EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 596 622
  • 4 708

#76

Jäsen
Mielestäni melko vahva väite tuo, että keskinäinen kilpailu tarkoittaa resurssien hukkaamista. Ainakin, jos asiaa tarkastelee historiallisesta näkökulmasta, niin nimenomaan vapaa keskinäinen kilpailu on aina hyödyttänyt teknistä ja taloudellista kehitystä.
Mikäli valtiot kisaavat firmoista jakamalla verohelpotuksia tai hukkaavat omaisuuksia armeijoihin, niin kyllä sanoisin kilpailun aiheuttavan resurssihukkaa. Kuten moni mukin asia, niin ei tämäkään tietysti ole mustavalkoinen, vaan monessa asiassa on hyviä ja huonoja puolia. Olisi lapsellista väittää jotain muuta.
 
Yhteinen valuutta edesauttaa minusta rajojen ylittävää kauppaa sekä yritysten/julkisen sektorin kuin yksityisten ihmisten toimesta.
Eli edelleen taloudelliset hyötynäkökohdat.

Yhteinen raha on hyvä ensi askel kohti kansallisvaltioiden lopettamista turhina elementteinä, jotka luovat vain resursseja hukkaavaa keskinäistä kilpailua.
Asian voi nähdä noin, jos kansallisvaltioiden hävittäminen on omalla listalla korkealla. Kansallisvaltioiden lopettaminen ja siirtyminen yhteen maailman valtioon lakkauttaisi ainakin mukavasti eri joukkuelajien EM-ja MM-kisat.
Mielestäni Jugoslavia on mainitsemisen arvoinen esimerkki "hyvästä askeleesta lopettaa kansallisvaltiot turhina elementteinä."
 
Yllätyksiä Välimeren lämmöstä - vol 2.

www.talouselama.fi - troikka vaatii eu:ta nielemään uusia kreikkatappioita - nyt puhutaan isoista rahoista

Saksalaislehden mukaan Kreikan velkojia edustavat EU:n komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ehdottavat maalle uutta velkaleikkausta, jossa maan julkisen sektorin lainoittajat leikkaisivat ensimmäistä kertaa omaa velkapottiaan.
Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun eurotuki maksaisi veronmaksajille "isosti rahaa"


Loppuun pieni lainaus tuolta, Euro – Liberalismiwiki
Kreikkalaiset ovat varakkaampia (70 000 $/as. PPP vuonna 2000) kuin suomalaiset ($53 000)

Eli kreikkalaiset ovat keskimäärin 32% suomalaisia varakkaampia. Silti kreikkalaisilla ei ole varaa hoitaa velkojaan, mutta suomalaisilla on. Mielenkiintoista.
 

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Saksalaislehden mukaan Kreikan velkojia edustavat EU:n komissio, Euroopan keskuspankki ja Kansainvälinen valuuttarahasto ehdottavat maalle uutta velkaleikkausta, jossa maan julkisen sektorin lainoittajat leikkaisivat ensimmäistä kertaa omaa velkapottiaan.
Tämä olisi ensimmäinen kerta, kun eurotuki maksaisi veronmaksajille "isosti rahaa"
Kuten wanha lontoonkielinen viisaus toteaa, niin "debts that can't be paid, won't be". Seuraava suuremman mittakaavan "haircut" on vain ajan kysymys ja siinä ottaa sitten suoraan osumaa myös Kreikkaa lainoittaneet valtiot, muiden muassa Suomi. Samaan syssyyn sorvattaneen sitten pikkuisen lisää tukea, joskin sen myöntämismuoto voi olla mitä tahansa suorasta avusta himmeleiden kautta kierrätettyyn. Kuten toisessa ketjussa totesin, ennen jenkkilän pressavaaleja tuskin tapahtuu mitään mittavampaa Kreikan tai muiden kriisimaiden suhteen, mutta esim. Saksan vuoden 2013 parlamenttivaalien yli ratkaisuja tuskin pystytään enää LOTRauksilla ynnä muilla erinäisillä kikkakolmosilla lykkäämään.

Nythän esim. Espanjan ja Italian valtiolainojen korot on saatu asettumaan EKPn erinäisillä lupauksilla. Noiden lupausten lunastaminen saattaakin sitten olla poliittisesti melko hankalaa, mutta jos ne jätetään lunastamatta, niin sijoittajat rankaisee ja markkinoilla on taas kaaos päällä.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Nythän esim. Espanjan ja Italian valtiolainojen korot on saatu asettumaan EKPn erinäisillä lupauksilla. Noiden lupausten lunastaminen saattaakin sitten olla poliittisesti melko hankalaa, mutta jos ne jätetään lunastamatta, niin sijoittajat rankaisee ja markkinoilla on taas kaaos päällä.

Niin, jatkuvasti ostetaan aikaa, mutta ei käytetä sitä mihinkään. Ilmeisesti kaikki on sen varassa, että maailmantalous alkaa ennen pitkää "luonnostaan" kasvaa, ja varmasti se on mahdollista, mutta aika hämmentävä kortti noin niinkuin viimeisenä ja ainoana valttina. Koska on tosiaan taas ajan kysymys, koska markkinoilla syntyy seuraava kriisi, ja jossain vaiheessahan pelkkien puheiden uskottavuus tulee päättymään.
 
Koska on tosiaan taas ajan kysymys, koska markkinoilla syntyy seuraava kriisi, ja jossain vaiheessahan pelkkien puheiden uskottavuus tulee päättymään.
Heitetään ihan mutu-pohjalta, että ennen kuin seuraavia uuden vuoden raketteja ammutaan Pohjolan tähtitaivaalle, niin markkinat ovat katsoneet löytyykö puheiden jatkoksi mitään.

Yllätyksiä Välimeren lämmöstä - vol 3.
PressTV - Spain police protest austerity measures in Madrid
Eli tällä kertaa sadat espanjalaiset poliisit ovat liittyneet kapinarivistöön.
"We came to express our anger at the way the government treats us, not only because they have removed Christmas bonuses..."

Johan on perkelettä. Tarjoan etelän EU-veljille tukea iskulauseen muodossa, jota saa vapaasti käyttää: "Joulukinkkua ei viedä kuin ruumiin yli".
 

peruna

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingfors IFK
En tiedä kinkuista, mutta laitetaan tänne sitten vähän positiivista uutista tasapuolisuuden nimissä eli FT:n mukaan US rahamarkkinarahastot ovat palanneet euro-alueelle eli rahastojen exposure euro pankeissa on noussut 16 % sitten edellisen mittauksen kuukausi sitten. Tämän tyyppiset rahastot ovat erittäin lyhyt-jänteisiä ja konservatiivisia, joten tämä on hyvää merkki ja indikaattori.

Linkki FT:N uutiseen asiasta
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Itse ainakin maksan tuon 133 euroa vuodessa ihan mielelläni jo pelkästään siitä, ettei tarvitse Euroopassa matkustaessa vaihtaa rahaa ja siitä, että se aiheuttaa niin huomattavaa mielipahaa tietyille poliittisille agitaattoreille.
 
Itse ainakin maksan tuon 133 euroa vuodessa ihan mielelläni jo pelkästään siitä, ettei tarvitse Euroopassa matkustaessa vaihtaa rahaa
Eikö Tanskaan matkustaminen ole Eurooppaan matkustamista? Toisekseen, virolaiset eivät joudu samansuuruisen kuppauksen uhreiksi kuin suomalaiset.

ja siitä, että se aiheuttaa niin huomattavaa mielipahaa tietyille poliittisille agitaattoreille.
Vaikuttaa jotenkin skitsofreniselta olla halukas pistämään rahaa kiinni johonkin täysin hyödyttömään vain siksi, että sitä kautta voi nauttia siitä, että joku toinen ei ole halukas maksamaan jostain täysin hyödyttömästä.
Vähän kuin ostaisi kaupasta maitotölkin, joka sisältää litran ilmaa. Voihan toki joku tuollaisestakin tykätä.
 
Yllätyksiä Välimeren lämmöstä - vol 4.
Kansa raivosi Ateenan kaduilla: - katso kuvat kaaoksesta | Ulkomaan uutiset | Iltalehti.fi

talouselama.fi - itkeä vai nauraa - kreikkalaisten verovelat kasvoivat kahdessa kuukaudessa 163%
Vielä yksi tiedonmuru: tänä vuonna syntyneistä 10 miljardin veroveloista valtio on saanut kerättyä vain 683 miljoonaa euroa, eli 93 prosenttia on jäänyt tielleen.

Ja koska Kreikka on kyvytön ja haluton keräämään veroja on Euroopan Komissiolla ratkaisu asiaan, jonka Otto-Wille, eikun Olli, Rehn Taloussanomissa esittelee:
Euroopan talouskomissaari Olli Rehn sanoo, että Kreikan velkataakan leikkaamisesta pitää saada aikaan sopu 12. marraskuuta mennessä.

Mielenkiintoista, että Rehnillekin kelpaisi nyt Kreikan velkojen leikkaaminen, kun saatavat on isoksi osaksi siirretty pankeilta veronmaksajille.

Jos ja kun Suomen hallitus haluaa puolustaa suomalaisten työpaikkoja*, niin menee mielenkiintoiseksi suoritetaanko velkojen leikkaus Kreikka I:stä vai Kreikka II:sta. Suomelle olisi parempi leikata Kreikka II:sta, koska silloin takuut laukeaisivat maksuun ja nähtäisiin käytännössä se valtaisa rahavyöry, jonka Urppiksen takuutukset toisivat tänne Pohjan perukoille.



* Suomalaisten työpaikkojen puolustamisella tarkoitetaan yleisesti ottaen Suomen hallituksen suostumista kaikkiin Euroopan Unionin esittämiin vaatimuksiin
 
Ja parisanaa pankkiunionista:

Komissio ehdottaa pankkiunionia
Komission uudessa ehdotuksessa valtuutetaan Euroopan keskuspankki (EKP) valvomaan euroalueen noin 6 000 pankin toimintaa. Järjestelyä kutsutaan yhteiseksi valvontamekanismiksi.

EKP tutkii omia toimiaan – Espanjaan lainaa liian edullisesti? | Taloussanomat
Espanjalaispankkien lainoille asettamat arvopaperivakuudet olivat laadultaan luokkaa, joka olisi vaatinut EKP:n omien sääntöjen mukaan vähintään 5,5 prosentin korkoa annetulle lainalle. Lainaa on annettu kuitenkin 0,5 prosentin korolla.

On tämä aivan fantastista.
Takavuosina yleistyi käyttöön kohdehenkilöä vähemmän mairitteleva ilmaisu: "Sinuun voi luottaa kuin Neuvostoliittoon".
Nyt tuokin ilmaisu voidaan päivittää 2010-luvulle: "Sinuun voi luottaa kuin Euroopan Unioniin".
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Saksassa on selvästi jäänyt kaivelemaan hampaankoloa brüningiläisen talouspolitiikan huono jälkimaine: nyt saamme uusintalähetystä Kreikasta, ehkäpä se tällä kertaa toimisi. Tämän lähemmäksi ei voi kultakantaa ja täysimääräistä sisäistä devalvaatiota enää päästä - party like it's early 1930's... Mitä sitten tuleekin Kreikassa tapahtumaan, ja varmaan tulee, hmm, "värikkäitäkin" vaiheita, niin ainakaan ei Keynesiä voi asiasta syyttää, kaikki kun on tehty täsmälleen päinvastoin.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Mitäpä tähän voi sanoa, mjr on täysin oikeassa. Kukaan missään ei ole antanut mitään vakuuttavaa selitystä Saksan ja heidän pikkumaa-hännystelijöidensä linjan järkevyydestä. On uskomatonta, että tälläistä hulluutta voidaan ajaa vielä nyt, kohta kahdeksan vuosikymmentä Keynesin General Theoryn julkaisun jälkeen!

Se mitä tarvitaan, on Euroopan laajuinen jättimäinen elvytyspaketti. Tiedän, että täällä alkaa porukka ilkkua asiasta, mutta pistän nyt tässä vähän esimerkkiä siitä mitä tarkoitan:

-Suuren mittakaavan avaruusohjelma, jonka tavoitteena voisi olla vaikkapa asteroidien hyötykäyttö raaka-ainelähteenä. Jos joku haluaa lukea lisää siitä, että millainen uskomaton määrä hyödyllisiä seuraamuksia tästä olisi taloudelle ja yhteiskunnalle ylipäätänsä, voisi vaikkapa tutustua Neil DeGrassen ajatuksiin.

Ei kansan/mantereentalous vyönkiristyksellä parane. Siitä on vain seurauksena entistä suuremman vyönkiristyksen tarve. Mutta toisaalta, mikä tahansa rahansyytäys ei sekään toimi. Talous tarvitsee investointeja alueille, jotka tuottavat kerrannaisvaikutuksia korkean tuottavuuden alueilla.
 
Mitä sitten tuleekin Kreikassa tapahtumaan, ja varmaan tulee, hmm, "värikkäitäkin" vaiheita, niin ainakaan ei Keynesiä voi asiasta syyttää, kaikki kun on tehty täsmälleen päinvastoin.
Se tuskin on kenenkään muun kuin Kreikan oma syy, että maa ei saa lainaa markkinoilta toteuttaakseen Keynesiläistä talousoppia. Jos rahat on loppu ja lainaa ei saa, niin silloin pitäisi kerätä hieman verojakin ja/tai vähentää menoja.

Kampeajan kaipaama Euroopan laajuinen elvytyspaketti hyödyttäisi kenties kriisimaita sekä niitä maita, joilla on euroryhmässä sanavaltaa. Suomi olisi tuollaisessa elvytyspaketissa hyötyä vaille jäävä maksaja. Kuten ylipäätään koko Unionissa.
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Lehti: Ranska on Euroopan aikapommi - Ulkomaat - Turun Sanomat

Vieläkö riittää rahat? Ranska+Espanja+Italia+Kreikka ja muutamat muut kun ovat luukulla niin saa melkoisesti höylätä suomalaisen veronmaksajan selästä jotta saadaan rahat kokoon jolla pelastetaan nuo. Mahdotonta ellen sanoisi. Setelirahoitus on ainoa vaihtoehto ja sen jälkeen tuleekin inflaatio vähän isommassa mittakaavassa...
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Lehti: Ranska on Euroopan aikapommi - Ulkomaat - Turun Sanomat

Vieläkö riittää rahat? Ranska+Espanja+Italia+Kreikka ja muutamat muut kun ovat luukulla niin saa melkoisesti höylätä suomalaisen veronmaksajan selästä jotta saadaan rahat kokoon jolla pelastetaan nuo. Mahdotonta ellen sanoisi. Setelirahoitus on ainoa vaihtoehto ja sen jälkeen tuleekin inflaatio vähän isommassa mittakaavassa...

Kun katsoo esimerkiksi Suomen valtionvelan, viennin ym. kehitystä ja nykyistä politiikkaa, on aivan selvää, että Suomikin joutuu vielä velkasaneeraukseen tai tekemään kohua herättäviä päätöksiä (eläkeikä 75 vuoteen). Asiat voivat tapahtua nopeastikin kun joku Ranska lähtee kaatumaan.

Ainiin, Suomi on AAA, joten ei huolta.
 
Vieläkö riittää rahat?
Tätä ei pidä tarkastella taloudellisilla realiteeteilla. Kyseessä on vain ja ainoastaan Suomen poliittisesta suuntauksesta, jonka noudattamiselle ei ole hintarajaa.
Tässä projektissa on niin paljon poliittista arvovaltaa takana, että vaadittaisiin jotain vallankumouksellista, että kurssi muuttuisi. Suomi ei ole se maa, joka tätä eurovenettä alkaisi keikuttamaan. Hallitus puolustaa "suomalaisten työpaikkoja" viimeisen suomalaisen viimeiseen lanttiin ja viimeiseen jauhopussiin saakka.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Se tuskin on kenenkään muun kuin Kreikan oma syy, että maa ei saa lainaa markkinoilta toteuttaakseen Keynesiläistä talousoppia. Jos rahat on loppu ja lainaa ei saa, niin silloin pitäisi kerätä hieman verojakin ja/tai vähentää menoja.

Kampeajan kaipaama Euroopan laajuinen elvytyspaketti hyödyttäisi kenties kriisimaita sekä niitä maita, joilla on euroryhmässä sanavaltaa. Suomi olisi tuollaisessa elvytyspaketissa hyötyä vaille jäävä maksaja. Kuten ylipäätään koko Unionissa.

Jos Euroopan talous menee eteenpäin, Suomella menee hyvin. Jos Euroopan talous jatkaa syöksykierrettään, menee Suomi mukana. Suomen ihan omat vyönkiristykset/elvytykset ovat aivan yhtä tyhjän kanssa, tälläinen pikkumaa menee muiden mukana tahdottiin tai ei. Itse olisin mieluummin ajamassa ratkaisuja, jotka johtavat myönteiseen kuin negatiiviseen lopputulokseen.

Eihän tässä tarvitse katsella Yhdysvaltoja kauemmas, siellä on järjettömän itsensäkuristamislinjan sijaan otettu velkaa ja talous on mukavalla oikeansuuntaisella suuntauksella. Ei se julkinen velka ole mikään sellainen mörkö, kuin mitä itävaltalaisen koulukunnan porukka väittää. Päinvastoin, nyt talouden pätkiessä on juuri se oikea aika pistää julkisia investointeja käyntiin suuressa mittakaavassa.
 
Itse olisin mieluummin ajamassa ratkaisuja, jotka johtavat myönteiseen kuin negatiiviseen lopputulokseen.
Niin minäkin. Siksi mielestäni koko Unioni kannattaisi lakkauttaa, koska sen anti on negatiivinen. Jos halutaan vapaata liikkuvuutta, niin siihen riittää Schengen-jäsenyys, kaupan esteiden poistamiseen ETA-jäsenyys.
Onko yksikään direktiivi vaikuttanut Suomen talouteen positiivisesti? Unionin ainoa anti on toimia kymmenille tuhansille ihmisille työpaikkana, joka ei kuitenkaan tuota maksajilleen mitään hyödyllistä. Ilman Euroopan komission sekaantumista Kreikan ylivelkaantumiseen, asiat olisi jo ratkaistu Kreikan ja sen velkojien välillä. Komissio halusi tehdä asiasta euromaiden yhteisen, jotta sen varjolla päästäisiin luomaan lisää yhteisvastuullisia rakenteita, joiden hoitaminen taas edellyttää lisää tarpeettomien tehtävien perustamista.

Ei se julkinen velka ole mikään sellainen mörkö, kuin mitä itävaltalaisen koulukunnan porukka väittää. Päinvastoin, nyt talouden pätkiessä on juuri se oikea aika pistää julkisia investointeja käyntiin suuressa mittakaavassa.
Jos Kreikan velkojat olivat sitä mieltä, että Kreikalle ei enää lainata, niin kyllä se julkinen velka silloin on mörkö.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Niin minäkin. Siksi mielestäni koko Unioni kannattaisi lakkauttaa, koska sen anti on negatiivinen. Jos halutaan vapaata liikkuvuutta, niin siihen riittää Schengen-jäsenyys, kaupan esteiden poistamiseen ETA-jäsenyys.
Onko yksikään direktiivi vaikuttanut Suomen talouteen positiivisesti? Unionin ainoa anti on toimia kymmenille tuhansille ihmisille työpaikkana, joka ei kuitenkaan tuota maksajilleen mitään hyödyllistä. Ilman Euroopan komission sekaantumista Kreikan ylivelkaantumiseen, asiat olisi jo ratkaistu Kreikan ja sen velkojien välillä. Komissio halusi tehdä asiasta euromaiden yhteisen, jotta sen varjolla päästäisiin luomaan lisää yhteisvastuullisia rakenteita, joiden hoitaminen taas edellyttää lisää tarpeettomien tehtävien perustamista.

Jos Kreikan velkojat olivat sitä mieltä, että Kreikalle ei enää lainata, niin kyllä se julkinen velka silloin on mörkö.

Tuolla logiikalla on kaikki velka pahasta, koska aina löytyy joku joka ei kykene sitä maksamaan takaisin. Ilman velanottoa ja antamista talouselämälle käy täsmälleen kuten ihmiselle verenkierron loppuessa.

Eurooppalaisten päättäjien toimissa tässä velkakriisin hoidosssa on hirvittäviä määriä täysin aiheellisia krititiikin aiheita. Mutta ei se sitä tarkoita, että sitten koko paletin pistäminen nurin olisi millään muotoa parempi. Esimerkiksi suoraan vain Kreikan ja muidenkin sippimaiden lainojen mitätöinti ja sitten sen johdosta kaatuvien pankkien kansallistaminen tai ottaminen suoraan Unionin haltuun voisi olla parempi ratkaisu. Tai sitten vain voitaisiin erottaa toivottomat tapaukset ja ottaa yhteisvastuu loppujen veloista.
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport
Ilman velanottoa ja antamista talouselämälle käy täsmälleen kuten ihmiselle verenkierron loppuessa.

Velalla aikaansaatu talouskasvu synnyttää kuplia. Tästä on nytkin esimerkkejä ympäri Euroopaa ja Yhdysvaltoja pilvin pimein. Ainoaa todellista talouskasvua on omavaraisuuteen perustuva kasvu. Se on hidasta mutta tasapainoista ja riskitöntä kasvua. Kun markkinoille pumpataan velkarahaa, kuumenee talous epäterveellä tavalla. Joku voittaa paljon ja monet muut polttavat sormensa ja joutuvat velkaorjuuteen. Lisäki jokainen maksettava korkoeuro on pois reaalitaloudesta, joka on omiaan syventämään talouden kuumenemisesta seuraavaa lamaa.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Velalla aikaansaatu talouskasvu synnyttää kuplia. Tästä on nytkin esimerkkejä ympäri Euroopaa ja Yhdysvaltoja pilvin pimein. Ainoaa todellista talouskasvua on omavaraisuuteen perustuva kasvu. Se on hidasta mutta tasapainoista ja riskitöntä kasvua. Kun markkinoille pumpataan velkarahaa, kuumenee talous epäterveellä tavalla. Joku voittaa paljon ja monet muut polttavat sormensa ja joutuvat velkaorjuuteen. Lisäki jokainen maksettava korkoeuro on pois reaalitaloudesta, joka on omiaan syventämään talouden kuumenemisesta seuraavaa lamaa.

Se maksettu korkoeuro menee lainanantajalle, joka taas puolestaan tulee joko ostamaan jotain sillä tai sijoittamaan sen. Ei se taloudesta mihinkään katoa. Monet asiat toimivat aivan eri tavalla kansantalouden tai varsinkin kokonaisen mantereen talouden mittakaavassa kuin meidän tavallisten tallaajien tasolla.

Haluan nyt kuitenkin painottaa, että kyseessä ei tietenkään ole mikään ikiliikkuja, jossa ei ole mitään rajaa lisävelan hyödylle. Mutta on varsin selvää empiiristä todistuaineistoa pitkin historiaa siitä, että deflatorinen tie johtaa käytännössä poikkeuksetta paljon inflatorista huonompaan lopputulokseen.
 
Tuolla logiikalla on kaikki velka pahasta, koska aina löytyy joku joka ei kykene sitä maksamaan takaisin. Ilman velanottoa ja antamista talouselämälle käy täsmälleen kuten ihmiselle verenkierron loppuessa.
Ei tässä siitä ole kysymys, että kaikki velanotto on pahasta. Kreikka on vain ajanut itsensä sellaiseen tilanteeseen, että sille ei enää lainata, koska Kreikan kykyyn maksaa velkansa ei luoteta.

Mutta ei se sitä tarkoita, että sitten koko paletin pistäminen nurin olisi millään muotoa parempi.
Koko paletti pitäisi laittaa nurin siksi, että paletti itsessään on haitallinen.

Esimerkiksi suoraan vain Kreikan ja muidenkin sippimaiden lainojen mitätöinti ja sitten sen johdosta kaatuvien pankkien kansallistaminen tai ottaminen suoraan Unionin haltuun voisi olla parempi ratkaisu.
Tuo olisi pitänyt tehdä jo ennen Kreikan ensimmäistä tukipakettia. Nyt, kun Suomella on suoria saatavia Kreikasta, niin minkäänlaiset lainojen mitätöinnit eivät tule kysymykseen, jos minulta kysytään.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös