EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 594 049
  • 4 708

Dennis

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Pravdassa vaihteeksi eurokriisiin liittyvä asiakirjoitus, joka alleviivaa samoja asioita, joista itse tässä ketjussa kirjoittelin ~viikko sitten.

"On jo investoitu niin paljon, että . . ."

Toisin sanoen, jahka "ei ole muita vaihtoehtoja, koska Impivaara, Lehman Brothers ja vastuunkanto"-selityksestä alkaa paras terä tylsyä, niin seuraavaksi siirrytään "ei meidän enää ole järkeä perääntyä, koska olemme sitoutuneet tähän projektiin niin vahvasti ja suurella summalla"-moodiin.

Linkki vie Hesarin nettisivuille.

Mitä EVMn hyväksymiseen tulee, niin mitä pienet partiopojat ensin, sitä isot perässä sitten, kun jaksaa:

German court may delay bailout fund ratification

"But a spokeswoman for the top court said the ESM is so complex it expects head of state Joachim Gauck to delay his signature of the text approved by parliament until the court has had time to study it."

Mitä noita sopimuksia nyt turhaan lukemaan. Vastuulliset poliitikot vetää nimen alle ja äänestää JAA, vaikkei ihan ehkä taida tajuta, mistä oikein on kyse.

Linkki vie Reuters.com nettisivuille.
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Ja muistakaa, Suomi voi joutua maksaman rahaa EVM:än määräenemmistöpäätöksellä. Kun isot maat päättää jotta tuetaan, Suomi maksaa, halusi tai ei. Kiitos hallituspuolueita äänestäneille, voitto sammuttaa valot kun varmaan viimisenä lähette...
 

kovalev

Jäsen
Uskomaton homma, että tästä EVM-asiasta ei juuri lehtien sivuilla ole kuin pikku juttuja samassa yhteydessä kuin tärkeämmäksi asiaksi katsottu kansanedustajien lomalle lähteminen on uutisoitu.


Jotenkin koko media on hallituksen talutusnuorassa ja tämmöiset asiat runnotaan läpi ihmisten huomaamatta ja käsittämättä, että mitä oikein tapahtuu.


Katselin tänään netistä noita äänestyksiä; toki olin tietoinenkin asiasta joten osasin etsiä.
Kiistaton fakta kuitenkin on, että media on aivan täydellisesti vaiennettu näistä ikävistä päätöksistä. Suomessakin on vapaa tiedonvälitys sekä asioiden ja näkökantojen tasapuolinen esiinnostaminen joutunut melkoisen kyseenalaiseen valoon - josta puolestaan olisi välittömästi ryhdyttävä käymään omaa kansalaiskeskusteluaan.
Nämä ovat todella surullisia aikoja. Toivonkipinänä välkkyy tulevaisuudessa Euroopan täydellinen romahdus.
 
Milloinkas tämä raha tullaan minulta perimään? Pitääkö maksaa heti, vai saanko kuukauden verran maksuaikaa?
Vielä tänä vuonna peritään ensimmäinen osa, kun alkupääomasta laaditaan lisätalousarvio. Siitä sitten tehdään uusia kierroksia ilman, että suomalaisilla on mahdollisuutta kieltäytyä, kiitos hallituksen halun luovuttaa Suomen veto-oikeus.
 

kovalev

Jäsen
Huomatkaa Zyssen kommentti tämän uutisen lopussa:
Lagarde: Euron ainoa pelastus talousunioni | Yle Uutiset | yle.fi

"En minä tiedä, oliko euro alun perinkin tuhoontuomittu projekti."

Tiedättehän tilanteen, jossa joku aavistaa jo ennakkoon tappionsa, virheensä tai väärän arvionsa ja alkaa petaamaan jo valmiiksi tuota mahdollisuutta ettei näyttäisi aivan niin suurelta idiootilta paskan levitessä.
 
Iltalehden mukaan Espanjan "avun"tarve olisi 100 miljardia. Taisipa juhannuksena vilahtaa sellainenkin summa kuin 62 miljardia.

Suomi on toivonut pysyvän rahaston käyttöä. Pysyvä rahasto ei ole vielä voinut aloittaa toimintaansa, muun muassa Saksan ratifiointiprosessin viivästymisen takia. Suomi aikoo vaatia vakuuksia, jos lainaa myönnetään väliaikaisesta rahastosta.

Maallikko voisi kuvitella, että Suomi nimenomaisesti haluaisi käytettävän väliaikaista vakautusvälinettä, jonka vuoksi Urpilainen saisi jälleen hankkia Suomelle loistavat takuutukset, joista muu Eurooppa olisi jo toistamiseen aivan kateudesta vihreänä.
 

arpa80

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Iltalehden mukaan Espanjan "avun"tarve olisi 100 miljardia. Taisipa juhannuksena vilahtaa sellainenkin summa kuin 62 miljardia.

Tuo on kyllä taas otsikoita vähäsen väärin, kun tuosta jutusta ei selviä tarkkaa lainanmäärää. Tuo 62mrd€ taitaa olla viimeisin arvailu summasta, toki jos saavat halpaa lainaa 100mrd€ maksimissaan, niin eikös se kaikki kannata ottaa?
 

rosnäs

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Maallikko voisi kuvitella, että Suomi nimenomaisesti haluaisi käytettävän väliaikaista vakautusvälinettä, jonka vuoksi Urpilainen saisi jälleen hankkia Suomelle loistavat takuutukset, joista muu Eurooppa olisi jo toistamiseen aivan kateudesta vihreänä.

Tämän uutisen mukaan pysyvää vakuusvälinettä käyttäen saatava olisi etuoikeutettua muihin velkojiin nähden ja näin tilanne ilmeisesti vastaisi taloudellisesti väliaikaista vakuusvälinettä, joihin on liitetty vakuudet.
Asiantuntija: Ei väliä, kummasta kriisirahastosta Espanjaa tuetaan | Yle Uutiset | yle.fi
 
Talouselämän sivuilla on lyhyt juttu euromaiden hallituksille jaettavasta luonnoksesta, jonka ydinsanoma on vallan siirto Brysseliin, toisin sanoen luonnoksen laatijoille itselleen.

Talouskuriin pyrkiminen on erittäin toivottavaa jopa välttämätöntä, mutta miten maita, jotka rikkoisivat velkaantumispykäliä, sakotettaisiin? Miten ylivelkaantuneiden maiden talousahdinkoa voitaisiin syventää sakoilla, kun tällä hetkellä niiden ahdinkoa pitää nimenomaisesti tukea?

Sitten tuollaisena EU:n imagokysymyksenä. Onko Unionin kuvalle eduksi, että noinkin merkittävässä asemassa kuin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana häärii epädemokraattisesti valittu goblinin näköinen ukko, joka on yhtä karismaattinen kuin pakastettu katkarapu?
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Tässä keskustelussa ei ole viitsinyt aikoihin käydä, on vituttanut aivan liikaa jo viimeiset 2-3 vuotta koko EU ja sen toiminta. Kuka normaalilla aivotoiminnalla varustettu on uskonut, että kriisi saadaan taltutettua uusilla ja taas uusilla tukimeknismeillä, lisää rahaa kriisimaihin pumppaamalla. Niin kauan, kun tukea jaetaan on näiltä valtioilta turha odottaa tekoja, joilla aidosti haluavat laittaa talousasiansa kuntoon, toisaalta tilanteessa, jossa Kreikka ja Espanja ovat, on se myös lähes mahdoton tehtävä. Sanktioita voidaan aina laittaa kriisimaille, mutta maksavatko esim. Suomessa rikolliset suuria vahinkorvauksia itse? Koko tilanne on absurdi ja ongelmaa ei saada ratkaistua, niin kauan kun jossain halutaan pitää eurosta väkisin kiinni. Kriisimaat ulos eurosta, oma valuutta, devalvaatio ja setelikoneet laulamaan, toki talous saneeraukseen. Näin saisimme asian hitaasti oikenemaan, tulisi 1-2 vuoden taantuma, mutta olen aika varma, että lopputulos olisi parempi, kuin nylyisellä mallilla, jossa vain jatketaan ja jatketaan rahan syytämistä ympäri Eurooppaa.

Eurobondit eivät myöskään ole mikään ratkaisu mihinkään, koska sama tukeminen jatkuisi myös tätä kautta. Sitä ennen se vaatisi koko Euroopalta sitoutumisen yhteisiin pelisääntöihin esim. eläkeratkaisuiden, verotuksen, tukien jne. suhteen. Ei yhteinen rahapolitiikka ole mikään ratkaisu, jos taustalla oleva yhteiskuntajärjestelmä toimii joka valtiossa omilla säännöillään. On se vaan niin hienoa, että saamme matkustaa Ranskaan vaihtamatta valuuttaa, muuta hyötyä ei eurosta tällä hetkellä ole. Onneksi olemme EU:n myötä saaneet kerjäläiset ja kansainvälisen rikollisuuden myös Suomeen, samaan aikaan on pakko ajaa alas hyvinvointivaltiota, jotta kaikki EU:n "hyöty" pystytään kustantamaan. Pahoinvointivaltio realisoituu joka päivä uutisissa enemmän ja enemmän. Käteinen ja Urpolainen taas jakavat kasvot typerässä hymyssä minunkin tienaamia verovaroja ympäri Eurooppaa piikki auki, tajuamatta edes mihin tämä johtaa lopulta. Mikäli suomalainen veronmaksaja yhtään ymmärtää asian päälle, niin se reagoi kaikissa tulevissa vaaleissa tähän farssiin, toisaalta se voi antaa kusta itseään silmään ja uskoa em. henkilöiden puheita siitä, että kukaan ei tiedä mitä tapahtuu, jos euron annetaan romuttua. Tietääkö kukaan mitä tapahtuu nykyisellä meiningillä? Hyvin epätodennäköistä, että mitään parempaa.
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
[

Sitten tuollaisena EU:n imagokysymyksenä. Onko Unionin kuvalle eduksi, että noinkin merkittävässä asemassa kuin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajana häärii epädemokraattisesti valittu goblinin näköinen ukko, joka on yhtä karismaattinen kuin pakastettu katkarapu?

Tuohon hommaan otettiin se kaikista mitättömin heppu. Saksa, Ranska ja Britit jakoivat tärkeimmät pestit keskenään ja valitsivat muista pienemmistä maista sen suurimman mitättömyyden ja turhakkeen tuohon virkaan. Suomenkin silloisella hallituksella oli ainakin median suuntaan pientä Lippos-huumaa. Paavokin voi olla tyytyväinen, että Euroopasta löytyy häntäkin mitättömämpi henkilö.

Siitä olen samaa mieltä, että olisivat nyt edes jonkun pretty-boyn napanneet tuohon virkaan. Klonkku tosta tulee hyypiöstä tulee ensimmäisenä mieleen.
 

pakki3000

Jäsen
Suosikkijoukkue
-
Lapsenlapsemme voivat sitten lukea EU nimisen valtion historiankirjoista kouluissa, kuinka Käteinen ja Urpolainen jakoivat suu virneessä rahaa valtiosta nimeltä Suomi ja tätä kautta sekin saatiin integroitua EU valtioon..:D

Mutta ihan vakavissaan alkaa olemaan ns. "paskat housussa" Suomellakin..ollaan aika pahasti uppoavassa laivassa..jännästi se Ruotsi vaan tuossa naapurissa näyttää pärjäävän ilman euroa yms..
 

Tadu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Kainuun Sanomat

– Rahaa voidaan lainata vain, jos suomalainen veronmaksaja ei sitä maksa, asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) rauhoitteli

– Ei ruveta maksamaan takaisin, jos kriisimaat ei niitä maksa.

– Jos ei, Jutta lähtee hakemaan vakuuksia, Kyllönen kertoi valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) puolesta.


Ja nämä ihmiset ovat mukana päättämässä ja äänestämässä Suomen kohtalosta. Uskomatonta huttua! Sen päivän kun näkisi ettei Suomi maksa velkojaan takaisin. Olisikohan Suomi saanut velkaa Espanjalle nykyisillä koroilla, jos olisi kertonut ettei tule maksamaan velkojaan jos Espanja ei siihen pysty?
 

Steegil

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit 1967-2014, Ducks sympatiat Coyotes & Jets
Rahaa voidaan lainata vain, jos suomalainen veronmaksaja ei sitä maksa, asunto- ja viestintäministeri Krista Kiuru (sd.) rauhoitteli

Ja täällä itketään Halla-ahosta kun meillä on tämmöinen sankari ministerinä. Mistäköhän taikaseinästä Urpilainen ja Käteinen ne rahat ottavat?

On erittäin surullista, että Suomesta puuttuu se todellinen järkevä vaihtoehto tälle sekoilulle. Persut sitä eivät vielä ole.. Porukka havahtuu vasta kun ollaan kaulaan asti kusessa. Nyt kun kriisi vaan vähän kiusaa omia varpaita porukka ei havahdu vaan tilanteen muuttuminen paremmaksi vaatisi täydellisen mylleryksen ja kaaoksen, jotta suurimmatkin idiootit tajuaisivat jättää äänestämästä näitä demareita.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Espanjan kohdalla ainoa varsinainen julkisen talouden virhe oli euroon liittyminen. Siellä valtiontalous oli ylijäämäinen ja pankkikuplan synnytti yksityisen kulutuksen ylikuumeneminen matalien korkojen ja vahvan valuutan olosuhteissa, joihin kumpaankaan Espanjan talouspolitiikka ei voinut mitenkään vaikuttaa. Eli en näe mitä moralisoitavaa meillä on Espanjan hallitusten suhteen - mitä moralisoitavaa siellä olisi? Meidän onnemme Suomessa on ollut, että olemme olleet jotakuinkin samassa syklissä Saksan kanssa, mutta se saattaa muuttua koska tahansa, ja ehkä onkin muuttumassa, kun kauppa- ja vaihtotase alkavat jo näyttää huolestuttavilta. Jos joudutaan taantumaan, joudumme helposti samaan kurimukseen kuin ongelmamaatkin, koska Saksa ja Bryssel ruoskivat valtaviin julkisen kulutuksen leikkauksiin tilanteessa, jossa yksityinen kulutus jo on laskussa, mikä johtaa tähän tunnettuun noidankehään, jossa lopputuloksena voi olla jopa konkurssi.

Suomenkin kohdalla perusvirheeksi alkaa kirkastua euroon liittyminen. Kannatin sitä aikoinani, joskin laimeahkosti, mutta olisi pitänyt lukea pieni präntti vielä tarkemmin. Uskoin silloin eliittiemme vakuutteluja, että nämä asiat kyllä on hoidettu - eliittien tehtävänä onkin hoitaa asiat jollakin edes minimaalisella kompetenssilla, ja elleivät hoida niin tuppaavat vaihtumaan. Uskomaton spektaakkeli tämä on ollut ja suurimmaksi osaksi ihan itse aiheutettu. Nyt ei voida syyttää markkinoita (paitsi toki finanssimarkkinoita epäsuorasti) vaan tässä ajetaan ihan vapaaehtoisesti HMS Titanicia kapteeni Merkelin johdolla kohti jäävuorta. Hei hulinaa. Karua, karua.
 

Ressa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Mielenkiintoinen kuva liittyen aiheeseen: kun euroa hajoaa, mitä siitä seuraisi.

Näiden lukujen valossa Suomen tulisi välittömästi puhaltaa peli poikki ja pelastaa oma nahka. Kaikki ne rahat jota tullaan vielä pumppaamaan etelään, tulevat maksettavaksi ja aina vaan korkeammalta pudotaan ja syvemälle mennään, mitä kauemmin tämä jatkuu.

Toki, liittovaltio ymym. toimet voivat pitkittää romahdusta vielä 2-5 vuotta mutta kyllä se sieltä tulee vaikka en jaksa uskoa mihinkään maailmanloppuun.
 

JHag

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Leijonat vm. -88 ja -92
Suomenkin kohdalla perusvirheeksi alkaa kirkastua euroon liittyminen. Kannatin sitä aikoinani, joskin laimeahkosti, mutta olisi pitänyt lukea pieni präntti vielä tarkemmin.

Katkerasti käsi pystyssä täälläkin. Kannatin, mutta en fanaattisesti. Tosin kukaan meistä ei tiennyt vielä tuolloin v. 2002 Kreikan ongelmien syvyyttä. Ehkäpä se olisi vaikuttanut asiaan. Sanon myös, että AAA-luokan Suomen pitäisi hiffata nyt, että laiva uppoaa ja meille on vielä pelastusvene. Erään finanssialan asiantuntijan mukaan Suomi on vuorenvarmasti 2 vuoden päästä ulkona eurosta. Jos se tehdään nyt, omilla ehdoilla, on tilanne parempi kuin euron purkamisen jälkeen.

Taantumalta Suomi ei kuitenkaan pysty suojautumaan, vaikka olisi oma markkakin. Olemme kärpäsenpaska maailman tuulissa ja on päivänselvää, että USA:n / Euroopan rahoituskriisit heijastuvat meillekin. Niin ne heijastuivat Ruotsiinkin ja varsinkin Tanskaan, jossa koettiin Lehman Brothersin kriisin jälkeen aika hyytävä asuntokuplan puhkeaminen.
 

Salkkis

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ass@ Pori
jännästi se Ruotsi vaan tuossa naapurissa näyttää pärjäävän ilman euroa yms..

Niin, Suomi on kuitenkin itsenäisenä suht nuori kansakunta, ennen 6.12.1917* Suomea palloteltiin "orjavaltiona" Ruotsin ja Venäjän kesken. Siinä kun Suomi yrittää väkisin laajentaa "kaveripiiriä" etelään, Ruotsilla on varaa ja halua sekä rohkeutta valita halumansa tie. En tiedä pitääkö nykyiset poliitikot Venäjää niin isona uhkana että haluaa tiivisti myötäillä Saksan tahtoa. (Historia kertoo mihin tämä lopulta johtaa). En myöskään ymmärrä tätä välttämätöntä halua pysyä EU:n ytimessä, loppujen lopuksi olemme kuitenkin aika pieni kärpäsenpaska aina kun EU:ssa jotain päätetään.

Hauskaa on kun vähän matkustelee euroopassa huomaa miten EU määräykset on monessa maassa ohjeita, mutta meillä ehdottomia lakeja. Kuitenkin nykyisistä päättäjistä enemmistö on sitä mieltä että Suomen ja suomalaisten on kannettava vastuu välimeren maiden (+Irlanti) päin vittua hoidetusta taloudesta. Kysymys kuuluukin, kuka ottaa vastuun Suomen ja suomalaisten hyvinvoinnista?

Jälkiviisastelu on turhaa, mutta mielestäni olisi kannattanut keskittyä pohjoismaiseen yhteistyöhön ja jättää väliin koko EU.

* Koulussa opetettu itsenäistymispäivä, en valitettavasti löydä kiistatonta faktaa jota linkata tähän.
 

julle-jr

Jäsen
Saksa ei liene kovinkaan innokas ratkaisemaan kriisiä, vaan päin vastoin pitkittämään sitä. Saksan kannaltahan pitkittynyt kriisi on mitä parhain asia: Saksan käyttämän valuutan arvo on erittäin matala. Jos Euro hajoaisi, olisi Saksan markka suurin piirtein ainoa arvokas valuutta koko Euroopassa, mikä ei olisi Saksan vientiä erityisemmin hyödyttävä tekijä. Nyt kun Saksa käyttää samaa valuuttaa näiden naurettavien vitsitalouksien kanssa, niin sikäläinen vientiteollisuus kiittää. Siksi Merkel ja kumppanit vaativat muulta Euroopalta rahaa kriisin pitkittämiseksi ja välttävät jännitteiden luonnollista laukaisemista kuin ruttoa. Hienoa toimintaa kyllä saksalaisilta, ei voi kun ihailla!
 

ultrar

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Arsenal
Tätä suurta ongelmaa saattaa hyvin sekoittaa lisää se, että ei jenkkien taloudellinen tilanne ole millään muotoa vakaa. Mikäli sinne iskee taantuma, niin se heijastuu nopeasti Eurooppaan ja taas sukelletaan syvemmälle. Urpolainen & Käteinen kaksikon olisi nyt todellakin hyvä aika tutkia ja tehdä suunnitelma, kuinka Suomi voi erota EU:sta ja eurosta siinä samalla. Tällä vauhdilla Suomen valtion velka nousee nopeasti yli 100%:iin ja se tie on ollut tuskainen muillekin. Nyt rimpuilu eurossa vain jättää meille entistä vähemmän aikaa tehdä ratkaisut. Märkel sanoi eilen, ettei hänen eläessään tule eurobondeja ja monet asiantuntijat pitävät näitä ainoana ratkaisuna talouskriisiin, itse en todellakaan usko niiden olevan ratkaisu, mutta osaltaan tuokin kertoo siitä, että EU on täydessä umpikujassa. Yksi suuri talous vain terveellä pohjalla, loput suuret taloudet velkaongelmissa, joten yhtälö on täysin mahdoton.

Suomen tulisi siis nopeasti irtaantua EU:sta ja kärsiä se vuosi ehkä kaksi, jonka aikana oma valuutta hakisi paikkaansa ja talous olisi todennäköisesti taantumassa, jonka jälkeen olisimme samassa tilanteessa kuin esimerkiksi Ruotsi. Naapurissa on mennyt ja menee mielestäni vähintään kohtuullisen hyvin, joten miksi se ei olisi mahdollista meilläkin? Miksi Suomella ei voisi olla yhteisvaluutta Ruotsin kanssa, samankaltaiset taloudet, verotus, sosiaaliturva, yhteiskuntajärjestelmä kokonaisuudessaan. Itselleni ei olisi vaikeaa käyttää kruunuja. Yhdestä asiasta olen aika varma, Käteinen ja Urpolainen tippuvat kovaa ja korkealta, joku saattaa jossain vaiheessa kysyä, mikä on kyseisten henkilöiden vastuu asiassa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös