Esimerkiksi flunssahan tarttuu ennen oireita, jolloin sairastunutta ei tarvi siksi eristää.
Jos muiden tartuttaminen on peruste tuohon, miksi sitten yrittäjät kannustetaan sairausloman omavastuulla kipeänä töihin? Eikö yrittäjän pöpöt tartu duunariin?
Totta, mutta onko työntekijällä lääketieteellistä kompetenssia määritellä, koska sairaus ei enää tartuta muita työntekijöitä?
Tilaston mukaan lyhyitä sairauslomia ottaa eniten nuoret ja naiset. Lyhyet saikut vähenee tasaisesti iän myötä niin, että yli 55-vuotialla se on noin puolet alle 35-vuotiaiden lyhyistä saikuista. Oman ilmoituksen syy on useimmiten flunssa. Aika mielenkiintoista.
Eräässa firmassa oli käytännössä oman ilmoituksen riittäminen pikkusairauslomiin. Käytäntö muutettiin lopulta takaisin lääkäritodistusperusteiseksi, sillä nämä lyhyet omailmoitteiset flunssat sattuivat aina viikonlopun tai festareiden molemmin puolin ja aurinkoisten päivien yhteyksiin, jos työpaikan kiire ei sallinut vapaapäivän pitämistä muutoin. Näissä tapauksissa flunssa loppui aina päivässä eli tosiaankin nopeammin kuin lääkäri tilastollisesti yleensä kirjoittaa.
Mitä tuohon molemminpuoliseen luottamukseen tulee, ainakaan Facebookissa ei kannattaisi raksa-/ulkoilu-/festarikuvia jaeskella, jos on ilmoittanut olevansa aivan reporankana sängynpohjalla.
Joo, tarttuu varmaan, mutta selvänäkijöitä meistä ei saa, ja parempi kuitenkin olla sairaana poissa, sillä se nopeuttaa usein paranemista ja vähentää kuitenkin muiden sairastumisriskiä, vaikka olisi pöpöä ehtinyt oireettomana levittääkin.
Nuoremmilla on lyhyitä poissaoloja enemmän lastenkin takia. Itse olin lasten ollessa pieniä aika usein parin päivän saikulla lasten takia, pahimmillaan tuo oli lähes kuukausittaista, vaikka vaimon kanssa niitä nakkeja vuoroteltiinkin. Tuo on ihan totta, että joskus olisi hyvä olla vielä poissa, vaikka olo tuntuukin terveeltä. Väitän, että isompi ongelma on lopulta kuitenkin se, että 4 päivän saikusta vietetään kaksi viimeistä terveenä palkallisella lomalla, kun saikkua on vielä jäljellä. Tehdään niin tai näin, aina joku kulma repsottaa. Tuo flunssa on helppo ilmoittaa, diagnosoida ja hoitaa itse, ehkä siksi yleisin syy itseilmoissa. Hankalammissa tapauksissa ihmiset ehkä hakeutuvat muutenkin mielellään lääkäriin asiantuntevan avun piiriin. Moni myös ehkä ilmoittaa flunssan mieluummin kuin jonkun ihan oikean, mutta noloksi kokemansa sairauden(oksennustauti, ripuli tjms.)
Yritys on rekrytoinut paskoja työntekijöitä, jos tuo ilmoitusmahdollisuus ei toimi. Omilla työpaikoilla ongelmia ei ole ollut isossa kuvassa, aina löytyy yksittäisiä mätämunia, jotka kyllä löytävät keinonsa, oli systeemi mikä tahansa. On meilläkin yksi heppu, joka sairastaa melko tarkalleen lain sallimat 60 päivää joka ikinen vuosi. Noh, hänen kohdallaan itseilmoitus ei enää riitä, mutta tutun lääkärin(oma oletukseni) turvin saa reilun viikon saikkuja tavallisista flunssistakin. Työnantaja on yrittänyt vaatia käyttämään työterveysaseman palveluksia, mutta mulkku tuntee oikeutensa, eikä ole suostunut. Tätä jatkunut toista kymmentä vuotta. Julkisella puolella tietty. Korostan kuitenkin, että hän on meillä yksittäistapaus, täällä kun tällaisista ääriesimerkeistä tulee pian julkisen sektorin normimeininkiä;) Mutta siis, jos työnantaja epäilee vilppiä, niin edelleen on oikeus vaatia joiltain työntekijöiltä lääkärintodistuksia, vaikka itseilmo- systeemi olisikin käytössä. Tästä on tietenkin työntekijälle ilmoitettava etukäteen.
Yrittäjien tilannetta en enempää kommentoi, mutta voisihan nuo olla tasapuoliset nuo säädökset. Eli poistetaan yrittäjien omavastuu, tai lisätään sellainen työntekijöillekin, esimerkiksi nyt tuo 1 päivän palkattomuus. Itse en näe tässä suurta remontin tarvetta muuten. Palkallisissa sairaslomissa on monta hyvää juttua, osa myös työnantajan kannalta. Mutta ei tässä tilanteessa missään tapauksessa ole parempia etuuksia mahdollisuus ainakaan vaatia. Ennemminkin voisi noista nykyisistäkin maltillisesti viilata hieman pois.