Mainos

Hallitus 2015–? Kolme ässää, sinivalkoinen hätätilahallitus?

  • 1 175 816
  • 10 753

varjo

Jäsen
Suosikkijoukkue
Montreal Canadiens, (Internazionale), Nash&Suns
Analogiasi on sangen alkeellinen, lähes täysin harhaanjohtava - emme voi mitenkään nähdä julkista sektoria puhtaana menoeränä: ensinnäkin siinä maksetut palkat ja tuet lähtevät välittömästi kiertämään yksityissektorille, niillä rahoilla ostetaan kulutustavaroita, asuntoja, palveluita. Toiseksi julkinen sektori muodostaa yksityiselle elinkeinotoiminnalle elintärkeitä infra-palveluita: voimme vain kuvitella minkälaista "voittoa" yrityksemme tekisivät ja minkälaisessa toimintaympäristössä niiden pitäisi operoida ilman oikeus- ja poliisilaitosta, terveydenhoitoa, palokuntaa, opetussektoria jne. jne. - jopa ilman maksettua toimeentulotukea tai eläkkeitä. Julkinen sektori edustaa suurimmaksi osaksi hyvin tuottoisaa sijoitusta yksityiselle: on vaikea kuvitella monia näitä avainaloja tuotettuna yksityisesti ja keskittämättömästi. Emme siis voi erottaa julkista sektoria yksityisen sektorin tuottoisuudesta. Kolmanneksi on kohtuullisen irrelevanttia, mikä toimija pitää yllä kotimaista kysyntää, sattuuko se olemaan julkinen vai yksityinen: karkeasti ottaen maksamme tuonnin viennillä ja vientisektorin toimivuus on olennaisin kilpailukykymme mittari.

Noh, onhan se vähän niinkin että tien mutkia seuraavien Xenon-polttimoiden hintakeskustelun voi toki siirtää polttoaineen arvonmääritykseen jos niin tahtoo mutta se ei kylläkään vieläkään millään tasolla poista sitä tosiasiaa että ne Xenon-polttimot ovat kalliita (joskin elinkaarikustannuksiltaan kai ero on kohtuullinen) ja jos rahoituspositio mahdollistaa vain halpojen halogeenien oston, ilman velanottoa siis, kysymys on joka tapauksessa siitä leikataanko julkisen sektorin kulutasoa kokonaisuudessaan vai päiväkotien ruokailuita (vaihda tähän puolustusbudjetti jos näkökulma on taas vasemmistolainen). Mutta tietenkin koko tuottavuusasian voi hyvin sivuuttaa jos on valinnut ideologiakseen velkaperusteisen sammon veivaamisen. Kääntäen, mitä negatiivisia piirteitä seuraisi jos palkanalennuksia ei tehtäisi, pikemminkin vain nostettaisiin palkkoja kun raha kerta vain menee suoraan kiertoon?

Palveluntuotantonäkökulma on aika itsestäänselvä mutta on hyvin olennaista mikä on se vaihtoehtoiskustannus, SOTE-puolella Suomen malli on kohtalaisen kustannustehokas joskin joiltain osin vielä sisältää kulutasoa nostavia saavutettujen etujen linnakkeita (esim. apteekkien lupa painaa rahaa, lääkärien vapaat työajat jne.). Mutta on se nyt vain kohtalaisen heikkoa väittää että perus-toimistotyöstä pitäisi maksaa rahasummaa Y vain sen takia että niin on aina ennenkin tehty, jos kuitenkin esim. TES-perusteisesti vuosityöaika on (ennen kiky-heikennyksiä) ollut sen viitisen prosenttia pienempi kuin yksityisellä puolella, eikä tosiaan esim. virastopuolella palkkatasokaan ole erityisesti matalampaa tasoa mitä se taas kuntasektorilla on.

On poliittinen valinta että status quota voisi jatkaa velalla, mutta ellei voida osoittaa toiminnan jatkon tuottoa sijoitukselle, sen rajahyöty on aina kyseenalainen vaikka kuin infrapalvelusta olisikin. Nyt kysymys onkin että romahtaako infrapalveluiden taso lomarahaleikkausten takia, jos romahtaa, tällöin olisi ollut kannattavampaa jatkaa vain velanottoa mutta jos mitään havaittavaa muutosta ei nähdä, ei hintalisä ole ollut markkinaperusteinen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Niin kai jos sillä saa mieluisan tuloksen. Fakta on että ostaessaan vaalivoittoa Jyrki Katainen avasi pandoran lippaan 2007. Tämän seurauksena kilpailukyky rapautui ja ennen vuotta 2007 Suomi oli kutakuinkin kilpailukykyinen.
Sinun pitäisi opetella sellaisten termien kuin faktan ja mielipiteen välinen ero. Tuo jonka esitit on mielipide.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
. Miksi siis verrata juuri vuodesta 2000 alkaen? Yhtä hyvin voisi verrata alkaen vuodesta 2007, jolloin Suomi oli vielä kilpailukykyinen. Tai sitten niin kuten itse olen tehnyt, eli siitä lähtien kun kilpailukykyä korjaavia sopimuksia alettiin tekemään eli vuodesta 2014 eteenpäin.

Euro otettiin tilivaluuttana käyttöön vuodesta 1999 alkaen ja käteisvaluuttana sitten vuonna 2002. Kun halutaan verrata Suomen ja Saksan kehitystä reaaliansioiden osalta, tuohon väliin alkuvuoden pitäisi mennä. Ehkä paras tapa olisi tarkastella ajanjaksoa 2002-2016, mutta useampi tilasto oli tasavuodesta 2000 alkaen.

Palkansaajat ovat Suomessa hyötyneet valtavasti euroajasta. Ilman Tilastokeskusta/Eurostatia ja muita en olisi uskonut, että Suomessa palkansaajien reaaliansiot ovat kasvaneet noin 23 prosenttia eli selvästi yli mm. Saksan tai suomalaiset vähän kouluja käyneet perusduunarit ovat bruttotienesteissä EU:n kärkeä. Akateemiset eivät toki ole, ja se on sääli, mutta ihan kaikkeen täällä ei sentään ole varaa ollut laman keskellä.

e: työttömätkin tekivät uuden ennätyksen: sitten vuoden 2000 ei työttömiä ole ollut yhtä paljon kuin 2015/2016, noin 12 prosenttia työvoimasta, joten ay-liike on myyräntyössään onnistunut nostamalla Suomen työttömyysprosentin kattoon ja työssä olevien perusduunarien tienestit Euroopan huipulle.
 
Viimeksi muokattu:

bebeto

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara, Ylöjärven Ryhti
Sinun pitäisi opetella sellaisten termien kuin faktan ja mielipiteen välinen ero. Tuo jonka esitit on mielipide.

Höpö höpö, en tiedä ketään joka voisi kiistää tuota Käteisen vaalivoiton oston vahingollisuutta Suomen taloudelle. Ja tämä ei ole mielipide, tämä on fakta.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Sinänsä minua ei kiinnosta ay-liikkeen myyräntyöt tai muutkaan heidän asiat, vaan Suomen kilpailukyky.

Tästäkin asiasta olemme täysin eri mieltä.

Minä mittaan kilpailukykyä ihan eri mittarein. Olen ne monta kertaa laittanut, kuten Suomen Pankin Kajanojan tekemän aivan loistavan dokumentin. Pointtihan Kajanojalla on yksinkertainen: jos saa tuotteen myytyä hintaan 107. voi maksaa parempia palkkoja kuin jos saa sen myytyä hintaan 80 olettaen, että valmistuskustannukset ovat molemmilla suunnilleen samat ja halvemalla (80) myyvä maksaa kenties enemmän kuljetuskuluja.

Palkoista olen myös moneen kertaan laittanut faktat tilastoina esille. Lähinnä naurattaa kiemurtelusi. Kas kun niitä ei pidä tarkastella vain viimeisen kahden päivän osalta! Samoin on aivan karmeaa ay-liikkeen toiminta Suomen talouden ajamisessa katastrofiin: duunaripalkat ylös, ja muu väki pihalle veronmaksajien elätettäviksi.

Eipä maksa vaivaa toistaa samaa uudelleen ja uudelleen.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Höpö höpö, en tiedä ketään joka voisi kiistää tuota Käteisen vaalivoiton oston vahingollisuutta Suomen taloudelle. Ja tämä ei ole mielipide, tämä on fakta.
Se on varmasti fakta että sinä et tiedä ketään sellaista. Se että ovatko kaikki jostain asiasta samaa mieltä vai eivät, ei puolestaan muuta sitä että onko se mielipidekysymys.

Jos tässä nyt faktoista puhutaan, niin te voitte helposti osoittaa olevanne oikeassa (@Edustaja siis myös). Kertokaa siis a) mikä olisi ollut hoitsujen korotuksen suuruus ilman Kataisen lupausta ja b) minkälaiseen korotukseen teollisuudessa olisi pitkän nousukauden päätteeksi päädytty ilman hoitsujen korotusta.

Nyt niitä faktoja kehiin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Eli eikö mielestäsi ole validia määritellä palkkojen kehityksen vertailua siitä hetkestä eteenpäin kun EK:sta on kerrottu palkkojen olevan 15-20% liian korkeat. Mielestäni se on ihan yhtä validia, kuin mikä tahansa muukin aikaväli. Ainoa ero on se, että tässä tapauksessa meillä on käytössä EK:n itsensä arvioima lähtötilanne Suomen ja Saksan kikyn välillä.

Minusta EK menee samalle linjalle kuin SAK ja vastaavat eli hömppäosastolle, jolla on reviiriajattelu mielessä. Sen takia laitoin noin 10 kertaa Suomen Pankin Kajanojan julkaisun Suomen vientitilanteesta ja siitä, miten eteenpäin.

Olen myös todennut, että tilanne kilpailukyvyn osalta on hieman parantunut viime vuosina, mutta koska vientituotteista saatava hinta on se mikä on, taloudellinen tilanne olisi hyvä ymmärtää. Toisin sanoen, Kajanojan esittämät luvut vientituotteiden hinnoista (alku 100, sitten luokkaa mm. Saksa 107, Suomi 80) eivät avaa Suomessa palkakorotusvaraa varsinkin, kun Suomessa on selvityksen (linkitin) mukaan EU:n korkeimmat duunaripalkat muutenkin.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Todistustaakan kääntäminen on yleensä kiva, työkalupakin pohjalta repäisty viimeinen oljenkorsi. Käännetään takaisin. Pistä faktaa pöytään, etteivät hoitsut ja Ay-liike olisi missään tilanteessa ilman Kataisen avautumista hyväksyneet sittemmin tehtyä sopimusta halvempaa ratkaisua. Mitkään julkaistut ennakkotavoitteet eivät luonnollisestikaan käy, koska ne ovat vain neuvotteluiden lähtötilanne.

No leikki sikseen. Ajatteletko siis sillä tavalla, että Katainen itseasiassa pelasti Suomen kansantalouden keksimällä juuri oikeankokoisen tasa-arvotupon, koska ilman tuota loistoideaa, hoitsut olisivat runnoneet Ay-liikkeen voimalla läpi vielä korkeammat palkankorotukset, jotka olisivat sitten levinneet läpi koko muun julkisen sektorin ja lopulta täysimääräisinä myös yksityiselle sektorille?
Älä sitten käännä sitä vaan todista tuo väitteesi että Katainen romutti kilpailukyvyn, Minä en ole mitään faktoja esittänyt hoitsujen tai teollisuuden korotuksista, sillä se on puhdasta spekulaatiota.

Minä olen sitä mieltä, että hoitajien korotukset olivat ylimitoitteja ja jälkiviisaasti arvioituna erittäin huonosti ajoitettuja. Tasa-arvotupon vaikutukset teollisuuden korotuksiin on sitten puhdas uskonasia. Olen taipuvainen uskomaan, että työstä on maksettu silloinkin kysynnän ja tarjonnan mukainen markkinahinta (joka jälkikäteen osoittautui myöskin liian kalliiksi) ja se olisi maksettu hoitsuista riippumatta, sillä tämä ei kysyntään tai tarjontaan vaikuttanut.
Tämä ei kuitenkaan ole fakta, vaan mielipide. know the difference,
 

Oto Hascak

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Pikkuhijaa alkaa pureen hallituksen toimet talouden kohentamiseksi. Harmi kun tämäkin uutinen olisi ollut mahdollista saada ulos ennen vaaleja, voisi puolueiden kannatusluvut voineet olla hieman erilaiset. Kyllähän Ville Vee olisi silti saanut hyppiä tasajalkaa tennareissaan, niin hyvin hän on onnistunut vastustamaan kaikkee tylsää ja kannattamaan kaikkee kivaa jutskaa.
http://www.suomenmaa.fi/uutiset/tal...tus-ansaitsee-kiitoksen-6.3.228658.25af4d4fd6
Linkki siis Suomenmaan juttuun.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Ei se ole mitään spekulaatiota, että Katainen romutti Suomen kilpailukyvyn. Tämä siksi, että tällä meidän kaikkien yhteisellä aikajanalla on vain tämä yksi todellisuus, jossa Katainen ensin lupaili jättikorotuksia osalle palkansaajista. Sen jälkeen Kokoomus sai vaalivoiton ja lopulta nuo populistiset lupaukset laitettiin täytäntöön. Tämän seurauksena sitten Suomen kilpailukyky romuttui.
Alusvaatetontut -> ?? -> profit.

Katainen lupasi että jos tasa-arvotuposta tulee sopimus, niin valtio osallistuu kustannuksiiin 100 miljoonalla per vuosi. Se 100 miljoonaa on kokonaisuudesta pieni murto-osa. Siinä on faktat. Sinä saat olla sitä mieltä, että nekin päätökset oli Kataisen vika joissa hän ei ollut edes osallisena, esim teollisuuden tai kaikkien muidenkin alojen neuvottelut, mutta faktaksi se ei muutu.
 

Tuamas

Jäsen
Kolme uutta ministeriä tulossa ja kukaan ei virka mittään.

Persuille huhutaan kulttuuriministerin salkkua, joka olisi paitsi läppä myös jälleen uusi kairaus muulta hallitukselta perussuomalaiseen kakkoseen.

Ja kyllä, persut pääsevät pätemään urheilun ja kulttuurin saralle, kokoomukselle oikeusministerin salkku ja kepu jakaa jonkun salkkunsa.
 
Viimeksi muokattu:
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Persuille huhutaan kulttuuriministerin salkkua, joka olisi paitsi läppä myös jälleen uusi kairaus muulta hallitukselta perussuomalaiseen kakkoseen.

Juuri päinvaston, PS kairaa taas Kepua ja varsinkin sivistysporvareita kakkoseen... kulttuurivihamielisimmän puolueen ministeri kulttuuriasioihin. Vihreät kiittää jälleen, kun ensin kokkariopettajat valu piipertäjiin, nyt sit varakkaat kulttuurikuluttajat.

Kok hyväksyy mitä vaan, kuhan SOTE valinnanvapaus saadaan ja Kepua kiinnostaa vaan ikiaikainen kepulaisunelma maakuntahallinnosta. Joten menköön kulttuurikin...
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Viimeksi muokattu:

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo

nummenkallio

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
Ihmettelen jos paikalle nimetään joku muu kuin Sampo Terho.

Terho on persujen vakavimmin otettavia poliitikkoja, mutta onko hän(kään) erityisemmin profiloitunut kulttuuriasioissa? Ei sillä, että se valintaa estäisi. Eihän Lindströmilläkään ollut mitään natsoja oikeusministeriksi.
 

Tuamas

Jäsen
Terho on persujen vakavimmin otettavia poliitikkoja, mutta onko hän(kään) erityisemmin profiloitunut kulttuuriasioissa? Ei sillä, että se valintaa estäisi. Eihän Lindströmilläkään ollut mitään natsoja oikeusministeriksi.

Nähdäkseni tässä rakennetaan Terholle palkkiovirka uskollisesta Soinin palvelemisesta ja valmistellaan sitä, että Soini voi halutessaan jatkaa ministerinä puheenjohtajavaihdoksen jälkeen.

Toki jossain uutisissa on puhuttu myös eurooppaministeristä, eli menisikö se Terholle ja kulttuuri sekä urheilu jollekin hupauunolle.
 
Viimeksi muokattu:

Ahar

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jyp, Pelicans, Suomi, Ruotsi, Columbus
Ja jälleen kerran hallitus riistää köyhiä: Tällä kertaa köyhiltä vietiin ylevero. Miten ne kehtaa?
 

SergeiK

Jäsen
Suosikkijoukkue
pelaajamarkkinoiden varteenotettava vaihtoehto
Yle-verosta kirjoittaa mm. Iltasanomat joka kertoo että:

"Samalla suurituloisten Yle-vero nousee nykyisestä 143 eurosta 163 euroon."

Nykyään YLE verossa korkein tuloluokka on siis 20 588 joten hyvä tietää että 1584 euron kk-tuloilla on "suurituloinen". Toimisto tai laitossiivojan mediaanituloilla (1950euroa) ollaankin sitten yläluokkaa.
 

penaz

Jäsen
Suosikkijoukkue
Toverit, Inter, Pohjoiskaarre
Toki jossain uutisissa on puhuttu myös eurooppaministeristä, eli menisikö se Terholle ja kulttuuri sekä urheilu jollekin hupauunolle.
Eikö nuo Eurooppa-asiat ole tarkoitus liittää kulttuuriministerin salkkuun, jotta Terho saa vaatimansa tarpeeksi painavan salkun ja Soini voi jatkaa ulkoministerinä?
 

Vinyl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Aravirran kovuus
Siellä on ilmeisesti taas hallintarekisterilaki pöydällä. Tai näin on ainakin paristakin eri lähteestä saanut lukea. Joku voisi siltä Soinilta kysyä mitä persuille luvattiin, että Timo sittenkin myi perseensä tässä(kin) asiassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös