Ak Bars Kazanista tuli seitsemäs venäläisjoukkue, joka on voittanut seurajoukkueiden Euroopan mestaruuden.
Mestaruudesta on pelattu vuodesta 1966 lähtien. Tshekkoslovakian ZKL Brno vei kolme ensimmäistä mestaruutta, ja varmasti suurimmaksi osaksi siksi, koska Neuvostoliiton edustaja ei osallistunut turnaukseen.
Moskovan ZSKA tuli mukaan vuonna 1969 ja vei kaikki mestaruuden peräkkäin vuoteen 1975 asti. ZSKA hävisi Neuvostoliiton mestaruuden loistavan Sergei Kapustinin johtamalle Krylja Sovjetoville vuonna 1974, joten Neuvostoliiton edustajana vuoden 1975 turnauksessa oli Krylja, joka myös voitti turnauksen.
ZSKA voitti jälleen vuoden 1976 turnauksen, mutta Moskovan Spartakin vietyä Neuvostoliiton mestaruuden huippuketjun Jakushev-Shadrin-Shalimov johdolla samana vuonna, oli Neuvostoliiton edustajana vuoden 1977 turnauksessa Spartak. Spartak hävisi tuolloin finaalin Tshekkoslovakian Poldi Kladnolle, joka otti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Euroopan mestaruutensa.
Sitten seurasi taas pitkä ZSKA:n voittoputki. Se voitti kaikki Euroopan mestaruusturnaukset vuosina 1978-1990, eli 13 kertaa peräkkäin. Varsinkin 1980-luvun molemmin puolin joukkue oli täysin ylivoimainen jopa NHL-joukkueita vastaan, saati sitten eurooppalaisia joukkueita vastaan.
Neuvostoliiton hajoaminen katkaisi samalla ZSKA:n voittoputken. ZSKA hävisi mestaruuden Moskovan Dynamolle vuosina 1990 ja 1991, ja Dynamo edusti näin Neuvostoliittoa vuosien 1991 ja 1992 turnauksissa. Molemmilla kerroilla Dynamo hävisi Ruotsin Djurgårdenille finaalissa äärimmäisen niukasti. Dynamo oli finaalissa myös vuonna 1993, ja hävisi tällä kertaa myös finaalin ruotsalaista Malmöä vastaan. Ruotsalaisille näin kolmen vuoden voittoputki 1990-luvun alussa.
Ruotsalaisten voittoputkea seurasi suomalaisten voittoputki. Vuonna 1994 TPS voitti finaalissa jälleen Moskovan Dynamon jatkoajalla ja vuonna 1995 voiton korjasi Suomeen Jokerit. Dynamo oli vuosina 1991-1994 neljä kertaa peräkkäin finaaleissa häviten niistä jokaisen! Pidän Dynamon epäonnistumista finaaleissa sangen erikoisina, sillä varsinkin vuosina 1991-1992 sillä oli todella nimekäs ja hyvä joukkue. Esimerkiksi vuoden 1992 joukkueessa pelasivat Zhamnov, Kovalev, Jashin, Semak, Lomakin, Jushkevitsh, Kasparaitis, Petrenko, Korolev, Karpovtsev, Shtalenkov, Andrijevski ja moni muu tunnettu pelimies.
Vuonna 1995 aloitettiin EHL-liiga, joka muutti pelisysteemiä turnausmuotoisesta enemmän sarjamuotoiseksi. EHL-lopputurnaus pelattiin Suomessa ja silloin oltiin hyvin lähellä nähdä suomalaisfinaali TPS:n ja Jokereiden kesken, mutta Venäjän Lada Togliatti esti tämän unelman toteutumisen. Lada teki Saku Koivun ja Jere Lehtisen johtamaa TPS:ää vastaan kaksi alivoimamaalia SAMAN ALIVOIMAN aikana ja meni finaaleihin Jari Kurrin ja Teemu Selänteen johdattamaa Jokereita vastaan. Loppuottelussa Kurrin ja Selänteen taidot olivat liikaa Ladalle, ja Suomi otti toisen peräkkäisen Euroopan seurajoukkueiden mestaruutensa.
Suomen voittoputki kesti vielä vuoden verran, sillä Jokerit voitti Saksassa pelatun turnauksen myös vuonna 1996, voittaen finaalissa Saksan Kölnin. Vuosi 1996 oli sikäli erikoinen ja ainutlaatuinen, että se on toistaiseksi ainoa kerta kun finaalissa ei esiintynyt venäläisjoukkuetta, ellei mukaan lasketa vuosia 1966-1968 jolloin Neuvostoliiton joukkueet eivät osallistuneet turnaukseen ollenkaan.
Venäläisjoukkueiden hyvä menestys myös 1990-luvun turnauksissa kertoo osaltaan siitä, että venäläinen seurakiekkoilu oli kuitenkin melko korkeatasoista myös silloin, vaikka maa ja samalla sen jääkiekko olivat käytännössä konkurssissa.
Vuonna 1997 finaalissa kohtasivat Venäjän Lada Togliatti ja Ruotsin MoDo. Togliatti vei voiton niukasti 4-3 ja näin palautti venäläisjoukkueet voittokantaan. Togliattin voitto oli samalla merkki siitä, että moskovalaisjoukkueet eivät enää pitäneet valtaa Venäjällä.
Vuonna 1998 EHL-finaalissa pelasivat Dynamo ja Itävallan Feldkirch. Feldkirch voitti tämän kyseenalaisen ottelun niukasti 4-3. Kyseenalaisen siksi, sillä ottelun saksalaistuomari oli ottelussa selvästi puolueellinen Itävallan joukkueen suuntaan. Dynamon joukkueen suurin tähti oli Sergei Petrenko, mutta edukseen erottui myös 18-vuotias pienikokoinen väkkärä Maksim Afinogenov. Venäjä eli vuonna 1998 talousromahduksensa pahinta vaihetta, mutta sen jääkiekkojoukkueet olivat edelleen huipulla. Dynamolle tämä oli jo viides esiintyminen turnauksen finaalissa, ja samalla viides tappio.
Vuonna 1999 nähtiin taas venäläinen voittaja eikä voittaja taaskaan ollut perinteinen moskovalaisjoukkue, vaan suurelle yleisölle tuntematon Metallurg Magnitogorsk, joka oli muutamassa vuodessa koonnut sponsorirahalla kovan luokan joukkueen, joka koostui lähinnä läheisen Traktor Tsheljabinskin entisistä avainpelaajista ja Ust-Kamenogorskista hankituista Kazakstanin maajoukkuepelaajista. Lopputurnaus pelattiin Moskovassa ja finaalin toinen joukkue oli jälleen Dynamo. Metallurg voitti jatkoajalla Vladimir Antipinin maalilla, ja näin Dynamo otti jo kuudennen tappionsa kuudennella yrittämällä turnauksen finaalissa.
Vuonna 2000 sääntöjä muutettiin siten, etteivät saman maan joukkueet enää voi kohdata finaalissa. IIHF:lle kahden venäläisjoukkueen välinen finaali oli ilmeisesti liikaa. Metallurg Magnitogorsk uusi mestaruutensa vuonna 2000 voittamalla finaaleissa Tshekin nimekkään Sparta Prahan. Taitava Andrei Razin ratkaisi ottelun kolmannen erän soolomaalillaan.
Tämän jälkeen EHL lakkautettiin, ja sen hallitsevaksi mestariksi jäi siis Magnitogorsk.
Vuonna 2004 järjestettiin Pietarissa ensimmäistä kertaa Super Six -turnaus, jonka voittaja samalla sai osakseen Euroopan seurajoukkueiden mestarin tittelin. Turnauksen voitti jälleen uusi venäläisjoukkue, Avangard Omsk, joka voitti finaaleissa Oulun Kärpät jatkoajalla Jaromir Jagrin maalilla. Omsk oli kovalla rahalla koottu joukkue, vaikkakin omistaja Roman Abramovitshin joukkueeseen käyttämät rahat ovat vain murusia siihen verrattuna, mitä tämä oligarkki käyttää varsinaiseen intohimoonsa eli Chelsean jalkapallojoukkueeseen Englannissa. Abramovitshista voidaan olla montaa mieltä, mutta koska tämä ei ole poliittinen foorumi, niin jätänpä asian tähän.
Vuonna 2005 Moskovan Dynamoa vihdoin onnisti. Kuusi kertaa se oli ollut finaalissa, ja hävinnyt niistä jokaisen. Nyt se kuitenkin katkaisi tämän piinaavan putken voittaen finaalin rangaistuslaukaisukilvassa Oulun Kärpät. Kärpille finaalitappio oli toinen perättäinen.
Tämän vuoden voittajasta Ak Bars Kazanista tuli näin seitsemäs turnauksen voittanut venäläisjoukkue ZSKA Moskovan, Krylja Sovjetovin, Lada Togliattin, Metallurg Magnitogorskin, Avangard Omskin ja Moskovan Dynamon ohella.