”Fiksaationi” johtuu siitä, että pidän kyseistä rikosta yhtenä törkeimmistä ja erityisesti siihen liittyvää vähättelyä ja vastuun siirtämistä jonkun muun kuin tekijän niskaan äärimmäisen vastenmielisenä. Se joka tekee päätöksen on syyllinen, aivan kuten esittämäni analogian AY:n tekemien päätöksien kanssa.
Minusta tämä analogiasi on puutteellinen. Jos raiskaaaja jättääkin raiskaamatta, niin mitään ei tapahdu, ja kaikki menevät kotiinsa, KIKY- neuvotteluissa tuo ei ollut tilanne, vaan hallitus "kiritti" neuvotteluita pakkolaeillaan. Sinällään en näe tässä nyt syytä voimakkeeseen vastakkainasetteluun, koska järjestelmähän toimi, ja saatiin tilanteeseen sopivava työmarkkinaratkaisu aikaiseksi. Se ei ollut myöskään SAK:n päätös, vaan työmarkkinajärjestöt yhdessä tuon kompromissin päättivät.
Näin julkisen sektorin työntekijänä tuo suhde liittoon on vähän erilainen kuin yksityisellä. Useimmilla julkisen aloilla ei ole mitään mahdollisuuksia neuvotella itse työehtojaaan, joten siksi kuuluminen liittoon on ainoa mahdollisuus "vaikuttaa" työehtoihin, eli olla osana sitä liiton selkänojaa neuvotteluissa. Toisaalta esimerkiksi OAJ on ajanut paljon enemmän luokanopettajien asemaa, koska heitä on enemmän. Lukion aineenopettajien palkat ovat suhteellisesti heikentyneet jatkuvasti sen jälkeen, kun luokan- ja aineenopettajien työehdot tuotiin saman tessin alle. Toisaalta, eipä liittoon kuulumattomana kehitys olisi sen parempaa ollut, ja liittoon kuulumattomille tulee kaikille nämä samat liiton neuvottelemat ehdot.
Ja kyllä, minuakin ärsyttää, ettei tuota kesäsijaisten asiaa saada kuntoon, eikä OAJ halua sitä oikeasti korjata. Heidän ratkaisuehdotus on se, että täysi palkka maksetaaan molemmille, mutta eihän tuokaan oikein tasapuoliselta kuulosta. Miten tämä menee yksityisellä, jos äitiyslomalta tullaan kesken loman töihin? Joku kompromissi voisi olla paikallaaan tilanteessa, jossa oikeasti synnytyksestä alkanut äitiysloma sattuu päättymään kesäloman aikaan, mutta hoitovapaita taktisesti kesäksi katkovat äidit ja isät joutavat minusta jäädä vaikka ilman palkkaa. Se palkan peruste on kuitenkin lukuvuoden aikana tehty työ, ja nollatyöllä on ansainnut kesäksi nollapalkan.
Vuodenvaihteen palkkaneuvotteluissahan OAJ:kin väläytteli lakollakin, jos esimerkiksi lomarahaleikkauksia ei kompensoida. Lähetin liiton edustajalleni sähköpostin, jossa kummeksuin sitä, että alkaisimme lakkoilla itse allekirjoittamamme sopimuksen takia, ja ilmoitin, etten misssään tapaukssessa tule tuollaisia työtaistelutoimia tukemaan. Sain pitkän vastauksen, missä oli hyviäkin pointteja, mutta päällimmäiseksi jäi sellainen viesti, että työmarkkinat ovat sotaa, jossa ei voi milliäkään antaa periksi. Se oli vähän masentavaa, joskin ymmärrän senkin, että vähän sama perusasetus on työnantajillakin päällä.
Ei minusta työmarkkinajärjestöjen mukana olo lakihankkeissa ole automaattisesti paha asia. On siellä työnantajienkin edustajat asiantuntijoina, ja miksei nimenomaan OAJ voisi olla mukana koulutukseen liittyvien lakien valmistelusssa. Toki jos haluaa nähdä nuo vain edunvalvontana, niin sitten varmaan tuntuu siltä.