Pitää vielä sanoa että Mr. Foxin "maalianalyysi" aiheutti spontaanin repeämisen. Voisin laittaa tähän toisen melko vastaavan: Aivan kuten negatiivisella maalisuhteellakin, niin finaalisarja on voitettu vain kahdesti 24.04. tai myöhemmin. Näin ollen melko todennäköisesti Ässät tai Tappara ei kumpikaan vie mestaruutta.
Aikamoista! Ruokitaan nyt hieman trollia.
Todennäköisyys sille, että finaalisarja voitetaan negatiivisella maalierolla, on ~5,40% (2/37).
Todennäköisyys sille, että kauden 2012-13 mestari on selvillä 24.04. tai myöhemmin, on 100%.
Totta kai aina voidaan keskustella siitä, että Tappara on voittanut enemmän maanantaina pelattuja pudotuspeliotteluita kuin Ässät - tai että Tappara on voittanut enemmän kello 15:00 alkaneita runkosarjaotteluita kuin Ässät. Tässä kyse on kuitenkin sattumasta. Viikonpäivillä, kellonajoilla, vuorovedellä, auringonpilkuilla tai vaikka kuukautiskierrolla ei ole mitään tekemistä jääkiekko-ottelun voittamisen tai häviämisen kanssa. Ainahan näistä voidaan vetää jonkinlaisia korrelaatioita, mutta vaikuttavatko ne yhtään mihinkään. Tehtyjen/päästettyjen maalien suhde on ainoa, joka oikeasti vaikuttaa jääkiekko-ottelun lopputulokseen.
Jääkiekko on kuitenkin maalintekopeli. Se joukkue voittaa ottelun, kumpi tekee enemmän maaleja. Vastaavasti ajateltuna se joukkue voittaa ottelun, kumpi päästää vähemmän maaleja. Näin ollen mielestäni on hyvinkin perusteltua väittää, että myös ottelusarjan voittaa se joukkue, kumpi tekee enemmän maaleja. Tai vastaavasti se joukkue voittaa ottelusarjan, kumpi päästää vähemmän maaleja. Lyhyesti sanottuna: se joukkue, jolla on positiviinen maalisuhde. Poikkeukset vahvistavat tämän säännön - tämän toin esille edellisessä viestissäni ja spontaanin repeämisen aiheuttaneessa "maalianalyysissäni". Näitä poikkeuksia on ollut SM-liigan 37-vuotisessa historiassa kaksi - Kärpät 1981 ja Kärpät 2004. Lisätäänkö tähän lyhyeen listaan muutaman päivän kuluttua myös Tappara 2013? Epäilen tätä vahvasti, mutta saatan olla hyvin väärässäkin.
Mielestäni on myös hyvin perusteltua väittää, että mitä useampi pelaaja kahdeksastatoista kenttäpelaajasta onnistuu maalinteossa, sen vahvemmalla kyseinen joukkue on voittamaan yksittäisen ottelun. Ottelusarja vastaavasti koostuu useista yksittäisistä otteluista. Nyt kauden 2012-13 finaalisarjaa on pelattu yli puolet. Tapparan pelaajista neljä on onnistunut maalinteossa. Vastaava luku Ässillä on kahdeksan. Tapparan pelaajista yhdeksän on saanut tehopisteitä - Ässien lukumäärä on kolmetoista.
Nyt ehkä täytyisi raapia lisää tehoja pakeilta, Teemu Aalto on 5+5 ja Mäntylällä taisi olla 0+7 tjsp. Tuossa on etua vielä Ässiin, joten josko jo tänään vähän sen viivankin kautta?
Nämä siis kokonaisuudessaan tämän kevään pudotuspeleissä?
Puolustajavertailua finaalisarjasta:
Koodi:
[B][U]TAPPARA [/U][/B] [B][U]ÄSSÄT [/U][/B]
Teemu Aalto 1+2 Tommi Taimi 2+2
Markus Kankaanperä 0+1 Shaun Heshka 0+4
Tuukka Mäntylä 0+1 Jyri Marttinen 1+2
Ville Uusitalo 0+3
Mielestäni nämä vertailut ainoastaan keskinäisistä matseista kertovat paljon enemmän totuutta kuin vertaamalla koko pudotuspelikevättä. Tällöin voimasuhteita heiluttavat liian paljon jo sarjojen pituudet (neljä vai seitsemän matsia), vastustajien erilaisuus (välierissä vastustaja sijalta 1 vai 10), pelaajien aiemmissa sarjoissa saadut vammat jne. jne. Nämä siis aivan yleisellä tasolla, mutta mielestäni näitä voidaan myös soveltaen käyttää koskemaan tätäkin sarjaa.
Koodi:
[B][U]TAPPARA [/U][/B] [B][U]ÄSSÄT [/U][/B]
Dragan Umicevic 0+4 Tommi Taimi 2+2
Niclas Lucenius 2+1 Eero Elo 2+2
Teemu Aalto 1+2 Aki Uusikartano 2+2
Jukka Peltola 2+0 Shaun Heshka 0+4
Ville Nieminen 1+0 Mika Niemi 0+4
Antti Erkinjuntti 0+1 Jyri Marttinen 1+2
Markus Kankaanperä 0+1 Ville Uusitalo 0+3
Tuukka Mäntylä 0+1 Veli-Matti Savinainen 2+0
Elmeri Kaksonen 0+1 Michael Ryan 1+1
Aki Juusela 1+0
Daniel Brodin 1+0
Joel Armia 0+1
Severi Sillanpää 0+1
Mielestäni nämä kertovat kaiken oleellisen - legendaariset Hockey Nightin "kulmakivet":
Tapparan ykkössentteri - Ässien ykkössentteri 0+0 vs 0+4
Tapparan kakkossentteri - Ässien kakkossentteri 0+0 vs 2+2
Tapparan ykköspakki - Ässien ykköspakki 1+2 vs 0+4
Tapparan ykköslaita (vasen) - Ässien ykköslaita (vasen) 1+0 vs 2+0
Tapparan ykköslaita (oikea) - Ässien ykköslaita (oikea) 0+1 vs 0+1
Tähän kun vielä lisätään maalivahtien keskinäinen taisto:
Tapparan maalivahti - Ässien maalivahti 90,63% vs 93,94%
Jos nämä vastaavat lukemat lyötäisiin mistä tahansa edeltävästä finaalisarjasta pöytään vain pelipaikoittain ilman joukkueiden tai jopa pelaajien nimiä ja tehtäisiin kysely... willi veikkaukseni on, että 100% kyselyyn vastanneista sanoisi oikeanpuoleisen joukkueen voittaneen mestaruuden. En missään nimessä sano, että Tapparan mestaruus on mahdoton - kovan työn takana se joka tapauksessa on, kuten mestaruudet ovat aina. Tapparan urakka vain on tällä hetkellä - kun finaalisarjaa on pelattu yli puolet - huomattavasti kovempi kuin Ässien.
Noita edeltäviä lukuja vertailemalla näkee myös hyvin selkeästi sen, mistä niitä tehoja pitää ruveta löytymään. Pystyykö Jarno Koskiranta vastaamaan Mika Niemen heittämään haasteeseen? Herääkö Antti Erkinjuntti vai Joel Armia ensin? Löytyykö Tapparasta Teemu Aallon jälkeen toista pisteiden tekoon pystyvää pakkia? Voittaako Juha Metsola Antti Raannan vielä maalivahtien taistossa?
Monta mielenkiintoista kysymystä, joihin saamme vastauksen tämän viikon aikana. Oma näkemykseni kysymyksiin on, että Tapparan pelaajista ei löydy sitä tarvittavaa lisävaihdetta näihin viimeisiin 2-3 finaalimatsiin. Tämä taas tarkoittaa suoraan sitä, että Porin Ässät on Suomen mestari kaudella 2012-13. Tämä on oma arvioni asiasta - perustelut yllä sekä edellisessä viestissäni.