Tosiasiassa Sveitsi, Japani ja Australia ovat maailman mittakaavassa ihan liberaalieimman desiilin joukossa sekä taloudellisesti, että arvojen puolesta. Taakse jäävät käytännössä niin etelä-Amerikka, Afrikka, lähi-itä kuin muu Aasiankin, sekä suuri osa itä-blokkia. Sveitsi on itseasiassa taloudellisesti yksi maailman liberaalimpia maita.Hauskasti valitut maat, kun kaikki tietävät, että samaan aikaan osalla Suomea konservatiisisempia maita menee aivan hyvin. Vai mitä sanot Sveitsistä, Japanista tai Austraaliasta? Joo, Japanissa valtapuolueen nimi on Liberaalidemokraattinen puolue, mutta ei se itseasissa ole liberaali, demokraattinen eikä oikeastaan edes puolue. Mutta maa itsessään kyllä on korkealla maailman parhaiden maiden listalla arvokonservatiivisuudestaan huolimatta. Samoin mainittu Sveitsi. Kyllä noita esimerkkejä voi löytää moneen suuntaan.
Sinänsä on jännittävää, että samainen hallitus, joka alkutaipaleellaan hankki suosiota puhumalla poliittisista virkanimityksistä luopumisesta, byrokratian keventämisestä sekä ministerien ja avustajien määrän vähentämisestä, on luomassa maahan ennenäkemättömän poliittisten virkanimitysten kerrostuman ja politrukkirälssin vyöryn.
Kuka on varsinaisesti liberaali? Elina Lepomäki on liberaali sekä talous- että arvomielessä, eli hän edustaa "puhdasta" liberalismia, siitä varmasti kaikki ovat samaa mieltä. Samoin kai Antero Vartia. Sitten on joku Li Andersson, joka on eittämättä arvoliberaali mutta taloudellisesti konservatiivi. Voiko häntä kutsua liberaaliksi? Sama kysymys koskee markkinaliberaaleja arvokonservatiiveja.
Kuka on varsinaisesti liberaali? Elina Lepomäki on liberaali sekä talous- että arvomielessä, eli hän edustaa "puhdasta" liberalismia, siitä varmasti kaikki ovat samaa mieltä. Samoin kai Antero Vartia. Sitten on joku Li Andersson, joka on eittämättä arvoliberaali mutta taloudellisesti konservatiivi. Voiko häntä kutsua liberaaliksi? Sama kysymys koskee markkinaliberaaleja arvokonservatiiveja.
Sitten on joku Li Andersson, joka on eittämättä arvoliberaali mutta taloudellisesti konservatiivi. Voiko häntä kutsua liberaaliksi? .
Minulle oli silti yllätys, että maassa tehdään niin paljon itsemurhia (kuten toki Japanissa ja Suomessakin) ja syyksi tarjottiin nimenomaan ahdistavaa asenneilmapiiriä. Tiedä häntä.
Tuolla asiasta keskustelua oli:Eiköhän suurimpia syitä ole suuri asekonsentraatio, tässä kuvaava taulukko siitä miksi aseiden määrä korreloi vahvasti myös itsemurhien määrän kanssa.
Liberaaliushan tarkoittaa nykyään kaikkea sitä mitä Vihreät ajaa. Tämähän ei tosiaan ole Vihreiden vika, mutta katsokaapa miten vaalien yhteydessä tehdään ne nelikentät, joihin ehdokkaat sijoitetaan. Vaikka nelikentässä on liberaali-konservatiivi akseli, niin ehdokkaat sijoitetaan sen mukaan kuinka vihreitä (=liberaali) ja kuinka persuja (=konservatiivi) ehdokkaat ovat. Jossain nelikentässä pakkoruotsin kannattaminen oli liberaalia, mutta kielivapauden kannattaminen konservatiivista. Tässä Ylen kentässä liberaali mielipide on muun muassa "Ruoan verotusta on varaa kiristää": Kuka on oikeistolaisin, kuka liberaalein? – Katso, miten ehdokkaasi asettuu poliittiselle nelikentälle | Yle Uutiset | yle.fi
Liberalismi eritoten on täysin väärinymmärretty (edit: ja väärinkäytetty) termi nykyisin. Sad.
Pitää ymmärtää ero talousliberalismin ja arvoliberalismin väliltä.esimerkiksi Yhdysvalloissahan liberalismi ja konservativismi nähdään vähän päin vastoin mitä meillä.
Ja esimerkiksi Yhdysvalloissahan liberalismi ja konservativismi nähdään vähän päin vastoin mitä meillä. Konservatiiviset ovat vapaiden markkinoiden, alhaisen verotuksen ja vapaiden aselakien kannattajia, ja liberaalit ovat säännellympien markkinoiden, korkeampien verojen ja tulonsiirtojen sekä tiukkojen aselakien kannattajia.
Osmo kommentoi hallituksen esitystä karusti:
Lepomäki oikeassa sotesta, mutta ei hänenkään mallinsa toimi – Soininvaara
Elämme pelottavia aikoja sisäpoliittisesti - tällä hetkellä tämä hulluus on menossa läpi...
Tästä valtiolle elintärkeiden toimintojen yksityistämisen järkevyydestä on tälläkin palstalla ollut keskustelua jo ajat sitten.
Ei pidä lainkaan sotkea toimivaa suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää yksityistämisellä. mm. EU:n ja euron tulevaisuus -ketjussa yksityistämistä puolusteli @Tuomas Onhan tuo näytetty jo mm. OECD:n taulukolla Health Costs: How the U.S. Compares With Other Countries | PBS NewsHour ,että USA:n mallilla on korkeimmat sairaanhoitokulut / asukas kun Suomen mallilla kulut ovat keskitasoa ja tuota malliahan tässä ollaan ajamassa.
Toimintoja voidaan aina järkeistää esim. terveyskeskusten osalta, mutta perusrakenteessa sinällään ei ole mitään vikaa. Joku tituleerasi muistaakseni kommunistiksikin tämän kantani vuoksi..
Tuollaista järkeä vailla olevaa sote-järjestelmää pykätään rahan- ja vallankiilto silmissä, ei kuunnella terveysalan asiantuntijoita, niin hallitus joutaakin kaatua.
Kaipa tuokin on oma valinta sitten. Se vain tuli esille tilanteessa, jossa perustuslakivaliokunta on todennut, että sote-ratkaisun pitää olla sellainen että äänestäjillä on demokraattinen mahdollisuus valita päättäjät. Ei siis ole vaihtoehtoja, ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin maakunnat (tai joku muu välitaso), joiden valtuustot on valittava demokraattisesti. Sinä ja ystäväsi vastustatte tätä kiivaasti vain sen takia, että keskusta siinä ohessa saisi paikkoja valtuustoihin. Eli perustuslain ja olosuhteiden ohjaamaa käytännössä ainoaa mahdollista toimintamallia vastustat vain siksi, että keskusta on olemassa. Asioilla tai faktoilla ei ole mitään väliä. Varsin jääräpäistä toimintaa. Todellakin tulee mieleen vanha jäärä, joka ei suostu näkemään, että ajat ovat muuttuneet. Ja samaan aikaan on rationalisoivinaan asiaa väittämälllä vastustavansa arvokonservatismiä. Jos keskustalaisille olisivat etninen ryhmä, niin kaltaisillesi suvaitsemattomalle ihmiselle olisi osuva nimitys.En nyt ymmärrä kovasti herkkää hipiääsi tässä kysymyksessä. Keskusta on ruraalisella ja arvokonservatiivisella olemuksellaan minulle sangen vastenmielinen puolue.
Miksi 12 maakuntaa ei riitä kuten monet asiantuntijat ovat suositelleet. Onko 18 maakunnalle muita syitä kuin Kepun valtapyrkimykset ja onko myös joku muu puolue halunnut niin monta maakuntaa?Ei siis ole vaihtoehtoja, ei ole mitään muuta vaihtoehtoa kuin maakunnat (tai joku muu välitaso), joiden valtuustot on valittava demokraattisesti.
Miksi 12 maakuntaa ei riitä kuten monet asiantuntijat ovat suositelleet. Onko 18 maakunnalle muita syitä kuin Kepun valtapyrkimykset ja onko myös joku muu puolue halunnut niin monta maakuntaa?
Pekka Ervasti äsken Pressiklubissa vertasi tuota siihen, jos joku rakennusporukka rakennettuaan huonon talon ilmoittaisi myöhemmin tulevan uuden porukan, mikä tulee korjaamaan talossa olevat viat.Vehviläinen totesi eilen hienosti: "Pääasia että nyt tehdään jotakin, korjataan sitten myöhemmin".
Kuten vihjaat: yksikään asiantuntija ei ole suositellut yli 12 maakuntaa. Kaikki sen yli on puhdasta (Kepun) politikointia. Ja niiden "ylimääräisten" maakuntien hallinto maksaa vähintään satoja miljoonia, ehkä miljardeja...Miksi 12 maakuntaa ei riitä kuten monet asiantuntijat ovat suositelleet. Onko 18 maakunnalle muita syitä kuin Kepun valtapyrkimykset ja onko myös joku muu puolue halunnut niin monta maakuntaa?
Ja noissa tulevissa kääpiömaakunnissa monet virkamiehistä ovat ehkä kepulaisia.Ihan kiva, että virkamiehille on töitä!
Kepu-Suomessa kepulaisia virkamiehiä? Ei kai. Pätevyyden perusteellahan ne toki valitaan...Ja noissa tulevissa kääpiömaakunnissa monet virkamiehistä ovat ehkä kepulaisia.
Maakunnissa kepulainen saattaa aina olla pätevin.Pätevyyden perusteellahan ne toki valitaan...