Kysehän on siitä, että olen käyttänyt
parhaita saatavilla olevia tilastollisia ennusteita sille, kuinka paljon mahdollisia rankkaritilanteita voisi syntyä. Täydellisiä yksi-yhteen ennustajia ne eivät tietenkään voi olla. Tietoa puuttuu, esimerkiksi haastot boksin sisällä, tai haastojen ja syöttöjen laatu siellä (jälkimmäisistä ei tilastoa ole mahdollista tehdä, koska ovat osin makuasioita), tai syöttöjen ja liikkeiden suunnat siellä (kohti maalia vai poispäin).
Mutta yksinkertaistettuna:
- Jos joukkueella ei ole palloa hyökkäyspuoliskolla kenttää kertaakaan, rankkarin todennäköisyys on aika lailla nolla. Mitä enemmän palloa syötetään tai kuljetetaan siellä, sitä enemmän niitä mahdollisuuksia
keskimäärin tilastollisen todennäköisyyden mukaan syntyy. Sekä syötöissä että kuljetuksissa Barcelona on tällä kaudella ollut jonkin verran Realin edellä. Nämä tilastot toki eivät kerro kaikkea hyökkäyspelin vaarallisuudesta, koska syöttöjä ja kuljetuksia on erilaisia. Siksi huomioin myös muita tilastoja, kerrataan vielä nekin kun asia näyttää jääneen epäselväksi.
- Jos joukkue luo enemmän maalipaikkoja boksin sisällä, loogisesti vastustajalla
keskimäärin tilastollisen todennäköisyyden mukaan on useammin tarve hakea katkoa vaikka rikkeen uhalla. Maalipaikoista ei ole löytynyt tilastoa, mutta boksin sisältä syntyneiden maalien määrä kyllä korreloi hyvin vahvasti maalipaikkojen määrän kanssa samalla alueella missä liigassa tahansa. Tässäkin Barcelona on ollut tällä kaudella Realin edellä, prosentuaalisesti hyvin selvästi.
- Edellistä täydentäen, rike boksin sisällä voi
keskimäärin tilastollisen todennäköisyyden mukaan tapahtua todennäköisemmin, jos hyökkäävällä joukkueella on pallo hallussa siellä kuin jossain muualla. Myös kosketuksissa boksin sisällä Barcelona on tällä kaudella (ilmeisesti) Realin edellä.
- Jos joukkue luo ylipäätään mitä tahansa laukaisupaikkoja, näissäkin voi vastustajalle loogisesti syntyä
keskimäärin tilastollisen todennäköisyyden mukaan tarve katkoa rikkeen uhalla tai katkaista pallon eteneminen tahallaan tai vahingossa kädellä. Laukaustilastossa Real on tällä kaudella ollut Barcelonan edellä, joskin samaisten tilastojen mukaan se on laukonut enemmän kaukaa ja ohi/yli maalin, mikä lieventää tämän tekijän vaikutusta kokonaisuuteen.
- Myös kulmista ja keskityksistä voi syntyä tilanteita, joissa hyökkäävää pelaajaa rikotaan ilman että se näkyy tilastoissa pallokosketuksena boksin sisällä. Näissä tilastoissa Real on tällä kaudella myös ollut Barcelonan edellä, mutta kuten
@T1971 totesi, tämänkaltaisista tilanteista rankkareita vihelletään melko harvoin (useammin varmaan pitäisi).
Summa summarum: Niistä kaikista tiedoista, mitä meillä pelitapahtumista on, ei löydy selitystä eroille rankkarien määrässä. Vahvimpien indikaattorien mukaan niiden pitäisi, jos jotain, olla
tilastollisen todennäköisyyden mukaan ennemmin hieman Barcelonan hyväksi. Totuus kentällä on kuitenkin mennyt toisinpäin. Ja kuten todettua, kaikkea tilastot eivät kerro. Mutta jos nyt ihan oikeasti lukee näitä viestejä eikä arvaile, missäköhän sitä mutua on eniten?
Edit: ja vaikka minä en ole tässä ketjussa tätä ennen vedonnut minkään seuran edustajien kommenteihin (niitä ovat jakaneet muut), jaetaan nyt täydennykseksi yksi tämän päivän uutinen, joka kertoo Barcelonan ja Bilbaon lisäksi ainakin Valencian ja Real Sociedadin ottaneen julkisesti kantaa tuomareiden ja VARin Realia suosiviin tuomioihin koronatauon jälkeen. Linkki Mundo Deportivon sivuille (joka, tiedän kyllä, on katalaanilehti.)
Escándalo con el VAR Aika paljon on foliohattuja eri puolilla maata siellä näemmä.
Yritetään nyt muutakin saada tähän ketjuun. Bartomeun mukaan neuvottelut Lautarosta ovat nyt jäissä ja niihin palataan (kai) elokuussa. Saapa nähdä, syntyykö mitään. Joku lehtihuhu oli, että 70 miljoonaa + Junior Firpo voisi riittää. Huhu on huhu, mutta tuo nyt ei olisi nykyjohdon diileistä huonoin, jos ei nyt ehkä loistokauppakaan etukäteen ajatelle.