Taitaa nämä julkisen sektorin nykymuotoisen olemassaolon puolustaa ne jotka sillä työskentelevät. Voidaan sanoa että vajaa viidesosa tänne kirjoittavista, työssä käyvistä, työskentelee julkisella sektorilla. Joten ymmärtäähän sen että ei haluta nähdä tosiasioita. Kuka nyt omaa oksaansa sahaisi. Jännä juttu on se että aina kun julkista sektoria kyseenalaistaa niin puolustajat vetävät taskustaan EK-kortin, porvareita palvelevista tutkijoista yms yms. Oikeasti, jos Suomessa on 2,5 miljoonaa ihmistä työssä ja heistä 500000 on julkisen sektorin palveluksessa niin eihän sellainen yhtälö vaan voi toimia taloudellisesti kestävällä tavalla. Ei ihme että Suomi on huippuunsa verotettu maa.
Toki julkinen sektori ei yksin ole syy huonoon tilanteeseen vaan syitä on paljon muitakin, mutta helvetisti pitäisi viennin kasvaa että olisi varaa pyörittää nykyisen kokoista julkista sektoria.
Minä työskentelen julkisella sektorilla, ja myönnän tilanteen vakavuuden. Oli syynä tilanteeseen mikä tahansa, niin tällä hetkellä nykyisen kokoiseen julkiseen sektoriin ei ole varaa. Vituttaa silti jatkuva syyllistäminen ja veroelätiksi nimittely, joka tälläkin palstalla on yleistynyt. Valtaosa julkisen työntekijöistä on hyviä työntekijöitä, jotka myyvät työpanoksensa markkinahintaan, kuten yksityisenkin työntekijät. Kyllä, verovaroilla ne palkat maksetaan, mutta monella tuntuu olevan taustalla joku harhainen illuusio, että samat palvelut saisi halvemmalla yksityisten yritysten tuottamina. Veroja maksettaisiin juu vähemmän, mutta kukkaro kevenisi ihan samaan malliin, jos riittäisikään.
Kauhistellaan, kuinka julkisen sektorit menot vaan paisuvat, vaikka maa kyntää lamassa. Pitäisi olla kaikille ihan selvää, että näin käy taantumassa aina. Ei se menojen kasvu johdu julkisen vastuuttomasta porsastelusta, vaan siitä, että taantumassa julkisten tulonsiirtojen ja palvelujen piiriin tulee räjähdysmäisesti lisää ihmisiä. Julkinen sektori joutuu vastaamaan yksityisen sektorin saneeraamien ihmisten toimeentulosta. En syyllistä yksityissektoriakaan silti. Taantumassa moni yritys joutuu irtisanomaan, tai pahimmassa tapauksessa lopettamaan koko toimintansa, pakon edessä. Silti olisi hyvä ymmärtää, mitä kaikkea tuo tarkoittaa esimerkiksi nyt sitten julkisten menojen osalta. Poliitikkojen jatkuva tehtävien lisääminen esimerkiksi kunnille ei myöskään ole helpottanut julkisen puolen menojen kasvua. Näin tapahtui vielä viime vaalikaudella, vaikka kynnettiin jo syvällä taantumassa.
Julkinen sektori ei myöskään aiheuttanut tätä taantumaa. Yksi taantumaa pahentanut seikka oli kieltämättä julkisen sektorin vetämänä toteutunut liian antelias TUPO vuonna 2007, mutta muuten julkinen sektori ei valtiota lukuun ottamatta ole mikään palkkajohtaja koskaan ollut, ja tuolloinkin muut alat saivat lähes yhtä suuret korotukset, mikä näkyy kyllä palkkakehityskäyristä ihan selkeästi. Lisäksi tuostakin vuoden 2007 TUPOsta saa suurimman vastuun kantaa oikeistolainen Kokoomus, eikä esimerkiksi vasemmisto tai ay- liike, vaikka noin muuten kritiikkiä ansaitsevatkin.
Myös yritysmaailma saa katsoa peiliin. Pikavoittoja on haettu tuotannon siirtämisellä ulkomaille ja irtisanomisilla myös tilanteissa, joissa toiminta olisi voinut jatkua Suomessakin tai entisellä työntekijämäärällä. Voitot olisivat vain olleet pienemmät. On keskitytty hakemaan ne halvimmat tuotantokustannukset helpoimman kautta. Olisiko tässä syytä siihenkin, että Ruotsi ja Saksa ovat karanneet tuottavuudessa?
Olen tätä toitottanut jo monta kertaa, että julkisen puolen palvelut pitäisi nyt kammata huolella, ja karsia turhat ja sellaiset, jotka voidaan hyvin katsoa sellaisiksi, jotka kuuluvat aikuisten ihmisten omalle vastuulle. Nyt säästetään juustohöylällä sieltä täältä ja usein varsinkin sieltä, mistä ei kannattaisi. Esimerkiksi nyt koulutuksesta, ja tästä on muuten elinkeinoelämäkin jo varoitellut. Jostain aikuiskoulutuksesta nyt ehkä on mahdollisuus vielä säästää. Siis sellaisesta turhasta, jossa työttömiä siivotaan surkeille kursseille työttömyystilastoja kaunistamaan. Laadukkaalle koulutukselle on kyllä tilausta, koska moni ihminen joutuu hakemaan nykyään uuden alan itselleen.