Tuohan on todella kaunis ajatus sinällään, ajatus jonka takana on jonkinlainen valkoisen miehen taakka. Ei kuitenkaan ole todennäköistä, että yksipuolisesta tullien ja maataloustukien poistamisesta seuraisi mitään hyvää. Nimittäin muiden merkittävien toimijoiden jatkaessa tukiaan seurauksena olisi vain huonoa Euroopalle taas yhden sektorin alasajon takia, eivätkä kehitysmaat pystyisi kuintenkaan kilpailemaan muiden teollista maataloutta harjoittavien maiden tai maanosan kanssa - eivät niiden tuotteet kuitenkaan kävisi kaupaksi. Syötäisiin vain joko ryssän, jenkin tai oseanian tuotteita. Eli yksipuolisesta tukien poistamisesta tulisi ennennäkemätön katastrofi.
...
En usko mihinkään ihmeitä tekeviin yksipuolisiin toimiin. Jos jotakin oikeasti halutaan saavuttaa, on tehtävä jokaista maata sitovia kansainvälisiä sopimuksia. Realisti ei kylläkään näe niitä ihan nurkan takana, mutta kukapa tietää.
Pois minusta ajatus, että kantaisin valkoisen miehen taakkaa - sellaista en ole enkä tule kantamaan.
Tietenkään EU:n ei tule yksipuolisesti ryhtyä liian laajoihin toimenpiteisiin mitä tulee erilaisten tukien ja tullien karsimiseen, mutta jokainen varmasti ymmärtää sen, että mikä todella haluttaisi auttaa kehitysmaita jakehittyviä maita erilaisten tukien ja tullien vähentäminen tai minimoiminen lisäisi olennaisella tapaa kyseisten maiden mahdollisuuksia käydä kauppaa rikkaiden maiden kanssa. Tämä siis siltä kantilta tarkasteltuna, että jos jotain konkreettista todella haluttaisi tehdä kyseisten maiden auttamiseksi, keinojen tulisi olla varsin radikaaleja sen sijaan, että kannetaan vettä kaivoon ja toivotaan sen auttavan - mikä on tavallaan hyvin harhainen kuvitelma. Minusta kehitysapu nykymuotoisenakin tuudittaa avun saajat liian usein staattiseen ja pysähtyneisyyden tilaan jolloin mikään asia ei konkreettisella tapaa kohene. Toki muitakin syitä tämän pysähtyneisyyden ylläoloon on olemassa, mutta näkisin, että kehitysapu on eräs sellainen. Mielenkiintoista olisi tehdä koe jossa kehitysapu poistettaisi kaikkialta - mitä siitä seuraisi.
Jos kuvitellaan tilanne jossa EU lähtee yksipuolisesti toimiin, tullien ja tukien poistamisen ei tietenkään tule olla lyhytjänteisesti ja kerralla suoritettu vaan tämän tulisi olla vuosien projekti ja tällöinkin olen sitä mieltä, että tullien poistaminen suoritettaisi tuotteittain (ei kaikkia kerralla ja kenties joillekin tuotteille voitaisi sälyttää jatkossakin tullit) ja sama pätee tukien jakamiseen. Voi olla, että tiettyjen avaintuotteiden kohdalla tukien jakaminen sallittaisi jatkossakin, mutta toisaalta kohdennettujen tukien ulkopuolelle jäisi huomattava osa tuotannosta, jolloin - jos halutaan aidosti auttaa kehitysmaita ja kehittyviä maita - ainakin osa tuotteista voidaan tuoda EU:n alueelle ilman tulleja ja ilman, että vastaava tuote saa EU:n alueella laajamittaista tukea.
Ja toki jatkossa voidaan miettiä, että onko mahdollista vastaavasti vähentää kehitysapua - kuten mjr viittasi - kun vastaavasti tullit ja tuet poistetaan tai vähennetään minimiin. Tämäkin on pohdinnan arvoinen asia.
Yllä oleva siis yksintein siltä kantilta katsottuna, että todella haluttaisi tehdä jotain konkreettista eikä puhua joutavia tai kantaa kaivoon vettä. Se, että olisinko itse valmis täjän juuri nyt vai vasta tulevaisuudessa on harkinnan alla, tiettyjen ehtojen täyttyessä olisin valmis selkeisiin muutoksiin tukien ja tullien suhteen, ja vastaavasti olennaisiin muutoksiin kehitysavun kohdalla.
vlad.