En tiedä miten paljon Suomea seuraat, mutta Suomessa EU-keskustelun ytimessä on aina ollut ulkopolitiikka ja turvallisuuspolitiikka. Aina. Suomessa on harvinaisen hyvin ymmärretty se, että EU-jäsenyyden avulla Suomi valitsi puolensa liittoutumattomasta länsisidonnaiseksi. Ja tämä valinta tehtiin EU:ssa myös turvallisuuspolitiikan osalta ennen NATO-jäsenyyttä. Siksi presidentti Niinistö pyrki vaikka itse rakentamaan EU:sta voimakkaamman turvallisuuspoliittisen tekijän.
EU on Suomessa ehkä kaikkein suosituin jäsenmaiden kansalaisten keskuudessa, koska suomalaiset ymmärtävät EU:n turvallisuuden ja ulkopolitiikan merkityksen. Sanoisin, että paljon keskimääräistä paremmin.
Vai onko sittenkin niin, että ne ymmärtää, ketkä ymmärtää, mutta laaja ymmärrys EU:n ulko-ja turvallisuuspoliittisesta, tai talous- ja kauppapoliittisesta, merkityksestä on hyvin vajavainen? Vai mistä muuten johtuisi se, että Suomen äänestysprosentti EU-vaaleissa on aika lailla pohjamuta-osastoa? Toki muutamassa maassa (esim. Bulgaria, Slovakia ja Slovenia) se on selvästi Suomeakin alhaisempi.
@BitterX Käsittääkseni sulla on hyvät kontaktit Itävaltaan. Onko FPÖ tuolla niin kovassa nosteessa kuin täällä media antaa ymmärtää?
Minkälainen yleinen ilmpiiri on?
Kyllä. Itävallassa laitaoikeisto saa varmaankin yhden isoimmista poteista kaikista maista: ~30%. Tosin tämä ei sinänsä ole mitään uutta, kun Itävallasta on kyse. Kritiikki EU:ta ja "eliittiä" kohtaan kasautuu aina FPÖ:öön. Itävalta on varmaan polarisoitunein vanhoista Länsi-Euroopan EU-maista, ja se näkyy usein likaisena kampanjointina. Nyt tosin FPÖ:n kampanja on ollut edes vähän siistimpi ja asiallisempi, koska he pyrkivät tekemään itsestään salonkikelpoisemman hallitustyötä ja hallituksen johtamista ajatellen. Parlamenttivaalitkin kun ovat jo syksyllä.
Viimeksi muokattu: