammiksi. Ei,enkä ole kommari. En edes demari. En silti kannata orjuuden laillistamista.
 

Sisäliitin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
En tiedä mitä raumalaisessa vesijohtovedessä on, jos tilanne on boldatun kaltainen. Omia mukuloita aikanaan hakiessa en tuollaista huomannut. Ja eskarissa ne ovat jo yhden ihmisen hallittavia.
Höpöhöpö. Ryhmäkoot ovat aivan saatanan isoja ja yhden vaikka perhepäivähoitajan sairastuminen tuo vielä muutamaksi päiväksi lisää kakruja. Ja kyse siis 1,5-4v muksuista,ei mistään esikouluikäisistä jotka sentään kykenevät johonkin itse. Ja pitkäaikaisin työntekijä tuolla emännän työpaikalla on ollut talossa 1,5v, porukka vaihtuu kokoajan kun ei jakseta.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös