Glen Hanlonin pelikirja

  • 191 419
  • 589

Flu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Flyers, Padres
1. Hanlonin pelitavalla ei menestytä nykyisessä SM-liigassa kun pelataan ottelusarjoja parhaiden kesken. Ei mitään jakoa.
Tämä ketju käsittelee yhä ymmärtääksini Hanlonin pelitapaa, eikä Virmasta, joten vastaan vain ensimmäiseen kysymykseen. Mielestäni Jokereiden puolustuspeli toimii, mutta transitio hyökkäykseen on ongelmissa. Uskon, että Hanlon-Ika saavat homman vielä toimimaan. Aikaa on. Jokeilla on SM-liigan toiseksi paras pistekeskiarvo pelatuista otteluista! "Parhaita" ei tämän kauden osalta edes vielä varmuudella tiedetä ja keskinäisiä otteluita on pelattu niin vähän ettei johtopäätöksiä ensi kevään osalta voida tehdä.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tämä ketju käsittelee yhä ymmärtääksini Hanlonin pelitapaa, eikä Virmasta, joten vastaan vain ensimmäiseen kysymykseen.

Pelitapaa ei kuitenkaan voi erottaa koskaan täysin joukkueen materiaalista. Oleellista on se, että Jokerit maksaa tusinaluokan pelaajille liigan huipputähtien liksaa. Sen takia rahat eivät riitä täydennysmiehissä kuin pikkarainen-eronen-hanck -akseliin.

Antaa ajan näyttää miten Jokerien urheilullinen menestys asettuu. Toistaiseksi näissä ennustuksissa näkemäni perusteella olen valitettavan hyvin osunut oikeaan.

Pelitapaan liittyy myös se, mitä pelitapa merkitsee seuralle, pelaajille, faneille ja muulle maksavalle yleisölle. Koska en ole Jokereissa töissä tai mitenkään sidonnainen siihen suuntaan - en ole koskaan ollut - katson asiaa myös vähän laajemmin. Hanlonin panos minun silmin suomalaisen tai eurooppalaisen jääkiekon kehittämiseen tai pelaajien kasvattamiseen on miinusvoittoinen. Kaikilla mittareilla. En löydä Jokerien pelistä yhtään sellaista asiaa, josta voisin täysin vilpittömästi sanoa, että hienoa ja loistavaa! Huomaat etten ole seisovan noppaviitosen ystävä (Turku, erä 3). Sen sijaan onnistujia pelaajina löydän kyllä. Erityisesti nuoremmista. Riksmanin lisäksi.
 

Jokeriarska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Tenutesta ja Bishaista on jo alettu saamaan jotain irtikin viime peleissä, mutta kyllähän edes vähän rohkeammalla peluutuksella peli näyttäisi paljon vakuuttavammalta. Nyt otteet ovat sellaisia yksittäisiä piikkejä, joista miehiä ei todellakaan tulla muistamaan kauden jälkeen, vaikka tehoja silloin tällöin tuleekin. Todella varovaista ja passiivista. Ja 2-0 johto takasi viimeistään sen, että vähäisetkin hyökkäykset loppuivat siihen ja siili vaan päälle loppupelin ajaksi. Näkihän sen kolmannen erän laukauksistakin.

Arvokkaitahan nämä pisteet ovat jos hyökkäyspeli loksahtaa kuntoon, mutta kun näyttää siltä, että tämä munaton velliperseily on juuri se mitä haetaan ja täysin tarkoituksen mukaista. Noh, seuraavissa peleissä nähdään mihin tämä tulee johtamaan. En olisi odottanut Hanlonin peluuttavan suomalaista suurseuraa samalla tavalla kuin Valko-Venäjää. Eilen ei sentään Riksmanilta vaadittu haamupeliä, kun sattui vaatimattomampi vastus.
 

Delter

Jäsen
Suosikkijoukkue
Harkimoista vapaa Jokerit
Odotin erittäin paljon Sheddeniltä kaudelle 2007-2008. Mutta jo kauden ensimmäiset ottelut osoittivat, että mitään ei ole odotettavissa. Kirjoitin silloin, että tuon huonompaa Jokeri-kiekkoa en ole nähnyt Lukkarilan kautta huomioimatta. Samaa rataa jatkettiin ja totesin monta kertaa, että playoffeissa tulee kylmää kyytiä. Kuten tuli.
Muistan kyllä, miten viime kauden Marski Cupin jälkeen kauhistelit Jokereiden pelaamista ja taisitpa myös Ärrä Cupin jälkimainingeissa maalailla piruja seinälle. Ja oikeaanhan sinä lopuilta osuit, se myönnettäköön.

Siksi ihmettelin suuresti, miksi eräänä kauniina elokuisena päivänä 20.8.2007 päästit suustasi/sormistasi tällaista:
Katsoi miten katsoi, Shedden on SM-liigan parhaita valmentajia.

Pointtini tässä on se, että puhut paljon asiaa, mutta tuo itsevarmuutesi ja "isojen totuuksien" lateleminen on mennyt sinulla hieman yli. Sinulla on erinomaisen analyyttinen ote jääkiekkoon, ja tuot kirjoituksillasi hyvin mielipiteesi julki. Toivoisin sinua silti hieman rauhoittumaan noiden teesiesi ja pelikirjojesi kanssa, koska liika on liikaa.

Vaatii tietyllä tavalla "pokkaa" - jopa näin nimimerkkien takaa - ladella yhtä kärkkäästi ja provosoivasti näkemyksiään, kuten sinä täällä teet. Siitä myös peukku sinulle. Mutta kuten tuli todettua, piposi kiristää välillä aivan liikaa ja kirjoittelet joskus vähän mitä sattuu.

Tämä ei ole syytteenluku eikä puolustuspuhe, vaan pelkkä kohtelias huomautus. Minusta on hienoa, että jopa näinä aneemisina aikoina, löytyy tiukkasanaista vääntöä tästä kotimaisesta kiekostamme. Tunteita ja tuoksuja - sitähän tämä jääkiekko pohjimmiltaan on.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
On tässä Hanlonin pelitavassa se hyvä puoli, että väsymys ei ainakaan voi poikia painaa edes otteluruuhkassa. En tiedä tuliko eilenkään edes kenellekään hiki. Peli on aika pitkälti asemasotaa, jossa omaa maalia varjellaan kyllä kiitettävän hyvin. Jos hyökkäyksiin ylipäätään lähdetään, niihin lähdetään hitaasti ja varovaisesti.

Tuntuu, että koko ajan pelataan käsijarru päällä ja todellista lentoa pidätellään. Toivottavasti tämä tietää hyvää pitkän päälle. Jos noin aneemisella pelillä ollaan voittoputkessa, mitä tapahtuukaan kun vihdoin ruvetaan pelaamaan myös hyökkäyspeliä?
 

Salama15

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lankisen Lukupiiri - Zervuska Haidis
Jos paletissa on jokunen vaihtoehto (kiekko pakilla maalin takana ja muut neljä osapuilleen liikkeessä siellä missä sovittu), niin kaverikin pelaa toisin...

Totta kai pelitavan toteutus on aina korrelaatiossa siihen miten kaveri pelaa, mutta fiksuilla syöttöketjuilla ja suht lyhyillä etäisyyksillä kaikki puolustusmuodostelmat ovat murrettavissa vähintään hyökkäyssiniviivalle asti josta voi pelata joko ristikulma-kiekon tai J.Jalosen välillä suosimaa soft-droppia => lyhyillä etäisyyksillä pelaava jengi pääsee molemmissa tapauksissa antamaan paineen välittömästi ja voi saada aikaan kiekonriiston jne.

Eilisessä pelissä pisti silmään Jokereiden oman pään rauhoittavaksi tarkoitettu pakki-pakki syöttö joka ei itse asiassa rauhoittanut juuri mitään; syötön antava pakki oli about puolustusalueen keskustassa ja toinen pakki (välillä myös sentteri) oli laidassa, mutta paljon ylempänä => näin levittävä / rauhoittava syöttö meni lähelle siniviivaa ja Palloseura olikin iholla alta aikayksikön => tämä johti siihen, että kiekko oli joko lätkäistävä puolipaniikissa takaisin syöttäneelle pakille (jolloin täydessä vauhdissa ollut karvaaja pääsi välittömästi "syötön mukana" iholle) tai lankin kautta keskialueelle kiistakiekkona...

Pelitapa edes hitaissa lähdöissä ei siis ole vielä rutiinitasolla, mutta eiköhän se sellaiseksi muutu ennen pääsiäistä?
 

Jopi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
On tässä Hanlonin pelitavassa se hyvä puoli, että väsymys ei ainakaan voi poikia painaa edes otteluruuhkassa. En tiedä tuliko eilenkään edes kenellekään hiki. Peli on aika pitkälti asemasotaa, jossa omaa maalia varjellaan kyllä kiitettävän hyvin. Jos hyökkäyksiin ylipäätään lähdetään, niihin lähdetään hitaasti ja varovaisesti.

Tuntuu, että koko ajan pelataan käsijarru päällä ja todellista lentoa pidätellään. Toivottavasti tämä tietää hyvää pitkän päälle. Jos noin aneemisella pelillä ollaan voittoputkessa, mitä tapahtuukaan kun vihdoin ruvetaan pelaamaan myös hyökkäyspeliä?

Kumma kyllä kolmas erä on Jokereilla ollut kautta linjan se surkein erä. Usein on päästetty vastustaja peliin mukaan (tai rinnalle ja ohi) peruuttelemalla. Tämä nyt päällä oleva voittoputki kannattaa jo unohtaa; seuraavissa neljässä pelissä vastus on huomattavasti kovempi. Nämä pelit näyttävät missä tällä hetkellä mennään. Ainoastaan toiset kärkijoukkueet ovat riittävä mittari mestaruutta tavoittelevalle joukkueelle.
 

flintstone

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit&DT, V.Lehikoinen, Bellie, Kadi, Käpä<3
No jopas on paatoksellista tekstiä jälleen.

1. Hanlonin pelitavalla ei menestytä nykyisessä SM-liigassa kun pelataan ottelusarjoja parhaiden kesken. Ei mitään jakoa.

- Ilman perusteluita tämä väittämäsi on yhtä tyhjän kanssa, miksi tällä Hanlonin pelitavalla tunnutaan kuitenkin voittavan otteluita SM-liigassa, mitä ihmeellistä tapahtuu pleijareissa kun runkosarjassa toiminut pelitapa murskautuu pleijareissa? Miksei sitä pelitapaa murreta jo runkosarjassa? Eikö vastustajat vielä viitsi paljastaa korttejaan? Jokereiden pelitapa ei ole enää yllätys vastustajalle, varmasti kaikilla meidän vastustajailla on video materiaalia miten Jokerit pelaa.

2. Jokerien taitojääkiekko on tuhottu Sheddenin ja Hanlonin toimesta sekä Virmasen osaamattomuudella auttaa Hjallista hankkimaan oikeat valmentajat ja heille oikeat pelaajat.

- Se tuhottiin jo Summasenkin alaisuudessa, viime kaudella tosin nähtiin huikean hyvää taitokiekkoa SSL-ketjulta ja varsinkin taikuri-Leino tarjoili hengästyttävän hienoa kikkailua. Taitokiekko vaatisi taitavia pelaajia, puukäsillä on vaikeaa ja ainakin helvetin typerää yrittää leikkiä taituria.

3. Jokerien junnujen nostaminen edustukseen tuhottiin täydellisesti Virmasen ollessa junnupomona. Viiteen vuoteen ei noussut pelaajia A:sta edustukseen Kaltevan lisäksi. Lehterä toki hetkeksi, mutta hänet - Suomen lupaavin nuori sentteri - ryssittiin sitten Tapparaan.

- Niin ryssittiin kun Lehterä ei halunnut jäädä taistelemaan peliajasta Jokereihin vaan meni Tapparaan jossa pystyttiin lupaamaan enemmän vastuuta. Shedden oli erittäin huono tuomaan joukkueeseen junnuja. Tällä kaudella edustuksessa on pelannut junnuja ihan mukavasti.

4. Jokerien yleinen kiinnostavuus on tuhottu täydellisesti. Hallissa käy joissakin otteluissa jopa vain muutama tuhatta katsojaa paikalla. Peli on yksinkertaisesti niin paskaa, että sitä ei kaikki edes lippunsa maksaneet jaksa katsoa.

- Pelejä on pelattu Jokereiden osalta 13 kpl, joista kotiepelejä on lienee noin puolet. HIFK pelissä oli ainakin mukavasti katsojia (yli 10 000) vaikka peli tuli telkkaristakin. Sanoisin että tässä vaiheessa on varsin aikaista alkaa väittämään noin jyrkästi, tosin onhan se tietenkin raflaavampaa huudella noin.

5. Urheilullisesti Jokerien ohi on Virmasen aikana mennyt HPK, Kärpät, nyt Blues ja pian HIFK.

- Millä mittareilla?

Jokerit on vajoamassa.

- Mihin Jokerit on vajoamassa, missä se näkyy?
 
Viimeksi muokattu:

czerkawski

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Sidney Crosby, Penguins, Colorado, NYR
Cobolin teksteissä oli paljon hyviäkin pointteja ja asiallista huolta nykytilanteesta ja menosta. Kuitenkin joitain pointteja nostaisin esiin joista olen eri mieltä.

1. Hanlonin pelitavalla ei menestytä nykyisessä SM-liigassa kun pelataan ottelusarjoja parhaiden kesken. Ei mitään jakoa.

5. Urheilullisesti Jokerien ohi on Virmasen aikana mennyt HPK, Kärpät, nyt Blues ja pian HIFK.

Jokerit on vajoamassa. Ainoa mitä pitää tehdä on potkia osaamattomat ulos ja palata seuran juurille. Pelitapana se tarkoitta hyökäävää jääkiekkoa ammattitaitoisen valmennuksen ja pelaajahankinnan johdolla.

Vajoamista ei mielestäin tue mikään objektiivinen mittari. Mestaruuksia ei ole tullut 90-luvun vanhan hallin vuosien malliin, myönnettäköön. Kuitenkin ns. keskimääräisesti ollaan pysytty mitalitaistoissa mukana suurimpana osana vuosista.

Toisekseen en ymmärrä lain miten HPK esimerkiksi olisi mennyt meistä urheilullisesti ohitse? Heillä on yksi mestaruus tältä vuosituhannelta, niin meilläkin. Molemmilla on yksi totaalinen floppikausi. Meillä on hopeamitaleita huomattavasti enemmän, he taas ovat olleet pronssimitalilla useammin. Joka kerta kun joukkueet ovat kohdanneet playoffseissa, on Jokerit voittanut sarjan. Urheilullinen menestys ainakin siis puoltaa jossain määrin Jokereita. Pidemmällä aikavälillä sama pätee myös Bluesiin, vaikka he viime vuonna ajoivatkin ohitse. Kaikesta ylistämisestä huolimatta vasta tulevat otteet näyttävät Bluesin tämän kauden pärjäämisen. Taival ei ole heillä ollut yhtä ruusuista ensimmäisten otteluiden jälkeen. HIFK -enpä tiedä. Suurimpana osana vuosista ollaan oltu paljon HIFK:n edellä. Tänäkin vuonna sarjataulukossa mennään selvästi edellä, vaikka keskinäiset pelit ollaankin hävitty. Kärpät kyllä on liigaa hallinnut ja ollut mietä selvästi edellä, mutta heillä taas tämä kausi ei välttämättä näytä niin ruusuiselta alkukauden perusteella.

Mielestäni näitä Cobolin tekstejä kuvaa syvä toivottomuus Jokerien tilanteesta, joka samalla tyystin unohtaa muillakin joukkueilla olevan ongelmia.
Lahdessa ja Oulussa on molemmissa kritisoitu valmentajaa fanien toimesta tänä syksynä ja vaadittu valmentajan potkuja. Kärpilläkään ei ole enää Pesosta eikä Hyvöstä. Puolustus on heikentynyt ja penkin takana istuu viime vuoden suurin floppi. Pelicansin hyökkäys- ja maalivahtiosaaminen on kaukana aiemmista vuosista, eikä HIFK:kään tällä viimeksi mainitulla osastolla juhli. Syksyn perusteella JYP on ollut vahvin joukkue, jolla toimii kaikki osiot. Muihin joukkueisiin verrattuna ei Jokerit kovin paljon eroa. Eri joukkueilla on eri vahvuudet ja heikkoudet. Bluesilla on vahva joukkue, mutta heidän vahvimmat lenkkinsä ovat hyvin herkkiä loukkaantumaan ja mahdollisesti sen takia he ovatkin hankkineet yli sallitun määrän ulkomaalaisvahvistuksia. Muillakin joukkueilla on heikkoutensa, eivätkä ne välttämättä ratkea oli se pelikirja kuinka ihana tahansa. Ei niillekään sen todennäköisemmin mitään mystistä pelitason muutosta tapahdu. kun osaamistaso on sitä mitä se tänä vuonna on.

Otteluohjelma on Jokereille ollut alkukaudesta helpohko, mutta samalla lailla Jokereilla kuin muilla joukkueilla on mahdollisuudet loukkaantuneiden pelaajien palatessa kokoonpanoon ja kauden edetessä parantaa otteitaan. Ongelmia on, mutta kaudesta on vielä paljon aikaa jäljellä jolloin ne voivat niin meillä kuin muillakin parantua.

Puhuisinkin ennemmin koko SM-liigan "vajoamisesta" jos jostakin. Hanlonin alaisuudessa peli on ollut kaukana miellyttävästä, mutta tulosta on kuitenkin tullut. Ja puolustusosa pelikirjasta näyttää toimivan, oli se sitten kuinka tylsää tahansa. Minuakin tuo tämän kauden touhu ja pelaajahankinnat ärsyttävät, mutten heittäisi pyyhettä kehään. Ja ei tarvitse muistella tosiaan koko Virmasen ajan ohi löytääkseen miellyttävää peliä muisteltavaksi vaan vasta viime keväänä Jokereilla oli ketju, joka pelasi hyvin viihdyttävää ja nautittavaa hyökkäävää jääkiekkoa.
 
Viimeksi muokattu:

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Oli mukava lukaista Jatkoajan juttu "Jokerit kasvuprosessissa", jossa Ika heitti ajatuksiaan ilmoille. Todella pitkästä aikaa koutsi, jonka ajatukset vastaavat omiani todella pitkälle. Pelin yleisilmeestä, hyökkäyksien puutteista jne. ollaan varmaan kaikki samaa mieltä, mutta tällä kertaa myös muutamassa pienemmässä jutussa ajatukset Ikan ajatukset osuu yksiin omieni kanssa. Näitä ovat ainakin;

- Tenute laitaan ja siitä ykköskenttä eli syömähammas, juuri näin.
- Junnuista Helenius ja Pitkänen ovat ryövänneet paikan pelaavasta kokoonpanosta ja näin pitää ollakin, ei se paikka tule annettuna.
- Jatkoajan keskustelupalstan lähes yksimielisestä näkemyksesta huolimatta Jokereilla on pelitavan pohja kunnossa, ei noin paljon pisteitä tule sattumalta tai pelkästään Juuson ansiosta.
- Senkin ajatuksen jaan Ikan kanssa, että kyllä nykylätkääkin voi ajatella ja opettaa paloittain aloittaen puolustuksesta.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
- Senkin ajatuksen jaan Ikan kanssa, että kyllä nykylätkääkin voi ajatella ja opettaa paloittain aloittaen puolustuksesta.
Voi varmasti, mutta mikä on lopputulos verrattuna niihin vastustajiin, jotka ovat ajatelleet ja opettaneet kokonaisuutta alusta lähtien? Jos IFK:lla ei olisi niin järkyttävää maalivahtiongelmaa, se luultavasti olisi hyvä vertailukohta.
 

sixtus

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Barcelona
- Jatkoajan keskustelupalstan lähes yksimielisestä näkemyksesta huolimatta Jokereilla on pelitavan pohja kunnossa, ei noin paljon pisteitä tule sattumalta tai pelkästään Juuson ansiosta.
.

Tänään on ainakin hyvä testi Jokereille tiedossa kun liigan kovakuntoisin ryhmä HPK luistelee areenalle. En pidä voittoja TPS:n ja Ässien tasoisista joukkueista juuri minään mittareina. Tänään voitto niin jotain siellä Ilmalassakin tehdään oikein, sen verran pysäyttämätöntä on HPK:n peli viime aikoina ollut.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Voi varmasti, mutta mikä on lopputulos verrattuna niihin vastustajiin, jotka ovat ajatelleet ja opettaneet kokonaisuutta alusta lähtien? Jos IFK:lla ei olisi niin järkyttävää maalivahtiongelmaa, se luultavasti olisi hyvä vertailukohta.
Se voi olla, että olen valmennushommien suhteen pudonnut jo lopullisesti kelkasta, mutta minun on vaikea oikein mieltää miten peliä voisi kokonaisuutena ihan käytännön tasolla opettaa ilman että homma menee sotkuksi. Se on tietty ihan selvä, että hyökkäys muuttuu puolustukseksi ja vice versa nykylätkässä todella nopeasti ja ei niiden väliin näin ollen voi mitään isoa katkoa ajatella. Tästä huolimatta minusta voi kuitenkin edelleen erottaa kiekollisen/hyökkäys ja kiekottoman/puolustupelaamisen ja käsitellä niitä paloina. Tätä kait Ikakin ajoi takaa kun sanoi, että ei koko jööttiä voi pelaajille kerralla työntää ja tästä ajattelen aivan samalla tavoin Ikan kanssa.

Tuo sixtuksen mainitsema Kerho-testi on tosiaan tässä välissä ihan paikallaan. Sen verran heittäisin kuitenkin jäitä hattuun, että tämä on vain yksi peli ja jos esim. kerhon lentokeli jatkuu niin voisivat aivan hyvin voittaa Jokerit silloinkin, kun perusta on takuulla kunnossa. Parempi kuva saadaan, kun katsellaan näitä ennakkoon kovia pelejä muutaman pelin nipussa, jos jokaisessa tulee turpaan on syytä olla huolissaan, yksittäiset tappiot huippujengeille sen sijaan kuuluvat asiaan.
 

eh

Jäsen
Suosikkijoukkue
Frank Turner Hockey Club
Se voi olla, että olen valmennushommien suhteen pudonnut jo lopullisesti kelkasta, mutta minun on vaikea oikein mieltää miten peliä voisi kokonaisuutena ihan käytännön tasolla opettaa ilman että homma menee sotkuksi.
Ei varmaan mitenkään. Käytännössä voisi kaiketi keskittyä nimenomaan noiden siirtymätilanteiden harjoittamiseen: painottaisi sitä, miten tästä tavasta puolustaa siirrytään tähän tapaan hyökätä, miten tästä tavasta hyökätä taas tähän tapaan puolustaa.

Jokerit on ilmeisen paljon keskittynyt kesällä harjoittelemaan sitä oikeaa tapaa puolustaa. Eikä siinä mitään, tuloksiahan tuo on tuottanut. En vaan jaksa uskoa, että kauden aikana kehitettävä tapa hyökätä ehtii mitenkään mennä sinne selkäytimeen asti, etenkään kun se ei taida olla edes päävalmentajalla vielä siellä.
 

Filosofem

Jäsen
Kyllä nyt Hanlon sietää saada kovaa kritiikkiä, kun ottelun loppuhetkillä Kerhon pelatessa ilman molaria hän ei ilmeisesti peluuttanut Hancockia riittävästi, ja näin jäi arvokas tyhjä maali tekemättä.

Noin muuten ihan kunnioitettavasti toteutettiin pelikirjaa ja lopetettiin pelaaminen johtoasemassa. Toisessa erässä tämä onnistui loistavasti, kun Lassila ei joutunut torjumaan kertaakaan, mutta silti Jokerit onnistui maalinteossa. Tämä suoritus lienee aika lähellä optimia. Kehtasiko kukaan meikäläinen vähän irrotella ja ylittää vastustajan siniviivaa?
 

Finisher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Noin muuten ihan kunnioitettavasti toteutettiin pelikirjaa ja lopetettiin pelaaminen johtoasemassa. Toisessa erässä tämä onnistui loistavasti, kun Lassila ei joutunut torjumaan kertaakaan, mutta silti Jokerit onnistui maalinteossa. Tämä suoritus lienee aika lähellä optimia. Kehtasiko kukaan meikäläinen vähän irrotella ja ylittää vastustajan siniviivaa?
Ihan turhaa rehkimistä laukominen olisi ollut, tarpeeksi raskasta oli luistella vaihtoon kun vaihtoaitio on tokassa erässä niin kaukana omasta päästä, ei siinä ehdi mitään hyökätä.

Ihan oikeasti Hanlon! Mielenkiinnolla odotellaan kommentteja toisesta erästä ja siitä menikö se suunnitelmien mukaan.
 

Filosofem

Jäsen
Ihan turhaa rehkimistä laukominen olisi ollut, tarpeeksi raskasta oli luistella vaihtoon kun vaihtoaitio on tokassa erässä niin kaukana omasta päästä, ei siinä ehdi mitään hyökätä.

Mäki kuitenkin otti vähän erivapauksia ja teki ropellillaan maalin. Hyvä näin, sillä torjunta tuosta, niin hieno tilasto ja totaalinen puolustussumppu olisivat kokeneet pahan kolauksen ja siinä olisi ollut Hanlonin pelikirjan uskottavuus koetuksella.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ihan oikeasti Hanlon! Mielenkiinnolla odotellaan kommentteja toisesta erästä ja siitä menikö se suunnitelmien mukaan.
Ei varmasti mennyt. Ei kukaan valmentaja halua pelata kolmasosaa erästä vajaalla. Ylivoimia lukuun ottamatta ei tuossa erässä mitään hätää Jokereilla ollut ja tilastoista ei tässä kohdin voi minusta päätellä yhtään mitään.
 

Finisher

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ylivoimia lukuun ottamatta ei tuossa erässä mitään hätää Jokereilla ollut ja tilastoista ei tässä kohdin voi minusta päätellä yhtään mitään.
Mielestäni ongelma ei ollut siinä että Jokereilla olisi ollut hätä, vaan siinä että vastustajan maalia kohti saatiin erässä 1(!) laukaus, kotiottelussa. Noiden alivoimien jälkeenkin oli n. 15min peliä täysillä kentillä.

En tietysti peliä nähnyt, mutta mielestäni jo pelkkä tuollainen tilasto kotipelissä on jotain raivostuttavan ja naurettavan väliltä. Toki hienoa että saatiin nämä harvinaisemmat RL ja AV maalit myös.
 
Selvänä ongelma on tällä hetkellä puolustajien kädettömyys avata peliä. Tänäänkin sentteri oli pelattavissa monet kerrat, mutta kun hieman viivyteltiin ja emmittiin niin se tilanne meni ohi, ja sitten piti vetää parit pakki-pakki -syötöt ja hyökkäykseenlähdöstä tuli vitsi. Sitten pitikin taas roiskaista laidan kautta.

Jokereilla on myös nykyään tapana pelata ensimmäinen erä hyvin, mutta sitten jostain syystä homma vähän lässähtää. Ensimmäisen erän jälkeen on vähän pakko olla johdossa, mikäli tällä pelillä meinaa hankkia pisteitä.
 
Viimeksi muokattu:

hyder

Jäsen
Nythän on niin, että Hanlon on jokerimaisessa pirullisuudessaan luonut joukkueelle erinomaisen taktiikan pelata niin paskasti, että vastustajat ovat täysin kujalla sitä ihmetellessään.

No joo mutta kyllä se vaan mun amatöörin silmään näyttää siltä, että hyökkäyksiä vastaanottamaan joukkueemme ryhmittyy erittäin nopeasti erittäin hyvän näköiseen pakettiin. Tänään ensimmäisessä erässä oli mielestäni myös esimerkillisiä hyökkäykseen lähtöjä niine syöttöketjuineen joista joku mainitsi.

Juusoonhan tuossa luotetaan kuin vuoreen ja olisikin mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuisi Hallikaisen ollessa maalissa.

Tammikuussa sitten kaksi mallikasta erää ja playoffeissa koko peli eikös vaan...
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Tulenpa kantamaan vastuuta omista kirjoituksistani. Aloitan siten, että katson mitä viimeksi kirjoitin, enkä lue vielä muiden kirjoituksia. Sen vuoro on myöhemmin tänään. Ymmärrettävästi aika on mennyt HIFK:n parissa, mutta joka ainoan jokeriottelun näkymät olen tsekkaillut täältä ja erilaisista tilastoista.

Hoidetaan ensinnäkin sellainen asia pois päiväjärjestyksestä, että myönnän yhden ison virheeni. Totesin, että ennuste Jokereille ei lupaa sijoitusta kärkeen, koska joukkue tekee (edelleenkin) käsittämättömän vähän maalipaikkoja per ottelu ja on hyytävän paljon Riksmanin varassa. Tämä oli paskapuhetta, Jokerit on voittanut kuusi ottelua putkeen ja on liigan 2. paras joukkue huikealla pistekeskiarvolla 2,07. Voitot vs. tappiot 9 / 4. Kovia lukuja, kiistatta. Totesin pari vkoa sitten, että kritisoin "joka tapauksessa kuuden parhaan joukkoon sijoittuvaa jengiä - tästä ei kahta sanaa". Ennuste vie Jokerit pomminvarmasti kuitenkin neljän joukkoon. En usko, että Jokerit tekee Pelicans-mallisen dyykkauksen (viime kausi). Oli joukkueen pelitapa minkälainen tahansa, yksi asia pätee: kun joukkue oppii voittamaan, se pitää oppimastaan kiinni. Jokerit on "iso joukkue" kuten HIFK:kin, sen kulttuuriin kuuluu voittamisen osaaminen. Väitän, että esimerkiksi Pelicans identtisellä pelinkuvalla olisi kadottanut uskonsa näin pitkällä aikavälillä ja hävinnyt useita sellaisia otteluita, joita Jokerit on vienyt yhdellä maalilla. Pelicansin ongelma on se, että organisaatio on pieni ja sen paineensietokyky ei sietäisi sitä, että joukkue ryhtyy pelaamaan kliinistä ja epäviihdyttävää jääshakkia illasta toiseen. Jokerit paskat välittää siitä, viihdyttääkö se. Jokerit pelaa isolla budjetilla ja ainakin seuran talousosasto katsoo pelkästään urheilullista menestystä. Kukapa siitä talousosastoa moittimaan. Aika on siis työskennellyt Jokerien hyväksi ja jostain syystä joukkueen niukat maalipaikat ovat riittäneet nyt niin monta ottelua peräkkäin, että Jokerit ei tästä suoritustasoaan runkosarjassa tule merkitsevästi pudottamaan. Piste. Vain Riksmanin henkilökohtainen kriisi voisi aiheuttaa syvemmän laman.

SM-liigan taso ei ole kovin kummoinen ja on mielestäni suhteellisen masentavaa, että liigassa mennään neljän sakkiin pelkästään puolustamalla. En käsitä, miksi Jokerit käytti viimeisen ulkomaalaispaikkansa väsyneeseen Hancockiin. Olisiko kannattanut hakea joku poikkeuksellisen kova maalintekijä? Tyyppi, joka pystyy soolosuorituksenakin tekaisemaan huippuiltanaan pari maalia. Tämä toisi viihdettä ja maaleja lisää. Nykyisten Jokerien sentteripeliä pystyy pelaamaan hyvin Hauhtosen tyyppisillä hitailla veteraaneilla ja jopa oikein ohjeistetuilla junnuilla. Nyt Jokereilla olisi tilaisuus tehdä samaa kuin HIFK Ramstedtin kanssa: oma sentteriprospekti pelaamaan. Liigakokemus on äärimmäisen arvokasta ja Hanlonin hidas ultrapuolustus olisi hyvä paikka tulla treenaamaan liigapelaamista. Näkemissäni matseissa (5 kpl) kaikki Jokerien sentterit pelaavat poikkeuksellisen alhaalla ja jos joukkue ajautuu kaksinkamppailutilanteeseen kiekosta, on koko joukkueen ja erityisesti sentterien oletuksena vastustajan hyökkäys ja suunta alas. Näin ei tosiaankaan tule paljon maaleja omaan päähän, mutta eipä kyllä hyökkäyksiäkään. Jos olisin Jokerien laitahyökkääjä ja voittaisin irtokiekon ylemmällä keskialueella, minua vituttaisi jo valmiiksi se, että tiedän jokaisen oman jätkän olevan selkeästi meikäläistä alempia pelaajia. Joten miksi vitussa oikeastaan hoidin tämän kiekon itselleni?

Jyp on liigan kärki ja odotan mielenkiinnolla Jokerien kohtaamisia Jypin kanssa. HIFK pelasi kaksi ottelua täydellistä playoffpeliä Jypiä vastaan ja siihen nähden pärjäsimme hyvin. Olen varma, että Jokerien nykyinen peruspeli ei tule riittämään esimerkiksi Jypiä vastaan. Hanlonilla ei ole oikeastaan mitään syytä panostaa enää hyökkäysten kehittelyyn, koska hänellä on loistava valttikortti: menestymme näinkin. Siihen on vaikea kenenkään sanoa vastaan. Ja kuten totesin: Jokerit osaa nyt voittaa ja sinänsä on turha inistä siitä, että peli on tylsää pakittelua, koska kaikilla vastustajilla olisi ollut tilaisuus puhkoa Jokerit palasiksi. Näin ei ole tapahtunut ja rutinoitunut organisaatio osaa ottaa voitot tiukoista paikoista ihan luonnostaan. Mutta ei tämä mestaruuskiekolta näytä, ei edes finaalikiekolta. Kaudesta rakentuu Jypin ja Bluesin kaksintaistelu - kuten oli ennustettavissakin.
 

Vakio

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Man City
Kerrassaan kummallista peliä. Ensimmäisessä erässä Jokerit tosin näytti ihan hyvältä jääkiekkojoukkueelta ja vei erän 2-0. Ei ehkä ihan ansaitut lukemat, mutta hyvin tehtyjä maaleja kuitenkin. Riksmanilla ei isompaa hätää ollut.

Toisessa erässä joko vetäydyttiin puolustuskannalle tai tultiin pakotetuksi pelkästään puolustamaan. Jotenkin ihmeellistä, että Hanlonin joukkue ei saa kahden maalin johtoasemassa enää ainuttakaan järkevää hyökkäystä aikaiseksi, mahdollisia ylivoimia lukuunottamatta. Ei tämä nyt kotipelissä näin saisi mennä, vaikka eilen riittikin.

Ongelma ei ole minun mielestäni hyökkäykseen lähtö. Se onnistui kuitenkin eilen erilaisilla syöttövariaatioilla melko hyvällä prosentilla. Usein pitkällä syötöllä laidasta noustiin vaarallisiin tilanteisiin. Välillä tultiin keskeltä.

Ongelma on minun mielestäni kiekollinen peli kokonaisuutena. Viisikko ei liiku riittävästi, että vapaita syöttöpaikkoja löytyisi. Energinen vastustaja tulee iholle ja saa kiekon lopulta aika helposti pois. Ehkä se johtuu siitä, että pääty- ja kulmapeliin ei uhrata tarpeeksi pelaajia, koska ainakin neljän pelaajan on oltava koko ajan pelin alla. Näin kiekollinen jää jatkuvasti yksin eikä voi tietysti mitään. Toivotaan toivotaan syötöt eivät tietenkään löydä perille. Hyvänä puolena tässä pelitavassa on tietysti se, että vastustaja ei saa ylivoimahyökkäyksiä. Kiekolliseen peliin pitäisi lisätä selvästi liikettä ja pitää miesten etäisyydet pienempänä, jolloin päästäisiin edes joskus pyörittämään peliä vastustajan päädyssä.

Omassa päässä pyöritään vastustajan talutusnuorassa usein pitkiä pätkiä. Näyttäisi, että tässäkin ongelma on ylivarovaisuus. Kiekollisesta ei haluta ajaa ohi, joten ei uskalleta mennä kunnolla päälle, vaan tyydytään pysymään lähellä ja sorkkimaan mailalla. Taklauspeli ei luonnollisesti kuulu ollenkaan ohjelmaan. Mutta vastustaja pysyy kulmissa eikä pääse kunnon tekopaikoille kovin usein.

Hyvinä puolina tässä Hanlonin pelikirjassa voidaan nähdä se, että harvoin romahdetaan. Jokerit on päästänyt vähiten maaleja. Vastustaja turhautuu kun tulosta ei tule ja Jokerit iskee välillä vastaiskulla maalin. Toinen hyvä puoli on, että tuollainen pelityyli ei voi olla kovin kuluttavaa. Pitkässä runkosarjassa Jokerit säilyy illasta toiseen tuoreena pelaamaan omaa omalaatuista peliään. Kärsivällisyys palkitaan.

Huonoja puolia on sitten tietysti se, että yleisö ei syty ollenkaan peliin. Siitä puuttuu intensiteetti ja se räiskyvyys, jota jääkiekko-otteluissa katsoja kaipaisi. Helvetin steriiliä ja passiivista. Riskejä vältetään viimeiseen asti.

Mutta kaiken kaikkiaan näyttäisi, että ennakkoarvioista huolimatta Hanlonin pelikirja toimii ja sillä kyykytetään ns. asiantuntijoita. Voitothan ne viime kädessä ratkaisevat.

Toki kiekollisen pelin on kehityttävä nykyisestä, mutta en näkisi sitä mahdottomaksi, kunhan vaan liike saadaan yhdistettyä tuohon nykyiseen tekemiseen.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Mutta kaiken kaikkiaan näyttäisi, että ennakkoarvioista huolimatta Hanlonin pelikirja toimii ja sillä kyykytetään ns. asiantuntijoita. Voitothan ne viime kädessä ratkaisevat.

En kiistä, mutta en itse ainakaan alunperinkään kuulunut niihin kritisoijiin, joiden mielestä Hanlonin pelikirja vie Jokerit syvyyksiin. Suora playoffpaikka oli alusta alkaen selviö ja nyt Hanlonille rehti tunnustus siitä, että voitte ryhtyä valmistautumaan playoffeihin kotona aloittavan joukkueena. Oikeastaan kysyn niin, että pitäisikö näkökulma (koskee myös meitä) tällä budjetilla pelattaessa olla nimenomaan liigan ehdoton huipputaso? Väitän, että innovatiivisempi valmentaja pelaisi nykyisellä jokerinipulla yhtä menestyksekästä, mutta paljon intensiivisempää ja viihdyttävämpää kiekkoa.
 

bozik

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Mutta ei tämä mestaruuskiekolta näytä, ei edes finaalikiekolta. Kaudesta rakentuu Jypin ja Bluesin kaksintaistelu - kuten oli ennustettavissakin.
Ei Jokerien peli vielä välttämättä finaalikiekolta näytä, mutta kyllä mä jaksan uskoa, että Jokeri-lusikkakin siellä mestaruuskattilassa hämmentää. Pidin itse pienen tauon Jokerien live-peleistä ennen eilistä, kun vittuunnuin keskenkuntoisiin "ammattilaisiin". Ei jaksanut katsella kuraa kun miehet puolustavat ja pelaavat itseään kuntoon.

Eilisen pelin perusteella on paljon parempi fiilis ja lauantaina olen jälleen paikan päällä. Vaikka tuo eilinen oli vain yksi peli, eikä siitä voi mitään lopullisia johtopäätöksiä esim. pelityylin suhteen vetää niin sen pystyy päättelemään, että pelaajien liike on lähes tuplasti parempaa kuin alkukaudesta. Ja tämä näkyy.

Otteluketjun perusteella Jokeri-kannattajat näkivät eilisen niin, ettei suurempaa hätää ollut ja Kerho-kannattajat taas niin, että veivät ottelua. Mun fiilis koko illan oli, että tasakentällisin en kertaakaan ekan 50 minuutin aikana edes olettanut Kerhon tekevän maalia. Todella rauhallisena pystyi matsia katsomaan. Ylivoimilla Kerho oli hyvä ja lopun rynnistyksessä maalipaikkoja oli 50, mutta silloin Juuso astui esiin. Eli juuri niin kuin pitääkin.

Hyökkäyspelaamisen osalta olin muiden tavoin aikaisemmin todella huolestunut. Eilinen helpotti tuskaa kuitenkin todella paljon. Ensimmäistä kertaa tällä kaudella oli sellainen fiilis, että oikein odotti ykkösnyrkkiä kentälle. Rita-Bishai-Tenute on vahva kolmikko ja tällä hetkellä sata kertaa parempi kuin muutama ottelu sitten. Olen varma siitä, että parannus ei johdu siitä, että pelityyliä olisi muutettu tai lausuttu loitsuja. Parantaminen johtuu yksinkertaisesti siitä, että Amerikan avut ovat saaneet (vihdoin) liikkeensä sille tasolle mitä liigassa tarvitaan. Uskaltaisin veikata, että maajoukkuetauon jälkeen tuo on lähellä liigan tehokkainta trioa. Ei välttämättä tehokkain (muitakin kovia on) mutta joka tapauksessa tehokkaimpien joukossa.

Toinen hyökkäyspelissä tapahtunut iso muutos liittyy konkariosastoon. Lind ja etenkin Louhi liikkuivat muutama viikko takaperin jäällä kuin etanat, eilen molemmat tuntuivat lentävän. Minulla ei ole hajuakaan mistä tämä johtuu, mutta muutos on todellakin sama kuin ensin katsoisi f-junnujen peliä ja sitten c-junnujen. Tämä parantunut liike on johtanut siihen, että molemmat pystyvät omalla luistelullaan luomaan paikkoja hyökkäyspäässä ja toteuttamaan hyökkäykset puolta nopeammin kuin aikaisemmin.

Hassu yksityiskohta liittyy nelosketjuun. Edellisissä peleissä olen monen muun tavoin pitänyt sitä Jokerien parhaana puolena. Eilen areenalta himaan ajellessani mietin, että nelonen oli pahoissa ongelmissa ja siihen pitäisi puuttua. Luin nyt aamulla Ikan kommentit Jokerien nettisivuilta ja äijä toi esille täsmälleen saman asian. Sitä tässä voi itsekseen pohdiskella, että johtuuko tuo neloselle sattuneesta huonosta pelistä vai muiden tason nostamisesta, joka sitten saa nelosen näyttämään neloselta? Minä veikkaan näistä jälkimmäistä, aikaisemmin Jokereista erottui positiivisesti se osa joka luisteli, nyt luistelu on vain perusta ja sen päälle tuleva on se, jota arvioidaan.

Mulla on aika helvetin vahva luotto Tenuteen. R-B-T ketju tulee vielä loistamaan.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös