Kiinan talouskasvu perustuu pitkälti työn halpuuteen mutta pian tuo suurin kasvu on taittumassa kun monet firmat pitävät jopa Taiwania liian kalliina paikkana ja siirtävät tuotantoon kehitysmaihin.
Ensin pitää tietty määritellä termistö "suurin kasvu". Kiinassa taitaa edelleenkin elää sellaiset reilut puolimiljardia ihmistä meidän mittapuumme mukaan köyhyydessä, joten halpaa työvoimaa tullee riittämään vielä vuosikymmenen tarpeeksi, jollei jopa pidemmäksikin aikaa.
Toisaalta Kiinaa ja Taiwania ei voi parhaalla mahdollisella tavalla verrata toisiinsa, koska köyhyysaste näissä maissa poikkeaa toisistaan huomattavasti. BKT Taiwanissa on 37720 USD/per capita*, joten maata ei voida pitää missään nimessä halpatuotantomaanakaan, vrt. Kiina, jossa BKT on 7600 USD/per capita. BKT ei tietty ole paras mahdollinen mittari, mutta myös muiden mittareiden perusteella Taiwan voidaan jo laskea kuuluvaksi teollisuusmaihin sekä kehittyneisiin maihin.
Toki Kiinassa kasvu on hiipumassa, tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen kasvu oli ennakoitua pienempi, mutta silti korkea verrattuna kasvuun EU:n alueella. Mutta vielä ei voida sanoa, että onko hiipuminen pysyvää vai vain väliaikaista, sanoisin, että tarkempaan analyysiin voidaan päästä vasta vuoden lopulla, silloin nähdään missä Kiinan kasvu tämän vuoden kuluessa menee. Kaikessa ei tietty voida vetää yhtäsuuruusmerkkejä EU:n ja Kiinan välille, toinen on edelleen teollistuva maa ja toinen korkealle teollistunut talousalue.
Mutta minusta teet virheen siinä, että vertaat edes välillisesti Kiinaa ja Taiwania, ennemminkin tulisi verrata toisiinsa Kiinaa ja Intiaa, joista jälkimmäinen on selkeässä takaa-ajoasemassa, ja voi olla, että seuraavan vuosikymmenen kuluessa tulee olemaan huomattavan merkittävä tekijä maailmantaloudessa. Nyt Intia on sijalla kymmenen yhteislasketun BKT:n suhteen, mutta tilanne voi muuttua seuraavassa vuosikymmenessä huomattavasti ja se voi tuntua myös naapurimaassa Kiinassa.
vlad.
*: Suomessa BKT on 35579 €/per capita.