Tällaisia ovat kreikkalaisten hulppeat eläkkeet | Taloussanomat
Taloussanomien vanhoja uutisia lueskellessa silmään osui artikkeli Kreikan eläkkeistä vuodelta 2010. Jotenkin kuvaavaa on se, miten periaatteessa helposti tuolla pääsi eläkkeelle ja kohtuullisille tuloille. Kovin terveeltä systeemi ei tuolloin vaikuttanut ja pahaenteisesti kyseinen artikkeli loppuukin kohtaan:
"
Mika Vidlundin mielestä kreikkalaisia ei missään nimessä kannata kadehtia näistä saavutetuista eduista. Ne kun eivät välttämättä kestä pitkään, koska valtion maksuihin varaamat rahat ovat loppumassa.
– Tämän tason ylläpitäminen tuskin on mahdollista. Edessä on varmasti kivuliaita leikkauksia, hän sanoo.
Eivätkä palkka- ja eläketulot jakaudu tasaisesti: Kreikassa on jo nyt huomattavasti enemmän todellisessa köyhyydessä eläviä yli 65-vuotiaita kuin useimmissa muissa EU-maissa."
Toki tuon jälkeen on pari tukipakettia tullut ja joitain leikkauksia tehty. Vähän kärjistäen voisi sanoa, että Kreikka on itse kaivanut oman ojansa tässä tilanteessa. Hetken aikaa velkarahalla eläminen voi olla autuasta, mutta pitkällä tähtäimellä on kuluja leikattava tai keksittävä jokin uusi rahoituksen lähde. Verovarojen keräyksessä Kreikka ei puolestaan ole erityisemmin onnistunut ja leikkauksetkin tuntuvat olevan tilanteeseen nähden, pahoittelut jos kuulostaa vähättelyltä, nimellisiä.
Velkojien osalta voidaan kysellä näiden vastuita ja velvollisuuksia. Jossainhan on menty pieleen ja pahasti kun tilanne on nykyisellä tasollaan. Ei Kreikkaa kohdannut mikään yllättävä muutos esimerkiksi onnettomuuden tai luonnonilmiöiden muodossa, vaan nykytilanne kehittynyt "rauhassa". Toki Kreikka itse on loppupeleissä vastuussa veloistaan, mutta ainakin hieman syyttävää sormea voisi osoittaa siihen toiseenkin suuntaan. Ei vastuullinen rahoitaja iske yksityishenkilöllekään lainaa sillä olettamalla, että viimeistään fattarahoista saa ulosmitattua baikkerien avustuksella osan ja kuolinpesältä kiristettyä loput.
Siihen en osaa ottaa kantaa kuinka moraalitonta tai absoluuttisen oikein oli tukea saksalaisia pankkeja tämän kriisin osalta. Mulla ei vain riitä kompetenssi siihen, että lähtisin nyt etsimään ja analysoimaan tarvittavia tietoja. Jos kuitenkin kyseisillä toimilla vältettiin yleiseurooppalainen pankkikriisi, niin hyvä homma. Niin karulta kuin se kuulostaakin, ei ideologisten tai poliittisten seikkojen takia ole Euroopassa nyt oikein varaa ottaa turhaa osumaa talouden saralla, ei varsinkaan loppujen lopuksi pienen maan kriisin takia.
Tuossa
@paki77 heitti triviaalin ajatuksen siitä, että Suomessa vastuullisia poliitikkoja voisi tuomita törkeästä huolimattomuudesta. Kuten idean heittänyt sen esittelikin, niin mielestänikin tuo on hyvin triviaali ja hypoteettinen ajatus. Tuollainen linja kansainvälisissä suhteissa olisi kuitenkin loppujen lopuksi varsin tervetullut uudistus oikein toteutettuna tulevia kriisejä ajatellen. Politiikkaan kun sitoutuu vahvasti erilaiset ideologiat, sidosryhmät ja vastaavat, niin isojen kansainvälisten päätösten pitäisi pohjautua perusteltavissa oleviin ratkaisuihin. Kun läpinäkyvää runkoa ei ole, niin Vanhasen ja kumppanien kohdalla sormi osoittaa ikuisesti näitä Kreikalla tienaamaan aikoneita. Jos systeemi olisi läpinäkyvämpi, olisi noidenkin virheiden osalta helpompi tehdä arvio kokonaisuudesta. Ja tämä nyt on tätä kirjalliseen muotoon heitettyä ajatustulvaa, eli ei siitä sen enempää.