a) Ja leviämisen estämiseksi, vaihtoehtona ei käy "kasvaimen" poistaminen?
b) En usko, että pankkikriisi olisi voinut sattua Suomessa enää toistamiseen.
c) Ei se ole itsekästä. Tällöin Irlannin kansa joutuisi itse ratkaisemaan asian. Ehkä sielläkin voitaisiin silloin oppia jotain.
d) Kyllä. Vanhoista kannattaa oppia. Millaisella summalla Irlanti tuki Suomea?
a) Ei käy. Vaikka Irlanti potkittaisiin kaikesta mahdollisesta helvettiin, se on ehtinyt integroitumaan EU-markkinoihin varsin tiukasti. Markkinavoimat eivät tunne kansainvälisoikeudellisia sopimuksia.
Tarkennetaan: kansainvälisoikeudellisilla sopimuksilla voidaan estää tai rajoittaa markkinoiden toimimista etukäteen. Jos markkinat kuitenkin on avattu, ei niitä kansainvälisoikeudellisin sopimuksin saa poistettua. Kun molemminsuuntaisia investointeja on tehty, niin silloin niitä ei enää yhdellä sopimuksella saada tekemättömäksi.
b) Ei samoista syistä, kuin tuolloin. Mutta niin kauan, kuin on pankkeja, on pankkikriisin riski olemassa. EU:ssa oleminen toki pienentää pankkikriisin mahdollisuutta.
Talouskriisin mahdollisuus sen sijaan on Suomessa suurempi, kuin monessa muussa läntisessä EU-maassa. Syynä tähän on ennen kaikkea taloutemme riippuvuus yhden firman tekemisistä ja vanhakantainen vienti.
c) Vastuun joutuvat nytkin kantamaan. Velat on maksettava takaisin.
d) Suomi ei ollut tuolloin EU-maa, vaan varsin eristäytynyt saareke. Lamasta selvittiin saatanan kallilla rahallisella, sosiaalisella ja psykologisella hinnalla. Ilman EU-jäsenyydestä seurannutta ulkomaaninvestointien ja ulkomaisten investointien nousua, hinta olisi ollut vielä paljon kovempi. Toinen asia, jonka takia Suomi onnistui nousemaan lamasta oli lottovoitto: siis Nokian nousu (joka ei todennäköisesti myöskään olisi ollut ainakaan nykyisesä mittakaavassa mahdollista ilman EU-jäsenyyttä). Tavallaan voidaan kuitenkin sanoa, että Suomi ei tuosta lamasta ole selvinnyt täysin vieläkään: työttömyysprosenttimme on edelleen länsieurooppalaiseen tasoon nähden suuri.
Jos sama järjestelmä olisi ollut silloin voimassa, kuin nyt ja jos Suomi olisi ollut osa sitä, ei kriisillä olisi ollut likimainkaan niin järkyttäviä seurauksia, kuin sillä tunnetusti oli.
Viimeksi muokattu: