EU:n ja euron tulevaisuus?

  • 591 635
  • 4 708

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Sinulta voitaneen sitten kysyä, että kuinka mielenosoituksen voi järjestää jos sellaisella ei saa häiritä muita?...

Saa se häiritä mutta kyllä ihmisten pitää voida liikkua kuitenkin esim. työpaikalle ilman että joku hippi hyppii silmille.

Ja tämähän ei liity mitenkään siihen mistä tämä aihe alkoi, nimittäin siitä, että Veikon mukaan linkitetyssä videossa rauhallinen, bussipysäkillä seisovaan verrattava henkilö pahoinpideltiin poliisin toimesta ja EU on menossa siihen suuntaan.

Oikeasti siinä oli joku yksittäinen mielenosoittaja jonkun ministeriauton konepellin edessä huutelemassa joku lippu kourassa. Poliisi vieressä, joka puhuu kaverille selvästi, että lähes sivummalle ja odottelee siinä ihan rauhassa, eikä esim. provoa. Ei lähtenyt ja myöhemmin kuvassa taustalla näkyy kun kaksi poliisia rimpuilevaa mielenosoittajaa kaataa kaverin maahan, varmaankin raudoitettavaksi kun ei totellut poliisia.
 

Viljuri

Jäsen
Tämä kirjoitus kiteyttää vaihtoehdot, joista nyt Euroopassa Saksan johdolla keskustellaan (Ks. lopussa):
Europe's Neverending Crisis - Can the Euro still be Saved? / Spiegelonline. Siis euron ja yhteismarkkinoiden purkamisen ohella...

Mitä tulee moniin englantilaisiin kommentaattoreihin ja toimittajiin, he muistuttavat paljon Daily Telegraphin Ambrose Evans-Pritchardia. Runollisesti kuvattuna kysymyksessä ovat salaliittoteoreetikkojen ylimpään kastiin kuuluvat sivistyneet herramiehet, jotka kuitenkin pukeutuvat naisten alusvaatteisiin. Silloin tällöin eksentrisyys menee niin pitkälle, että lehdestä saamme lukea uutisen kumipukuun pukeutuneesta miehestä, joka löytyy hirttäytyneenä, omena suussa, mitä ilmeisemmin vahingossa seksileikin tuloksena.

Tässä kirjoituksessaan Ambrose myöntää rivien välissä englantilaisten kommentaattorien perusongelman, finanssi- ja pankkikriisi on vain yksi tekosyy muiden joukossa, jonka avulla englantilaiset surevat menetettyä imperiumiaan ja vaikutusvaltaansa. Englantihan tunnetaan perfidious Albionina, sen politiikka on tähdännyt viimeistään 1700-luvulta alkaen mannermaan pitämiseksi heikkona ja keskenään riitaisina blokkeina, kuten jokainen historiaa lukenut ihminen tietää tai ainakin osaa ottaa selvää.

EY/EU-politiikassa tämä pitkän aikavälin strategia on ollut erityisen selvää, kysymys ei ole ollut esimerkiksi vain yksittäisen poliitikon, kuten Margaret Thatcherin, epäluuloista saksalaisia kohtaan.

Jos euro kaatuu, eurooppalaisten pitäisi vakavasti harkita, että pitäisikö Lontoon Cityn nykyisin eurooppalaisten puolesta hoitelemat finanssisektorin transaktiot ja palvelut saattaa lainsäädäntöteitse eurooppalaisten instituutioiden hoidettaviksi. Mitään rationaalista syytähän (pl. veronkierto ja rahanpesu) siirtää varallisuutta vihamielisesti eurooppalaisiin suhtautuville tahoille ei voi olla? (Itse asiassa Cityn pankkiirit suhtautuvat hyvin positiivisesti integraatioon, muut eivät niinkään.) Kuluttajien tulisi myös miettiä sitä, että onko sopivaa ostaa englantilaisia tuotteita jatkossa, riippumatta siitä, että onnistuuko Englanti keinottelemaan itsensä irti yhteismarkkinoista aktiivisilla toimillaan.

Suomen osalta tilanne on karu. Englanti on meille tärkeä vientimaa ja muutoinkin tilanteemme on varsin erilainen kuin keski-eurooppalaisilla. Meille käy kaikissa skenaarioissa erityisen huonosti. Jos Ambrose mainitseekin tuossa artikkelissa Suomen jotenkin "stabiilina maana", niin se ei pidä paikkaansa. Jos euro kaatuu, niin meidän tilanteemme ei juurikaan eroa Kreikasta ja Irlannista. Me olemme periferiassa, meillä on pitkä historia epävakaudesta ja kaikkein tärkeimpänä: sekä julkinen että yksityinen taloutemme eivät ole kestävällä pohjalla. Suomi kärsii Euroopan pahimmista eläköitymisongelmista. Osana euroa markkinavoimat eivät ole paljoa meitä heilutelleet, mutta taloutemme rakenteelliset ongelmat tulisivat heti huomion keskiöön, jos euro kaatuu.

Erittäin todennäköistä on, että euron kaatuessa Saksa ei halua ottaa ulkopuolisia vastuita enää toista kertaa. Karlsruhen perustuslakituomioistuinkin tulee todennäköisesti sanomaan omat ukaasinsa, poliittinen päätös hylätä integraatioprojekti on naamioitavissa oikeudelliseksi, mikä tekee siitä entistäkin "houkuttelevamman".

Suomen olisikin ehkä tässä tilanteessa tunnusteltava raha- ja muutakin unionia Pohjoismaiden kanssa. Koska Norjalle asia ei käy, niin sitten kahdestaan Ruotsin kanssa! (Eräänlainen Madde -skenaario saattaa tulla agendalle, kukapa olisi uskonut...) Joka tapauksessa on mielestäni täysin selvää, että 2000-luvulla ay-liike ja vuorineuvokset eivät voi varastaa tavallisten ihmisten taskuista aina muutaman vuoden välein, kuten Suomessa tehtiin yli sata vuotta, metsäteollisuuden ehdoilla.

Täysi eksodus päälle, jos Hakaniemessä ja Etelärannassa käy edes vähän tähän ilmansuuntaan pohjavire. Tietysti molempien valtakeskittymien haastaminen voisi olla uuden kehityksen alku, mutta tiedotusvälineiden ja toimittajien kytkökset tietäen asiasta ei tulisi kesää. Säilymme marxilais-paternaalisesti hallittuna "paimentolaisvaltiona", jos toimittajat voivat suinkin vain asiaan vaikuttaa.
 
Viimeksi muokattu:
Jos poliisi kehottaa poistumaan ja ei tottele poistumiskehoitusta niin selväähän se on, että poliisi käyttää sitten tilanteen edellyttämiä keinoja.

Totta. Olemme ainoastaan eri linjoilla siitä, mitä keinoja tilanne edellytti.


vlad.

Asemista päästäänkin sopivasti poliisien toimintaan. Siellähän ihmisten vapaa liikkuminen estettiin ja poliisi oli niin osaamaton, että saartorenkaaseen jäi täysin sivullisia ja rauhallisia kansalaisia.
 

Viljuri

Jäsen

Ymmärtänet, että väite "lainakorot nousevat", johtaa ainakin 90 prosenttia palstan lukijoista harhaan. Lisäksi lehtimiesten kärttämät "off-the-cuff"-kommentit eivät painoarvoltaan ole kovinkaan kummoisia, 10 vuodesta puhuminen kertoo jo satusedästä (taloudessa ei ennusteta yli 5 vuoden ajanjaksoja), seurataan nyt vaikka sitä euron kurssia suhteessa dollariin ja muutamaan muuhun valuuttaan ja miten paljon kauppaa ylipäätänsä käydään.

Näillä näkymin tällä turbulenssilla on markkinakorkoihin laskeva vaikutus, eli me tavalliset ihmiset nautimme edullisista koroista vielä vuoden jos toisenkin.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet

Kiinnostavia aikoja eletään. En tosiaankaan toivo euron romahtamista, mutta ehkä tästä sitten opitaan, että pankkisektori on pakko pitää lujassa kurissa. Kreikan ja Irlannin holtittomat valtiontaloudet ovat tässä vähän sivuasia, mikä välillä journalisteilta unohtuu - tärkeintä on ollut pelastaa eurooppalaiset suurpankit holtittoman lainoituksensa seurauksilta, sen takia tässä väsätään tukipaketteja, ei niinkään Irlannin tai Kreikan takia, joille nämä "pelastuspaketit" eivät välttämättä ollenkaan ole paras mahdollinen ratkaisu. Ollaan luotu valtava luottokupla ja nyt vaan pidetään kädet ristissä, ettei systeemi kaadu mahdottomuuteensa.
 

Jussih

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Pakko kerrankin kompata mjr:ää. Pankkien touhuun on pakko saada jonkinlaista tolkkua. Johtajat ovat siellä vuosikausia luulleet, että heidän keskeinen toimenkuvansa on bonusjärjestelmien keksiminen. Nyt olisi aika ryhtyä johtamaan vastuullisesti pankkeja tavoitteena vakavaraisuus ja kannattavuus. Ellei se muuten onnistu, tulee valtiokontrollia lisätä merkittävästi (huom. kontrollia, ei valtio-omistusta). Olkoon tämä sitten vaikka sosialismia.
 

Jymäkkä

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, NY Rangers, Ketterä, Saksa (futis), IPV
Pakko kerrankin kompata mjr:ää. Pankkien touhuun on pakko saada jonkinlaista tolkkua. Johtajat ovat siellä vuosikausia luulleet, että heidän keskeinen toimenkuvansa on bonusjärjestelmien keksiminen. Nyt olisi aika ryhtyä johtamaan vastuullisesti pankkeja tavoitteena vakavaraisuus ja kannattavuus. Ellei se muuten onnistu, tulee valtiokontrollia lisätä merkittävästi (huom. kontrollia, ei valtio-omistusta). Olkoon tämä sitten vaikka sosialismia.

Juuri näin. Ja vaikka ymmärränkin, että nyt tehtävillä tukitoimilla pyritään välttämään vieläkin kovempi vahinko meille itsellemme, niin silti korpeaa, kun pankkien ahneuksissaan ottamien riskien tuottamat tappiot maksatetaan eurooppalaisilla veronmaksajilla. Ja ei naurattanut sekään, kun joku näistä valtion pelastamista amerikkalaispankeista(en nyt muista mikä niistä) jakoi huikeita bonuksia perustelunaan miljardien voitollinen tulos, vaikka tulokseen sisältyi muistaakseni voiton kokonaismäärää suurempi osa juuri tätä pankkitukea. Mutta vaikeitahan nää tietysti on, sillä toisaalta vapaampi malli tälläkin saralla ruokkisi paremmin taloutta, mutta kun ei ne perhana itse ymmärrä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Saa se häiritä mutta kyllä ihmisten pitää voida liikkua kuitenkin esim. työpaikalle ilman että joku hippi hyppii silmille.

Minä puolestani suon vapauden rauhanomaisiin mielenilmauksiin (kuten kadunvaltaus on) siitä huolimatta, että se voi haitata yhtenä tai kahtena päivänä vuodesta tavallisten työmatkalaisten elämää jonkin verran. Samaten olen valmis hyväksymään muutkin rauhanomaiset mielenosoitukset, vaikka ne hetkellisesti tai pidemmänkin aikaa tuottaisivat häiriötä sivullisille ihmisille - vaikkapa minulle kotona ollessani tai ollessani matkalla oppilaitokselle.

vlad.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Minä puolestani suon vapauden rauhanomaisiin mielenilmauksiin (kuten kadunvaltaus on) siitä huolimatta, että se voi haitata yhtenä tai kahtena päivänä vuodesta tavallisten työmatkalaisten elämää jonkin verran.....

No jos minä nyt sitten kavereideni kanssa päätän pitää mielenosoituksen kehä ykkösellä arkiaamuna niin, että se katkaisee liikenteen useammin kuin kerran aamun aikana aina vaikka 10 minuutiksi, niin se on sinusta ok?

Meillähän on mielenosoittamiseen laillinen oikeus ja pelkkä ilmoitus riittää.

Veikkaan, että vastaat tähän, että riippuu vähän mitä asia koskee ja kuinka monta niitä kavereita on. Mistä pääsemme jouhevasti seuraavaan kysymykseen, että kuka ne "oikeat" mielenosoitukset määrittelee?

Vai olisiko sittenkin vain parempi, että kaikki noudattaisivat sääntöjä ja sitä liikennettä ei katkottaisi?
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
En muuten muista missään aikaisemmin törmänneeni sellaiseen lynkkausmielialaan kuin mitä eri (suomalaisilla) taloussivustoilla on puhistu Jyrki Käteistä kohtaan viime päivinä. Kaiken niitti oli pari päivää sitten heitetty uusi kuolematon slogan "tulpan laittamisesta" koskien Irlantia.

Onpas, onpas tosiaan katkeraa keskustelua noilla talous-sivustoilla. Tässähän voi kyllä tulla hyvinkin yllättävä vaali-kevät, jos tuo ketjureaktio todella tulisi ulottumaan Espanjaan tai jopa Italiaan asti. Voi olla virallinenkin optimismi aika vähissä sellaisessa puhurissa...
 

magnum37

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tulevaisuuden Sport

Vaikka mitä sanotaan taantuman taittumisesta, niin eihän perusongelma ole korjaantunut. Lisärahan painaminen on vain väliaikaista tekohengitystä ja vanhan menon jatkamista, kunnes pudotaan entistäkin korkeammalta. Myöskään pankkijärjestelmän pelastusyritykset eivät luo työpaikkoja. Velaksi elämällä ei todellista kestävää kasvua tehdä, ei varsinkaan kun keskuspankit painavat rahaa jota ei ole kultavarantoihin sidottu ja pankit lainaavat markkinoille rahaa, jota niillä ei edes ole. Nyt eletään länsimaissa "maksun aikaa", kun tämä vuosikymmeniä jatkunut vauhtisokeus on saanut valtiontalouden paukkumaan siihen malliin punaista, ettei velkoja voida milloinkaan maksaa takaisin. Hieman kärjistäen voisi sanoa, että länsimainen hyvinvointi on kupla.

Wallstreet kyllä jyllää vielä, vaikka valuuttasota ovella jo koputtelee. Kyllähän tässä varmasti hyvin lähellä täydellistä talousjärjestelmän romahtamista ollaan. Pessimistisimmät ennusteen vuoden 2010 osalta eivät näytä ihan toteutuvan, mutta olen silti varpaillani.

Aina kai Suomi voi ottaa markan takaisin, mutta velka on ja pysyy, ja kasvaa kokoajan.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
No jos minä nyt sitten kavereideni kanssa päätän pitää mielenosoituksen kehä ykkösellä arkiaamuna niin, että se katkaisee liikenteen useammin kuin kerran aamun aikana aina vaikka 10 minuutiksi, niin se on sinusta ok?

...

Vai olisiko sittenkin vain parempi, että kaikki noudattaisivat sääntöjä ja sitä liikennettä ei katkottaisi?

Jos heillä on poliisin suostumus siihen ts. ilmoitus riittää niin en pistä kyseistä mielenosoitusta pahakseni. Tietenkin vaadin, lainkuuliaisena kansalaisena, että he eivät syyllisty väkivaltaan mielenosoituksessaan mutta jos kyseessä on rauhanomain kadun-/tienvaltaus niin mikäpä ettei.

Jos rajataan yhdeltä porukalta oikeus rauhanomaisten mielenosoitusten pitämiseen niin luisutaan hiljalleen kohden kontrolliyhteiskuntaa, jossa toisilla on enemmän oikeuksia kuin toisilla - ja kummasti monet haluavat näiden viherpiipertäjien oikeuksia kavennettavan, vallan erikoista.

vlad.
 

jussi_j

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Jos heillä on poliisin suostumus siihen ts. ilmoitus riittää....

Suomessa saa osoittaa mieltään ilman lupaa. Sitä vastaan ei itselläkään ole mitään, päinvastoin suorastaan vaadin, että niin on jatkossakin. Vaadin myös, että ihmiset jotka eivät halua kuunnella jotain mielipidettä, saa olla myös sitä kuuntelematta.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Suomessa saa osoittaa mieltään ilman lupaa. Sitä vastaan ei itselläkään ole mitään, päinvastoin suorastaan vaadin, että niin on jatkossakin. Vaadin myös, että ihmiset jotka eivät halua kuunnella jotain mielipidettä, saa olla myös sitä kuuntelematta.

Hyvä korjaus tuo: ilmoitus riittää.

Niin mutta etkö näe ristiriitaa vaatimuksissasi? Vaadit, että pelkkä ilmoitus mielenosoituksen järjestämiseen riittää, mutta silti vaadit sitä, että ihmiset, jotka eivät halua kuunnella jotain mielipidettä, saavat myös olla kuulematta sitä? Kuinka kukaan voi osoittaa tällaisessa tilanteessa mitään mieltä koska, olettaen, aina löytyy joku joka vastustaa ajatusta ts. ei halua kuunnella sellaista?

Kuvitellaanpa tilanne, joku haluaa pitää mielenosoituksen kunnioittaakseen sotien veteraaneja mutta joku henkilö tai ryhmä ei halua kuulla tätä mielenilmaisua - mitä tehdä? Joutuuko tämä henkilö/ryhmä luopumaan oikeudestaan pitää mielenosoitus vai onko näiden, jotka eivät halua kuulla mielenosoitusta, luovuttava oikeudestaan sinun ideaallisessa ympäristössä? Aina kun löytyy joku joka haluaa sanoa "Ei" mielenosoitukselle, jos ei muuta niin kiusallaan tai huomiohakuisuuttaan.

vlad.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Suomen kannalta Euroalueen kriisissä on harmittavaa, että asiasta olivat aikoinaan päättämässä kaikilla elämän alueilla taitamattomuudessa loistaneet Lipponen ja Niinistö. Niinpä sitten Suomikin änkesi mukaan Euroon ensimmäisten joukossa, vaikka asiantuntijat totesivat Euroalueesta olevan tulossa liian laajan. Järkevämmät Tanska ja Ruotsi jättäytyivät moisen idiotismin ulkopuolelle. Sitten nämä idiootit olivat mukana päättämässä, että Kreikan kaltainen maa, joka ei missään nimessä täyttänyt taloudellisia ehtoja pitää kuitenkin ottaa poliittisten syiden vuoksi mukaan.
Mielestäni olisi moraalisesti oikeutettua vaatia Lipposta ja Niinistöä henkilökohtaiseen vastuuseen aivan selkeästä virheratkaisusta, jota useat asiantuntijat aikanaan vastustivat. Nythän rahaliitosta ei enään päästä eroon, mutta Irlanti ei jää viimeiseksi maaksi, jota Suomen on tuettava. Koko kansa kärsii parin poliitikon osaamattomuudesta. Ainakin Portugali ja Espanja tulevat tarvitsemaan suomalaisten veronmaksajien tukea. Vaikka tilanteelle ei enään mitään voidakaan, niin vastaisuuden varalle voitaisiin vaikka järjestää joku kujanjuoksun tapainen tapahtuma, jossa jokainen saisi valintansa mukaan sylkäistä tai heittää haluamansa vihanneksen/kananmunan/vastaavan noiden tunarien niskaan.
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Nythän rahaliitosta ei enään päästä eroon, mutta Irlanti ei jää viimeiseksi maaksi, jota Suomen on tuettava. Koko kansa kärsii parin poliitikon osaamattomuudesta.

Tässä nyt on harhaanjohtavaa tietoa. Kreikkaa ja Irlantia tukevat kuitenkin myös euroalueen ulkopuoliset maat Ruotsi, Tanska ja Iso-Britannia ja jopa EU:n ulkopuolinen Norja.

Ja sille, että EU tuki myös EU:n ulkopuolista Islantia, on tietenkin syynsä. Ei aja kenenkään etua, että valtioita kaatuu. Päinvastoin. Latviassakin on merkittävä määrä suomalaista FDI:tä - merkittäviä suomalaisfirmoja. Jos Latvian ahdingon olisi annettu syventyä, olisi sillä ollut suhteellisen dramaattisia vaikutuksia myös Suomeen. Tämä siis esimerkkinä.

Sitäpaitsi suhteutettuna voisi sanoa, että 90-luvun alun kotimaisen pankkikriisin aikana Suomi tuki omia pankkejaan 61 miljardilla markalla (+28 miljardin markan arvosta takauksina). Tämä on nykyvaluutassa hieman vajaa 13 miljardia euroa (+6 miljardia takauksina). Lisäksi annettiin anteeksi noin kymmenen miljardin markan arvosta pankkien verovelkoja.

Tähän nähden puolen miljardin tuki Irlannille sekä 1,7 miljardin euron tuki Kreikalle ovat marjoja. Nämä EU:n huomissa olevat valtiot ovat lisäksi takaisinmaksukykyisempiä, kuin Suomen 90-luvun alun konkurssikypsät pankit.

Siitä huolimatta on selvää, että EU:n on pystyttävä rajoittamaan jäsenvaltioidensa sooloiluja. Esimerkiksi Kreikassa rahaa heitettiin ovista ja ikkunoista suoraan tehottomaan hallintoon EU:n siihen puuttumatta. Irlannissa puolestaan kyseessä oli ihan puhdas talouskupla, johon siihenkään ei puututtu.

Kun Eurooppa tästä talouskriisistä selviää, sama ei saa enää toistua. Joko ollaan tiimi, tai sooloillaan kukin tahollaan. Ensimmäinen on Suomenkin kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto. Kukaan ei halua 90-luvun painajaisen toistuvan. Silloin oltiin kaikin puolin todella yksin.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Kun Eurooppa tästä talouskriisistä selviää, sama ei saa enää toistua. Joko ollaan tiimi, tai sooloillaan kukin tahollaan. Ensimmäinen on Suomenkin kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto. Kukaan ei halua 90-luvun painajaisen toistuvan. Silloin oltiin kaikin puolin todella yksin.

Eikö tässäkin (sama ei saa enää toistua) jossain määrin "johdeta harhaan"? Talouskriisejä tulee niin kauan, kun meillä on enemmän velkaa, kuin "rahaa" sen pois maksamiseen. On aivan sama, toimimmeko tiiminä, vai isona joukkona sooloilijoita. Eli sama tulee toistumaan (vaikkei saisi) jo pelkästään rakenteellisista syistä. Tosin jotkut pitävät sitä vain välttämättömänä pahana, "hyvän systeemin" toimimisen kannalta.
 

Dissonanssi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Moderaattorit
Eikö tässäkin (sama ei saa enää toistua) jossain määrin "johdeta harhaan"? Talouskriisejä tulee niin kauan, kun meillä on enemmän velkaa, kuin "rahaa" sen pois maksamiseen. On aivan sama, toimimmeko tiiminä, vai isona joukkona sooloilijoita. Eli sama tulee toistumaan (vaikkei saisi) jo pelkästään rakenteellisista syistä. Tosin jotkut pitävät sitä vain välttämättömänä pahana, "hyvän systeemin" toimimisen kannalta.

Luontais- vai suunnitelmatalous?

Toivottavasti sais perinnöks ees pari oravannahkaa...
 

BitterX

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, FC Wacker, Punaportin vapaakaupunki
Eikö tässäkin (sama ei saa enää toistua) jossain määrin "johdeta harhaan"? Talouskriisejä tulee niin kauan, kun meillä on enemmän velkaa, kuin "rahaa" sen pois maksamiseen. On aivan sama, toimimmeko tiiminä, vai isona joukkona sooloilijoita. Eli sama tulee toistumaan (vaikkei saisi) jo pelkästään rakenteellisista syistä. Tosin jotkut pitävät sitä vain välttämättömänä pahana, "hyvän systeemin" toimimisen kannalta.

Kreikan kohdalla sattui varsinainen tee-se-itse sössiminen. Maan hallintokoneisto oli mammuttimaisen raskas. Maan talous pystyi elättämään raskaan ja tehottoman hallinnon taloudellisen nousukauden aikana, mutta laskusuhdannetta se ei kestänyt.

Tarkoitin siis sanoa, että EU:n olisi pitänyt puuttua Kreikan hallinnon tehottomuuten jo ennen, kun se räjähti käsiin.

Irlannin kohdalla kyse oli toki normaalista talouden ylikuumenemisesta. Kuplasta, joka puhkesi. Talouden ylikuumenemiseen on vapaassa markkinataloudessa tietenkin vaikeampi puuttua. Investoijia ei voi kieltää investoimasta eikä rahoittajiakaan oikein rahoittamasta.

Lähinnä siis Kreikan tapausta tarkoitin, kun sanoin, että sama ei saa toistua.
 
Joko ollaan tiimi, tai sooloillaan kukin tahollaan. Ensimmäinen on Suomenkin kannalta huomattavasti parempi vaihtoehto.

Perusongelma ei poistu miksikään. Samaan tiimiin ei sovi vastuunkantajat ja vapaamatkustajat. Kreikka ja Irlanti olisi pitänyt kenkiä ulos, mutta suomalaisilla nössöpoliitikoilla ei ollut uskallusta tai halua ajaa tuonsuuntaista kehitystä.
Luulisi luotonsaannillekin olevan parempi vaihtoehto, että häiriötekijät ulostetaan.
 

Wristlock

Jäsen
Lisää maailmanlopun uutisia:

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaa...ki-pankeilla-halyttavia-ongelmia/201016709/12

http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/article540626.ece?s=r&wtm=_-30112010

En muuten muista missään aikaisemmin törmänneeni sellaiseen lynkkausmielialaan kuin mitä eri (suomalaisilla) taloussivustoilla on puhistu Jyrki Käteistä kohtaan viime päivinä. Kaiken niitti oli pari päivää sitten heitetty uusi kuolematon slogan "tulpan laittamisesta" koskien Irlantia.

Ja tässä lisää Jyrki-hehkutusta Kauppalehden (STT) uutisesta http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=20101148219

Täysin kassalla meidän kassanvartijamme on.

Nykyisillä operaatioilla vain kasvatetaan ja siirretään ongelmaa eli velkakuplaa eteenpäin. 2000-luvun hurja maailman talouskasvu taisi hyvin pitkälti perustua rahan tyhjästä taikomiseen (tietysti velaksi) ja tässä on tulos. Nyt pitäisi antaa homman luhistua omaan mahdottomuutensa, kärsiä kirvelevät seuraukset ja muurata vapaan markkinatalouden perustat kestävämmälle pohjalle.
 

Stonewall

Jäsen
Suosikkijoukkue
RoKi, Liverpool
Kreikan kohdalla sattui varsinainen tee-se-itse sössiminen. Maan hallintokoneisto oli mammuttimaisen raskas. Maan talous pystyi elättämään raskaan ja tehottoman hallinnon taloudellisen nousukauden aikana, mutta laskusuhdannetta se ei kestänyt.

Ei ole jälkiviisastelua sanoa, että Kreikkaa ei olisi pitänyt ottaa mukaan Euroon. Se tiedettiin tarkalleen etukäteen. Samaten Espanjan ja Portugalin kehno tilanne oli tunnusluvuista nähtävissä, ja asiantuntijat sen myös kertoivat. Kreikan kohdalla tosiaan tehtiin munaus, kun maa väkisin mukaan otettiin poliittisella päätöksellä, vaikka se jäi kriteereistä. Se on sitten eriasia, että luultavasti Kreikkaa olisi jouduttu nykytilanteessa jokatapauksessa jotenkin tukemaan, koska mm. Saksalaiset pankit ahneudessaan ovat Kreikkaa lainoittaneet.
Itse en pidä yhteisvaluuttaa ollenkaan huonona ideana, mutta fakta on, että sen annettiin laajentua hyvin holtittomasti maihin, joilla talous ei ollut ns. Eurokunnossa. Toivottavasti tästä otetaan opiksi ja jatkossa kriteereistä pidetään tiukasti kiinni. Euroon pääseminen voi olla juuri sellainen porkkana, jolla Kreikan kaltaiset huolettomat rahan hukkaajat voitaisiin saada mukaan vastuulliseen talouden hoitamiseen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös