Golfin harrastajat

  • 494 092
  • 2 968

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Eipä kenttä voi oikein maksavista asiakkaista kieltäytyäkään. Ehkä ainut, mitä voi tehdä on se, että tekee selväksi normaalien sääntöjen pätevän, ja että mitään viiden tunnin kierroksia ei hyväksytä.
Ei hyväksytä, paitsi tietysti ensi vuonna taas samaan aikaan, eiks je.
No juu, näinhän se on, kentän mahdollisuudet rajalliset, mutta toki voisi laittaa firmakisapelaajat sopivan väljiin ryhmiin, jos on pakko ruuhka-aikaan kisa pitää.

edit: @ultrar Kaksi punaisilta pelaavaa ja autolla liikkuvaa vanhempaa rouvaa ovat sellainen yhdistelmä että siinä saa yksinäänkin pelaava pitää vauhtia ettei ole jaloissa.
 

Jeffrey

Jäsen
Ja mainitaan vielä sekin, että omasta mielestä kiireessä ei kannata lähteä kentälle. Ts. ei kannata lähteä pelaamaan sillä oletuksella, että pääsee varmasti alle tavoiteajan pelaamaan. Tämä on ihan normaalia arjen suunnittelua, ainakin itselläni.

Omaan korvaan myös särähtää nyt keskustelussa ollut esimerkki. Kärjistetysti olen ymmärtänyt, että pelaajat eivät ehtineet pimeän alta pois koska edessä oli ryhmä jonka edessä oli rutkasti tyhjää. Lähtöjen aikataulut nyt kuitenkin ovat julkista tietoa, ja jos tällainen riski uhkaa niin miksi ei itse aikaista omaa lähtöä 20 minuutilla niin pääsee tyhjään kenttään lyömään? Toki voi olla myös tapauksia joissa tila on tullut pelatessa...

Omissa porukoissa kovimmat hidastelusta valittajat ovat myös niitä matalimman händärin omaavia pelaajia. Jotenkin miellän tämän valituskulttuurin muutenkin vähän edarimeininkiin. Harvemmin siellä kentällä kuitenkaan joutuu nyt mitään oikeasti kohtuuttomia aikoja odottelemaan ja kuten täälläkin todettu niin pelaajia on monesta eri lähtötilanteesta - ja myös se paketin hajoaminen on joillain yleisempää kuin toisilla. Samalla agendoja on monenlaisia ja siinä missä aikuiset kaverukset voivat olla etsimättä palloa ja jatkaa dropilla - niin en itse lähtisi esimerkiksi lapselle/nuorelle opettamaan kertakäyttökulttuuria jossa palloja saa huoletta lyödä metsään eikä niitä sieltä tarvitse etsiä.

Ehkä nyt itse ajattelisin, että jos haluan pimeän alta pois, niin en lähde pimeää vastaan pelaamaan. Ja ensin miettisin itse - miten tältä voisin välttyä.
 

Fordél

Jäsen
Tää on mielestäni ihan oikeasti hyvä kysymys: Onko oikein, että yksi ihminen (tai ryhmä) pistää kentän jumiin, koska ei suostu pelaamaan autolla? Missä kohtaa menee raja? Golfkentällä on kuitenkin parhaimmillaan yli sata ihmistä samaan aikaan harrastamassa. Miten pitkälle pitää mennä yhden ihmisen tahtojen ehdoilla?

Ei missään mennä yhden ihmisen ehdoilla vaan yhteisesti sovittujen sääntöjen ja etikettien ehdoilla. Niin kauan kun joku ryhmä pelaa etikettien mukaisesti ja ryhmälle realistisesti asetetun tavoiteajan puitteissa (pitäisi riippua toki ryhmän koosta), kaikki on ok. Niiden, jotka haluavat muuta, kuten pelata vielä nopeammin, on sopeuduttava, kuten kysyttävä ohitusmahdollisuutta.

Edelleen, kukaan ei vastusta nopeaa pelaamista, ja ilman muuta se on yksi pelin ja nautinnollisen harrastamisen keskeisiä lähtökohtia. Yhteisiä sääntöjä ja etikettejä pitää ilman muuta noudattaa. Täytyy kuitenkin ymmärtää, että näinkin isossa lajissa meitä harrastajia on hyvin moneen junaan. Isot harrastajamäärät ovat lopulta lajille ja sen elinvoimaisuudelle hyväksi vaikka se tarkoittaisi jotain pieniä haasteita omaan pelaamiseen silloin tällöin. Ei nyt pilata tätä hienoa lajia, joka on juuri pääsemässä irti jäykkyydestään ja eliittiluonteestaan sillä, että aletaan taas nostaa erilaisten pelaajien kynnystä harrastaa golfia. Golfissa on hienointa ollut musta aina se toisten pelaajien kunnioittaminen, ja siitä kannattaa pitää kiinni, myös hitaampien pelaajien osalta.:)
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pakko vielä kysyä: Mitkä ovat mielestäsi hyväksyttäviä syitä hitaalle pelille?
Ei ollut minulle osoitettu kysymys, mutta vastaan silti :)
Mielestäni ja vähän kärjistetysti sanottuna, ainoastaan jos on aloittelija. Sen ymmärtää ja on itselläkin vielä muistissa, kun lyöntejä tuli alkuun toista sataa niin onhan se hidasta, mutta päästin kyllä aina ohi nopeammat pelaajat jo ihan senkin takia, että itsellä oli mukavampi pelata kun perässä tulevat eivät ole niskassa hönkimässä.
Sitten on niitä tapauksia jotka hinkkaavat kymmenen harjoituslyöntiä tai kadonnutta palloa etsitään minuuttitolkulla. Nämäkin toki siinä rajoissa, jos pimeä ei paina päälle. Muuten kyllä golfin yksi herrasmiessäännöistä on se, että huomioidaan muut pelaajat. Jos oma ryhmä pelaa hitaasti, päästetään ohi jos edessä on tyhjää.

Toki meitä golfareita(kin) on moneen lähtöön. Kerran osui samaan lähtöön Herra-Hoppu joka heti alussa ilmoitti tavoiteajan kierrokselle, joka oli selkeästi alle kentän tavoiteajan. Edessä menevä ryhmä pelasi varsin sujuvasti, mutta silti hänen piti mennä sinne huomauttamaan. Ei hänen oma pelikään sujunut ja jossain vaiheessa tokaisin, että jos vähän rauhoittuisit ja keskittyisit enemmän siihen omaan pelaamiseen.
Sitten oli kerran toinen ääripää, kun edeltävässä ryhmässä oli sellainen papparainen joka kulki greeniä edestakaisin pitämällä putteria kuin jotain taikavarpua heiluttaen. Ei auttanut sanomiset, kun heidän ryhmässä oli joku keskinäinen kisa ja tuo kierros kesti liki kuusi tuntia. Tuo on sellaista touhua joihin valvojien pitäisi puuttua, mutta eihän ne tutuille ja vanhoille osakkaille uskalla mennä sanomaan.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Kiistän henkilökohtaisesti sen, että nopeusvalitus olisi erityisemmin hyvien pelaajien etuoikeus. Sanoisin, että bogipelaajat ovat niitä kovimpia valittajia tai pelinopeudesta turhautujia, koska ovat usein niitä jotka paljon pelaavat mutta eivät kuitenkaan ihan tosimielellä ja olisi muutakin tekemistä. Sitten kun on neljän singelin tai jopa plussahändärien lähtö, niin niillä sitä aikaa vasta menee kun pelataan jotain Mastersin karsintaa omasta mielestä.

Ja siinä hitaassakin lähdössä voi olla pelaaja, jota vituttaa se pelikavereiden hidastelu. Kävelette avausten jälkeen palloille, lyöt omasi, käännyt katsomaan pelikaveria, niin siellä vedetään maila bägistä, aletaan tutkia linjaa. Kävellään pallolle, keskitytään, svingataan, ai se oli harkkasvingi, lapa pitää putsata, uusi keskittyminen, uusi harkkasvingi, 10 sekunnin täydellinen jähmettyminen, svingi. Hirveä duffi ja 10 metrin päästä samat proseduurit uudelleen. Kun vihdoin pääsette griinille, jossa oma pallo tietysti on jo tovin ollut, niin takanatulevat ovat jo odottamassa päällelyöntejä.

Kovin myrkylliseksi meni tämä nyt. Ihan kiva laji silti.
 

Fat Cat

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Omaan korvaan myös särähtää nyt keskustelussa ollut esimerkki. Kärjistetysti olen ymmärtänyt, että pelaajat eivät ehtineet pimeän alta pois koska edessä oli ryhmä jonka edessä oli rutkasti tyhjää. Lähtöjen aikataulut nyt kuitenkin ovat julkista tietoa, ja jos tällainen riski uhkaa niin miksi ei itse aikaista omaa lähtöä 20 minuutilla niin pääsee tyhjään kenttään lyömään? Toki voi olla myös tapauksia joissa tila on tullut pelatessa...
Tässä omassa tapauksessa edestä tyhjeni lähtö juuri ennen meitä (oltaisiin muuten vaihdettu itsekin aikaisempaan, jos olisi siinä tajunnut), varmaan työkiireissä tjsp ei ollut porukka ehtinyt paikalle. Aika paska temppu tuokin.

Näin asiaa sivuten: Suomessa voisi golfkentät tosissaan harkita sitä, että valaisisi viimeisiä väylöjä. Tämän voisi toteuttaa vaikka monen vuoden projektina, aloittaisi 18-väylän griinistä ja pikku hiljaa lisäisi valaistusta siitä taakse päin. Kelejä Suomessa kuitenkin riittää vielä hyvin, valon riittäminen on taas se ongelma (kuten keskusteluista huomaa). Tätä on käsittääkseni Espoon Ringsidessa jo kokeiltu, kuulisin mielelläni kokemuksia siellä pimeällä pelanneilta. Olenkohan tästä aiemminkin kirjoittanut? En muista.

Ei aavistustakaan, kuinka paljon esim. yksi iso valotolppa ja sen käyttö maksaa. Kuitenkin, jos kahden väylän valaiseminen lisäisi päivän pituutta jo paljon ja kentälle mahtuu enemmän jengiä.
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Omaan korvaan myös särähtää nyt keskustelussa ollut esimerkki. Kärjistetysti olen ymmärtänyt, että pelaajat eivät ehtineet pimeän alta pois koska edessä oli ryhmä jonka edessä oli rutkasti tyhjää. Lähtöjen aikataulut nyt kuitenkin ovat julkista tietoa, ja jos tällainen riski uhkaa niin miksi ei itse aikaista omaa lähtöä 20 minuutilla niin pääsee tyhjään kenttään lyömään?

Omissa porukoissa kovimmat hidastelusta valittajat ovat myös niitä matalimman händärin omaavia pelaajia. Jotenkin miellän tämän valituskulttuurin muutenkin vähän edarimeininkiin. Harvemmin siellä kentällä kuitenkaan joutuu nyt mitään oikeasti kohtuuttomia aikoja odottelemaan ja kuten täälläkin todettu niin pelaajia on monesta eri lähtötilanteesta - ja myös se paketin hajoaminen on joillain yleisempää kuin toisilla.
Tässä olet täysin oikeassa - golfkentälle ei tule lähteä kiireisenä.

Mun mielestä se, että lähes jokaista lyöntiä joutuu odottamaan useamman minuutin, on kohtuutonta odottelua. Silloin tällöin kaikilta hukkuu palloja, se on selvää, mutta jos ryhmällä ei ole pienintäkään käsitystä siitä, miten golfkentällä tulee toimia, pitäisi asialle tehdä jotain. Mä oon ehdottomasti valmis lähtemään aloittelijoiden kanssa pelaamaan ja opettamaan heille ripeän pelin saloja. En voi missään tapauksessa vaatia uusilta pelaajilta yhtä nopeaa peliä kuin multa, mutta voin vaatia heiltä sujuvampaa etenemistä golfkentällä.

Ei missään mennä yhden ihmisen ehdoilla vaan yhteisesti sovittujen sääntöjen ja etikettien ehdoilla. Niin kauan kun joku ryhmä pelaa etikettien mukaisesti ja ryhmälle realistisesti asetetun tavoiteajan puitteissa (pitäisi riippua toki ryhmän koosta), kaikki on ok. Niiden, jotka haluavat muuta, kuten pelata vielä nopeammin, on sopeuduttava, kuten kysyttävä ohitusmahdollisuutta.

Edelleen, kukaan ei vastusta nopeaa pelaamista, ja ilman muuta se on yksi pelin ja nautinnollisen harrastamisen keskeisiä lähtökohtia. Yhteisiä sääntöjä ja etikettejä pitää ilman muuta noudattaa. Täytyy kuitenkin ymmärtää, että näinkin isossa lajissa meitä harrastajia on hyvin moneen junaan. Isot harrastajamäärät ovat lopulta lajille ja sen elinvoimaisuudelle hyväksi vaikka se tarkoittaisi jotain pieniä haasteita omaan pelaamiseen silloin tällöin. Ei nyt pilata tätä hienoa lajia, joka on juuri pääsemässä irti jäykkyydestään ja eliittiluonteestaan sillä, että aletaan taas nostaa erilaisten pelaajien kynnystä harrastaa golfia. Golfissa on hienointa ollut musta aina se toisten pelaajien kunnioittaminen, ja siitä kannattaa pitää kiinni, myös hitaampien pelaajien osalta.:)
Tää oli loistavasti muotoiltu. Toki valmistaudun yli 4,5 tunnin kierrokseen kun lähden täydelle kentälle pelaamaan, mutta se ei tarkoita sitä, etteikö pelinopeutta voisi ja tulisi yrittää parantaa kautta linjan. Nopean pelin pitäisi olla mun mielestä ihan alusta asti vaatimustaso: kentälle saisi mennä vasta, kun etiketti on selvillä ja tiedetään, mitä missäkin tilanteessa pitää suurinpiirtein tehdä (tästäkään tuskin kukaan on eri mieltä). Pelinopeus ei suoraan liity taitotasoon, mutta on ihan selvää, että mitä parempi ja urheilullisempi pelaaja, sitä nopeammin tämä pystyy kentän pelaamaan.

Ja vielä kevennys: Hidasta peliä on täällä Espanjassa huomattavasti kivempaa seurata takaa kuin Suomessa: odottelu ei eilen 29 asteessa tuntunut hirveän pahalta. :D
 

Jeffrey

Jäsen
Mä oon ehdottomasti valmis lähtemään aloittelijoiden kanssa pelaamaan ja opettamaan heille ripeän pelin saloja. En voi missään tapauksessa vaatia uusilta pelaajilta yhtä nopeaa peliä kuin multa, mutta voin vaatia heiltä sujuvampaa etenemistä golfkentällä.

Golf kentän etäisyydet tekee myös sen, että edessä olevan "matelijan" profiilia on melko vaikea tunnistaa. Omalla viime viikonlopun kierroksella etuysi sujui varsin jouhevasti ja takaysi sitten takkusi. Omassa ryhmässä oli käytännössä pro-tason pelaaja, joka alkoi tätä sadattelemaan ja odottelupaikoilla jäi mumisemaan itsekseen penkille - heikot lyönnit oli tietysti sen vika kun oli joutunut odottelemaan.

Itse sitten satuin yhdellä odottelupaikalla huomaamaan, että meidän edessä pelasi perhe, ja perheen lapsella oli pelihuumori kadonnut ja tunteet roihusivat kentällä. Tietysti kaverikin ymmärsi tämän kun asiasta hänelle kerroin ja sadattelu loppui ja seuraavalla tiillä se draivikin lensi jo normaalisti.

Omasta mielestä hyvä lähtökohta on se, että kukaan tuskin tahallaan tekee takana tulevien elämästä vaikeampaa. Varmasti kaikki pääsisimme paremmalla mielellä kentältä ulos, mikäli otettaisiin hetki toisiamme ymmärtääksemme.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Ei aavistustakaan, kuinka paljon esim. yksi iso valotolppa ja sen käyttö maksaa. Kuitenkin, jos kahden väylän valaiseminen lisäisi päivän pituutta jo paljon ja kentälle mahtuu enemmän jengiä.

Aika paljon watteja tarvittaisiin, mutta toisaalta aurinkopaneeleilla tuon saisi varmaan viherpestyä, ehkä jopa oikeastikin katettua. Voisin kuvitella että investointi olisi kannattava vain kaikken ruuhkaisimmille kentille. Liiketunnistimet ja vakiovaloanturit ym toki pitäisi olla. Varmaan budjettiratkaisu olisi hohtopallot ja otsalamput ~15. teeboxiin... Tai sellainen kannettava valonheitin, jostain luin testin vähän aikaa sitten, olisiko ollut jopa kuva golfväylältä. Akku kestäisi ehkä just sen muutaman väylän. Tällainen integroituna golfautoon.

Toki onhan sitä pimeälle ehkä parempiakin harrastuksia tarjolla.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Varmaan budjettiratkaisu olisi hohtopallot ja otsalamput ~15. teeboxiin...
Itsellä muutama valopallo kulkee bägissä mukana, mutta kyllä niiden käyttöä yrittää viimeiseen asti välttää. Peliominaisuudet aivan karmeat ja pituuksistakin lähtee kymmeniä metrejä. Niiden rinnalla rangepallotkin tuntuu Pro V1:ltä :)
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No kyllähän tuossa on paljon mitä seurat/pelaajat itse voisivat tehdä että kierrosnopeudet parantuisivat:

- neljän hengen lähdöt historiaan, siis tässähän sun peliä katselee kolme muuta pelaajaa
- lähtöjen yhteis HCP rajaa alemmas - 100 tai 90
- sellaisten pelaajien joiden HCP ei laske tietyssä ajassa alle vaikka 30 niin pron ohjaukseen
- sellaisten pelaajien jotka pelaavat ''vanhalla'' tasoituksella niin pron ohjaukseen
- pelaajien tulisi katsoa että mailat ovat sopivat eikä sellaiset joilla Tiger pelaa
- pelaajien tulisi kehittää swingia niin että lyönnit pysyvät kentän puolella, pelikausimaksuun sisäiltyisi tietty määrä opetusta
- jos edessä on tyhjää niin 4-hengen ryhmän jakoa kahtia
- firmakisoihin ohjeet jos peli kulje niin pallo taskuun ja korttiin joku parin ylittävä tulos
 

Fordél

Jäsen
No kyllähän tuossa on paljon mitä seurat/pelaajat itse voisivat tehdä että kierrosnopeudet parantuisivat:

- neljän hengen lähdöt historiaan, siis tässähän sun peliä katselee kolme muuta pelaajaa
- lähtöjen yhteis HCP rajaa alemmas - 100 tai 90
- sellaisten pelaajien joiden HCP ei laske tietyssä ajassa alle vaikka 30 niin pron ohjaukseen
- sellaisten pelaajien jotka pelaavat ''vanhalla'' tasoituksella niin pron ohjaukseen
- pelaajien tulisi katsoa että mailat ovat sopivat eikä sellaiset joilla Tiger pelaa
- pelaajien tulisi kehittää swingia niin että lyönnit pysyvät kentän puolella, pelikausimaksuun sisäiltyisi tietty määrä opetusta
- jos edessä on tyhjää niin 4-hengen ryhmän jakoa kahtia
- firmakisoihin ohjeet jos peli kulje niin pallo taskuun ja korttiin joku parin ylittävä tulos

Sori, mutta tässä on kyllä monia ehdotuksia, jotka eivät ole tästä maailmasta, kuten pelaajien lähettäminen pron ohjaukseen, jos tasoitus ei laske riittävästi. Ei sillä etteikö kannattaisi aina silloin tällöin tai useamminkin käydä opissa, mutta tällainen ajatus on täysin typerä. Sama kun juosta saisi vain jos pääsee alle 6 minuutin kilsavauhtiin, ja hitaammat laitetaan juoksukouluun. Oikeasti, mistä näitä ajatuksia oikein sikiää? Annetaan nyt kaikkien pelaajien pelata ihan itselle sopivalla tasollla, kunhan tekevät sen yhteisten sääntöjen mukaisesti.

Mulla oli pitkään aika suuri kynnys lähteä pelaamaan golfia "hienommille" ja ruuhkasimmille kentille. Tiedän myös, että monella on aika iso kynnys alkaa pelata golfia juuri tällaisten golfiin liittyvien elitististen käsitysten takia. Täytyy sanoa, että nämä viime aikaiset ulostulot, jotka taitavat kummuta hyvin pitkälti hyvätasoisten pelaajien näppäimistöstä, saa itsenikin taas ajattelemaan, että kuinka tervetulkeita me heikommin pelaavat lopulta olemme lajin pariin.
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
No kyllähän tuossa on paljon mitä seurat/pelaajat itse voisivat tehdä että kierrosnopeudet parantuisivat:

- neljän hengen lähdöt historiaan, siis tässähän sun peliä katselee kolme muuta pelaajaa
- lähtöjen yhteis HCP rajaa alemmas - 100 tai 90
- sellaisten pelaajien joiden HCP ei laske tietyssä ajassa alle vaikka 30 niin pron ohjaukseen
- sellaisten pelaajien jotka pelaavat ''vanhalla'' tasoituksella niin pron ohjaukseen
- pelaajien tulisi katsoa että mailat ovat sopivat eikä sellaiset joilla Tiger pelaa
- pelaajien tulisi kehittää swingia niin että lyönnit pysyvät kentän puolella, pelikausimaksuun sisäiltyisi tietty määrä opetusta
- jos edessä on tyhjää niin 4-hengen ryhmän jakoa kahtia
- firmakisoihin ohjeet jos peli kulje niin pallo taskuun ja korttiin joku parin ylittävä tulos
Et voi olla tosissasi. Tämän täytyy olla jotain sarkasmia ja kieliposkessa tehty heitto...onhan?
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Uskoisin ja tiedänkin, että kenttien toimitusjohtajat keskustelevat tapaamisissaan pelaamisesta ja sen tekemisestä pelaajille mahdollisimman miellyttäväksi. Tuossa edelläkin oli Derrickillä hyviä vinkkejä, kuten esim. ryhmän jako kahtia, jos edessä on liikaa tyhjää tilaa. Olen esim. omalle kentälleni antanut vinkkejä siitä, että väylien ymäriltä nurmi olisi leikattava niin, että pallon laki hiukan näkyy jo kauempaa ja vähentää näin turhaa etsimistä. Monilla kentillä näin on tehtykin ja etenkin vieraspelaajille se helpottaa ja nopeuttaa pelaamista. Olen vain joskus kuullut, että joillekin toimareille se on vähän pyhä lehmä, jolla halutaan saada vaikeusastetta lisää. En ymmärrä tuota ajatusta, tehdään se sitten kisoihin ja muuten taas tehdään peli sujuvaksi ja miellyttäväksi.

Väylien ulkopuolta merkataan ryteiköt punaisilla, jos jo etukäteen on tiedossa, että sieltä tuskin palloa löytyy tai jos se sattuu löytymään, niin sieltä on lähes mahdoton lyödä. Tätä on lisätty ja on hyvä peliä nopeuttava yksityiskohta, huono lyönti rankaisee aina dropin muodossa, mutta peli on jouhevaa. Hyvä esimerkki on mielestäni Nurmijärvi, jossa näitä on enemmän nykyisin. Edelleen kotikentälläni on ainakin kolme selkeää paikkaa, jossa näin pitäisi toimia ja sinne vielä lyödään runsaasti palloja.

Etäisyysmerkinnät olisi hyvä tehdä paremmin, kuin monet nykyisin tekevät. Nyt joillain kentillä monet käyttävät sen vuoksi apuvälineitä, koska ovat epävarmoja etäisyyksistä. Itse en ymmärrä sitä, miksi jossain on vain siellä nurmen peitossa vaatimattomasti se satasen merkki, miksi ei haluta kertoa näistä näkyvästi ja riittävästi.

Kaikessa pitäisi aina muistaa, että meistä 95% pelaa vain kuntoilun, ulkoilun ja hyvän seuran vuoksi, mutta sitäkin lisää ,ahdollisuus selvitä kentältä mahdollisimman nopeasti pois liikaa kuitenkaan kiirehtimättä.

Heitän vielä kysymyksen ja toteutuneen tilanteen. Kenttä on esimerkiksi klo. 15 alkaen täynnä, jokaisessa lähdössä 1-3 pelaajaa. Klo 16.20 lähtee ryhmä, kaksi henkilöä ja he ovat väylällä 11 kolme väylää edellisiä ryhmiä perässä ja heidän takanaan on tasainen suma, ryhmien koko 2-4 henkilöä. Ainakin kahdessa noista ryhmistä on pelaaja, joka pelaa tasoituksella 54 ja he ovat viimeisiä henkilöitä, jotka haluavat suorittaa ohituksen, vaikka pelivauhti sen mahdollistaisi. Tämä tulppa pelaa kyllä kentän ihannevauhdissa, mikä on ajoitettu neljän hengen ryhmälle.

Oma mielipiteeni on ja pysyy siinä, että sen 16.20 lähteneen ryhmän olisi pitänyt alusta saakka pelata hiukan nopeammin, eikä niiden takana olevien ryhmien, joukossa aivan aloittelijoita pitäisi lähteä ohituksiin. Tuskin edes tietävät, että senkin saa tehdä kirjekurssin suoritettuaan.
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Täytyy sanoa, että nämä viime aikaiset ulostulot, jotka taitavat kummuta hyvin pitkälti hyvätasoisten pelaajien näppäimistöstä, saa itsenikin taas ajattelemaan, että kuinka tervetulkeita me heikommin pelaavat lopulta olemme lajin pariin.
Mun puolesta samassa ryhmässä saa mennä vaikka neljä 54-tasoituksellista pelaajaa, jos se ei vaikuta turvallisuuteen eikä pelinopeuteen ja kentästä pidetään hyvää huolta. Jos nämä asiat eivät ole kunnossa, niitä pitää harjoitella ennen kuin kentälle mennään. Luokittelen itseni melko hyväksi pelaajaksi ja olen aina valmis antamaan kokemattomammille pelaajille vinkkejä, liittyy se sitten lyöntiin, pelinopeuteen tai mihin tahansa golfiin liittyvään.

Yleensäkin, oli kyseessä mikä tahansa asia, on taidokkaammalla ja kokeneemmalla tekijällä yleensä laajempi ja tarkempi näkökulma käsiteltävään asiaan kuin noviisilla. Voisiko olla, että näillä kokeneemmilla pelaajilla on jotain pointtia kirjoituksissa eikä vain huvikseen vittuilla huonommille? :)
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Mulla oli pitkään aika suuri kynnys lähteä pelaamaan golfia "hienommille" ja ruuhkasimmille kentille. Tiedän myös, että monella on aika iso kynnys alkaa pelata golfia juuri tällaisten golfiin liittyvien elitististen käsitysten takia. Täytyy sanoa, että nämä viime aikaiset ulostulot, jotka taitavat kummuta hyvin pitkälti hyvätasoisten pelaajien näppäimistöstä, saa itsenikin taas ajattelemaan, että kuinka tervetulkeita me heikommin pelaavat lopulta olemme lajin pariin.

On pakko tarttua tähän. Olen itse viimeisen kahden vuoden aikana saanut 5 hyvää ystävääni kentille. Kaikki ovat lähteneet nollatasosta. Olen pelaillut kaikkien kanssa, joskus jopa yrittänyt hiukan neuvoa lyönneissä, kun on kysytty. Eivät ole nopeimpia pelaajia, mutta ymmärtävät kyllä jo hyvin etiketin, vaikka viime kierroksella eräs heistä taas kysyi, että merkataanko pallo griinillä pallon eteen vai taakse, ihan hauska kysymys sekin. En juuri usko, että meistä kukaan kokee heitä rasitteiksi, ehkä joku voi niin ajatella, mutta en siihen usko. En myöskään olisi lähtenyt koskaan kahden 54 tasoituksella olevan pelaajan kanssa kesäruuhkassa pelaamaan jonnekin kierrosta. Se olisi heillekin epämukavaa, koska vaativat pidempää keskittymistä lyönteihin. Nyt kaikki pelaavat tasoituksilla 20-45 ja kierrokset sujuvat jo ihan kivasti. Oma pelaaminen hiukan kärsii heidän kanssaan pelatessaan, kun joutuu paljon keskittymään esim. siihen minne lyövät ja usein löydän sen pallon nopeammin. samoin olen valmiina miettimään ja auttamaan mailavalinnoissa, kuten myös korjaan tarvittaessa jälkiä tai kerron minne kärryt on hyvä jättää. Mikään ongelma he eivät ole, ei todellakaan.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
merkataanko pallo griinillä pallon eteen vai taakse
Ei ole muuten paljoa aikaa kun naisten LPGA-tourilla joku sai rankun aiheesta. EI siis itse merkkaamisesta tietenkään, vaan siitä että laittoi pallon sitten väärälle puolelle. Ja vuosi sitten BMW Championshipissä Rahm sai rankun kun nosti pallon merkkaamatta.
Itse käytän markeria josta käy ilmi suunta, niin ei vahingossakaan mene väärälle puolelle palloa, sivusiirrot helppo tehdä ja ehkä auttaa vähän myös pallon linjaamiseen.
 
Viimeksi muokattu:
Väylien ulkopuolta merkataan ryteiköt punaisilla, jos jo etukäteen on tiedossa, että sieltä tuskin palloa löytyy tai jos se sattuu löytymään, niin sieltä on lähes mahdoton lyödä. Tätä on lisätty ja on hyvä peliä nopeuttava yksityiskohta, huono lyönti rankaisee aina dropin muodossa, mutta peli on jouhevaa. Hyvä esimerkki on mielestäni Nurmijärvi, jossa näitä on enemmän nykyisin. Edelleen kotikentälläni on ainakin kolme selkeää paikkaa, jossa näin pitäisi toimia ja sinne vielä lyödään runsaasti palloja.
Tähän on olemassa jo ihan sääntöihin kirjattu toinenkin ratkaisu silloin, kun pallo häviää ja se nopeuttaisi pelaamista. Eli ns. vaihtoehtoinen rangaistusdroppi. Valitettavasti hyvin harva kenttä on ottanut sen paikallissääntöihin mukaan. Silloin ei tarvitsisi väkisin kaikkia väyliä reunustaa estealueiksi. Lainaus linkittämästäni sivustosta.

"USGA ja R&A ovat päättäneet antaa kentille ja kilpailunjohtajille valtuuden hyväksyä niinsanottu vaihtoehtoinen rangaistusdroppi. Tämä tarkoittaa käytännössä, että siitä kohtaa, josta pallo hävisi tai meni outtiin, saa pelaaja dropata samaan mittaan kahdella rangaistuslyönnillä - esimerkiksi väylälle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varapallo olisi lyöty tähän ja neljä lyönti lähtee. Ammattilaiskisoissa ja suurissa amatöörikisoissa tätä sääntöä ei noudateta."

Golfin säännöt muuttuvat: Tässä tärkeimmät uudet säännöt 1.1.2019 alkaen | GoGolf
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Tähän on olemassa jo ihan sääntöihin kirjattu toinenkin ratkaisu silloin, kun pallo häviää ja se nopeuttaisi pelaamista. Eli ns. vaihtoehtoinen rangaistusdroppi. Valitettavasti hyvin harva kenttä on ottanut sen paikallissääntöihin mukaan. Silloin ei tarvitsisi väkisin kaikkia väyliä reunustaa estealueiksi. Lainaus linkittämästäni sivustosta.

"USGA ja R&A ovat päättäneet antaa kentille ja kilpailunjohtajille valtuuden hyväksyä niinsanottu vaihtoehtoinen rangaistusdroppi. Tämä tarkoittaa käytännössä, että siitä kohtaa, josta pallo hävisi tai meni outtiin, saa pelaaja dropata samaan mittaan kahdella rangaistuslyönnillä - esimerkiksi väylälle. Käytännössä tämä tarkoittaa, että varapallo olisi lyöty tähän ja neljä lyönti lähtee. Ammattilaiskisoissa ja suurissa amatöörikisoissa tätä sääntöä ei noudateta."

Golfin säännöt muuttuvat: Tässä tärkeimmät uudet säännöt 1.1.2019 alkaen | GoGolf
Tämän säännön käyttöönottaminen (ja sen saaminen syvälle pelikulttuuriin) olisi suuri siunaus lajille. En ymmärrä, miksi tätä ei ole otettu laajemmin käyttöön. Toki, "oikeissa" kisoissa eli tasoituksettomissa lyöntipelikisoissa tämän voi jättää pois, mutta jokapäiväiseen peliin ja klubikisoihin tämä menisi kuin nenä päähän.
 

Fordél

Jäsen
Yleensäkin, oli kyseessä mikä tahansa asia, on taidokkaammalla ja kokeneemmalla tekijällä yleensä laajempi ja tarkempi näkökulma käsiteltävään asiaan kuin noviisilla. Voisiko olla, että näillä kokeneemmilla pelaajilla on jotain pointtia kirjoituksissa eikä vain huvikseen vittuilla huonommille? :)

Ties kuinka monennen kerran, kukaan ei vastusta pelaamisen nopeuttamista. Kyse on siitä, miten se tapahtuu ja missä menevät rajat.

Itse olen pelannut golfia enemmän tai vähemmän aktiivisesti noin kymmen vuotta. En laske itseäni noviisiksi. Kuten jo todettu, pointti on hyvä, mutta voihan se olla myös niinkin, että kun itse pelaa vuosia tai vuosikymmeniä ihan eri tasolla, hämärtyy vähän se, millaista pelaaminen on heikompitasoisilla. Siltä nämä ulostulot ja pohdinnat ohjaamisesta pron oppeihin tai liikuntarajoitteisiin pelaajiin liittyen vaikuttavat.
 

haepis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tuomarit, KooKoo, Red Wings
Itse olen pelannut golfia enemmän tai vähemmän aktiivisesti noin kymmen vuotta. En laske itseäni noviisiksi. Kuten jo todettu, pointti on hyvä, mutta voihan se olla myös niinkin, että kun itse pelaa vuosia tai vuosikymmeniä ihan eri tasolla, hämärtyy vähän se, millaista pelaaminen on heikompitasoisilla. Siltä nämä ulostulot ja pohdinnat ohjaamisesta pron oppeihin tai liikuntarajoitteisiin pelaajiin liittyen vaikuttavat.
En osaa ottaa muiden puolesta kantaa (enkä ole veli Derrickin viestin pointtien kanssa samaa mieltä muuta kuin ryhmäkokojen muuttamisesta, tosin sekin lähinnä mieluummin niin, että kaksi kahden ryhmää yhdistetään muuten täydellä kentällä). Mä pelaan aika paljon yksin täällä Espanjassa, ja silloin tällöin (useimmiten kentän ollessa tukossa) liityn ensimmäiseen ryhmään, mikä ei ole täynnä. Pelaan arkisin siis melko paljon eri tasoisten pelaajien kanssa ja näen jatkuvasti, millaista golf vähän heikommalla tasolla on. Ei se kosketuspinta mihinkään katoa. Olen myös ajatellut golfopettajaksi ryhtymistä, ja siinähän sitä kosketuspintaa sitten vasta olisikin :)

Pakko sanoa, että mä en ymmärrä mitä outoa on siinä ajatuksessa, että liikuntarajoitteisen pelaajan ei pitäisi lähteä ruuhkaiselle kentälle kävellen pelaamaan, jos liikuntarajoite vaikuttaa selvästi pelinopeuteen. Mun mielestä se ei ole mitään muuta kuin muiden ihmisten huomioonottamista, jos tämä henkilö hyppää golfauton rattiin ja ajelee sillä tai sitten pelaa kävellen silloin, kun kentällä on tilaa.
 

Fordél

Jäsen
Pakko sanoa, että mä en ymmärrä mitä outoa on siinä ajatuksessa, että liikuntarajoitteisen pelaajan ei pitäisi lähteä ruuhkaiselle kentälle kävellen pelaamaan, jos liikuntarajoite vaikuttaa selvästi pelinopeuteen.

Jos tämä toimintarajoitteinen henkilö pystyy pelaamaan kierroksen tavoiteajan puitteissa niin ei ole mitään syytä, miksi hänen pitäisi hypätä auton rattiin, jos hän ei sitä itse halua.

Samat säännöt kaikille, oli toimintarajoitteita tai ei.
 

benicio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko
Joku tässä keskustelussa ei nyt stemmaa. Jos liikuntarajoitteinen pystyy täydessäkin lähdössä pelaamaan tavoiteaikaan, niin eihän asiassa ole mitään ongelmaa. Sitten hän pystyy siihen tietysti yksin tai kaksinkin pelatessa. Tavoiteaikaa nopeampaa peliä ei minusta voi vaatia, mutta ohittamista toki voi pyytää, tai oikeastaan etikettiin minusta kuuluu että edellämenevä sitä mahdollisuutta tarjoaa.
Jos taas liikuntarajoitteisen täysi lähtö jää tavoiteajasta jälkeen, niin sitten hänen täytyy tehdä toimenpiteitä, eli esim aktiivisesti päästää porukkaa ohi tai esim jo etukäteen ostaa koko lähtö itselleen (ts pyytää caddiemasteria sulkemaan lähdön).
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
No, onko sitten lopputulos se että mitään ei pidä muuttaa, kaikki olikin hyvin, turhaan mä tässä hitaasta pelistä mutisen!?

Sitä paitsi elitistä on se, että mitään ei muuteta tai kokeilla. Golf ehkä siksi katsotaan elitistiseksi lajiksi että se on sääntöjen ja etiketin suhteen ollut pitkään konservatiivinen.

Se että jos kierroksen hinnan saa painettua alle kymppiin ei tee golfista elitististä lajia, helvetti osa tutuista pelaa golfia ilmaiseksi.

Vai onko golf elitistinen laji koska sitä pelaa joku eliittiin kuuluva, noh kyllä sitä pelaa joku 5-vuotias penska joka ei varmaan lennä suihkuseurapiireissä ja käytä kokaiinia.

Anywei, välillä itsellä lyönti takkuaa (jolloin peli on hidasta, valitettavasti). Mutta yleensä lyönti tulee takaisin kun tarkistaa lyönnin perusasiat (eikä tarvitse ohjata itseään pron opeille jos itse osaa fiksata slaissin tai hukin).
 

Metukka

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pahoittelut jos on jo aiemmin ollut vastaavaa keskustelua, mutta kysyn kun tuli nyt ajankohtaiseksi. Kentällä jossa käyn pelaamassa otetaan kunnostustöiden vuoksi yksi väylä pois käytöstä loppukauden ajaksi. Miten sen väylän tulos merkataan gamebookiin, kun tasoituskierros on käytössä? Jos siihen laittaa viivan, ei sen jälkeen pysty seuraamaan omaa tulosta Par:iin.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös