Yrittäjä-/yrityslähtöisesti tästä voisi jotain saadakin irti, jos tekijöillä on osaamista, asennetta ja rahaa. Helppoa se ei kuitenkin tule olemaan. Kaupunki voi olla tässä mukana jollain hyvin pienellä osuudella, mutta pääosa omistuksesta pitää olla yksityistä, jotta toiminta on järkevää. Optimaalinen tilanne olisi kuitenkin se, että kaupunki pysyisi ns lestissään.
Onhan tuolla Liigassakin aika moni joukkue, joka operoi kunnan omistamassa hallissa. Hakametsän jäähallin esimerkiksi (ainakin käsittääkseni) omistaa Tampereen kaupunki - uuden UROS Livenkin omistajissa on kaupunki mukana. Huonompia esimerkkejä kestävästä toiminnasta on ollut enemmänkin näissä yksityisomisteisissa halleissa - Metro ja Hartwall nyt etunenässä.
Metron osalta on yksityistä omistamista kokeiltu nyt 90-luvun lopulta alkaen. Lopputulema on se, että areena on pystyssä sen vuoksi, että kaupunki ostaa sieltä kaiken ylimääräisen jääajan (ja ilmeisesti myös maksaa Susijengin kotiluolana olemisen kuluista osan). Lisäksi areenan alkuperäinen pääkäyttäjä on konkurssissa osittain senkin vuoksi, että areenan käyttöehdot oli järjettömät. Areenan on muutenkin ollut vaikea saada yksittäisiä tapahtumia syystä tai toisesta. Yksityisen toiminnan ja järkevyyden yhdistämisen Metro Areenaan on kyllä hieman erikoista.
Itseni on hyvin vaikea uskoa, että kaupungille maksaisi yhtään enempää koko areenan omistaminen ja omistajana sen taustayhtiön hallinnointi kuin mitä tälläkin hetkellä kaupunki syytää areenan palveluihin rahaa. Se ei ole kestävä peruste, että "kunta ei perinteisesti ole hyvä omistaja, yksityisyys on tie onneen".
Olen edelleen sitä mieltä, että kokonaisuuden kannalta kaikista järkevintä olisi, että areenan omistus olisi kaupungilla. Ainoa tarkastelua kestävä argumentti vastaan on, että se on liian vasemmistolainen ajatuksena - vaikka kaupunki itsessäänkin voisi tehdä siitä bisneksen ja tulonlähteen (tai ainakin nykytilannetta pienemmän kuluerän) itselleen.