Eturistiside napsahti poikki

  • 250 061
  • 612

Suonikohju

Jäsen
Suosikkijoukkue
The Reds, Oulun Kärpät
Joo. Kirjoittelin joskus tänne peliajan polvipäreilystä. Kesällä yläkertaa remontoitiin ja astuin tasanteelta vanhalle paskemmalle jalalle. Naps ja polvi jäi kätevästi 90 asteen kulmaan. Kierukka meni taas.

Sitten lekurille. Jalka on löysä paska ristisiteestä ei ollut tietoakaan, sanoi kirurgi tähystettyään kierukun kuntoon. Ois kiva käydä pelaamassa salibandyä ja sulkkista kun muuta ei keksi, mutta sekin ilo on viety. On sitä tullu köppäukoksi, portaita kun kävelee alas, niin ottaa niin vitusti että ei mitään rajaa.

Keväällä laitetaan sitten jalka katki ja suoristukseen, sitten katotaan tehdäänkö uusi ristiside vai mennäänkö ilman. Takaisin harrastuksiin missio alkaa.

Vakuutusyhtiön, en sano, vapaa-ajan vakuutus oli perseestä. 17 vuotta vanha vamma on korvauksen eväysperuste. Niin. Siitähän se johtui.
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Tsemppiä Suonikohjulle, vittumaisia tapauksia nää on. Kiitokset puolestaan niille, jotka on jaksaneet tsempata!

Eilen leikattiin tuo oikea polveni, nyt siis kummassakin kahdesti rempattu eturistiside. Tuntuu, että kun vuodet vierii, nämä menee aina vaan kevyemmin. Onneni oli tosin päästä taas kerran osaaviin käsiin, lisää helpotusta toi vähentyneiden haavojen muodossa luupankista hommattu siirrännäinen.

Tänään olen ottanut muutaman perus särkylääkkeen, eikä satu oikein yhtään. Eilen kuitenkin porattiin sekä taltattiin luuta, jotta vanhat ruuvit saatiin pois tieltä. Onneksi nukuin tuon operaation ajan..

Fyssari katsoi tänään aamupäivällä homman ja totesi jutun lähteneen loistavasti liikkeelle, ei turvotusta ja liikeradat 0-90 astetta menee jo melkein nyt (0-4 viikot jonka aikana tuo pitää saavuttaa). Myöskin leikannut lääkäri kävi aamulla tervehtimässä ja kertoi kaiken menneen hienosti, totesi vaan että mulla on niin perkeleen kovat luut että kesti se ruuvien poisto ihan sikana:D

7 viikkoa saikkua, 4 viikkoa kepeillä.. hoh hoh, johan nakki napsahti. Tammikuussa ajattelin kyllä luovuttaa aivoni takaisin firman käyttöön, fyysisesti voin pysytellä himassa ja keskittyä kuntouttamaan itseäni.

Leikkauksesta kun eilen illalla heräilin, ajattelin kyllä etten enää ikinä halua sinne. Eli päässäni päätin kaikki palloilut sillä hetkellä, eikä luopuminen ainakaan vielä tunnu ihan pahalta. Ei kaikki lahjakkuudet vain pääse tähdistöön vaikka kuinka tahtoisi:D Maastolenkille kun nyt pääsisi, oishan sekin jotain.
 

Miksu00

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Kuinkas pian olette palanneet pelikentälle eturistiside leikkauksen jälkeen? Itsellä leikattiin helmikuussa, enkä ole sen jälkeen vielä pelaillut mitään. Huomenna ajattelin mennä höntsäilemään salibandy kentille, mutta pieni pelko on kuitenkin kestääkö jalka kuitenkaan. Kuntouttaminen on välillä ollut vähän laiskaa ja esim. fysiolle en mennyt ollenkaan, tosin tutulta fysioterapeutilta sain ohjeita kuntoutukseen ja niitä olen koittanut parhaani mukaan toteuttaa. Leikkauksesta on kuitenkin jo nyt yli 10kk aikaa, joten kait uskallan huomenna rauhallisin mielin mennä pelailemaan?
 

Sarastro

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Kuinkas pian olette palanneet pelikentälle eturistiside leikkauksen jälkeen?

Mulla leikattiin maaliskuun viimeinen päivä. Jäälle menin ensimmäisen kerran elokuun lopussa, ilman kontaktia tietenkin. Ensimmäisen sarjapelin (jääkiekkoa) pelasin lokakuun alussa, kun puoli vuotta oli tullut täyteen. Monista muista palstalle kirjoittaneista poiketen mulla ei ole ollut juurikaan mitään ongelmia. Voimat ovat palautuneet melkein entiselleen. Etureisi on varmaan vahvempi nyt kuin ennen onnettomuutta, mutta takareisi on hieman jäljessä tervettä jalkaa.

Minäkään en missään fysioterapioissa ole käynyt. Ohjeet sain leikkauksen yhteydessä ja kun ne alkoivat olla liian helppoja, siirryin tehokkaampin harjoitteisiin. Aluksi kuminauhalla ja sittemmin perus voimaharjoitteluliikkeillä. Voin kyllä olla itseeni tyytyväinen siinä, että kuntoutin polvea erittäin tunnollisesti. Ja nyt voin todeta, että kyllä kannatti.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
No niin, viimeinkin se odotettu kirje tipahti postiluukusta, ensi kuun alussa aikovat operoida. Tilanne on siis se, että eturistiside on kokonaan poikki ja sellainen rakennetaan ilmeisesti jostakin jänteestä tai vastaavasta. Lisäksi kierukka on sisäpuolelta revennyt ja se mitä ilmeisemmin korjataan samalla.

Koska täällä varmasti on samankaltaisen leikkauksen läpikäyneitä niin kysynkin nyt, että mitenköhän kauan mahdollisesti menee sairaslomilla? Vaikka se varmasti yksilöllistä onkin, niin jonkinlainen minimiaika olisi hakusessa. Sopimus on katkolla duunista, joten pitkää aikaa en viitsisi poissa olla. Mielessä kävi myös nyt saadun ajan peruuttaminen, mutta toisaalta olisi järkevää hoitaa jalka kuntoon nyt.
 

MadMike

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, HML Huskies, Fremantle Dockers, Western Force
Riippuu työnkuvasta. Toimistossa pärjää n. kuukauden sisällä hyvin. Jos olet varastoapina ja nostelet tavaroita, niin 2 kk luultavasti minimi. Siirrehän on heikoimmillaan 3 kk:n päästä operaatiosta, siksi Suomessa on usein paluu kontaktiurheiluun vasta 6 kk:n päästä. Variaatioita toki on riippuen leikkaustekniikasta ja ortopedistä.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Jos heitit tuon varastoapinan tsekkaamatta profiiliani, niin jopa oli hauska yhteensattuma, sillä juuri sellainenhan minä olen. Ai siinä voi mennä pari kuukautta ja ylikin. Voihan perkele, ei tiedä oikein, että mitä tässä nyt tekisi. Pitänee varmaan yrittää siirtää tuota leikkausta, kaikkein mieluiten syksymmälle. Silloin saattaisi olla aikaa kuntoutumiseen, nyt sitä ei niinkään ole.

Toisaalta ei tuo nyt niin kauhean paha isku olisi, ei tämä vaiva mitään akuuttia hoitoa tarvitse. Melko hyvin olen jo oppinut elämään rikki olevan polven kanssa, kun vain muistaa, että on asioita joita ei vaan voi tehdä. Kipuja tai särkyä ei ole esiintynyt enää moneen kuukauteen. Vaikka eihän se kunnossa silti ole, vaikka välillä siltä tuntuukin. Pitänee keskustella herra Isoherran kanssa töissä, että miten olisi sellainen parin kuukauden saikku tähän vuoden alkuun. Saattaishan tuo onnistuakin.

Kiitos vastauksesta.
 

Repolainen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko
Mulla on oikean nilkan nivelsiteet paskana. Eka vamma tuli 13-14 vuotiaana jalkapallokentällä ja taas oirehtii. Pienessä punsissa nyrjähti pahasti astuttuani rappusella hiukan huonosti. Nyt sitten helvetillinen turvotus mutta onneksi vain pieni kipu jos laittaa painoa jalalle. Kesällä jouduin käyttämään keppiä viisi päivää.

Terveenä jalkaterä taipuu ihan luonnottomasti ulkosyrjänpuolelle. Lekuri sanoi aikoinaan että venähdyksiä sattuu ja vieläkin pakosta teippaan nilkan jos lähden harrastamaan liikuntaa. Töissä ja humalassa sitten välillä vääntyy ja sattuu. Mahtaisiko olla mitään apua jos menisi oikein asiantuntijan puheille?
 

Tommy

Jäsen
Suosikkijoukkue
#17
Kesällä 2006 tähystetty polvi vaatinee remontointia taas, jatkuvaa turpoamista, kipua, jumiutumista ja elämän hankaloittamista. Yrittävät varmaan tarjota punkteerausta (punkteeraamista?) ja kortisonia, mutta eipä se ole ennenkään auttanut. Pitkittää vaan vaivoja.

Katotaan mitä tässä käy, itsekään en saa tätä vakuutuksen piikkiin vaan kunnallisella mennään, eli vähintään sellainen 6-8 kuukautta menee ennen kuin mitään konkreettista tapahtuu. Toisaalta voihan sitä ampua kipujaan hiukan yli, kuten saatoin viimeksi tehdä, niin pääsin ortopedin käynniltä muutamassa viikossa tähystykseen.
 

mayra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Slava Ukraini
Evoluutio ei ole vielä sopeuttanut meitä mailapeleihimme, mutta onneksi varaosia on älytty suunnitteluvaiheessa liittää matkaan :)... Itselläni eturistiside on operoitu nyt toistamiseen.

Molemmilla kerroilla ristisiteen olen saanut poikki salibandykentillä, jonne en ajatellut enää tehdä paluuta. Ensimmäisellä kerralla koko oma paino oli toisella jalalla vartaloharhautusta tehdessä ja kivut heti tapahtuman jälkeen todella kovat.

Ensimmäisen loukkaantumisen jälkeen jalka oli epästabiili, mutta hieman toivuttuaan se kesti polvituen kanssa hyvin esimerkiksi yli 100km rullaluistinlenkkejä. Patela-jänteestä operoitu ristiside toimi erinomaisesti kolmisen vuotta, mm. aktiivisissa jalkapallo- ja juoksuharjoitteissa. Uudemman kerran ristiside rikkoontui vaarattoman tuntuisessa salibandytilanteessa, kun rusikoin palloa maalin edessä seisovin jaloin maaliin.

Toista leikkausaikaa odotellessa vahvistin punttisalilla rikki olevan jalan lihaksia niin, että pystyin juoksemaan ja käymään mm. hiihtämässä viikon lapissa. Nyt on menossa ensimmäinen päivä toisen leikkauksen jälkeen, tällä kertaa ristiside tehtiin takareiden lihaksesta.

Sairaslomaa leikkauksesta tulee vähintään 5-6 viikkoa, riippuen työn fyysisyydestä. Julkinen terveydenhuolto on toiminut molemmilla leikkauskerroilla moitteetta ja erittäin ammattimaisesti. Lisäksi täytyy sanoa, että ajoitus on erinomainen, SM-liigan finaalipeleihin keskittyminen on nyt täydellistä :).

Ei muuta kuin kovaa jumppaamista ACL-kollegoille, kyllä pojista polvi paranee...
 

soros

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Sairaslomaa leikkauksesta tulee vähintään 5-6 viikkoa, riippuen työn fyysisyydestä. Julkinen terveydenhuolto on toiminut molemmilla leikkauskerroilla moitteetta ja erittäin ammattimaisesti. Lisäksi täytyy sanoa, että ajoitus on erinomainen, SM-liigan finaalipeleihin keskittyminen on nyt täydellistä :).

Ei muuta kuin kovaa jumppaamista ACL-kollegoille, kyllä pojista polvi paranee...


Mehiläisessä fiksattu eturistiside (takareidestä) toi ainoastaan kaksi viikkoa saikkua, lisääkin tosin olisi saanut, mutta itse en ainakaan kokenut tarvitsevani lisää, pari viikkoa riitti mainiosti. Tosin työkään ei mitään ultrafyysistä ole.
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kotilääkäreille olisi kysymys.

Mikä oikeassa polvessani voisi olla, kun sen vasempaan sivuun (sisäsivuun) ja yläreunaan sattuu välillä viiltävä kipu. Etenkin rappusten kävely ja monesti myös lätkää pelatessa vauhtia lisää potkaistessa kipu tuntuu. Autoa ajaessa ja jalkaa pitkään koukussa hieman sivulle vääntyneenä pitäen tulee pakottava tarve saada jalka suoraksi.

Lääkärille olisi tässä pikku hiljaa tarkoitus mennä. Viime kerralla työterveydessä ei löydetty mitään, taipui vaan kuulemma hieman yli. Tämän jälkeen oireet kuitenkin pahentuneet ja nyt ajattelin mennä kunnon lääkärille, mahdollisesti UKK-Instituuttiin.
 

masaman

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko, Fc nimetön
Kesällä 2006 tähystetty polvi vaatinee remontointia taas, jatkuvaa turpoamista, kipua, jumiutumista ja elämän hankaloittamista. Yrittävät varmaan tarjota punkteerausta (punkteeraamista?) ja kortisonia, mutta eipä se ole ennenkään auttanut. Pitkittää vaan vaivoja.

Tarkoitatko jumiutumisella, että jää ns. "lukkoon"? Mikäli näin on niin kuulostaa noiden muiden oireiden ohella siltä, että sulla on kierukka jo kulumassa siinä määrin, että voipi olla. Oletko telonut sen polven, esim kaatumalla, vai onko pikku hiljaa alkanut? Myös jos pystyt selkeästi määrittämään polven kivun nivelrakoon niin sitten 95% varmasti kierukka ongelma.

Mikäli muuten vaan turpoilee niin voi olla tulehdusta tai reuman tynkää, mistä näistä lopulta tietää...

Torstille: Voi olla samaa vikaa kuin Tommyllä. Sivusidekin on mahdollista teloa. Mikäli eturistiside on osittain revennyt, niin se pikku hiljaa syö kierukoita, koska nivel on instabiili. Ortopedille tai jollekin polviekspertille. Kannattaa kysellä urheilevilta tutuilta tai tutun tutuilta. Yleensä tietävät alan sepät aika hyvin. En viitsi nimiä niin laitella, ettei syytetä mainostamisesta:) yv:llä voi kysellä pääkaupunkiseudulta ainakin...
 

Torsti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Torstille:[/SIZE]

Tänks. Uskoisin, että UKK-Instituutista Tampereelta löytyy näitä alan osaajia. Siellä minulta on todettu kasvuvika (tätä diagnoosia varten juostiin penskana lähes kymmenellä lääkärillä) ja tulehtunut akillesjännekin (tai limapussi jänteen alla) on tuolla hoidettu kuntoon. Pitäisi vaan laittaa Pohjolaan korvaushakemusta, sillä harrastekiekossa tuo kinttu on mennyt pikkuhiljaa.
 

Rapukäsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Pitäisi vaan laittaa Pohjolaan korvaushakemusta, sillä harrastekiekossa tuo kinttu on mennyt pikkuhiljaa.
Ihan mielenkiinnosta kysyn, että miten suhtautuivat Pohjolassa tuohon "pikkuhiljaa" hajoamiseen? Käsitykseni mukaan vamman pitää olla äkillinen ja itsestään riippumaton tapahtuma, jotta mitään korvauksia Pohjolalta saisit.

No sitten omaan vaivaan. Eli tänään kävin polven takia kolmannen kerran kuukauden sisään lääkärillä. Kaksi ensimmäistä olivat yleislääkäreitä ja nyt oli sitten lähete ortopedille. Kierukka vammaa epäili, mutta oireet eivät kuulemma olleet niin selviä, että suoraan leikkuupöydälle mentäisiin. Eli magneettikuvat edessä ja pelko siitä, että polvessa on jotakin muuta hajalla. Lähetteessä lukee jotain käsittämättömiä termejä ja kuvittelisin, että täällä joku osaisi ehkä vähän avata niitä. Eli:

Vas. polven MRI (tämän tiedän, magneettikuvaus)
- Flx-rot vamma (eli polvi vääntyi)
- Etulat oire (täh?)
-Meniskirepeämä? (kierukka revennyt?)
Rustoablaatio?(rustossa jotain hämärää?)
Ext app? (mitä vittua?)

Toivottavasti ei mitään vakavaa löydy, mutta jotain kuitenkin, että tiedettäisiin miten polvi saadaan kuntoon.

edit. siis suluissa omat lisäämäni kommentit, ei lääkärin :)
 
Vas. polven MRI (tämän tiedän, magneettikuvaus)
- Flx-rot vamma (eli polvi vääntyi)
- Etulat oire (täh?)
-Meniskirepeämä? (kierukka revennyt?)
Rustoablaatio?(rustossa jotain hämärää?)
Ext app? (mitä vittua?)
-Fleksio + rotaatio, eli polvi koukussa ja kiertyny, vamman synty siis selkeästikin
-etulateraalinen oire, eli oireilee etu-ulkopuolella
-meniscus = kierukka
-sanoisin, että meinaavat rustoa poistaa
-viimeinen on paha.. ext = ulkoinen.. app..?
 

Fingerpori

Jäsen
Suosikkijoukkue
kärpät
-Fleksio + rotaatio, eli polvi koukussa ja kiertyny, vamman synty siis selkeästikin
-etulateraalinen oire, eli oireilee etu-ulkopuolella
-meniscus = kierukka
-sanoisin, että meinaavat rustoa poistaa
-viimeinen on paha.. ext = ulkoinen.. app..?

tuo ext app on mitä todennäköisimmin extern apparatus eli jokin ulkoinen tukilaite eli polvituki tässä tapauksessa.Tohtorit miettivät ilmeisesti ettei puukkoa tarvisikaan?!

Ablaatio voi tarkoittaa poistoa, mutta myöskin paljon ikävämpää asiaa eli ruston irtoamista.

Edit:typoja
 

Rapukäsi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Jahas, täällähän on tullut paljon vastauksia. Kiitoksia niistä. Toi rustoablaatio jäi hieman vaivaamaan ja toivottavasti rustot olisivat suht kunnosa. Jostain olen kuullut/lukenut, että joissain tapauksissa rustoon tulleet vammat saattavat olla korjaamattomia, tiedä sitten...

Hauskoja kyllä nämä lääkäreiden termit, ei niistä näin maallikkona mitään ymmärrä, pitänee seuraavan käynnin yhteydessä vielä varmistaa, että mitä ne nyt sitten oikeasti tarkoittavat.
 
Jahas, täällähän on tullut paljon vastauksia. Kiitoksia niistä. Toi rustoablaatio jäi hieman vaivaamaan ja toivottavasti rustot olisivat suht kunnosa. Jostain olen kuullut/lukenut, että joissain tapauksissa rustoon tulleet vammat saattavat olla korjaamattomia, tiedä sitten......
Toisaalta se voi olla hyvinkin, että vain poistetaan liiallista rustottumaa - joka sinällään on ihan perusjuttu.
 

MasaK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paska Kaupunni
Täälläkin napsahti eturistiside 31.7 jalkapalloa pelatessa, samalla repesi samasta polvesta (oikea polvi) sivuside. 6 viikkoa piti pitää polvitukea, että sivuside parani.
Leikkaus oli vihdoin viime tiistaina ja tässä sitä köpötellään kepeillä melkosten kipujen kans, polvi ei taivu juuri ollenkaan, johtuen varmaanki polven turvotuksesta.

32 vuotta tuli futista pelattua ennenku napsahti, ajatukset on tällä hetkellä siinä, että olkoot koko futis, ei tätä ruljanssia viitsis millään ottaa uusiksi.

Toivotaan että mieli muuttuu.
 

Crapbag

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät, NY Rangers, Southampton, Fc Jazz, A's..
Noniin..

Täällä alkaa olla vuosi täynnä siitä kun napsui, leikkauksesta taasen on kulunut sellaiset 9kk. Kyseessähän oli siis 4. (neljäs!) eturistisideleikkaus, 2 kertaa molempiin polviin näin tasapainon säilyttämiseksi:D

Noh, kuutena maanantaina on jo tullut käytyä höntsäämässä salibandyssä ja todellinen höntsäsarja alkaa tulevana viikonloppuna. Hommasin kunnollisen polvituen viimeksi operoituun jalkaan ja se on tuntunut ihan hyvältä laitteelta. Uskoisin että varjelee vääntövammoilta, ainakin näin alkuun.

Muita fiiliksiä..

Elikä tämän viimeisen vamman tiimoilta pukkasi ajatusta, että pelit oli nyt tässä. Treenasin kevät-kesän kovaa, paljon tuli juostua ja uitua, ja jopa kolisteltua rautaa. Ukko on siis kovassa kunnossa. Jopa kavereille vastailin kieltävästi kun aina kyselivät koska taas pelaan. Opin nauttimaan puhtaasta kuntoliikunnasta, ilman aamuisia kipeitä paikkoja! ..jostain kumman syystä ajauduin kuitenkin tukivälinekauppaan, hommasin polvituen ja painelin seuraavana sopivana päivänä tuttujen naamojen kanssa pelaamaan:)

Ehkäpä kirurgin kannustavat sanat auttoivat tässä ja taas kertaalleen se kovalla työllä tehty kuntoutus. Kuitenkin arveluttaa vielä hypätä pelaamaan "tosissaan", vaikka eipä nuo sarjan pelit paljoa poikkea siitä mitä viikolla pelaillaan tuttujen kanssa. Ei sille mahda mitään, mutta ovathan nuo pelit vaan se uheilun suola ja väkisin veri sinne vetää, kun on ekaluokkalaisesta saakka jotain pallopelejä pelannut. Pakko kylläkin myöntää, että pieni pelko seuraa takaraivossa aina, kun kentälle hyppää. Ja se ei ole hyvä se. Kuitenkaan ei yhtäkään tilannetta ole vielä tullut, jossa polvet varoittelisivat (pieniä muljahduksia jne.), eli jalat tuntuvat vahvoilta ja ihan hyviltä. Kunhan ne hulluimmat pyörähdykset, jarrutus+käännös osaisi jättää väliin, niin eiköhän tästä ihan hyvä tule. Se on kuitenkin varma, että kentälle en hyppää siinä vaiheessa kun en enää nauti pelaamisesta.

Tsemppiä kaikille kuntouttajille ja muillekin polvivammaisille! Kova työ palkitaan pääosin tässä hommassa. Toisaalta paska tuuri tuntuu seuraavan toisia enemmän, kai se on itselläkin se heikoin lenkki kropassa kun mikään muu ei ole koskaan pahemmin hajonnut.
 

Trenchtown

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS
Reilu viikko on nyt leikkauksesta, jossa mulle tehtiin uusi eturistiside ja samalla korjattiin kierukasta pari isompaa repeämää. Sairaalasta pääsin leikkausta seuraavana päivänä pois ja muutenkin kaikki on mennyt yllättävänkin jouhevasti. Suurempaa kipuakaan ei enää tunnu, tosin se voi johtua myös tuosta panacodin syömisestä.

Kuntoutusohjeita olen yrittänyt noudattaa, vaikka ihan niin montaa kertaa en ole niitä päivässä tehnyt kuin ohje käskee, mutta kuitenkin, on tässä tullut jumpattua. Jalka taipuukin jo ihan mukavasti. Mutta kertokaahan saman kokeneet, että koskahan tuo perkeleen turvotus mahdollisesti alkaa laskemaan? Viime viikon maanantaina siis leikattiin ja varsinkin reiden alaosa on vielä pirun turvonnut. Koholla koitan jalkaa pitää mahdollisimman paljon, mikä ei ole kovin vaikeaa kun sohvalla makailee. Kylmääkin muutaman kerran päivässä siinä pidän pari tuntia kerrallaan.

*edit*

Takaisin harrastuksiin missio alkaa.

Sama homma. Aktiiviajat ovat jo liian kaukana, mutta harrastamista ja höntsäilyä odotan kovasti. Kolme talvea sitten vedin piruuttani luistimet jalkaan, neljä potkua ja polvesta kuului naps, jälleen kerran. Tyhmäähän se oli edes kokeilla. Sama homma tänä kesänä futiksessa, vartin verran sitä kesti kunnes polvi petti alta. Tyhmää se oli tuokin, mutta minkäs teet, mukaan oli päästävä. Kyllä sitä monen vuoden sivusta seuraamisen jälkeen aika paljon odottaa sählyn, futiksen, lätkän ja vaikka sulkapallon pelaamista. Pitää vaan muistaa totella fysion ohjeita, jotta jalasta tulee edes niin hyvä, että harastamaan pystyy.
 
Viimeksi muokattu:

MasaK

Jäsen
Suosikkijoukkue
Paska Kaupunni
Kuntoutusohjeita olen yrittänyt noudattaa, vaikka ihan niin montaa kertaa en ole niitä päivässä tehnyt kuin ohje käskee, mutta kuitenkin, on tässä tullut jumpattua. Jalka taipuukin jo ihan mukavasti. Mutta kertokaahan saman kokeneet, että koskahan tuo perkeleen turvotus mahdollisesti alkaa laskemaan? Viime viikon maanantaina siis leikattiin ja varsinkin reiden alaosa on vielä pirun turvonnut. Koholla koitan jalkaa pitää mahdollisimman paljon, mikä ei ole kovin vaikeaa kun sohvalla makailee. Kylmääkin muutaman kerran päivässä siinä pidän pari tuntia kerrallaan.

Kovin on näimmä eri ohjeet ja systeemit riippuen missä leikataan. Itseltäni kiellettiin (eturistiside korjattiin, tai siis rakennettiin uus) venyttely ja taivuttelu kahdeksi viikoksi leikkauksesta, nyt on viikko jumpattu ja käyty fysiolla kerran viikossa. Leikkauksesta nyt kolme viikkoa.
Koukkuun taivuttaminen on vieläkin kiellettyä, koska ensimmäisenä pitää saada polvi täysin suoraan, viikkojen päästä vasta aletaan taivuttamaan polvea koukkuun, ettei uusi, rakennettu eturistiside veny ja jää liian aikaisen taivuttelun takia löysäksi.
Turvotus on nyt alkanut viimeisen viikon aikana alkanut kunnolla laskea, itselläni ei tosin takareidessä ollut turvotusta nimeksikään, vaan itse polvi oli pallomainen, nyt kuitenkin on melko normaalin näkönen.

Eli odota rauhassa, turvotuksen laskussa voi mennä useempikin viikko.
ps. Leikkaus tehtiin Oulussa yksityisellä (Mehiläinen)
*edit: pientä viilausta
 

ditrim

Jäsen
Kuntoutusohjeita olen yrittänyt noudattaa, vaikka ihan niin montaa kertaa en ole niitä päivässä tehnyt kuin ohje käskee, mutta kuitenkin, on tässä tullut jumpattua. Jalka taipuukin jo ihan mukavasti. Mutta kertokaahan saman kokeneet, että koskahan tuo perkeleen turvotus mahdollisesti alkaa laskemaan? Viime viikon maanantaina siis leikattiin ja varsinkin reiden alaosa on vielä pirun turvonnut. Koholla koitan jalkaa pitää mahdollisimman paljon, mikä ei ole kovin vaikeaa kun sohvalla makailee. Kylmääkin muutaman kerran päivässä siinä pidän pari tuntia kerrallaan.

Turvotus Ortonin erikoismiehen mukaan laskee sitä nopeammin mitä enemmän polvi saa kylmää ja kohoasentoa. Itselläni leikkauksen jälkeinen turvotus katosi noin 3 kuukauden kuluttua. Tusrvotus laski aika hitaasti ja eroja oli vaikea huomata.

ja niitä kuntoutusliikkeitä tein kanssa hieman vähemmän kuin mitä ohjeessa vaadittiin ja liikeradat paranivat nopeasti ennalleen. Kuitenkin tärkeää on tehdä yli 50% niistä liikesarjoista. Osan niistä hoitaa ihan huomaamatta telkkaria katsellessa sitten kun pääsee niistä leikkauskivuista eroon. Tosin itselläni kivut nousivat aika epämukaviksi siinä vaiheessa kun panacod-lääkitys loppui. Helppo siinä sitten irvistellä päivä kolmen 600 mg buranan kanssa..

No niin, se turvotus loppui 3kk leikkauksen jälkeen, jonka jälkeen eturistiside napsahti uudestaan poikki ja nyt odottelen maksusitoumusta uuteen leikkaukseen kunnan sairaalalta.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös