Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

Georgian kriisi

  • 74 317
  • 508

Paul Kemp

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Beatles 1965-1970
Suomestahan voitaisiin lähettää sellainen sitoutumaton vapaaehtoisten joukko Gruusiaan toteuttamaan itseään jatkosodan hengessä. Porukkaa luulisi löytyvän, kun Venäjä yhä edelleen tuntuu tarjoavan monille niin paljon suuria tunteita ja sisältöä elämään. Siinä voisivat ryssä-/kommari(hahhah, onko tää 2000-lukua?)-/ym.kammoiset päästä todistamaan ylivertaisuuttaan ja suomalaista sisuaan oikein koko maailman median polttopisteeseen.

Ellei matka menisi juopottelun johdosta vituiksi jo lentokentällä, niin veikkaan että kova kiire tulisi pian takaisin Jatkoajan pariin kertomaan totuuksia(paikallisia suuremmalla asiantuntemuksella, tietysti).
 

Jarschka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Muutamia mielipiteitä Englannista:
Uutta näissä mielipiteissä on se julkituotu näkökulma, mikä liittyy Saksan toimintaan ja jopa moraaliseen vastuuseen asioiden saamasta käänteestä. Jotkut muut mielipiteet ovat olleet vielä jyrkempiä, ja en todella haluaisi olla Merkel, kun Saksalta aletaan tivaamaan eri poliittisilla foorumeilta mihin asti se on valmis menemään nykyisellä linjallaan?


Hehheh, britit syyttämässä Saksaa kaikesta, tätähän ei ole ennen nähtykään...sivulauseessa sitten vaivihkaa todetaan peripaha -Saksan kannan olevan itse asiassa Naton eurooppalaisen siiven enemmistön mielipide. Mutta se siitä.

Aika paasikiviläisiä ajatuksia tämä selkkaus on itsessäni herättänyt. Osseeteilla on ilmeisesti ollut aika lailla sudeettisaksalainen taktiikka käytössä konfliktin kehittelyssä, eli aina kun Georgia on antanut periksi, on vaadittu heti lisää, tietoisena vahvasta taustatuesta. Miksei Georgia ole antanut periksi tilanteen toivottomuudelle, vaan on yrittänyt pitää kapinalliset maakunnat hallussaan? Georgian presidentin poseeraus EU:n lipun kanssa ei järin paljon innostanut sekään.

Suomelle tämä konflikti antaa kyllä turvallisuuspuolella paljon ajattelemisen aihetta. Hintana NATO:n ulkopuolelle jäämisestä saattaa lähitulevaisuudessa olla Venäjän järjestelmällinen häiriköinti ja epävakauden luominen jottei NATO meitä haluaisikaan. Nopean toiminnan paikka?
 

Lust4life

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Tuo aiemmin ketjussa mainittu "tahallaan hävitty sota" on ainoa järkeen käypä toimintamalli Georgian johdolle, muuten tämä on liian hämärää. Vai voisiko olla että Georgian toimia ei sanellutkaan järki tässä kohtaa ihan loppuun asti.

Mitä tulee etnisiin puhdistuksiin niin voitte olla satavarmoja että molemmat/kaikki osapuolet (Georgialaiset/Osseetit/Abhaasit) harrastavat niitä parasta aikaa ilosta vingahdellen. Totta helvetissä kun on paikka päästä vesurin kanssa heilumaan naapurikylään jota on kollektiivisesti vihattu viimeiset 800 vuotta.

Tästä koko hommastahan voi vetää kivan jääkiekkoanalogian. Georgia (Nielikäinen) aloitti jotain minkä Venäjä (Helenius) lopettaa kun sitä huvittaa. Ja lopulta Georgia (Nielikäinen) vetää kilpparit tuomarin (KV-Yhteisö) taakse.

Edit. Tässä vielä mielenkiintoinen kommentti joka valottaa vähän Georgian toimia.
http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2008/aug/10/georgia.russia
 
Suosikkijoukkue
Turun Palloseura
Suomelle tämä konflikti antaa kyllä turvallisuuspuolella paljon ajattelemisen aihetta. Hintana NATO:n ulkopuolelle jäämisestä saattaa lähitulevaisuudessa olla Venäjän järjestelmällinen häiriköinti ja epävakauden luominen jottei NATO meitä haluaisikaan. Nopean toiminnan paikka?

Pelkäänpä, että tuo nopea toiminta on jo auttamattomasti myöhäistä. Pertti Salolaista lainatakseni, "presidentti Jeltsinin aikana tuo (Natoon liittyminen) olisi ollut läpihuutojuttu". Toisin on nyt. Nato-jäsenyydestä on Suomeakin varoitettu. Epäsuorasti, mutta kuitenkin niin, ettei mitään jäänyt arvailujen varaan. Vielä kun muistetaan maassamme asuva melko runsaslukuinen venäläisvähemmistö, niin ainakin minä seuraan tätä konfliktia silmä tarkkana.
 

Jarschka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Oulun Kärpät
Tuo aiemmin ketjussa mainittu "tahallaan hävitty sota" on ainoa järkeen käypä toimintamalli Georgian johdolle, muuten tämä on liian hämärää. Vai voisiko olla että Georgian toimia ei sanellutkaan järki tässä kohtaa ihan loppuun asti.

Ainakin Hesarin puolella Aleksanteri-instituutin asiantuntija epäilee Georgian presidentin motiiviksi klassista yritystä yhdistää riitainen ja presidenttiinsä melko lailla kyllästynyt kansa (mainittakoon etten katsellut linkkiä jonka laitoit loppuun) sodan avulla. Tosin jos sellaista haluaa tehdä, Venäjä ei ehkä ole ihanteellisin tanssikaveri.

Mutta että tahallaan hävitty sota aggressiivista suurvaltaa vastaan? Tuskin edes Bismarck olisi uskaltanut tuollaista hämäystä yrittää.
 

El Lude

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kvanttimobikki kolmessa eri ulottuvuudessa
Ikävä asia tuo appivanhempies joutuminen tulilinjalle tässä konfliktissa.

Mutta hei, usko ihan mihin sua huvittaa, mua ei just nyt kiinnosta sun ajatukses pätkääkään. Koska muuten viimeksi kävit Tshinhivalissa??? Muutenkin vituttaa, kun kaikkitietävät lätkäfanit luulevat tietävänsä kaiken, mitä maailmalla tapahtuu koska osaavat lukea CNN:n verkkouutiset.

Juu-u. Kiitos kun minä saan uskoa mihin huvittaa. Voinko tulla kysymään sinulta lupaa joulun alla, että saanko/voinko uskoa joulupukkiin? Jos ilmeisen vähä-älyinen ajatusten juoksuni ei kiinnosta sinua pätkääkään, niin vittuakos kommentoit tuota tuotosta? En ole muuten käynyt Tshinhivalissa, mutta olen joskus käynyt Kontiolahdella Kolvananuurossa - kelpaako? Missä muuten väitin olevani kaikkitietävä ns. lätkäfani - jos saa näin hövelisti kysyä? En ole myöskään lukenut CNN:n verkkouutisia... Muodosta käsityksen maailman tapahtumista aika monesta eri tietolähteestä.

Rautalangasta:

Jutun juju oli se, että Venäjän uutisoimaa etnistä puhdistusta ei ole vielä toteennäytetty. Toki molemmat osapuolet ovat syyllistyneet ja tulevat vielä syyllistynmään Geneven sopimuksen rikkomiseen siviilien kohtelussa. Tällaisissa konflikteissa tuo tiedonvälitys kun tuppaa kapenemaan sekä muuttumaan propagandaksi ja sen agenda noudattaa omaa etua: ei naapurin - kaitten.

AG:n kanssa allekirjoittanut on samoilla linjoilla tuosta totuudesta tässä kriisissä. Riippuu keneltä kysyy.

Kiitos ja anteeksi, jos loukkasin...
 
Suosikkijoukkue
Die Nationalmannschaft, Bayern München, HIFK

morningstar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Buffalo Bills
Vaikka en yleisesti ottaen ole hyssyttelyn ystävä, ja kaikki suomettuneisuuteen viittaava iljettää minua, en silti oikein ymmärrä tätä ihastelua ruotsalaisten "rohkeudesta" huudella meidän selkämme takaa Venäjälle. Semminkin kun nuo Bildtin kommentit olivat aika kusipäisiä ollakseen ulkoministerin sanomia.
 

Astna One

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liverpool, ManU, Real Madrid, Barcelona
Tässä kohdassa on myös hyvä palauttaa mieliin Venäjän muutaman päivän takaiset puheet Pohjois-Ruotsissa olevasta "sotilaallisesta tyhjiöstä", jonka kuulemma huolestuttaa Kremliä. Vastuutonta suunpieksäntää itänaapurin suunnasta yhtä lailla tämäkin.

Missä tuollaista on mainittu? Vaikka tätän Venäjän "strategiaa" seuraankin eri medioista, tuollaisesta en ole aikaisemmin kuullut.
 

Osmo Rapeli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kuusijuhla - Sex Festival

-OO-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko

Fordél

Jäsen
Toisin kuin Suomessa, Ruotsissa uskalletaan ottaa kantaa:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli...jän+hyökkäystä+Hitlerin+toimiin/1135238499462


Matti Vanhanen, tuo munattomuuden perikuva toisaalta hissuttelee normaaliin tapaansa:

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Vanhanen+Suomi+pysyy+tasapuolisena/1135238487996

Muistetaan, että toinen näistä maista edustaa Etyijin puheenjohtajamaata, jolloin on pakko olla lausunnoissa varovaisempi. Suomen intressi ei siis varmasti ole lähteä kritisoimaan tilannetta, jolloin rauhanprosessi vaarantuisi. Ruotsilla ei tätä vastuuta ole, joten se voi kritisoida ihan vapaasti ja Bildt sen ansiokkaasti tekeekin.
 

Viljuri

Jäsen
Kaikki on melko lailla totta, mitä on tässäkin ketjussa Ruotsin tilanteesta sanottu, mutta myös Bildtin lausunnolla on paikkansa, koska se tavoittaa tietyn aspektin tässä konfliktissa, minkä suo myös ääneen sanottavan.

Työnjako kunniaan, niin diplomatiassa kuin muuallakin, varsinkin puolustusvälineiden jatkaessa kallistumistaan! :)
 

Konsta Kepuli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Athletic Bilbao, Tahko, Pool, Saints
Kuuluisi yhtä hyvin ihmettelyketjuun mutta pistänpä tanne.

MTV3:n kirjeenvaihtaja Mirja Sipinen on matkalla Turkista Potin kaupunkiin Georgiaan ja raportoi tänään Huomenta Suomi -lähetykseen ennen saapumistaan rajalle. Huolenaiheena kuului olevan Georgian mahdollisesti julistama Venäjän kansalaisia koskeva maahantulokielto. Ja nyt Mirja ihmettelee että kuinkahan mahtaa käydä kun mukana oleva kuvaaja on venäläinen.

Mielenkiintoinen valinta Mirjalta. Mukanaan videokameroilla varustettu venäläinen matkalla maahan joka on de facto sotatilassa Venäjän kanssa... Mianitun seurueen kannalta arvelen että maahan pääsyn epääminen olisi näiden itsensäkin kannalta paras ja turvallisin vaihtoehto.


Linkki Huomenta Suomi -lähetyksen juttuun:

http://nettitv.mtv3.fi/nettitv_uutiset/index.shtml/nettitv_uutiset/uutiset?140081#140081
 

Major Julli

Jäsen
Suosikkijoukkue
Puttosen, Järvelän ja Ranniston potkut
Georgian kaveri teki perinteisen ulkopoliittisen itsemurhan sisäpoliittisten ongelmien takia ja lähti seuraamaan Argentiinan sotilasjuntan ja Saddam Husseinin jalanjälkiä alkamalla vittuilemaan ihan väärille kavereille. Venäjän kannalta tämä tuli kuin tilauksesta, Venäjä saa viestinsä perille reunavaltioilleen ja länsimaille ilman että joutuu likaamaan käsiään liikaa.

On aivan selvää, että näistä ex-CCCP maista iso osa tulee muuttumaan Venäjän vasallivaltioiksi ja että paine tulee kasvamaan koko ajan. Itä-Eurooppa on jokseenkin turvassa EU:n ja/tai Naton sisällä, mutta Kaukasus ja Aasia eivät. Sinänsä länsimaiden kannataisi hurskastella liikoja, sillä länsimailla on Irak niminen siirtomaa tällä hetkellä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Georgian kaveri teki perinteisen ulkopoliittisen itsemurhan sisäpoliittisten ongelmien takia ja lähti seuraamaan Argentiinan sotilasjuntan ja Saddam Husseinin jalanjälkiä alkamalla vittuilemaan ihan väärille kavereille. Venäjän kannalta tämä tuli kuin tilauksesta, Venäjä saa viestinsä perille reunavaltioilleen ja länsimaille ilman että joutuu likaamaan käsiään liikaa.

On aivan selvää, että näistä ex-CCCP maista iso osa tulee muuttumaan Venäjän vasallivaltioiksi ja että paine tulee kasvamaan koko ajan. Itä-Eurooppa on jokseenkin turvassa EU:n ja/tai Naton sisällä, mutta Kaukasus ja Aasia eivät. Sinänsä länsimaiden kannataisi hurskastella liikoja, sillä länsimailla on Irak niminen siirtomaa tällä hetkellä.

Ai Suomellakin, vai? Venäjänä olisin kyllä ainakin tuosta Itä-Aasian suunnasta huolissani. Kiinan ja Intian nousu ei perustu raaka-aineille vaan laajamittaiselle modernin talouden rakentamiselle, ja Venäjä on melkoisen, hmm, tyhjä maa, kun sitä vähän ajattelee. Kremliltä ei välttämättä ole järkevää ruveta ainakaan EU:n kanssa kinaamaan vanhaan malliin, mutta toisaalta siellä viisas ulkopoliitikka ei oikein koskaan ole ollut mikään ehtymätön luonnonvara. Nyt siellä on melkoinen nousuhumala, mutta talous on melkein yhtä korruptoitunut kuin aiemmin, varallisuuserot ovat kansalaisyhteikunnan kehitystä rapauttavalla tasolla ja sotilasmenoihin panostaminen suurin piirtein yhtä järkevää kuin oli Neuvostoliitonkin sotateollisuuteen panostaminen. Tämä olisi loistava tilaisuus heille ottaa länttä ja Aasiaa aidosti kiinni, mutta näyttää vahvasti sillä, että tilaisuus hukataan korruptioon ja sapelinkalisteluun.
 

Carlos

Jäsen
Suomelle tämä konflikti antaa kyllä turvallisuuspuolella paljon ajattelemisen aihetta. Hintana NATO:n ulkopuolelle jäämisestä saattaa lähitulevaisuudessa olla Venäjän järjestelmällinen häiriköinti ja epävakauden luominen jottei NATO meitä haluaisikaan. Nopean toiminnan paikka?

Juu, on nopean toiminnan paikka. Ostetaan 120 Hornettia lisää, pari kuutiokilometriä kaikenlaisia jalkaväkimiinoja, ja ihan helvetisti moderneja pst-ohjuksia, merimaaliohjuksia, ja ilmatorjuntaohjuksia. Muu moderni aseistus plussaa.

NATO:sta kannattaa pysyä suurinpiirtein pippurinkasvamisetäisyydellä, sen sijaan rakentaa kestävää ystävyyssuhdetta NATO-maihin, mutta ennenkaikkea veli venäläiseen. Käsittääkseni Suomella ja Venäjällä on tällä hetkellä ehkä jopa historiallisen hyvä suhde keskenään, ja sitä kannattaisi vaalia niin pitkään kuin mahdollista. Tehdään selväksi että meillä on huippukyvykkäät puolustusvoimat, ja haluamme olla kaikkien kavereita.

Tämä onnistuu kyllä taitavilta poliitikoilta, ja se on kaikkein paras turva nykymaailmassa.

Ja IHAN oikeasti, jos Venäjä päättäisi vaikka miehittää Viron, mitä luulette että muuta NATO-maat tekisivät? Julistaisivat täysimittaisen sodan Venäjälle? Vaiko ehkä sittenkin sanoisivat pari jyrkkää sanaa mediassa ja unohtaisivat että Viroa koskaan oli olemassakaan?

Reality check on paikallaan. Venäjän kanssa pärjää kun pitää suhteet kunnossa, ja ennenkaikkea oman puolustuksensa uskottavana. Turhalla vittuilulla itärajan yli saadaan taatusti harmia. NATO-jäsenyydestäkin olisi enemmän haittaa kuin hyötyä juuri siellä suunnalla.

Venäjä on "toivonut" että Suomi pysyy Nato:n ulkopuolella, minusta tuota toivetta tulisi kunnioittaa. Olen ihan varma että Venäjäkin arvostaa meitä eri tavalla jos sanomme NATO:lle "ei kiitos", meinaan moni heidän naapurimaansa ei samaa uskalla tehdä. Tämä puolestaan olisi selvä viesti että emme halua olla heidän vihollisiaan.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Ja IHAN oikeasti, jos Venäjä päättäisi vaikka miehittää Viron, mitä luulette että muuta NATO-maat tekisivät? Julistaisivat täysimittaisen sodan Venäjälle? Vaiko ehkä sittenkin sanoisivat pari jyrkkää sanaa mediassa ja unohtaisivat että Viroa koskaan oli olemassakaan?

Vähän uskallan epäillä, että EU- ja Nato-maan poistaminen hyökkäyssodalla maailmankartalta olisi, hmm, tietty haaste, johonka vastaamatta jättäminen poistaisi EU:n ja Naton kansainvälisten tekijöiden joukosta. Kolmatta maailmansotaa tuskin siitä tulisi, mutta todennäköisesti uusi kylmä sota, johon avoimen talouden Venäjällä ei olisi resursseja. Sen verran järkeä Kremilläkin on päässä, ettei lähde vahingossakaan näille jäille. Mutta se on sitten eri tilanne, jos USA:n ja Euroopan tiet joskus eroavat, ja jos USA sattuisi vielä menemään totaaliseen kiinalaiseen velkavankeuteen. Saksan otteissahan tuntuisi olevan tiettyä Molotov-Ribbentrop -hakuisuutta välillä. Jotenkin aina tulee epämukava olo, kun Berliini ja Moskova löytävät toisensa...
 

moby

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP(#42)
Ja IHAN oikeasti, jos Venäjä päättäisi vaikka miehittää Viron, mitä luulette että muuta NATO-maat tekisivät? Julistaisivat täysimittaisen sodan Venäjälle? Vaiko ehkä sittenkin sanoisivat pari jyrkkää sanaa mediassa ja unohtaisivat että Viroa koskaan oli olemassakaan?

Reality check on paikallaan. Venäjän kanssa pärjää kun pitää suhteet kunnossa, ja ennenkaikkea oman puolustuksensa uskottavana. Turhalla vittuilulla itärajan yli saadaan taatusti harmia. NATO-jäsenyydestäkin olisi enemmän haittaa kuin hyötyä juuri siellä suunnalla.

En tiedä suorasta hyökkäyksestä, mutta Virossa ollaan takuulla huolissaan tästä Venäjän aggressiivisuudesta. Virossa on suuri venäläisvähemmistö, jonka mielipiteet eivät käy yksiin virolaisten kanssa. Putinilla on erilaisia mahdollisuuksia painostaa Viroa ilman hyökkäystäkin, enkä ihmettelisi ollenkaan, jos niitä myös käytettäisiin.

Viro on kuitenkin puolensa valinnut, eikä ole lähtenyt mielistelemään Kremliä yhtään. Tuoreessa muistissa on tämä patsasjupakka, jossa puututtiin räikeästi Viron sisäisiin asioihin asiassa, joka ei ollut vaivan arvoinen. Tokihan Viron on nyt helpompi valvoa tuota epätoivottujen henkilöiden liikkumista, kun sattuvat olemaan Schengen-alueen ulkorajalla.
 

Ted Raikas

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
En tiedä suorasta hyökkäyksestä, mutta Virossa ollaan takuulla huolissaan tästä Venäjän aggressiivisuudesta. Virossa on suuri venäläisvähemmistö, jonka mielipiteet eivät käy yksiin virolaisten kanssa. Putinilla on erilaisia mahdollisuuksia painostaa Viroa ilman hyökkäystäkin, enkä ihmettelisi ollenkaan, jos niitä myös käytettäisiin.
Johan tuossa oli muutama vuosi sitten kärhämää siitä kommaripatsaasta vai mistä lie? Hieman sellaista tulehduksen merkkiä oli ilmassa ja mellakointia ja muuta yhtä kivaa. Moiset jutut eivät unohdu ja kytevät siellä jossain pohjalla jatkuvasti. Voi olla vaan ajan kysymys, kun Viron venäläiset (tai osa heistä) keksii jotain millä saadaan levottomuutta aikaan.

No, en ihan heti usko, että Georgian tasoista operointia kohdistuu Viroon, mutta tiettyä painostamista voi kyllä alkaa esiintymään.
 

TKH

Jäsen
Venäjänä olisin kyllä ainakin tuosta Itä-Aasian suunnasta huolissani. Kiinan ja Intian nousu ei perustu raaka-aineille vaan laajamittaiselle modernin talouden rakentamiselle, ja Venäjä on melkoisen, hmm, tyhjä maa, kun sitä vähän ajattelee.

En nyt tiedä ihan mitä tarkoitat, mutta kyseiset kolme maata ovat lähentäneet siteitään paljonkin viime vuosina. Ovat pitäneet muun muassa yhteisiä sotaharjoituksia, vaikkakin tuossa suuressa Venäjän ja Kiinan sotaharjoituksessa Intia oli vain tarkkailijana. Intia on kuitenkin pitänyt yhteisiä sotaharjoituksia erikseen niin Kiinan kuin Venäjän kanssa. Sekä Kiinalla että Intialla on myös huomattavan monta yhteistä sotilashanketta Venäjän kanssa. Ei nuo linkinjutut ole tuulesta temmattu, joskaan ei tuon toteutuminenkaan aivan lähellä liene.

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article1386812.ece
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article2204006.ece
 

TKH

Jäsen
Venäjä siirsi näköjään vähän laivastoakin tuonne Georgian suunnalle, mukaan lähti myös Mustameren laivaston lippulaiva, vajaat 200 metrinen raskas ohjusristeilijä Moskva. Georgialla ei luonnollisesti suurta laivastoa ole, mutta on niillä tiettävästi noin 20 kappaletta 50 metrisiä ohjusveneitä, joissa puolissa on kiinalaiset C-802- ja puolissa ranskalaiset exocet -merimaaliohjukset. Joidenkin huhujen mukaan yksi noista olisi jo upotettukin.


Russia also began what appeared to be a naval offensive along the Black Sea coast where warships reportedly sank a Georgian missile boat.
http://seattletimes.nwsource.com/html/nationworld/2008104847_russia11.html
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös