Laitetaan nyt tällainen hyvinvointi näkökulma vastapainoksi.
Kolumni: Etätyön kääntöpuoli
Satunnainenkin kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa lisää onnellisuutta. Onkin erikoista, että sitä vältellään niin paljon, kirjoittaa HS Vision kolumnisti Matti Tyynysniemi.
Satunnainenkin kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa lisää onnellisuutta. Onkin erikoista, että sitä vältellään niin paljon, kirjoittaa HS Vision kolumnisti Matti Tyynysniemi.
www.hs.fi
Itselleni tämä on jotenkin sydäntä lähellä kun minua harmittaa nykyinen elämänmeno missä kaikki alle 50 vuotiaat on naamat kiinni kännyköissä, eikä ryhdytä ympäristössä olevien ihmisten kanssa mihinkään tekemisiin. Ei edes tervehditä.
Ihmisten välttelijöille ovat viimeiset vuodet ovat olleet kulta-aikaa. Korona maskeineen takasi erinomaisen mahdollisuuden vältellä kaikkia ihmisiä, ml. sukulaiset, tuttavat ja ystävät. Koronan myötä yleistynyt etätyö on todellakin ihmiskunnan suuruuden aikaa. Nyt voi aloittaa päivänsä mukavasti sohvalla läppärin kanssa ja päättää päivänsä (ei figur.) myös sohvalla läppäri kädessä. Tämän jälkeen voi sitten mennä lenkille, mieluiten paikkaan, missä on mahdollisimman vähän muita lenkkeilijöitä. Odotamme innokkaasti Star Trekistä tuttua holodekkiä.
Jos haluaa pitää ihmisiin yhteyttä, on sähköposti (suositelt.), tekstiviesti, puhelu ja hätätilassa teams (ei tietenkään kamera päällä). Valitettavasti työkavereihin on päivän mittaan oltava yhteydessä, mutta onneksi yhteydenpitäminen hoituu sähköisesti. Välttyy kuulemasta turhuuksia ja voi keskittyä olennaiseen eli urheilun seuraamiseen työn väliaikoina.
Olympialaiset ovat aivan erityisen hieno asia tässä suhteessa: aikaisemmin kokoonnuttiin pomon huoneessa paksussa tupakansavussa yms. seuraamaan urheilua, mutta vain, jos pomo arvosti urheilua. Muussa tapauksessa, ellei ollut urheilutoimituksessa töissä, piti ottaa sairauslomaa eikä sitäkään saanut paljon, ellei kelpo tohtori ollut urheilumiehiä. Hippokrates oli tässä katsannossa urheilija, ei mikään valoja keksinyt tylsimys. Nyt ei tarvitse tupakoida passiivisesti, vaan lojua sohvalla läppäri kädessä ja tv auki. Aivan mahtavaa!
Toki on todettava, että korona aiheutti maailmalle suuren harmin kun toveri Putin päätti keskittyä Venäjän fiktiiviseen historiaan. Mutta noin yleisesti ottaen etätyö on erinomaisen hyvä asia. Tämä ei tietenkään vielä riitä: perheenjäseniin on pakko olla yhteydessä illan mittaan: toki on olemassa mainittu teams, jolla voidaan hoitaa suurin osa kommunikaatiosta. Yhteiset illalliset yms. kuitenkin joudutaan hoitamaan edelleen face to face. Perheen kesken kuitenkin saatetaan pitää loukkaavana, jos yksi jäsen aterioitsee huoneessaan ja kommunikoi tekstiviestein.
Muistamme toki Big Bang-theorystä Sheldonin, joka askaroi itselleen robotin työssäoloa varten, mutta on helpompikin keino olla etäisesti töissä, kuten edellä on todettu.
Ihmiskunnan suuri tulevaisuus voisi olla työn ja muun ulkoistaminen roboteille, jolloin jää aikaa tärkeämpiin asioihin. Myös sodankäynti voitaisiin hoitaa drooneilla ja "kamikaze" -veneillä ja muilla itsenäisesti ohjautuvilla laitteilla. Luultavasti vain venäläiset ja pohjoiskorealaiset olisivat kyllin tyhmiä sotiakseen itse, muille toki riittäisi se, että androidit hoitaisivat rintamamiehen puuhan eli tykinruokana olemisen. Hätätilassa voitaisiin käyttää sikojakin. Delfiinit sopisivat erinomaisesti merisotaan.
On todella vaikea keksiä etätyöstä haittapuolia, ainoa on se, ettei sitä voi tehdä kokonaan etäsosiaalisesti.