Stonewall kirjoitti:
Kreikan kohdalla tosiaan tehtiin munaus, kun maa väkisin mukaan otettiin poliittisella päätöksellä, vaikka se jäi kriteereistä.
Samaa mieltä tästä. Sanoin samaa jo silloin taannoin. Ja sitten kun kerran Kreikka yhteisvaluuttaan otettiin, olisi sen talouden rakenteita pitänyt tarkkailla paremmin.
Moka on kuitenkin tehty ja se piti korjata. Nyt Kreikan on pakko pistää käytännössä koko hallintorakenne uusiksi.
Kuitenkin: Kreikkaa olisi tuettu, vaikka se ei olisikaan yhteisvaluutassa. Euroopalla ei ole varaa antaa yhdenkään mantereen maan valtiontalouden romahtaa, koska se aiheuttaisi vakavia vaurioita yleiseurooppalaisille rahoitusmarkkinoille.
Pyydän lisäksi edelleen suhteuttamaan Irlannin ja Kreikan luotoituksen Suomen osuuden suuruutta. Se on pieni murto-osa siitä määrästä, millä Suomi tuki omia pankkejaan meidän ihkaomassa pankkikriisissä. Ja rahojen takaisinsaaminen on kyllä huomattavasti todennäköisempää kahdelta EU:n huomassa (ja ainakin tästä edespäin myös valvonnassa) olevalta valtiolta, kuin konkurssikypsiltä pikkupankeilta.
Apropos 90-luvun alun pankkikriisi. Suomi selvisi siitä järkyttävällä hinnalla. Epäsuorat, esim. työttömyydestä aiheutuneet kustannukset ovat niin järkyttäviä, etten halua niitä edes ajatella. Suomen valtiontalous ja hyvinvointivaltio olisivat saattaneet romahtaa kokonaan, mikäli EU-jäsenyydestä suurelta osin aiheutunutta ulkomaisten investointien ja suomalaisfirmojen ulkomaaninvestointien boostia ei olisi tapahtunut. Ja tietenkin näin olisi myös saattanut käydä, jos Suomi ei olisi saanut lottovoittoa: Nokian menestystä.
Uutta pankkikriisiä Suomi ei yksinään ehkä kestäisi. Ei ainakaan se järjestelmä, mille koko yhteiskuntamme perustuu (kattava sosiaali- ja eläkeyhteiskunta, hyvinvointivaltio). Emme voi olla niin tyhmiä, että ajattelisimme, että meille ei enää voi käydä niin, kuin silloin taannoin. EU on myös eräänlainen turvaverkko. Nyt maristaan yhteensä hiukan yli parin miljardin lainoituksesta, mutta entäs jos onnettomuus osuu omalle kohdalle?
Tosin pankkikriisin todennäköisyyskin on jo paljon pienempi, kun olemme osa EU:n taloutta.
En ollutkaan pitkään aikaan katsonut pitkään aikaan eduskunnan televisio lähetystä mutta tänään katsoin ja ei vittu mitä porukkaa siellä on...
Jos olet vähintään 18-vuotias, voit asettua itse ehdolle. Kun selkeästi olet niin paljon fiksumpi kuin istuvat kansanedustajat, niin tokihan kansa sinut myös sinne Arkadianmäelle äänestää.
Puuhastelua ollut koko EU, keinottelua, kusetusta ja silmän lumetta.
Nimim. Tuamaksen neuvomien tilastojen ohella kannattanee myös vilkaista mitä on tapahtunut suomalaisten investoinneille ulkomaille ja ulkomaalaisten investoinneille Suomeen Unioniin liittymisen jälkeen.