Espoo ei enää maksa Metro-areenan nimestä – "Tapahtumia on enemmän kuin kalenteri antaa ymmärtää"
Elämä lapselle -konsertti järjestettiin areenalla viime viikolla.
Sirpa Repo
URHEILUPUISTO Porskutamme eteenpäin, sanoo hallijohtaja.
Tapiolan urheilupuistossa sijaitsevasta, moneen kertaan nimetystä Espoo Metro Areenasta piti tulla länsimetron myötä Helsingin hallien kanssa kilpaileva tapahtuma-areena. Toisin kuitenkin kävi: Metro ei kulje vieläkään, ja halli on kulkenut omistajansa Jussi Salonojan myötä kohusta toiseen.
Nyt Areenalla on tapahtumia harvakseltaan, jos netissä olevaa tapahtumakalenteria on uskominen. Hallin toimintoja pyörittävän Tapiolan Monitoimiareena Oy:n toimitusjohtaja Katariina Järveläinen sanoo kuitenkin, etteivät kaikki tapahtumat näy kalenterissa. Niitä on enemmän kuin kalenteri antaa ymmärtää.
– Osaa ei saa vielä julkistaa. Muutamia alustavia varauksiakin on, joiden odotamme vahvistuvan. Tänä vuonna meillä on 60–70 tapahtumaa. Se on suunnilleen saman verran kuin viime vuonna. Jääkiekko-otteluita kertyy kauden aikana noin 25, Järveläinen laskeskelee.
Keväälle on hänen mukaansa tehty mukavasti varauksia.
– Kun metro alkaa kulkea, se helpottaa tänne saapumista. Odotamme sen lisäävän kiinnostavuuttamme tapahtumapaikkana. Me porskutamme eteenpäin.
Itseään monitoimiareenaksi luonnehtivan hallin jäävuorot ovat varattuja aamusta iltaan. Tyhjää siellä on vain arkisin keskellä päivää.
Järveläinen ja monitoimiareenan omistaja Jussi Salonoja tyrmäävät julkisuudessa esillä olleet huhut siitä, että talousvaikeuksien vuoksi areenan koko henkilökunta olisi irtisanottu.
– Kaksi henkilöä irtisanottiin kesällä, Salonoja sanoo.
Espoon kaupunki otti runsaat kaksi vuotta sitten roolia, jotta halliin saataisiin monipuolisempia tapahtumia. Tuolloin kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä hehkutti Länsiväylän haastattelussa (LV 10.10.2015) Espoon Areenat Esar Oy:n ja kaupungin tekemää sopimusta, jonka myötä hän sai vaihtaa hallin nimen.
Kaksivuotinen sopimus piti sisällään yhteistyötä hallin markkinoinnissa ja siinä oli optio tulevista vuosista. Lisäksi kaupunki sai käyttää hallia omiin tilaisuuksiinsa. Sopimuksen hinta oli Espoolle 250 000 euroa vuodessa.
Pian Esar hakeutui velkasaneeraukseen ja meni konkurssiin vuonna 2016. Sen jälkeen hallin toimintoja alkoi pyörittää Salonojan omistama Tapiolan Monitoimiareena Oy.
– Kun Esar näytti menevän konkurssiin, olimme yhteydessä kaupunkiin. Olemme yli vuoden ajan neuvotelleet kaupungin kanssa jatkoa kesällä 2015 tehdylle sopimukselle. Kaupunki on ilmoittanut, että sillä on halu jatkaa sopimusta, mutta se ei ole saanut mitään aikaiseksi, Salonoja ihmettelee.
Salonoja sanoo, ettei kaupunki ole maksanut heille vuonna 2016 eikä sen jälkeenkään.
– 250 000 euroa vuodessa on iso summa. Se vaikuttaa selvästi meidän kassaamme. Tilanne on edelleen auki. Silti seinillä on Metro-areena kyltit, Salonoja kummeksuu.
Kaupunginjohtaja selvittää, että Esarin konkurssin myötä sopimus jäi vuoteen 2015.
– Katsoimme, että vuonna 2015 sopimus toteutui ja maksoimme 250 000 euroa. Vuonna 2016 sopimusta ei enää jatkettu eli meillä ei ole voimassa olevaa sopimusta, joten emme ole maksaneet, Mäkelä perustelee.
Hänen mukaansa Espoon intressi on, että monitoimihallissa jatkossakin pelataan ja siellä on espoolaisia palvelevia tapahtumia ja tarjontaa.
koko kauden.