Mainos
  • Joulurauhan julistus
    Huomenna, jos Moderaattorit suovat, on meidän Jatkoajan armorikas joulupäivä; ja julistetaan siis täten yleinen joulurauha, kehottamalla kaikkia tätä palstaa asiaankuuluvalla kirjoittelulla täyttämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään sillä se, joka tämän rauhan rikkoo ja joulurauhaa jollakin laittomalla taikka sopimattomalla kirjoituksella häiritsee, on raskauttavien asianhaarain vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Moderaattorit ja säännöt kustakin rikoksesta ja rikkomuksesta erikseen säätävät.

    Toivotamme kaikille Jatkoajan kirjoittajille sekä lukijoille Hyvää Joulua ja Onnellista Uutta Vuotta 2025.

FC Bayern München 2024–2025 – ”Don-Eberl” ja post-Hoeneß eran alku

  • 9 272
  • 64

Mitkä pokaalit Bayern tulee kaudella 2024–2025 voittamaan?

  • Ainoastaan DFB-Pokal

    Ääniä: 0 0,0%
  • Bundesliiga & Mestarien liiga

    Ääniä: 0 0,0%
  • DFB-Pokal & Mestarien liiga

    Ääniä: 0 0,0%
  • Bundesliiga, DFB-Pokal & Mestarien liiga

    Ääniä: 0 0,0%

  • Äänestäjiä
    12
  • Poll closed .

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Noniin, innostuksissani päätin kirjoittaa kohtuu mammuttimaisen ennakon Bayernin tulevaa kautta koskien, kun juttua ja spekuloitavaa tuntui riittävän. Tässä varmasti riittää jollekin elokuun kesälomapäivien ratoksi luettavaa jonnekin laiturinnokkaan tai vastaavaan. Toivottavasti tästä joku saa jotain irti ja tutustutta Bayerniin kausimallia 2024/2025 hieman syvällisemmin. Pahoittelut jo heti alkuun kaikista kirjoitusvirheistä sun muista erheistä, jotka lukemista vaikeuttavat. Toivottavasti ne eivät siitä kuitenkaan ihan mahdotonta tee ja sisältö korvaa kieliopin.

Bayern on jälleen kerran uuden alun edessä, kun seurassa päädyttiin vaihtamaan valmentajaa ja tuomaan tällä kertaa hyvin kokematon ja itsensä tällä tasolla todistamaton Vincent Kompany sisään. Kompany on kaikin puolin ison riskin hankinta todella kokeneen ja karaistuneen Tuchelin tilalle, mutta osaltaan mielenkiintoinen sellainen. Nyt kun tässä on ollut muutama kuukausi aikaa perehtyä enemmän Kompanyn jalkapalloon ja peli-ideolgoain fundamentteihin, niin ehkäpä niistä voi antaa jotain katsausta ja valistunutta arvausta, mitä voimme Bayernissa odottaa.

Kompany on Guardiolan koulun oppipoikia ja hänen pelityylinsä nojaa ilmeisen vahvasti lyhytsyöttöpeliin, nopeisiin kolmio- ja kombinaatiopeleihin, sijoittumispelaamisen, joustavuuden, paikanvaihtopelin, korkean prässpelin ja pallonriistojen pallonhallinta jalkapalloon. Kompany on jo muutamissa pressitilaisuuksissaan ehtinyt painottaa noita "positional footballin/postional attacking" fundamentteja, jossa pelisysteemi ei ole niinkään sidottu mihinkään yhteen jäykkään formaattiin, vaan juuri tuohon mainittuun joustavuudeen, sijoittumiseen, sujuvaan paikanvaihtoon ja tilan jakautumisen hyödyntämiseen (Nagelsmannhan totesi aikanaan, että kyse on "division of space" -periaatteesta).

Hyökätessä Kompanyn joukkueiden idea on pyrkiä syöttämään palloa aina kun mahdollista, horisontaalisessa leveyssuunnassa pallottomalle puolelle, ja päinvastoin välttämään liian pitkiä ja monen syötön syöttökombinaatioita, vain sillä yhdellä eli pallollisella puolen kenttää. Idea on toki simppeli eli pitää peliä leveänä ja levittää vastustajan puolustusmuotoa sekä pakottaa sitä jatkuvasti liikkumaan hajanaisena, kun sen pitää 'jahdata' palloa. Ja on hyvä ymmärtää, että tämä ei tietysti tarkoita sellaista ns. "päätöntä" pallorallittelua puolelta toisella, vaan Bayern hyökkäsi mm. Tottenham-harkkapelissä myös keskeltä, mutta jokaisen pelaajan idea on pallon saadessaa, aina pyrkiä pelaamaan sitä toiselle puolen kenttää.

Idea on myös pitää jatkuvasti sitä 'uhkaa' yllä ja olla valppaana hyödyntämään sitä hetkeä, kun vastus nukahtaa tai ei enää pysy tuon pallorallin perässä. Tuchelin pelitavassa turvauduttiin konservatiivisempaan ja harkitumpaan lähestymistapaan, jossa jokaisen syötön tai peliteon ei tarvinnut olla ns. vastustajaa 'uhkaava'. Kompanyn filosofia on aina maalien tekeminen ja vastustajan pitäminen varpasillaan (ei kuitenkaan tyhmän rohkea yltiöriskaabeli pelaaminen), jossa aina valitaan se vaarallisin mahdollinen (siis vastustajan kannalta) syöttömahdollisuus, josta voidaan nopeasti iskeä maalipaikoille, jos se paikka aukeaakin.

Vaikka Kompanyn pelitavassa on havaittavissa paljon yhtäläisyyksiä mm. Nagelsmannin pelityyliin, niin tämä on ehkä yksi sellainen tietty keskeinen erottava tekijä hänen filosofiassaan. Nagelsmannhan - Red Bullin mallin mukaisesti - pyrki masteroimaan ja ihannoimaan Bayern-pelisysteemissään tuota niin kutsutun 'minimi-leveyden' hyödyntämistä ja pelin pitämistä hyvin kapealla, niin että oikeastaan kaikki pelaajat olisivat niden laitakaistaviivojen sisäpuolelle (miinus ehkä wing-backit). Siinä Nagelsmannin joukkueet ovat olleet usein todella eteviä, jo Leipzigin ja Hoffenheiminkin aikoinaan.

Kompanyn pelillinen idea päänsä sisällä on siis ilmeisesti nojata vahvasti siihen, että Bayernin pelimuoto ja -paikat ovat jatkuvasti muuttuvia ja 'eläviä' sekä numeeriseen ylivoimaan nojaavia. Nagelsmann osoitti kuitenkin ensimmäisellä kaudellaan, että tämän paikanvaihtopelin ja "joustavuus" -periaatteenkin voi viedä liiallisuuksiin ja liian monimutkaiseksi, jos sitä harrastaa vain ns. näön vuoksi ja täten peli puuroutuu ihan velliksi. Bayernissa on myös iät ja ajat luotettu tuohon 4-2-3-1 formaatiin, johon Kompanykin on turvannut valmentajauransa alussa, ja se mahdollistaa myös mielestäni aika hyvin tuon mukautuvna ja joustavan pelaamiseen pelin eri vaiheissa (Kompany tykkää 3-2 rakenteesta ekassa build-up vaiheessa, pallon kanssa mahdollistaa 3-timantti-3 -muodon yhdistettynä vaarallisiin rotaatiopeleihin ja täten vaihtelu muodon 2-3-5 välillä, usein ilman palloa 4-4-2 jne.)

Kuten mainittua Kompany tykkää tuosta myös Nagelsmannin suosimista ensimmäisen vaiheen build-up muodosta, 3-2, jossa toinen laitapakki (tod.näköisesti oikea) kaventaa kolmen linjaan toppriksi ja vasen laitapakki puskee todella ylös hyökkäysoritentoituneesti. Tämä lienee syy, miksi Kompany on ollut niin innokas saamaan Daviesin jäämään, koska näkee tällä saralla Daviesin avainpelaajana ja sopivana palasena hänen pelitapaansa. Daviesin ohella, Bayernilla ei joukkueessa kovinkaan montaa tuollaista sivurajan tuntumassa olevaa leveysuhkaa ole.

Kompanyn puolustuspelaaminen perustuu myös tuohon Nagelsmanninkin ajalta tuttuun ultra-korkeaan prässipeliin ja korkeisiin pallonriistoihin, jotta peliä voidaan kääntää todella lähellä vastustajan maalia. Kompany haluaa kääntää nopeasti ja hyökätä numeerisella ylivoimalla, joten tämä vaatii myös takalinjalta paljon, koska heidän pitää pitää linja todella korkealla ja tämä pelitapa vaatii myös yksilöiltä tiettyjä kykyjä (jalkanopeutta, ketteryyttä, hyvää stop-and-go pelaamista, nopeaa reagointia). Kenties syy, miksi Kompany ei näe de Ligtin istuvan lopulta niin hyvin hänen pelikirjaansa ja Bayern on avoin de Ligtin myymiselle pois.

Tästä tismalleen samasta syystä, ennustan myös Dierin olevan isosti pulassa tulevalla kaudella. Tuchelin konservatiivisempi ja passiivisempi pelitapa, jossa puolustus pystyi makaamaan alempana, sopi Dierille kuin nenä päähän ja tuki hänen vahvuuksiaan, piilottamalla heikkoudet. Kompanyn jalkavuutta tarvitsessa aggressiivisessa heavy-metal pallossa puutteet tulevat karulla tavalla esille, jopa enemmän kuin de Ligtillä, joka muuten on kokonaisvaltaisesti parempi pelaaja ja pystyy täten Dieriä paremmin luovimaan niin, että ei näytäkään heikolta. Bayern tarvitsee takalinjaan nopeita, kestäviä ja juoksuvoimaisia kavereita. Sellaisia Upamecano prototyypin (miinus ajoittainen virheherkkyys…) puolustajia.

Kompany vaatii myös laitapakeiltaan monipuolisuutta ja kykyä pelata monessa eri roolissa. Laitapakeilta vaaditaan kykyä kaventaa kolmen linjaan toimimaan vara-topparina, kaventamaan tukemaan keskikenttää tai pitämään leveyden ja overlappaammaan laidalla. Tämän takia tuntuu entistäkin hullummalta, että Bayern on myymässä Mazraouin pois, koska ajattelin juuri hänen olevan keväällä suuria hyötyjiä Komapnyn tulosta, joka istuu Kompanyn pelisapluunaan kuin nenä päähän.

Kompanyn joukkueet tykkäävät puolustaa todella aggressiivisesti eteenpäin ja prässätä todella korkealta kompaktina pakkana. Tämä toki luonnollisesti vaatii myös takalinjan nousemista ylös ja "rest defencen" pitämistä ylhäällä, jotta kompakti muoto prässätessä säilyy ja prässi on tehokasta. Tämä toki vaatii juuri puolustajilta paljon juoksuvoimaa ja -kestävyyttä, ja pieleen mennessään lopputulos voi toki olla katastrofi, jos esim. tuo "rest defence" jääkin makaamaan liian alas ja prässimuotoon jää liikaa hajanaisia välejä (mm. puolustus- ja keskikenttälinjan väliin) tai tuo korkea yhtenäinen ja kompakti prässi pystytäänkin kuin pystytäänkin purkamaan, jolloin takalinjan taakse on jäänyt se valtava tila, jota vastustaja voi hyödyntää nopeassa iskussa.

Korkeassa aggressiivisessa prässissä on aina ne omat mahdollisuudet (mm. pallon riisto mahd. korkealla ja pelin kääntäminen saman tien maalia kohti), mutta yhtä lailla myös nuo omat isohkot riskinsä. Tuchel juuri tykkäsi konservatiivisempana valmentajana nojata riskittömämäpään sapluunaan ja prässiin. Suurin ongelma Bayernissa ei kuitenkaan viime vuosian (etenkni Flickin ja Nagelsmannin johdolla) ole kuitenkaan ollut tuo korkealta tapahtuva vastaprässi, vaan se oma sujuva pelintekeminen ja vastustajan prässin purku, jossa on ollut suuria haasteita. Välillä Nagelsmannin aikana tuntui, että jo 3 syötön saaminen omille pukteen oli työn ja tuskan takana, puhumattakaan sellaisista nopeista yhden kosketuksen kombinaatipeleistä useman pelaajan välillä, omalla puolustusalueella ja keskikolmanneksella.

Keskikentällä Kompany nojaa vahvasti tupla-pivotiin, joilta vaaditaan usein vahvaa prässinkestävyyttä ja pallossapitokykyä, jotta he voiva muodostaa sen tarvittavan duon siinä Kompanyn alakerran "viiden blokissa" (3-2) build-upissa. Kompany uskoo 'oppi-isiensä' tavoin siihen, että paras tapa dominoida vastustajaa ja puolustaa sekä minimoida riskit, on pitää palloa. Prässinkestävyyden lisäksi, keskikentän pitää pystyä Kompanyn alaisuudessa kontrolloimaan tempoa ja rytmittämään peliä. Pavlovic on yksi tällainen kaveri, mutta ei hän voi pelata kauden aikana yksin isossa roolissa +50 peliä keskikentän pelintekijänä. Tarvitaan toinen pallollisempi pelaaja keskikentälle, jolloin Kimmichin pitäminen olisi vitaalia. Näen tässä isoja uhkakuvia ja riskejä, jos Kompanyn oletetaan toteuttavan pelisapluunaansa lähtemällä kauteen Pavlovic-Palhinha-Laimer-Goretzka keskikentällä, jossa ollaan yhden Pavlovicin poisputoamisen päässä liki katastrofista.

Kanen uskon monipuolisena pelaajana hyötyvän Kompanyn tulosta, koska Kompany luottaa pelikirjassaan ja -filosofiassaan tuollaiseen 'nagelsmannmaiseen' joustavaan hyökkäyspelin rakenteeseen ja valeysin rooliin, jossa ysipaikalla olevalla kaverilla on suuri vapaus liikkua oman tahtonsa mukaan, tiloja tunnistaen ja osallistuen tuohon vahvaan hyökkäyksen rotaatiopeliin, jossa hyökkäyksen nelikolla ei ole mitään pysyviä ja ennalta määrättyjä "kankeita" positioita. Jos (ja iso JOS) Kompany onnistuu siirtämään tämän ideansa päästään konkretian tasolle, näen Kanen hätyyttelevän 40 maalin rajapyykin ja tuon Lewan ennätyksen rikkomista tällaisessa pelitavassa.

Yksi asia, joka myös puoltaa Kanean mahdollisuutta latoa tauluun aivan poikkeuksellisen kovat maalimäärät, on Olisen tulo. Bayernilta on vuosia puuttunut laidalta kaveri, joka pystyy tuolla tarkkuudella ja taidolla keskittämään palloa ja jonka syöttötaitoa - kaikkinensa - on noin poikkeuksellista luokkaa. Olise ruokkimassa ja Kane boxissa viimeistelemässä…huh! Ainoa haaste Kanelle voi olla pallottomassa pelaamisessa eli tuo Kompanyn äärettömän vaativa ja kova tempoinen prässipeli, joka ei ole Kanen vahvuus. Miten se ratkaistaan, että saadaan riistoja ja Kane ei kulu puhki palloa jahdaten, mutta on hyvissä positioissa edelleen kun se pallo saadaan takaisin itselle?

Laitureiden rooli tulee olemaan mielenkiintoista nähdä Kompanyn alaisuudessa, koska etenkin oikealla puolella Kompanylla oli aiemmissa joukkueissaan tapana käyttää RW:tä noiden diagonaalijuoksujen tekemiseen, mutta Olise ei tämän profiilin pelaaja ole. Vasemmalla Tel voisi olla tällainen pelaaja, mutta onko hän vielä valmis noin isoon rooliin? Joka tapauksessa tuo laitakaistojen ja koko hyökkäyksen dynamiikka tulee olemaan mielenkiintoinen.

Kompanyn pelitavassa kärjen takana oleva "luova pelintekijä" saa myös isoja vapauksia toteuttaa itseään, joka sopii myös niin ikään Musialalle (pelasi hän sitten LW:nä tai AM:nä), joka pääsee tällaisessa roolissa loistamaan monipuolisuutensa avulla ja auttamaan joukkuetta monissa eri vaiheissa ja tilanteissa. Musialasta on kehkeytynyt viime vuosina äärettömän monipuolinen ja kokonaisvaltainen pelaaja, jota valmentajat ovat hyödyntäneet hyvin monipuolisella tavalla pelitavoissaan, joko mm. keskustassa tai laitakaistoilla vastustajan muodon ulkopuolella alempana pelaavana pelinedistäjänä kera suuremman roolin build-up pelissä, joka löytää syötöillään noita outletteja edestään (Tuchelin alaisuudessa). Tai välikaistoilla boxin tuntumassa ahtaassa tilassa palloja vastaanottavana outlettina, jolla pienempi vastuu build-up pelistä ja suurempi rooli noissa lopullisissa murtavissa teoissa kombinaatiopeleillä tai harhauttelulla (Nagelsmannin Saksa).

Flick jopa peluutti aikanaan Bayernissa Musialaa kk-pivotissa ja puolustavammassa roolissa (kuten toki myös Nagelsmann pari kertaa), jolloin Musialan kentän skannauskyky otti valtavia harppauksia ja hän pystyi päihittämään vastustajan koviakin prässejä ja lopulta löytämään niitä ovelia useita linjoja murtavia syöttöjä keskikentän pohjalta. Eli liki 'Thiago-esque' tason suorittamista.

Menneellä kaudella Tuchelin alaisuudessa nähtiin ehkä kaikkein parhaiten sitä Musialan tämän päivän monipuolisuutta ja laajan variaation kera: harhauttelu- ja kuljetustaitojen kera tilojen löytämistä ja linkkinä toimimista linjojen välissä, mutta myös vastustajan muodon ulkopuolella palloja omalta puolustukselta keräten ja "ajaen" vastustajan muodon sisään, imien painetta häneen itseensä ja täten jättäne pelikavereita vapaaksi. Tämä em. myös kehitti Musialan syöttö- ja tilanteiden lukutaitoa, kun Musiala alkoi lukea tilanteita paremmin, kuinka kauan pysyä pallossa, milloin hän on kerännyt tarpeeksi painetta itseensä ja milloin on se oikea hetki antaa se vapauttava syöttö sille jollekin paineelta vapaaksi ja huomiotta jääneelle pelaajalle. Tuchelille Musiala oli koko pelissysteemi tärkein avain ja monien eri asioiden mahdollistaja.

Musiala tulee olemaan myös Kompanyn systeemissä aivan keskeisin avaintekijä ja Musialan hurja kokonaisvaltaisuus ja kyky tänä päivänä adaptoitua rooliin kuin rooliin, tekee hänestä Kompanylle valtavan aseen, jopa liki "vapaudu vankilasta" -korttimaisen pelurin. Tätä nykyä Musialan pelistä on hyvin vaikeaa enää löytää mitään varsinaisia 'heikkouksia' ja häntä voi hyödyntää liki roolissa kuin roolissa liki eliittitasolla, joka on valtava työkalu ja mahdollistaja valmennukselle.

Kompanyn heikkouksia ja parannuskohteita valmentajana lienee etenkin sopeutuvuus, pragmaattisuus, "peliesitykset ennen tuloksia" -ajattelu sekä talenttisilmä. Bayern on ympäristönä sellainen, että valmentajalta vaaditaan isoa sietokykyä ja sopeutumista muuttuvaan ympäristöön, haasteisiin sekä tilanteisiin. Huippujoukkueissa on aivan pakko ystyä suorittamaan ja nakuttamaan tuloksia tasaisella tahdilla ja ympäristön painostama "voittaminen ensin" -ajattelutapa saattaa olla Kompanyn tuho. Kompanyt pitää kyetä yhdistämään hänen ideologinen ja mielimakunsa mukainen pelitapa yhteen pragmaattisemman ja inhorealistisemman lähestymisen kanssa.

Karu realiteetti on, että Bayern ei ole paikka, jossa suurille muutosprosesseille annetaan aikaa tai touhua katsotaan suopeasti, jos tuloksia ei tule. Kompanyn haaste on raju: hänen pitää pystyä johtamaan sitä haluamaansa muutosprosessia, ja samalla voittamaan. Jos Kompany ei voita ensimmäisestä n. 15 ottelustaan, VÄHINTÄÄN 10 kappaletta, paine kasvaa jo todella rajuksi ja sietämättömäksi.

Nagelsmann aidosti superlahjakkaana valmentaja pystyi tähän aikanaan hämmentävän hyvin (voitti muistaakseni ekasta 8 pelistään 7, jollain maalierolla 37-5 tjsp.) ja johtikin lopulta muutosprosessia mallikkaasti uutta kohti toisella kaudellaan, kovalla rekordilla (2.38 P/O), kunnes sitten…Ja tässä ei ole kyse siitä, että onko tällainen lähestyminen reilua tai oikein valmentajaa kohtaan, vaan ihan puhtaasti siitä, miten Bayernissa ja kaikissa huippujoukkueissa toimitaan. Jos Kompany voittaa ekasta 15 pelistään, jonkun 5-6 kpl, niin yhtään ketään ei kiinnosta pätkän vertaa, että onko taustalla joku hankala uusi muutosprosessi meneillään tai Kompanyn selitykset "no mutta kyllä tämä sitten vuoden päästä kun aikaa annetaan niin tuottaa jotainjotainjotain…"

Kompanyn suuri ongelma, minkä takia en itse aluksi ollut niin innoissaan hänen hankinnastaan, on juuri tuo hänen tietynlainen pelitaktinen naiiviutensa, liiallinen idealistisuutensa ja jalkapalloromanttinen puolensa. Kompany arvostaa sitä itse pelityyliä (pitää olla hienoa ja seksikästä ja ties mitä), enemmän kuin tuloksia ja tämä jos mikä, on kenties se kaikkein tappavin ja tuhoisin virhe, jonka Bayernissa voi tehdä. Kompanyn pitää olla varovainen ja hereill ätämän asian suhteen, koska Bayern on statuksensa puolesta edelleen Saksassa - tietyiltä osin - se "team to beat", jota vastaan jokainen valmentaja ja joukkue tulee kääntämään aivan jokaisen kiven ja tekemään kaikkensa voittaakseen.

Tähän mennessä urallaan (kuten viime kausi Burnelyssa osoitti) Kompany on ollut valmentaja, joka ei ole vielä onnistunu tasapainottamaan tuota pelityylin ideaalisuutta sen inhorealistisemman ja pragmaattisemman tuloksellisuuden kanssa. Burnleyssa Kompany sai tunnustuista siitä, että vaikka otettijin turpaan, mutta pelattiin kuitenkin hyvin ja "seksikkäästi". Tämä jääräpäisyys nähtiin, jopa jonkinlaisena ihailtavana 'hyveenä', että "joo otti rujosti turpaan, mutta ei uppiniskaisesti luopunut siitä idealistisesta pelityylistään".

Mutta Kompanyn pitää ymmärtää hyvin nopeasti, että Bayernissa tällaisella lähestymistavalla saa tasan nollatason tunnustusta. Isot tappiota, jopa jättävät isot arvet ja muistijäljen kaikkiin, jota paalutellaan vielä ikuisuuksien jälkeen. Kompanyyn laittaa ennestään painetta se, että Bayern on ja tulee aina olemaan erittäin houkutteleva vaihtoehto huippuvalmentajille ja etenkin vuoden päästä kun markkinoilla suorastaan tulvii monia huippunimiä vapaana (Klopp, Guardiola, Alonso jne.), niin paine onnisuta ja löytää nopeasti toimiva kultainen keskitie tässä lähestymisessä on avain koko tälle hänen projektinsa onnistumiselle.

Kompanyn ikkuna implementoida omaa pelityyliään sisään, on hyvin kapea. Samalla pitäisi pitää se voittoprosentti korkealla ja fanit ja seurajohto tyytyväisenä, kuten Guardiola, Nagelsmann, Flick etc. aikanaan tekivät. Kompany on mielenkiintoinen nuori valmentajakyky, jollen olen luonnollisesti täysin valmiin ja avoimen sauman antamaan, mutta uskon hänen onnistumisensa lopulta riippumaan hyvin paljolti juuri tuosta, että miten hän onnistuu löytämään balanssi tuon jalkapalloromanttisen idealistisen puolensa sekä Bayernin eetokseen yhteydessä olevan inhorealistisen pragmaattisuuden välillä.

Kompanylla on myös ollut suuria haasteita aiemmin valmennusurallaan Flickille ominaiseen tapaan tuon talenttisilmänsä kanssa. Bayernissa Kompanyn pitää olla Flickiä maltillisempi ja ottaa takapenkin paikka joukkueen rakennuksen suhteen, ja antaa mastermindien, Eberln ja Freundin tehdä työ hankintojen ja kasausprosessin suhteen. Kompanyn roolin pitäisi olla enemmänkin tukea tätä duoa ja olla mukana siinä prosessissa houkuttelemassa näitä pelaajia ja ainutlaatuisia talentteja (kuten mm. Olisen kanssa) Bayerniin, kuin että itse alkaisi sanelemaan tälle, näissä asioissa paremmin tietävälle duolle, että "sainatkaa tuo ja tuo ja tuo…". Kompanyn pitää luottaa pelaajahankinnoissa ja oikeiden hakujen tunnistamisessa Eberl/Freund kaksikkoon. Flick ei aikanaan luottanut (osin toki syystä) Salihamidzickiin, vaan yritti alkaa omalla vajavaisella talenttisilmällään sanelemaan hankintoja, jolloin lopputulos olisi ollut vieläkin katastrofaalisempi, kuin mitä se nyt Brazzon johdolla oli. Tämä lopulta johti huonoon yhteistyöhön ja lopputulemaan, mutta ehkä tässä oli molemmissa niin sanotusti vikaa…

Kampuksella vajaan vuoden valmennuspäällikkönä olleen lahjakkaan René Maricin tulosta Kompanyn valmennustiimiin (oli pari vuotta sitten Kompanyn kurssikaveri UEFA Pro valmennuskurssilla) olen erityisen innoissani. Hän on varsinainen pelinosaaja (31-vuotias kaveri, joka on juuri julkaissut oman kirjansa "Analysing Football", jossa perehdytään jalkapallon pelitapojen syvimpään olemukseen ja toteuttamiseen pelaajanäkökulmasta), ja uskon Bayernin kauden ja Kompanyn onnistumisen olevan myös hyvin pitkälti Maricin käsissä. Maricin rooli Bayernin pelitavan kehittämisessä tulee olemaan merkittävä. Ja, koska hän on vähän niin kuin Kompanyn ulkopuolelta tuodun valmennustiimin (Danks, N'Galula) ulkopuolinen jäsen, antaa hän myös Bayernille kohtalaisen "plan B:n", jos asiat menevät Kompanyn kanssa pahasti pieleen.

Tokkopa 31.v kaveri on valmis täysipäiväisesti valmis ottamaan Bayernia komentoonsa, mutta voisi toimia etenkin kelvollisena loppukauden stunttina, ilman että ulkoa tarvitsisit tuoda jotain parin kuukauden pätkämiestä sisään ja antaisi täten Bayernille mahdollisuuden keskittyyä kesällä uuden pitkäjänteisen nimen etsimiseen. Tämä ei menneellä kaudella ollut mahdollista, koska kaikki Tuchelin valmennustiimin jäsenet olivan ns. "hänen miehiään", joten vaihtoehdot olivat Tuchelilla loppukauden vetäminen, tuoda joku valju keskinkertainen nimi pariksi kuukaudeksi ja ehkä kiinnittää hänet pitkällä pahvilla, tai vetää jollain Allianzin talonmiehellä loppukausi miten sattuu ja yrittää kesällä sitä pitkäjänteistä nimeä. Maric mahdollistaa se, että noita skenaarioita ei nyt tarvitse pohtia. Toivotaan kuitenkin luonnollisesti Kompanyn onnistumista ja, että tuohon EI tarvitse turvautua.

Hieman toki huolettaa tämä Kompanyn ja hänen valmennustiiminsä kokemattomuus. Kaikki valmennusstäffin kaverit ovat tällä tasolla täysiä keltanokkia. Danks apurina Championshipistä, N'Galula Kompanyn apuna Championshipissä ja Belgiassa, Maricilla pientä kokemusta Valioliigasta apukoutsin roolista, Kompany täysi noviisi hyvin ohkaisella kokemuksella…Onko tämä sellainen valmennustiimi, jolla pystytään siinä jossain UCL-semifinaalissa mätstäämään siihen maailman kovimpaan tason ja taktiseen pelin vaateeseen, se on mielestäni iso kysymyserkki. Suurimmalla osalla tiimistä ei ole kokemusta, kuin Englannin 2.tasolta, Belgiasta ja pintaraapaisu Valioliigasta. Voi mielestäni aidosti pohtia, että minkälainen onkaan lopulta se 'syväymmärrys' maailman kovimman tason pelin vaateesta ja, mitä voittaminen pienten marginaalien peleistä vaatii (liittyy Kompanyn heikkouteen hieman idealistisempana valmentajana, jonka työkalupakista on puuttunut se vaadittu pragmaattisuus ja inhorealistisuus, joka Tuchelilla oli).

Kompanyn pään kestävyyttä ei valmentajana ole tällä tasolla testattu, mutta toki miehen sellainen ns. 'yleinen' päänkestävyys ja paineensietokyky sekä resilienssi tiukoissa paikoissa on varmasti piinkovaa luokkaa pitkän, kiitos maineikkaan pelaajauran jälkeen, joka tässä nykyisessä valmennuspestissä varmasti auttaa. Toki se on nyt eri asia olla koutsina samoissa isoissa valoissa ja siitä ei ole kokemusta ollenkaan, joka varmasti tuo oman jännityksensä ja epävarmuutensa ja rooli on nyt täysin erilainen. Mutta peliuran kokemukset ja paikat, joihin joutui toimivat varmasti hyvänä selkänojana, että ei Kompany varmasti köntsät housussa johonkin UCL-pudotuspeliin saavu stadionin valoja ihastelemaan, versus jos ei olisi ikinä aiemmin valmentajana tai pelaajana ollut tuollaisessa "painekattilassa". Kysymysmerkkejä Kompanyssa ja hänen valmennustiiminsä 'keltanokkaisuudessa' kovista paikoista silti ehdottomasti on, jopa suuria sellaisia.

Eberl on onnistunut tunnistamaan joukkueen puutteita ja paikattavia heikkouksia myös kiitettävällä tasolla, vaikka ainakaan itse en luonnollisesti aivan kaikesta olekaan samaa mieltä (Tahn mahd. hankinta, Kimmichin laitto myyntilistalle, de Ligtin ja Mazraouin myyminen, mutta valmis menemään Daviesin kanssa vikalle sopimusvuodelle jne.). Oikeastaan Tahn hankintaa lukuunottamatta, noista siirtotargeteista on helppo olla aika samaa mieltä, mutta ehkä suurimmat erimielisyydet koskevat juuri noita nykyisiä pelaajia, kenestä halutaan eroon ja kenestä ei.

Toki on myös hyvä muistaa kenen 'vika' tämä kaikki on ja kenen sotkuja (Brazzo/Kahn) tässä nyt siivotaan ja yritetään suorittaa tätä - kohtuu isoakin - jälleen rakennusta ja remonttia. Tietysti sitä haluaisi kaikki hyvät pelaajat pitää ja sitä rataa, mutta on myös ehkä hyvä tunnustaa ne realiteetit, että tällaisen ison remontin ollessa käsillä ja isoja sekä rohkeita 'leikkauksia' tehdessä, saattaa pesuveden mukana mennä - osin tahtomattakin, koska kaikki ei riipu Bayernista - hyviä pelaajia sen kliseisen "suuremman hyvän" ja halutun lopputuloksen takia. Brazzo ja Kahn jättivät seuran sellaiseen jamaan, että se synnytti ongelmia, jotka kaikki eivät ole edes Bayernin ja täten Eberln ratkaistavissa.

Voi olla, että Eberl haluaisi myydä joitain muita pelaajia, ennen esim. Mazraouita tai Kimmichiä, mutta kysymys voi olla ihan siitä, että onko näille mainituille "muille pelaajille", olemassa kuitenkaan markkinoita? Tuloja pitäisi kuitenkin samalla saada jostain samaan aikaan. Näille eräillekin sankareillekin kun mentiin Brazzon johdolla (ja Kahnin siunauksella) sorvaamaan sellaiset 'mammuttisopimukset', että ei kenelläkään seuralla Euroopassa (miinus ehkä jotkut öljyseurat PSG tai City) ole kykyä maksaa noita palkkoja. Ja, kun näiden tiettyjen pelaajien pelillinen taso on taantunut pahasti viime vuosina, mutta palkka on edelleen luokkaa "tähtitieteellinen" ja sen takia ei tietenkään kukaan PSG tai City ole heistä kiinnostunut ja näiden kavereiden 'offloadaaminen' on liki 'mission impossible'.

Sen takia ymmärrän, että Eberl on nyt osin pahassa paikassa ja sen takia pesuveden mukana saattaa nyt tässä 'rebuildissa' mennä sellaisiakin pelaajia, jotka muussa tapauksessa ja muissa olosuhteissa haluttaisiin pitää, mutta tuloja on pakko saada, jos lisähankintoja meinataan rahoittaa. Pakkaa on pakko sekoittaa siis myymmällä pikemminkin pelaajia, joita saadaan edes jollain hinnalla kaupaksi, kuin joita oikeasti haluttaisiin myydä. Näissä asioissa on lopulta laitettava tunteet sivuun, hyväksyttävä se muutaman huippupelaajan poistuminen olosuhteiden pakosta ja toivottava, että se kaikki on vain suuremman hyvän vuoksi. Eberl on surkeassa raossa.

Kuten aiemmin mainittua, kaikki tämä paska tai paskan päälle rakennettu pohja on luotu jo kauan aikaa sitten ja kauan ennen vuoden ja puoli vuotta seurassa olleita Freundia ja Eberleä. Ja tämä luonnollisesti saa Freundin ja Eberlnkin jotkut nykyiset päätökset ja liikkeet näyttämään osin kehnoilta, koska joudutaan itse nyt työskentelemään paskan pohjan rakennetun puljun päällä ja työstämään kaiken ohessa sitä itse puljua (= uudet pelaajahankinnat) uuteen uskoon, mutta myös valaa uusia perustuksia sinne pohjalle (uuden fysiikkakoutsi Gfrererin ja urheilustrategiasta vastaavan Krügerin palkkaukset, kampusyhteistyön tiivistäminen ja oman junioritoiminnan kehitys, uusi edustuksen sisäinen hierarkia palkkarakenteiden kautta=ei enää ylimaksamista jne.).

Helpompaa olisi ollut tulla jämäköiden ja terveiden pohjien päälle työstämään jotain uutta, niin aikaa ei kuluisi tähän perustyöhön, mutta nyt on Eberl&Freund kovassa paikassa, kun mädän ytimen päällistä muutosprosessia pitää kyetä myös johtamaan siinä ohessa, ja se vaatii myös epäsuosittuja ja kipeitä päätöksiä, ja joitain päätöksiä ei voida myöskään edes tehdä, vaikka haluttaisiin. Tämä johtaa siihen, että muutosprosessi ei myöskään etene edes välttämätä niin nopeaan kuin haluttaisiin ja se saattaa aiheutta joissain ihmetystä, miksi ensi kaudellakin tullaan todennäköisesti kärsimään vielä jostain näistä samoista vanhoista ongelmista, jotka ovat viimeiset n. 3 kautta vaivanneet.

Mutta tämä ei ole kyllä Eberln tai Freundin vika. Sitä ei voi laittaa Eberln tai Freundin piikkiin, että jotain Gnabrya tai Goretzkaa ei (kiitos Brazzon) saada myytyä ja täten kun ei saada tuloja, niin tilalle ei myöskään saada hankittua heti nyt tässä ikkunassa niitä kaikkia haluttuja ja joukkueen tasoa nostavia pelaajia. Toivon mukaan Eberln johdolla tähän saadaan joku roti nyt tulevaisuudessa. Olisen, Palhinhan ja Itõn palkat ovat kaikki huhujen mukaan alle €13M, joten toivoa on, että kurssi on muuttumassa…

Jos miettii, niin kaikki tämä nykyinen touhu ja kierre sai oikeastaan alkunsa maaliskuussa 2023 ja noista Nagelsmannin potkuista. Sen jälkeen Bayern on valmentajienkin osalta joutunut sellaiseen kierteeseen, että oksat pois. Tein tuossa pieniä laskutoimituksia, että paljon Bayern onkaan viimeisen 1,5 vuoden aikana käyttänyt päävalmentajiin (Nagelsmann, Tuchel, Kompany) ja heidän taustatiimeihinsä rahaa. Nagelsmann hankittiin aikanaa ME-summalla €25M ja hänelle maksettiin kahden kauden ajalta n. €8-9M palkkaa. Jo tämä itsessään tekee +€40M, joka vedettiin lopulta viemäristä alas.

Siihen päälle vielä Nagelsmannin taustatiimin palkat ja kaikille maksettu kompensaatio sopimuksen purusta ja puhutaan varmastikin jo n. €50M summasta. Tuchelin vuosipalkka oli huhujen mukaan n. €12M luokkaa, plus se summa, mitä hänelle viime keväänä maksettiin niistä parin kuukauden 'palomieshommista'. Siihen päälle Tuchelin taustatiimin palkat ja kaikille maksettava palkkakompensaatio erosta (jossa Tuchel vedätti Bayern-johtoa täysin, koska sai varmistettu itselleen palkkasummansa suuruisen kompensaation).

Hyvä asia, että tätä ilmeisesti tarvitse maksaa yhdessä köntsässä, vaan se maksetaan normaaleina palkkakuluina ensi kauden ajan, kunnes Tuchelin sopimus kesällä 2025 loppuu. Tähän kaikkeen on viimeisen n. 1,5 vuoden aikan kulunut siis noin €80M, kun mukaan lasketaan jo nuo Tuchelin & co.n ensi kauden kompensaatiot. Sitten vielä Burnelylle maksettu €10,5M summa Kompanysta ja hänen tiiminsä kustannukset niin ensi kesänä nämä kustannukset kolmesta valmenstajasta ja heidän tiimeistää ovat maksaneet hyvän matkaan päälle +€90M luokkaa…tämä kaikki siis vain parin vuoden otannalla.

Puhutaan ihan älyttömistä summista, noilla rahoillahan olisi herranjestas saanu hommattua yhden eliittiluokan pelimiehen! Ja silti valmentajia vaihdetaan kuin boksereita ja tuo umpiheikko urheilujohtaminen valmennus saralla iskee myös rajusti Bayernin talouteen ja mahdollisuuksiin juuri esim. siirtomarkkinoilla. Pelaajia kun ei saada myytyä, niin sitten vielä tällaista perseilyä ja typeriä extra-kuluja valmennusasioissa lisätaakkana…

OSA 1/6...
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Kyllä kaikki tämä sai alkunsa Salihamidzicin UTJ-kaudella ja Kahnin TJ-kaudella, joka syöksi Bayernin tähän kierteeseen, vaikka sormella osoittelu yhtä tai kahta henkilö kohtaan ei olekaan ihan niin mustavalkoista tai reilua, niin tulee tuollaisten johtajapositioiden kanssa myös se vastuu asioista. Joo, siellä on 'Brazzon' UTJ-kaudella edelleen se Sextuple (huom. silloin KHR oli vielä TJ ja puti lankoja käsissään), mutta nyt jälkikäteen ajateltuna tuntuu, että tuo kaikki Bayernin maltilliset perusrakenteet ja seuran pitkän ajana tulevaisuus uhrattiin syöksymään vuosien alakuloon tavallaan tuon yhden hyvän kauden ja pikavoittotäysosuman takia.

Tarkastelin hieman noita Brazzon UTJ-kauden työnjälkiä ja vuosien 2019-23 välisenä aikana, Brazzo hommasi Bayerniin yhteensä 27 pelaajaa, joista 23 on jo lähtenyt pois seurasta. Ainoastaan neljä pelaaja Brazzon hankinnoista tuolta ajalta on vielä seurassa mukana. Ja noidenkaan neljän pelaajan kohdalla rekordi ja heidän suorittamisensa seurassa ei ole mitenkään mairittelevaa luokkaa: Sané= pettymys isossa kuvassa ja hyvin ailahteleva, Upamecano= ailahtelua ja pettymys isoissa peleissä, Ulreich= haku 2.BuLista lämmittämään penkkiä ja eläke lähestyy, Tel= ainoa hyvä ja onnistunut hankinta, ja lupaava tulevaisuuden peluri.

Nyt De Ligtin ja Mazraouin myyntien jälkeen, tuosta Brazzon toissa kauden 2022-2023 "super-siirtoikkunasta", jossa rahaa törsättiin liki €150 miljoonaa, on seurassa jäljellä tätä nykyä enää vain Tel…siis kaikki muut hankitut pelaajat on jo alle kahdessa vuodessa myyty pois ja eteenpäin(!) Kertonee taas jotain hyvin oleellisesta tuosta Brazzonkin suorittamisesta ja urheilujohtamisesta, ja kysymyksiä herää miksi hänen ostamansa pelaajat eivät seurassa kovin kauaa viihdy tai pysy…miten luot pysyvyyttä tai mitään jatkumoa tuollaisessa ympäristössä, jossa pelaajat eivät viihdy seurassa kahta kautta pidempään? Ja vielä kun näiden useiden pelaajien kohdalla pystyy sanomaan ihan suoraan, että myynti johtui siitä, että otteet eivät vain olleet riittäviä. Tähän päälle tuo jatkuva valmentajarumba ja erilaiset pelifilosofiat luomaan epästabiiliutta, niin kyllä Brazzo epäonnistui todella pahasti luomaan seuralle vahvan tukirangan. Ja ilman vahvaa tukirankaa, mikään menestys ei ole mahdollista.

Kyllähän tämä kädenjälki on kiistatonta kuraa. Brazzon hankkimat pelaajat eivät - syystä tai toisesta - pysy seurassa ja monen taso on todettu hyvin piakkoin riittämättömäksi tai kokoonpanossa ei vain ole nähty paikkaa. Näiden surkeiden pelaajarekryjen lisäksi, kun on tuo sekoilu valmentajarintamalla (Nagelsmannin älyttömät potkut vika niitti arkkuun), monien seuran avainhahmojen suututtaminen viime vuosina ja "savustaminen ulos" epäkunnioittavalla käytöksellä (mm. Flick, pitkäaikainen kakkoskoutsi Gerland, Lewa, Alaba), nuo älyttömät jatkopahvit tietyille kavereille vuonna 2021 muutamien kuukausien 'suonenvedon' jälkeen jne.

Niin kyllä tässä on Brazzon ja Kahnin jäljiltä sellainen soppa, että huhhuh. Nuo älyttömät jatkopahvit ovat jopa se kaikista rajuin virhe, koska ne hidastavat ja vaikeuttavat Bayernin joukkueen kasaamista vielä hyvin hyvin pitkään, ja vaikeuttivat jo viime kesänä, kun Bayern yritti tätä 'deadwoodia' kupata laitojen yli. Ja vielä ehkä vähän paremmin avaten, miten kaikki alkoi Brazzon UTJ-kaudella menemään päin p:eetä, niin kyse ei ole pelkästään noista pöyristyttävistä sopimuksista ja palkkarakenteen tuhoamisesta, vaan isommassa kuvassa koko Bayernin joukkueen hierarkian "tuhoamisesta" ja myrkyttämisestä.

Myös Rummenigge antoi taannoin keväällä kritiikkiä tuosta, miten hänen johtaja-aikanaan Bayernissa oli selkeä hierakia ja johtajuus-struktuuri joukkueen keskuudessa, esim 2020: Neuer maalissa, Alaba takalinjassa, Thiago keskikentällä ja Müller/Lewa duo hyökkäyksessä. Ja tästä selkeästi hierarkiasta luopumista, joka johti tuohon sekavaan vesivellimäiseen tilanteeseen viime kausina Brazzon johdolla, Rummenigge kritisoi vahvasti ja näki sen yhtenä keskeisenä elementtinä siihen, että homma alkoi mennä metsään. Joukkueen keskuudesta on viime vuosina puuttunut selkeä takavuosien tyyppinen johto-hierarkia (2020 em. kaverit; ennen sitä Ribery, Robben, Lahm, Alonso, Schweini jne.), koska noita saappaita yritettiin täyttää pelaajille, jotka eivät siihen kyenneet.

Brazzo osaltaan panosti vääriin pelaajiin ja yritti kasata sitä joukkueen ydintä ja luoda hierarkiaa väärien pelaajien (2020.v jälkeen Goretzka, Kimmich, Sané, Coman, Gnabry) ympärille, ja tämä oli iso virhe. Annettiin liian isot sopimukset ja liian iso johtopositio joukkueen sisältä yksinkertaisesti liian monelle väärälle pelaajalle, joka ei sellaista paikkaa ansainnut tai ollut lopulta kykenevä niihin (Lahm, Ribery, Robben, Schweini etc.) saappaisiin todellisuudessa astumaan, joka johti heikkoon ja toksiseen johtajuuteen joukkueen sisällä sekö moniin muihin onglemiin ja ilmapiirin myrkyllistymiseen. Se on iso syy, miksi viime vuosina mikään peliliike, valmennusvaihdokset, rotaatiopelaajien myymiset ja hankittan tai seuran johtohahmojen vaihtaminen ei ole auttanut, koska se joukkueen ydin ja hierarkia on ollut mätä ja vääränlainen. Tämä vääriin 'ydinpelaajiin' panostaminen, joka pitkälti aiheutti tuon ison negatiivisen lumipallo-efektin monien muiden asioiden suhteen, lienee Salihamidzicin Bayern-UTJ aikakauden suurin virhe.


Näiden isojen palkkojen ohella, pelaajille annettiin jatkuvasti Brazzon UTJ-kaudella enemmän ja enemmän valtaa (tiettyjä kavereita ylennettiin kapteenistoon saakka ja ilmeisesti neste nousi päähän), pelaajien annettiin nousta liian suurelle jalustalle arvostelun yläpuolelle (ehkä osin tuon 2020-sextuplen tuoman glorian takia, seuran johtotahto eivät uskaltaneet enää kyseenalaistaa?) ja ilmapiiristä kehkeytyi kaikin puolin myrkyllinen, vääristynyt ja sairas. Lopulta edes valmentajat eivät saaneet tuota porukkaa kuriin, vaan jotkut pelaajat kuvittelivat olevansa valmentajan ja tuon joukkueen sisäisen hierakin yläpuolella tuon sairastuneen ympäristön vuoksi.

Tämän sai huomata ensin Nagelsmann (jolla oli suuria vaikeuksia hallita tuota joukkuetta, tyytymättömyys purkautui juuri ennen potkuja ulos sen myyrän vuotaminen sulkeisten muodossa yms.) ja viimeisimpänä myös Tuchelin huhuttiin vahvasti huomanneen, että tuota joukkuetta ja sen nykyistä 'valtarakenteita' on hyvin hyvin vaikea manageroida. Näissä julkisuuteen tulleissa "huhuissa" toki aina ehkä sitä matkan varrella olevaa värikynää on, mutta näin sankan ja monesta eri lähteestä tulleen savun takia, voidaan myös varmasti todeta ikoninen: "ei sauva ilman tulta".

Nagelsmannin aikana joukkueen sisällä kuohui myös rajusti ja joukkuetta oli hyvin vaikea saada haltuun. Ennen potkuja oli se episodi, jossa Mané oli täräyttänyt Sanén huulen auki ja sen PSG-pelin jälkeen Manén on (monesta eri lähteestä) huhuttu pelin jälkeen kopissa haastaneen Nagelsmannin ja hänen auktoriteettinsä hyvin vahvasti (jopa äärettömän äänekkäällä ja aggressiivisella tavalla) koko joukkueen edessä ja Nagelsmannin on huhuttu olleen jopa "pelokkaan näköinen" tuossa tilanteessa. Mané käytännössä teki itsestään valmentajaa suuremman tuossa paikassa, ei tiennyt paikkaansa suhteessa valmentajaan ja käytännössä yritti (osien onnistuenkin) romuttaa Nagelsmannin auktoriteetin kaikkien joukkuekaverien silmissä. Kyse oli siitä, että kun Mané ei ollut saanut edeltävinä viikkoina juurikaan peliaikaa, eikä myöskään tuossa PSG-pelissä tullut 10-15 min enemään vastuuta. Noh, tuon viikonlopun pelissä Mané oli sitten ekaa kertaa avauksessa pitkiin aikoihin ja pelasikin täyden pelin…

Totta kai tuollaiset yhteenotot ja 'kiehumiset' myös kuuluvat tuolle tasolle, niitä on jopa aika ajoin toivottavaakin nähdä (Bayernissa aikanaan Riberyn ja Robbenin kahakka jne.), koska se osoittaa intohimoa jne. Mutta tällainen jatkuva vääristynyt pelaajan ja valmentajan välinen suhde ja asema sekä käytös, niin kyllä se kielii jostain pahoista ongelmista. Pelaajista etenkin Goretzka useampaankin kertaan löi ihan suoraan painetta Nagelsmannille median välityksellä, että "nyt minä olen pelikunnossa ja voin pelata" -hengessä, mikä ei mielestäni ole A) oikein, B) pelaajan tehtävä lyödä valmentajalle tuolla tavoin painetta ja unohtaa paikkansa valmentajaan nähden ja C) luoda täten turhaa draamaa ja kaaosta joukkueen ympärille tuomalla tuo tyytyömättömyys tuolla tavoin julki haastaen valmentaja peluutuspäätöksistä.

Joku tuollainen "tauti" pääsi vuosien aikana sairastuttamaan Bayernin koppia ja luomaan tuollaisen täysin epäterveen toimintakulttuurin. Ja totta kai tässäkin tilanteessa Sadio Mané vastaa lopulta itse omista teoistaan ja sanoistaan, enkä nyt yritä vierittää suoranaisesta syytä hänen käytöksestään joidenkin näiden muiden vuosia seurassa olleiden "johtavien" pelaajien harteille. Mutta näiden "johtavien" pelaajien vahvivuorolla (vaiko pikemmin heidän johdolla?), jonkunlainen tuollainen kulttuuri pääsi pesiytymään vuosien saatossa Bayerniin, jossa tuollainen nähty toksinen käytös ja "kapinahenki" (kun kuviteltiin olevan valmentajaa suurempi ja mahtavampi) pääsi leviämään Bayernin pukukoppiin ja siitä tulikin yht äkkiä "normaalia" ja eri auktoriteettitahojen väliset suhtee sumenivat pahemman kerran.

Totta kai näissä tullaan aina myös valmentajan johtamisykyihin ja siihen kuuluisaan "karaktäärin" vahvuuteen, mutta ei tällainen käytös tervettä ja normaalia ole, että hierakira on noin pahasti rikki, että tällaista epätervettä valmentajan kyseenalaistamista nähdään näin voimakkaasti ja siinä määrin, että joukkueen managerointi ulee liki mahdottomaksi ja lopulta vuodetaan jopa joukkueen sisäisiä tietoja ulos. Hierarkian pitää olla selvä ja pelaajien pitää tietää paikkansa ja asemansa suhteessa valmentajaan. Valmentaja on lopulta se pomo ja tämä suhde alkoi noiden pelaajien kasvaneen vaikutusvallan myötä Bayernissa vääristymään pahemman kerran Bayernissa ja lopulta edes Tuchelin kaltainen vahvan luoteen ja karisman omaava valmentaja ei saanut ryhmää kasaan ja hierakia luotua terveeksi ja selkeäksi, koska pohjalla oli se Brazzon (mm. mammuttisopimusten mukana) luoma epäterve joukkueen sisäinen rakenne.

Ja syyttämättä nyt tästä kaikesta yhtä tai kahta henkilöä, mutta raadollinen fakta on se, että tämä kaikki edellä mainittu, pääsi tapahtumaan ja kehittymään nähdyn kaltaiseksi tilanteeksi, juuri Salihamidzin urheilujohtaja-aikakaudella. Siihen päälle vielä oman junioriakatemian näivettyminen ja edustuksen ja akatemian välisen suhteen katkeaminen Brazzon aikana jne. jne. Itse tuppaan aina antamaan näissä tilanteissa - tietyllä tapaa - 'alaisille' sen synninpäästön, koska Salihamidzin on nuo pelaajat vuosien varrella joukkueeseen hankkinut, hän on ne sopimukset tehnyt, hän on valmentajat palkannut, eli lopulta se yhteistyötä tekevä ryhmä ruohonjuuritasolle on Salihamidzicin luoma ja rakentama, jossa on hänen valitsemat ihmiset työskentelemässä. Hänen tehtävänsä on johtaa sitä hyvin laajaa isoa kuvaa ja koko urheilupuolta kaikkinensa sekä varmistaa sen joka ikiselle tasolle terve, optimaalinen ja laadukas toimintaympäristö oikeilla päätöksillä, rekrytoinneilla, isojen toimintamallien luomisella sekä sopimusten ja muiden valintojen kautta muovatuilla hierarkioilla.

Paska valuu aina alaspäin, paska johtaminen valuu aina alaspäin myrkyttäen alemmat tasot ja lopulta se ruohonjuuritason toiminta on juuri sellaista, kuin mitä se johtaminen on. Sen takia niillä 'Johtaja' -tittelin omaavilla on kait myös se kohtuu muhkea palkka, koska siinä vaa'an toisella puolen on se sellainen asia, kuin vastuu asioista. Ja kyllä Salihamidzic Bayernin viimeisen 6-7 vuoden urheilujohtajana täten lopulta kantaa sen vastuun siitä, millaiseksi tuo urheilupuolen toiminta lopulta muodostui ja miksi se päästi sairastumaan noin pahoin.

Olli Kahn kokemattomana ja, jos on Uli Hoenessia uskominen, niin myös 'osaamattomana', toimitusjohtajana sitten siunasi kaiken tuon toiminnan ja antoi ne taloudelliset raamit kiihdyttää autoa entistä kovempaa kohti betoniseinää ja aitiopaikalta katseli Brazzon aisaparina, kun kaikki tuo tapahtuu. Vahvojen huhujen mukaan Bayern olisi jopa ollut Brazzon ja Kahinin johdolla valmis pari vuotta takaperin lähtemään mukaan tuohon muiden seurojen tapaiseen velanottoon, joka on ei todellakaan ole Bayernin tapaista ja noiden huhujen mukaan Uli olisi eläkepäiviltään kulisseista joutunut jyrähtämään ja vetämään käsijarrua poikien touhuile, että "ei muuten lähdetä". Bayern on ollut vuodesta 2015 saakka velaton seura, joka rahoittaa itse oman toimintansa, joten nuo huhut voisivat entisestään tukea sitä näkemystä, että Hoeness ei luottanut siihen, että Kahn TJ:nä todellakaan on oikea henkilö johtamaan Bayernia, jos tuollaisia on suunnitellut. Tuo velanotto nimittäin on sellainen kierre, mihin Bayernin ei tule ikinä kuuna päivänä lähteä ja tuollaiset suunnitelmat ovat hyvin voineet olla sellaisia, jotka ovat ennestään rapauttaneet Ulin luottamusta Kahn/Brazzo kaksikkoon ja heidän kykyynsä johtaa Bayernia.

Olisiko tämä viime vuosien kehityskulku, joka vain paheni pahenemistaan viimeisen 2-3.v aikana, kun K-H Rummenigge vaihtui Kahniin, ollut estettävissä, jos KHR olisi ollut edelleen toimitusjohtaja? Aina voidaan toki vedota niihin pyttyihin ja siihen 'Sextupleen' ja fantsutella sillä hamaan tappiin saakka, joka on totta kai hieno saavutus, Guardiolan Barcan ohella historian toinen kuuden pytyn jengi jne. jne. ja pitää Brazzo jonain GOAT-urheilujohtajan, mutta nuo pytyt ovat niin kapea tapa katsoa koko tuota Brazzin UTJ-kautta ja jättää tuo kaikki muu huomioitta. Pitää avartaa perspektiiviä ja katsoa kaikkea tuota muuta, mitä Salihamidzic sai UTJ-kaudellaan aikaan.

Tämän takia voidaankin palata tuohon hieman aiemmin esitämääni toteamukseen, miten tuntuu, että kaikki tuo Bayernin urheilupuolen pohja ja tulevaisuuden perustukset tavallaan uhrattiin sen takia ja tähden, että saatiin yksi tuo pikavoittoa. Sillä voidaan toki fantsutella 25 vuoden päästäkin, "että muistatteko silloin 2020…" ja ei siinä mitään, fantusellaan vaan, mutta lopulta Brazzon UTJ-kaudelta ei Bayernissa jäänyt kuin savuavat rauniot ja tuon neljän vuoden takainen pikavoittonostaligan fiilistely, jonka tähden uhrattiin koko urheilutoiminnan pohja pois pitkäksi aikaa tulevaisuuteen. Lopulta - kärjistetysti - seura taantui Brazzon johdolla 10 vuotta taaksepäin ja hän loi sellaisen sekamelskatilan, että se hänen työnsä vaikeuttaa ja kahlitsee vielä hänen seuraajiensakin, Eberln ja Freundin, työtä vuosiksi eteenpäin (--> tämän kaksikon pitää pienentää Bayernin palkkakuluja 20-25%, ei voida myydä deadwoodia poispäin koska isot sopimukset, joka tarkoittaa sitä, että kaikkia haluttuja pelaajia ja peliliikkeitä ei voida toteuttaa eli Eberl ja Freund eivät voi täysimääräisesti toteuttaa haluamaansa visiota, koska Brazzon taakkan oleva menneisyys kahlitsee jne.).

Se, onko Eberl/Freund kaksikko lopulta se oikea duo johtamaan Bayernin urheilupuolta, selviää aikaisintaan vasta joskus 2-3 vuoden päästä, kun voidaan alkaa vetää ekoja johtopäätöksiä herrojen toimista ja urheilustrategiasta. Mutta se on kyllä jo nyt selvää, että Brazzo/Kahn kaksikko ei se oikea parivaljakko ollut ja kyllä heidät piti joillain uusilla kavereilla korvata, koska tuon parivaljakon johdolla olisi jysätetty täysiä päin betoniseinää.

Ja näitä epäterveitä valtarakenteita tässä on nyt Eberln ja Kompanyn johdolla tunnistettu ja alettu purkamaan (työ joka tulee kestämään pitkään) ja llähdetty heidän johdollaan luomaan Bayerniin sitä uutta terveempään toimintakulttuuria ja hierarkiaa joukkueen sisälle, joka antaisi myös aina päävalmentajalle ja hänen tiimilleen, eli tässä tapauksessa Kompanylle, paremmat saumat onnistua. Tämän takia Eberlelle pitää myös antaa aikaa, hänen tilannettaan ja realiteetteja pitää ymmärtää ja olla ennen kaikkea maltillinen, koska: tällaiset muutosprosessit ja perusteelliset korjaukset ottavat aina oman aikansa. Pitää ymmärtää, että tässä tulee kestämään vuosia ennen kuin Bayern on sen halutun uuden pohjan tälle urheilupuolelle saanut rakennettua ja tuo joukkuekin näyttää rakenteeltaan ja hierarkialtaan sellaiselta, kuin Eberl (& Freund) on sen visioinut. Jotkut totaaliset joukkueen 'rebuildit' ja kymmenkunta pelaajan vaihtaminen yhden ikkunan aikana oli täyttä absurdia utopiaa, vailla realiteetteja

Eberl on nyt ollut seurassa hieman vajaat puoli vuotta ja muutos- ja puhdistusprosessi on laitettu urakalla käyntiin, jotta Bayern saavuttaa taas terveen ha hyvän hierarkian ja rakenteen, joka luo vahvan pohjan taas tulevaisuudelle. Tuo pohja, joka Brazzon ja Kahnin aikana syötiin pala palalta pois. Tähän saakka ja tässä ajassa Eberl on hurjassa paikassa tehnyt voitavansa ja hyvää jälkeä kaikkeen nähden. Ottaen huomioon, miten Eberln tasoinen äärettömän rutinoitunut ja karaistunut urheilujohtajakin on olltu tulleessaan Bayerniin (olosuhteet ja kaikki seuran nykytila jne.) osittain jopa mankelissa ja helisemässä, niin ei voi kuvitellakaan missä pyörityksessä, joku noviisi-keltanokka olisi tämän kaiken keskellä ollut. Eberlellä on ollut töyssyjä tässä matkan alussa (mm. tuo sekava valmentajarekry), mutta olosuhteet ovat myös olleet siinä ympärillä aika maximaalisen tukalat.

Siihen nähden tämä muutosprosessi on polkaistu käyntiin hyvällä tavalla ja se Eberln visio alkaa pikkuhiljaa rakentua konkretiaksi ja uudeksi vankaksi peruspohjaksi koko Bayernin urheilutoiminnalle. Tulevaisuuden ydinrunko ja selkänoja näyttää jo erittäin lupaavalta, kun otetaan huomioon myös nuo muualla tällä hetkellä lainassa olevat talentit --> Musiala (21.v, AM); Olise (23.v, RW); Pavlovic (20.v, DM); Tel (19.v, LW); Wanner (19.v, AM); Fernández (18.v, DM); Aznou (18.v, LB); Irankunda (18.v, RW); Zvonarek (19.v, AM); Ibrahimovic (19.v, AM). Vuoden päästä Bayern tulee myös varmasti käymään hurjan väännön kaikkien muiden huippuseurojen kanssa Wirtzistä ja hänen lisäämisensä vielä tuohon sekoitukseen - vaikkakin ehkä osin epärealistista tähtitieteellinen hintalappu huomioiden - olisi kirsikka kakun päälle

Freund on myös tehnyt todella vahvaa työtä toistaiseksi omien juniorien ja kampuksen suhteen, sekä tiivistänyt edustuksen ja kampuksen välistä yhteistyötä roimasti. Etenkin, kun Brazzon jäljiltä tuo yhteys oli likipitäen olematon ja poikki. Jo viime syksynä Freund palkkasi Richard Kitchbichlerin talenttikoordinaattoriksi huolehtimaan lainalla olevien pelaajien kehityksestä ja tuesta (Brazzon aikana lainalle lähetetyt pelaajat olivat enemmän oman onnensa nojassa), palkkasi Maricin kampuksen valmennuspäälliköksi (työ, jossa Maric jatkaa nykyisen edustuksen apuvalmentajan pestinsä ohessa), sekä on tuonut kampukselle jo hyvän määrän todella lahjakkaita nuori talentteja (kärjet Jonah Kusi-Asare, Noah Codjo-Evora ja Gibson Nana Adu; kympit Maurice Krattenmacher ja Guido Della Rovere; laitapakki Chivano Wijksin).

Kovan jutun tästä tekee se, että Freund on onnistunut houkuttelemaan näin isoja talentteja ympäri Eurooppaa, kuin pelkkiä saksalaisia lahjakkuuksia. Bayern on nyt Freundin johdolla muutenkin tiivistänyt ennestään paljon intensiivisemmin tuota junioriputkea ja edustuksen välistä yhteyttä, ja haluaa tuottaa jatkossa paljon enemmän pelaajia oman junioritoiminnan kautta (mm. Pavlovicin ja Stanisicin lisäksi). Tiivistynyt yhteistyö on alkanut jo näkymään kampukselle, monien kampuksen kovimpien talenttien treenaten enemmän edustuksen kanssa ja seuraavat kampuksen kärkitalentit ovat valmiita ottamaan seuraavan askeleen tulevalla kaudella ja saamaan peliminuutteja (mm. Irankunda, Javier Fernández, Adam Aznou, Adin Licina, Noël Aséko Nkili, Jonathan Asp-Jensen). Kampuksen, sen ja edustuksen välisen yhteistyön ja oman junioritoiminnan elvyttäminen Brazzon urheilukauden aiheuttaneelta näivettymiseltä oli Bayern-johdon yksi pääasioista, joka Freundin palkkaamisessa painoi.

Siirrot 2024/2025: - €67,20 milj. tappiolla (*elokuun alku)

- Ulos: + €102,20M
- Thomas Tuchel (HC) ,,,,,,,,,,,,,,,,, ----> ,,,,,,??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €12,00M (*kompensaatio erosta)
- Noussair Mazraoui (RB)
,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,Man. United (ENG) ,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €15,00M
- Bouna Sarr (RB) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €0,00M
- Matthijs de Ligt (CB) ,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,Man. United (ENG) ,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €45,00M
- Eric M. Choupo-Moting (ST) ,,,,,,----> ,,,,,,??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €0,00M
*- Lainapelaajat & muut ,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,XXX ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €8,45M
*- Malik Tillman (AM) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,,PSV Eindhoven (NED) ,,,,,,*** ,,,,,,+ €12,50M (*Osto-option aktivointi)
*- Joshua Zirkzee (ST)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,,Man. United (ENG) ,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €21,25M (*50 %:n myyntilauseke)

+ Sisään: - €169,40M
- Vincent Kompany (HC) ,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Burnley (ENG) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €10,50M
- Hiroki Itõ (CB) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Stuttgart (GER) ,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €23,50M
- João Palhinha (DM) ,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Fulham (ENG) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €51,00M
- Michael Olise (RW) ,,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Crystal Palace (ENG) ,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €53,00M
- Nestory Irankunda (RW) ,,,,,,<---- ,,,,,,Adelaide United (AUS) ,,,,,,*** ,,,,,,- €3,40M
*- Junioripelaajat ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,XXX ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €3,00M
*- Bryan Zaragoza (LW) ,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Granada (ESP) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €13,00M (*pelkkä siirtomaksu)

Tämä siirtolista tulee vielä varmasti elämään tulevan kuukauden aikana kumpaankin suuntaan. Olise, Palhina, Itõ tietysti ne ns. aidot uudet pelaajat, mutta itse lasken kyllä tietyllä tapaa myös lainalta palaavan Stanisicin sekä tammikuussa tulleen Boeyn (koko kevät loukkaantuneena) uusiksi vahvistuksiksi, jotka tuovat sitä kaivattua "uutta sysäystä" joukkueeseen. Tietyllä tapaa lasken itse myös Telin siinä mielessä "uudeksi" vahvistukseksi, koska uskon hänen ottavan tulevalla kaudella entistä suurempaa vastuuta tuosta nykyisestä 'jokeri' roolistaan ja kamppailevan entistä paremmin avauksen paikasta, jolloin hänkin olisi tietyllä tapaa "uusi" kasvo tuohon usein pelaavaan ns. 'vakiokokoonpanoon' ja ydinryhmään, ja sitä kautta tuomaan myös sellaista tiettyä uutta raikkattua ja potkua siihen viime kausien osin ummehtuneeseen laituriosastoon.

OSA 2/6...
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Nyt kun Simonsin lisäksi myöskään Doué ei valinnut Bayernia, niin tulopuolella kaikkein vahviten tyrkyllä on Leverkusenin Jonathan Tah, CB (n. €25-30M). Tahn hankinta on käytännössä riippuvainen de Ligtin lähdöstä, mutta huhujen mukaan Tahn hankinnasta ei ole Bayern-johdossakaan täyttä yksimielisyyttä (kaikki eivät ole hänestä vakuuttuneita). Ja nyt kun Douékaan ei tule ja Bayernilla ei taida Simonsin ja Douén jälkeen olla ketään C-suunnitelmaa (taisi olla Barcaan menevä Olmo, joten pikemminkin nyt siis 'Plan D'?), niin tuo Comanin myynti pitäisi laittaa jäihin, nyt siinä ei enää olisi mitään järkeä heikentää rosteria, kun ketään ei saada tilalle. Coman on edelleen parhaimmillaan laatupelaaja ja jos ketään ei enää tule sisään, niin paljon järkevämpää on edelleen pitää sitten Coman rosterissa vuoden verran, koska kunnossa ollessaan on edelleen apu (isokin sellainen) joukkueelle ja tarjoaa eri varitaatioita (on mm. joukkueen ainoa leveydessä pelaava 'puhdas' laitauhka, jonka vahvuudet hyökkäyksessä ovat nimenomaan laita-, eivätkä enemmän keskikaistoilla liki kaikkien muiden hyökkääjien - Musiala, Olise, Sané, Gnabry, Tel, Müller - tavoin).

Kohtalaisen turhauttavaa ja karvasta, että Bayern käyttii Simonsin ja Douén hankkimiseen jonkun 3-4 kk aikaa ja käteen jäi kummastakin lopulta tyhjä arpa. Tällaista tämä toki välillä on, mutta katseet kääntyvät myös Eberleen ja hänen nevottelu- yms. taktiikoihinsa…tätä voi kuorrutella ihan miten paljon tahtoo, mutta miten Bayern ei onnistunut lopulta vakuuttamaan kumpaakaan Simonsista tai Douésta? Ja huom. Bayern ei hävinnyt noita hankintakilpailuita millekään Realille, vaan PSG:lle ja Leipzigille. Toki Eberln työ on haastavampi vakuutella pelaajat, koska Brazzon liki ainoa neuvottelutaktiikka oli vain lyödä iso rahatukku nenän eteen ja that's it, joka on johyanut koko nykyiseen sotkuun.

Salihamidzic ei todellakaan ollut se oikea urheilujohtaja Bayernille pitkällä tähtäimellä, mutta kyllä tätä Eberln ja Freundinkin työtä on myös aidosti tarkasteltava nyt ikkunan lähestyttyä loppuaan, todella kriittisesti: Daviesin annetaan lähteä ilmaiseksi, Mazraoui korvattiin Stanisicilla, de Ligt korvataan Tah:lla, ollaan lähettämässä Coman lainalle (!?!?), Simons/Doué antoivat rukkaset, ei saada ulostettua kallista 'deadwoodia' (mm. Gnabry/Goretzka jatkavat), ei ketään Choupon korvaajaa varakärjeksi…puhumattakaan tuosta kevään aivan katastrofaalisen onnettomasta valmentajarekrystä, jossa päädyttiin johonkin 5.vaihtoehtona olevaan Kompanyyn ja rukkasia tuli myös silloin vasemmalta ja oikealta.

Palhinha antoi suostumuksena Bayernille jo 12 kk sitten, Olise on toki huippuhaku, mutta yksinään ei likimainkaan riittävä…äärettömän kyseenalaista ja kiistanalaista toimintaa, johon pitää suhtautua kyllä aidosti hyvin kriittisesti. Siivottava sotku on iso, jota ei yhden kesän aikan siivota, mutta silti…se tavoite on kuitenkin ollut saada enemmän muutosta aikaan ja tässä ei olla toistaiseksi onnistuttu, ja se on se asia, mitä pitää tarkastella kriittisesti, eikä peläkstään mennä osin laiskasti sen selityksen taakse, että "nämä rebuildit ottavat aina enemmän aikaa". Tämän johdosta uskon vahvasti, että ne samat ongelmat siellä tulevat edelleen tulevan kauden aikana näkymään, koska muutos on niin minimaalista. Toki: ikkunaa on vielä jäljellä pari viikkoa, joten odotetaan nyt sen "lopullisen" tuomion kanssa siihen saakka ja katsotaan syyskun eka päivä, mikä tilanne onkaan…Ja, jos päätargetteja ei nyt saaty, niin ei myöskään välttämättä kannata paskoa housuunsa ja mällätä sitä +€50M johonkin D-luokan heikohkoon vaihoehtoon paineen alla.

Tulopuolella saattaisi olla vielä tulossa joku halvahko kärkipelaaja Choupon tilalle, mutta viimeisimpien huhujen mukaan tämänkän suhteen ei mitään konkreettisia virityksiä ole, vaan Bayern saattaa lähteä tuon yhden hyökkäävän pelaajan hankkimisen jälkeen kauteen ja Tel saa isoa ruutua Kanen tuuraajaana piikissä. Joukkuetta on jo onnistuttu vahvistamaan erittäin vahvasti juuri niillä positioilla, missä tarvetta olikin. Jo pelkästään etenkin duo Palhinha/Olise on sellainen, joka nostaa joukkueen tasoa huomattavalla tavalla.

Itse pohdin ennen kesän alkua Bayernin mahdollista hankintalistaa seuraavanlaiseksi, eli sisään pitäisi tuoda ehdottomasti se uusi eliitti kutospaikan pelaaja (*Palhinha check), kaksi laituria joista yksi vasenjalkainen oikealaituri ja luokkaa 'eliitti' ja toinen luokkaa 'laadukas varamies' (*Olise check, tuleeko vielä joku???), vasenjalkainen pakki (CB/LB) eli Lucasin korvaaja takalinjaan (*Itõ check) sekä vielä se Choupon korvaaja varakärjeksi ja yksi pallollisempi pelintekijä keskikenttäpelaaja, koska nyt tilanne on se, että jos Pavlovic loukkaantuu, niin Bayernin keskikentällä ei tällöin ole juurikaan pelintekovoimaa, vaan vedetään jollain ihan puhtaalla 'destroyer' duolla Palhinha-Laimer.

Eikä Pavlovic muutenkaan voi yksin pelata kaudessa jotain +50 peliä, eikä hänen varaansa voi laskea yksinään tuota pelintekijän viittaa, vaan kyllä siinä kokoonpanossa pitää olla vähintään toinen enemmän sellainen pelintekijäprofiili, jonka kanssa vastuuta jaetaan, tulee loukkaantumisia, poissaoloja yms. Jos Kimmich jatkaa, niin tällöin tämänkin asia olisi toki osaltaan ratkaisu, vaikka tuollainen Douén (laituri, kymppi, pivot) kaltainen monipuolinen pelaaja olisi auttanut ja antanut entistä enemmän mahdollisuuksia, mahdollisesti toimien Pavlovicin ja Kimmichin hätäpaikkona. Ainahan on toki mahdollista pudottaa myös Musiala alemmas tuomaan pallollisuutta, jos pakottava tarve on.

Yksi suurimmista kehityskohteista kesän aikana olisi kuitenkin pitänyt olla tuon keskikentän teknisyyden ja pallollisen taitotason nostaminen, joka on ollut aivan riittämätöntä (Kimmichin takana) viimeiset vuodet. Keskikentän uudelleenrakennus ja muutosprosessi ottaa kyllä aikansa, on jo nykyisellään hyvin kyseenalaista, voiko jollain Laimer/Goretzka duolla pelata Kompanyn haluamaa palloa.iki 10 vuotta sitten keskikentällä oli Alonso, Thiago, Vidal, Kroos, J.Rodriguez. About tuo oli se, mitä Brazzo UTJ-kautensa alussa aikanaan peri. Missä kunnossa keskikenttä taasen oli, kun Salihamidzic lähti: Kimmich, Goretzka, Gravenberch, Laimer, plus muut pikaisesti käyneet ja lähteneet 'sekoiluhankinnat', rosterissa ei ketään kutosta...kauas on tultu ja taannuttu Brazzon johdolla.


Tällöin ainoa kysymysmerkki olisi tuo Kanen varakärkihankinta Choupon tilalle. Tämä on mielestäni tarpeellinen profiili, koska Bayernin hyökkäys on tällä hetkellä liian yksipuolinen ja siitä puuttuu tuollainen fyysisempi target-uhka. Kuka sinne kärkeen heitetään, jos vastustaja bussittaa ja puolustaa tiiviisti ja näillä nykyisllä kikkalija-profiileilla ei saada sellaista puolustusta murrettua. Mieleen tulee toissakauden syksyltä Nagelsmannin alaisuudesta se Mönchengladbach-peli, kun Bayernilta puuttui tuolloin myös Lewan lähdön jälkeen tällaisempi fyysisempi kärkiuhka ja Nagelsmann joutui heittämään pelin lopussa de Ligtin pisimpänä kaverina sinne piikkiinn painimaan. Myös nyt kesällä pelatut EM-kisat osoittivat, että tällaiselle fyysisemmälle target-uhalle on myös käyttöä ja tarvetta (mm. Saksalla Füllkrug, Hollannilla Weghorst jne.). Tämän hankinnan ei mikään 'ökykallis' tarvitse olla, mutta joku tällainen erilainen profiili olisi mielestäni paikallaan.

Huhujen mukaan Telille oltaisiin tosiaan petaamassa nyt tuota Choupon paikkaa, eikä tämä hankinta nyt se kaikkein kriittisin tietenkään ole, vaan enemmänkin sellainen kokoonpanon taitovalikoimaa ns. 'laajentava' hankinta, jonka voi myös tuoda sisään sitten tammikuussakin. Tel on muutenkin pelaaja, jonka tulevaisuus saattaa olla enemmän vasemmalla laidalla 'inside forward' -roolissa, kuin puhtaana ysinä. Tel itsekin totesi keväällä, että juuri nyt urallaan, se mieluisin paikka on LW. Tel on tuolta paikalta paljon parempi tekemään niitä juoksuja ja täten ns. saapumaan niihin vaarallisiin tiloihin boxissa, kuin suoraan niiden tilojen miehittämisessä ysipaikalla. Sen takia, että itse näkisi Teliä peluutettavan ysinä, en ainakaan yksinään. 4-4-2/4-2-2-2 systeemissä kakkoskärkenä…ehkä. Telillä on paljon ominaisuuksia (haastokyky, kuljettaminen, paikkojen luonti jne.), jotka ovat jo eliitti nyt ja pystyy auttamaan joukkuetta, mutta se maalinteontehokkuus paikoissa ja kliinisyys…siinä on petrattavaa ja valtavasti. Sen takia tuo yksinäisen ysin paikka ei Telille - ainakaan vielä - sovi.

Mutta, jos tämä target-profiili jätetään hankkimatta, niin pahoin pelkään, että sen puuttuminen iskee jo syyskauden aikana, kun siellä piikissä viilettää, noh de Ligt varmaan myydään, niin kukas onkaan joukkueen seuraavaksi pisin kaveri? Tämä virhe tehtiin jo pari kautta sitten, kun lähdettiin Lewan jälkeen sillä pelkällä kikkakalusto-hyökkäyksellä ilman kunno ysiä. Ei nyt tehdä tuota samaa virhettä, vaikka eri miehet ovatkin nyt puikoissa, koska kyllähän hyvän organisaation merkki on myös se, että se joskus opittu tieto virheistä jää sinne organisaation sisälle käyttöön tulevaisuutta varten, eikä poistu yhden tai kahden lähtevän kaverin pään sisällä pois…

Yksi vaihtoehto on toki antaa syyskaudella monipuoliselle kroatialaistalentille, Vidovicille paikka yhtenä hyökkäyspaikkojen pelaajana juuri esim. stuntata piikissä (on monipuolinen: kymppi, vasen laita, ysi). Vidovic on tehnyt ison vaikutuksen nyt harkkakaudella ja näyttää kehittyneen lainapestillään isosti Zagrebissa. Todella hyvä ja 'ovelan' tatsin maalin edellä omaava maalintekijä sekä pienessä tilassa kontrolloimaan palloa, joka tekeekin hänestä vaarallisen kaverin aivan maalin edessä. Ja, koska varat ovat juuri nyt tiukassa ja Kompany näyttää tunnistaneen, että Teliä ei voi peluuttaa "yksinäisenä" ysinä piikissä, voi tämä Vidovicin kehitys ja tasonnosto sataa hyvällä tavalla Bayernin laariin.

Toki, jos Gnabry päätyykin jäämään, niin myös häntä voi kohtuu tehokkaalla tavalla varmastikin hyöydyntään piikissä valeysin roolissa, koska Gnabry on tätä nykyä huomattavasti laadukkaampi juuri kentän keskiosissa ja boxin tuntumassa, kuin laitakaistoilla. Kaikista puutteista ja taantumisestaan huolimatta, on Gnabry edelleen hyvän maalivainunsa ansiosta uhka ja Bayernin monipuolisimpia ja vaarallisimpia viimeistelijöitä aivan maalin läheisyydessä. Tämä Gnabryn jatkuva evoluutio ja siirtyminen entistä enemmän tuollaiseksi ysityyppiseksi boxi-uhaksi antaisi mahdollisuuden myös täten Telille kasvaa nyt siihen Gnabryn laitakaistalle avautuvaan 'inside forward' -rooliin, joka siihen avautuisi.

Lähtöpuolella kaivataan myös kipeästi tuloja tasoittelemaan tuota valtavaa menopuolta. Tämä siirtoikkunan olisi siis ihan tehtävissä, mutta se vaatii noiden tiettyjen pelaajien ulostamista. Bayernilla on tällä hetkellä sidottuna noin plus/miinus €200 miljoonaa kiinni seuraaviin kavereihin, joista noita tuloja voisi olla saatavilla ja joita on huhuttu pois: Matthijs de Ligt (€45-50M), Alphonso Davies (€25-30M), Leon Goretzka (€35-40M), Kingsley Coman (€45-50M) ja Serge Gnabry (€40-45M).


Myymällä edes muutama noista kavereista ja tasoittelemalla tuota tappiolukemaa täten edes jollain n. €80-90M summalla (esim. de Ligt €45-50M ja Goretzka €35-40M), niin olisi sekin jo iso juttu ja tällöin Bayernin tappiot tästä ikkunasta eivät olisikaan kuin enää joku noin €30 milj. luokkaa, mikä olisi jo ihan siedettävä lukema. Daviesin myynti olisi tärkeä jo ihan siitäkin syystä, että kun tulee todennäköisesti lähtemään joka tapauksessa ensi kesänä, eikä pää ole enää täysin Bayernissa, nini miksi roikottaa hänä enää mukana. Kaikki pelaajat, jotka eivät ole sitoutuneita enää Bayerniin ja Kompanyn projektiin, pitäisi saada ulostettua. Ja Daviesin viiem vuosien näytöt ja muut seikat huomioiden, Daviesin sitoutumisen voi todellakin kyseenalaistaa isosti.

On hyvä myös toki muistaa, että nämä joukkueen 'rebuildithan' ovat paljon isompia ja pitkäkestoisempia projekteja ja ottavat aikaa useamman siirtoikkunan. Toki nyt olisi ollut mahtavaa saada hyökkäykseen sekä Doué että Simons, mutta tämä on hyvä alku, nyt noiden Brazzon ja Kahnin savuavien raunioiden jälkeen ja joukkuetta on saatu tänä kesänä tervehdytettyä ja parannettua tärkeillä palasilla ja ensi kesänä taas katsotaan, mitä joukkueesta tulevan kauden perusteella puuttuu ja tehdään taas tarvittavia parannuksia. Pakka oli Salihamidzicin urheilujohtaja -aikakauden jälkeen niin sekaisin, että olihan se ihan kristallinkirkasta, että tätä palettia ei saada priima kondikseen yhden siirtokesän aikana tuomalla uudet huiput sisään ja ulostamalla tuo 'deadwood' pois.

Jos joku kuvitteli, että on realistista nyt yhden kesän aikana tuoda joku 10 uutta pelaajaa sisään ja samalla hankkiutua 10 pelaajista eroon, niin nuo ovat kyllä ihan joidenkin videopelien manageripeli juttuja, eivätkä korreloi kyllä oikean elämän kanssa. Nyt on saatu uusia kipeästi kaivattuja pelaajia sisälle, 'deadwoodista' ei nyt kovin hyvin päästy tänä kesänä ulos (kiitos Salihamidzin suuripalkkaisten ja pitkäkestoisen mammuttisopimuksien takia a'la Gnabry, Goretzka, Coman jne. …),

Mutta ehkä ensi kesänä joukkue on taas taitorakenteeltaan sekä palkkarakenteeltaan astetta lähempänä sitä normaalia ja tervettä hierarkiaa. Liian monta vuotta annettiin lipua tuossa ohi, kun tälle joukkueen ydinhierarkialle ei tehty yhtään mitään, vaan sokeasti lakaistiin asioita maton alle, jonka takia toipuminen takaisin siihen huippukuntoon ottaa enemmän kuin vain yhden siirtoikkunan. Laadukashan Bayernin rosteri toki on ollut viime vuosinakin ja on vieläkin, yksi maailman parhaista (Cityn, Realin ja Arsenalin kannassa), ei siinä, mutta kyllä omasta mielestäni on pudottu hieman suuremmalle takamatkalle etenkin Cityyn ja Realiin nähden, jos vielä 4 vuotta sitten oltiin näiden kanssa ihan rinta rinnan, kun tuota rosteria ei ole 3-4 vuoteen muokattu isommalla kädelle, vaikka touhu on vain mukavoitunut ja pöhöttynyt vuosi vuodelta ja luisu on ollut nähtävissä.

City ja etenkin Real on rosterin osalta mennyt menojaa ohitse ja on jopa tuntuvassa etumatkalla, siellä on tehty sitä rebuildia koko ajan jatkuvasti (joukkueessa oli mm. Kroos ja Modric, mutta siitä huolimatat tuotiin Camavinga ja Tchouameni jne.), Bayernissa tämä on jätetty tyystin tekemättä, ja on vain luotettu joka kesä siihen, että kyllä nämä Gnabryt ja Goretzka riittävät ja ei tarvitse tehdä rebuildia ja sellaista ns. hienovaraista Realin tapaista siirtymää siinä ohessa. Nyt sitten havahduttiin ikäväst Ruususena unesta ja takamatka on kasvanut. Tätä takamatkaa nyt ritetään Eberl/Freund kaksikon turvin kiriä kiinni tulevien siirtoikkunoiden aikana.

Salihamidzin tuhottua Bayernin palkkarakenteen, on Eberl saanut kulisseissa tehtäväksi pienentää joukkueen palkkakuluja tulevina vuosina n. 20-25%, joten myös tämä realiteetti kannattaa pitää mielessä tulevan kauden joukkueen kasauksisa. Noh, Müller ja Neuer (kummatkin €20M) lopettavat ehkä ensi kauden jälkeen, ainakin Müller, joten tuosta yksinään jo vapatuu hervoton summa rahaa ja palkkakulut pienenvät roimasti. Sitten jos vielä nyt päästään tänä tai ensi kesänä eroon ainakin Gnabrysta (€19M), Goretzkasta (€18,5M) ja Comanista (€18M), niin tilanne on jo paljon valoisampi ja terveempi taas tämä osalta. Jos Sanélle ja Kimmichille tehdään jatkot, joutuvat hekin tyytymään roimaan palkanalennukseen nykyisistä n. €20M sopimuksistaan, eli Bayernilla ei tällöin olisi kuin mahdollisesti Kane (€25M) ja Neuer (€20M), jotka nostavat yli 15 miljoonan palkkaa. Olise/Palhinha/Itõ -triosta kukaan ei tienaa kiinteänä päälle €12 miljoonaa. Ne päivät kun Salihamidzic houkutteli pelaajia yksinomaan rahalla ja sorvasi lähes joka toiselle kaverille noita liki €20M mammuttisopimuksia, ovat ohitse.

OSA 3/6...
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Kokoonpanolista 2024/2025: (*elokuun alku)

MAALIVAHDIT:
#1 Manuel Neuer (GK)
#18 Daniel Peretz (GK)
#26 Sven Ulreich (GK)

PUOLUSTAJAT:
#2 Dayot Upamecano (CB/DM)
#3 Kim Min-jae (CB)
#15 Eric Dier (CB/DM)
#19 Alphonso Davies (LB/LW)
#21 Hiroki Itõ (CB/LB/DM)
#22 Raphaël Guerreiro (LB/LM/CM)
#23 Sacha Boey (RB/RM/LB)
#28 Tarek Buchmann (CB) ---> *Lainalle ???
#44 Josip Stanisic (RB/CB/LB/DM)

*#49 Adam Aznou (LB/LW/RB/RW)

KESKIKENTÄT:
#6 Joshua Kimmich (CM/RB/DM)
#8 Leon Goretzka (CM/DM)
#16 João Palhinha (DM/CB)
#20 Arijon Ibrahimovic (AM/LW/RW/SS)
#27 Konrad Laimer (CM/DM/RB)
#42 Jamal Musiala (AM/LW/RW/CM)
#45 Aleksandar Pavlovic (DM/CM)
#46 Gabriel Vidovic (AM/LW/SS)

*#33 Javier Fernández (CM/DM)
*#47 Noël Aséko Nkili (DM/CM)

HYÖKKÄÄJÄT:
#7 Serge Gnabry (LW/RW/SS)
#9 Harry Kane (ST/SS)
#10 Leroy Sané (RW/LW/AM)
#11 Kingsley Coman (LW/RW/LM/RM)
#17 Michael Olise (RW/AM)
#25 Thomas Müller (SS/AM/RW)
#39 Mathys Tel (LW/ST/SS/RW)

*#31 Nestory Irankunda (RW/LW/SS)
*#32 Adin Licina (RW/AM/LW)

*= Juniori (jonka voi olettaa saavan tulevalla kaudella peliaikaa)

Kokoonpanolistassa vain edustuksen pelaajat, ilman lainalla olevia kavereita. Zaragozan Bayern lähetti juuri lainalle (Pe 9.8.) Espanjaan Osasunaan. Kuten listasta on nähtävillä, niin määrällisesti joukkueessa on tällä hetkellä liki joka paikalle ylitarjontaa (kaikkein pahiten hyökkäyksessä), joten poistumisia voi vielä olettaa ja tuo ei varmastikaan ole vielä se aivan lopullinen joukkue, jolla kauteen tullaan lähtemään. Ainakin mm. Comania, Goretzkaa ja Gnabrya on mahdollisesti huhuttu poistuviksi ja ainakin Tahn saapuminen on avoin. Nyt kun sekä Simons että Doué menivät sivu suun, niin jännä nähdä yrittääkö Bayern vielä tuoda jotain yhtä hyökkäävää pelaajaa sisään.

Ei tästä mihinkään pääse, mutta jälleen alkukesästä lupaavalta näyttänyt joukkueen 'overhaul' näyttää osin meneen jälleen reisille ja mitään uutta kaivattua - isoa - muutosta ei ole näköpiirissä. Tällä hetkellä Bayern on sainannut yhden maailmanluokan pelaajan (Olise) ja toisen joukkueen tarpeisiin hyvin istuvan laadukkaan 'roolipelaajan' (Palhinha), joka on omalla vahvuusalueellaan toki parasta priimaa. Samalla, kun ainuttakaan näistä joukkueen ylipalkkaisista alisuorittajista ei ole vieläkään saatu myytyä pois. Kyllä tästäkin ikkunasta näyttää jotenkin isossa kuvassa tulleen tietyllä tapaa pannukakku, vailla kaivattua muutosta. Kyllä tästäkin siirtokesästä on jälleen - etenkin kaiken sen alkuhehkutuksen jälkeen - tulossa karvas pettymys ja isompi muutos jää edelleen odottamaan itseään sinne tuilevaisuuteen.

Eberl on ihan suoraan ilmoittanut Goretzkalle ja hänen taustajoukoilleen, että käyttöä ei nähdä, Eberl on useaan otteeseen median välityksellä hienovaraisesti ja diplomaattisesti "vihjannut", että ei näe käyttöä Goretzkalle ja paras ratkaisu olisi siirto pois. Viimeisimmässä Tottenham-voitossa, Goretzka oli ainoa edustuksen pelaaja, jolle Kompany ei antanut minuuttiakaan peliaikaa…alkaisikohan viesti pikku hiljaa mennä perille? Laadullisesti joukkueen voinee myös todeta vahvistuneen suuresti Palhinhan ja Olisen hankintojen myötä. Kaksi huipputason pelaajaa, joiden ominaisuuksille Bayernille oli tarvetta kuin päällä nenälle.

Kokoonpanon potentiaalinen syvyyskartta: 4-2-3-1

...............................................Kane................................................
……....................................…….Tel…...............................................
.............................................Vidovic..............................................
.........................................................................................................
…….…....Sané.....................Musiala...........................Olise……....
..........*Coman….................Müller..........................Gnabry........
........(Irankunda)…….....Ibrahimovic.….…..…........(Licina)........
…....................................……………………………..…..…........................
.........................................................................................................

...............................Palhinha........Kimmich.................................
................................Pavlovic........Laimer....................................
………….………....(Fernández)........Goretzka…….………………..……
.......................................................(Aséko Nkili)..............…..........
.........................................................................................................
…...*Davies............Min-jae……..Upamecano...........Boey….…
….Guerreiro...................Itõ……..Dier.......................Stanisic….
…...(Aznou)……………...............…………………......…….….…..…….......
….....................................................................................................
.............................................Neuer...............................................
............................................Ulreich..............................................
.............................................Peretz...............................................

Päävalmentaja: Vincent Kompany

*= Voi vielä siirtyä pois
*= Voi vielä saapua

Tähän syvyyskarttaan tuli heti tuleviksi kuukausiksi lovi, kun uusi hankinta Itõ mursi jalkansa juuri harkkapelissä ja on sivussa kuukausia…just, tämä on juuri niin tätä, viime kauden rajut loukkaantumishuolet, uusi-haku Guerreiro loukkaantui vuosi sitten heinäkuun harkkapeleissä kuukausiksi, nyt Itõ, jolle uutena kaverin integroituminen ja sisäänajo olisi ollut kriittistä.

Valitettavasti tätä kokoonpanon syvyyskarttaa on vielä hyvin vaikea ennakoida tai hahmotella, koska siihen saattaa tulla tosiaan vielä isojakin muutoksia. Lopullisempaa arviota joukkueen muodosta uuteen kauteen ja Eberl/Freund kaksikon jälleenrakennusprosessista voi antaa vasta kuukauden päästä, kun siirtoikkunan umpeutuu ja nähdään, miten kortit on jaettu. Niin kuin tuosta on ihan selvästi nähtävillä, niin etenkni hyökkäyspositioille on tällä hetkellä liikatarjontaa ja tunkua. On mahdollista, että mm. de Ligt lähtee, Tah tulee hänen tilalleen ja Davies jää, jolloin Itõ siityisi hahmotelmassa topparin tontille ja LB-positio olisi silloin Davies/Guerreiro. Tai Itõ/Davies LB:n paikalla ja Guerreiro enemmän vaihtoehto keskikentälle pallollisempana pelintekijänä, jos Goretzka lähtee. Vaihtoehtoja ja skenaarioita on vielä monia ja paljon ehtii tapahtua seuraavan kuukauden aikana.

Se on selvää, että ilmeisesti viisikolle Kimmich, Goretzka, Gnabry, Coman, de Ligt on ilmoitettu, että he ovat vapaita siirtymään pois ja heitä ei nähdä ensi kaudena Kompanyn suunnitelmissa, ja Eberl yrittää laittaa painetta tuomalla uusia kavereita sisään ja toivomalla, että tämä ryhmä ymmärtäisi viimeistään kuun lopussa ennen ikkunan sulkeutumista, että peliaikaa ei ole juurikaan tulossa ja tällöin he itse etsisivät uuden pelipaikan ja seuran. Kimmichin, Comanin, Gnabryn, Goretzkan, de Ligtin ja Daviesin tilanteet varmasti ne, keiden tilannetta kannattaa pitää silmällä. Gnabry ja Goretzka ovat toki ilmaisseet 'vahvan' halunsa jatkaa Bayernissa, joten noiden osalta huonolta näyttää.

De Ligt ja Coman sen sijaan ovat huhujen mukaan olleet ihan avoimia siirroille, ja Daviesin kanssa Bayern on käsittämättömästi ottamassa riskin olemalla valmiina lähtemään Daviesin viimeiseen sopimusvuoteen. Tyhmä liike olla ottamatta niitä saatavilla olevaa, edes €25-30 miljoonaa pois kuljeksimasta, kun Davies kuitenkin siirtyy sitten ensi kesänä ilmaisella Realiin. Kimmichin kanssa käydään piakkoin keskusteluja jatkosta, jahka palaili nyt lomilta. Bayern on huhujen mukaan avoin myymään Kimmichin, mikä olisi mielestäni aivan kardinaalivirhe.

Kimmich on edelleen maailman parhaita pelintekijöitä ja niin kriittinen osa Bayernin pelinrakentamisen monia eri vaiheita (ei vain ensimmäisen vaiheen build-upia, vaan myös rankkiboxin läheisyydessä jne.), että tällaisen aseen myyminen pois, joka pystyy yksin avaamaan vastustajan puolustuksia ja muotoja omalla peliälyllään ja syöttämisellään, olisi ihan tyhmää. Kimmich pystyy murtamaan vastustajan puolustusmuotoja omalta alueelta ja sen puolustusmuodon ulkopuolelta lähtevillä huimilla "Trentmaisilla" pitkillä ristipalloilla tai hyök.kolmanneksella KdB:maisilla välikaistan keskityksillä. Kimmich pystyy noihin aivan yhtä laadukkaasti, kuin em. Herrat. Väitän, että kukaan tässä maailmassa ei anna hyökkäyskolmanneksella tai siinä vastustajan boxin tuntumassa niitä juuri oikein painotettuja tsippisyöttöjä sinne boxiin, kuin Kimmich. Tämä kaveri on sellainen täysin poikkeuksellinen ase, jota ei vain markkinoilta pysty korvaamaan, koska Kimmich pystyy pelikirjasta tai -tavasta viis, yksin sillä omalla älyttömällä henk.kohtaisella taidollaan nostamana Bayernin pelin tasoa ja murtamaan vastustajan puolustuksia, jos Bayernin peli muuten sakkaa. Kimmich on tässä mielessä (ihan pelkästään pelillisestikin katsottuna) aivan poikkeusyksilö, josta tulisi pitää kiinni aivan kynsin ja hampain

Ja vaikka markkinoilta pystyisikin tuomaan jonkun, joka pelitaidoiltaan on lähellä Kimmichiä, niin tätä pitää ajatella laajemmin, koska sitä Kimmichin Bayern-sydäntä, voittajamentaliteettia ja halua pelata logolle ja juuri Bayernille, sitä ei pysty markkinoilta tuomaan ja korvaamaan tuomalla jonkun taitavan, mutta hengettömän 'palkkasoturin'. Ja kuten mm. Daviesin tapauksessa on nähty, niin ei niillä tadoilla yksinomaan ole lopulta mitään väliä, jos tuota sydäntä ja halua pelata juuri Bayernille, sitä ei ole. Ja harvalla (ehkä miinus Müller) sitä on tässä maailmassa yhtä paljon, kuin Kimmichillä. Ihan yhtä lailla, totta kai kapeasti katsottuna, Kimmichin pystyy "korvaamaan" joukkueessa määrällisesti tällaisella pöllöpäisellä ajattelutavalla: "Kimmich on laitapakki, joten tuodaan nyt yksi laitapakki (Stanisic) sisään ja nyt meillä on jo joukkueessa kaksi laitapakkia". Kyllä, mutta kuka korvaa ne Kimmichin _pelilliset_ ominaisuudet ja kyvyt? Kuka ottaa sen ykköspelintekijän roolin ja antaa niitä koko vastustajan pakan murtavia syöttöjä Bayernin joukkueesta? Ei Stanisic tai kukaan muu pysty sitä korvaamaan tai kykene siihen, mihin Kimmich kykenee.

Pölkkypäisellä ajattelutavalla ja päättelyketjulla "RB lähtee (Kimmich) ulos, RB tulee sisään (Stanisic) --> korvattu" joo, mutta ei sitä voi pelkästään noin katsoa, koska Kimmichin mukana joukkueesta lähtisi ulos niin älytön määrä muutakin sellaista täysin poikkeuksellista ja ainutlaatuista kyvykkyyttä ja osaamista, kuin pelkkä se 'pelipaikka', joka siinä pitää korvata (oli se nyt sitten keskikentällä tai laitapakkina). Kimmichin kombinaatio (poikkeuksellinen henk.kohtainen taitotaso ja syöttökyky + Bayern-sydän + voittajamentaliteetti + taistelijan ruumiillistuma) on jotain sellaista holistisesti katsottuna, että markkinoilta ei tuota kovempaa kokonaisvaltaista pakettia löydy. Maailmanluokan pelimies, aivan kaikin puolin, pelasi sitten laitapakkina tai keskikentällä.

En ymmärrä, miksi niin moni Bayern-fani somessakin on kääntynyt Kimmichiä vastaan ja toitotaa, miten "paska" keskikenttäpelaaja hän on. Kimmichän oli juuri se kaveri, joka vuosia dominoia tuossa keskikentällä ja kontrolloi peliä, ollen koko Bayernin pelin sydän ja sielu. Se olisi vain koko ajan vaatinut siihen rinnalle sen puolustavammna kutospaikan pelaajan, joka vapauttaa Kimmichiä ylemmäs siihen vapaamaan pelintekijän rooliin, ilman liian isoa puolustuskuormaa. Nyt kun se sellainen kutonen (Palhinha) vihdoin ja viimein saatiin ja voitaisiin nähdä, että millaiseen dominointiin Kimmichistä siinä rinnalla ja vapautuneemmassa roolissa pystyisi (uskon, että jälki olisi vieläkin nyt nähtyä hurjempaa, kun vierellä on ase puolustusksen hoitava 'destroyer'), niin kaveri pitäisi myydä pois…

Ei helvata, jos tämä nyt oikeasti jää Bayernissa näkemättä, kun itsekin on tullut vuosia jo rummutettua sitä, että tuokaa se puolustava kutonen, vapautetaan Kimmich ylemmäs keskikentällä ja katsotaan millaista jälki on, niin nyt kun se olisi näin lähellä totetua, niin sitä ei ehkä koskaan päästäkään näkemään. Palhinha-Kimmich duo täydentää toisiaan niin maagisen hyvin että tuon duon potentiaali olisi aivan älyttömän hurja. Ja kun ei se Pavlovic kuitenkaan voi niin junnuna pealata mitään +50 peliä ja täysiä ysikymppisiä, niin tämänkin puolesta Kimmichin pitäminen ja vuorotteleminen tuossa keskikentän pelintekijän roolissa 'Pavlon' kanssa olisi perusteluta ja tärkeää

Kimmich tarjoaa myös monipuolisuudellaan (CM tai RB) loistavan vaihtoehdon varioida kokoonpanoa. Etenkin nyt kun Mazraoui myydään pois (joka on omasta mielestäni väärä päätös), on tuo oikean laitapakin tontti on aika iso kysymysmerkki, että onko Boey/Stanisic kaksikko kuitenkaan ihan riittävä, vaikka potentiaalia siinäkin on. Vaikka itse näkisin Kimmichiä _ensisijaisesti_ suunniteltavan yhdeksi vaihtoehdoksi keskikentälle, niin mahdollisesti jos Boey/Stanisic pari pettää, voi Kimmichin siirtää takuuvarmana kaverina oikean laitapakin tontille pysyvämmin ja keskikentän laittaa muotoon Palhinha-Pavlovic.

Ja, vaikka Boey/Stanisic pari ei pettäisikään, vaan olisi hyvä, niin voisi Kimmichiä tästäkin huolimatta käyttää laitapakkina muuten vaan tai esim. loukkaantumisten sattuessa eteen, ja keskikentälle olisi silti heittää se Palhinha-Pavlo duo. Viimeisin Tottenham-harkkapeli myös todisti sen, että Kimmichin ja Pavlovicin jälkeen Bayernin keskikentän pallollinen taituruus, kyky kontrolloida ja rytmittää pelin tempoa on aivan olematonta tasoa (miinus ehkä nuorukaisista Fernández). Mitä, jos tuosta siis myytäisiin vielä Kimmich pois, kaikki tuo kasautuisi pelkän nuoren Pavlovicin harteille. Se olisi liian iso riski ja tyhmä liike lähteä kauteen. Ilman lisävahvistuksia keskikentälle loppuikkunan aikana, ei tällä nykyisellä keskikentällä vaan pysty pelaamaan täyttä 70 ottelun överi-kautta läpi 'Kompany-palloa'. Etenkin triolla Laimer-Goretzka-Palhinha ei vain millään riitä tekninen ja pallollinen kyvykkyys pelata sitä vaativaa pienen tilan lyhytsyöttöpeliä, mitä Kompany haluaa pelata ja mitä hän vaatii keskikenttäpelaajiltaan. Ainakaan, jos nuo kolme ovat samaan aikaan kentällä. Jos Kimmich tai Pavlovic putoaisi pois, niin tilanne olisi huolestuttava. Kimmichiä ja Pavlovicia voi peluuttaa samaan aikaan keskikentällä, mutta Palhinhaa, Laimeria ja Goretzkaa on käytännössä aina pakko peluuttaa joko Kimmichin tai Pavlovicin vierellä, ja optimitilanteessa kentällä ei koskaan ole tuosta em. kolmikosta kahta samaan aikaan kentällä. Tällöin keskustan pallollinen peli on liki olematonta.

Doué, joka pystyy pelaamaan sujuvasti liki mitä tahansa paikkaa keskikentällä tai hyökkäyksessä (laidat, kymppi, tupla-pivotissa kasina tai jopa kutosena) olisi ollut juuri sitä, mitä lääkäri tuohon määräisi, ja olisi antanut ennestään tuon Kimmich/Pavlovic duon jälkeen jonkunlaista ns. selkänojaa, että jos jompikumpi noista putoaisi pois, niin Douén olisi voinut heittää keskikentälle nostamaan teknistä tasoa ja pallollista taituruutta.

Palhinha itsessään nostaa jo Bayernin keskikentän taso hurjalla tavalla ja tulee varmasti olemaan avainpeluri. Laimer on niin ikään myös erittäin hyvä syvyys- ja rotaatiopelaaja, joka sai mielestäni viime kaudella osalta Bayern-kannattajilta ansaitsematonta kuraa niskaansa. Omalla monipuolisuudellaan, pyytettöömyydellään ja armottomalla työmoraalillaan Laimer pelasti viime kaudella Bayernin monta kertaa pulasta. Ei koskaan valita roolistaan, ei turhia haastetteluita, ei turhaa kitinää, aina joukkue ensin ja omaa pelaamistaan joukkueiden tarpeiden mukaan sopeuttaen. Valmentajan ihannepelaaja, jonka voi heittää mihin tahansa rooliin ja tiedetään just mitä saadaan. Laimeria pompoteltiin kauden aikana ees taas erilaisten puolustuksellisten roolien (laitapakin, jopa topparin 3-linjassa) ja keskikentän roolien välillä, mutta Laimer aina paikkasi ja oli sellainen 'liimapelaaja', jos paatti jostain vuoti. Todella arvokas ja hyödyllinen pelaaja tulevaakin kautta ajatellen, plussana vielä se, että kestävä ja liki aina käytettävissä, eikä koskaan loukkaantunut.

Osoitti Realia vastaan UCL-semeissä pystyvänsä olemaan iso pelaaja jopa avauksen kaverina. Lähtökohtaisesti luulen tuon Laimerin viime kauden kritiikin koskevan sitä, että mies joutui täysin itsestään riippumattomista syistä (seurajohdon puppelointi siirtorajan lopussa, Palhinha siirron kariutuminen ja Gravenberchin myynti) liian isoon rooliin ja liian isolle vastuulle, kuin mihin häntä oli suunniteltu ja sitten se epäoonistuntu joukkueen kasasu ja Laimerista itsestään riippumattomat syyt, jotka tilanteeseen jhotivat, purettiin Laimeriin. Ei Laimer omasta mielestänkikään Bayernissa avauksen pelaaja ole, mutta tuo viime kauden rooli ei johtunut hänestä.

Mielestäni Laimerissa pitää osata myös arvostaa sitä monipuolisuutta ja kuinka monta kertaa Bayernin pelasti viime kaudella sen avulla, kun rämmittiin siinä rajuimmassa loukkaantumissumassa syksyllä ja rosteri oli jo ennaltaa liian kapea. Ensi kaudella rooli oikeaksi (eli penkiltä tuomaan energiaa vikaksi 15-20 min) ja loukkaantumisia ja poissaoloja paikaten keskikentän eri rooleissa tai laitapakkina, niin luulen, että tulee tuolla omalla nöyryydellään ja hurjalla asenteellaan sekä työmoraalillaan täten nousemaan ensi kaudella fanien suosikiksi.

Takalinjaan saatiin onneksi se Itõ tuomaan kilpailu ja laittamaan painetta Daviesille. Harmi, että Itö nyt harkkapelissä itsensä loukkasi ja on heti alkuun jopa 2-3 kk sivussa ja Davies tulee olemaan tämän johdosta avauksen kiistaton mies heti kauden alussa. Itse olisin toivonut muutosta jo täksi kaudeksi tähän vasemman laitapakin tontille, mutta vahvasti näyttää, että tämkin kausi vedetään Daviesin johdolla (+ Guerreiro hyvä paikkaaja) ja sitten jahka Itõ palaa, niin uskon hänen haastavan loppusyksystä Daviesin ihan tosissaan avauksen paikasta. Jos Kompanyn pelifilosofiaan kuuluu vahvasti ekassa build-up vaiheessa tuon kolmen alakerran hyödyntäminen ja toisen laitapakin nostaminen aina ylemmäs wing-backin paikalle, niin tällöin olisi ihan loogista, että nuo suunnitelllut avauksen laitapakki duot olisivat Itõ/Boey ja Davies/Stanisic. Itõ vasemmalla laitapakki/toppari hybridi kaventaa pelintekovaiheessa kolmanneksi toppariksi takalinjaan, Boey offensiivisempana laitapakkina puskee ylöspäin oikealla.

Koska Kompany on Guardiolan koulukunnan 'kasvatteja', on hänen pyrkimyksensä peluuttaa Itōa ilmeisesti samanlaisessa CB/LB -hybridiroolissa, mitä Guardiola peluuttaa Nathan Akéa Cityssä. Itōn ja Akén profiilit ja pelityylit ovat tietyiltä osin hyvin samankaltaisia, ja Itō mahdollistaa sujuvan vaihtelun pelin aikana 3- ja 4-linjan välillä. Kompany halusi oman "Akénsa" Bayerniin ja pelitapaansa. Guardiolahan on ylipäätään tuonut moderniin futikseen enemmän tätä ajattelua, että laitapakkeina peluutetaan yhä enemmän tuollaisia toppari/laitapakki hybridejä (Aké, Gvardiol, Stones, Walker jne.), jotka mahdollistavat joustavan pelisapluunan ja varioimisen, ja joku samanmoinen kopiointi ajatus lienee taustalla myös Kompanylla.


Ja sitten Davies/Stanisic duossa toisinpäin pelikuvana, eli Stanisic oikealla laitapakki/toppari hybridinä kaventaa kolmanneksi toppariksi takalinjaan ja Davies vasemmalla puskee ylöspäin wing-backiksi. Jos tämä pelisysteemi on se Kompanyn 'idea', niin tällöin juuri Itõ/Stanisic ja Davies/Boey parit eivät ehkä toimi ihan niin hyvin. Toki, jos Guerreiron haluaa tuoda mixiin mukaan, niin hänkin asettunee tuohon offensiivisempan laitapakki -kategoriaan, jolloin hän korvannee Daviesin ja häntä peluttettaneen Stanisicin kanssa. Toki on myös mahdollista vetää esim. kahdella offensiivisella laitapakilla (esim. Guerreiro/Boey) ja sitten se kolmas toppari muodostuu siten, että keskikentältä esim. Palhinha putoaa takalinjaan. Haasteen tähän laitapakkiosastoon tuo se, että mm. Boey on niin hyvin erityyppinen pelaaja, kuin Mazraoui, hyvin erityyppisine vahvuuksineen.

Boey on eittämättä erittäin 'terriermäinen', atleettinen, juoksuvoimainen, aggressiivinen ja vahvan fysiikan omaava puolustaja, joka pystyy sillä omalla sähäkkyydellään juoksemaan puuttuvat metrit iholle ja ottamaan täten tilan pois vastustajilta todella hyvin ja tehokkaasti. Boeyn suurimpia vahvuuksia on älytön juoksukestävyys ja nopeus sekä kohtuu pieneksi kaveriksi vanttera fysiikka, jolla pystyy kattamaan isojakin aloja kentästä ja tukemaan hyökkäyksiä mm. 'overlap-juoksuilla' ja olemaan iso ase pelin nopeassa kääntämisessä. Todella hyvä ja aggressiivinen 1v1 -tilanteissa, mutta kyllä Boeyn pienen tilan osaaminen, tekninen taituruus, syöttötaito ja pallonkäsittely jää Mazraouille paljonkin. Boey tarjoaa siis rosteriin hyviä ominaisuuksia, mutta siinä on Kompanylle nyt pähkinä purtavaksi, että miten (ja millä pelitavallisilla valinnoilla) nuo Mazraouin lähdön mukana poistuvat ominaisuudet tullaan paikkaamaan, koska yksi yhteen Boey tai Stanisic ei niitä pelaajana pysty paikkaamaan. Siihen vaaditaan kollektiivista pelisysteemin tukea.

Toppariosastosta hyvin vaikea sanoa vielä mitään. Tällä hetkellä näyttää vahviten siltä, että Min-jae, Itõ, Dier ovat ne kolme jotka ovat varmoja ensi kaudeksi. Upamecano myös kohtuu varma (Kompany tykkää hänestä), mutta Eberl/Freund ovat valmiita kuuntelemaan tarjouksia, jos sopiva tulee eteen ja myös Upamecano on huhujen mukaan ihan avoin mahdolliselle siirrolle. De Ligtin tilanne on 50/50 ja myös tuo Tahn mahdollinen tulo riippuu hyvin pitkälti siitä, että liikkuuko de Ligt. Hetken näytti jo hyvin varmalta, että de Ligt liikkuua ja Tah tulee, mutta kummankin pelaajan kohdalla hinta on este.

Tahn kohdalla Bayern on valmis tarjoamaan €20M + €5M, ja Leverkusen pyytää vähintään €30M kaikkinensa. Min-jae, Itõ, Upamecano muodostaa mielestäni ihan hyvän selkärangan takalinjaan, Dier ihan kelpo 4.-5.vaihtoehto ja myös Stanisic voi paikata topparina. Upamecanon uskon myös parantavan ja olevan hyvä, kun sai nyt sen Palhinan siihen keskikentän pohjalle kilveksi suojaamaan takalinjaan ja Itõn uskon yllättävän monet, tulee olemaan erittäin hyvä, vaikka tämä alkukauden loukkaantuminen takapakkia nyt olikin.

Itõn loukkaantuminen on iso isku, koska hän olisi ollut suuri apu Bayernin pelintekoon alakerrassa juuri sen monipuolisuutensa takia (mahdollistaa 3-2 tai 2-3 rakenteet), koska Itõ voisi pudota juuri extra-numeroksi toppariksi tai edistää peliä LB:n paikalta. Itõ on myös huomattavasti parempi pienten tilojen pelaaja ja puolustamaan, kuin Davies. Hyvä löytämään keskikentän pivotin pienistä väleistä, löytää välikaistojen pelaajat ja tilat tarkasti jne. Kaikin puolin iso upgreidaus Daviesiin, jonka takia tämä loukki nyt iskee isosti. Yksi toppari on sitten mahdollisesti Tah, ja se selvinnee tässä seuraavan kuukauden aikana. Kävi, niin ei tuo takalinja mikään aivan loistokas supertähtinippu ole, mutta ei myöskään mikään kehno tai huono. Ihan solidi ja kelpo.

Siinä missä de Ligt ei profiililtaan ehkä täysimääräisesti sovi Kompanyn pelitapaan, niin Min-jaen ja Upamecanon uskon taas sopivan tuohon sapluunaan erittäin hyvin, minkä takia en ole missään vaiheessa uskonut, että kumpikaan heistä tulee ainakaan lähtemään. Kompany haluaa toppareiltaan aggressiivisuutta, akiitivisuutta ja hyviä pallollisia taitoja. Upamecano olen itse puolustanut paljon ja puolustan edelleen. Virheitä tulee edelleen, kun pää ei aina ole kondiksessa ja on usein liian aggressiivinen puolustaen liki aina miestä, sen sijaan, että puolustaisi joskus aluetta. Mutta Upamecanon pallolliset taidot ovat niin poikkeusluokkaa, että jo ihan pelkästään tuon takia on niin valtaisa ase tuolla takalinjassa tekemässä peliä ja murtamassa linjoja, että uskon Kompanyn näkevän Upan todella merkittävässä roolissa tulevalla kaudella ideoitaan. Potentiaalia ja ominaisuudet ovat olemassa vaikka ja mihin, jos saa kehitettyä pään kestävyyttä ja täten vähennettyä noita virheitä.

*Tätä koko viestipötköä kirjoittaessa tämä Tah-siirron lupputulema ei ollut ollenkaan varmaa, mutta nyt monesta saksalaisesta (Plettenberg, Hau, Kicker) lähteestä on huhuttu, että Tah ei liki varmuudella siirry Bayerniin tänä kesänä. Leverkusen oli asettanut takarajan kaupalle torstai-illaksi 8.8. ja kun kauppa ei tuohon mennessä mennyt nyt läpi, niin Leverkusen valmistautuu uuteen kauteen, eikä ole enää valmis luopumaan Tah:sta. Samojen lähteiden mukaan Bayern ei kuitenkaan välittäisi tästä Leverkusenin takarajasta, vaan olisi edelleen valmis sainaamaan Tahn ikkunan lopun aikana, jos paikka tähän avautuu ja myös Tah taustaleireineen puskee tätä Bayern-siirtoa vieläkin maalia kohti.

Juuri tänään (La 10.8.) myös varmistui monesta lähteestä (Plettenberg ja Ornstein), että de Ligtin ja Mazraouin siirrot ManU:uun ovat 'done deal'. Loistavia pelaajia, jotka ovat olleet kahden viime kauden ajan ehdottomasti Bayernin varmimpia ja tasaisimpia suorittajia, eivätkä ole myöskään luoneet mitään isoa kentän ulkopuolista draamaa jatkuvasti jollain haastatteluilla. Hinnat (€45M ja €15M) ovat mitä ne ovat ja Bayern on edelleen kohtuu surkea myymään omia pelaajiaan siten, että se kiskoo jokaisen sentin mitä saatavilla on, vaan aina näissä myynneissä tullaan ostajaa liiakseltaan vastaan ja myydään ihan ale-laarihintaan.

Tällä kertaa toki isompi paine saada myyntejä ja tuloja äkkiä sisään, joten ehkä sekin osaltaan vaikutti. Iso harmi, että yhteinen taival päättyy jo nyt, mutta tätä se välillä on. Mazraouikin siirtyi pari vuotta sitten ilmaissiirrolla, vasta 26.v, avainpelaaja jne. Tässä olisi ollut vihdoin ja viimein kärsittyjen "Pavard-vuosien" jälkeen sitä Lahmin korvaajapotentiaalia, mutta ei tällä valitettavasti kertaa. Nyt kun Kimmichiäkin on suunniteltu lähinnä keskikentälle, niin tämä Mazraouin myynti hämmentää ja ketuttaa entistä enemmän. Mutta muille Bayernin laitapakeille ei ilmeisesti ollut vain markkinoita, jonka takia nyt tämä ratkaisu, kun tuloja on pakko saada. Hanurista, mutta ei voi mitään.

OSA 4/6...
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Kauteen lähdetään kolmella maalivahdilla, kun lopulta päätettiin, että Peretziä ei lähetetä lainalle hakemaan peliaikaa, vaikka kiinnostuneita osapuolia oli ilmeisen paljon. Neuer ykkönen ja Ulreich-Peretz kamppailevat kakkosvahdin paikasta. En ole ihan varma, mitä mieltä olen tästä. Ymmärrän sen taka-ajatuksen siinä, että lähdetään kolmella mokella, JOS siellä joku loukkaantuminen taas tulee (sekä Neuerille että Ulreichilla on ikää jne.), niin ollaan samassa tilanteessa kuin toissa kaudella, että joudutaan kesken kauden tuomaan joku suurella rahalla.

Itse toivon, että Peretz on lopulta se kakkosvahti ja saa ne minuutit, mitä Neuer ei pelaa. Ihan sen puolesta, että vaikka Ulreichin otteissa ei kakkosmokkena vuosien varrella sen isompaa parran pärinää olekaan aiheuttanut, niin tässä asiasa pitäisi osata katsoa pidemmälle tulevaisuuteen. Peretz on se tulevaisuus ja hänelle minuttien antainen ja tätä myötä kehittyminen on tärkeämpää, kuin 36.v Ulreichin minuutit, jonka ura väjäämättä on ehtoopuolella. Ylipäätään tulevalla kaudella pitäisi mielestäni tehdä niin, että Neuerin taakkaa jaetaan ja hän pelaa vähemmän, kuin tähän saakka urallaan.


Tämä on hankala tilanne, koska Neuer edelleen haluaa pelata kaikki mahdolliset pelit, mutta jo viime kaudella oli nähtävillä, että tuolla pelitahdilla, Neuerin virheherkkyys kasvaa ja otteiden tasaisuus ei ole enää samaa luokkaa, kuin nuorena 'orina'. Ikä alkaa tällä saralla valitettavasti tehdä työtään ja tämä pitäisi ennen kaikkea Neuerin itsensä ymmärtää. Koska se yksi tähän liittyvä ongelma on juuri se, että - toisaalta osin ns. aiheesta - Neuer on vuosien saatossa noussut Bayernissa tuollaiseen liian suureen "pyhän lehmän" asemaan, jossa saa käytännössä itse määritellä ja sanella, että kuinka paljon ja mitkä pelit pelaa.

Ehkä jonkun korvaan hieman absurdia kuultavaa, mutta ei Bayernissa niinkään valmentaja päätä, että kuka on maalissa, vaan se valta on hyvin paljon Neuerilla. Eli tällöin Neuerin juuri itse pitäisi ymmärtää luovuttaa sitä valtaa ja jakaa vastuuta tulevalla kaudella. Ja kun Neuer on luonteeltaan sellainen, että haluaa kaiken pelata, niin en usko, että tähän muutosta tulee tai itse ymmärtää, että olisi joukkueen etu olla pelaamatta niin paljoa (pystyisi tuomaan vähemmällä kuormalla tasaisempia otteita pöytään), plus se hyödyttäisi myös miehen omaa uraa.

Jos Neuer meinaa vielä useamman kauden pelata (kuten ilmeisesti haluaisi), niin tällöin tätä uraa olisi mahdollista juuri pitkittää sillä tavoin, että kevennetään kuormaa ja annetaan tällä tavoin sinne uran loppupäähän vielä kenties 1-2 extra-pelivuotta. Neuerille on kuitenkin viimeisen n. 7 vuoden aikana kaksi rajua loukkaantumista, kun on molemmilla kerroilla joutunut huilaamaan liki vuoden päivät (2017 koko kausi sivussa + tuo 2022 lasketteluonnettomuus). 40-vuotiaana kroppa ei enää kestä montaa kautta - jos yhtään - sitä, että runtataan 100% kauden peleistä. Ensi kaudella pläänin pitäisi olla sellainen missä monessa muussakin huippuseurassa on tehty (mm. Man Cityssä, Leverkusen viime kaudella yms.), että Neuer ykkösenä pelaa Bundesliigan peleistä esim. 85-90% ja UCL:n, ja kakkonen-Peretz pelaa DFB-Pokalin ja yksittäisiä Bundesliiga-pelejä (esim. 5 ottelua) ja mahdollisesti jonkun merkityksettömämmän UCL-alkulohkopelin, Ulreich paikkaa sitten kolmoskassarina, jos tulee loukkeja yms.

Tämä voisi olla se kaikista viisain ratkaisu ja veto, jolloin Neuerinkin taso saataisiin nousemaan takaisin lähemmäs sinne takavuosien huipputasolle, kun kuorma ei ole niin rajua. Mutta kun valta on Neuerilla ja mitänä viitteitä ei ole sen suhteen osoittanut, että haluaisi tuota valtikkaansa jakaa ja Kompany ei varmasti lähde Neueria jyräämään, jos Neuer haluaa taas kaiken pelata, niin tokkopa tähän muutosta tulee…

Laitahyökkääjistä Sanén asema pitäisi mielestäni aidosti kyseenalaistaa todella vahvasti. Sopimus päättyy ensi kesänä, joten ratkaisu on nyt joko myynti tai jatkot. Kyllä nyt neljän kauden pelailun jälkeen voi jo kyseenalaistaa ja pohtia, että onko Sané todella sellainen 'johtava' pelaaja, jonka avulla Bayern tulee menestymään ja, joka tulee Bayernia johtamaan edestä kohti menestystä. Neljä kautta putkeen kaava on ollut tismalleen sama: hurja kauden eka puolisko syksyllä, toinen puolisko keväällä on ollut joka ikinen kerta aivan älytön limbo ja rimanalitus. Viime kaudella päätti tuossa huhtikuun Arsenal-pelissä karvan verran päälle 6 kk ja 27 ottelun maalittoman letkunsa.

Myös tilastot tukevat tätä väitettä Sanén pelaamisen trendistä, että syksy on aina loistava ja kevät floppi: Sané on pelannut Bayern-paidassa kaikkiaan 175 ottelua, tehnyt 48 maalia, antanut 45 maalisyöttöä eli 93 pistettä. Näistä statseista 85 ottelua on pelattu syyskaudella (*eli joulutaukoon saakka), iskien näissä otteluissa 35 maalia ja antaen 27 maalisyöttöä = 62 pistettä. Kevätkausilla Sané on taasen pelannut Bayern-paidassa 90 ottelua, iskien 13 maalia ja antaen 18 maalisyöttöä = 31 pistettä. Eli Sané on iskenyt Bayern-uransa maaleista 73%, antanut maalisyötöistä 60% ja iskenyt kaikkiaan 67% pisteistään syyskausilla, ja vain 27% (maalit), 40% (syötöt) ja 33% (pisteet) kevätkausilla. Eli kaikkiaan n. 2/3 osa Sanén tehoista tulee aina syksyisin.

Kyllä tämä on ihan selkeä trendi, että Sané hyytyy joka ikinen kausi keväisin. Onko Sané pelaaja, johon Bayern voi tiukoissa paikoissa luottaa? Okei, nyt tänä kevään saa jonkinmoisen synnipäästön pahojen loukkaantumisten ja häpyluun kipujen takia, jotka vaivasivat koko alkuvuoden, mutta ei sekään tätä isoa kuvaa muuta. (Laskin itse tilastot käsin - pariinkin kertaan toki varmistaen - muutamista tilastopalveluista, joten maalisyötöissä saattaa tästä syystä olla jotain heittoja muutamilla syötöillä plus/miinus suuntaan tai toiseen, mutta isossa kuvassa 99%:sesti on Sanén Bayern-statsit juuri noin). Mutta, koska Sané on Kompanyn vanha pelikaveri ja Ulille suurinpiirtein, kuin joku oma kummipoika, joka käy likipitäen viikottain siellä Ulin Tegernseen rantahuvilassa brunssilla juttelemassa, etenkin kun on vaikeaa, niin aika selkeää on, että Sanélla on niin vahva tuki ja puolestapuhujat seurassa, että kaikki osoittaa siihen suuntaan, että Sané tulee Bayernissa jatkamaan. Myös Uli 2.0 eli Eberl on ilmeisesti Sanén jatkon kannalla, joten vähän siihen suuntaanhan tämä viittaa, että Sané Bayernissa jatkaa.

Tämän voi hyväksyä, mikäli Sané suostuu nykyisestä sopimuksestaan 'roimaan' palkanalennukseen > €15M ja joukkue rakennetaan sillä tavoin, että joukkue ei ole riippuvainen Sanén tehoista tai Sanélle ei suunnitella jotain 'itseoikeutettua' avauksen paikkaan, koska Sané on valitettavasti todistanut neljän kauden aikana, ettei hän vain ole luotettava pelaaja tai sellainen kaveri, johon Bayern voi turvautua tiukassa paikassa. Sen takia hyökkäyksen rakentaminen sillä ajatuksella, että se rakennetaan edes osittain merkittävästi Sanén varaan, olisi iso virhe. Ja senkin takia se Simonsin hankinta olisi ollut hyvä, koska tällöin Sanén jatko olisi ollut ihan 'ok', koska hyökkäys ei olisi mitenkään ollut hänen harteillaan, vaan Bayernilla olisi ollut siinä ns. avauksen nelikkona kvartetti Musiala-Simons-Olise-Kane edellä.

Tällöin katseet kääntyvät, joko Comanin tai Gnabryn myyntiin. Ja vaikka itse olin aiemmin tässä kirjoituksessani molempien myynnin kannalla, niin en panisi kuitenkaan pahakseni, jos toinen kuitenkin jäisi vielä vuodeksi seuraan, mieluiten Coman, vaikka on näistä kahdesta juuri se epätodennäköisempi jatkaja, koska Coman on huhujen mukaan ilmaisuut olevan jopa ihan avoin lähtemiselle, kun taas Gnabry haluaa kaikin tavoin jäädä Bayerniin neppailemaan ja nostamaan Brazzon suomaa isoa liksaa. Syy, miksi itse olisin avoin jommankumman jatkamiselle vielä vuoden verran, on se, että Bayernin hyökkäys olisi tällöin ehkä liian nuori ja kokematon. Tällöin puolet Bayernin hyökkäyspelaajista koostuisi kvartetista. Tel on superlupaava pelaaja ja ovat ihan siinä läpimurtona kynnyksellä, mutta epäilen, että vielä ensi kausi tuskin on ihan se kun ns. pankki räjähtää, vaikka kumpainenkin varmasti pystyy olemaan joukkuetta auttava pelaaja ja kilpailemaan hyvin avauksen paikasta, niin tuskin kuitenkaan vielä ns. erontekijä.

Zaragosasta on toki sanottava, että harkkapelien perusteella Zaragoza ei ole ollut kovinkaan vakuuttava, vaan montaa vuotta nuoremmat Irankunda ja etenkin Licina ovat olleet paljon parempi ja, kun omissa juniorirankingeissa on näin lahjakkaita kykyjä, jotka olisivat jo osaltaan valmiita edustuksen minuuteille, niin tuo Zaragozan siirto alkaa näyttäytyä ehkä entistäkin, noh, ei ehkä ihan niin järkevältä…

Olise näistä kavereista on toki selvästi edellä ja hänen "läpimurtonsa kynnyksellä olonsa", liittyy enemmän siihen, että milloin puhkeaa sinne maailmanluokan pelaajien joukkoon. Ja uskon hänen kyllä olevan ensi kaudella jo tärkeä peluri Bayernille, mutta näen itse kuitenkin järkevämpä asettaa hänellekin maltillisemmat odotukset, kuin laittaa koko Bayernin hyökkäyspeli hänen harteilleen ja odottaa jotain pelkkää dominointia. Tämä lähinnä, koska puhutaan kuitenkin vasta 22-vuotiaasta kaverista, jolla on vasta yksi ns. tykkikausi tai tykkikauden puolikas allaan Valioliigassa, viime kausi oli myös rikkonainen loukkaantumisten takia, nyt ensimmäistä kertaa nuori mies on on näin isossa paikassa, kun siirtyy Bayernin kokoluokan seuraan, jossa paineet ja odotukset tähtipelaajilla ovat aika infernaaliset. Tähän vielä täysin uusi ympäristö, uusi maa ja kaikki uudet olosuhteet jne. niin näkisin Olisenkin kohdalla osin kohtuuttomana tämän takia odottaa jotain 20+20 pistedominanssia ja Bayernin hyökkäyspelin kannattelua yksinään päivästä numero uno alkaen.

Toki, nähtyjen Olympiakisojen pelien perusteella Olisen läpimurto maailman parhaiden pelaajien joukkoon lienee enemmäkin vain ajankysymys ja tapahtuu pikemminkin "ennemmin", kuin "myöhemmin". Eikä siinä, totta kai Oliselta odotetaan jo kohtuu paljon myös ensi kaudella ja niin pitääkin, isoon avainrooliinhan hänet lopulta Bayerniin hommattiin, mutta näen myös Olisen kohdalla maltin olevan valttia, etenkin alun sopeutumisessa yms. Olise on myös uskomattoman monipuolinen pelaaja, joka pystyy olemaan todella iso uhka kentän keskiosissa kymppiroolissa, tai leveydessä laitauhkana, ilman merkittävää tasonpudotusta. Olise tarjoaa myös yhtälailla ison pelinteko- ja maaliuhan. Olise on loistava keskittäjä, harhauttelija ja haastaja, joka tekee hänestä myös erinomaisen laitauhan, mutta mielenkiintoista nähdä, onko Olisen tulevaisuuden sittenkin enemmän tuossa kymppiroolissa, jossa on nyt Ranskan Olympiajoukkueessa pelannut.

Se, miten Olise kuljettaa palloa, miten hän lukee ja näkee tilanteet, manipuloi peliä ja vastustajaa rytmittämällä pelaamistaan ja malttaa hidastaa peliä tempokuljetusten jälkeen sekä odottaa juuri oikeaa hetkeä antaakseen sen avainsyötön…Noilla ominaisuuksilla on suorastaan dominoinut tuossa kymppipaikalla nyt Ranskan kanssa ja on nähty lukuisia hetkiä, kun Olise kuljettaa palloa kerralla useiden linjojen läpi, hidastaa vauhtia imien vastustajan linjasta kaverin itseensä ja laittaen juuri oikeaan aikaan vapauttavan syötön pelikaverille siihen syntyneeseen tyhjään tilaan (tai joskus jopa poikkeuksellisesta - kuten KdB, Messi etc. - antaa sen syötön täydestä vauhdista)… Maailmanluokkaa ja maailmanluokan pelin manipuolointia.

Olisen myötä Bayernilla on myös viimein laidalla pelaaja, jonka ns. 'lopputuote' on priimaa luokkaa. Jos katsoo viime kaudet jotain Sanén ja Comanin keskityksiä maalille tai sen harhauttelun jälkeen tapahtuvaa viimeistely-yritystä, niin ovathan ne pahimmillaan ihan ponnetonta luokkaa. Vastustajasta päästään kyllä ohi, mutta sitten sen jälkeen tapahtuva ratkaisu on usein pubi-tasoa. Puhumattakaan, että sen pallon saisi keskitettyä vaaditulal tarkkuudella boxiin siihen 1x1 metri kokoiselle alueelle, kun ei sitä tunnuta useimmiten saavan ylipäätään edes koko rankkuboxiin. Sama ongelma maalinteossa, jossa laukaukset painuvat usein ties minne.

Nyt vihdoin Riberyn ja Robbenin jälkeen Bayernilla on heittää laidalla kaveri, jonka keskitykset ovat millintarkkaa maailmanluokkaa, tai jos harhauttelulla pääsee vetopaikkaan, niin myös viimeistely on huippua. Oliselta tullaan varmasti näkemään kauden aikana useita 'robbenmaisia' suorituksia, kun leikkaa tuolta oikealta laidalta keskelle ja painaa varmasti kierteisen vedon takakulmaan. Näistä kaukolaukauspaikoista joku Coman taas on vuosien aikana useimmiten ampunut sen pallon jonnekin katsomoriville 27. Sanélla samaa tautia on ollut havaittavissa noissa lähelle maalia ajautuivissa läpiajotilanteissa, joihin pääsee kohtalaisen usein, mutta joita on tuhlaillut ihan tökeröllä tavalla viime kausien aikana ja se viimeistely-yritys on ollut useimmiten ponneton. Nyt Bayernilla on vihdoin jälleen kaveri, johon voi luottaa pallon toimittamisessa boxiin tai kaukaa sekä läheltä tapahtuvassa viimeistelyssä: toimittaa palloa boxiin muiden viimeisteltäväksi tarkalla prosentilla, tai laittaa sen harhauttelun ja kuljetuksen jälkeen itse kliinisesti verkkoon joko kaukaa 'robbenmaisesti' laukoen tai läheltä kylmänviileästi putaten.

Bayernilla on Musiala/Olise kaksikon ansiosta hyökkäyksessä nyt kaksi sellaista spesiaalia 'poikkeuspelaajaa', jotka pystyvät pelkällä omalla henk.kohtaisella taitotasollaan kääntäämään pelejä ja tekemään eron, toki Kanea ja hänen kykyjään unohtamatta. Musiala/Olise duo tulee olemaan ensi kaudella jotain aivan maagisen huikeaa, että en malta odottaa! Etenkin tuo Olisen aivan huima kyky keskittää palloa ja Kanea armottomana maalitykkinä boxissa naputtamassa noita palloja maaliin…pelkkä 'cinemaa' luvassa.

Mutta juuri tämän asetelman takia, näkisin myös joko Comanin tai Gnabryn jatkon vielä ensi kaudella, niin kovasti kuin olen mm. Gnabrystakin eroon halunnut, jopa ihan osin positiivisena asiana. Bayernilla on toki hyökkäyksessään kokeneempina Kane, Müller (jolla toki ensi kaudella hyvin rajoittunut pukukopin liidern pelaaja-koutsi -rooli, koska pelillinen anti on jo hyvin heikkoa), sekä ehkä myös Sané. Mutta ehkä yksi kokeneempi kaveri (mieluiten Coman, joka on pelilliseltä anniltaan vielä huippuluokkaa, jahka on kunnossa) ottaisi vielä vähän tuota taakkaa pois nuorilta kavereilta ja mm. Tel saisi ensi kaudella vielä kehittyä ennestään ja ajaa itseään hiljalleen isompaan ja isompaan ruutuun. Tämän takia myös ehkä Simons olisi ollut osin Douéta parempi haku, koska olisi jo valmis nappaamaan sen avauksen "erontekijän" tontin ja olemaan iso pelaaja heti.

Toki, nyt kun Douékaan ei lopulta tule, niin jos Bayern päätyy hommaamaan tuohon Simonsin ja Douén hylkyjen jälkeen jonkun kokeneemman pelaajan, niin tällöin tilanne olisi ehkä toisenlaisempi. On myös mahdollista, että sekä Coman ja Gnabry lopulta kummatkin jäävät. Mutta, nyt kun sekä Simonsin että Douén hankinnat menevät reisille, niin Bayernin odotetaan kuitenkin joka tapauksessa tuovan sisään vielä ainakin yhden hyökkäävän pelaajan, eli kyllä tuo tavoite on koko ajan myös vahvistaa ja uudistaa myös tuota hyökkäystäkin.

On toki mahdollista, että kun Douékaan ei tule, niin Bayern on myös lopulta hankkimatta tuohon yhtään ketään ja annetaan esim. vastahankitulle 18.v Irankundalle ensi kaudella isompaa tonttia. Tämä mahdollisuus tulisi toki varmasti pari vuotta ennen kuin se oli Irankundan kohdalal ajateltu, mutta sekin on mahdollisuus. Irankunda on luonnollisesti vielä kohtuu raakile pelaaja ja kokonaisvaltainen peli ei ole ihan sillä tasolla, mitä sen tällä tasolla pitäisi olla. Kuitenkin tuo Irankundan maalivainu sekä etenkin laukauskyky ja -voima on tuon ikäiseksi jotain niin 'poikkeuksellista', että se saattaa jo mahdollistaa sen, että Irankunda voisi olla jo jollain tavalla avuksi ensi kaudella, vaikka muu peli ei ihan kantaisikaan.

Netistä ja somesta löytyy noita videoklippejä (joista muutaman itsekin tänne aikanaan jaoin tuohon viime kauden kausiketjuun) muutaman vuoden takaa, kun Irankunda oli 15-16-vuotias ja jo tällöin tuo hänen laukauksen oli aivan poikkeuksellinen kanuuna ja paukutteli tuolla huimalla oikealla jalallaan maaleja ties miltä etäisyyksiltä ja ties mistä huonoistakin kulmista. Tässä asiassa Irankunda on siis jo aivan Bayernin parhaimmistoa ja hän voi kaikista pelinsä vajavaisuuksista huolimatta, olla todella iso jokerikortti Bayernille jo tulevalla kaudella. Maalintekopotentiaali on valtaisa.

Tässä mm. yksi klippi tuosta Irankundan maalintekokyvystä:
Nestory Irankunda | All Goals | Adelaide United to Bayern Munich

Müllerin ensi kaudelle pienentyneen (pelillisen) roolin vuoksi, vuoden Italiassa lainalla ollut talentti Ibrahimovic voi myös saada niitä kaivattuja peliminuutteja tuossa kymppitontilla ja vähän kuin jakaa sen varapelaajan roolin 50/50 Müllerin kanssa, koska ilmeisesti Bayernin idea on integroida 'Ibra' ensi kaudella edustuksen matkaan, eikä lähettää häntä enää lainalle mihinkään. Ibrahimovic toki pystyy pelaamaan mitä tahansa paikkaa (kymppi, laidat, valeysi) hyökkäyksessä, joten tuonkin monipuolisuuden takia niitä minuutteja voi siis olla luvassa enemmän, kuin versus jos olisi liian yhteen paikkaan sidottu ja yksipuolinen pelaaja.

OSA 5/6...
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
'Omista junioreista' kannattaa pitää erityisesti silmällä trioa Irankunda (RW), Aznou (LB/LW) ja Fernández (CM/DM), koska he vaikuttavat kaikkein lähimmältä edustuksen tasoa ja aidosti suurella mielenkiinnolla odotan tämän trion mahdollisia peliminuutteja edustuksen matkassa. Jokaisen potentiaali on aidosti niin suurta, että tulevaisuudessa avauksen paikan nappaaminen Bayernista ei ole ollenkaan mahdottomuus. Tämän lisäksi aivan siinä peesissä olevassa seuraavassa "lahjakkuus-aallossa" minuutteja edustuksessa voivat saada myös mm. Asp-Jensen (AM/CM), Aséko Nkili (DM) ja Licina (RW/LW).

Harkkapelin perusteella myös Adin Licina on iso talentti, jonka läpimurto voisi olla tällä kaudella mahdollinen, mutta tuo Licinan tilanne voi olla tulevalla kaudella hieman haastava, koska etenkin jos Coman eikä Gnabry lähde nyt kesällä pois, on tuo Bayernin hyökkäys- ja laitaosasto jo ennestään aivan överisti yli-stäkätty. Tämä siitäkin huolimatta, että Licina on ollut harkkapeleissä paljon mm. Zaragozaa edellä ja näyttää paljon valmiimmalta läpimurtoon näistä kahdesta pelaajasta. Ehkäpä se lainapesti Zaragozalla voisi siis tehdä hyvää, etenkin jos Coman/Gnabry kaksikosta jompikumpi tai molemmat jäävät. Juuri nyt kun en näe mitään syytä näiden harkkamatsien perusteella, miksi Zaragozan pitäisi olla edes Vidovicin tai Licina edellä. Gnabryn jatkoa puoltaisi myös hänen kohtuu uniikki 'inside forward' roolinsa, ja enemmän tuollainen 'juoksijaprofiili', jolle palloja pelataan. Muuten ainoa tuollainen kaveri Bayernin hyökkäyksessä olisi vain Tel.

Bayernin hyökkäyksen akilleenkantapää on ehkä juuri se, että se on profiileiltaan liian samankaltainen. Gnabryn poistumisen jälkeen Tel olisi muuten ainoa tuollainen erilainen profiili Bayernin hyökkäyksessä, kun taas Musiala, Olise ja jopa Sané ovat tuollaisia "ball-to-feet" pelaajia, jotka nimenomaan itse tykkäävät pitää palloa, tehdä peliä ja jakaa niitä palloja ja läpisyöttöjä muille kavereille. Jos nuo kaikki kolme ovat samaan aikaan avauksessa, niin kuka on se outletti, jolle niitä palloja pelataan ja joka niitä juoksuja tekisi? Ellei sitten Tel olisi valmis nousemaan aidosti todella isompaan ruutuun ja ottamaan nuo Gnabryn minuutit itselleen.

Gnabry ja Comanin aikakauden/poistumisien jälkeen, voi olla, että Bayern tarvitsee tulevalla kaudella jopa sen Telin läpimurtokauden nyt, eikä vasta kauden päästä. Sané on edelleen kohtuu ailahteleva ja epävarma kortti, joten yksi hyökkäyksen paikka Musialan, Olisen ja Kanen vierellä on avoinna. Sen on mahdollisesti pakko olla Tel. Kaikki kilpailut huomioiden, tavoitteeksi kova 20-25 maalia. Sen se voi vaatia, mikäli Bayern meinaa tulevalla kaudella menestyä. Kaikista huippuominaisuuksita, jotka Telillä jo noin nuorena on, on se viimeistely vielä kentis kaikkein vajavaisinta (plus Müller voisi opettaa vähän 'fiksun' prässipelin saloja ensi kauden aikana), mutta luotto tähän huimaan supertalenttiin on kova. Mutta tämä profiilien liiallinen samankaltaisuus saattaa isossa kuvassa muodostua kauden aikana ongelmaksi, vaikka totta kai tuolla pelkällä henk.kohtaisella taidolla tullaankin monta vastustajaa niputtamaan, olkoonkin että ne hyökkäyksen profiilit eivät ihan optimaalisia olekaan.

Jo viime kaudella Bundesliigan taso, etenkin kärjen osalta, oli jopa ennätyskovaa luokkaa ja viimeksi Bayern on haastettu noin kovaa reilu 10 vuotta sitten Kloppin Dortmundin toimesta. Mutta juuri nyt taso kärjen osalta on jopa vieläkin tätä syvempää ja kilpailullisempaa, ja oikeastaan kovempaa kuin kertaakaan aiemmin 2000-luvulla. Bayern on toki aina kova, mutta Leverkusen voitti liigan 'voittamattomana' ja on näyttänyt muutamien otteiden perusteella harkkapeleissä jälleen erittäin hyvältä ja myös rosteri on edelleen hyvä (Garcia hyvä sainaus). Dortmund pääsi jo viime kaudella 5.sijalta UCL-finaaliin ja on onnistunut siirtomarkkinoilla oikeasti todella hyvin (Anton, Guirassy, Gross, Couto ja mahd. Beier) ja omaa paljon potentiaali etenkin hyökkäyksessään (Brunner, Duranville, Bynoe-Gittens). Harmi, että Dortmundin rahavarannot, eivät lopulta riittäneet ensin Maatseenin (€40M) eivätkä nyt kesän lopussa Cherkin (€15M) hankintoihin.

Leipzig on Rosen johdolla vahva ja päihitti juuri Bayernin kesän ykköstargetin (Simons) hankinnan osalta. Olmon mahd. menetys on toki isku, mutta silti tuo hyökkäyksen kolmikon linkki (Simons-Openda-Sesko) on aivan Bundesliigan parhaimmistoa ja jo viime kaudella nähtiin, miten murhaavaa jälkeä se pystyy tekemään. Simons linkittämässä keskikentän ja hyökkäyksen ja vapauttamssa Opendaa/Seskoa maalintekoon tulee iskemään todella lujaa tällä(kin) kaudella moneen vastustajaan. Viimeisimpien huhujen mukaan Cherki, johon Dorren rahat eivät riittäneet, olisikin vahvasti menossa nyt Leipzigiin. Siinä olisi oikein loistava korvaaja Olmolle, ei parempaa voisi kuvitellakaan. Leipzigin hyökkäys näyttäisi tuon jälkeen todella vaaralliselta, samaa taso, mit se oliä viime kaudella. Voi aivan aidosti sanoa, että juuri nyt Bundesliigan kärkinelikko, Leverkusen-Bayern-Dortmund-Leipzig on poikkeuksellisen kova, mitä Bundesliigassa on oikeasti pitkiin aikoihin nähty.

Usein on nähty Bayernin ohella viimeisen 10-15 vuoden aikana mahdollisesti se toinen kova tai ainakin kelpo haastaja (plus vielä joku yksi seura rimpuilemassa ekat 15-20 kierrosta mukana ennen kyydistä putoamista), mutta ei kertaakaan 2000-luvulla ole neljää noin kovaa joukkuetta samanaikaisesti. Stuttgartin ja Hoenessin osalta toki harmi, että pajatsoi tyhjeni aikalailla täydellisesti (Guirassy, Anton, Itõ) kärkipelaajien osalta kesän aikana, olisi ollut mielenkiintoista nähdä, millä tavoin se olisi pystynyt tuon kovan kärkikvartetin haastamaan, mutta nyt kumit taitavat kesän tyhjennyksen jälkeen olla vain liian tyhjät, jotta Hoenessin poppoo voisi tuon kärjen mukaan hypätä.

Jos Stuttgart jotenkin pystyy vielä Undavin itsellään pitämään tuon lainan loppumisen jälkeen, niin onhan hyökkäyksessä toki tällöin vielä tuo Undavin ja Führichin tarjoama laadukas pohja, jonka päälle rakentaa. On toki joukkueessa muitakin hyviä hankintoja ja potentiaalisia palasia: Guirassyn tilalle hankittu Demirovic, keskikentän nuori kaksikko Stiller/Millot on aidosti Bundesliigan kärkeä, Bayernista lainalla oleva Krätzig lupaava läpimurtopelaaja ja kirittäjä Mittelstädtille, Nübel maalissa laadukas jne. Hoeness valmentajana liigan kärkeä, joten onhan tuossa toki saumaa toisintaa jotenkin viime kauden sensaatio ja kilpailla taas TOP-5 sijoista.

Tällä hetkellä tämä Bundesliigan kärjen poikkeuksellisen kova ja syvä taso myös laittaa tuota Bayernin katkennutta 11 vuoden mestaruusputke hieman perspektiiviin ja, kun noista pytyistä alkoi tulla jo osin itsestäänselvyyksiä, joka söi mielenkiintoa koko liigasta pois, kun kaikki jo ennalta kauden alussa odottivat tuota liki itsestäänselvää lopputulemaa. Nyt ei pysty ihan aidosti kyllä sanomaan juurikaan millään selvyydellä, että kuka tuon mestaruuden tulee voittamaan. Kisa on aidosti hyvin avoin nähdäkseni. Bayernillakin kun nuo omat haasteensa viime vuosina on ollut ja nyt ollaan jälleen jokun uuden prosessin alun äärellä taas tapahtuneiden valmentajapotkujen jälkeen ja puikoissa on hyvin kokematon Kompany.

Selvää kauden lähtöasetelmasta on kuitenkin mielestäni se, että ensimmäistä kertaa liki 15:sta vuoteen Bayern ei lähde kauteen suosikkina, vaan: Leverkusen lähtee hallitsevana mestarina kauteen suosikkina ja on se "team-to-beat", jota nämä muut lähteävät rajusti haastamaan. Leverkusen on tuon 'statuksensa' ehdottomasti ansainnut ja noin itse näen aseteleman, etenkin kun alla on ihan poikkeusluokkaa oleva kausi. Kisa on auki ja uskon asioiden menevän hyvin lähelle kalkkiviivoja, ennen kuin mestari on keväällä selvillä ja marginaalit tulevat olemaan hyvin pientä luokkaa.

UCL:ssä tavoitteen pitää Bayernilla olla joka kausi vähintään välierävaiheessa. Nyt järjestelmään on uudistettu rajusti, joka tuo oman hienon mausteensa kisaan ja vaikea sanoa, miten se myös itsessään vaikuttaa noihin asetelmiin ja voimasuhteisiin. UCL-kauden finaalihuipennus on 2025 kevään lopussa Allianz Arenalla ja luonnollisesti olisi upeaa, jos Bayern tuonne saakka itsensä onnistuisi taistelemaan.

Kuitenkin, kaikki ennakko-asetelmat, kysymysmerkit (rosterin overhaul, Kompany koutsina jne.) ja voimasuhtete huomioiden, täytyy kuitenkin olla realisti. Puolivälierävaihe on Bayernin mittapuulla aina se minimi ja tällä kaudella se olisi - toki osaltaan aina "pettymys" - mutta myös hyvä suoritus ja sellainen ehkä kaikista realistisin lopputulema. Välierät olisi jo sitten liki nappionnistuminen ja todella työnnäyte Kompanylta, finaalipaikka ja saatika siellä voittaminen sitten toki aivan maaginen täysosuma. Tämä tavoite on kuitenkin ennakkoon ajateltuna utopistisempi, kuin moniin vuosiin.

DFB-Pokal toki hyvin erilainen kilpailun, mutta jo peräti neljän(?) hyvin laihan ja epäonnistuneen kauden jälkeen, myös tuossa kilpailussa menestyminen tulisi priorisoida todlela korkealle ja tämä muuttunut kilpailuasetelman ja voimasuhteet ovat mielestäni muuttaneet myös Bayernin suhtautumista ja suhdetta tähän kisaan: siinä, missä aiempina vuosian asetelma on ollut käytännössä sellainen, että sitä yhtä pyttyä eli Bundesliigaa on pidetty liki "itsestäänselvyytenä" ja paukkuja on laitettu UCL:n voittamiseen ja tuon tuplan metsästämiseen, ja siinä ohessa olisi sitten kiva myös saada DFB-Pokalin voitto ikään kuin lisukkeena. Niin nyt asetelma onkin sellainen ja niin tasainen, että DFB-Pokal on kauteen lähdettäessä kenties jopa se Bayernin todennäköisin sauma saada kaudelta edes joku pytty.

Bayern kun ei myöskään nyt ensimmäistä kertaa sitten kauden 2012/13 pelaa DFL-Supercup -ottelua jäätyään viime kaudella 3.sijalle tuon päätöskierroksen tappion turvin. Tämä kiristynyt kilpailu etenkin kotimaisessa sarjassa siis osaltaan pakottaa Bayernin fokusoitumaan myös entistä paremmin ja terävämmin myös DFB-Pokaliin. Bayern on viimeisen neljän kauden aikana edennyt Pokalissa vain kerran kahdeksan parhaan joukkoon, ja edennyt viimeksi vähintään neljän joukkoon kaudella 2019/20 kun se voitti Leverkusenin finaalissa.

Eli kyllä Bayernin olisi myös syytä tässä kilpailussa palauttaa itsensä sinne, minne se kuuluu. 2010-luvulla Bayern voitti Pokalin viisi kertaa, oli finaalissa seitsemän kertaa ja vähintään semifinaalissa 10 kertaa eli joka ikinen kausi 2010-luvulla. Tuoho nähden viime kausien meno on ollut karua ja siihen on syytä tulla muutos tällä kaudella ja soittaa myös tämän kilpailun tärkeys. Bayernissa ei ole olemassakaan "turhia" kilpailuita, joihin voisi suhtautua välinpitämättömällä asenteella.


Äärettömän kutkuttava fiilis kauteen lähdettäessä ja hyvin jännittävä, koska ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, kauden alla on näin hyvin epävarma ja osaltaan kiehtova fiilis, kun kaikki on hyvin avointa. En edes melkein muista, että milloin viimeksi _kauteen lähdettäessä_ Bayernin saumat ennakkoon jäädä kokonaan pytyittä, olisivat olleet näin epävarmat. Terävöittää omaa seuraamistakin ja lisää jännitystä, kun pakka on aidosti näin avoin pitkään aikaan. Hieno kausi tulossa!

OSA 6/6
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Bayernin kausi käynnistyy tänään illalla DFB-Pokalin ottelulla kakkostason SSV Ulmia vastaan. Kausi ei ole vielä ehtinyt alkaakaan ja Kompany on tehnyt ensimmäisen 'kohtuu' ison päätöksen, kun monesta Saksan mediasta on varmistettu, että Kompany on jättänyt Goretzkan kokonaan ulos tämän illan kokoonpanosta. Kohtalaisen munakas veto Kompanylta ja luuli tämän nyt viimeistään indikoivan Goretzkalle, että tulevaisuudennäkymiä seurassa ei ole. Eberl on viitannut kaikissa lausunnoissaan tähän suuntaan, Freund viittasi tähän suuntaan pari päivää sitten ja nyt sitten Kompany lähettää niin selvän signaalin kuin olla ja voi: Paikkaa joukkueessa ei enää ole.

Mikäli Goretkza mielii vielä myös yrittää edes tehdä paluuta Nagelsmannin Saksan maajoukkueeseen, olisi uuden pelipaikan etsiminen, jossa peliaikaa on luvassa, kaikista paras ratkaisu nyt. Vuosi poppariosastolla nenää kaivaen Bayernissa ei palvele seuraa, eikä miestä itseään. Ellei Goretzka ole valmis heittämään kaiken tuon nyt ja loppu-uransa viemäristä alas jääräpäisyydellään. Jahka tässä on aikaa, niin ajattelin kirjoittaa jotain analyysin poikasta tuosta Bayernin vuosia jatkunnesta kutospaikan tarpeesta, johon nyt saatiin Palhinha, ja miksi Goretzka ei Bayernin keskikentälle ja siihen rooliin sovi, kun on tullut siitäkin viime vuosina niin vahvasti paasattua...

Myöhään lomilta palanneet pelaajat (Kane, Coman, Olise, Davies, Palhinha) eivät ole vielä täydessä iskussa ja kenenkään ei oleteta avaavan vielä. Boey on treenannut koko viikon yksinään ja vaikka seurasta ei ole ulos kommunikoitu mitään vaivaa, niin jotainhan siellä oletettavasti on ja Boey ei tänään rosterissa ole. Myös pre-seasonilla edukseen esiintynyt kroattitalentti Vidovic kärsii jostain lihasvaivoista ja ei ole tänään mukana. Sané kävi EM-turneen jälkeen nivuleikkauksessa ja kuntoutuu vieläkin siitä. Sanén paluuta odotellaan vasta aikaisintaa tämän kuun lopulla/kuun vaihteessa.

Oletettu kokoonpano illan peliin on todennäköisesti paperilla tuttu 4-2-3-1 muoto, mutta totuus lienee lähempänä formaattia 4-2-2-2: Guerreiro - Upamecano - Min-jae - Stanisic takalinjassa, keskikentällä Pavlovic - Kimmich pivot, ja Tel - Musiala - Müller - Gnabry on sitten oletettavasti tuo hyökkäyksen mukautuva ja rotaatiota harrastava nelikko. Tel - Gnabry tulevat varmasti pelaamaan laitakaistoilla, mutta myös ysiparina piikissä, ja Musiala - Müller kymppi/valeysi hybrideinä sekä sitten liikkuvat tarpeen mukaan enemmän laitakaistoille ja alemmas osallistumaan kombinaatioihin ja jatkamaan palloja ylös, ja tällöin Tel ja Gnabry hyökkäävät tyhjään tilaan piikkiin.

Toivon mukaan jossain kohtaa iltaa päästäisiin näkemään jo nyt Olise ja Musiala samaan aikaan kentällä, koska se tulee olemaan kyllä pelkkää seksiä.

Odotettu kokoonpano: 4-2-2-2

.....................Musiala............Müller....................
................................................................................
..........Tel........................................Gnabry..........
...............................................................................
....................Pavlovic......Kimmich.....................
...............................................................................
...Guerreiro......Upa......Min-jae......Stanisic...
...............................................................................
................................Neuer...................................

Eberl myös vahvisti eilen pressissä, että Douén kariutuneen siirron johdosta, ellei jotain aivan suurta ja mullistavaa tule tapahtumaan, niin Bayernin joukkue ensi kauteen lähdettäessä on nyt tässä. Sisäänpäin tulevia siirtoja ei odoteta enää tapahtuvan, mutta ovi voi vielä käydä ulospäin.

Comanin ja Goretzkan tilanteet ovat vielä joissain määrin avoimia. Comanin suhteen kiinnostusta on monista seuroista, mutta Coman toimii mm. Barcalle (Williams) ja PSG:lle (Sancho) lähinnä varavaihtoehtona, jos ykköstargetit eivät toteudu. Myös Saudeista on ollut kiinostusta Comaniin, mutta nämä kyselyt Coman on torpannut. Bayern on avoin ja valmis jatkamaan Comanin kanssa, ihan yhtä lailla kuin myös myymään hänet jos tilaisuus aukeaa. Goretzka sen sijaan ei halua lähteä kulumallakaan, vaikka seura kaikin tavoin indikoi, että kiitos ja näkemiin. Realin ei odoteta enää tekevän tarjousta loppukuun aikana Daviesista, joten hän astunee Sanén ja Kimmichin tavoin ilman jatkospimusta viimeiseen sopimusvuoteensa.

****

Plus, Bayern ei ole vielä myöskään kommunikoinut uuteen kauteen tuota tulevaa kapteenistoa tai joukkueen johtoryhmää. Menneet (3-4) vuodethan se on ollut muodossa: Neuer, Müller, Kimmich, Goretzka, Coman. Mutta ottaen huomioon, että kapteeniston kaksi viimeisintä mainittua jäsentä ovat myyntilistalla ja joissain määrin "hylkiöitä" (etenkin Goretzka), niin olisi mielenkiintoista tietää, että miten tämä kapteenisto uuteen kauteen rakentuu.

Kanella on se verta vahva asema joukkueessa ja jo viime syksynä huhuiltiin, että Kane olisi saattaut nousta jopa suoraan tuohon johtoryhmään, joten hän lienee yksi kandidaatti tuomaan tuohon hieman ummehtuneeseen kapteenistoon uutta virtaa ja tervettä johtajuutta. Harkkapeleissä myös Min-jae kantoi parikin kertaa kapteenin nauhaa, ennen mm. Goretzkaa. Halutaanko Musialaa jo ajaa sisään noin suureen vastuuseen? Olisi mielestäni erinomainen ja vahva signaali seuralta Musialaa kohtaa tulevat isot sopimusneuvottelut huomioiden.

Edelleen uskon Kimmichin olevan se seuran tuleva kapteeni ja Neuerin manttelinperijä, mutta on mielenkiintoista, miten Bayern alkaa valmistautumaan Neuerin ja Müllerin lopettamisiin ja petaamaan tuota joukkueen uutta hierarkiaa ja johtajuusrakennetta. Kimmich, Kane, Musiala, Min-jae...tuossa voisi olla ideaa ja vahva johtorunko tulevaisuus ajatellen. Onhan siellä myös pitkällä sopimuksella juuri kiinnnitetty 'oma poika' Stanisic, jossa seura näkee pitkän aikavälin tulevaisuuden runkopelaajan, nouseeko Palhinha ryminällä joukkueen johtajien joukkoon, halutaanko Musialan ohessa jo nuorta Pavlovicia alkaa myös ajamaan noin suureen rooliin jne. Selvää lienee joka tapauksessa se, että valta on Bayernissa vaihtumassa ja uudet raikkaat tuulet puhtaltamassa myös joukkueen sisäisen johtajuuden ja hierarkiarakenteen suhteen.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München




Ensin hieman aiemmin pari viikkoa sitten Müllerin lopettamisilmoitus maajoukkueessa ja nyt Neuerin. Äärimmäisen haikea ja nostalginen fiilis, mutta eihän tämän suorittamisen ja työn jälkeen, mitä Neuer ja myös Müller ovat saksalaisen jalkapallon ja maajoukkueen eteen tehneet, voi kuin kumartaa syvästi ja Tamin sanoin "Chapeau!" eli nostaa hattu niin korkealle kuin mahdollista. Kummatkin Müller (131 ottelua, 3.) ja Neuer (124 ottelua, 5.) lopettavat maajoukkueuransa yksinä eniten otteluita Saksan paidassa pelanneina pelaajina. Liki 15 vuotta on Neuer Saksan ykkösmaalivahdin tonttia kantanut ja nyt yhden aikakauden päätös oli tämä, mutta olihan se huikea ja unohtumaton matka. Kroos, Müller, Gündogan nyt Neuer...isoja poistumisia ja nyt on aidosti viimein muutoksen tuulet puhaltamassa myös Saksan maajoukkueen kopissa.

Heti tämän Neuerin lopettamispäätöksen jälkeen mieleen tuli Neuerin yksi ikonisimmista suorituksista Saksan paidassa eli 2014 Brasialin kisojen pudotuspeliottelu Algeriaa vastaan, jolloin Neuer eli kyllä todeksi sen 'sweeper-keeperin' roolin ja mullisti kyllä kerta heitolla maalivahtipelaamisen evoluution. Neuerin lämpökartta tuossa pelissä oli varmaan kuumempi oman boxin ulkopuolella, kuin sisällä. Tällaista suorittamista ja yhtä kovaa keepperiä ei tulla Saksan historiassa kyllä enää tulevaisuudessa näkemään. Neuerin Legacy Saksan maajoukkueelle on kiistattoman poikkeuksellinen.

Harmi, että Saksan suvantovaiheen takia nuo kolme isoa (2018-MM, 2021-EM ja 2022-MM) arvokisaturnausta menivät vähän niin kuin sivu suun ja niissä ei päästy tavoittelemaan enää lisää meriittejä uralle. Maajoukkueuran kruununa toki tuo upea 2014 MM-kulta, EM-kisoissa tuota kruunua ei aivan tullut, vaikka hyvin lähelle päästiin parikin kertaa 2012 ja 2016 välierissä.

Kyllähän tämän päätöksen myötä pitää myös alkaa väjäämättä varautumaan siihen, että ei pelkästään maajoukkue, vaan myös se koko Neuerin ura on hyvin, hyvin lähellä päätöstään. Sunnuntaina Wolfsburgia vastaan käynnistyy erittäin suurella todennäköisyydellä Müllerin uran viimeinen kausi Bayern-paidassa, mutta enää ei voi poissulkea sitä, etteikö silloin käynnistyisi myös toisen legendan eli Neuerin uran viimeiset vedot Bayernissa.

Legenda ja Goatkeeper. Danke für alles und auf wiedersehen!
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Alkuviikosta tuli lisää jobinpostia, kun Stanisicilla meni treeneissä polvi ja hän joutui leikkaukseen. Joidenkin arvioiden mukaan on sivussa vähintään 6 viikkoa, joidenkin mukaan jopa n. 2 kuukautta. Kova isku, ottaen jo huomioon tuon aiemman Itõn jalkamurtuman. Kumpaakin Itõa ja Stanisicia voinee odottaa peleihin vasta joskus lokakuun lopun tienoilla. Sané on jo tuon EM-turnauksen jälkeisen nivusleikkauksensa jäljiltä treenaillut ja ihan joukkueenkin mukana, mutta paluu peleihin venyy todennäköisesti syyskuun maju-tauon jälkeiseen aikaan, koska ei haluta ottaa toipumisen suhteen turhia riskejä.

Kyllähän tämä alkaa olla jo oikeasti ihan uskomattoman merkillistä touhua, joka tulisi Bayernissa analysoida ja perata ihan kunnolla läpi, että mikä homma. Kumpikaan Stanisic tai Itõ ei ole urallaan ollut erityisen loukkaantumisherkkäpelaaja, mutta nyt saman tien kun tulevat Bayerniin niin pitkät loukkaantumiset. Yhtälailla Boey ei ollut aiemmin kärsinyt urallaan melkein mistään loukeista, mutta saman tien siirryttyään Bayerniin tammikuussa, oli koko viime kevään klesana ja on myös ollut tämän loppukesän treenailemassa yksin jonkun krempan takia. Vaikkain on nyt ilmeisesti tervehtynyt jo pelikuntoon, mutta silti...

Ei tätä kaikkea voi enää sen 'hybridikentän' tai lähteneen fysiikkakoutsi Broichin piikkiin laittaan. Tähän asiaan pitäisi suhtautua vieläkin vakavammin ja analysoida, että mistä homma kiikastaa, koska tämä alkaa olla jo aika käsittämätöntä...pahaan jamaan joutuu Bayern, kun taas on kaksi puolustajaa pitkään sivussa, mutta Eberln mukaan Bayern ei aio reagoida siirtomarkkinoilla, mikä voi olla ihan ymmärrettävä ratkaisu.

Bayernilla on vielä rosterissa onneksi kuusi pakkia tolpillaan: Davies, Guerreiro, Boey, Upamecano, Min-jae ja Dier. Plus junioreista se Aznou, joka tulee varmaankin saamaan nyt sen ansaitun näytönpaikkansa seuraavien kuukausien aikana. Sitten on vielä Kimmich ja Laimerkin jotka voivat paikkailla oikean laitapakin tontilla, ja Goretzka menee viime kauden tapaan topparina, jos (ja tod.näköisesti kun) jää Bayerniin.

Tilanne nyt seuraavat pari kuukautta on siis seuraava: topparit --> Upamecano, Min-jae, Dier (+ Goretzka), vasen laitapuolustus --> Davies, Guerreiro, Aznou, oikea laitapuolustus --> Boey, Kimmich, Laimer, Aznou. Eli tilanne ei sinällään ole vielä katastrofaalinen, mutta turhauttava toki ja nuo aiemmat loukkantumiset myös lisäävät muiden loukkaantumisriskiä, joiden kuorma nyt kasvaa hieman kohtuuttomaksi seuraavien kuukausien aikana.

Mikäli Goretkza meinaa nyt väkisin jatkaa Bayernissa tämän kauden ja Bayern ei miehestä eroon pääse, niin näen ainoaksi vaihtoehdoksi sille, että kaudesta ja yhteistyöstä tulee vielä hedelmällinen, on se että Goretzka ymmärtää uhrata oman edun joukkueen edun tieltä. Ongelma ei niinkään ole siinä, etteikö Goretzka olisi ihan 'ok' pelaaja, mutta kun mies tienaa mamuttimaisen €18M kaudessa ja on ensimmäisenä antamassa pressihaastatteluita, jos peliaikaa ei tule ja luomassa negatiivista ympäristöä, se on se ongelma. Keskikentällä kilpailu on hurjaa ja etenkin trion Pavlovic-Kimmich-Palhinha myötä Bayernilla on pullat todella hyvin uunissa. Sitten on vielä Laimer, joka hänkin on Goretzkan edellä Kompanyn hierarkiassa, joten tuossa Goretzkan 'mielipaikallaan' keskikentällä vastuu on hyvin suuren kiven takana.

Kaikista paras ratkaisu olisi, jos Goretzka ymmärtäisi "uhrata" itsensä joukkueen ja suuremman edun hyväksiä. Tällöin hänestä voi olla apua joukkueelle. Goretzka oli aidosti jopa todella hyvä vuosi sitten, kun tuurasi pari kertaa topparin paikalla ja nyt noiden loukkaantumisten takia, tuo on se rooli, missä Goretkzaa voisi peluuttaa paikkaamassa poissaolojo ja miten hän voisi joukkuetta täten auttaa. Kun Goretzka ei tuollaisena "kömpelönä köntyksenä" joudu vastaanottamaaan palloa selin ja kääntymään keskikentällä ympäri, vaan topparina saa olla jatkuvasti naama pelisuuntaan päin, voi tuo myös piilottaa niitä Goretkzan heikkouksia ja saada hänet myös näyttämään paremmalta, kuten vuosi sitten kävikin. Goretzka ei näytä enää build-up pelissäkään niin heikolta (tai haamulta...) topparina. En panisi ollenkaan pahakseni, vaikka Goretzkan siirtäisi ihan pysyvästi topparin paikalle...Goretzka toisi myös topparina kaivattua fyysisyyttä ja preesensiä omaan boxiin, joka poistui de Ligtin myötä.

Toinen rooli, jossa Goretzkaa voisi hyödyntää, on se kärkipelaajan rooli otteluiden lopussa ja target-uhan tuominen boxiin, jahka Bayern ei nyt ketään Choupon paikkaajaa meinaa sainata ulkopuolelta tuohon rooliin. Goretzka on kuitenkin edelleen parhaimmillaan todella hyvä niissä oikea aikaisissa hyökkäyksissä boxiin ("box crashing) etevän maalivainunsa ansiosta, kun se pallo hänelle niissä hetkissä saadaan. Goretzka on edelleen hyvä uhka, joka joudutaan vastustajan toimesta merkkaamaan tiukasti siinä boxin tuntumassa ja boxin sisällä, ja Goretzka osaa hyvin uiskennella oikeaan paikkaan oikeaan aikaan, ja ajoittaa sen liikkeensä syötön mukaan. Siinä missä Goretzkan fyysisestä preesensistä voi olla iso apu topparina omassa boxissa, voi hänestä olla aidosti hyötyä myös sellaisena 'kakkoskärkenä' tai pelin lopuissa hyödynnettävänä fyysisenä target-uhkana.

Hieman paradoksaalisesti: Goretzkan vahvuudet tuntuvat olevan siis kaikki alla muualla, paitsi tuossa hänen mielipaikallaan keskikentällä. Jos Goretzka laittaa oman etunsa syrjään ja on valmis sopeutumaan tuohon "jokapaikan höylän palomies" -rooliin, missä paikkaa aina kulloinkin puutteessa olevaa pelipaikkaa ja roolia takalinjassa ja piikissä sekä tarpeen tullen keskikentällä, niin tällöin jatkaminen voi olla postiivinen juttu.

Mutta, jos Goretzkan oletusarvo on edelleen joku avauksen kiistaton paikka keskikentällä ja itkeminen, jos ei sitä peliaikaa saa, niin tällöin yhteistyö ei kyllä onnistu. Goretzkan on nyt vain ymmärrettävä kovat ja kylmät realiteeti ja tilanne, jossa hän on. Tietenkin isossa kuvassa viimeistään ensi kesänä näistä muutamien kaverin mammuttisopimuksista pitää vain päästä eroon ja saada heidät offloadattua pois budjetista, mutta ehkä tässä näin pystytään vielä yksi kausi kitkuttelemaan läpi.

Nämä loukkaantumiset ovat kuitenkin aina mahdollisuuksia ja toivon mukaan supertalentti Aznou saa nyt aidon sauman, kuten Pavlovic vuosi sitten. Jos se kutonen olisi viime kesänä hankittu, niin olisi Pavlovicin läpimurto jäänyt tekemättä, joten on näissä asioissa aina se oma hopea reunuksensa. Aznou on jo 18-vuotiaana lajitaidoiltaan aivan valmis näihin miesten peleihin. Aznou ja hänen kehittymisensä on käytännössä ainoa syy, miksi tuon Mazraouin osin absurdin myynnin voi jotenkin niellä. Nämä harkkapelit, mitä tässä on nyt tulltu nähty, niin toivon mukaan Aznou nyt seuraavien kuukausien aikana saa Kompanylta vastuuta, etenkin kun pystyy pelaamaan laadukkaasti kummallakin (LB/RB) puolen.

Aznou on pelityyliltään ja vahvuuksiltaan sellainen Daviesin/Cancelon/Mazraouin hybridisekoitus kaikkien noiden pelaajien parhaita puolia. Aznoulla on se Daviesin nopeus, pallonkuljetus- ja harhauttelukyky, Cancelon huima tekniikka, pallokontrolli ja pallonkäsittelytaito ahtaissa tiloissa sekä Mazraouin peliäly, sijoittuminen ja kyky pelata liki miltä tahansa kentän alueelta (leveydeystä, keskikentälle kaventaminen ja välikaistoilta eteneminen jne.). Aznou on jo nyt pelaajana hyvin kokonaisvaltainen ja 'koko paketti'. Ei ole oikein edes järkeä yrittää tuoda nyt ulko jotain hankintaa paikkaamaan näitä Itōn ja Stanisicn loukkaantumisia, kun on Aznou (+ espanjalainen keskikenttäjuniori Javi Fernández, joka on niin ikään hurjan lahjakas ja osaa myös pelata topparina).

Aznou on sen luokan talentti, että ei mene kuin 1-2 vuotta ja ennustan Aznoun olevan jo Bayernin vakiokokoonpanon ja jopa avauksen mies. Sama pätee Fernándeziin, plus myös todella lahjakkaan Aséko Nkilin (DM) kehitysharppaukset ovat olleet lupaavia ja myös hän on valmis seuraavaan haasteeseen. Jos Pavlovicia ei nyt lasketa, niin en oikeasti muista enne sitä, että milloin viimeksi Bayernin omista junioreista olisi puskenut näin lahjakkaita talentteja, kuin Aznou ja Fernández. Nyt on aika antaa sauma ja ajaa näitä 'poikkeusjunnuja' sisään minuuteille, eikä tukkia tietä jollain ulkoa tuoduilla rahnaisilla täyteukoilla.

Liki ainoa asia, mitä Aznoun pitää seuraavien parin kuukauden aikana tehdä, on käydä kohtuu ahkeraan salilla ja kasvattaa lihasta. Fysiikkaa pitää parantaa ja saada lisäävoimaa, mutta lajitaidot ovat jo nyt olemassa läpimurtoa varten. Ja vaikka puolustuspeli ei heikkoa ole, niin Aznou toki on huomattavasti enemmän offensiivinen laitapakki ja puolustuspelillisissä ominaisuuksissa lienee miesten tasolle vielä eniten töitä. Osa tästä paranee toki automaattisesti tuon kohetuneen fysiikan ja kamppailuvoiman myötä.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Nyt, kun Kompany ei saanut sitä Désiré Douéta, vaan Doué lipui PSG:hen, joutuu Kompany jotenkin soljumaan ja luovimaan nykyisten pelaajien kanssa ja löytämään ratkaisuja. Se, että Bayern oli valmis mälläämään Douéhen jopa liki €60 milliä, kertoo siitä, että tuo Douén "laituri-kymppi-keskikenttä" -hybridi pelaajaprofiili lienee Kompanylle hänen filosofiassaan hyvin, hyvin tärkeä, jonka hän "kipeästi" halusi lisätä omaan joukkueeseensa. Nyt sitä Kompanyn suuresti hamuamaa profiilia ei saatu, ja lähin pelaaja juuri tuota Douén profiilia nykyisestä joukkueesta on harkkakaudella vakuuttanut nuori kroatti Vidovic, joka pystyy pelaamana sujuvasti valeysinä, kymppinä, laiturina tai jopa hieman alempanakin keskikentällä.

Ihan yhtälailla, kun Aznou hyötyy nyt noista takalinjan loukkaantumisista ja Pavlovic hyötyi vuosi sitten siitä, että ei saatu sitä kutospaikan pelaajaa, voi tämä Douén siirron kariutuminen olla se Vidovicille ovet avaava sauma, jonka hän hyödyntää. Douéta ei saatu, nyt on aika antaa Vidovicille kunnon sauma ja integroida hänet kunnolla tuohon edustukseen mukaan reilujen minuuttien mukaan. Hän on viime vuosina yksi kiehtovimmista Bayernin junioreista läpitullut pelaaja ja nyt parin lainapestin jälkeen 20-vuotiaana, on aika lunastaa paikka Bayernista.

Toistaiseksi meno Kompanyn alaisuudessa on näyttänyt aidosti kohtuu hyvältä ja pelaamisen taso on ollut pienoinen positiivinen yllätys. Ero Tuchelin pelikirjaan ja -filosofiaan on toki selkeä, ja pyrkimys Kompanyn taholta on jälleen palauttaa Bayerniin vahvaan hallintaan pyrkivä aggressiivinen ja kovan intensiteetin pelitapa, jossa ei myös pelätä jonkinmoista riskikerrointa (=todella aggressiivinen prässi ja korkea linja).

Tällainen pelitapa on mahdollista vain jo koko kollektiivi on täysin samalla sivulla ja pumppaa väkevästi yhteen. Kollektiivin työmoraalin pitää jatkuvasti olla tapissa, jalkatyötä vaaditaan paljon ja yksi asia, jota Kompany on painottanut vahvasti treeneissä ja alkutaipaleellaan: etäisyydet pitää olla tiiviit ja kunnossa, jotta ehditään prässäämään ja voidaan pitää korkea 'rest defence' ja iskeä nopeasti kiinni vastustajaan.

Tässäkin on toki havaittavissa tiettyjä yhtäläisyyksiä mm. Nagelsmannin ja Guardiolan korkean prässin organisointiin ja siihen tiivillä etäisyyksillä operoivaan "verkkoon", joka tiiviistyy kompaktiksi saman tien pallon menetyksen jälkeen ja iskee jokaiseen vastustajan mieheen kiinni. Kompanyn ympäri kenttää tapahtuva "man-to-man" -periaate voi kauden aikana tulla kohtuu uuvuttavaksi pelitavaksi, jota voi joutua säätelemään. Viime viikonlopun 0-4 voitto Ulmista Pokalissa oli kohtuu vahva suoritus ja hyvä startti Kompanyn aikakaudelle.

Müllerkin näytti pitkästä aikaa kohtuu vetreältä ja sulavalta sekä siltä vanhalta tutulta Mülleriltä. Ei edes muista, milloin viimeksi Müller on ollut noin pirteä ja 'sähäkkä'. Müller ei enää ole avauksen mies, mutta jos hän pystyy vielä täksi kaudeksi nostamaan tuossa 'super-subin' roolissa peliään yksittäisiä hetkiä sinne ns. vanhojen hyvien aikojen tasolle, ja esiintymään yhtä pirteästi ja hyvin, niin tietää Bayernille hyvää ja on tällöin kohtuu iso ase penkillä. Müller on näköjään laittanut itsensä vielä kerran tikkiin "last dancea" varten.

Olise ehti olla kentällä kirjaimellisesti hieman yli minuutin, ennen kuin alusti uransa ensimmäisen Bayern-maalin näyttävällä yksilösuorituksella ja Coman puttasi pallon maaliin. Olisen hankinta saattaa olla jopa Bayernin lähihistorian kovin yksittäinen hankinta (kyllä, jopa kovempi kuin Kane), hänen potentiaalinsa olla aivan käsittämättömän kova ratkaisija ja erontekijä omalla taidollaan, on jotain poikkeuksellista. Tulevana sunnuntain homma toki käynnistyy toden teolla Wolfsburgia vastaan ja nähdään ensimmäiset kunnon askelmerkit hyvää vastusta vastaan.

Palhinha tulee kyllä nousemaan kauden aikana aivan kiistattomaksi avauksen avainpeluriksi. On juuri sellainen puolustuslinjan kilpi ja suoja, jota tuohon on vuosia kaivattukin. Kamppailee ja taistelee aivan armottomalla tavalla joka pallosta ja on aivan uskomaton pallonriistokone. Ja, jos ei pysty riistämään palloa, niin puolustaa suorastaan "henki hieverissä" jokaisen tilanteen ja pallon pois viime hetken liukutaklauksilla ja syöksymisillä, ettei ainakaan omiin pääse syntymään mitään vaaratilanteita. Tulee olemaan aivan kriittinen avian Bayernin menestystä.

Pavlovic-Kimmich kaksikko on pallon kanssa huikea ja erittäin kova keskikentän kaksikko etenkin ylöspäin, mutta se ei ole balanssiltaan ja harmonialtaan (=pallollisen taidon ja puoluspeliosaamisen tasapaino) aivan yhtä tasapainoinen ja kokonaisvaltainen, kuin Palhinha-Pavlovic tai Palhinha-Kimmich kaksikko. Kauden edetessä ja isoissa peleissä, voi siis olla että kokoonpano tulee pyörähtämään niin, että Kimmich siirtyy sinne oikean laitapakin tontille (josta voi kuitenkin kaventaa keskemmälle muodostamaan sen 'timantin') ja Pavlovic-Palhinha on se keskikentän pivot. Palhinha Bayernin keskikentällä hurjana työmyyränä hoitamassa sen likaisen työn ja vapauttamassa Pavlovicin tai Kimmichin tekemään peliä, on se kaiken avain ja se kaikista harmonisin pivot, jota tässä on monia vuosia koitettukin siihen keskikentälle etsiä. Siinä on kaikki elementit, vaadittu monipuolisuus ja selkänoja Bayernin menestykselle, mitä keskikentältä tarvitaan.

Jos jotain krittiikkiä tuosta pelistä voi antaa, niin Musiala ja Tel eivät kyllä olleet ollenkaan pelin ytimessä, vaan kummaltakin oli heikko peli. Telin kohdalla se heikkous menee tietyiltä osin mielestäni Kompanyn peluuttamisen ja roolittamisen piikkiin. Tel pelasi vasemmalla laidalla, mutta Kompany teki sen virheen, että peluutti Teliä aivan liikaa siellä hyvin leveällä sivurajan tuntumassa sellaisena "touchline winger" tyyppisenä pelaajana. Telin paras paikka tällä hetkellä on siellä vasemmalla laidalla, mutta paljon enemmän "sisäänpäin pelaavana" laiturina kentän keskiosissa ja lähempänä vastustajan boxia, kun pääsee olemaan se maaliuhka. Tuossa roolissa Tel voi loistaa ja, jos Kompany ymmärtää peluuttaa Teliä tuossa "sisäänpäin pelaavan vasemman laiturin/kakkoskärjen" hybridin roolissa, niin kaikki kilpailut huomioiden minimissään 25 maalia, ei yhtään sen vähempää, se on aidosti realistinen odotusarvo Telille.

Tel teki tiistaina kampuksella pelatussa harkkapelissä Grasshoppersia vastaan juuri tällaisen maalin (eka videoklippia), joita hänellä on potentiaali tehdä tulevalla kudella roppakaupalla lisää (Kimmichiltä toki aivan huima maailmanluokan esityä ja syöttö). "Sattumoisin" Tel teki vuosi sitten UCL-pelissä ManU:a vastaan osittain samankaltaisen maalin (alempi videoklippi) ja tällöinkin - yllätys yllätys - Kimmichin passista. Noihin tilanteisiin ja paikkoihin, kun Kompany pystyy koutsaamisellaan Telin saamaan, niin se on pojat ja tytöt menoa.







Se, että Tel noille paikoille pääsee ja pystyy kaventamaan sisään tuohon boxin tuntumaan/läheisyyteen, voi vaatia Daviesin roolin korostumista laitapakkina, että hän pystyy sitten overlappaamaan, pitämänä leveyden ja toimimaan ns. laiturina, kun Tel 'kakkoskärkenä' hyökkää noihin hetkiin keskelle. Tai sitten joku sellainen systeemi, jossa esim. Coman voi toimia siellä mielipaikallaan aivan sivurajan tuntumassa leveyden pitäjänä ja Tel voi silloin operoida välikaistoilla, joskus enempi laidalla, mutta myös kaventaa useammin keskelle (esim. 4-2-2-2 muodossa). Toki myös Sané voi vasemmalla hoitaa tuota roolia, tai Musiala, mutta Coman olisi kaikkein ideaalein tuohon leveällä olevan laiturin rooliin.

Eli tämä on kyllä asia, joka Kompanyn pitää korjata tuosta Ulm-pelistä seuraavaan peliin, jotta Telistä saadaan ne maximit irti: ei pidä Teliä niin leveällä laitakaistalla ja syö hänen vahvuuttaan, vaan pyrkiä saamaan Tel lähemmän boxia ja leikkaamaan useammin keskelle. Telillä on jo kaikki muut ominaisuudet (tatsi, tekniikka, harhauttelu, laukaisuvoima jne.), kunhan saa vielä kehittettyä vähän vielä tuota viimeistelyään paremmaksi ja kliinisemmäksi, kun se on vielä osin tuhlailevaa (nuori kaveri toki), niin pankki räjähtää totaalisesti.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Kauden avauksesta nihkeä 2-3 vierasvoitto Wolfsburgista. Tärkeimmän eli tuloksen lisäksi mukaan voi ottaa aihion täyteisen ykkösjakson, jossa oli kohtuu hyvin nähtävillä Kompanyn pelifilosofiaa ja haluamia juttuja. Kakkosjakso taas ei ollut ihan niin rohkaiseva, vaan jopa aika kaoottisen heikko ja peli meinattiin tyriä pahanpäiväisesti. Itse sanoisin, että vika oli kuitenkin enemmän yksilöiden heikoissa hetkissä ja virheissä, kuin niinkään Kompanyn pelitavallisissa asioissa. Joukkue myös näytti jo tässä vaiheessa oikeaa mentaliteetti ja asennetta kun peli kääntyi heti kakkosjakson alussa maalin johdosta, maalin tappioksi. Sieltä viellä onneksi kyettiin nousemaan kuitenkin rinnalle ja ohi. Viimeisellä parilla kaudella, etenkin viime kaudella, kävi liki aina niin, että jos johdettiin peliä ja vastustaja käänsikin pelin tappioasemasta itselleen nopeasti, niin siitä ei enää toivuttukaan, eikä pystytty kampemaan itseä usein edes rinnalle, saatika voittoon.

Kompany myös teki kakkosjaksolla vaadittuja hyviä vaihtoja (Müllerin tulo kentälle muutti pelin kuvan ja oli ratkaisevan tärkeä), jotka itse asiassa takasivat lopulta voiton, joten mielestäni tämä oli kohtuu solidi suoritus Kompanylta ensimmäisessä virallisessa pelissään Bayern-peräsimessä. Tietysti siellä oli paljon henkilökohtaisi virheitä, joista tulee päästä eroon ja jotka ovat olleet Bayernin riesana jo pidemmän aikaa. Harkkapelit mukaan lukien, Kompanyn on luottanut hyvin pitkälti tähän samaan filosofiaan ja avauskokoonpanoon/sen runkoo näissä valmentamissaan peleissä.

Totta kai jokaiseen prosessiin kuuluvat kasvukivut ja vaikeudet, mutta toistaiseksi tulokset (rekordi harkkapelit ml. 6W, 1D, 0L) ovat olleet hyviä. Joten mielenkiintoista nähdä "jänistääkö" Kompany nyt kehnon kakkosjakson ja sen synkkien hetkien takia ja muuttaa jotain, etenkin tuon avauskokoonpanon suhteen? Vai vedetäänkö vieläkin samalla ja katsotaan seuraavien viikkojen aikana, että mihin tämä johtaa ja kehittyy tällä nykyisellä valitulla kokoonpanolla ja hiotulla pelitavalla?

Musiala oli kyllä mielestäni pelin paras ja avainpelaaja. Etenkin ykkösjaksolla oli jokaisen hyökkäyksen ja kuvion kovassa ytimessä joko mm. luomassa tilanteita vastustajan boxin tuntumassa tai käynnistämässä hyökkäystä omalta aluuelta puolustuslinjaan pudoten ja peliä ylöspäin edistäen. Tuchel hyödynsi myös Musialaa viime kaudella samalla tapaa alempana build-upin ekoissa vaiheissa ja nyt tuo Kompanyn suoma vapaa rooli liikkua kentän keskiosissa ylös-alas ja pelin rakentaminen alhaalta käsin, etenkin kun takalinja oli hieman hermostunut, teki ison eron. Jälleen kerran Bayernin hyökkäyspeli käytännössä eli tai kuoli Musialan mukana koko kentän mitalla. Ja tuo Musialan huikeasti kehittynyt kokonaisvaltaisuus ja monipuolisuus, jossa häntä pystyy tätä nykyä hyödyntämään käytännössä missä tahansa pelintekovaiheessa, missä tahansa roolissa, joko tilanteiden rakentajana ja käynnistelijän tai enemmän kuvion loppupäässä viimeistelyvaiheessa, aivan keskeisenä avainhahmona, on kyllä uskomaton "vapaudu vankilasta" -kortti.

Ensimmäisellä jaksolla Bayernin pelaamisessa oli nähtävillä aihiota, jota Kompany haluaa Bayernissa toteuttaa. Se, että Kompany luottaa pelifilosofiassaan hyvin paljon pelaajien joustavaan sijoittumoiseen, paikanvaihtopeliin ja ennalta-arvaamattomuuteen, tekee tuosta Kompanyn pelitavasta hieman vaikeamman hahmottaa, mutta oli siellä tiettyä rakenteellisempaakin kaavaa ekalla jaksolla nähtävillä. Toppari Upa/Kim levittäytyivät hyvin leveälle laitakaistoille, Pavlovic putosi keskikentän pohjalta kolmanneksi keskutoppariksi, laitapakit Davies/Boey puskivat hyvin vahvasti ylös, laidoilta Gnabry/Olise kavensivat välikaistoille jne. Ekalla jaksolla tämä näytti kohtuu sujuvalta, pelaajien liikkeet olivat synkassa ja täydensivät toisiaan ja Bayernia oli vaikea puolustaa Wolfsburgin taholta.

Wolfsburg ja Hassenhuttl yritti lähteä peliin man-to-man merkkauksella, mutta tuo Bayernin "muodoton" build-up muoto ja pelaaminen teki tästä Wolfsburgille äärimmäisen vaikeaa. Wolfsburg oli jatkuvasti askeleen, kaksi perässä, koska Bayernin pelaajat olivat jatkuvassa liikkeessä ja etsimässä vapaita paikkoja ja tiloja. Ekalla jaksolla Musiala putosi itse asissa hyvin usein jopa puolustuslinjaan sinne RB:n paikalle vastaanottamaan palloja ja tarjoamaan syöttöväylän.

Min-jae operoi välillä RB:n paikalla, Boey kavensi keskelle ja Olise oli leveydessä, tai Olise kavensi välikaistaan ja Boey levitti leveyteen ja hyökkäsi selustaan (josta tuo 1-0 maalikin syntyi) jne. Juuri etenkin tuo 1-0 maalin rakentanut oikean laidan leveydessä ollut kolmio Kane-Olise-Boey (+ Kimmich neljäntenä lenkkinä puskemassa ylös) oli erittäin hyvä, vaihtoi joustavasti paikkoja ja tuotti erittäin sujuvaa ja synkronoitua yhteispeliä.

Tuo kolmio käytännössä yksinään ykkösjaksolla repi Wolfsburgin puolustusta riekaleiksi, raahaamalla Wolfsburg-toppareita pois positiostaan. Olise teki hyvän pallottoman liikkeen keskelle imien kaksi miestä itseensä, Kane pudotti alemmas imien yhden kaverin itseään kohti ja pelaa pallon selustaan juoksevalla Boeyelle, joka tekee vahvan juoksun ja tarjoten cutbackin Musialalle ja pallo maaliin.

Tätä samaa taktiikkaahan nähtiin jo harkkakaudella, eli pyrkimys on ylimiehittää tuo oikea puoli ja vyöryttää suurin osa pelinrakentelusta ja -etenemistä sekä noista pienen tilan kombinaatiopeleistä oikeaa laitaa pitkin, ns. "vapauttaen" vasemmalle laidalle tilaa ja sen laidan hyökkääjän (tässä pelissä Gnabry, mutta tuo rooli on ihan yhtä lailla räätälöity Telille) sopiville puolenvaihdoille ja ristipalloille, joista se vasen laituri pääsee hyökkäämään maalia kohti suotuisasta positiosta suoraviivaisesti ja viimeistelemään.

Gnabry pääsikin ekalla jaksolla yhteen erittäin hyvään paikkaan, josta pallo olisi pitänyt haudata maaliin, mutta siitä tuli iso missaus. Toki kakkosjaksolla Gnabry tämän hyvitti voitto-osumallaan, mutta noita tontteja ei ole kauden aikana varaa paljoa missailla, koska Gnabry on Bayernin vasen laita juuri tuosta syystä ja pelitapa on laadittu myös optimoimaan hänen vahvuutensa eli: muut rakentavat peliä ja Gnabryn työ on hyvän maalivainunsa turvin löytää se tie hyville positioille ja maalipaikoile, jonne se pallo pelataan, ja jossa Gnabryn pitää pystyä niistä paikoista viimeistelemään. Luulen, että Tel tulee syömään Gnabryn edestään kauden edetessä tuossa roolissa.

Kaikki muut pelaajat Kimmichiä ja Neueria lukuunottamatta saivat liikkua hyvin vapaasti ympäri kenttää ja poiketa paljon kaistoiltaan, mutta Kimmich ja Neuer miehittävät jatkuvasti pelin ytimessä ja sydämessä tuon kentän keskustan ja keskilinjan. Totta kai siellä oli aina välillä ja silloin tällöin vähän yskähtelyä ja epäsynkkää nähtävillä. mikä on vielä tässä vaiheessa odotettavissa, mutta ensimmäinen jakso oli kaikkiaan ihan lupauksia herättävä ja positiivinen.

Boeyn esiinmarssi tulee olemaan todella tärkeä tuon Mazraouin myynnin takia. Boey päätyi tammikuussa Bayerniin hienoisen 'säätämisen', 'hätäilyn' ja ylihinnan (€30M) maksamisen vuoksi ja nyt kun Mazraoui myytiin ihan varta vasten sen takia, että Boey saa kunnon näyttäpaikan, niin paineet onnistua ja osoittaa olevansa Bayern-tason pelaaja tuon hyvin rikkonaisen kevätkauden jälkeen, ovat tapissa. Boeyn pitää nyt todistaa, että Bayern ei myynyt yhtä parasta oikeaa laitapakkia turhan takia. Boeyn floppaaminen olisi karmea asia Bayernille.

Toistaiseksi tämän pelin perusteella esitys oli kuitenkin lupaava ja Boeyn nopeus, aggressiivisuus, kova fysiikka ja dynaamisuus tulee olemaan kohtuu iso ase Bayernille. Noilla alustettiin jo nyt yksi maali ja toki harmittavasti se liiallinen aggressiivisuus ja 'terrierimäisyys' aiheutti myös vastustajalle pilkun. Mutta se oli vasta eka peli, kausi on pitkä, Boey on nuori ja kehittyvä pelaaja, jolla on välillä vauhtia hieman enemmän kuin ajatusta, ja kun tuota miehen "liekin" voimakkuutta vähän säädellään Kompanyn opastuksella aina tarpeen mukaan, niin luulen, että tästä tulee vielä hyvä. Harmittavasti vasemmalla Davies jatkoi siitä, mihin viime kausilla jäi. Hävisi kaikki pallot, ei tapahtunut mitään hyvää ylöspäin, eikä alaspäin. Davies on ollu jo pitkään taakka ja rasite joukkueelle, joka ei tarjoa kollektiiville minkäänlaista auttavaa panosta. Jahka Itō palaa lokakuun aikana loukiltaan, niin hän tulee kyllä syömään Daviesin edestään tätä tahtia hyvin nopeasti. Siihen saakka, Kompanyn pitäisi tehdä 'tuchelit' ja heittää Davies penkille ja käyttää huomattavasti laadukkamman kontribuution tarjoavaa Guerreiroa. Itōn paluun jälkeen kilpailkoot hän ja Guerreiro tuosta avauksen paikasta. Davies on jo nähty ja lienisi kaikille parasta alkaa jo valmistautua tuohon hänen ensi kesän Real-siirtoonsa ja aikaan Bayernissa Daviesin jälkeen. Pääkoppa on jo puoliksi ihan muualla kuin Bayernissa.

Mazraouin myynnin myötä Bayern menetti kirvelevän määrän kylmänviileyttää, prässinkestävyyttä ja pallollista taitoa alakerran build-up pelaamisesta, joten korkealta prässääviä joukkueita vastaan tulee olemaan kriittisen tärkeää, että miten tuo alakerran boxi (2 CB + 2 CM) pystyy tällä kaudella ohittamaan tuon vastustajan prässin ekassa pelintekovaiheessa ja petaamaan Bayernin hyviin asemiin seuraaviin pelin vaiheisiin ja vastaprässin ohituksen jälkeen, etenkin hyviin vastahyökkäysasemiin.

Tuo tulee olemaan yksi tämän kauden avaimia, joss täytyy onnistua, etenkin, jos Kompany tulee peluuttamaan paljon hyvin offensiivista Davies/Boey laitapakkiduoa, joka tulee puskemaan pelintekovaiheessa rajusti ylös. Tätä tullaan varmasti näkemään etenkin nyt syyskaudella paljon, kun kummatkin kokoonpanon toppari/laitapakki hybridit (Itõ LB/CB ja Stanisic RB/CB) ovat pitkään loukissa. Mistään muusta pelillisestä asiasta en ole ihan niin paljon huolissani, kuin tuosta em. asiasta. Hyökkäyksen nelikko (oli mikä tahansa) tulee myös olemaan vaarallinen ja luomaan paljon uhkaa, etenkin jos Kompanyn pelitapa pystyy petaamaan tuon nelikon hyviin vastaiskupaikkoihin.

Keskikentälle tullaan varmasti löytämään hyvä kombo triosta Pavlovic/Kimmich/Palhinha, joista uskon Palhinhan nousevan kriittiseen rooliin kauden edetessä ja täydentämään joko Pavlovicin tai Kimmichin pelintekovoiman omalla pallottomalla työllään. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että Pavlovic on Bayernin keskikentän ykkösheppa, koska hänen syöttökykynsä ja -repertuaarinsa on niin poikkeuksellinen. Pavlovicista on kuoriutumassa kyllä todella 'spesiaali' pelin kontrolloija, joka pystyy parhaiden päivien Kimmichin tavoin "manipuloimaan" ja liikuttelemaan vastustajan puolustusmuotoa omalla luovuudellaan ja syöttötaidollaan ympäri kenttää mielensä mukaan. Huikea talentti ja pelimies jo nyt.

Takalinjan kysymysmerkkeihin liittyen, niin kyllähän tämä peli hieman kysymysmerkkejä toppariparin työskentelystä herätti. Suoritus oli joiltain osin hapuileva ja epävarma, etenkin Min-jaen puolelta. Ja Min-jaen huonosta töppäilystähän tuo Wolfsburgin toinen maalikin tuli. Upamecano itse asiassa nyt tätä ja peliä hieman pureskeltua, oli ihan solidi ja kelpo. Jo harkkakaudella tämä pari vaikutti kuitenkin vähän huojuvalta ja etenkin Min-jae ei ole ollut nyt kesän jälkeen ollenkaan oma itsensä. Virheitä ja hapuilua on tullut harva se hetki. Tämän kaiken taustalla voi kuitenkin olla hyvin yksinkertainen syy, jolla tämä mahdollinen ongelma voidaan ratkaista. Kompany on nyt täksi kaudeksi jo harkkapeleistä saakka vaihtanut Upamecanon ja Min-jaen paikkoja, niin että Upa on vasen toppari ja Min-jae oikea toppari, ja tämä vaikuttaa olevan tällä hetkellä hyvin ylitsepääsemätön ja suuria vaikeuksia tuottava asia.

Upamecano pystyy pelaamaan ihan soljuvasti kummalla tahansa puolen, mutta Min-jae ei. Jo Napolissa pelatessaan Min-jae oli kolmen linjan vasen toppari, samoin kuin viime kaudella Tuchelin alaisuudessa oli vasemmalal puolen. Ja oli koko kauden todella solidi ja varma, eihän hän nyt yht äkkiä vain voi unohtaa, että miten jalkapalloa pelataan? Se viime kevään UCL-semi Reali vastaan, jossa Min-jae tötöili pari kertaa maksaen rajua hintaa, oli peli joss Min-jaer myös pelasi muuten oikeana topparina. En muista nähneeni Min-jaelta viime kaudella ainuttakaan heikkoa peliä vasemapana topparina pelatessaan.

Todennäköisesti Min-jaen itseluottamuskaan ei ole aivan tapissa, koska viime kaudella pelasi niin vahvasti ja isolla 'auktoriteetilla' sitä toppari/keskikenttä hybridiä, puskien ylöspäin tukemaan keskikenttään ja tehden niitä "gung-ho" juoksuja eteenpäin katkomaan vastustajan syöttöjä ja hyökkäyksiä, dominoi omassa boxissa jne. Nyt heikkoja pallokosketuksia, huonoja syöttöjä liian myöhässä jne. Min-jaen peli - ja etenkin hukassa oleva pääkoppa - pitää saada äkkiä takaisin raiteilleen ja tuttuun 'happylandiaan', ja ehkä paras tapa siihen on palauttaa hänet takaisin tuolle mielipaikalleen vasemmalle puolen. Min-jaella on kaikki erinomaisen puolustuspelin fundamentit olemassa ollakseen jämäkkä huippupakki, kuten viime kaudella nähtiin.

On pistänyt myös omaan silmään, miten Min-jaella on oikeana topparin pelatessaan, myös aina tapana yrittää vaihtaa pallo vasemmalla jalalleen ja yrittää syöttää vasurilla, sen sijaan, että syöttäisi oikeajalkaisena oikealla jalallaan. Tämä ehkä juontaa juurensa siihen Min-jaen pitkään taustaan vasempana topparina ja miten on niin tottunut ja selkärankaan iskostanut sen vasurilla operoimisen. Ja tämä Min-jaen kikkailu tuhoaa koko Bayernin pelin avaamisen, kun Min-jae alkaa joka kerta näprätä palloa vasurilleen ja vastustaja ehtii jo iskeä iholle kiinni, Min-jaen syöttö lähtee myöhässä ja usein huonona sellaisena, peli puuroutuu ja pallo menetetään jne. jne. Min-jae on ihan selvästi epämukavuusalueellaan oikeana topparina.

Ja Kompany on peluuttanut Min-jaea ja Upaa näin päin koko pre-seasonilta saakka, ja ainakaan vielä itselleni ei ole avautunut se logiikka, mitä tällä puolten vaihtamiselle haetaan tai mikä sen luoma lisäarvo, koska nyt se vain aiheuttaa kaaosta ja heikentää Bayernia. Toki Kompany ex-huipputopparina varmasti tietää nämä asiat paremmin, kuin kukaan meistä ulkopuolisista ja joku ajatustahan siinä vaihdossa vs. viime kausi on taustalla, mutta toivon mukaan alamme näkemään tämän Kompanyn idean konkreettisia positiivisia vaikutuksia kentällä hyvin pian, mitä ne sitten ikinä ovatkaan.

Mutta ottaen huomioon, että tätä on hinkattu jo pre-seasonilta saakka ja homma ei edelleenkään toimi, niin näkisin tälle kokeilulle annettavan aikaa enää max. 4-5 peliä. Bayernin on myös pakko saada koneita käyntiin ja päästävä hyvään rytmiin, joten ns. "itse luodut" ongelmat, jotka aiheuttavat koneen yskimistä ja vaikeuksia, eivät nyt tähän Kompanyn projektin kriittiseen alkuun ole kaivattuja.

Jännä nähdä reagoiko Bayern näihin epävarmoihin peliotteisiin ja loukkaantumistilanteeseen enää mitenkään siirtomarkkinoilla. Nyt de Ligtin myynnin jälkeen, niin onhan tuossa mahd. aukko, mutta samalla myös tykkään tästä uudesta selkeän hierarkian lähestymistavasta, jossa on selkeä avaava topparipari (Upa/Min-jae) ja 2-3 solidia back-up pelaajaa (Itõ/Stanisic/Dier). Tällä pyritään myös helpottamaan Kompanyn johtamista kopissa, kun marssijärjestys koko joukkueessa ja kaikilla pelipaikoilla on selvä ja kopissa ei ole liikaa isoja egoja vaatimassa peliaikaa. Tämä luo selkeyttä ja tervettä rakennetta myös koppiin, joka sieltä on viime kausina puuttunut ja homma on mennyt isojen egojen valtataisteluksi. Tämä toimii, kunhan ne avauksen "selkeät" kärkipelaajat vain ovat oikeita pelaajia, joihin ja joiden harteille se suuri luotto ennen kautta laitetaan...tämä jää nähtäväksi kauden jälkeen.

****

Müllerin kentälle pääsyn myötä nähtiin myös tapahtuvaksi hieman huikeaa Bayern-historiaa, nimittäin Mülleristä tuli eniten Bundesliigaotteluita Bayern-paidassa pelannut pelaaja 474.ottelulla. Jo tuolla viime kevään viimeisellä BuLi-ottelulla Müller nousi jakamaan tuon listan kärkipäätä Sepp Maierin kanssa ja nyt sitten paineli ohi yksin kärkeen. Samalla Müller myös pelasi uransa 709.ottelun Bayern-paidassa aivan kaikki pelit ja kilpailut huomioiden, ja nousi täten jakamaan kaikkien aikojen ottelulistan kärkeä yhdessä Meierin kanssa. Seuraava peli on siis iso virstanpylväs ja Müllerin Bayern-uran 710.ottelu, jolla Müller nouseekin yksin tuon kaikkien aikojen ottelutilaston kärkeen ja sinetöi itsensä kyllä kenties kaikkien aikojen suurimpana Bayern-pelaajana koskaan.
 
Viimeksi muokattu:

PoNppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
The boys of Bergamo
Moro, nyt todennäköisesti osuu vähän väärään foorumiin mutta en parempaakaan löytänyt.

Miten Bayern Munchenin otteluihin saa lippuja ilman klubin jäsenyyttä? Lokakuussa menossa Bayernin ja Stuttgart peli osuisi juuri ikkunaan. Olikin hieman yllätys että liput on kaikki myyty ja niitä jälleenmyydään vain maksullisen klubin jäsenille. Olisin kiitollinen jos joku heittäisi aiheen tiimoilta vinkkiä
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Moro, nyt todennäköisesti osuu vähän väärään foorumiin mutta en parempaakaan löytänyt.

Miten Bayern Munchenin otteluihin saa lippuja ilman klubin jäsenyyttä? Lokakuussa menossa Bayernin ja Stuttgart peli osuisi juuri ikkunaan. Olikin hieman yllätys että liput on kaikki myyty ja niitä jälleenmyydään vain maksullisen klubin jäsenille. Olisin kiitollinen jos joku heittäisi aiheen tiimoilta vinkkiä
Valitettavasti tuo Saksan ja Bundesliigan matsien lipputilanne on vähän 'nihkeähkö', kun maan jalkapallofanikulttuuri on niin hurjaa ja liput menevät aina heti kuumille kiville ja hyvin moni jää ilman.

Heinäkuun alussa, kun Bundesliiga otteluohjelmansa julisti, niin Bayern ilmoitti jo saman päivän aikana vain pari tuntia tuon jälkeen, että kaikki sen kotiottelut ovat jo loppuunmyytyjä ja sivut olivat menneet tukkoon, koska kysyntä oli niin suurta ja erittäin monet liput olivat jopa "ylibookattuja".

Ainahan voi toki koittaa onnea netissä joidenkin jälleenmyyjien tai välikäsien kautta yms. Voi kuitenkin olla myös ihan virallisia kanavia pitkin kautta hyvin häviävän pieni mahdollisuus kuitenkin saada lippu johonkin Bayerninkin peliin, lähettämällä lippupyyntö seuran oman lippukaupan (johon pääsee esim. Bayernin verkkosivuilta tai puhelinsovelluksesta "Tickets" -kohdasta) kautta, josta niitä vielä tätä kautta saatetaan myydä joitain yksittäisiä kappaleita joillekin onnekkaille.

Mutta Saksassa peleihin on tosiaan hyvin, hyvin vaikea saada lippuja tuon hurjan kannattajakulttuurin takia. Liput menevät aina heti kaupaksi ja aina jää tuhansia nuolemaan näppejään, vaikka olisi kuinka ajoissa liikenteessä, etenkin Bayernin peleihin. Täytyisi olla aina hereillä suurinpiirtein heti kun ohjelma ja pelipäivät julkistetaan ja siitäkin huolimatta tällöinkin ne todennäköisyydet saada se lippu ovat aika pienet, koska niin hurjaa on se ostokisa niistä, ympäri Saksaa kaikkien seurojen kohdalla.

Bayernin pitäisi varmaan rakentaa nykyisen 75,000 kapasiteetin Allianzin tilalle uusi 100,000 stadion, jotta kaikki halukkaat pääsisivät peleihin...viimeinen kerta kun Bayernin Bundesliiga-ottelu ei ole ollut loppuunmyyty, on tammikuussa 2007. Ja ylipäätänä Allianzin avaamisen (2005.v) jälkeen Bayernilla on vain ollut 11 ei-loppuunmyytyä ottelua 19 vuoden aikana. Bundesliiga- ja UCL-matseihin lippuja on liki mahdoton saada, mutta Saksan Cupin eli DFB-Pokalin matseissa voi olla parempi tuuri ja niihin peleihin voi olla jotain lippuja aina jäljellä, jahka otteluparit aina selkiytyvät ja arvotaan.
 

Daro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Arsenal, Ducks, KalPa, KuPS, BVB, Eagles
Valitettavasti tuo Saksan ja Bundesliigan matsien lipputilanne on vähän 'nihkeähkö', kun maan jalkapallofanikulttuuri on niin hurjaa ja liput menevät aina heti kuumille kiville ja hyvin moni jää ilman.

Heinäkuun alussa, kun Bundesliiga otteluohjelmansa julisti, niin Bayern ilmoitti jo saman päivän aikana vain pari tuntia tuon jälkeen, että kaikki sen kotiottelut ovat jo loppuunmyytyjä ja sivut olivat menneet tukkoon, koska kysyntä oli niin suurta ja erittäin monet liput olivat jopa "ylibookattuja".

Ainahan voi toki koittaa onnea netissä joidenkin jälleenmyyjien tai välikäsien kautta yms. Voi kuitenkin olla myös ihan virallisia kanavia pitkin kautta hyvin häviävän pieni mahdollisuus kuitenkin saada lippu johonkin Bayerninkin peliin, lähettämällä lippupyyntö seuran oman lippukaupan (johon pääsee esim. Bayernin verkkosivuilta tai puhelinsovelluksesta "Tickets" -kohdasta) kautta, josta niitä vielä tätä kautta saatetaan myydä joitain yksittäisiä kappaleita joillekin onnekkaille.

Mutta Saksassa peleihin on tosiaan hyvin, hyvin vaikea saada lippuja tuon hurjan kannattajakulttuurin takia. Liput menevät aina heti kaupaksi ja aina jää tuhansia nuolemaan näppejään, vaikka olisi kuinka ajoissa liikenteessä, etenkin Bayernin peleihin. Täytyisi olla aina hereillä suurinpiirtein heti kun ohjelma ja pelipäivät julkistetaan ja siitäkin huolimatta tällöinkin ne todennäköisyydet saada se lippu ovat aika pienet, koska niin hurjaa on se ostokisa niistä, ympäri Saksaa kaikkien seurojen kohdalla.

Sama ongelma on myös Dortmundin kotipelien osalta. Kausikortin jos haluat hankkia niin ole valmis jonottamaan mallia 10v ja sekin hieman maksaa myös ja se ei takaa että saat sen oikeuden hankkia se kausari. Lippuja et saa ns. ovelta, koska kysyntä on niin helvetin kova. Vaikka nykyään kausari omistajat voivat myydä ottelukohtaisesti omaa paikkaansa netissä, niin se on hyvin hankalaa varsinkin Suomalaisen ostaa. Myyhän Bayern kuten Dorrekin hieman katsomosta paikkoja etukäteen sellaisille tahoille jotka ottavat sitten prosentteja välistä isosti ts. matkan järjestäjille. Ottelu kohtaisia lippuja on toisin sanoen mahdoton ostaa Suomesta käsin jos ei ole ketään sellaista henkilöä joka ne fiksaa etukäteen. Valioliigassa sama juttu muutamien isompien seurojen kohdalla.
 
Viimeksi muokattu:

Hakki#20

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Bayern München
Moro, nyt todennäköisesti osuu vähän väärään foorumiin mutta en parempaakaan löytänyt.

Miten Bayern Munchenin otteluihin saa lippuja ilman klubin jäsenyyttä? Lokakuussa menossa Bayernin ja Stuttgart peli osuisi juuri ikkunaan. Olikin hieman yllätys että liput on kaikki myyty ja niitä jälleenmyydään vain maksullisen klubin jäsenille. Olisin kiitollinen jos joku heittäisi aiheen tiimoilta vinkkiä
Edellisen kerran kun olin Bayernin matsissa niin se oli hieman ex tempore-tapaus. Piti duunireissulla jäädäkin viikonlopuksi Münchenin lähelle ja huomasin Bayernilla olevan kotimatsin. Lähetin silloin tänne sähköpostia:
tickets@fcbayern.com . Kerroin olevani Suomesta ja kysyin löytyisikö yhtä lippua matsiin.
Vastasivat ystävällisesti ja laittoivat linkin jolla sain ostettua lipun ihan hyvältä paikalta.
 

Mikolammi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, SJK, Bayern München, Joshua Kimmich
Moro, nyt todennäköisesti osuu vähän väärään foorumiin mutta en parempaakaan löytänyt.

Miten Bayern Munchenin otteluihin saa lippuja ilman klubin jäsenyyttä? Lokakuussa menossa Bayernin ja Stuttgart peli osuisi juuri ikkunaan. Olikin hieman yllätys että liput on kaikki myyty ja niitä jälleenmyydään vain maksullisen klubin jäsenille. Olisin kiitollinen jos joku heittäisi aiheen tiimoilta vinkkiä
Football ticket net on virallinen/luotettava jälleenmyynti sivusto. Sieltä kannattaa hankkia lippu, jos ei meinaa löytyä muita reittejä pitkin. Valitettavasti kannattaa valmistua pulittamaan x3/4 kertainen hinta lipusta.

Itse olin keväällä katsomassa Bayern vs RB Leipzig pelin ja ostin football ticket net sivuston kautta. Lähettävät lipun/liput pari tuntia ennen pelin alkua sähköpostiin tai joissain tapauksissa liput tuodaan fyysisesti. Mutta on luotettava sivusto, vaikka hommat ei toimikaan siten, että liput tulee heti suoraan sähköpostiin vaan tulevat pari tuntia ennen pelin alkua tai jo peliä edeltävänä päivänä.
 

PoNppu

Jäsen
Suosikkijoukkue
The boys of Bergamo
Edellisen kerran kun olin Bayernin matsissa niin se oli hieman ex tempore-tapaus. Piti duunireissulla jäädäkin viikonlopuksi Münchenin lähelle ja huomasin Bayernilla olevan kotimatsin. Lähetin silloin tänne sähköpostia:
tickets@fcbayern.com . Kerroin olevani Suomesta ja kysyin löytyisikö yhtä lippua matsiin.
Vastasivat ystävällisesti ja laittoivat linkin jolla sain ostettua lipun ihan hyvältä paikalta.
Kiitti. Pistelin jo eilen tuonne epätoivoisen suomi-viestin, ja hyvä kuulla että pieni toivonkipinä olemassa. Pitänee vastapalvelukseksi luvata auttaa saksalaisia hankkimaan lippu SaiPan liigapelin, jos ovat tulossa Suomeen johonkin marraskuiseen tiistaipeliin.

Football ticket net on virallinen/luotettava jälleenmyynti sivusto. Sieltä kannattaa hankkia lippu, jos ei meinaa löytyä muita reittejä pitkin. Valitettavasti kannattaa valmistua pulittamaan x3/4 kertainen hinta lipusta.

Hyvä tietää, Viagogoa katselin jo valmiiksi, ilmeisesti samaa konseptia. Henkisesti olen varautunut maksamaan ns. ylihintaa
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Siirtoikkuna sulketui eilen illalla ja nyt voidaan ottaa myös lyhyt yhteenvetolista tästä Bayernin kesän siirtohässäkästä, josta piti Eberln mukaan tulla "erittäin merkittävä". Lopulta sisään ja ulos siirtyneiden pelaajien lista näyttää kuta kuinkin tältä:

Siirrot 2024/2025: - €67,20 milj. tappiolla

- Ulos: + €102,20M
- Thomas Tuchel (HC) ,,,,,,,,,,,,,,,,, ----> ,,,,,,??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €12,00M (*kompensaatio erosta)
- Noussair Mazraoui (RB)
,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,Man. United (ENG) ,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €15,00M
- Bouna Sarr (RB) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €0,00M
- Matthijs de Ligt (CB) ,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,Man. United (ENG) ,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €45,00M
- Eric M. Choupo-Moting (ST) ,,,,,,----> ,,,,,,??? ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €0,00M
*- Lainapelaajat & muut ,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,XXX ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €8,45M
*- Malik Tillman (AM) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,,PSV Eindhoven (NED) ,,,,,,*** ,,,,,,+ €12,50M (*Osto-option aktivointi)
*- Joshua Zirkzee (ST)
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,----> ,,,,,,,Man. United (ENG) ,,,,,,,,,,*** ,,,,,,+ €21,25M (*50 %:n myyntilauseke)

+ Sisään: - €169,40M
- Vincent Kompany (HC) ,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Burnley (ENG) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €10,50M
- Hiroki Itõ (CB) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Stuttgart (GER) ,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €23,50M
- João Palhinha (DM) ,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Fulham (ENG) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €51,00M
- Michael Olise (RW) ,,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Crystal Palace (ENG) ,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €53,00M
- Nestory Irankunda (RW) ,,,,,,<---- ,,,,,,Adelaide United (AUS) ,,,,,,*** ,,,,,,- €3,40M
*- Junioripelaajat ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,XXX ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €3,00M
*- Bryan Zaragoza (LW) ,,,,,,,,,,,,<---- ,,,,,,Granada (ESP) ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,*** ,,,,,,- €13,00M (*pelkkä siirtomaksu)

Vinkkinä: kiinnostavimpia nuoria lainapelaajia seurattavaksi tälle kaudella: Paul Wanner (Heidenheim), Lovro Zvonarek (Sturm Graz), Bryan Zaragoza (CA Osasuna), Frans Krätzig (Stuttgart), Gabriel Vidovic (FSV Mainz), Armindo Sieb (FSV Mainz), Matteo Pérez Vinlöf (Austria Wien)

Eli listaan ei tullut muutoksia enää tuon elokuun alun jälkeen, kun Simonsin ja Douén siirrot kariutuivat, muuta kuin se, että Bayern lähetti eilen deadline-päivänä Vidovicin vuoden lainapestille Mainziin (Mainzill €5M osto-optio, mutta Bayernilla €10M takaisin osto-optioklausuuli), mikä voi olla Vidovicin kehityksen kannalta hyvä juttu, jos saa siellä enemmän minuutteja, mitä Bayernissa olisi nyt tällä kaudella saanut. Bayernilla on edelleen kokoonpanossa 9:n pelaajaa neljälle hyökkäyspositiolle. Vidovic solmi myös samalla jatkot kesään 2026 saakka. Mainzissahan on tällä kaudella lainalla myös toinen Bayern-hyökkääjä Armindo Sieb. Coman päätti myös lopulta jäädä Bayerniin, eikä hyväksyä isoa Saudi-tarjousta. Mielestäni nyt hyvä päätös pitää Coman vielä vuoden, kun tuo Douén siirto tuossa kuukausi takaperin kariutui.

Noh, siirtoikkunasta ei - kaikesta Eberln lupailusta huolimatta - tullut lopulta mitään kovinkaan "mullistavaa" ja suuren muutoksen tuomaa, mutta on myös mielestäni hyvä tarkastella hieman, että vahvistuiko kokoonpano tämän kesän aikan näiden siirtojen myötä? Luonnollisesti valmennuksessa tapahtui suuri muutos, kun Tuchel tiimeineen vaihtui Kompanyyn ja hänen adjutantteihinsa.

Takalinjan muutokset alkoivat periaateessa jo viime kaudella, kun Bayern päätti tammikuussa tuoda sisään nuoren Sacha Boeyn, jonka koko kevätkausi meni täysin pipariksi loukkaantumisen takia (eesiityi vain 2:ssa ottelussa) ja lasken hänetkin tästä syystä vielä tietyllä tapaa 'uudeksi vahvistukseksi'. Tästä syystä näen Boeyn enemmän Mazraouin korvaajaana, kuin lainalta palaavan Stanisicin, koska Stanisicin paluu on koko ajan ollut tiedossa Bayernissa ja ilman Boeyn hankintaa tammikuussa, olisi Bayernin oikea laitapakkiosasto ollut muodossa Mazraoui/Stanisic. Stanisicin paluun lainalta näen enemmänkin ns. ylimääräisenä lisänä joukkueeseen, jolle ei suoraa vastinpari poistuineissa pelaajissa ole. Poistujissa oli myös neljä vuotta putkeen penkkiä kuluttanut Bouna Sarr, mutta kun rooli oli vuosia istua vain penkillä ja pelasi neljän kauden aikana vain, about jossain 10-15:ssä (?) pelissä, niin poistuminen ei mitenkään kovin merkittävä ole, mikä pitäisi ulkoa paikata...

Toppariosastolla 'jämäkkä' de Ligt lähti ja tilalle tuli Stuttgartista erityyppisempi Hiroki Itõ, joka on de Ligtiä huomattavasti pallollisempi ja peliälykkäämpi sekä pystyy pelaamaan monipuolisemmin kentän eri alueilta (laitapakki, keskuspakki, keskikenttä) ja tarjoaa täten myös pelintekovaiheita ajatellen enemmän mahdollisuuksia. Itõ tuo joukkueeseen myös sen Hernándezin myötä lähteneen arvokkaan vasenjalkaisen profiilin takalinjaan, joka sieltä on puuttunut. Periaatteessa Bayern siis korvasi kaksikon de Ligt/Mazraoui, triolla Itõ/Boey/Stanisic. Se, miten tämä muutos onnistuu, selvinnee kauden aikana.

Keskikentällä kukaan ei poistunut, mutta sisään tuli Palhinha, joka itsessään nostaa huimalla tavalla etenkin joukkueen 'lattiaa' (istuu täydellisenä palapelinä siihen keskikentän vuosia kestäneisiin heikkouksiin) ja täten nostaa myös 'kattoa' ja vapauttaa muita pelaajia sopivimpiin rooleihin (mm. Kimmichin ylemmäs kasipaikalle tekemään peliä pienemmällä puolustusvastuulla).

Hyökkäyksessä muutoksia tapahtui sillä tapaa, että laitakaistoilta ei poistunut ainuttakaan kaveria, mutta sisään tuli Olise, joka niin ikään on Bayernin joukkueen suoritus'katon' nostaja. Kärkipaikalta poistui sen sijaan vuosien luotettava sotaratsu ja kopin liimapelaaja Choupo-Moting. Eli määrällisesti joukkueen hyökkäyspositioiden vaihdokset menivät 1:1 :teen, mutta toki profiilien puolesta hyvin erityyppiset pelaajat ja Bayernista poistui Choupon myötä jotain sellaista arvokasta, jota siellä ei nyt tämän poistumisen takia ole (= fyysinen ja pitkä target-profiili). Tähän Bayern ei päättänyt reagoida ja toivotaan, että se ei kauden aikana osoittuadu ongelmaksi. Tuo halpa target-profiili olisi ollut sellainen profiili, jonka olisin itse nähnyt vielä lisättävä tuohon joukkueeseen ennen siirtoikkunan sulkeutumista.

Nuori lahjakas Ibrahimovic (kymppi, laita, valeysi) palasi myös lainalta ja tuo kokoonpanoon syvyyttä, mutta peliaika lienee tiukassa, koska Bayernin hyökkäys on kohtuu täynnä. Bayern hankki myös junioreihin lahjakkaan Irankundan, joka fysiikkansa ja taitojen puolesta voi saada jo hyvän määrän pelejä alle tällä kaudella, jos poissaoloja ilmenee paljon. Toki laitakaistalta poistui lainalle myös viime talvena sisään tuotu Zaragoza, mutta hänenkin rooli oli sen verran pieni keväällä, että en näe häntä tämän takia menevän yksi yhteen Olisen hankinnan kanssa.

Eli summa summarum, profiilien puolesta nuo rosterin muutokset viime kauden jäljiltä uuteen kauteen hyökätessä voisi summata jotenkin näin:

Vincent Kompany <-> Thomas Tuchel
...........Sacha Boey <-> Noussair Mazraoui
..............Hiroki Itõ <-> Matthijs de Ligt
........Josip Stanisic <-> XXX
.......João Palhinha <-> XXX
........Michael Olise <-> XXX
........................XXX <-> Eric Choupo-Moting


Joukkue vahvistui kahdella merkittävällä positiolla ja profiililla, joilla pitkin vahvistua (puolustava eliitti kutonen ja kovempaan tuloksentekoon kykenevä laituri) sekä myös yhdellä tärkeällä puuttuvalla profiililla (Itõn vasenjalkainen CB/LB hybridi). Tietyissä määrin ikkuna oli lopulta pettymys ja etenkin se, että Eberl ei lopulta pystynyt kenestäkään noista isopalkkaisista pelaajista pääsemään nyt eroon, vaikka yritystä oli. Toki "syyllisiä" voi etsiä sieltä Eberln edeltäjistä, jotka tämän pöydän kattoivat, joten osaltaan Eberl/Freund saavat kyllä synninpäästön. Isompaa muutosta haettii tähän kesään, joten siinä mielessä ikkuna on pettymys, että se raikas muutoksen tuoma tuulahdus jäi kohtuu minimaaliseksi.

Mutta, joukkue on mielestäni kuitenkin vahvistunut Olisen ja Palhinhan myötä hyökkäyksessä ja keskikentällä, mutta takalinja on de Ligtin ja Mazraouin poistumisen myötä jonkimoinen kysymysmerkki. Kaksi viime vuosien tasaisinta ja suoritusvarminta pakkia poistui, jossa on triolla Itõ/Boey/Stanisic isotyö korvata tuo panos. Tämän avauksen heikkojen kohtien ison vahvistumisen myötä tämä ikkuna on kuitenkin arvosanaltaan mielestäin ihan solidi 6,5-7 / 10, kun tätä on nyt hieman tässä pureksinut.

Omasta mielestäni yksi suurimmista pettymyksisä oli kuitenkin juuri tuolla myyntipuolella. Bayern ei ole vieläkään oppinut myymään omia pelaajiaan oikealla hinnalla, vaan mm. Mazraoui ja de Ligtin myytiin nauretavalla €60M yhteishinnalla ManU:uun, samalla, kun ManU maksoi 60 millä Ugartesta. Etenkin, kun Ugarte keskinkertaisen kautensa jälkeen ei edes kuulunut enriquen plääneihin, ja päinvastoin Bayernilla ei olisi ollut mitään painetta myydä hyvtä kaudet pelanneita de Ligtiä ja Mazrouita, mutta siitä huolimatta PSG sai kerättyä Ugartesta rahaa saman verran, kuin Bayern sai YHTEENSÄ de Ligtistä ja Mazraouista. Tämä on oikeasti äärettömän turhauttavaa. Varsinkin tuo Mazraouin €15M myynti oli ihan naurettava pilkkahinta.

Kaikkiaan tämä myyntien käsitteleminen ja hoitaminen oli Eberl/Freund duolta tässä ikkunassa todella heikkoa ja kehnoa, ja myyntipuolta ja sen hoitamista ei oltu suunniteltu yhtä huolella, kuin ostamispuolta. Kaiken kaikkiaan tämä ikkunan loppupuoli (de Ligti/Mazraoui myynnit, Doué/Simon siirtojen kariutuminen, suunnitelemattomuutteen puutteen paistaminen jne.) oli epäonnistunut ja se miten tämä hyvä ikkunan ja kesän alku vähän lipui sormien läpi tässä viimeisen 1-1,5 kk aikana.

Bayern tavallaan loi itse itselleen tällaisen tukalan "ansan", luomalla tuollaisen valheellisen julkisen narratiivin, että sen piti sainata lisää pelaajia (mitä Bayernin ei edes kipeästi tarvinnut tehdä, ehkä muutamia leveyshakuja lukuuottamatta), jonka takia sen piti mukamas ensin myydä itse kipeästi pelaajia ennen tätä. Tämä johti lopulta huonoihin ja päättömiin myyntipäätöksiin. Tämä oli heikosti hoidettu Eberl/Freund duolta ja itselläni oli tämän suhteen paljon korkeammat odotukset. Tärkeintä on toki se, että Bayern ei anna tällaisen huolimattomuuden ja suunnitelemattomuuden puutteen toistua enää tulevaisuudessa.

Itse olisin ehkä nähnyt joukkeutta vahvistettavan vielä kahdella ns. leveyspelaajalla: yhdellä pallollisemmalla keskikenttäpelaajalla (se Simons tai Doué), mutta toivon mukaan nuori espanjalainen Javi Fernández on valmis ottamaan seuraavan stepin urallaan. Taidot on olemassa, mutta 17.v kaveriksi myös fysiikka ja kuntopohja on jo todella vahvassa ja vakuuttavassa kunnossa. Todella vanttera ja jämäkkä pelaaja ikäisekseen. Valmis edustuksen minuuteille jo tällä kaudella.

Joukkuetta olisi nähnyt vahvistettavan myös sillä Kanea tuuraavalla target-kärjellä (Kane ei voi pelata kaikkia pelejä ja tällä kaudella pelataan ennätysmäärä pelejä uuden UCL-formaatin myötä, plus ensi kesän seurajoukkueturnaus), joten tämä on mielenkiintoista nähdä, että kuka piikissä sitten aina pelaa, kun Kane ei ole saatavilla/otetaan vaihtoon. Tel, nuori Irankunda, Müller? Irankunda on pääasiallisesti laituri, mutta ainakin harkkakaudella Kompany peluutti nuorta dynaamista aussia piikissä enimmäkseen. Irankundan poikkeuksellinen laukausvoima, maalivainu ja irtiottokyky puolustajista voi tehdä hänestä tuossa ysin roolissa jo tulevalle kaudella hyvän aseen Bayernille, vaikká muuten onkin vielä hieman raakile.

Toki onhan tässä vielä tulossa parin kuukauden päästä tammikuun ikkuna, jolloin voidaan edelleen reagoida rosterin puutteisiin, mutta toivon mukaan tämä target-kärjen puute ei ennen sitä maksaisi yhtään mitään tai kovinkaan paljoa pisteitä, jos vasta talvella päätetään tähän reagoida. Sen jämäkän ja fyysisen ysin profiilin hyöty ja tarve - tietyissä peleissä ja hetkissä - nähtiin myös kesän EM-kisoissa (mm. Saksalla Füllkrug, Hollannilla Weghorst).

Kokoonpanon potentiaalinen syvyyskartta: 4-2-3-1

...............................................Kane................................................
……....................................…….Tel…...............................................
.........................................(Irankunda)….......................................
…....................................……………………………..…..…........................
…….…....
Sané.....................Musiala...........................Olise……....
...........Coman…..................Müller..........................Gnabry........
..............................…......Ibrahimovic.….…..….............................
.........................................................................................................
...............................
Palhinha........Kimmich.................................
................................Pavlovic........Laimer....................................
………….………....(Fernández)........Goretzka…….………………..……
.........................................................................................................
…....
Davies.............Min-jae……..Upamecano...........Boey….…
….Guerreiro...................
Itõ……..Dier.......................Stanisic….
…...(Aznou)……………...............…………………......…….….…..…….......
….....................................................................................................
.............................................
Neuer...............................................
............................................Ulreich..............................................
.............................................Peretz...............................................



Päävalmentaja: Vincent Kompany

******

Tuon uuden UCL-formaatin myötä Bayern tulee pelaamaan siis kahdeksaa eri vastustajaa vastaan tuossa uudessa alkusarja-/runkosarjavaiheessa seuraavanlaisesti:

Kotona vs. Dinamo Zagreb, Ti 17.09.
Vieraissa vs. Aston Villa, Ke 02.10
Vieraissa vs. FC Barcelona, Ke 23.10.
Kotona vs. SL Benfica, Ke 06.11.
Kotona vs. Paris Saint-Germain, Ti 26.11.
*Vieraissa vs. Shaktar Donetsk, Ti 10.12. (*pelataan sodan vuoksi Saksassa Gelsenkirhcenissä)
Vieraissa vs. Feyenoord Rotterdam, Ke 22.01.2025
Kotonan vs. Slovan Bratislava, Ke 22.01.2025

Uudessa UCL-formaatissa on siis 36 joukkuetta mukana, jotka muodostavat tuollaisen 'minimuotoisen' runkosarjan sarjataulukon, josta TOP-8 jatkaa suoraan round of 16 -kierrokselle, kun sijoille 9.-24. jääneet pelaavat vastakkain pudotuspelit, joista voittajat jatkavat sitten TOP-8:sikkoa vastaan tuolle round of 16- kiekalle, josta sitten normaalit UCL-pudotuspelit mestaruuteen saakka jne. jne. Sijoille 25.-36. jääneet karsiutuvat kokonaan ulos. Tavoite Bayernille tulee luonnollisesti olla sijoittua tuohon kahdeksan parhaan joukkoon odottelemaan jotain heikompaa vastusta ekalle pudotuspelikiekalle.

Tuo Bayernin otteluohjelma on ihan sopivan haastava. Flickin Barca vieraissa toki on todella iso ja se kaikista suurin haaste, PSG tulee varmasti antamaan kovan vastuksen, mutta onneksi se peli pelataan Allianzilla. Emeryn johtama Aston Villa vieraissa tulee olemaan myös oikeasti todella haastava vastus ja iso vuori kiivettäväksi. Villa ei turhaan pelannut viime Valioliigakaudella kuukausi tolkulla ilman tappioitta kotistadikallaan, joten Emeryn joukkoja ei tule millään muotoa aliarvioida ja odottaa jotain 'puistokävelyä'.

Muut joukkueet näkisin voitettavan, ilman mitään sen suurempaa työtapaturmaa (toki Feyenoord voi olla ihan mielenkiintoinen ja kiperäkin vastus). Mutta trio Barca, PSG, A.Villa on sopivan haastava ja mielenkiintoinen kolmikko, jota vastaan pelata. Etenkin Flickin kohtaaminen tuo hieman nostalgisia fiiliksiä pintaan. Toki Barcaa ja Parisiia vastaan on viime vuosina pelattu kohtuu paljon UCL:ssä, joten vaikka kovia ja hyviä pelejä ovatkin, niin ehkä tämä tietyiltä osin voi joillekin maistua jo hieman puurolta tuon takia, mutta toivon mukaan ainakin Flickin läsnäolo tuo oman mausteensa Barca-pelissä. Kaiken kaikkiaan arvonta ei ollut liian haastava ja kyllä kaikki muu kuin TOP-8 sijoille sijoittuminen olisi pettymys.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Müllerista tuli eilisen esiintymisensä myöytä 710. ottelun turvin Bayernissa kaikkien aikojen eniten ottelutia pelannut pelaaja. Ja mikä olikaan parempi tapa Mülleriltä juhlistaa tätä huikeaa virstanpylvästä, kuin iskemällä todella upean maalin. Bayernissa 710 ottelua, 245 maalia, 269 syöttöä, 32 voitettua erinäistä pyttyä...Legenda.

Varmasti kaikki ylistyssanat ja superlatiivit on jo Mülleristäkin todettu useampaan kertaan, mutta kyllähän tällä saavutuksella Müller sementoi paikkansa sinne Gerd Müllerin ja Beckenbauerin joukkoon ihan kaikkien aikojen kovimpien Bayern-legendojen joukossa. Thomas Müller on Bayern-fani, 'seuran mies' viimeisen päälle, seuralegenda, varmasti pian tuleva apuvalmentaja, sen jälkeen tuleva päävalmentaja ja lopulta tuleva hallituksen jäsen. Ainutlaatuinen ja yksi Bayernin historian kaikkien aikojen suurimpia ja tärkeimpiä yksilöitä.





****

Myös muita hyviä uutisia, kun Nagelsmann vahvisti, että Kimmich on Saksan maajoukkueen uusi kapteeni tästä eteenpäin. Tämä lämmittää kyllä mieltä suuresti, kaiken sen kuran jälkeen mitä Kimmichin on vuosien aikan mediassa ja sosiaalisessa mediassakin niskaansa saanut, että "ei olisi muka johtava pelaaja" tai joukkueen liidereitä. Jotkut ovat jatkuvasti arvostelleet Kimmichiä, hänen luonnettaan, voittajamentaliteettia, johtajuuttaan. Silti, aina kun paikka on ollut kova, Kimmich nousee esille spottivaloihin ja hoitaa viiden miehen hommat yksin ja johtaa joukkoja edestä.

Rehellisyyden nimissä, tämä on kyllä se seuraava steppi, jota olen Kimmichin osalta odottanut jo tulevaksi hyvän aikaan. Nyt 29 vuoden iässä se tuli, ja juuri sopivaan aikaan. Tämä iso kunnianosoitus myös satavarmasti petaa tietä Kimmichin Bayern-kapteeniudelle lähitulevaisuudessa ja asettaa hänet erittäin hyviin asemiin, kun aika jättää Neuerista ja Mülleristä.

Kimmich on taistelija, soturi ja esimerkin näyttäjä viimeisen päälle, ja uskon vahvasti tämän kapteenin nauhan puskevan Kimmichiä vielä edemmäs ja kovempiin suorituksiin. Kimmich on myös valmis tähän isoon vastuuseen ja saappaisiin. Toistaiseksi Kimmichin uralla tähän saakka isompaa näyteikkunaa ei ole vielä tullut. Nyt on Kimmichin aika ja vuoro loistaa.





Tuli Kimmichistä mieleen tuo kevään 2023 päätöskierroksen ottelu Kölniä vastaan, jonka Bayern voitti 1-2 Musialan 89 minuutin kohdalla syntyneen maalin turvin ja sitä myöten vei sen mestaruuden aivan hiuksenhienosti Dortmundin edestä. Kölnhän tasoitti pelin 1-1:teen rankkupotkusta reilun 80 minuutin kohdalla. Tuossa hetkessä koko Bayernin joukkue oli käytännössä täysin lamaantunut ja kaikkien pelaajien elekieli oli hyvin vaisua ja jo liki luovuttanutta. Yhtä kaveria lukuunottamatta:


 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Syksyn ensimmäiselle maajoukkutauolle tultaessa voinee todeta, että tuloksellisesti Kompanyn taival Bayern-peräsimessä on alkanut mainiolla tavalla: 3 ottelua, 3 voittoa, maalierolla 9-2. Pelillisesti työtä ja parannettavaa on kuitenkin vielä kohtuu paljon ja tiettyihin asioihin ei voi olla vielä likimainkaan tyytyväinen. Toki onhan siellä paljon hyviäkin juttuja sekä pelitavallisia asioita nähtävillä, ja lyhyessä ajassa Kompany on tehnyt mielestäni jo myös paljon hyvää ja hyviä valintoja näissä otteluissa.

Viikonlopun 2-0 Freburg-voitto oli isossa kuvassa, noh, ihan 'ok' ja varma suoritus ja toisaalta kohtuu nihkeä peli. Tietyssä mielessä ihan solidi ja tasalaatuinen peli, missä oli hyviä juttuja (mm. puolustus, pelisuunnitelman onnistuminen 1.jaksolla, pelaajien optimi-roolitus), mutta taas toisaalta taas kyllä siellä oli vielä roimasti parannettavaa ja sellaisia asioita mihin ei voi olla likimainkaan tyytyväinen (mm. hyökkäyspeli ja sen rakenne, hyökkäyskolmanneksen pelinrakentelu ja paikkojen luonti ja kuvioden ns. 'nopeampi' toteutus sakkaa vielä pahasti). Kaksijakoinen peli, mutta Kompanylle ja hänen projektilleen on toki myös tärkeää, että vaikka peli ei olekaan vielä loppuun asti hiottua, niin tulokset ovat ollee positiivisia. Bayern on kuitenkin edelleen sellainen paikka, jossa sitä omaa pelillistä yms. muutosprosessia pitää pystyä viemään läpi, mutta samalla laittaen tuloksia ja voittoja pöytään.

Mitenkään nyt liioin vertaamatta, mutta jos nyt siitäkin huolimatta vähän vertaa, että mitä mm. Arne Slot on Liverpoolissa saanut aikaan samassa ja yhtä lyhyessä ajassa, niin kyllä Kompany ja Bayern on tällä hetkellä siihen nähden kohtuu paljonkin takamatkalla. Toki Slotin pelikirjan build-up pelin rakenne, kuviot, niiden nopea ja suoraviivainen toteuttaminen, jatkuva liike ja pelinrakentelun jatkuva kova tempo sekä paikkojen luominen ja hyödyntäminen, oli jo Alkmaarissa ja etenkin Feyenoordissa aivan top-tasoa. Joten hän on siinä mielessä taktisen kyvykyyteensä jo todistanut ja pelin klikkaaminen samantien Poolissa ei ole shokki. Kompany on tehnyt paljon asioita oikein, mutta tällä hetkellä Bayern sakkaa kohtuu pahasti paikkojen luonnissa ja niiden kapitalisoinnissa.

On oltava raadollisen rehellinen, kyllähän tuo Freiburg-peli, etenkin kakkosjakso, oli hyökkäyksellisesti todella surkea. Toisteisten kuvioiden uupuminen, nopeuden ja suoraviivaisuuden puute toteutuksessa, tarkkuus (etenkin syötöissä toista peliä putkeen heikkoa), pallossa pysyminen, pelin nopea kääntäminen etc. etc. Touhu sakkasi todella pahasti. Kentällä näytti olevan enemmänkin joku Nottingham Forest, kuin Bayern München. Avausjakso oli pallolla dominoivampi ja kontrolli oli parempaa, muttä ekalla jaksollakin Bayernilla oli isoja vaikeuksia luoda selviä hyviä maalipaikkoja ja ylipäätään tuo hyökkäyspelaaminen ei ole yhtä synkronoitua ja koherenttia, mitä se parhaimmillaan harkkapeleissä oli.

Toisin kuin Tuchelin kanssa, jolloin oli viime kaudella suuria vaikeuksia ykkösjaksoilla ja pelisuunnitelmien nappiin menossa, Kompanyn alaisuudessa joka pelissä ekat jaksot ovat ollee hyviä ja peliplääni on ollut onnistunut. Mutta siiten kakkosjaksolle on tapahtunut jotain kummallista. Tuchelin alaisuudessa se kummallisuus oli, että pelin taso usein nousi, Kompanyn kanssa on toistaiseksi käynyt kyllä täysin päinvastoin. Tai ehkä pikemminkin sen ensimmäisen Bayern-maalin jälkeen, jolloin pelin taso ja tempo jotekin putoaa ja lörpähtää, ja pelistä katoaa kaikki. Juuri noissa hetkissä maalin jälkeen Bayernin pitäisi pystyä sopeutumaan paremmin ja olemaan proaktiivisempi heikoissa hetkissä, jotta se momentum pelistä voidaa säilyttää edelleen itsellä ja jatkaa sillä samalla tempolla ja kiimalla. Nyt Bayern vähän valuu ja luovuttaa avaimia vastustajille. Bayernilla on ollut isojakin vaikeuksia Kompanyn alaisuudessa toisilla puoliskoilla.

Juuri nyt Kompanyn suurimmat murheet on tuo hyökkäyspelin epäsynkka ja sakkaaminen sekä ylipäätään kyky edes tuottaa riittävän hyviä maalipaikkoja, saatika kapitalisoida niitä. Myös tuolle kakkosjaksojen pelaamiselle on tehtävä jotain ja paljon, koska on saatava pidettyä pelissä se sama tempo ja liekki, mikä pelien aluissa on. Etenkin Flickin ja Nagelsmanninkin aikana Bayernilla oli joka maalin jälkeen se entistä suurempi liekki ja ns. 'kiirellisyys' tehdä toinen maalia lisää, ja sitten taas toinen, jonka jälkeen vielä yksi lisää ja niin edelleen...En jatkossa kyllä halua nähdä Kompanyn alaisuudessa Bayernia, jolta tuo liekki puuttuu tai joukkuetta, jolla ylipäätään on vaikeuksia luoda maalipaikkoja Bayernin tasoiselle joukkueelle riittävällä volyymilla tuon takia.

Onneksi Kompany näytti tämän pelin jälkeisessä haastattelussa jo sisäistäneen, mihin tällä 'Bayernin pelitavalla' viitataan, kun Kompany itsekin totesi, että sen jalkapallon ei tavitse olla "Vinecnt Kompany jalkapalloa", vaan "Bayern-jalkapalloa", ja niin sen tuleekin mielestäni olla. Bayern on vuosien saatossa luonut itselleen selkeän pelitavallisen ytimen, identiteetin ja rungon, ja totta kai valmentajan työ on tuoda omat mausteensa ja vaikutteensa tähän identiteettiin. Mutta sen tietyn Bayernin kovan intensiteetin dominanssin tulisi säilyä ehjänä, koutsista riippumatta. Ihan kuten Pep teki aikanaan, jatkuvasti sopeutuen ja omia ideoitaan Bayernin tapaan toimia mukauttaen, josta se lopputulema syntyy.

Edeltävässä Freiburg-pelissä Kompany oli tehnyt muutamia mielenkiintoisia taktisia valintoja ja näiden parin pelin perusteella myös omat silmät ovat avautuneet vähän enemmän, että mikä se Kompanyn visio mm. siinä oli, että hän halusi lisätä rosteriin kesänä aikana joko Simonsin tai Douén kaltaisen hyvin teknisen ja pallollisen keskikenttä/laituri hybridipelaajan. Ja myös minkä takia Itõ - jahka pelaa loukkaantuiden listalta - tulee hyvin suurella todennäköisyydellä nousemaan Kompanyn pelitavassa avauksen tärkeäksi mieheksi vasemman laitapakin tontille.

Freiburgia vastaan Bayern pelasi käytännössä ilman oikeaa laitapakkia, Kimmichin tukiessa hyvin vahvasti keskikenttää ja muoto 4-1-4-1 muuntautui enemmän 3-2-4-1 muotoon. Suurilta osin tämä peliliike oli tehty Freiburgin vasemman laiturin Grifon vapaamman roolin takia, jonka johdosta Kimmichiä ei ollut syytä naulita tuonne oikealle laidalle, kuten Kimmich itsekin pelin jälkeen totesi. Erittäin hyvä ja fiksu peliliike Kompanylta, jonka pelisuunnitelmat - toisin kuin Tuchelin viime kaudella - ovat menneet kohtuu nappiin jokaisessa ottelussa tähän saakka. Kompany on tältä osin osoittanut toistaiseksi hyvää kykyä vastustajan pelin opiskelussa, oman pelitavan sopivassa joustamisessa vastustajan mukaan sekä omien avainpelaajien roolittaisessa optimaalisesti.

Oli myös erittäin hyvä peliliike Kompanylta palauttaa Upamecano takaisin oikeaksi toppariksi ja Min-jae vasemmaksi, kummankin pelin taso nousi huomattavalla tavalla ja tämä peli oli molemmilta jo vahvaa suorittamista. Toki Freiburg valui hyvin alas ja ei prässännyt juurikaan korkealta lyöden painetta, joten Min-jae ja Upa jäivät vielä tältä osin testaamatta. Mutta räjähtävän nopeana pelaajana Upamecanon siirto oikealla puolella myös vapautti Kimmichiä ja mahdollisti tuon Kimmichin vapaan roolin, koska Upamecanolla on kyllä kykyä kattaa isojakin tiloja liikkeellään ja peittää tarpeen mukaan myös tuota laitakaistaa ja ehtiä sinnekin puolustamaan, jopa pitkiltäkin etäisyyksiltä ennen kuin vastustaja ehtii luoda mitään vaarallista.

Kimmichin liikkueessa keskelle, Guerreiro vasemmalla putosi Min-jaen ja Upan kanssa usein kolmen linjaan tekemään peliä. Guerreiro suoritui tuosta kyllä erittäin mallikelpoisesti ja hyvien pallollisten taitojen takia sopii tuohon Daviesia paremmin. Mutta kaikkein parhaiten tuo räätälöity LB/LCB hybridirooli on kyllä räätälöity juuri nyt loukissa olevalle Itõlle joka paluunsa jälkeen tulee kohtuu varmuudella nappaaman tuon roolin itselleen, koska on siinä kuin kala vedessään ja mahdollistaa omalla monipuolisuudellaan entistä joustavamman pelitavan ja build-up pelin rakenteen.

Taustansa takia (laitapakki/keskikenttä) Guerreiro pystyy pelaamaan laitapakkina, tukemaan keskikenttää ja tarpeen mukaan jopa topparina pelinrakenteluvaiheessa. Laitapakkia lukuunottamatta, Davies ei kyllä pysty kumpaakaan roolia ja peli on kohtuu hankalan näköistä muussa roolissa, joka asettaa hänet Kompanyn pelisapluunassa heikkoon asemaan. Itõ pystyy aidosti laadukkaalla tavalla tukemaan keskikenttää tarpeen mukaan, koska on teknisesti hyvä pienissa tiloissa toisin kuin Davies (eli 2-3 build-up muoto). Mutta peleissä, joissa keskusta on vastustajan toimesta ylimiehitetty, Itō pystyy putoamaan kolmanneksi toppariksi takalinjaan (3-2 muoto) antamaan ylivoiman, tai sitten edistää peliä (joko ovelalla syöttämisellä leveyteen tai välikaistoille, tai myös vahvoilla kuljetuksilla) vasemman laitakaistan kautta sekä myös 'overlap:ata' hyökkäyksissä. Itõ löytää tarkoilla syötöillään myös todella hyvin etenkin nuo välikaistajuoksut ja -taskut paremmin, ja on kaiken kaikkiaan myös parempi puolustamaan, kuin Davies. Itōn monipuolinen - ja etenkin vasenjalkainen - hybridiprofiili tarjoaa oikeasti todella ison työkalun ja avainroolin Kompanylle. Niin pelinteossa, kuin myös puolustusbalanssin pitämisessä


Kompanyn valitsema 4-1-4-1 muoto ja Musiala/Olise kaksikon asettaminen kahdeksi offensiiviseksi kasiksi välikaistoille, jotka ovat hyviä ahtaissa tiloissa ja pystyvät edistämään peliä hyvin vahvasti eteenpäin, oli myös mielenkiintoinen peliliike. Ja se ehkä osaltaan paljasti paremmin sen Bayernin suuren 'vimman' ja vision sainata joko Simons tai Doué kesällä, jotka olisivat istuneet noihin rooleihin kuin nenä päähän. Kumpikin kaksikosta Simons tai Doué olisi pystynyt pelaamaan juuri tuossa 8/10 hybridiroolissa keskikentällä loistavasti, mutta laituritaustojensa takia osallistumaan myös niihin levällä oleviin rotaatio- ja paikanvaihtopeleihin, joita Kompany tykkää myös rummuutta ahkeraan. Tämän myötä olisi siis ollut mahdollista mahduttaa esim. Simons, Musiala ja Olise kaikki samaan aikaan kentälle (esim. Simons/Musiala keskellä, Gnabry/Olise laidoilla jne.), vaikka kesän aikana tämä suunnitelma tuntui vähän oudolta.

Huhut siitä, että Simonsin roolia suunniteltiin formaatiossa kymppinä pelaavan Musialan ns. 'taakse', käy nyt paljon paremmin järkeen. Ottaen etenkin juuri huomioon nyt alkukaudesta tämän Musialan roolin hyvin alhaalla build-up pelissä, jossa Musiala valuu jopa takalinjaan saakka ja rooli edistää peliä ylöspäin aivan niistä pelinrakentelun ensi askelista ja alusta saakka on hyvin suuri - joko niillä vahvoilla ja pitkillä kuljetuksilla tai useita linjoja murtavilla syötöillä. Noihin huhuihin peilaten, niin liekö juuri tuota roolia Kompany suunnitellut mm. Simonsille/Douélle, mutta nyt kun kumpaakaan ei saatu, niin Musialan merkitys korostuu tuossa ekan vaiheen build-upissa entistä enemmän tällä tavoin?

Oliselta nähtiin jälleen muutama muu hieno 'säväytys' ja kyllähän se miehen potentiaali on selvästi nähtävillä, mutta ei Olise ole ainakaan vielä yltänyt kyllä sille tasolle, mihin hänen voi odottaa nosuevan. Tämä toki oli kesällä odotettavissa, että sopeutuminen ottaa aikaa ja kaiken kaataminen Olisen harteille heti kättelyssä olisi kohtuutont vaatimus. Mutta kyllähän tuo miten Olise käsittelee palloa, harhauttelee ja kuljettelee, antaa noita tarkkoja keskityksiään, näkee kentän jne. on jo nyt huipputasolla. Toivon mukaan pääsee syksyn mittaan sopeutumisen jälkeen siihen flow-tilaan ja saa täten myös kaivattua tulosta aikaan.

Kuten kesällä tuli todettua, niin vaikka Olisen potentiaali on suurta ja odotusarvo 'isona' hankintana on heti olla ratkaiseva pelaaja ja "dominoida" etc. Niin edelleen itse näen järkevänä maltin ja kärsivällisyyden, ilman jotain harteille ladattuja absurdeja 20+20 teho- ja Ballon d'or vaatimuksia tai Bayernin hyökkäyksen kannattelua yksinään päivästä numero uno alkaen.

Vasta 22.v kaveri, jolla on allaan vasta yksi tykkikauden puolikas ja sitä edeltänyt paha loukkaantuminen, ja on nyt ekaa kertaa uudessa maassa ja ympäristössä sekä näin isossa seurassa ja kovien paineiden keskellä jne. On jo nyt ollut kuitenkin ihan kelpo, ei vielä 'maaginen' mutta ihan hyvä kuiteskin. Huikeat pelitaidot ovat kuitenkin olemassa kuten kaikki näkevät ja erottuu jo nytkun hetkittäin joukosta kykyjensä ja yksittäisten väläytysten perusteella. Joten näin isolle potentiaalille ja sen kukkaan puhkeamiselle sopeutumis- ja totutteluajan jälkeen kannattaa antaa aikaa, koska sitten kun se rutiini ja vakiintunut taso löytyy ja pääsee täydellisesti peliin sisään ja on lopulta henkisestikin täysin "saapunut" Müncheniin, niin tulos on muuten hurjaa.

Kane iski jälleen maalin, mutta onhan tuo Kanen syöttö- ja linkkipelaaminen vaan ihan huikeaa katsottavaa ja huikealla tasolla. Moni ei ehkä sisäistä, mutta tuo Kanen merkitys hyökkäyspelin toimivuudessa ja sujuvuudessa sekä etenkin nopeissa tilanteenvaihdoissa on kyllä kriittinen. Kanen arvo pelillisen on kyllä paljon maaleja suurempi ja ottaen huomioon nämä nykyiset hyökkäyspelin ja sen rakenteen vaikeudet Kompanyn taivalaan alussa, niin kuinkahan paljon enemmän oltaisiin vielä suossa tuon osalta, ilman Kanen kaltaista ysipaikan pelaajaa...Kanesta tuli tuon Freiburg-pelin maalinsa myötä, myös nopeiten Bundesliigan historiassa 37 maalin rajapyykkiin yltänyt pelaaja (34 ottelussa), ohi Uwe Seelerin (38.ott), Erling Haalandin (41.ott) ja Timo Konietzkan (45.ott).

Onneksi penkillä on myös se Müller samankaltaisena pelaajan, joka tuntuu loistavan tuossa uudessa super-subin roolissaan ja näyttää yskähtelevän viime kauden jälkeen laittaneen itsensä vielä kerran huippukuntoon. Müller penkiltä kentälle on juuri nyt todella iso voimavara ja työkalu, jotta hyökkäyspeli on synkassa, eikä yskähtele noin pahasti. Yhtä lailla kun myös Comanin tulo kentälle pelin aikana paransi ja sujuvoitti hyökkäämistä, koska juuri nyt Coman vaikuttaa olevan liki Bayernin ainoa laituri, joka kuljettamalla pystyy murtamaan linjoja ja edistämän peliä. Hyvä asia, että Bayernilla on tuoda kentälle penkiltä tällaisia kavereita, joilla aidosti voidaan parantaa joukkueen pelaamista ja vaikuttaa niihin pelillisiin heikkouksiin.

Tel oli vaisu, mutta näkisin edelleen yhtenä suurimpana tekijänä Kompanyn 'väärinpeluuttamisen' Telin suhteen. Edelleen näen, että Telin roolin pitäisi - jahka pelaa kokoonpanossa enemmän laitaroolissa - olla se, että Tel pelaisi keskemmällä kenttää ja lähempänä boxia, missä hän hyökkäisi enemmän tilaan ja pääsisi tekemään niitä välikaistan kautta tapahtuvia murtavia juoksuja puolustuslinjan koloista. Eli kuten Gnabry tekee. Nyt Telin rooli tilaan hyökkäämisen sijaan, oli enemmänkin luoda sitä tilaa, putoamalla jatkuvasti alas hakemaan palloja ja antamaan takapainetta vastustajille alaspäin juoksuilla. Jos Kompany haluaa kentälle jonkun hoitamaan tuon roolin, mitä Tel joutui nyt hoitamaan, niin siihen rooliin Bayernilla on se Coman siellä.

Gnabry oli toisella laidalla kyllä erittäin hyvä jälleen ja Gnabry lienee Bayernin alkukauden parhaimpia yksilöitä ja ehkä eniten tasoaan Kompanyn alaisuudessa nostanut pelaaja. Koska Bayern pelasi Freibrugia vastaan ikään kuin ilman oikeaa laitapakkia, joutui Gnabry myös tekemään poikkeuksellisesti aika kohtalaisen ison työmäärän mistä voi nostaa hattua. Vaikkakin omaan silmään Gnabry näytti jo kohtuu kypsältä paistilta 60-65 min tienoilla, mutta taisteli kyllä hyvin pelin loppuun saakka ja jaksoi antaa vahvan panoksen loppuvislaukseen asti.

Gnabry loi myös jatkuvasti uhkaa noilla juuri oikein ajoitetuilla juoksuillaan, joissa Gnabry edelleen loistaa kaikista viime vuosien vaikeuksista huolimatta. Gnabry ei edelleenkään ole maailman nopein pelaaja, mutta hänen juoksujensa täsmälleen oikeat ajoitukset ja 'haistelut' milloin kannattaa hyökätä tilaan, ovat kyllä priimaa, joka antaa Gnabrylle mahdollisuudeen olla vieläkin niin iso uhka. Telin pitäisi pyrkiä ottamaan paljon enemmän mallia Gnabryn pelaamisesta ja profiilista, niin puolustuksellisesti, mutta eritoten hyökkäyksellisesti. Gnabryn pelaaminen on se 'pohjaluonnos' Telin pelille tulevaisuudessa.

Suurin ongelma nyt ei ole puolustuspeli, ekassa pelissä puolustuspelinkin virheet johtuivat suurilta osin yksilöistä. Vaan ongelma on hyökkääminen ja etenkin matalien blokkien murtaminen ja hyökkääminen 'rintamana'. Tämä lienee osasyy, miksi juuri tähän peliin Kompany päätti käyttää viittä hyökkäävää pelaajaa (Tel/Gnabry laidoilla) sekä Musialaa ja Olisea noissa välikaistan rooleissa, plus Kimmich vapaassa roolissa oikean laitapakin ja keskikentän väliä sahaten.

Tauon jälkeen reilun viikon päästä on kyllä tärkeää nähdä noihin heikkouksiin roimaa parannusta ja kehitystä niiden suhteen. Uskon edelleen Palhinhan nosuevan kauden edetessä kohtuu suureen rooliin ja, vaikka on nyt aloittanut (osin ymmärrettävistä syistä) penkillä, niin etenkin UCL-iltoina ja keväällä UCL-pudotuspelivaiheessa Palhinhan nimen pitäisi olla ensimmäisiä jotka kokoonpanopaperille piirretään. Jo nyt Bayernin peli parani ja terävöityi huomattavasti, kun Palhinha tuli kentälle ja Bayernin sai peliä paremmin kontrolliin Palhinhan vahvan pallottoman, mutta myös pallollisen pelaamisen ja varman peliä edistävän syöttämisen ansiosta.

Palhinhan positiivinen vaikutus pelille on kyllä selvä ja hän tarjoaa siihen keskikentälle myös se puolustuspelillisen muurin ja pelastusliivin, mutta myös Palhinhan kyky antaa noita pitkiä huikeita ristipalloja ja puolenvaihtoja tekee hänestä oivan työkalun siihen, että vasen laitapakki voi nousta vahvasti ylös tukemaan hyökkäystä ja naulitsemaan vastustajan laiturin kiinni (ettei hän voi siis paineistaa Palhinhaa), kun Palhinha putoaa taas vasempaan alataskuun tekemään peliä ja jakelemaan noita palloja (jollaisesta tuo Müllerin 2-0 maalikin muuten syntyi).

On mielestäni ihan perustelua pitää Palhinhaa penkillä tällaisissa peleissä, jossa vastustajaa halutaan nimenomaan dominoida pallon kanssa ja luoda mahdollisimman paljon hyökkäysuhkaa (vaikka Palhinhalla on myös pallolliseen peliin ja hyökkäämiseen annettaa, plus parempi kontrolli pelistä). Vaikkakin ennen peliä tuoda uhkarohkea 4-1-4-1, jossa Pavlovic yksinäinen kutonen, aiheutti vähän harmaita hiuksia puolustuspelillsien balanssin osalta. Niin kyse on optimaalisen koostumuksen löytämisestä joka peliin ja Pavlovic/Kimmich on näihin heikompia vastustajia vastaan (aliarvioimatta kuitenkaan heikompirn vastuksien hyökkäyskykyä) parempi pari luomaan "extra-hyökkäysuhkaa", joka on riski joka voidaan ottaa hieman sillä puolustuspelin haperomman balanssin kustannuksela, koska vastustajilla ei kuitenkaan ole ihan niin kovaa tulivoimaa, jolla rankaista.

Kuitenkin UCL:ssä (etenkin kevään pudotuspelivaiheessa), jossa vastustajien taso on huomattavasti Bayernin luokkaa, niin silloin tätä riskiä ei kannata ottaa, koska siitä ei pääse kovempia vastuksia vastaan samalla lailla kuin koira veräjästä, miten Bundesliigassa (hyvin monia vastustajia vastaan) pääsee. Tällöin UCL:ssä (plus Bundesliigan muutamat kärkipelit, mm. Leverkusenia, Leipzigiä vastaan) Bayern tulee juuri tarvitsemaan Palhinhaa ja hän tulee nousemaan avainrooliin siinä balanssin tarjoajan ja puolustuslinjan kilven roolissa.

Luulen myös Kompanyn tiedostavan tämän, koska Kompany vaikuttaa kuitenkin sopivan joustavalta ja mukautuvalta koutsilta, joka pyrkii aina tutkiskelemaan vastustajia todella tarkkaan ja löytämään juuri aina vastustajaan ja heidän pelitapaansa sopivan avauskokoonpanon jalkeille. Tämän takia Bayern tulee ehkä edellisiin vuosiin verrattuna, harrastamaan kauden aikan kokoonpanon rotaatiota enemmän eri peleihin ja varioimaan pelaamistaan hieman enemmän aina vastustajan sekä sen oman avaus XI:n pelaajaprofiilien mukaan.

Muun muassa etenkin Flickhän luotti taas paljon enemmän siihen tiettyyn hyvin tiiviiseen ydinporukkaan ja kokoonpanossa ei kauden aikana paljoa kierrätystä tai pelaajien vaihtelua avauksessa vastustajan mukaan nähty, vaan sillä omalla filosofialla ja pelityylillä vedettiin hamaan tappiin saakka. Hyvänä esimerkkinä mm. kevät 2021, kun Flickillä oli se koko kauden ollut avaus XI ja ultra-rohkea pelitapa UCL:ssä PSG:tä ja sen hurjaa hyökkäykskalustoa vastaan, joka oli jo ennakolta ihan murhaa, mutta Flick ei periaatteistaan joustanut, joka oli osaltaan ihailtavaa, että mennään syteen tai saveen sillä omalla jutulla, mutta osaltaan kuitenkin kohtuu jääräpäistä ja uppiniskaista.

Jo ensimmäiseen peliin Kompany teki näitä kokoonpanon ja sitä myötä taktisia muutoksia peliin: Davies/Boey avauspelissä laitapakit, mutta nyt Freiburgia vastaan kummatkin koko pelin penkillä, koska Guerreiro sopi Daviesia paremmin siihen LB/LCB hybridirooliin ja Kimmich oikealla sopi Boeya huomattavasti paremmin siihen vapaampaan keskikenttä/laitapakki rooliin varjostamaan Grifoa, koska Freiburgia vastaan Bayernin oikelta laitapakilta ei vaadittu samaa pelaamista ja roolia, kuin avauspelissä Wolfsburgia vastaan.

Esim. Boey olisi hyvän ekan pelin jälkeen ehkä ansainnut jatkaa tähän Freiburg-peliin avauksessa, mutta kuten Kompany itsekin ennen peliä pressissä totesi: jotkut peluutuspäätökset ovat enemmänkin jonkun pelaajan puolesta, kuin jotain pelaajaa vastaan. Nyt vastustaja ja sen pelitapa suosi siis enemmän Kimmichiä, joka oli hyvä valinta Kompanylta. Samalla tavalla, kun Musiala/Olise duo tuotiin tuohon 8/10-paikan hybrideiksi pelaamaan, koska istuivat juuri tähä peliin noihin rooleihin. Seuraavassa pelissä Kieliä vastaan voisi taas olla osuvampaa käyttää Comania ja Mülleriä avauksessa.

Eli vaikk Bayernin pelimuoto pysyikin suurilta osin samana (3-2-4-1/ 3-2-5) ekasta pelistä (ekassa pelissä hyödynnettiin toki myös enemmän 4-2-4 muotoa pelinteossa), niin pelaajien roolit tuossa muodossa muuttuivat hieman kokoonpanon muutosten johdosta: ekassa pelissä kolmen linjan alakerrassa muodostivat toppari ja joko kymppipaikalta hyvin alaspudonnut Musiala tai pivotista pudonnut Pavlovic, jolloin Musiala Kimmichin vierellä pivotissa (--> nyt Freiburgia vastaan 3-linjan muodostivat toppari + LB:n paikalta Guerreiro).

Pavlovic/Kimmich pivot (kuten nyt Freiburgiakin vastaan), Davies LB:nä nousi hyvin ylös vasemmalla laitakaistalle tai vasempaan välikaistaan (nyt Guerreiron rooli LB:nä oli tosiaan pudota toppariksi). Oikealla Boey nousi myös hyvin vahasti ylös vikaan linjaan (--> nyt Freiburgia vastaan RB:n paikalla ollut Kimmich kavensi keskikentälle). Hyökkäyksessä Olise pelasi kummassakin pelissä paljon kentän keskiosissa oikealla välikaistalla samassa roolissa, mutta siinä missä Wolfsburgia vastaan vahvasti overlapannut Boey RB:n paikalta tarjosi leveyden (linja Kanen takana hyökätessä: Davies-Gnabry-Olise-Boey), oli nyt Freiburgia vastaan tuotu Tel kentälle pitämään leveys vasemmalle (nyt LB:nä olleen Guerreiron ollessa takalinjassa) ja vaihdettu Gnabry oikealle puolen hoitamaan tämä Boeyn rooli, koska tässä pelissä RB:nä ollut Kimmich kavensi keskikentälle (eli --> Tel-Musiala-Olise-Boey)

Toistaiseksi Kompany on mielestäni tällä saralla tehnyt hyvää työtä ja ymmärtänyt Bayernin pelaajin profiili ja rajoitteet, sekä miten ja missä tilanteissa (ja vastustaja vastaan) heitä tulee optimaalisesti käyttää sekä mikä on tietylle pelaajalle aina juuri se oikea rooli siinä hänen sapluunassaan. Sen takia on myös tärkeää olla 'yliarvioimatta' omien pelaajien kykyjä ja omien pelaajien profilointi on kriittisen tärkeä osa prosessia ja aina hyvän konstellaation löytämistä kentälle.

Kyse ei koskaan ole siitä, että kentälle löydetään yksitoista kokonaisvaltaista individualistia, vaan kokonaisvaltainen kollektiivinen yksitoista. Palhinhalla on omat puutteensa ja koska tärkeintä on löytää aina vastustajan pelitapaan hyvin istuva kokoonpano kentälle, ei Palhinha tämän takia siis ymmärrettävästi ole Kompanyn valinta avainpelaajana aivan jokaiseen kauden otteluun.

Kompany on toistaiseksi onnistunut kohtuu hyvin näihin ekoihin peleihin löytämään avaus XI:n, jossa jokaisen profiili ja vahvuudet tukevat hyvin muiden kentällä olevien vahvuuksia ja heikkouksia optimaalisella tavalla, ilman että kukaan jotuisi myöskään selkeästi sen oman mukavuusalueen ulkopuolelle, jossa pääsee loistamaan tai työskentelemään sellaisessa roolissa, joka ei olisi itselle optimaalinen.

Tässä Kompany on siis onnistunut luomaan selkeän ja kohtuu tukevan sekä optimaalisen maaperän pelaajien onnistumiselle, jonka takia varmaan Gnabrykin on pitkästä aikaa toistaiseksi onnistunut taas loistamaan, kuten myös Müller. Tuossa on etenkin kaksi sellaista Bayernin ns. 'indikaattori' pelaaja, joiden pelaamista seuraamalla, voi päätellä, ovatko asiat hyvin Bayernissa vai ei. Kumpikin tuosta duosta tuntuu aivan pärjäävän sellaisessa ympäristössä ja pelitavassa joka on selkeä, organisoitu ja koherentti, ja päinvastoion kumpikin on vaikeuksissa kaoottisemmassa ja heikommin organisoidussa pelitavassa ja joukkueessa.

Edit. Typot
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Somessa ja mediassa kun on viime vuosina käyty keskustelua Ranskan maajoukkueen ympärillä ja etenkin siitä, että kenen/keiden pitäisi olla Ranskan avauksessa avaavina toppareina. Ja "yllättäen" Upamecano on saanut kohtuu paljon paskaa niskaansa ja moni on huutanut Saliba/Konaté paria avaukseen (joka pelasi tuossa eilisessä 1-3 Italia-tappiossa), ja väittänyt Upamecanon olevan heikko lenkki ja Ranskan maajoukkueen yksi "ongelmakohdista". Noh, päätin sen takia nyt tuon eilisen Ranskan tappion jälkeen perehtyä vähän dataan ja siihen, mitä se sanoo asiaan.

Kun otetaan huomioon päästetyt pelitilannemaalit Ranskan maajoukkueessa Upamecanon, Konatén ja Saliban toimesta 2023 vuodesta lähtien, näyttää tilanne tältä:

* Toppariduojen tilastot:

- Upamecano/Konaté: ---> 0 päästettyä maalia, 4 ottelussa (0,00 PM / ottelu)
- Upamecano/Saliba: ---> 2 päästettyä maalia, 7 ottelussa (0,29 PM / ottelu)
- Konaté/Saliba: ---> 5 päästettyä maalia, 2 ottelussa (2,50 PM / ottelu)

* Henkilökohtaiset tilastot:

- Upamecano: ---> 5 päästettyä maalia, 14 ottelussa (0,36 PM / ottelu) --- (11 nollapeliä, 14 ottelussa)
- Konaté: ---> 7 päästettyä maalia, 9 ottelussa (0,78 PM / ottelu) --- (5 nollapeliä, 9 ottelussa)
- Saliba: ---> 11 päästettyä maalia, 12 ottelussa (0,92 PM / ottelu) --- (6 nollapeliä, 12 ottelussa)

Upamecanoa voi moittia ja runnuttaa niistä seurajoukkueiden kämmeistä ja tötöilyistä, mutta silloin kun on glorian paikka, pitää sitä myös pystyä jakamaan. Ranskan maajoukkuessa Upamecano on aivan ansaitusti ja itseoikeutetusti ollut jo hyvän aikaa Deschampsin vankkumaton luottomies ja puolustuksen toiminnan vakauttava kivijalka, jonka johdolla Ranskan puolustuspeli on ollut priimaa ja päästetyt maalimäärät hyvin minimaalisia. Deschamps osaa käyttää ja roolittaa Upamecanon juuri oikealla tavalal sekä luoda juuri sellaisen suhteen ja ilmapiirin, joka voi maksimoida Upamecanon suoritukset.

Monille ihmettelijöille ja kyselijöille: sille on ollut aivan perustellut syyt, miksi Upamecanoa ei ole syrjäytetty Saliban tai Konatén toimesta avauksessa ja miksi Upamecano on niin paljon vastuuta Deschampsin alaisuudessa saanut, ja on kuulunut Deschampsin luottopelaajien ydinryhmään. Kuten noista tilastoista on nähtävillä, Upamecano pärjää kenen tahansa puolustajan rinnalla ja saa kenen tahansa toppariparin kanssa pidettyä puolustuksen kasassa ja maalimäärät aisoissa, ei pelkästään Saliban tai Konatén rinnalla. Kun taas Saliba ja Konaté ovat kyllä loistaneet Upamecanon parina, mutta olleet vaikeuksissa jonkun muun, kuin Upamecanon parina.

Upamecano on omalla panoksellaan nostanut koko Ranskan puolustuksen tasoa seuraavalle levelille ja ollut Ranskassa se puolustuksen Johtaja. Ihan omin silmin nähtyjen otteluiden ja toki nyt näiden tilastojenkin tukemana, voi nyt valita kahdesta vaihtoehdosta: joko siis valita todellisuuden tai sitten sen kognitiivisen dissonanssin, mitä tulee joihinkin noihin Ranskan puolustuspeliä vaivainneisiin ongelmiin viime vuosina.


******

Tuli jo kesällä EM-kisojen aikaan kirjoitettua, että tuskin on sattumaa, että kaksi valmentajaa, jotka Upamecanon uraan ovat kenties kaikkein eniten positiivisella tavalla vaikuttaneet, ovat kaksi hyvin kokenutta 'professoria' eli ensin Ralf Rangnick aikanaan ja nyt myöhemmin Didier Deschamps. Etenkin näille kummallekin koutsille Upamecano on antanut vuolaita kehuja ja ylistystä. Rangnickilla ja Deschampsilla kummallakin on tuollainen hyvin 'isällinen' ja luottamusta huokuva karismaattinen valmennus- ja johtamistapa. En itse näe sitä todellakaan sattumana, että Upamecano on näyttänyt kaikkein seesteisimmältä ja huokunut itsevarmuutta juuri Rangnickin ja Deschampsin joukkueissa, joiden kanssa Upamecano on onnistunut rakentamaan todella luottamuksellisen ja läheisen valmentaja-pelaaja suhteen.

Toki Upamecano loisti Leipzigissä ja sitten Bayernissa myös huomattavasti nuoremman sukupolven Nagelsmannin alaisuudessa. Mutta isossa kuvassa Upamecano tuntuu saavan itsestään kaikkein parhaimman, sen vaaditun itsevarmuuden ja ennen kaikkea tasaisuuden esille juuri tuollaisen 'isä-hahmon' siipien suojassa ja luomassa luottamuksen ympäristössä. Ja Upamecano tuntuu saavan tuollaisten 'isä-valmentajien' alaisuudessa tuon parhaimpansa ja suoritusvarmuuden esille etenkin ja eritoten niissä "kovissa" peleissä (mm. arvokisat - etenkin Qatar 2022), jossa Upamecanolla on taas seurajoukkueessa ollut vaikeampaa

Kyllä, Upamecanossa on omat puutteensa ja häntä voi kritisoida niistä Bayernissakin sattuneista kämmeistä ja hasseista, mutta pitää muistaa, että Upamecano on kuitenkin vielä 'kohtuu' nuori kaverei (25.v) ja pelannut kuitenki myös samalla jo kohtuu pitkään huipulla ja tällä tasolla. Ja Upamecano on myös parantanut kausi kaudelta peliään ja saanut aidosti isosti tasaisuuttaan otteisiin.

Kyllä, siellä taustalla kummittelee edelleen se virheherkkyys ja heikot otteet joissain isoissa peleissä, mutta Upamecanoon ja hänen kykyihinsä minulla on ollut koko ajan todella vankka luotto, että voi vielä nuokin vaikeudet selättää, koska urakaari on aidosti nousujohteinen ja se upside on iso, kuten osoitti mm. Qatarin MM-kisoissa Ranskan paidassa, että pää kestää kuin kestää myös isoissa peleissä ja perse kestää merivettä.

Upamecano on vain niin kokonaisvaltainen paketti ja pelaaja, jolla on aivan kaikki kyvyt nousta vielä maailman eliittitopparien joukkoon, jos selättää nuo henkisen puolen mörököllit, oppii puolustamaan joitain tilanteita vähän enemmän maltilla (aina ei tarvitse olla ehkä ihan niin aggressiivinen ja puolustaa heti mieheen kiinni, vaan joskus voi puolustaa myös tilaa) ja löytää sen suoritusvarmuuden myös muissakin ympäristöissä, kuin tuollaisten isä-hahmojen joukkueissa. Upamecano on aivan älytön 'valttikortti' pelinrakentelussa huikeiden pallollisten ominaisuuksiensa ansiosta ja myös Ranskan maajoukkueessa Deschamps on hyödyntänyt tätä ominaisuutta valjastamalla Upamecanon ekan vaiheen build-up pelinsä ykkös 'quarterbackiksi'.

Upamecanon pitkien pallojen ja linjoja murtavien syöttöjen osumatarkkuus ja kyky on jotain niin poikkeuksellista, että sen avulla voidaan ns. skipata peliteosta parikin vaihetta ja (kuten mm. Bayernissa Nagelsmann miestä hyödynsi) ja 'kiihdyttää' peliä nopeammin hyökkäysalueelle. Upamecano mahdollistaa joukkuettaan välttämään tuota turhaa pallon kierrätystä ja -pitoa keskikentällä, koska hän pystyy määräämään eliitti kutosten tavoin) pelin tempon tuolla alhaalla, ja mahdollistaa mm. noiden keskikenttäpelaajien spurttamiseen ylemmäs suoraan noille hyökkäyspositioille jo seuraavaan pelivaiheeseen vahingoittamaan vastustajaa etukäteen, kun Upamecano laukaisee sen pitkän 'laser-syötön'.

Upamecanolle on myös moderniin nykyfutikseen vaaditut kovat nopeusominaisuudet (viime kaudella kova n. 35,50 km/h max.nopeus), älytön kaksinkamppailukyky ja etenkin 1v1 puolustustilanteissa (mm. Nagelsmannin ekalla kaudella Euroopan TOP-5 liigojen TOP-10:ssä voitetuissa pallonriistoissa), kehittänyt pääpelaamistaan vahvemmaksi..löytyy ketteryyttä (mm. reagoida ja muuttaa painopistettä hyviäkin harhauttelijoita vastaan), vahva ja vanttera fysiikka, atleettinen ja kestävä, poikkeuksellinen kyky pallon kanssa (joka antaa joukkueelle huimia mahdollisuuksia pelinteossa) jne.

Huima kokonaisvaltainen paketti ja edelleen, ikää ei ole kuin vasta kohta se 26 vuotta, eli lähestyy vasta nyt niitä parhaita vuosiaan. Kaikkien noiden haasteiden ja kuoppien jälkeenkin, en silti vieläkään sitkeästi luovuttaisi miehen suhteen, kuten moni muu tuntuu olevan jo tehneen. Noiden kaikkien muiden loisto-ominaisuuksien vuoksi, vielä en ole itse uskoani Upamecanon läpimurtoon menettänyt. Jo Nagelsmannin aikana löysi sitä kaivattua tasaisuutta ja mm. kaudella 2022/23 oli pitkään aivan sinne huhtikuuhun saakka maailman parhaita toppareita, ennen niitä surullisen kuuluisia Man City UCL-pelejä. Ranskan paidassa nuo isot pelit eivät ole olleet ongelma, oikeassa ympäristössä. Nyt se sama pitäisi vielä pystyä siirtämäämn Bayerniin,

Se, se Upamecanon ongelma vain on, että jossain isoissa peleissä tulee niitä isoja virheitä, mutta se potentiaali on vain niin valtava, että en vain vielä näkisin luopuvan toivosta, että oikeassa ja hyvässä valmennuksessa, miehestä voisi vielä kuoria sen tasaisuuden ja suoritusvarmuuden esille. Taidot ja kaikki avut siihen riittävät, mutta päästä johtuvat ailahtelut voisi vielä jossain hyvässä opastuksessa saada karsittua pois. Ehkäpä Kompany (entisenä absoluuttisena huipputopparina ja ilmeisen kommunikoivana sekä ihmisläheisenä valmentajana) voisi olla se valmentaja, joka sen täyden potentiaalin saa lunastettua Upasta esille?

Kompany ei ole yhtä kokenut ja isä-hahmomainen, kuin Rangnick tai Deschamps, mutta uskon, että hän pystyy Upamecanoa opastamaan vielä noissa puutteellisissa asioissa omien pelikokemusten ja sen tuoman ymmärryksen avulla. Ja ehkä juuri tämän Kompanyn oman legendaarisen peliuran ansosta myös nousemaan Upamecanolle tuollaiseksi tärkeäksi Deschampsin kaltaiseksi mentoriksi ja ns. 'oppi-isä' figuuriksi, jonka tätä kautta luomassa ympäristössä ja luottamuksellisessa valmennussuhteessa, Upamecano vihdoin ja viimein saa myös seurajoukkueessa sen seesteisyyden ja tasaisuuden esille. Min-jaen ohella, Upamecano myös sopii aggressiivisen pelityylinsä ja loistavien pallollisten taitojensa takia Kompanyn haluttuun pelitapaan ja -filosofiaan kuin nenä päähän (tämän takia de Ligt varmasti oli juuri noista kolmesta se, joka lopulta myytiin, koska yhteensopivuus Kompanyn pelityylin kanssa ei ollut niin istuva).

Itse pidän puhtaasti jalkapalloilullisten taitojen puolesta Upamecanoa edelleen Bayernin puolustuksen parhaimpana yksilönä ja Bayernin (ja yhtenä koko maailman) kaikkein potentiaalisimpana topparina, jonka katto on kaikkein korkeimmalla (sen takia de Ligtin tai jopa Min-jaen myynti noista kolmesta 'ison statuksen' topparista kesällä, oli parempi ratkaisu, kuin Upan myynti). Ominaisuudet, fysiologia ja kaikki kyvyt ovat olemassa ottaa se seuraava steppi maailman absoluuttisen kerman joukkoon.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Bayernin ensi kauden joukkueen rakennuksen suhteen yksi merkittävimpiä yksittäisiä pelaajia ei pelaa tällä kaudella kuitenkaan Bayernissa. Jotkut varmaan vielä muistavat tammikuussa 2022 Bayernissa historian nuorimpana pelaajana debytoineen - tuohon aikaan vasta juuri 16 vuotta täyttäneen - Paul Wannerin. Hyökkäävää keskikenttää (+ laituria) pelaavaa Wanneriahan pidettiin jo tuolloin koko 2005-ikäluokan yhtenä suurimpana talenttina maailmassa.

Lopulta kun Wanner ei tuolloin 16-vuotiaana pystynyt Bayernissa edustuksen paikkaa nappaamaan ja istui liki koko kauden 2022/23 Nagelsmannin alaisuudessa penkillä, niin on tuntunut, että tuon takia moni on jo pikku hiljalleen yrittänyt kirjoittaa Wanneria kokonaan ulos Bayernista. Nyt pitää muistaa, että ikäähän Wannerilla ei edelleenkään ole, kuin vaivaiset 18 vuotta ja Wanner täyttää vasta nyt joulukuun lopulla 19 vuotta.

Viime kaudeksi Bayern päätti lähettää Wannerin lainalle 2. Bundesliigaan SV Elversbergiin, jossa Wanner sai pelirytmistään pikku hiljaa takaisin kiinni ja pelasi erittäin nousujohteisen kauden etenkin kevättä kohti ottaen vaadittuja kehitysaskelia. Wannerin lopullinen saldo oli 6 maalia, 2 maalisyöttöä ja hän loisti Elversbergissä tuollaisena laitapelaaja/kymppipaikan hybridiroolissa, jossa pääsi käyttämään suurta vahvuuttaan eli operoimaan tuhoisasti eritoten välikaistoilla. Tuosta Wannerin nousujohteisesta kaudesta ja kehityksestä voinee kiittää etenkin Freundia ja hänen uudelleen järjestelemää Bayernin kampuksen ja junioripuolen toimintaa.

Monilta Bayernin nuorilta lainapelaajilta kehuja keväällä saanut Richard Kitzhbichler palkattiin n. vuosi sitten liki heti Freundin ensi töiksi lainapelaajista huolehtivaksi talenttikoordinaattoriksi. Freundin työ junioripuolella alkaa myös pikku hiljaa tuottaa hedelmää ja hän on tehnyt tuolla saralla myös tulevaksi kaudeksi hyvää työtä, lähettämällä monia Bayernin junioreita hyviin lainaseuroihin.

Täksi kaudeksi Bayern päätti lähettää Wannerin lainalle Bundesliigaan viime kauden nousijasensaatio-Heidenheimiin seuralegenda-nestorin, Frank Schmidtin oppiin. Siinä, missä Schmidtin joukkojen kausi kollektiivisesti on alkanut erinomaisesti (harkkapelit ml. 12 ottelua, 12 voittoa) ja se on kahden pelatun pelin jälkeen 6-0 maalierolla Bundesliigan kärjessä hyvällä pelaamisella, myös Wannerin kausi Schmidtin alaisuudessa on lähtenyt todella räväkästi liikkeelle.

Wanner on pelannut kauden alussa 4 ottelua kohtuu isolla vastuulla, joissa on iskenyt 4 maalia ja antanut 2 syöttöä. Harkkapelit mukaan lukien saldo on 8 ottelua, 8 maalia ja 2 syöttöä. Sen jälkeen, kun moni oli jo naulaamassa superlupaavan Wannerin uran arkkuihin nauloja kiinni, vaikuttaa tämä kausi Schmidtin kaltaisen mentroin alaisuudessa olevan vihdoin se Wannerin läpimurtokausi Bundesliigassa, jota moni odotti tapahtuvan jo pari kautta sitten suoraan Bayernissa.

Ja sen myötä Wannerille tulee pomminvarmasti kilahtamaan myös Nagelsmannin kutsu maajoukkueen mukaan, joko ennemmin tai myöhemmin kauden mittaan (todennäköisesti jo ennemmin tässä syksyn aikana, jos tahti jatkuaa yhtä hurjana). Kaikki kilpailut huomioiden, +20 maalikontribuutiota on aivan realistinen ja tähtäimessä oleva tavoite, ja sitten takaisin Bayerniin ensi kaudeksi. Vaikuttaa, että tämä on se Wannerin viimeinen pysäkki, ennen comebackia takaisin Bayerniin, jossa tulee sitten tekemään vielä sen läpimurron koko maailman huipulle.

Ja noin menestyksekkään kauden jälkeen Wanner palaisi myös Bayerniin sen statuksen pelaajana, että hänet olisi aivan pakko ottaa jo hyvin vakavasti ensi kauden joukkuetta suunnitellassa ja pohtia ihan oikeaa ja kohtuu isoakin roolia hyökkäyksessä. Kyllähän ne taidot ja kyvyt ovat siellä koko ajan olleet olemassa, eivät ne mihinkään kadonneet. Aina se kehitys ja polku ei vaan etene lineaarisesti ylöspäin, ja homam vaan välillä menee "askel-pari taaksepäin, pari askelta eteenpäin" tyylillä. Ja moni tuntui tässäkin tapauksessa jo hätäilevän aikanaan tyyliin, että "ei siitä enää mitään tule". Nyt kehitys ja hommaa on taas raiteillaan, peliaikaa ja vastuuta tulee hyvässä ympäristössä ja onnistumiset myös ruokkivat flow-tilaa.

Tämä Wannerin eksponentiaalinen kehityskasvu laittaa myös väkisinkin pohtimaan, etä voisiko Wanner lopulta olla pitkällä tähtäimellä se Müllerin manttelinperijä tuossa kymppipaikalla (Musiala enemmän sinne laitaan) ja Bayern voisi täten säästää sen Wirtziin suunnitellun 'jättirahan' muihin tarpeisiin. Wannerissa on Wirtzin tapaan sitä Müller-esque tason pelaamista.

Wannerilla on huikea pelipää ja kykyä osata ajoittaa ne syötöt juuri oikeaan aikaan, kun pitääkin irrottaa pallosta. Tämän myötä hän myös osaa ja tietää milloin pallottomana pitää pudota alas ja vieläpä mihin tiloihin kannattaa pudota. Tähän päälle vielä vahva työmoraali ja intensiivinen palloton pelaaminen, erittäin näppärä pallonkuljettaminen, vahva pallossapitokyky, yhdistettynä juonikkuuteen ja kykyyn luoda paikkoja tyhjästä, kuten myös viimeistellä itse todella kliinisesti ja varmasti paikan tullen.

Wanner pystyy yhtä lailla joko pallon kanssa syöttämällä löytämään ne ahtaatkin taskut ja tilat linjojen väleistä, tai sitten itse liikkumaan älykkäästi pallottomana pelaajana niihin tiloihin ja hyvin teknisenä pelaajan operoimaan linkkinä erittäin hyvin. Wanner on todella erityislaatuinen talentti ja todella kokonaisvaltainen paketti jo noin nuoreksi kaveriksi.

Schmidtin enemmän vastahyökkäämiseen perustuvassa pelitavassa, uskon Wannerin transitiopelaamisen ottavan myös seuraavia harppauksia(vaatii myös entistä vahvempaa ja kestävämpää juoksupohjaa) ja kauden edetessä tulemme näkemään Wannerin aiheuttamassa nopean pelipäänsä, pelintekotaitonsa ja maalivainunsa ansiosta todella isoja tuhoja tuossa systeemissä. Wannerhan niittasi tässä alkukaudesta jo yhden maalin tuollaisesta nopeasta käännöstä, jossa teki todella vahvan pystyjuoksun, hyökkäys meinasi puurotua mutta Wanner riisti katkoi syötön ja riisti pallon boxin tuntumassa, hyökkäsi päättäväisesti boxiin ja niittasi kliinisesti ja vahvalla laukausella pallon yläkulmaan.

Ja kaikesta huolimatta edelleen, se Wannerin katto on myös huiman korkealla, aivan siellä Musiala/Wirtz tasolla, vaikka tämä jonkun korvaan hurjalta saattaakin kuulostaa. Tähän liittyen pieni stoori, niin se oli muuten pari vuotta sitten Bayernin legendaarinen ja todella pitkäaikainen apuvalmentaja Hermann Gerland, joka ennen eläkkeelle jäämistään suorastaan vaati Salihamidzicia ja kampusjohtaja-Saueria sorvaamaan jatkot Wannerille pikimmiten, koska Gerland oli pontevasti väittänyt Wannerin potentiaali 'katon' olevan samoissa korkeuksissa, kuin Musialalla. Noh, toki äärikokenut kehäkettu-Gerland tämä pitkän uran tuomalla rutiinilla osasi varmasti haistaa kohtuu helpohkosti...

Totta kai Wirtz on huikea pelaaja ja Saksan maajoukkue, loistavan valmentajan ansiosta, on osoittanut, että kumpikin voi (Musiala/Wirtz) samassa pelisysteemissä pelata tuhoisasti. Vaikka itsekin olen ollut hyvin skeptinen tuon suhteen, että miten ensi kaudella esim. joku Musiala/Wirtz/Olise/Kane hyökkäys toimisi. Kaikki ovat profiililtaan niin samankaltaisia pelaajia, tykkäävät operoida tuossa kymppialueella (vielä kun kärkenäkin on juuri Kanen kaltainen alas putoava 'playmaker' pelaaja, eikä esim. joku Osimhen tyylinen väkivahva target-mies) ja viihtyvät enemmän kentän keskiosissa/välikaistoilla ja juuri sen pallon kanssa. Kaikki haluavat palloa luoda peliä. Jonkun on pakko hoitaa pallotonkin työ ja juoksut. Kaikki eivät voi olla joukkuen numero uno pelintekijöitä.

Kuka pitää leveyden ja viihtyy aivan sivurajan tuntumassa, josta voi 1v1 tilanteissa haastaa keskelle? Kuka viihtyy ilman palloa ja tykkää tehdä niitä (Gnabry/Tel profiilin tyyppisiä) juoksuja niihin tiloihin, johon joku muu ne pallot pelaa? Toki huikea valmentaja (=Nagelsmann) on osoittanut, että hyvin samankaltaisetkin hyökkäysprofiilit voi mätsätä tehokkaasti ja optimaalisesti, mutta miten joku, "ei-niin etevä" valmentaja, kuin Nagelsmann...

Yksi vaihtoehto on toki muovata Musialasta taitojensa vuoksi tulevaisuudessa enemmän sitä laitapelaajan profiilia (tai sitten alempana keskikentällä pivotissa CM/DM -roolia, jossa on jo pelannut mm. ihan ensiksi Flickin, sitten Nagelsmannin, Tuchelin ja nyt myös etenkin isosti Kompanyn alaisuudessa, ja jossa pääsisi omasta mielestäni vaikuttamaan peliin ja sen eri osa-alueisiin huomattavasti enemmän ja laajemmin, kuin pelkkänä kymppinä). On tainnut tulla joskus aiemminkin todettua tämä asia ja vertaus, mutta itse edelleen näkisin tuelvaisuudessa Musialan enemmän laidalla, kuin kymppipaikalla Müllerin manttelinperiäjän. Minusta Wirtz (kuten myös Wanner) jopa muistuttaa profiililtaan enemmän sitä Müller-esqueta, kuin Musiala. Musiala, erinomaisen pallokontrollin, nopeiden jalkojen, vahvan kuljetus-, haasto- ja harhauttelukyvyn sekä ketterien painopistemuutoksien ansiosta muistuttaa huomattavasti enemmän sitä 'Ribéry' tyyppistä profiilia.

Ja vaikka, kukaan pelaaja maailmassa ei pelaa, eikä koskaan tulekaan pelaamaan tuota kymppi/valeysi, kuin Müller, niin silti Wirtz muistuttaa vahvan pelitempon rytmittämisen, pelin lukemisen, murtavien läpisyöttöjen ja tilojen luomisen/löytämisen tyhjästä (syöttämällä tai pallottomalla liikkeellä) myötä, enemmän sitä Müllerin 'raumdeuter' profiilia, kuin Musiala.

Wirtz on enemmän sellainen luova pelintekijätyyppi, joka petaa mieluummin muille paikkoja ja orkestroi peliä. Musiala on huomattavasti enemmän maalintekijä, kuin pelinrakentaja (vaikka on siinäkin huippu). Tämä puolesta puhuu myös se, miten Musiala aina todella vahvasti puhuu siitä, miten haluaa kehittyä juuri maalinteossa, kehittää maalivainua boxissa paremmaksi, kehittää laukaisua jne. jne. Ja kaikki kehityskohteet liittyvät pitkälti maalintekoon. Selittyy varmaan pitkälti Musialan kärkipelaajan taustalla junnuista ja siinä ajassa kehittyneillä vaistoilla. Musialan maalimäärät ovat myös vuosi toisensa jälkeen suurempia, kuin syöttömäärät: 7+1, 8+5, 16+13, 12+7.

Musialalle voisi tulevaisuudessa sopia kaikkein parhaiten tuo 'vapaa rooli' vasemmalla laidalla. Kymppipaikan pelaaja on kuitenkin aina siinä keskikentän ja hyökkäyksen välissä vähn niin kuin pelin keskiössä ja sydämessä aina. Mutta Musialan ei tarvitse olla aina juuri siinä pelin sydämessä, koska hän voi vaikuttaa peliin liki mistä alueelta tahansa. Rooli, jossa saa kuljeskella kohtuu vapaana, etsiä niitä kombinaatioita, luoda tilanteita jne. Avain on systeemissä on sovittaa optimaalisesti Musialan vapaus ja hyvät organisoidut rakenteet siihen ympärille.

Myös Wannerilla on vahvasti näitä mainuttuja Wirtzin ja Müllerin ominaisuuksia, ja se mikä erottaa hänet vielä positiivisella tavalla etenkin Wirtzistä, on se että Wannerilta näyttää löytyvän myös kykyä ja kestävyyttä harjoittaa sitä 'müllermäistä' heavy metal -prässiä, vahvan työmoraalin ja intensiteetin ansiosta. Wannerilla ja Wirtzillä yhdistyy myös se 'müllermäinen' vaistoilla pelaaminen ja älykäs operointi aivan siinä boxin tuntumassa.

Eli tämän Wannerin mahdollisen paluun myötä ensi kaudeksi Bayerniin, tulisi tuosta Wirtzin hankinnasta - vaikka superpelaaja onkin - vähän turha ja ylivarustelun makua. Mihin rosterissa mahdutetaan kaikki Musiala, Wirtz, Wanner ja Olise? Jotenkin ajateltuna, niin ehkä jossain 4-1-4-1 systeemissä, jossa Pavlovic yksinäinen #6, Kane piikissä ja nelikko takana muodossa Musiala-Wanner-Wirtz-Olise, jossa Musiala-Olise laita- ja välikaistojen hybridit ja Wanner-Wirtz kaksi luovaa kymppiä/kasia luomassa peliä sekä linkittämässä keskikentän ja hyökkäyksen...? Mutta Wirtzin hankinta muutenkin jo oli ennen tätä hieman kyseenalainen, mutta etenkin nyt kun Bayernilla on jo puhkeamassa kukkaan omista rankingeista se uusi Müller eli Wanner.

Yksi asia, joka taas voisi puoltaa Wirtzin hankintaa, on juuri se hänen poikkeuksellinen luovuus ja pelintekokyky. Koska totuus on, että Bayernilla viime vuosina ollut suuria vaikeuksia siinä aivan lopullisessa murtautumisessa, pelien 'tappamisessa' ja matalien blokkien avaamisessa. Kyse ei ole ollut niinkään (alemman) keskikentän ongelmista (Kimmich ja nyt Pavlovic), vaan siitä hyökkäyksen kyvyttömyydestä menneinä vuosina löytä ne murtautumisreitit tiiviisti puolustavia joukkueita vastaan. Siitä on puuttunut sitä tiettyä pelintekotaitoa.

Bayernilla on ollut myös ongelmia keskikentän pitävyydessä omiin päin, mutta yksi Bayernin akilleen kantapäistä on samalla viime kausia ollut se, että se ei kykene riittävästi konvertoimaan sitä pelillistä dominanssia (=luomaan riittävästi vaarallisia paikkoja) maaleiksi saakka. Ja lopulta kun et itse kykene murtamaan vastustajaa, niin lopulta toki itsekin muutut haavoittuvaksi ja heikoksi, jolloin oma paketti alkaa vuotamaan. Ratkaisu voisi siis olla sen dominanssi muuttaminen entistäkin tehokkaammine tulevaisuudessa maaleiksi ja pelien tappaminen nopeammin.

Tämä voisi siis olla asia, joka puoltaisi Wirtzin hankintaa, koska hän pystyy tuon pelintekotaidon kautta tuomaan kyllä Bayernin peliin jotain sellaista lisää, mitä siitä nyt puuttuua. Uskon myös Olisen kontribuoivan tässä hyökkäyspelin ns. viimeisen luovuuden puutteessa vahvasti, jonka takia Olisen kohdalla pitää muistaa vielä se maltti. Olise on jo pari kertaa väläyttänyt sitä äärimmäisen vaarallista välikaistoilla operointiaan, ja miten huikea viimeisten pallojen ja ahtaiden välien murtava syöttäjä hän onkaan. Yhdistettynä toki siihen Olisen aivan maagiseen välikaistoilta tapahtuvaan pallon kuljettamiseen ja pitämiseen, jolla hän pystyy manipuloimaan syöttökulmia ja vastustajan muotoa. Olisessa, Bayernilla on siis jo yksi matalien blokkien murtaja, mutta se hyökkäys vaatii kyllä pitkässä juoksussa vielä ainakin yhden (Wirtz/Wanner?) lisää siihen.

Ja myös se, että Bayern oli tänä kesänä kiinnostunut kahdesta Wirtzin tyylisestä, äärettömän taitavasta ja luovasta kymppipaikan pelaajasta (Simons/Doué), myös puhuisi sen puolesta, että myös Eberl/Freund kaksikko on tunnistanut tämän Bayernin viime vuosien sudenkuopan, johon Wirtz voisi olla apu. Ja, koska Nagelsmann on osoittanut, että Wirtzin ja Musialan mahduttaminen samaan aikaan kentälle vaarallisesti, on mahdollista, niin tulee Wirtzin ehkä sittenkin olla ihan oikeutetusti edelleen hyvin korkealla Bayernin listalla.

****

Bayern on myös edelleen hyvin vahvoilla ensi kesänä Tahn hankinnan suhteen, kun miehen sopimus Leverkusenin kanssa umpeutuu, koska Bayern pääsi jo siirrosta tänä kesänä yhteisymmärrykseen Tah:n kanssa ja mies haluaa "ainoastaan Bayerniin". Ensi kesänä ilmaissiirrolla tämä olisi ihan 'fine' haku ja lisäys takalinjaan. Nyt kesällä tässä siirrossa ei vain olisi ollut mitään järkeä, kun huomioi Bayernin kohtuu hyvän tilanteen pakistossa (9 sopimuspelaajaa) ja muut riskitekijät. Ensinnäkin Tah:lla oli vain vuoden verran sopimusta jäljellä, joten jonkun €25-30M käyttäminen (plus huhuttu 5-vuotinen n. €10M kausipalkka) Tah:iin olisi ollut ihan absurdia. Oltaisi puhuttu siis yhteensä jostain n. €80M kokonaispaketin mälläämisestä liki kolmekymppiseen Tah:iin, joka olisi vieläpä 12 kk päästä ilmaiseksi saatavilla.

Noin iso paketti, noin 'vanhaan' pelaajaan, ja jolla huom! on vain yksi laadukas Bundesliiga-kausi allaan. Tähän mennessä uraansa Tah on ollut Bundesliigassa (ja Saksan maajoukkueessakin) vuosia hyvin keskinkertainen ja virhealtis pelaaja, joten tuohon menneeseen nappikauteen (Alonson aivan täydellisissä olosuhteissa ja "Tuhkimotarinassa") kannattaa suhtautua hyvin suurella skeptisyydellä, että nyt yhtäkkiä Tah olisikin liki 30-kymppisenä saavuttanut jonkun uuden huipputason, kun on aiemmin urallaan ollut surkuhupaisimmillaan jopa sellainen 'yhden miehen sirkus' välillä. Eli ikä, hinta & kokonaispaketti, sopimuksen loppuminen ensi kesänä, vain yksi Bayernin arvoinen laatukausi allaan jne. niin tuo Tah:n hankinta nyt juuri tänä kesänä olisi ollut todella iso riski ja uhkapeli.

Ensi kesänä tilanne on toki toinen. Silloin ei ole tuota Leverkusenin pyytämään €25-30M siirtosummaa rasitteena, joka on mainio juttu ja mahdollistaa Bayernin toimimisen siirtomarkkinoilla muihin kohteisiin. Plus, jos Tah pelaa nyt toisen kauden putkeen tuolla viime kauden laatutasollaan ja vakiinnuttaa suorituksensa nyt kauden aikana tuolle tasolle, niin loistava juttu sekin ja se pienentään miehen riskikerrointa huomattavasti. Tällöin Tah on varmasti hyvä 'leveyslisä' Bayernin 3.-4. topparin tontille, ja etenkin, jos Dier ei jatka.

Mutta taas toisaalta, jos mies "floppaakin" nyt ja palaa takaisin noihin takavuosien 'pökkelö' tasolleen, niin tällöin Bayern voi vain suosiolla skipata kaverin ja todeta väistäneensä luodin. Eli Tahn jatkaminen vielä vuoden verran Leverkusenissa on win-win tilanne kaikin puolin Bayernin kannalta. Joko saadaan ilmaissiirrolla kohtuu pienen riskin laatupelaaja, tai voidaan huokaista helpotuksesta, että tämän kesän siirto ei mennyt maaliin ja hassattu €80M rahaa.
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
18-vuotias supertalentti Adam Aznou pääsi myös debytoimaan A-maajoukkuetasolla vasempana laitapakkina Marokon paidassa juuri menneellä maajoukkuetauolla. Ja toki, vaikka vastassa ei ollut kuin 'vain' vaivainen Lesotho, eikä mikään huippujoukkue, oli Aznou ollut kentän paras pelaaja ja pelannut aivan huikean debyytin.

Aznoun tilastoja Lesotho-ottelusta: Ottelun paras pelaaja -palkinto, 90 peliminuuttia, 92 pallokosketusta, 47/51 syöttöä (92%), 3 syötöt hyökkäyskolmannekselle, 6/6 onnistuneet pitkät syötöt, 6/8 onnistunutta kuljetusta (eniten), 19/24(!) voitettua kaksinkamppailua (eniten), 2/3 voitettua pääpalloa, 1 laukaus, 1 katko, 3 taklausta, rikottu 10 kertaa (eniten).

Loistava debyytti ja etenkin tuo 21(!) voitettua kaksinkamppailua, samalla kun koko muu Marokon joukkue onnistui voittamaan vain 25 kamppailua...Kenties parasta tuossa Aznoun debyytissä ja, että vastassa oli Lesotho, oli se että Aznou pääsi mittaamaan itsensä todella fyysistä "karvaperse" joukkuetta vastaan, joka todellakin haastoi Aznoun puolustuspelillisesti. Aznoun jalkapalloilulliset ja lajitaidot ovat 18.v:eeksi jo korkealla tasolla ja niiden puolesta pelkästään hän olisi jo valmis miesten peleihin. Se on enemmän se hieman heikohko fysiikka, joka ei ole vielä ollut aivan valmis, tai on ollut ainakin jonkimoinen kysymysmerkki.

Vaikkakaan ei mikään maailmanluokan joukkue, kohtuu fyysistä Lesothoa vastaan Aznou kuitenkin todisti huolet tuon fysiikan suhteen osin vääriksi ja osoitti olevansa enemmän kuin valmis myös minuuteille Bayern-paidassa. Tykkäsin myös, miten koutsi-Regragui antoi Aznoulle täydet 90 min, kun näki että peli selvästi kulki, eikä kokenut joksikin velvolisuudekseen ajaa Aznouta sisään "suojatuilla minuuteilla" ja ottaa Aznouta vaihtoon vain ns. vaihtamisen ilosta, kun on nuori kaveri jne.

Aznou on myös nuori kaveri, jonka takia hän meinaa vielä yksittäisissä hetkissä luottaa vähän liikaakin siihen omaan huimaan kuljetus- ja harhauttelukykyyn, jolloin peli menee vähän liian itsekkääksi 'kikkailuksi' ja joukkuepelin flow ja rytmi osaltaan kuolee vähän siihen. Sen sijaan että hakisi juuri enemmän mm. syöttökombinaatioita ja nopeita seinäpelejä joukkukaveriensa kanssa. Tämä on toki ymmärrettävää vielä, koska nuori kaveri, jolla on suuri nälkä ja tahto todistaa itsensä ja omat kykynsä jne. jne. Mutta tällä saralla Aznou on jo todistanut olevansa erittäin kyvykäs luomaan itse omilla taidoillaan peliä aikaiseksi. Seuraava steppi on hakea sitten enemmän noita kombinaatiopelejä, pallottomia vastaliikkeitä etc. ja sitä kautta sujuvuutta pelaamiseen juuri joukkuepelin kautta.

Mutta Aznou on kyllä tällä esityksellä todistanut, että hänen pitäisi ehdottomasti esiintyä jatkossa useammin Bayernin penkillä ja sitä kautta päästä myös kentälle joissain peleissä lähiaikoina. Koska Aznou on todella offensiivinen pelaaja, joka osaa myös pelata hyvin laiturina, näkisin edelleen ehkä optimaalisena ajaa hänet miesten tasolle Bayernissa sisään laitapelaajana, jossa on myös pienemmän riskit puolustuspelillisesti. Moni epäili Aznoun valmiutta miesten tasolle Marokon paidassa, mutta sai sauman ja todisti epäilijät vääriksi. Pojan potentiaali on niin käsittämättömän suurta, että samanlaiselta tämä haisee nyt Bayernin kanssa, se vain odottaa sitä yhtä saumaa...

******

Staniscin tilanteesta tuli myös Saksan medioista kohtuu huonoja uutisia. Vaikka toipumisprosessi ilmeisesti etenee hyvin ajallaan ja suunnitelmien mukaan eteenpäin, on tuo Staniscin polvivamma kuitenkin sitä laatuaan, että ei siitä ihan siinä ajassa toivukaan, mitä alunperin mediatietojen mukaan ennakoitiin (eli lokakuun loppuun mennessä). Yleensä tuon tason sivusidevammat ottavat aikaa vähintään sen 4 kk, hyvässä lykyssä vain 3 kk.

Eli näillä näkymin Stanisicia voi odotella palaavan peleihin vasta aikaisintaan siellä marraskuun loppupuoliskon tienoilla, mutta on hyvin mahdollista, että mennään jopa joulukuun puolella. Kaikkein huonoimmassa skenaariossa Stanisic tietysti huilaa aivan kokonaan tämän syyskauden...onneksi Itõ sentääs on palailemassa n. lokakuun puolivälin/lopun paikkeilla takaisin.
 

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Kun on aiempina vuosina tullut kirjoiteltua kohtuu paljon tuosta Bayernin keskikentän heikkouksista ja 'vuotamisesta' sekä siitä pitkään kaivatusta kutospaikan pelaajan puutteesta, niin päätin nyt kirjoittaa pienen oman analyysini tästä kyseistä aiheesta. Ja etenkin, miksi sen puolustavan kutospaikan pelaajan (eli Palhinhan) hankinta oli niin kriittisen tärkeä Bayernin menestymisen ja puolustuspelin tiiveyden kannalta, ja miksi viime vuosina kohtuu pahasti taantunut Goretzka (kyllä, Goretzkalle on jälleen kerran luvassa raippaa, ja ehkä kovempana kuin kertaakaan aiemmin) ei ole tuota ammottavaa aukkoa tuossa keskikentällä pystynyt täyttämään, eikä pysty jatkossakaan (--> siksi Goretzkan myyntihuhut ja uuden puolustusorientoituneen kutosen eli Palhinhan hankinta).

Itselläni ei ole resursseja tehdä nyt mitään sen tarkempi videopohjaisia tarkasteluja, mutta hieman myöhemmässä vaiheessa tätä analyysia olen pyrkinyt nostamaan tekstiin tueksi joitain muutamia ehkä hieman paremmin havainnolistavia kuvia ja videoklippejä, joiden avulla asiasta ja pointeista saa ehkä hieman paremmin kiinni.

Tämän uuden kutospaikan pelaajan hankinta nousi keskiöön jo yli vuosi sitten likipitäen heti, kun Tuchel tuli taloon Nagelsmannin tilalle. Ehkä ensin on ymmärrettävä, miksi tuo kutospaikan pelaajan haku nousi Bayernin prioriteettilistan kärkeen. Etenkin Tuchelin pelikirja erosi siitä, miten Bayern pelasi ja halusi pelata sekä Flickin ja Nagelsmannin alaisuudessa. Kaikessa yksinkertaisuudessaan, sekä Flickin, että Nagelsmannin alaisuudessa Bayernin peliä piti 'kiihdyttää' nopeasti ylöspäin ja Flickille tai Nagelsmannille pallonhallinnan pitäminen vain ns. pallonhallinnan vuoksi ja tähden, ei ollut optimaalista tai pelitavallinen vaihtoehto. Päinvastoin: pallonhallinnan pitäminen ja ns. kontrollin kautta 'hitaammin' eteneminen tarkoitti jopa sitä, että pelilliset vaihtoehdot ja ratkaisut kentällä olivat tällöin vähissä, ja joukkue oli "pulassa".

Flickin ja Nagelsmannin alaisuudessa Bayernin piti luottaa erikoistilanteisiin, nopeaan pelitavalliseen toteuttamiseen ja taktisten asioiden toimeenpanoon, ja vastustajille haluttiin antaa mahdollisimman vähän aikaa vetäytyä alaspäin. Build-up pelin vaiheita lähestyttiin vähän niin kuin 'vastahyökkäys' hetkinä: pallo piti saada todella ylös mahdollisimman nopeasti ja etenkin hyvin peliä tekevän topparin piti, aina kun mahdollista, murtaa pitkillä palloilla useita vastustajan puolustuslinjoja kerralla. Ja, jos pallo menetettiin tämän pelin nopean kiihdyttämisen seurauksena, aktivoitiin "raivokas gegenpress".

Tämä pelitavallinen kontrasti (Flick/Nagelsmann vs. Tuchel) näkyy kaikkein radikaaleimmin Bayernin "pitkät syötöt per ottelu" -tilastossa. Flickin kausilla Bayern antoi keskimäärin huimat 32 kpl (19/20) ja 28 kpl (20/21) pitkää syöttöä omille per peli. Nagelsmannin alaisuudessa vastaavat luvut olivat 25 kpl (21/22) ja 23 kpl (22/23, Tuchel otti komennon loppukaudeksi ja muutti peliä radikaalista, joka vaikuttaa laskevasti tähän) pitkää syöttöä per peli. Bayern oli kaikilla näillä kausilla tässä tilastossa Bundesliigan aivan kärkipäätä, kun taas Tuchelin kanssa tämän tilaston lukema putosi viime kaudella 'vain' n. 18 pitkään syöttöön per peli, jolla Bayern oli vasta tuon tilaston 10.sijalla.

Tällainen pitkiin syöttöihin ja palloihin perustuva pelitapa laittaa isoa painetta ja tärkeyttä juuri toppareiden kyvylle rakentaa peliä ja toimia sinä 'quarterbackina', joka normaalisti olisi usein se "peliätekevä kutonen". Kummallakin - Flickillä ja Nagelsmannilla - oli 'omat' miehensä tähän hommaan: Flickille se oli Alaba ja Nagelsmannille Upamecano. Flick myös aikanaan esitteli Bayernin pelitavassa tuon "vale 3-takalinja" -systeemin, joka mahdollisti Daviesin nousun vasempana laitapakkina todella ylös. Mutta se oli juuri Alaban profiili, joka teki tuosta systeemistö äärettömän vaarallisen. Voisi jopa väittää, että Daviesin taso on taantunut viime vuosina juuri siitä syystä, että Alaba poistui Bayernista...

Sama homma oli Nagelsmannilla. Ja, mitä moni ei ymmärrä, mutta juuri tuon Upamecanon 'alabamaisen' huiman pelintekokyvyn takia, Upamecano oli käytännössä siitä syystä 'korvaamaton' pelaaja, jota ei voinut pudottaa avauksen ulkopuolelle. Nämä kaksi kaveria - Alaba ja Upamecano - auttoivat viime vuosina Bayernia "ohittamaan" sen tarpeen sille kutospaikan pelitekevälle ("deep-lying playmaker") profiilille. Kimmich pystyi pysymään kohtalaisen korkealla kenttää ja toimimaan extra-numerona vastaprässille. Ja, jahka tuo vastaprässi toimi organisoidusti, kaikki oli hyvin ja pelitapa kesti, eikä vuotanut.

Tämän takia Nagelsmanille ja Flickille, juuri Kimmich oli se kutospaikan pelaaja, koska heillä on erilaisen pelifilosofian ja pelitavallisen idelogian kautta, erilainen käsitys siitä, ns. millainen kutospaikan pelaajan tulee olla ja mikä se kutosen 'profiili on', plus mikä kutospaikan profiili sopii juuri heidän systeeminsä. Jos vertaa mm. Tucheliin, jolla on erilaisen pelikirjan kautta kutospaikan pelaajasta eri käsitys, mikä se rooli ja profiili on.

Lopulta kaikki tämä jruui mahdollisti Goretzkan loistamisen etenkin Flickin alaisuudessa. Goretzka oli kaikkein parhaimmillaan Bayernissa juuri kaudella 2019/20, kun hän sai toimia siinä kasipaikan box-2-box tehtävässä ja hyvin, hyvin minimaalisessa roolissa Bayernin ekojen vaiheiden build-up pelaamisessa, mutta hyvin isossa roolissa build-up pelin ns. viimesitelyvaiheissa. Mutta Tuchelin alaisuudesta, mitäs jos peliä hidastetaankin vähän? Mitä, jos pelistä halutaankin enemmän kontrollia ja parempaa otetta, kera pienemmän riskikertoimen pallonhallinan menetyksen suhteen?

Tuchel lähestyi peliä siitä filosofisesta näkökulmasta, että vastustajaa pitää dominoida juuri pallonhallinnan ja kontrollin (lyhyet syötöt jne.) kautta, hidastamalla osin pelintempoa ja poistamalla pelistä osittain tuollaisen "high risk/high reward" tyypisen pitkien pallojen roiskimislähestymistavan. Pelistä saavutetaan kontrolli ja dominanssi, nimenomaan pallonhallinnan kautta. Kompanylla on hieman sama ajatusta, eli vastusta dominoidaan juuri kontrollin ja vahvan pallonhallinnan sekä lyhytsyöttöpelin kautta, mutta toisin kuin Tuchelilla, Kompany ei halua hidastaa peliä, vaan päinvastoin, Kompany haluaa olla Flick/Nagelsmannmaisesti todella suoraviivainen ja progressiivinen liikuttelemalla palloa erittäin nopeasti 1-2:n tatsin kosketuksilla. Eli toki Kompanyn pelitavassa on hyvin vahvasti myös niitä Flick/Nagelsmann-pelifilosofian oppeja, koska hänen pelissään on myös sille Flick/Nagelsmann pelille ominaisia todella aggressiivisia ja korkean riskin ominaisuuksia (etenkin pallottomana --> todella korkea prässi, topparit saattavat sännätä jopa vastustajan boxin tuntumaan jne.). Kompanyn pelitapa on siis joissain määrin siellä Flick/Nagelsmann - Tuchel -pelitapajanan välimallissa, koska hän pyrkii siihen 'tuchelmaiseen' pallonhallintaan, lyhytsyöttöpeliin ja niiden kautta dominointiin, mutta samalla Flick/Nagelsmannmaiseen aggressiivisuuteen ja kovan intensiteetin suoraviivaisuuteen.

Mutta juuri peliä tehdessä Kompanyn pallossa on yhtäläisyyksiä osaltaan Tuchelin pelifilosofiaan, jossa pyritään enemmän kontrollin (ja lyhytsyöttöpelin) kautta tapahtuvaan etenemiseen ja rakenteluun, kuin Flick/Nagelsmann kaltaiseen jatkuvaan ja "pakonomaiseen" pelin nopeaan kiihdyttämiseen pitkien pallojen avulla ja siihen, että jokaista hyökkäysyritystä kohdellaan ikään kuin ns. vastahyökkäystilanteena (olkoonkin, että toki Kompany myös hyödyntää pitkiä palloja, JOS peli niin pyytää). Tämän lähestymistavan ongelma vain on se, että tuollainen pelaaminen on ns. "luontonsa vastaista" hyvin monelle Bayernin nykyjoukkueen pelaajalle, jotka ovat tottuneet pelaamaan sitä Flickin ja Nagelsmannin 'pelin kiihdytys' -palloa ja se pelitapa on viimeisten n. 4 vuoden aikana iskostettu syvälle tämän joukkueen selkäytimeen.

Flickin ja Nagelsmannin alaisuudessa Bayernilla oli tapana 'skipata' pelin rakentelun vaiheita ja edetä nopeasti pystyyn. Omissa rooleissaan, etenkin Upamecano ja Goretzka loistivat juuri tuossa pelitavassa ja se sopi heidän pelityyleihinsä ideaalisti. Goretzka sopi - kaikkien puutteineen ja vahvuuksineen - kuin nyrkki silmään Flickin ja Nagelsmanninkin pelitapaan, ja heidän pelitapansa jopa piilotti ne Goretkzan kaikki irvokkaat puutteet pallon kanssa, jotka kyllä aina silloin tällöin sieltä pilkottivat toki esille.

Kummallekin valmentajan vaihtuminen Nagelsmannista Tucheliin ei ollut ideaali (Upamecanon huimalle pitkien pallojen syöttökyvylle ei ollut enää suurta tarvetta ja hänet 'kuohittiin' Tuchelin toimesta, Goretzkallekaan ei tuollaisen build-up vaiheen haamuna ja kärkkyjänä ollut tiukan pallokontrollin nimeen vannovan Tuchelin alaisuudessa tilausta.) Tuchelin vaihtuminen Kompanyyn oli poikaa Upamecanolle, johon luotetaan taas enemmän pelinteossa, mutta toisaalta Upamecanolle valmentajan vaihtuminen (Tucheliin) alunperinkään ei ollut niin suuri ongelma, kuin Goretzkalle, koska Upamecano pystyy adaptoimaan peliään huomattavasti paremmin eri pelitapojen mukaan. Myöskään Kompanyn tulo ei auta Goretzkaa, koska hänen pelityylinsä tietyt prinsiipit nojaavat samoihin asioihin, kuin Tuchelilla ja 'oppi-isällään' Pepillä (korkea peliäly, vahva pelin rytmityskyky, monipuolinen syöttötaito ja kyky jakaa palloa nopeilla tatseilla kovalla tarkkuudella, pienen tilan taitavuus, prässinkesto etc.).

Goretzkan sijoittuminen, peliäly, pelinopeus (etenkin ratkaisut pallon kanssa), palloton liike, työmoraali, syöttötaito ja nopea pallon liikuttelu, progressiivisuus, pelin rytmityskyky, pienen tilan teknisyys, pallossapitokyky, prässinkestävyys etc. etc. eivät vain millään riitä ja ole riittävän korkealla tasolla, jotta juuri hän voisi pelata siinä kutospaikalla tai edes tupla-pivotissa Tuchelin tai Kompanynkaan pelitavassa. Bayern tarvitsee pelaajan, joka voi dominoida kaikkia pelinteon eri vaiheita (=Pavlovic), plus jonkun, joka pystyy myös suojaamaan takalinjaa ja tarjoamaan puolustukselle suojakilven (=Palhinhan).

Jos näitä kykyjä ei löydy yhdestä ja samasta paketista (Thiagoja ei kasva joka puun oksalla), niin paras ratkaisu on tuoda/löytää kumpaankin rooliin omat 'spesialistit' (eli Pavlovic ja Palhinha). Aiemmin Flick ja Nagelsmann käyttivät näissä rooleissa Goretzkaa ja Kimmichiä, jotka 'jouhevasti' pelin aikana vaihtelivat näiden roolien välillä, mutta kumpikaan Tuchel tai nyt Kompany, eivät halua tätä, koska he näkevät (kuten itsekin), että Kimmichin pitäisi pysyä hyökätessä ja myöhemmissä build-up vaiheissa säännöllisesti ylempänä keskikentällä, ns. kasipaikalla.

Moni kritisoi Tuchelin aikaa Bayernissa rajusti - osin toki ihan syystäkin - mutta jo reilusti yli vuosi sitten hän laati analyysin Bayernin joukkueen puutteista, jonka avulla hän onnistui vakuuttamaan Bayern-johdon uuden keskikenttäpelaajan tarpeesta ja avaamaan Bayern-johdon silmät tuon puutteen suhteen. Myös Kompanyn on vahvasti huhuttu tulleen analyysissään hyvin samankaltaisiin johtopäätöksiin, kuin Tuchel jo aiemmin. Tuchel tuli tähän johtopäätökseen kutospaikan pelaajan puutteesta jo 2023 keväällä, vain pari viikkoa sen jälkeen, kun hän oli ottanut komennon Nagelsmannin jälkeen...

Bayernin seurajohto ei olisi kuuna päivänä käyttänyt +€50 miljoonaa pelaajaan (Palhinha) - tai vuosi sitten melkein €70 milliä -, jos juuri Tuchel ei olisi onnistunut vakuuttamaan Bayern-johtoa analyysillään, että juuri tämä pelaaja on kyvykäs nostamaan Bayernin joukkueen tasoa. Tuchel oli tämän suhteen voima, joka laittoi pyörät pyörimään ja antoi sen kaivatun tuuletuksen ja silmien avauksen Bayern-johdolle tuosta kokoonpanosta ja mitä muutoksia se kaipaa.

Tuchel oli se 'vittumainen' kaveri, joka käveli taloon sisään, nosti kissan tuiki rehellisesti pöydälle, laati itsekriittisen ja reflektoivan analyysin joukkueen tilasta ja heikkouksista, ja osaltaan myös uhrasi oman aikansa Bayernissa sen tähden, koska kaikki seuran johdossa eivät selvästi pitäneet Tuchelin rajusta itsekriittisyydestä joukkuetta kohtaan ja Tuchel tiesi itsekin koko ajan operoivansa osin vajavaisella rosterilla, jolla hän ei voinut maksimaalisesti toteuttaa sellaista pelitapaa, kuin olisi itse optimaalisesti halunnut, eikä Tuchel päässyt nyt lopulta koskaan hyötymään edes tämän laatimansa analyysin hedelmistä.

******

Miksi Bayern sitten lopulta tarvitsi myös puolustupeliltään mestarillisen kutospaikan pelaajan ja suojakilven, ja miksi uskon, että Bayernin puolustuspelin taso tulee myös nousemaan tämän täsmähaun (eli Palhinhan) myötä? Bayernin keskikentän suurin puolustuspelillinen ongelma viimeisen n. 3-4 vuoden aikana on 'preesensin puute' ja 'ammottava tyhjyys' keskikentällä. Tässä alla on vuoden takaisesta Leverkusen-pelistä muutama yksittäinen kuvaklippi (niin ilman palloa puolustaessa kuin pallon kanssa peliä tehdessä) jossa näkyy pähkinänkuoreen kiteytettynä kaikkein parhaiten nuo mainitsemani ongelmat, jotka joukkueen peliä ovat 3-4 vuotta riivanneet.





Voi toki kysyä myös, että missä tuki pallon kanssa ja peliä tehdessä? Usein Kimmich on todella alhaalla jopa takalinjaan pudoten, mutta toista kk-pelaajaa eli Goretzkaa ei ole nähtävillä mailla eikä halmein, koska hän kärkkyy usein "haamuna" siellä, missä ysipaikan pelaaja normaalisti on.

Mutta ennen kaikkea voi kysyä, missä tuki puolustaessa, ja nimenomaan korostetusti juuri puolustaessa? Bayernin puolustuslinja jätetään aivan ypöyksin hoitamaan puolustusvelvoitteita ja kantamaan vastuuta, kun keskikenttän ei tee sitä, mitä sen täytyisi eli suojaa takalinjaa ja tarjota tuki puolustaessa. Sen keskikentän pohjapelaajan merkitys on aivan kriittisen suuri. Kaikki eivät voi olla, eikä kaikkien pidäkään olla, mitään pallollisia maestroja tai neroja, jotka avauksessa ovat. Bayernin tasoiseen huippujengiin toki vähintään riittävät keskitason pallolliset taidot, mutta mitään spesialisteja ei kaikkien tarvitse olla. Olisiko Real Madrid ollut huippuvuosinaan taannoin niin kova, ilman Casemiroa siinä keskikentän pohjalla tilkitsemällä vuotokohtia ja vapauttamalla muille sen lisenssin pelata vapaammin?

Tällä tavoin Goretzka olisi voinut esim. ansaita sen paikan siitä keskikentältä, koska vaikka miehen palolliset taidot eivät todellakaan päätä huimaavia ole, niin olemalla se puolustuspelillinen 'enforceri' jota siihen keskikentälle kipeästi kaivataan, olisi voinut olla se tie tarjota rosteriin, jotain sellaista, jota kukaan muu ei kykene tarjoamaan. Väitän, että tuomalla nyt se eliitti kutospaikan pelaaja siihen puolustuslinjan suojaksi ja tueksi, nostaa se myös puolustajien tasoa ja piilottaa paremmin heidän virheensä ja puutteensa, ihan niin kuin missä tahansam muussakin joukkueessa, kun pakit eivät joudu yksin pitämään linnaketta pystyssä. Kuten noista kuvista nähdään, tuo on ihan oikeasti uskomattoman epäkiitollinen ja -reilu asetelma, mihin Bayernin takalinja on jo vuosia ja vuosia perän jälkeen laitettu, kun keskikentältä ei kirjaimellisesti tule mitään taustatukea puolustuspelillisesti, koska 'ammottova tyhjyys'.

Bayernin puolustuslinjalta on puuttunut se tuki ja tuntuu, että viime vuosina tämän myötä kaikki Bayernin puolustuspelin virheet on laitettu liian yksinomaan pelkkien pakkien virheiksi. Virheitä tulee aivan kaikille, jopa absoluuttisille huippupelaajille, mutta se ero on vain siinä, että missä muilla huippuseuroilla on se keskikentän tuki ja pelastusliivi varaventtiilinä paikkaamassa ne virheet ja estämässä isot iltapäivälehtien otsikot, Bayernissa näin ei ole ollut.

Otetaan yhtenä paraatiesimerkkinä tuosta kesän EM-kisoista Ranskan ottelu Itävaltaa vastaan. Haluan ihan tähän ensiksi sanoa, että pidän Salibaa aivan huippuluokan pakkina ja yhtenä maailman kärkipelaajista pelipaikallaan, siitä ei kahta sanaa. Mutta pelissä oli siis +80 min palkkarissa ja Saliballe sattuu alimpana miehenä aivan Benny Hill -tasoa oleva kämmi, kun pyyhkäisee pallosta ohi ja vastustaja karkaa läpiajoon. Siis aivan uskomattoman kardinaalinen virhe. Mutta mitä tapahtuu? Kante pelastaa Saliban munat tilanteessa, juoksee hurjalla vauhdilla Itävallan kaverin kiinni, tekee aikeet tyhjiksi ja tilanteesta ei pääse lopulta edes syntymäänkään mitään vaarallista ja kukaan ei tänä päivänäkään varmaan edes muista koko tilannetta ja Saliban kammottavaa virhettä.





Edelleen, virheitä sattuu kaikille huippupelaajille, jopa Salibankin tasoiselle 'monsterille'. Ilman Kantea siinä keskikentällä ja hänen työmoraaliaan, Itävallan pelaaja olisi karannut maalintekoon ja tämän jälkeen Salibahan olisi revitty aivan kappaleiksi Ranskan kaikissa medioissa ja lehdissä. Siitä myllytyksestä ei olisi tulltu loppua. Mutta nyt Kante - vaikka ei puhdas kutonen toki olekaan, mutta on kuitenkin tuollainen samantyyppinen keskikentän väsymätön raataja, palloton työmyyrä ja puolustukse 'kilpi', jota Bayernkin kaipaa - pelasti tilanteen ja kukaan ei muista koko hetkeä ja Saliba sai säilyttää maineensa virheettömänä superpuolustajana (jota toki osaltaan pelipaikkansa yhtenä parhaimmista maailmassa onkin, ei siinä).

Se pointti on juuri siinä, että Bayernilla tällaista vastaavaa kaveria ei menneinä vuosina nyt ole ollut, joka ne puolustuksen yksittäiset töppäilyt pelastaisi ja kaikki paska (toki osin ihan aiheestakin) valuu pelkkien "surkeiden" pakkien niskaan, vaikka onneton keskikenttä harhailisi usein väärin sijoittuneena ties millä höyhensaarilla. Sen takia Bayernilla pakit joutuvat niin herkästi hampaisiin. Kukaan pelaaja ei ole täydellinen ja virheetön, joten totta kai niitä virheitä tulee kaikille, jopa Saliban kaltaisillekin pelureille. Eli jopa Saliban kaltainenkin - liki virheetön - huippupakki, hänkin tarvitsee, tietyissä yksittäisissä hetkissä muiden tukea ja jeesiä, jotta se haarniska pysyy jatkossakin kiiltävänä. Miksi esim. joltain Upamecanolta olisi reilua odottaa Bayernissa sitten jotain 100%:sta maximisuoritusta ja sitä, että ei saa tehdä ainuttakaan virhettä, koska jos teet, kukaan ei ole varaventtiilinä pelastamassa.

Tämä Bayernin keskikentän 'suojauksen' puuttuminen olisi menneinä vuosina käytännössä vaatinut koko ajan aivan maximaalista 100%:sta suorittamista pakeilta ja etenkin toppareilta, mihin kukaan ei tietenkään pysty ja kykene. Joku Upamecan otai Min-jaekin olisi voinut pelata 95% tai 99%:sesti maximaalisella huipputasolla, mutta sitten kun tulee se yksi virhe, josta helähtää, eikä kukaan ole tukemassa tai pelastamassa, kuten mm. Kante pelasti Saliban, niin se kaikki hyvä ja kiitos pyyhkiytyy pois mielestä ja kaikki paska kaatuu yhden kaverin niskaan.

Mitenköhän paljon joku Upamecanokin olisi viime vuosina saanut Bayern-faneilta kiitosta, siitä kaikesta n. 95%:sesta aivan maailmanluokan huippupelaamisesta + virheettömyydestä, mitä on esittänyt, jos sitten sen pienenpienen viiden prosentin suhteen, kun Upamecanon fokus herpaantuu, olisi siellä keskikentällä ollutkin se suojan tarjoava pelastusliivi, joka pitää sen Upamecanon kilven kiiltävänä (edelleen, kuten liki kenellä tahansa muullakin huippujoukkueen huipputopparilla). Väitän, että muiden huippuominaisuuksien myötä, ja jonkun Palhinha/Kante/Casemiro yms. työmyyrän osin tukemana ja ne yksittäiset heikot hetket poispelaamalla ja Upan heikkoudet 'piilottamalla', Upamecanoa pidettäisiin nyt ihan yhtenä maailman parhaimmista toppareista.

Tämä on se iso 'haittatekijä' ja hidaste, että Bayernin pakeilla ja takalinjalla ei ole tuota kilpeä ollut, johon tukeutua heikoilla hetkillä, vaan kohtalo on osin ollut kohtuu karu, kun takalinja on keskikentän toimesta jätetty ihan yksin monissa tilanteissa ja se olisi monta kertaa vaatinut pakeilta tai hullun lailla alas spurttaavilta hyökkääjiltä ihan absurdia venymistä, että ne kaikki tilanteet olisi saatu neutralisoitua. Ehkäpä tällä kaudella ja uuden keskikentän pohjapelaajan (Palhinhaa kovempaa puolustuspelillistä monsteria ei voi kuvitella) myötä, myös puolustuslinja saa nyt keskikentältä tiukoissa paikoissa sen tarvitsemansa tuen ja paikkausavun, joka myös piilottaa ne takalinjan heikot hetket.

Jotkut osin 'jämäkämmät' topparit (mm. R.Dias) eivät ehkä välttämättä niin kipeästi tarvitse siihen eteen Palhinha-tyyppistä suojakilpeä, mutta Upamecao/Min-jae kaksikolle se on aivan 'must' ja kuin nenä päähän, jotta heidän puutteensa tulee piilotetuiksi ja he voivat näyttää nerokkailta ja loistaa kummatkin niissä asioissa, joissa ovat hyviä ja aivan jopa maailmaluokkaa. Eli se suojakilpi antaa sen työrauham, jotta kumpikin voi keskittyä tekemään sitä asiaa, jonka osaavat kaikkein parhaiten. Edelleen, joukkueurheilussa ja jalkapallon kaltaisessa pallopeleissä: kyse ei ole siitä, että pystyt heittämään kentälle yksityitoista individualistisesti kokonaisvaltaista ja täydellistä pelaajaa, vaan miten pystyt heittämään kentälle kokonaisvaltaisen ja täydellisen kollektiivin (XI:n), joka tukee toisiaan, toistensa profiileja, heikkouksia ja puutteita optimaalisesti ja saa muut siellä kentällä täten näyttämään 'neroilta'. Juuri tämän takia ei olisi ollut paljoakaan järkeä, että Bayern käyttää jälleen valtavan määrän rahaan johonkin toppariin (käytetty jo liki €280M viimeisen 5.v aikana) ja yrittää sillä tavoin jälleen ratkaista noita puolustuspelilliset ongelmat, eikä reagoi keskikentän vahvistamiseen millään tavoin.

Okei, se Itō tuli €23,5M summalla (nyt siis on käytetty jo liki €300M 5.v aikana) eli jälleen vahvistettiin sitä takalinjaakin. Mutta A) tällä kertaa ei kuitenkaan millään ökykallilla 'supernimellä' ja B) vaan aidosti tarpeellisella vasenjalkaisella profiililla, joka jengistä puuttui. Eivät ne ongelmat ole tähänkään mennessä ratkenneet sillä, että joka kesä viimeisen 5-6.v aikana on tuotu joku uusi 'huupputoppari' sisään, eikä keskikentälle tehdä yhtää mitään.

Samalla, kun keskikenttään on tuolla samalla 5.v aikaperiodilla käytetty vain n. €50M (ennen Palhinhan €53M hankintaa), niin hyvä, että kerrankin näin päin ja puolustusonhelmat koitetana ratkaista tilkitsemällä se keskikentän 'ammottava tyhjyys', joka puplustuksenkin viime vuosina on surkeaan tilanteisiin usein laittanut ja kättänyt pulaan, joka sitten johtaa isoihin päästettyihin maalimääriin. Hoidetaan mieluummin syytä, kuin oiretta.

Ja toki, ainahan jos tämä uuden kutosen sisääntuomienn ei noita puolustuspelillisiä ongelmia suurilta osin korjaa, kuten väitän, niin ainahan asioihin on olemassa toisenlainen ratkaisu. Kuvaa Bayernin menneen viikon treeneistä:





Osa 1/2...
 
Viimeksi muokattu:

Proffa_20

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Chicago Blackhawks & FC Bayern München
Ja, jos nyt keskitytään tämän analyysin loppupuoliskolla vielä hieman Leon Goretzkaan. Niin, osoittamatta sormella liiakseltaan yhtä miestä tai sanomalla, että Bayerin viime vuosien keskikentän ongelmat johtuvat yksinomaan tai pelkästään yhdestä kaverista, niin kyllähän siitäkin huolimatta juuri Goretzka on isolla tavalla ollut se Bayernin keskikentän suurin yksittäinen riippakivi ja ongelmakohta. Goretzkan panos, niin pallon kanssa ja peliä tehdessä, kuin myös ilman palloa ja puolustettaessa, on jäänyt hyvin vajaaksi ja ollut suorastaan jopa rajusti miinusmerkkistä. Pallon kanssa peliä tehdessä, Bayern ei saa Goretzka juurikaan mitään panosta aikaiseksi, Goretzkan heikon pelintekokyvyn takia, eikä Goretzka pysty pallon saadessaan juuri mitenkään edistämään peliä eteenpäin tai esim. murtamaan linjoja syötöillään.

Mutta kenties ne suurimmat ongelmat ovat olleet nimenomaan siinä pallottomassa pelaamisessa ja sitä kautta nivoutuen siihen puolustuspelaamiseen. Väitän edelleen, että Bayernin menneiden vuosien puolustuspelin ongelmat johtuvat ensisijaisesti ja suurilta osin juuri siitä keskikentän vuotamisesta ja, että siitä ei ole saatu mitään tukea puolustuslinjan avuksia puolustaessa. Olen kerännyt tähän muutamia 'helpottavia' video- ja kuvaklippejä analyysini tueksi havainnollistamaan ja alleviivaamaan esittämiäni pointteja.

Tässä alla olevalla videolla näkyy tuo Rodrin maali kevään 2023 UCL-puolivälierässä Cityä vastaan. Kannattaa kiinnittää huomiota juuri Goretzkaan eli numeroon #8, ja miten uskomattoman surkeasti, löysästi ja yksinkertaisesti väärin hän tuon tilanteen pelaa:






Tässä Rodrin maalissa oikeastaan kiteytyy Goretzkan pelin pari suurinta ongelmaa ja miksi hän ei eritoten Tuchelin, mutta ei kyllä kenenkään muunkaan valmentajan alaisuudessa voi pelata sitä kutospaikan roolia. Goretzkalla ei ole kutospaikan pelaajalla riittävää peliluku- ja sijoittumistaitoa, miten tuollaiset tilanteet tulisi pelata, ja missä hänen pitäisi noissa hetkissä olla. Jos olet keskikentän pohjapelaaja, niin sinun pitäisi olla sijoittunut tuossa tilanteessa jonnekin aivan muualle, kuin ajautua tuonne laidalle, missä Goretzka nyt oli. Tässä linkkaamassani videossa tuo Tuchelin huuto ei ihan niin hyvin kuulu, kuin eräässä toisessa klipissä, johon joskus törmäsin, mutta jos volyymia vähän nostaa, niin voi kuulla, miten Tuchelkin karjaisee kentän laidalta, että "ei niin kauas Leon!"

Edit. Tässä videossa itse asiassa kuuluu paremmin tuo Tuchelin huuto:






Ja, sitten se toinen, TODELLA ISO ongelma. Jos nyt sitten sijoitut ja ajaudut jossain tilanteessa vähän väärin, mikä voi käydä toki kenelle tahansa, jopa absoluuttisille huippupelaajillekin. Niin luulisi tällöin, että kun tajuat olevasi väärässä paikassa ja sijoittuneesi väärin, että perseen alle syttyy sellainen tulipalo ja lähdet kaikin hartia voimin spurttaamaan ja tekemään aivan kaikkesi, että saat paikattua sen sijoittumisvirheesi ja korjattua tilanteen. Katsokaapa tuo video uudestaan ja Goretzkan työmoraalia, kun hän tajuaa sijouttuneensa väärin ja Tuchelkin sen vielä kovalla äänellä miehelle karjaisee…sama onneton löntystely ja alibihölkkäily jatkuu, ei jumaliste elettäkään sen suuntaan, että yrittäisi paikata virhettään ja estää maalia syntymästä, edes yrittämällä saada juostua Rodria kiinni. Samalla, kun Musiala kyllä polkee omiin päin ja yrittää hoitaa Goretzkan työt pelaamalla Rodrin pois.

Mitä luulette, miten joku Palhinhan kaltainen soturi olisi tuossa tilanteessa toiminut? Noh, Palhinha luontaisena kutospaikan pelaajana ei toki olisi alunperinkään ollut sijoittunut tuossa tilanteessa väärin ja ajautunut tuonne, mihin Goretzka ajautui. Mutta, jos nyt jostain kumman syystä olisi, niin voin laittaa vaikka toisen munuaiseni panokseksi, että Palhinha olisi tehnyt AIVAN KAIKKENSA ja yrittänyt liki henki hieverissä paikata tuotta sijoittumisvirhettään ja syöksyä vielä jollain toivonkipinällä Rodria päin tai yrittänyt jotain vuosisadan epätoivoista liukutaklausta, niin että kroppa paukkuu liitoksistaan joka paikasta. Ihan vaan, jotta Rodri ei pääse tuohon vetopaikkaan ja pääse tuota maalia tekemään. Se on se ero Palhinhan ja Goretzkan mentaliteetin välillä.

Tässä alla vielä oikein lähikuvaa Goretzkan työskentelystä tuossa Rodrin maalissa. Goretzka päätti suorittaa matala tehoisen aerobisen palauttelun jo kesken pelin. Laitetaan tämä video sanakirjaan isoin kirjaimin kohtaan 'hölköttely'.






Mutta, tämä Rodrin tilanne ei suinkaan ole ainoa tuollainen hetki, kun Goretzka on osoittanut todella surkeaa työmoraalia, vaan tätä miehen alibihölköttelyä on saatu seurailla jo useamman vuoden ajan. Nyt kun aloin internetistä tutkailemaan vanhoja klippejä, niin tässä alla on muuten klippi syksyn 2020 UCL-finaalista PSG:tä vastaan. En nyt jaksa perata tätä klippiä sen enempää, mutta siis tuossa videossa PSG saa todella vaarallisen maalipaikan, ja jokainen voi tuosta klipistä seurata miten numero #18 eli mr. Goretzka operoi tuossa tilanteessa.

Ja nyt puhutaan siis UCL-pytystä, joka tuossa pelissä oli panoksena, huippujalkapallon himoituin ja halutuin seurajoukkuepytty, jonka eteen liki kuka tahansa olisi valmis tekemään mitä tahansa. Mitä tahansa, että saisi olla esim. tuossa Goretzkan asemassa pelaamassa noin ainutkertaista ottelua…Itse en ollut aiemmin tähän videoklippiin törmäänytkään ja nuo vuodet 2019/20 olivat niitä Goretzkan 'parhaita' vuosia, joista miestä on voinut jollain tavalla kehuakin…

Toki, jos vähän pilke silmä kulmassa voi heittää, niin tuosta ao. videosta voi jakaa Goretzkalla myös posia. Nimittäin tuossa videossa nähdään sen pienen hetken jotain aivan historiallista, mitä en itse muista ennen edes nähneeni: Goretzka ottaa kahden metrin spurtin! Sen pienen hetken Goretzka jaksoi tosiaan nähdä vaivaa UCL-finaalissa, ennen kuin selkä sitten lopulta suoristuikin ja se sama yrityksetön hölköttely jatkui…





Tässä videossa myös muutamia paraatiesimerkkejä Goretzkan armottomasta aseenteesta ja tinkimättömästä työmoraalista suojella ja varjella omaa puolustuslinjaa ja keskikentän tiiveyttä:






Tämän kaiken lisäksi, etä Goretzkan palloton pelaaminen ei yksinkertaisesti riitä millään muotoa Bayernin keskikentälle, saatika siihen kutospaikan rooliin, niin voidaan pureutua vielä pienen hetken niihin Goretzkan toisen puolen heikkouksiin, eli pallon kanssa operointiin. Goretzka on pallon kanssa suorastaan aivan onneton köntys ja Bayernin peli on viimeiset 3-4 vuotta kuollut joka ikinen kerta, kun Goretzka on saanut pallon itselleen ja hänen olisi pitänyt edistää sillä peliä ylöspäin. Jos, Goretzka on heikko omiin päin, ja ollut omalla toiminnallaan ollut mahdollistamassa sen keskikentän vuotamisen, niin pallon kanssa mies on - jos suinkaan mahdollista - niin vieläkin kehnompi. En nyt yhtään liioittele tai kärjistä, kun sanon, että jossain sunnuntailiigan 4.divarissa näkee about samantasoisia pelaajia pallon kanssa, kuin mitä Goretzka on. Goretzka on ehkä yksi epäteknisimmistä ja epä-prässinkestävimmistä pelaajista, mitä Bayernissa on ollut.

Goretzka on jo vuosia ollut täysi haamu Bayernin pelintekovaiheessa, koska hän joko piiloutuu vastustajan taakse eikä tee itseää pelattavaksi, ei osallistu millään tavalla pelintekoon tai jos saa pallon, niin tällöin peli ja tempo kuolee ja hidastuu välittömästi. Tähän alle on taas kerätty muutama video- ja kuvaklippi siitä, mitä Bayernin pelissä tapahtuu, kun Goretzka pallon saa, ja miten uskomattoman heikko Goretzka on edistämään peliä eteenpäin pallon kanssa. Ensimmäinen video on tuosta alkuvuoden UCL-pudotuspeliottelusta Laziota vastaan. Bayern saa isolla ja avoimella keskikentällä pallon riiston jälkeen itselleen ja pallo pelataan Goretzkalle. Sen sijaan, että Goretzka käynnistäisi räjähtävästi Bayernin vastaiskun hyvistä asemista, ja pelaisi nopean pystysyötön juoksemaan lähteville kavereille, hän ei saa yhtään mitään aikaa, lönköttelee ja tilanne ja vastaiskun paikka kuolee täysin pystyyn, sitten turvallinen syöttö ja lopulta pallo omiin päin. Aivan uskomatonta touhua.


Ja ihan kuin tuossa videon alareunassa nähtävillä olevasta Tuchelin elekielestä olisi, ehkä kenties, nähtävissä jonkinmoista turhautuneisuutta Goretzkaan ja Tuchel olisi ehkä halunnut tuon tilanteen pelattavan hieman eri tavalla…jos siis oikein tulkitsen. Toki ei ollut muukaan joukkue samalla sivulla Tuchelin pelikirjan kanssa tuossa hetkessä, kuten epäsynkasta ja hämmentyneistä kehonkielistä näkee, mutta Goretzkan aikaansaamattomuuteen tuo tilanne kuitenkin tuossa hetkessä kuoli. Jos ei ole syöttöpaikkaa, niin lähde sitten vaikka räjähtävästi kuljettamaan sitä palloa ylöspäin ja ota sitä vastuuta sillä tavoin pelin luomisesta. Keskikentän pivotissa pelatessaan, minimiehto on, että sinulla pitäisi olla edes jompikumpi ominaisuus: kyky edistää peliä eteenpäin joko syöttämällä tai kuljettamalla, ja Goretzkalla ei ole kumpaakaan kykyä.

Tässä toinen videoklippi (plus still-kuvat) juuri taannoin päättyneeltä pre-seasonilta Tottenham-pelistä. Bayern pelaa pallon rikkeen jälkeen nopeasti Goretzkalle keskikentölle, joka kuin ihmeen kaupalla onnistuu ensiksi edes kääntymään nopeasti nokka maalia kohti ja nostaa päänsä ylös, että mitäs sitä tekisikään. Noh, jokainen näkee mikä se ainoa oikea ratkaisu tuossa tilanteessa olisi: aivan täydellinen paikka pelata pallo vain yksinkertaisella läpisyötöllä pystyyn juoksevalle Aznoulle, joka pääsisi täten räjähtävänä pelaajana purjehtimaan vaaralliseen hyökkyäkseen. Goretzkan ratkaisun voi jokainen katsoa alempaa…miten et oikeasti yritä (vaiko kykene…?) ottaa vähän riskiä ja pelata sitä helppoakin helpompaa läpisyöttöä tuollaisessa tilanteessa, etenkin kun kyseessä on jumaliste harkkamatsi! Sen sijaan hidastat peliä ja kuoletat - jälleen kerran - pelin omalla umpisurkella ratkaisullasi ja pelaat pallon turvallisesti omiin päin.


Ja kuten ostosteevessä sanottaisiin, eikä tässä vielä kaikki! On nimittäin vielä yksi videoklippi Goretzkan tajunnanräjäyttävistä pallollisista taidoista, ikään kuin kertana kiellon päälle. Tähän klippiin kiteytyy myös kaikessa pähkinänkuoressaan, ne kaikki Leon Goretzkan mahdolliset puutteet, mitä hänellä pallon kanssa operoidessaan vaan on: rajusti huipputasolle vajavainen pelipää ja -äly reagoida pelin nopeisiin hetkiin, rajusti puutteellinen syöttökyky ja 5.divaritasoa oleva pallon kontrollointi ja teknisyys (ja mikä ikinä onkaan 'eleganttiuden' vastakohta), sekä rajusti surkeat fyysiset (miinus voima) ominaisuudet (ketterys, sulava liikkuvuus, terävyys). Jos joku Musiala on suorastaan kissamaisen viekas ja ketterä pallon kanssa ja ahtaisssa tiloissa, niin Goretzka näyttää enemmän tuollaiselta horjuvalta ja tömistelevältä norsulta posliinikaupassa, kun käsittelee palloa.


Yksinkertaisesti: Goretzkan pelipää ei vaan kykene prosessoimaan noita eteen tulevia hetkiä huipulla vaaditulla tasolla. Hän ei vaan pysty lukemaan ja reagoimaan noihin hetkiin ja tekemään sitä päätöstä pelata eteenpäin, joka huipputason ja korkean jalkapallo IQ:n omaavilla pelaajilla on. Ja, vaikka Goretzkan pelipää ja pelin luku jossain tilantessa riittäisikin prosessoimaan sen nopean hetken, niin Goretzkalla ole myöskään puutteellisen pelipään lisäksi niitä vaadituja fyysisiä ja lajitaidollisia ominaisuuksia (ketteryys, liikkuvuus, pallokontrolli, teknisyys, jne.) operoidakseen pallon kanssa riittävällä tasolla. Sen kaiken takia tuo touhu näyttää niin kiusalliselta, hätääntyneeltä ja tuollaiselta horjuvalta 'köntystelyltä'. Goretzka tarvitsee tuossa yo. klipissäkin nähdyn lentokenttämäisen kaarroksen edes pyörähtääkseen ympäri pallon kanssa, ja tuon kaarroksen aikana käsittelee ja kontrolloi palloa kuin pommia…

Jos joillain pelaajilla on hämmästyttävä kyky saada vähissä oleva tila ja aika näyttämään siltä, että sitä tilaa ja aikaa on enemmän, kuin mitä sitä todellisuudessa onkaan. Niin Goretzkalla on omalla kömpelyydellään ja heikkouksillaan, hämmästyttävä kyky taas saada isokin aika ja tila näyttämään siltä, kuin niitä olisi aivan minimaalisesti ja niin kuin niskassa olisi joku raivokas hyeenalauma ja armoton prässi. Voisiko joku kuvitella tämän kaveri esim. johonkin Pep Guardiolan joukkueeseen pelaamaan? Siis noilla pallollisilla taidoilla ja teknisyydellä sekä pelin lukemisella ja eteen tulevien tilanteiden prosessointikyvyllä operoimassa Pep Guardiolan pelitavassa? Ei ikimaailmassa koskaan milloinkaan ikinä missään olosuhteissa tai universumissa mitenkään. Ei edes juomapullojen täyttelijäksi.

Toki osittain samasta syystä ja samojen pelitavallisten asioiden takia myös Laimerilla voi olla tällä kaudella tiedossa kohtuu vaikeaa. Kuten lyhyen ajan sisään alkukaudesta on nähty, myös Laimerilla on puutteellisten pallollisten taitojensa takia ollut hieman haasteita toteuttaa Kompanyn pelitapaa, joka vaatii pelaajilta mm. todella vahvaa syöttökykyä, pienen tilan teknisyyttä ja prässinkestävyyttä. Vaikka Laimerille voi sentään toki jakaa krediittiä kovasta työmoraalista ja siitä, että juoksee joka pelissä keuhkonsa pihalle.

Mutta, jos (ja kun) tämä on isossa kuvassa se pelitapa ja systeemi, jota Kompany haluaa peluuttaa, ja mihin suuntaan Kompany haluaa Eberln ja Freundin johdolla joukkueen rakentamista profiilien puolesta jatkossa viedä, niin Goretzkan lisäksi myös Laimerin tilanne saattaa muuttua kyseenalaiseksi tulevaisuudessa, kaikesta Laimerin hyvästä ja isosta työmäärästä huolimatta.

Myös Kompanyn pelitapa ja se GK+2+2 build-up rakenne (tilan manipulointi, maalivahti houkuttelee prässiä, riskialtis ns. prässiä vastaan avaaminen toiselle vapaalle pivot-pelaajalle) myös vaatii siihen keskikentälle sellaisia pelaajia, jotka ovat todella prässinkestäviä ja pystyvät vastaanottamaan pallon 'half turnissa' ja pyörähtämään ympäri todella nopeasti ja jatkamaan myös peliä todella nopeasti ylöspäin, josta edetään sitten nopeilla syöttökombinaatioilla. Noh, kuten jokainen voi näistä yllä olevista klipeistä saada ehkä jonkunlaisen käsityksen Goretzkan taidoista ja sopivuudesta Kompanyn etsimiin pivot-profiileihin, niin…

Pään ja aivojen tasolla tapahtuva operointi ja nopea päätöksenteko "mitä seuraavaksi?", samaan aikaan kun pitää liikuttaa jalkoja sutjakkaaseen tahtiin, jotta voi juosta nopeasti eteenpäin, plus kaiken lisäksi vielä kontrolloida sujuvasti pyöreää esinettä siinä samalla…sori, mutta se on vain liian vaativa kombo ja siinä on vain aivan liikaa multitaskausta Goretzkan kapasiteetille ja kyvylle toimia sujuvasti. Ja nyt kun Goretzkan joskus aikanaan isosti pumppaama hurja 'hulkmainen' fyysinenkin preesens on alkanut pikku hiljaa hiipumaan ja sekin fysiikkaetu alkaa olla menetettyä menneen talven lumia, niin mitä jää enää jäljelle?

Tässä alla vielä kuvaa myös tuosta Goretzkan muodonmuutosta vuodesta 2018 kun liittyi Bayerniin, vuoden 2020 primeen ja dominointiin Flickin alaisuudessa, ja aina vuoteen 2024 ja lopulliseen hyytymiseen asti. Tästä Goretzkan muodonmuutoksesta tuli mieleen, että kuuntelin sattumoisin taannoin jotain podcastia, jossa haastateltiin jotain anabolisten steroidien urheiluasiantuntijaa, joka kertoi noiden väkevien aineiden käytöstä, haitoista, vaikutuksista yms. Ja hän itse asiassa käytti - ilman mihinkään faktoihin siis perustumatta - yhtenä tälläisena esimerkkiurheilijan Goretzkaa ja hänen kehonsa muodonmuutosta, että se _voisi ihan hyvin olla_ anabolisten steroidien vaikutuksen tuomaa.


Aloin sitten itsekin tätä vähän pohtia ja kun alkaa tosiaan miettimään sitä Goretzkan aikanaan n. 4 vuotta sitten tapahtunutta äkillistä muutosta koronakaranteenin aikana, nini olihan se aika hämmentävää ja todella nopeaa, miten miehestä tuli sellainen fyysinen monsteri. Koska ennen karanteeniahan, niin ei Goretzka ollut vielä likimainkaan tuossa kunnossa, missä poseerasi sitten vain vähän myöhemmin tuon UCL-pytyn kanssa. Kroppa oli huomattavasti lähempänä tuota 2018 vuoden 15-vuotiaan jäätelökiskan kesäpojan kroppaa, kuin tuota 'Hulk' olemusta. Sitten yhtäkkiä parissa kuukaudessa 2020 korona-aikaan järisyttävä muutos ja miehestä tuli kuin mikäkin kreikkalainen veistos ja osa noista kuvan 2020-Goretzkan lihaksista näyttää myös aika epäluonnollisena hurjilta.

Nyt pari vuotta myöhemmin tuon kuntohuipun ajoituksen jälkeen tuosta hurjasta fysiikasta ja'hulkmaisesta' olemuksesta ei enää olekaan mitään jäljellä, kunto on rappeutunut, yht äkkiä tukkakin lähtee päästä (kuten yo. kuvasta näkyy)…noh, en tiedä sitten mikä on se totuus Goretzkan menneiden vuosien fysiikkapiikistä, mutta kunhan aloin itsekin pohdiskelemaan, että kuinka paljon siitä saavutetusta hyvästä, sitten lopulta olikaan mamman lihapullien tuomaa…


******

Mitenkään nyt liioin osoittelematta Bayernin ongelmista pelkästään yhtä yksittäistä kaveria ja kaatamalla aivan kaikkea kuraa yhden miehen niskaan. Niin ihan oikeasti, kyllähän juuri Goretzka on viimeiset vuodet ollut sen Bayernin keskikentän, ja sitä myöten koko joukkuepelin, yksi suurimmista yksittäisistä riippakivistä ja kehityksen jarruista, joka on omalla surkealla toiminnallaan ja hyvin hyvin rajoittuneilla taidoillaan ollut tukkimassa Bayernin mahdollisuudet saavuttaa maximaalinen potentiaalin ulosmittaus. Goretzkaa voi kiittää menneistä Bayern-vuosista ja pitkästä palvelusajasta seuran hyväksi, ja kuulostamalla nyt liian tylyltä, niin thank god enää tällä kaudella ja tulevaisuudessa ei tarvitse pitkästä viikosta ja pitkästä ottelusta toiseen katsoa Goretkzaa operoimassa irvokkaasti tuossa keskikentällä, vaan nyt saa katsella Pavlovicia, Kimmichiä ja Palhinhaa. Tuntuu jokseenkin luksukselta nykyään.

Ja nämä videoklipit toimikoon ehkä jonkinmoisena muistutuksena, että ei se kaikki viime kauden tuska ehkä ollutkaan ihan vain pelkästään Tuchelin ja hänen pelitapansa vikaa ja syytä. Vaan sille Tuchelin aiemmin mainitulle sisäiselle 'analyysille' oli kuin olikin tarvetta, samoin kun sille Tuchelin vuosi sitten kuukausia ja piiiiitkään kinuamalle keskikentän vahvistamiselle. Keskikentän, jonka puutteet Tuchel onnistui tunnistamaan saman tien vain vaivaisen parin viikon jälkeen tuolloin keväällä 2023…

Koska Flick ja Nagelsmann peluuttivat hyvin erilaista pelitapaa, kuin Tuchel, niin olisi hieman väärin ehkä sanoa, että he eivät onnistuneet "tunnistamaan" noita puutteita ja koska kummallekin Kimmich oli se kutonen. Mutta seurassa oli vuosia ollut ties mitä "suuria" jalkapalloaivoja ja mm. urheilujohtaja Salihamidzic, joka ei onnistunut tunnistamaan noita keskikentän vajavaisuuksia edes 6 vuoden työharjoittelupestinstä aikaan. Päinvastoin, se keskikenttä (#6/#8 paikat), jonka Salihamidzic aikanaan peri UTJ-pestinsä aluksi oli: Thiago, Martínez, Kimmich, Vidal, Tolisso, Sanches. Kun Salihamidzin jätti Bayernin, keskikenttä oli mallilla: Kimmich, Goretzka, Laimer…aika kohtuu vaikea löytää edes sanoja. Onneksi kuitenkin uudet tuulet ovat vihdoin puhaltamassa seurassa ja joukkueessa tuoden kaivattua muutosta, ja uusi aikakausi on alkamassa. Ja tästä jokainen voi jakaa kiitosta myös Tuchelin suuntaan, joka osaltaan oli tätä kipeästi kaivattua 'kehityssysäyksen vaunua' tönäämässä 1,5 vuotta sitten liikkeelle ja vauhtiin.

Osa 2/2. THE END.

Edit. Kaikista videoklipeistä ei näköjään aukea suoraan tähän viestiin sitä linkkiä sellaisessa helpossa näkyvässä muodossa, koska Jatkoajan softa antaa näköjään vain näyttää kerrallaan yhdessä viestissä viisi linkkiä siinä muodossa, että se linkni sisältö aukeaa tuohon nähtäville. Loput linkit, jotka eivät niin tuohon viestiin aukene, vievät kuitenkin siis X-viestipalveluun, jossa nuo linkkaamani twiitit ja niiden sisältö sitten ovat nähtävillä.
 
Viimeksi muokattu:
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös