Mainos

Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 175 780
  • 10 753

Saxon-747

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chelsea
Se on selvää, että todelliset työtä vieroksuvat tekevät näennäishakemuksia, mutta en usko näiden määrä olevan kovin suuri. Niitä tosin on paljon, jotka eivät pysty tekemään esimerkiksi fyysistä työtä, mutta eivät silti ole oikeutettuja sairas- tai työkyvyttömyyseläkkeeseen, koska ovat kykeneviä tekemään jotain työtä. Mielestäni työttömyyden oheessa pitäisi keskustella myös siitä, miten paljon tässä maassa on turhaa työtä. Minusta se ei ole työllistymistä, että joku joutuu kauppaamaan provisiopalkalla kaikenlaista kusetusta, joiden takia kuluttaja joutuu myöhemmin vaikeuksiin. Esimerkkinä nyt vaikka sähkösopimukset.

Parhaassa tapauksessa hallitukselle avautuu viimein, että kaikki hitsaajat eivät saa oman alan töitä ja vikaa on muualla kuin työttömissä. Kouluttaminen maksaa yritykselle, joten siksi töihin otetaan sellainen, joka vie mahdollisimman vähän ylimääräisiä resursseja. Harmi vain, ettei hallitus voi laittaa työnantajia vastuulle siitä, miksi sama työpaikkailmoitus on jatkuvasti auki vaikka parissa kuukaudessa saa varmasti kelpo määrän hakemuksia. Enkä nyt tarkoita mitään aivokirurgia tai timanttiporauksen insinööriä, joita ehkä joutuukin etsimään pidemmän aikaa.

Kovasti hallitus kehuu työttömyyden vähentyneen, mutta ei työllisyys kovin hyvältä näytä pääministeripuolueen koko Suomi asuttuna -periaatteen näkökulmasta.

Meillä on muutama vuosi sitten lopetettu työkkärin kautta ilmoittelu sillä sen verran paljon tuli turhia hakemuksia. Kun tulee 300 hakemusta joista yksikään ei täytä pienintäkään kriteeriä niin aika turhauttavaa. Uskon että sama ilmiö käy nyt vaan ilman mitään ilmoituksia. Porukka tehtailee hakemuksia sinne sun tänne jotta saavat kiintiösä täyteen. Sinne samaan massaan hautautuu ne oikeasti töitä hakevat tai tiedustelevat ammattimiehetkin. Onneksi sentään eivät keksineet että ihmisten pitää kahdellatoista työpaikalla käydä kuukaudessa tiedustelemassa töitä...
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ehdotettu uudistus on itsessään tietysti täysin järjetön: meillä ei todellakaan vallitse työvoimapula vaan pula töistä, eivätkä työt lisäänny sillä, että niitä hakee (laajalti täysin näennäisesti) yhä suurempi joukko. Mutta jos mietimme ajatusta halpatyöyhteiskunnasta, mikä on selkeästi tähtäimessä osalla poliittista ja taloudellista eliittiä niin tälläinenkin patistaminen ajaa edes jonkinlaista roolia. Mitä suurempi kysyntä sen helpompi on sanella tarjonnan ehdot. Mutta pitkällä tähtäimellä yhä sofistikoituneemman automatisaation lisääntyessä nopeasti niin epäilenpä ettei halpatyöyhteiskuntakaan tule olemaan mikään reaalinen mahdollisuus (riippumatta siitä olisiko edes toivottava vaikka se olisikin mahdollista toteuttaa).
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Onneksi sentään eivät keksineet että ihmisten pitää kahdellatoista työpaikalla käydä kuukaudessa tiedustelemassa töitä...

Koko uudistus on itsessään näennäinen. En usko, että uudistusta pohtineet eivät ymmärrä sen kielteisiä vaikutuksia. Jotain täytyy tehdä, jotta äänestäjät näkevät, ettei hallituksen antavan työttömyskorvausta vetelehtijöille.
 

Styge

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Pens, änärin suomalaiset
Koko uudistus on itsessään näennäinen. En usko, että uudistusta pohtineet eivät ymmärrä sen kielteisiä vaikutuksia. Jotain täytyy tehdä, jotta äänestäjät näkevät, ettei hallituksen antavan työttömyskorvausta vetelehtijöille.

Eli kiusataan ihmisiä ja lisätään rekryprosessien kustannuksia.
 

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Pari penniä heitän ajatuksina vielä tuohon että tosi monen kohdalla on varmasti niinkin että siellä työttömänä on oltu jo sen verran kauan, voimat sekä omanarvon kokemus niin alhaalla että ei 12 sellaista hakemusta kuukaudessa vaan naputeta, joissa todella on kaikissa aidosti valmiudet panostaa jokaisen kohdalla haastatteluihin yms. mitä tosissaan haettuihin työpaikkoihin kuuluu. Saati sitten se että olisi valmius muuttaa toiselle paikkakunnalle työn perässä ja kaikki siihen kuuluva häsmäkkä hoitaa. Se bunkkeroi ja passivoittaa näitä ihmisiä vaan entistä lujemmin sinne oman kuplansa sisään (eli omaan kämppäänsä varmaan valtaosan kohdalla), sekä pahentaa heidän jo entisestään syvää arvottomuuden kokemusta, jos/kun heihin suhtaudutaan tälläisena isona joukkona jotain kakkosluokan kansalaisia.

Vaikken itse henkilökohtaisesti pidä valittamisesta, ruikuttamisesta ja siitä että pannaan kaikki muiden syyksi, niin kyllä tämä keskustelu työttömyydestä saa aika useinkin Suomessa ihan ala-arvoisen sävyn. Medialla olisi tässä minusta vielä aika tavalla petraamisen varaa. Hesarista saa joka viikko lukea jonkun työttömän ihmisen tarinaa, jotka oikeasti minusta tuntuvat olevan vaan semmoista että "jaahas, saadaas taas me paremmat ihmiset vähän tässä ruokaa omalle ylemmyydentunnollemme" matskua. Ne kommenttikentät ja se miten siellä oksennetaan omaa pahaa oloa toiseen ihmiseen pistää miettimään että tätäkö se korkea koulutus ja "sivistys" ihmisille tekee? Nuo uutiset ovat aina päivän luetuimpien juttujen joukossa. Sama juttu kun jossain YLEn ajankohtaisohjelmassa on puhetta työttömistä ja siellä on vieraana joku vailla työtä oleva ihminen, niin ne jo siinä esittelyvaiheessa pistetään vähän sinne "työttömien karsinaan". Esitellään että tässä on "Harri, työtön" ja tarina päättyy siihen. Ikään kuin Harrista ei olisi mitään muuta kerrottavaa kuin se että Harri on työtön.

Työn tekemisen positiiviset puolet ovat ihan kiistattomat ja itsekin tunnen että olen aika paljon valmis tekemään oman työpaikkani eteen jos toisena vaihtoehtona olisi työttömyys, mutta silti minusta joku tässä meidän tavassa keskustella työttömyydestä on kyllä jotenkin mätä. Se mädännäisyys tulee minusta siitä että se määrittää liikaa meidän arvoamme ihmisinä yhä edelleen. Meillä on ne luterilaiset perinteet työntekoa kohtaan, mutta minusta ei olisi yhtään pahitteeksi vaikka se vähän hölläisi meistä otettaan. Eli ei kävisi niin että jos olet vailla työtä, niin olet automaattisesti sen myötä jonkinlainen persona non grata. Ei sen niin pitäisi mennä.
 
Viimeksi muokattu:

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Vaikken itse henkilökohtaisesti pidä valittamisesta, ruikuttamisesta ja siitä että pannaan kaikki muiden syyksi, niin kyllä tämä keskustelu työttömyydestä saa aika useinkin Suomessa ihan ala-arvoisen sävyn. Medialla olisi tässä minusta vielä aika tavalla petraamisen varaa.

Eikä muuten koske vain työttömyyttä. Viime presidentinvaalien alla olisin toivonut medialta kriittisempää otetta Niinistön "kaikki työ on arvokasta" -mantraan. Kaikki työ ei ole arvokasta paitsi ehkä sellaisten mielestä, jotka elävät 70-lukua.
 

Ostoskassi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet, Boston Bruins, suomalaiset
Niin kyllähän Suomessa edelleen, jos olet töissä jostain niin olet kunnon ihminen. Sen suurempia tutkimatta. Tuossahan oli joku tutkimus, että suomalaiset tuppaavat esitellessään itsensä kertovan työpaikkansa kolmen lauseen aikana. Jos työ on noin isona osana ihmisiä niin ei ihme, että työttömyyden ja näin ollen osa ihmisen persoonan puuttumisesta, on vaikea asia käsitellä.

Jos kysytte puolitutulta, että mitä hän tekee, aika usein vastauksena tulee ammatti jossain kohtaa. Ja jos sinulta kysytään, että mitä aiot tehdä seuraavaksi, niin yleensä "en tiedä" ei kelpaa vastaukseksi. Koska eihän tuollainen nyt vaan ole mahdollista, että hetken aikaa katselee mahdollisuuksiaan, vaan kyllähän se pitää heti olla suunnitelmat valmiina, joka tilanteessa.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Työministeri Lindström näyttää tehneen parhaansa työttömien nöyryyttämiseksi. Ei ihme, että on ollut uupunut.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Siellä on isojen yritysten rekryosastolle ja pienten yritysten toimareille tulossa hikiset vuodet... Suomessa on se n.500 000 työtöntä ja työpaikkoja piilopaikat mukaan lukien noin 75 000. Onkohan tätä nyt mietitty ihan loppuun asti? 12 hakemusta/kk. Noh saadaanpa ainakin kilpailua myös joka johtajan tai lääkärin pestiin.
 

arvee

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomi Fineland, North Atlantic Hawks, EU, Jokerit
Eikä muuten koske vain työttömyyttä. Viime presidentinvaalien alla olisin toivonut medialta kriittisempää otetta Niinistön "kaikki työ on arvokasta" -mantraan. Kaikki työ ei ole arvokasta paitsi ehkä sellaisten mielestä, jotka elävät 70-lukua.

Eli mielestäsi kaikki työ, työnteko ei ole arvokasta. 70-luvun ay-liikkeen masinoima sellu-paperimiesten työn arvokkuus on kyllä koko kansakuntamme muistissa, osana 100-v Suomen historiaa.
Ehkä Haavisto oli oikeassa siinä, että ei mennyt väittämään kaiken työn olevan arvokasta. Halonenkaan ei tainnut väittää kaiken työn olevan arvokasta.He ymmärtävät että maassamme tehdään paljon humpuukihommaa, puuhastelua.
Niinistö oli väärässä, sen nyt tajuan. Mutta ei ääneni antaminen enää jaksa harmittaa.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Eihän tälle hakurulettiehdotukselle voi kuin nauraa. Järjettömien uudistusten ja lakiehdotusten sarja saa jatkumoa.
 

opelix

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, JJK
Täällä se viisaus näköjään asustaa kun on hallituksesta kadonnut. Olisin yllättynyt jos joku joskus kertoisi vaihtoehtoja hallituksen toimintaan taloudelliset reunaehdot muistaen.
 

Raid76

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jouka Juhola, Lipiäinen ja Ässien sylkykupit.
Täällä se viisaus näköjään asustaa kun on hallituksesta kadonnut. Olisin yllättynyt jos joku joskus kertoisi vaihtoehtoja hallituksen toimintaan taloudelliset reunaehdot muistaen.

En ole poliitikko, enkä päättäjä, joten minun ei onneksi tarvitse olla kehittämässä uusia ideoita työpaikkojen lisääm... työttömien kyykyttämiseksi.

En ole myöskään työtön (vielä), vaan pyöritän pientä yritystä päivätyöni ohella. Näkökulmani on siitä huolimatta se, ettei tuon massan pakkohakemusruletilla saada aikaiseksi mitään muuta kuin tukuttain turhaa paperisotaa ja näennäishakemusten tulva.

Sen sijaan näillä toimilla saadaan varmasti aikaiseksi jonkin verran lisää inhimillistä kriisinpoikasta lisääntyneiden karenssien viuhuessa. Maksavat nekin realisoituessaan yhteiskunnalle jonkun verran. Minulla on epäily, korostan sanaa epäily, jotta tällaisten muutosten loppusumma on yhteiskunnan kannalta negatiivinen ja nimenomaan ne taloudelliset reunaehdot muistaen.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Kaipa työttömien kyykyttäminen on niin vahva osa porvarillista ideologiaa, että sitä toteuttaakseen ollaan valmiita järjettömiin ja kannattamattomiin ratkaisuihin. Tällainen hakemustulvapakko kaiken järjen mukaan johtaa siihen, että yhä harvempi yksityisen sektorin työpaikka tulee avoimeen hakuun, kun ei yrityksissä ole mitään mieltä käsitellä tuhatta hakemusta, kun hakijoista kuitenkin 990 on ei-päteviä haettuun tehtävään. Seurauksena on se, että työelämän ulkopuolella olevien on yhä vaikeampi työllistyä, jos ei omaa suoria suhteita tai kontakteja yrityksiin.
 

Useful Idiot

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Niin kyllähän Suomessa edelleen, jos olet töissä jostain niin olet kunnon ihminen. Sen suurempia tutkimatta. Tuossahan oli joku tutkimus, että suomalaiset tuppaavat esitellessään itsensä kertovan työpaikkansa kolmen lauseen aikana. Jos työ on noin isona osana ihmisiä niin ei ihme, että työttömyyden ja näin ollen osa ihmisen persoonan puuttumisesta, on vaikea asia käsitellä.

Jos kysytte puolitutulta, että mitä hän tekee, aika usein vastauksena tulee ammatti jossain kohtaa. Ja jos sinulta kysytään, että mitä aiot tehdä seuraavaksi, niin yleensä "en tiedä" ei kelpaa vastaukseksi. Koska eihän tuollainen nyt vaan ole mahdollista, että hetken aikaa katselee mahdollisuuksiaan, vaan kyllähän se pitää heti olla suunnitelmat valmiina, joka tilanteessa.
Tämä on kyllä täysin totta. Kyselyihin kun alat kertoa esim. harrastuksistasi, niin hyvin pian ihmetellään "niin niin, mutta mitä teet oikeasti?"

Mitenkäs se sanonta menee: Kun suomalainen näkee kolarin työmatkallaan, niin ensiksi soitetaan pomolle, että saatetaan myöhästyä ja sitten vasta aletaan miettimään pelastustoimia, jos ei huristeta ohi.
 

Petri1981

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL, NFL, NBA, Valioliiga, UCL
Itsellä on laaja-alaista omakohtaista kokemusta, että varsinkin pidempään jatkunut työttömyys selkeästi passivoittaa ihmisen työnhaun, ja niitä hakemuksia ei yleisen toivottomuuden vallitessa vain tule tehtyä säännöllisesti. Ehkä keppi ja porkkana joidenkin kohdalla voi ollakin se lääke, millä saadaan tämä toivoton työtön taas aktiiviseksi tekemään muutaman haun, ja tästä sitten parhaassa tapauksessa jotain tärppää.

Sitä en itse taas ymmärrä, miten täällä jatkoajassa kirjoittajat ovat lähes järjestäen tuominnut kaikki työttömät joiksikin kusettaviksi nilkeiksi, jotka tulisivat tämän uudistuksen myötä laittamaan pelkkiä tarkoituksella juosten kustuja hupihakemuksia. Jeesustelette hallituksen "kyykytyspolitiikkaa", mutta jos itse teidän usko ihmisiin ja tässä tapauksessa työttömiin sellaisiin on tuolla tasolla, niin haistan tässä kyllä räikeää ironiaa.

Enkä sano, että itse kannatan tätä hakemusruletti-ideaa, mutta kai se on jotain positiivistakin koitettava jonkun nähdä tälläisen paskatulvan keskeltä.
 
Viimeksi muokattu:

adolf

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat & Haminan Palloilijat
Sitä en itse taas ymmärrä, miten täällä jatkoajassa kirjoittajat ovat lähes järjestäen tuominnut kaikki työttömät joiksikin kusettaviksi nilkeiksi, jotka tulisivat tämän uudistuksen myötä laittamaan pelkkiä tarkoituksella juosten kustuja hupihakemuksia.
Niin kyllähän se niin on että kepillä lyöminen passivoi pääasiassa ihmistä vain enemmän sinne omaan huonommuuden tunteeseensa. Ja sillä itse asiassa saavutetaan juuri päinvastaisia tuloksia kuin haluttaisiin. Tiedä sitten onko se jotenkin ihmisluonnolle tyypillistä tuo halventaminen, mutta on se minustakin hieman merkillinen juttu että kun ihminen ilmoittaa olevansa työtön niin isolla porukalla on automaattisesti valmiina tieto siitä miksi tuo ihminen on työtön, miten hänen kuuluu elää työttömänä ja miten hakea töitä sekä miten hänen kuuluisi ottaa itseään niskasta kiinni yms. kaikkea mitä siihen kuvioon kuuluu.

Juuri mikään muu asia ei ainakaan suomalaisessa yhteiskunnassa herätä ihmisissä olevaa neuvomisen tarvetta ja ylemmyydentunnetta kuin se että näkee hieman laitapuolella kulkevan "ihmispolon". Jonkin ihmeen takia meistä aika harvoissa on halua kysyä ja kohdata sitä asiaa että mitä sieltä sinun syrjäytymisesi alta löytyy? Sen sijaan sama matalapalkkaisessa ammatissa työskentelevä ihminen joka on juuri käyttänyt pitkän tovin vaikka oman esimiehensä tai hallituksen haukkumiseen, kääntyykin toisessa käänteessä itse ihan samanlaiseksi kapeakatseiseksi apinaksi kun puhee kääntyy vaikkapa työttömiin. Toisissa ihmisissä olevat viat on kovin helppoa tunnistaa, mutta itsessään niiden myöntäminen on moninverroin vaikeampaa ja tuskallisempaa. Sen takia syntyy näitä kaikkia kuppikuntia ja juorukerhoja, missä ihmiset saavat häivyttää omat vikansa, mutta kaikin mokomin keskitytään toisiin ihmisiin.

Ehkä se on joku tämmöinen ihmisessä oleva arvojärjestykseen liittyvä juttu, että vaikka me ei haluttaisi tätä myöntää itsellemme niin kuitenkin lähes kaikki meistä käyttäytyy sen mukaan, että niin se paska vaan valuu alaspäin. Ylimmällä oksalla kaikki valuu alaspäin ja siellä pahnan pohjimmaisena saat kerros kerrokselta kaikkien ulosteet naamallesi. Tietysti me elätellään itsestämme jotain hienompaa kuvaa, mutta näin se vaan tuppaa menemään. Ihminen vissiinkin tuntee aina jonkunlaista valtaa silloin kun saa verrata itseään huonompiosaisiin. Tähän perustuu sekin että monelle vasemmistoa edustavalla ihmisellä ei ole aitoa halua ajaa ihmisen asiaa, vaikka sitä väittävätkin, vaan siinä on oikeasti kyse vaan tuosta samasta vallantunteesta. Ihmisiä käytetään keppihevosina omien pyrkimysten eteenpäin viemiseksi.

Oho, tämähän ei enää juurikaan liittynyt ketjuun aiheeseen.
 
Viimeksi muokattu:

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Itsellä on laaja-alaista omakohtaista kokemusta, että varsinkin pidempään jatkunut työttömyys selkeästi passivoittaa ihmisen työnhaun, ja niitä hakemuksia ei yleisen toivottomuuden vallitessa vain tule tehtyä säännöllisesti. Ehkä keppi ja porkkana joidenkin kohdalla voi ollakin se lääke, millä saadaan tämä toivoton työtön taas aktiiviseksi tekemään muutaman haun, ja tästä sitten parhaassa tapauksessa jotain tärppää.

Jo nykyisellään on olemassa keppiä, kun työkkäri lähettää työnhakuun velvoittavia työtarjouksia sellaisiin avoimiin paikkoihin, jotka nähdään sopiviksi kyseiselle hakijalle. Minusta tuo voisi olla käytäntönä aivan loistava ja toimiva, jos vain työvoimahallinnon henkilöstöresurssit eivät olisi nykyisellään niin rajusti alimitoitetut. Ruotsissa on työvoimahallinnossa töissä noin 14 000 ihmistä ja meillä jotain 2200.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
... Minusta tuo voisi olla käytäntönä aivan loistava ja toimiva, jos vain työvoimahallinnon henkilöstöresurssit eivät olisi nykyisellään niin rajusti alimitoitetut. Ruotsissa on työvoimahallinnossa töissä noin 14 000 ihmistä ja meillä jotain 2200.

Ilmoittautumiset, haastattelut ja työhakemusten lähettely pakot ovat hölmöjä päätöksiä. Pitäisi panostaa työvoimahallinnon laatuun, lisätä resursseja reilusti. Jos työttömien kohdalla pystyttäisiin tekemään enemmän henkilökohtaista työtä, joukosta paljastuisivat lintsarit ja eläkkeelle kuuluvat. Nyt rankaistaan koko ryhmää tehottomalla yleismääräyksellä.
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Näkökulmani on siitä huolimatta se, ettei tuon massan pakkohakemusruletilla saada aikaiseksi mitään muuta kuin tukuttain turhaa paperisotaa ja näennäishakemusten tulva.
Mieleni palaa 80-lopulle kun Suomessa vallitsi täystyöllisyys ja useilla seuduilla sekä aloilla työvoimapula (uskokaa tai älkää, aikaahan siitä toki jo on). Vaikka työttömiä ei ollut paljon niin silloinkin näitä "naamannäyttäjiä" kulki meidänkin pienellä varastolla Helsingissä "työnhaussa". Ei ne tyypit olleet työ tarpeessa vaan halusivat nimen paperiin että voivat osoittaa käyneensä paikalla. (Arvioitiin silloin että pääosa näistä teki jotain pimeitä hommia, loput oli spurguja ja seassa jokunen elämäntapaintiaani).

Aivan älytön systeemi ja pelkkää ajanhukkaa. Hölmöä se oli silloin ja nyt vasta onkin kun työttömiä on 250 000 ja avoimia työpaikkoja on vain 30 000 - 50 000 ja näissäkin ala- ja aluekohtaanto on huono. Eiköhän näistä työttömistä valtaosa menisi töihin jos niitä tarjolla olisi. Ihan ilman näitä hallituksen aivopierujakin. Jotenkin ovat nyt hallituksessa päättäneet mustamaalata kaikki työttömät loisiksi joita voi simputtaa niin kuin huvittaa.

Sen verran totean tästä hallituksesta että tähän asti se on vain halveksunut omaa kansaansa. Nyt se jo mielestäni suoranaisesti vihaa sitä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Jo nykyisellään on olemassa keppiä, kun työkkäri lähettää työnhakuun velvoittavia työtarjouksia sellaisiin avoimiin paikkoihin, jotka nähdään sopiviksi kyseiselle hakijalle. Minusta tuo voisi olla käytäntönä aivan loistava ja toimiva, jos vain työvoimahallinnon henkilöstöresurssit eivät olisi nykyisellään niin rajusti alimitoitetut. Ruotsissa on työvoimahallinnossa töissä noin 14 000 ihmistä ja meillä jotain 2200.


Jos jonkinlainen byrokraattinen prosessi halutaan lisään niin olkoon se niille, joiden koulutusta vastaavaa työtä ei ei mol.fi:stä löydy. Ja tarkoitan siis selvitystä, en näennäishakemusten kopioiden lähettämistä. Näin työtön voisi ilmoittaa, mistä on töitä etsinyt ja onko hakenut töitä ja miksi ei ole. Minun on hyvin vaikea uskoa, että korkeasti koulutetut ovat työttöminä, koska eivät halua töihin (pieniä yksittäistapauksia on aina olemassa).

Uskon myös korkeasti koulutetuilla olevan TE-toimistoa paremmat kyvyt arvioida mihin työhön sopivat ja mihin eivät. TE-toimiston pitäisikin pyrkiä panostaa enemmän niihin työttömiin, joiden soveltuvuutta eri tehtäviin ymmärtävät paremmin. Saatan olla väärässä, mutta en ihan heti usko TE-toimiston virkailijan ymmärtävän mihin dipolmi-insinööri tai biokemisti soveltuu ja mihin ei.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ongelmana tuntuu olevan, että kouluttaudutaan jollekin alalle ja mikään muu työ ei kelpaa.

Mitä olen seurannut omia tuttujani, tämä ei todellakaan ole ongelma. Juuri tällä viikolla oli juttua, miten moni maisteri työllistyy alalle, joka ei täysin vastaa omaa koulutusta. Ongelma on siinä, että korkeasti koulutettu ei ole houkutteleva henkilö koulutustaan alempiin töihin työnantajien epäilevän näiden sitoutumista, koska oletetaan korkeasti koulutettujen jättävän työnsä heti, kun löytävät oman alansa töitä.
 

sinikettu

Jäsen
En ymmärrä miksi peruskoulun jälkeen käydään ensin lukio, mennään yliopistoon ja sen jälkeen ammatilliseen koulutukseen.
Yliopistokoulutus on coolia. Se kertoo avoimuudesta, älykkyydestä ja korkeista tavoitteista. Sen avulla yksilö voi kurkottaa pois retalejengin influenssin alaisuudesta.

Ongelma vaan vähän on monien yliopistokoulutusten kohdalla se, varsinkin useilla humanistisilla aloillla, ettei koulutus sinänsä valmenna tai anna asiantuntijuutta tai kokemusta oikeastaan mihinkään. Ammattitaito siis täytyy hankkia jostain muualta kuin luennoilta. Varmaan moni opiskelija odottaa, että kunhan paperit on kourassa, tulevaisuus, työnhaku sun muu sujuu kuin tanssi. Yliopisto kuitenkin kouluttaa suhteellisen paljon moniosaamattomia ihmisiä, jotka periaatteessa kykenevät ja ovat kyenneet oppimaan kirjaviisautta, mutta hyppäys seuraavaan etappiin, eli intellektuaalisen älykkyyden siirtäminen konkreettisempaan muotoon, onkin hyvin hankalaa. Muutaman vuoden työttömyysputki ja sen seurauksena mahdollisesti orastavat sosiaaliset ja psykologiset ongelmat johtavatkin sitten hieman nöyrempään asenteeseen ja egon väliaikaiseen kutistumiseen. Sitten mennäänkin lähihoitajakoulutukseen tai muualle, jossa tulevaisuus ei näytä pelkästään kelan puuduttavien lomakkeiden täyttämiseltä.

Omasta mielestä fiksumpaa olisi muuttaa järjestelmää niin, että yhä useampi kävisi peruskoulun jälkeen ammattiin valmistavan koulutuksen(1-4 vuotta) ja työllistyttyään kouluttautuisi lisää.
Ongelma ei taida ihan noin yksinkertainen olla. Käsittääkseni ammattikoulutuksen saaneilla on keskimäärin huonompi työllisyys kuin korkeakoulutuksen saaneilla, joten ei pelkkä ammattikoulutus liene kummoinenkaan ratkaisu. Paras ratkaisu on heittää lapselliset ideaalit hetkeksi romukoppaan ja mennä sinne suuntaan, jossa töitä löytyy hyvällä todennäköisyydellä nyt ja lähitulevaisuudessa, olipa kyse ammattikoulusta tai korkeakoulutuksesta

Nyt meillä on kasvava joukko opiskelijoita, joilla on tutkintoja tutkintojen perään. Ikää reippaat 30v. eikä työkokemusta oikein mistään. Ei kai se koulutus ole se päämäärä, vaan työ?
Monille se oikeesti on, ainakin nuorena. Varsinkin jos ei ole mistään eliittipiireistä lähtöisin, niin onhan se aika hienoa olla yliopistossa opiskelija tai yliopistokoulutuksen saanut ihminen. Kotikylille mennessä respektiä saa aika lailla pelkästään mainitsemalla sanan yliopisto. Miksei muuallakin. Onhan yliopisto periaatteessa intellektuaalisten piirien korkein rajapyykki, jonne on suhteellisen helppo päästä omin avuin, olipa henkilö alun perin mistä kansanluokasta tahansa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Minun mielestäni tämä hakemusrumba on ihan turhaa. Samalla työvoimatoimistotkin voitaisiin lopettaa kokonaan.

Kun se nyt on sanottu, niin sitten varsinainen ongelma pitäisi korjata eli työn tarjontaa tulisi lisätä ja työnteon tulisi olla riittävän kannattavaa että se toimisi itsestäänkin riittävänä porkkana työllistämiselle ja yrittämiselle. Parasta on että tämä saataisiin hoidettua työllistymisen toissijaisia kustannuksia ja työn verotusta laskemalla, mutta käytännössä se vaatii myös TESin minimiehdoista luopumista ja työttyömyysturvan leikkauksia, erityisesti ansiosidonnaisen osalta.
 

sinikettu

Jäsen
Mun pikkuveli on kouluttautunut/ kouluttautumassa työskentelyn ohessa ja koulu vie 4 tuntia viikossa. Opiskelu harjoituksineen kaikenkaikkiaan n.10 tuntia/ viikko. Nyt 32-vuotiaana on työuraa alalta yli 10 vuotta ja inssin paperit saa syksyllä. Samalle alalle puskee pari vuotta nuorempaa opiskelijaa, joilla ei ole muuta kuin opiskelua takana. Kumpi saa sen duunin, mihin nuo paperit tarvitaan?
Tämä nyt tietenkin vähän riippuu. Duuneja kun on niin erilaisia. Toki pitkä käytännön kokemus on eduksi alalta kuin alalta, mutta ammattikouluduunit ovat usein varsin erilaisia kun insinöörin hommat, eikä kymmenen vuoden sähköasentajan kokemus välttämättä johda kummoiseenkaan etuun työssä suoriutumisen suhteen insinööritasolla. Paperilla toki alan pitkäaikainen työkokemus näyttää hyvältä.

Yksi ehkä vähän kärjistynyt esimerkki on lääkärit ja sairaanhoitajat (tai muut hoitajat). Iso osa sairaanhoitajia ei olisi kovinkaan päteviä lääkäreitä, vaikka heidät väkisin lääkärikoulutukseen lykättäisiinkin, siitäkin huolimatta, että heillä on vuosien tai vuosikymmenten kokemus alasta. Kyse on yksinkertaisesti siitä, että laadukas lääkärintoimen harjoittaminen vaatii suhteellisen korkeita yleisälykkyyden raakapinnoja, joita isolla osalla sairaanhoitajista ei yksinkertaisesti ole. Sama periaatteessa voi päteä myös insinöörinkin hommaan. Se kun usein sisältää varsin erilaista työnkuvaa ja vaatii huomattavasti korkeampaa ongelmanratkaisukykyä, abstraktia ajattelua ja niin edelleen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös