Esimerkkejä Venäjän vaikutusyrityksistä Suomessa

  • 28 664
  • 160

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Länsimailta tuli täysi tuki Suomen ulkopolitiikalle tai suorastaan käsky toimia Neuvostoliittoa mielistellen.
Höpö höpö. Suomen toimia katseltiin sormien läpi ja olivat uskovinaan puolueettomuuteen, koska pohjimmiltaan täällä kyse oli yhdestä rintamasta itäblokin ja vapaan maailmann välillä. Vaikka Suomi ajoi häpeilemättömästi kv politiikassa NL:n etuja (esim ydinaseeton pohjola, etyk) ja Kremlin käskystä, niin demokraattisia voimia pyrittiin tukemaan lännestä. Koska Suomeen ei haluttu neukkulan tankkeja Ruotsin ja Norjan vastaiselle rajalle. (Muistetaan, että Ruotsilla oli turvatakuut tuolloin.)
 
Suomen rikoslaissa oli kohta, että ulkomaista (käytännössä Neuvostoliitosta) ei saanut kirjoittaa arvostelevaan sävyyn vuoteen 1994 saakka. Samaan aikaan Ruotsissa arvosteltiin myös Yhdysvaltoja vallan pääministerin suulla. Mikähän se paksu lehtinen Venäjä sodassa on, mitä näkyy melkein joka S-ryhmän kaupassa? Toisissa on laitettu lehtitelineen takimmaiseen osaan. Ilmestyi sopivasti kauppojen hyllylle samaan aikaan kun Tuntematon sotilas 3 tuli teattereihin.
 

heavy

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Suomen rikoslaissa oli kohta, että ulkomaista (käytännössä Neuvostoliitosta) ei saanut kirjoittaa arvostelevaan sävyyn vuoteen 1994 saakka.
Olisiko tarkempaa tietoa tästä laista? En muista ollenkaan tuollaista.
 
En pikaisesti löytänyt googlaamalla, mutta lehdistön historiaa käsitelleessä kirjallisuudessa olen törmännyt asiaan. Laki kuitenkin mahtoi koskea loukkaavaa kirjoittelua, ei arvostelua. Ero on tosin häilyvä, jos miettii mainitsemiani Palmen lausuntoja Yhdysvalloista. Jenkit kokivat ne loukkauksena, vaikka Palmen perimmäinen tarkoitus lienee ollut arvostelu.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Venäjän vaikutuksesta - Liettuassa, mutta koskee mitä merkittävämmällä tapaa myös Suomea. Venäjän vaikuttamisessa keskiössä on energia, energia, energia.

"Korkeajännite idästä

Liettua syyttää Venäjää korruption kylvämisestä ja näkee ydinvoimayhtiö Rosatomin Kremlin aggressiivisen ulkopolitiikan jatkeena. Samaan aikaan Suomessa vaietaan Venäjän energiahankkeiden turvallisuuspoliittisista vaikutuksista
."

Suomi saa - ei niin positiivista - näkyvyyttä.

"Tapausta tutkineen Bakasin mukaan Bastys puolusteli kuulusteluissa toimintaansa viittamalla Suomeen. Hän vetosi Rosatomin Hanhikiven ydinvoimahankkeeseen Pyhäjoella ja suomalaispoliitikkojen laajaan tukeen sitä kohtaan.

Suomessa on julkisessa keskustelussa korostettu ydinvoimayhtiö Rosatomin kanssa tehtävää taloudellista yhteistyötä.

Kun Rosatom esitetään kuin minä tahansa kaupallisena yrityksenä, sen olemus ensisijaisesti maansa strategisia etuja ajavana Venäjän valtion yhtiönä hämärtyy. Poliittiset päättäjät vaikenevat toistuvasti venäläisen ydinvoiman ja muun energian turvallisuuspoliittisesta merkityksestä, vaikka se on ilmeinen
."

@Cobol 'in muutamaan kertaan mainitsema Veli-Pekka Tynkkynen nostaa esille Venäjän energia-alan kiinteänä osana Venäjän ulpo- ja ja turvallisuuspolitiikkaa.

"Helsingin yliopiston Venäjän energiapolitiikan professori Veli-Pekka Tynkkysen mielestä Venäjän energiahankkeita ei tulisi hyssytellä. Hän kehottaa katsomaan energia-alaa kiinteänä osana Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Ei ole esimerkiksi sattumaa, että Venäjän pitkäaikaiseksi Suomen-suurlähettilääksi valikoitui Venäjän entinen ydinenergiaministeri ja Rosatomin pääjohtaja Aleksandr Rumjantsev."


Linkki tähän Ylen katsaukseen (saadaan verorahoille hiukan vastinetta): Näin Venäjä vaikuttaa, osa 1: Hämäräsuhteet Venäjään kaatoivat liettualaisen huippupoliitikon, Suomessa energiakauppaa ei kyseenalaisteta | Yle Uutiset | yle.fi
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Erittäin tarpeellinen YLE:n avaus Venäjän energiapolitiikan tavoitteisiin ja siitä vaikenemiseen Suomessa.

Tulevina vuosikymmeninä Venäjää uhkaa mm. EU:n energiaostojen väheneminen. Kuinka valmis Venäjä on tähän vapaaehtoisesti? YLE:n artikkelin perusteella Venäjä ei siihen aio suostua, vaan käyttää kussakin yksittäisessä EU-maassa niihin sopivia keinoja pitääkseen riippuvuutta mahdollisimman lähellä maksimia.

Palaan ensi viikolla tarkemmin.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Palaan ensi viikolla tarkemmin.

Laitetaan tähän väliin CIA:n ja DDR:n muistioiden varassa kirjoittaneen Alpo Rusin näkemys historiasta. Tässä olisi hyvä otsikko, jos media sellaisen tekisi:

NKP:n pääsihteeri Andropov ja SDP:n puheenjohtaja Kalevi Sorsa sopivat Suomeen rakennettavasta ydinvoimalasta ohi Suomen hallituksen.

Rusin mukaan Neuvostoliiton kommunistisen puolueen pääsihteeri Andropov päätti Suomeen rakennettavasta ydinvoimalasta yhdessä Kalevi Sorsan kanssa. Rusi kirjoittaa, että Suomea painostettiin. Tästä on olemassa paljon todisteita, mutta myös salattuja todisteita. Yhden tarjoaa pääministeri Kalevi Sorsan (sd.) neuvottelu Neuvostoliiton kommunistipuolueen sihteerin Juri Andropovin kanssa 26.10.1982 Moskovassa. Sorsa johti puoluevaltuuskuntaa, mutta oli samalla pääministeri.

Edelleen, Rusin mukaan Sorsan neuvottelu tapahtui ilman valtiollista hyväksyntää. Hänen valtuuskunnassaan oli niin ikään useita SDP:n johtohenkilöitä, mutta myös piirisihteereitä, joiden läsnäoloa ei voida pitää lainmukaisena valtiojohdon keskusteluissa. Kyse oli valtiollisista ja luottamuksellisista kysymyksistä, joita Sorsa olisi saanut käydä Neuvostoliiton virallisten edustajien kanssa vain vastuuministereiden ja vastuuvirkamiesten läsnäollessa. Lisäksi Sorsa jätti ilmeisesti raportoimatta neuvotteluistaan muulle hallitukselle, puhumattakaan siitä, että hän olisi neuvotellut ydinvoimahankkeesta ja kaasuputkista etukäteen Helsingissä,

Alpo Rusi vaatii läpinäkyväksi Paavo Lipposen ja Esko Ahon yhteistyötä Gazpromin ja Sberbankin kanssa – verkkouutiset.fi

Aiemmin KGB:n johdossa toiminut tuleva pääsihteeri Andropov vaati kaupan tasapainottamiseksi Suomea hankkimaan 1000 megawatin ydinvoimalan Neuvostoliitosta ja rakentamaan kaasuputken Helsinkiin ja Tampereelle. Andropov painosti Sorsaa myös siivoamaan neuvostovastaisuudet medioista, missä Sorsa lupasikin olla avuksi.

Melkoista menoa on ollut, ellei Rusi anna väärää kuvaa asioista ja niiden taustoista. Valitettavaa on, että meno ei taida olla kovin paljon muuttunut tässä suhteessa vielä 2010-luvullakaan. Onhan Venäjän varapääministeri ohjeistanut julkisestikin Suomea toimimaan Venäjän energiaetujen mukaisesti EU:ssa ja riippumatta siitä, onko Suomi toiminut käskystä, Suomi on joka tapauksessa toiminut siihen suuntaan, mistä Venäjä antoi ohjeet...

@Sako ja @vlad

***

Yritän tällä tai ensi viikolla saada aikaiseksi mm. Paavo Lipposen kirjoituksia koskevan tekstin. Niistä löytyy varsin mielenkiintoista tavaraa sen osalta, mitä olen hieman selannut. Aho myös, jossain vaiheessa.

e: täydennys.







 
Viimeksi muokattu:

DAF

Jäsen
Suosikkijoukkue
se kolmikirjaiminen. PISTI PALLON MAALIIN
Suomen rikoslaissa oli kohta, että ulkomaista (käytännössä Neuvostoliitosta) ei saanut kirjoittaa arvostelevaan sävyyn vuoteen 1994 saakka. Samaan aikaan Ruotsissa arvosteltiin myös Yhdysvaltoja vallan pääministerin suulla. Mikähän se paksu lehtinen Venäjä sodassa on, mitä näkyy melkein joka S-ryhmän kaupassa? Toisissa on laitettu lehtitelineen takimmaiseen osaan. Ilmestyi sopivasti kauppojen hyllylle samaan aikaan kun Tuntematon sotilas 3 tuli teattereihin.

Tällaista lakimuutosta ei ole tullut voimaan vuosina 1992-1995. Maanpetosrikoksia tosin muutettiin vuoden 1995 lopussa kireämmiksi, muttei sielläkään tuollaista säädöstä ole ollut.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Matti J. Kari (eversti evp.), vuoden vaihteessa eläkkeelle jäänyt Puolustusvoimien Pääesikunnan tiedustelupäällikkö:

"Suomessa lustraatio on yhä tekemättä, eikä sitä kait koskaan tehdäkään, vaikka tarvetta olisi. Ylimpien vallankäyttäjien taustojen tarkistamisessa voisi käyttää yhtenä työkaluna esimerkiksi Tiitisen listaa". (ks. liitetiedosto)

Karin mielestä Suomessa ollaan liian sinisilmäisiä Venäjän suhteen, mikä on helppo allekirjoittaa.

Skaala vaikuttamisessa on laaja, alkaen Rosatomista ja päätyen KHL-Jokereihin (soft power).

@Cobol @Sako @mjr
 

Liitteet

  • Suomi45.jpg
    Suomi45.jpg
    626 KB · kertaa luettu: 335

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Karin mielestä Suomessa ollaan liian sinisilmäisiä Venäjän suhteen, mikä on helppo allekirjoittaa.
Skaala vaikuttamisessa on laaja, alkaen Rosatomista ja päätyen KHL-Jokereihin (soft power).

Tämä on helppo allekirjoittaa. Kun Saksassa liittokansleri, sosialidemokraatti Gerhard Schröder hävisi vaalit Angela Merkelin johtamalle CDU:lle tehtyään ennen sitä päätöksen pääosin Venäjän omistaman ja hallinnoiman kaasuputken perustamisesta, Schröder hyppäsi suoraan virkakautensa jälkeen Nord Stream-yhtiön hallintoneuvoston johtoon. Schröderiä pidetään myös yhtenä Venäjän eräänlaisena operatiivina siinä mielessä, että hän tuo Putinin Venäjän näkemystä esille Saksassa, jossa hänen ratkaisuja arvosteltiin vielä ennen vuoden 2017 vaalejakin sekä Merkelin että nykyisen demarijohtaja Martin Schulzin toimesta.

Suomessa pääministeri Lipponen lähti virkakautensa jälkeen samalla tavalla ajamaan Venäjän asiaa. Hän lobbaa sekä uutta kaasuputkea Nord Stream 2, että Venäjän politiikkaa. Lipponen vaikuttaa Suomessa politiikan rakenteissa, eikä peittele Venäjä-myönteistä näkemystään. Oletan, että se on yksi ehto toimenkuvassa.

Putin haukkui Krimin valloituksen jälkeen länsimaat ja vetosi siihen, että länsi on historiallisesti aina pettänyt Venäjän. Näin Putin siirsi vastuun Krimin valloituksesta (ja myöhemmästä sodasta Itä-Ukrainassa) länsimaiden syyksi.

Paavo Lipponen toisti Putinin näkemystä 22.3. 2014, joskin yksityiskohdiltaan eri tavalla:

On täysin ymmärrettävää, että kun Ukrainan vakaus petti, niin Venäjän intressit tuli peliin. Tämä olisi pitänyt nähdä aikaisemmin. Ei tällaista asiaa olisi saanut jättää vain laajentumiskomissaarin käsiin. Täytyy ihmetellä, kuinka amatöörimäisesti asia hoidettiin

"EU tyri Ukrainassa" - Savon Sanomat

Niin Putin kuin Lipponenkin kaatavat syyn Krimin ja Ukrainan tilanteesta länsimaiden ja erityisesti EU:n piikkiin. Varmasti EU teki virheitä, mutta sen sijaan että länsimaita ja EU:ta syyllistetään Krimin valtaamisesta, todellinen syyllinen on Venäjä. Se ei noudattanut allekirjoittamiaan sopimuksia Ukrainan rajoista. Krim ja Ukraina eivät ole Venäjän ja EU:n pelinappuloita, vaan Ukrainalla ja sen kansalla tulee tietenkin olla samanlaiset oikeudet päättää itse tulevaisuudestaan, kuin muillakin itsenäisillä valtioilla on.

Suomessa Lipponen nauttii edelleen suurta koskemattomuutta, vaikka hän toimii EU:n ja Suomen etujen vastaisesti toistellessaan Putinin näkemyksiä. Tähän koskemattomuuteen on syynä ainakin kaksi asiaa:

1. Suomessa on edelleen vallassa tai lähellä valtaa paljon niitä, jotka toimivat aiemmin Neuvostoliiton ja sittemmin Venäjän etuja noudattaen. Vanha maalaisliittolainen perinne - jota jossain määrin pääministeri Sipilä ja vähän enemmän presidenttiehdokas Vanhanen edustaa - sulkee suita ja toimia Keskustapuolueessa. Niinpä Sipilä salli toisen entisen pääministerin, Esko Ahon, siirron Venäjän suurimman liikepankin hallintoneuvostoon. Ahon näkemyksistä joskus tarkemmin, mutta ollessaan YLE:n haastattelussa vuoden 2018 alussa, Aho ei kommentoinut toimittajan oleellisista Venäjään liittynyttä kysymystä lainkaan.

2. Lipponen, Tuomioja, Heinäluoma ja kumppanit pitävät huomattavasti vahvemmin ohjaksia demareissa kuin puheenjohtaja Rinne. Lipponen on osoittautunut Venäjälle vähintään yhtä hyödylliseksi operatiiviksi kuin Schröder Saksassa. Kun Venäjä toivoo Suomelta päätöksiä, jotka edistävät Venäjän politiikkaa (kuten energiapolitiikka) EU:ssa, Putinilla on yksi työkalu enemmän Suomen painostamiseksi.

Suomessa tarvittaisiin syvälle käyvää analyysia Suomen ja Venäjän suhteista ja asioista, joiden varassa ne ovat. Vaikka mitään totuuskomissiota vuosikymmenten takaisista, Suomen etujen vastaisista toimista tuskin Suomessa koskaan nähdään, olisi syytä kuitenkin uskaltaa avoimesti keskustella Venäjän Suomeen kohdistamasta painostuksesta ja sen operatiivien roolista Suomessa.
 

mjr

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomen maajoukkueet
Matti J. Kari (eversti evp.), vuoden vaihteessa eläkkeelle jäänyt Puolustusvoimien Pääesikunnan tiedustelupäällikkö:

"Suomessa lustraatio on yhä tekemättä, eikä sitä kait koskaan tehdäkään, vaikka tarvetta olisi. Ylimpien vallankäyttäjien taustojen tarkistamisessa voisi käyttää yhtenä työkaluna esimerkiksi Tiitisen listaa". (ks. liitetiedosto)

Tämä onkin jo sangen merkittävä ulostulo. Meidät on kyllä herraonni pitkälti jättänyt ja Kekkosen opettama sukupolvi tekee edelleen tuhojaan. No, tuurilla ne laivatkin seilaavat..
 
Viimeksi muokattu:

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Melkoista menoa on ollut, ellei Rusi anna väärää kuvaa asioista ja niiden taustoista. Valitettavaa on, että meno ei taida olla kovin paljon muuttunut tässä suhteessa vielä 2010-luvullakaan.
Onhan se muuttunut, kun Suomen ministereistä ja presidenteissä ei tällä hetkellä päätetä Kremlissä eikä neuvostovastaisuus ole kovin hyvä lyömaäse politiikassa. Mutta huonoon suuntaan ollaan Niinistön ohjastamana menossa ja oikeastaan yhtään merkittävää poliitikkoa ei ole ottanut välimatkaa tähän paskaan.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Onhan se muuttunut, kun Suomen ministereistä ja presidenteissä ei tällä hetkellä päätetä Kremlissä eikä neuvostovastaisuus ole kovin hyvä lyömaäse politiikassa. Mutta huonoon suuntaan ollaan Niinistön ohjastamana menossa ja oikeastaan yhtään merkittävää poliitikkoa ei ole ottanut välimatkaa tähän paskaan.

Pressan ja ministerien osalta on muuttunut. Mutta kun totesin, että meno ei taida olla kovin paljon muuttunut tässä suhteessa vielä 2010-luvullakaan, tarkoitin ennen kaikkea isoja asiakysymyksiä. Tärkein niistä on NATO. Venäjä pitää Suomen NATO-ratkaisua täysin käsissään. Ja ikuisesti niin kauan, kun maalaisliittolainen presidenttiehdokas vertaa Suomen NATO-hakemusta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan. Tai kun Suomen poliittiset johtajat lukitsevat itse NATO-oven, ja hukkaavat Tarkan mukaan vielä avaimenkin kertoakseen Putinille, että näin me Suomessa.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Vertasiko Vanhanen Ukrainaan? Eikös se ollut venäläisten ykköshuora eli Väyrynen, joka on ihan omalla listallaan? Ei sen puoleen, Vanhanen ei ole kuin hivenen väykkää parempi.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Pressanvaalit on se kohde, mutta on tainnut venakoilla jäädä tilanneanalyysi vaiheeseen, kun kisa on jo oikeasti käyty. Vaan onhan tämä yksi muistutus siitä, että itärajan takana on vihollinen, joka pyrkii hyökkäämään aktiivisesti.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Venäjä rakentelee bottiarmeijaa, kenties Suomen pressanvaaleihin:

Someone Is Building A Finnish-Themed Twitter Botnet | News from the Lab
Twitteriin on rakennettu Suomeen kohdistettu bottiarmeija: ”Emme tiedä vielä, mihin sitä aiotaan käyttää”

Pekka Haaviston mukaan 1500 bottia ovat Venäjä-myönteisten toimijoiden tekemiä Suomen ulkopuolelta.

Pressanvaalit on se kohde, mutta on tainnut venakoilla jäädä tilanneanalyysi vaiheeseen, kun kisa on jo oikeasti käyty. Vaan onhan tämä yksi muistutus siitä, että itärajan takana on vihollinen, joka pyrkii hyökkäämään aktiivisesti.

Melkeinpä uskallan sanoa, että varsinaisena kohteena eivät ole tulevat presidentinvaalit - bottiverkoston toimivuutta voidaan testata jo niissä, mutta itse suuntaisin katseeni 2019 ja tuolloin pidettäviin eduskuntavaaleihin.

Presidentinvaaleissa Niinistö on Venäjälle - Niinistön nykyisillä ulostuloilla - sopiva kandidaatti, ja koska vaalit on jo likipitäen taputeltu, ei niihin tarvinne sen kummempaa painostusta ja vaikuttamista kohdistaa. Niissä voidaan testata verkostoa, ja alkaa etsimään heikkoja kohtia, jotta koneisto on valmis ensi syksyn koittaessa ja eduskunnan palatessa kesälomalta, jonka jälkeen ryhdytään hiljalleen valmistautumaan vaaleihin.
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Niissä voidaan testata verkostoa, ja alkaa etsimään heikkoja kohtia, jotta koneisto on valmis ensi syksyn koittaessa ja eduskunnan palatessa kesälomalta, jonka jälkeen ryhdytään hiljalleen valmistautumaan vaaleihin.
Hyvin loogista ajattelua. Pressanvaalit on tietysti hyvä testialusta vaikuttavuudelle.
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Venäjän valtiollinen RT-kanava kertoo Suomen valmistautuvan osana USA:n toimia sotaan Venäjää vastaan. USA:n selvityksen kerrotaan kohdistuvan Suomeen, Puolaan, Moldovaan, Ukrainaan ja Valko-Venäjään. RT vetää tietojen keruusta omat johtopäätökset, jotka tukevat Venäjän ilmoittamaa uhriutumista ja lännen aggressioita Venäjää kontaan.


RT-kanava väittää nähneensä dokumentit Pentagonin sotasuunnitelmista Venäjää vastaan: ”Yhdysvallat selvittää Suomen sotavalmiudet” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Artikkeliin on haastateltu Konstantin Sivkovia, joka esitellään Venäjän ohjus- ja tykistötiedeakatemian ulkojäseneksi ja sotilaspoliittiseksi analyytikoksi. Sivkovin suulla todetaan, että kuvailtujen tietojen kerääminen tarkoittaa käytännössä valmistautumista sotatoimien johtamiseen. Tämä on yksi elementti suorista – korostan tätä – valmisteluista sotaa varten. Kyseessä on sotilaallisten operaatioiden valmistelu ja joukkojen materiaaliteknisen logistiikan turvaamisen suunnittelu. He tutkivat Itä-Euroopan maita siellä, minne sijoitetaan iskuryhmät ja myös siellä, minne ilmeisestikin tullaan suuntaamaan yksi iskuista, Sivkov sanoo jutussa.

Jo aiemmin venäläinen Nezavisimaja gazeta arvioi 12. tammikuuta, että Ruotsi valmistautuu jo sotaan Venäjän kanssa. ”Suomessa on vahvistumassa näkemys, että Suomen on ennemmin tai myöhemmin liityttävä Natoon. Tällä hetkellä 52–54 prosenttia suomalaisista on tätä mieltä”, lehti kertoi.

Novyje Izvestija jatkoi juttua 18. tammikuuta esittämällä suoranaisen uhkauksen: “Mitä aktiivisemmin Suomi ja Ruotsi ovat mukana Naton harjoittamassa Venäjän hillitsemispolitiikassa, sitä suuremman riskin se luo niiden omalla turvallisuudelle”.

Suomen presidenttiehdokkaat on Venäjällä esitelty mielenkiintoisella tavalla – Väyrynen on putinistien valinta - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Näyttää siltä, että Venäjällä on laitettu vähän lisää kierroksia. Kun NATO:n läsnäolon vahvistuminen Itämerellä on samalla pienentänyt konfliktin uhkaa Itämeren alueella, Venäjä näyttäisi nyt pyrkivän nyt lisäämään painetta.

@vlad ja @Sako
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Suomen presidenttiehdokkaat on Venäjällä esitelty mielenkiintoisella tavalla – Väyrynen on putinistien valinta - Ulkomaat - Helsingin Sanomat

Näyttää siltä, että Venäjällä on laitettu vähän lisää kierroksia. Kun NATO:n läsnäolon vahvistuminen Itämerellä on samalla pienentänyt konfliktin uhkaa Itämeren alueella, Venäjä näyttäisi nyt pyrkivän nyt lisäämään painetta.

Tulemme näkemään jotain todella mielenkiintoista toisella kierroksella mikäli Väyrynen on Niinistöä vastassa, Accuscoren vaalitulosennusteen mukaan:

-Niinistö 49,2 %
-Haavisto 13,6 %


Ja sitten kolmantena

-Väyrynen 13,2 %

Mikäli Väyrynen ohittaa Haaviston ja tarvitaan se toinen kierros, niin uskoisin, että Suomikin saa osansa Venäjän vaikutusyrityksistä. Pidän mahdollisena sitä, että Väyrynen ohittaa Haaviston, Haaviston juna on hyytynyt - siinä ei ole draivia, Väyrynen sen sijaan on ärsyttävä, elää omassa "todellisuudessaan" mutta näyttää siltä, että hänellä on draivia päällä verrattuna Haavistoon. Riittääkö tämä? Sen näemme tulevina päivinä.

Huom: painotetaan, että kyseessä on Accuscoren vaalitulosennuste.

Linkki IL: Katso reaktio videolta: Niinistö kuulee ennusteesta, jossa hänelle arvioidaan vain 49 prosentin kannatus ensimmäisellä kierroksella
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Venäjän valtiollinen RT-kanava kertoo Suomen valmistautuvan osana USA:n toimia sotaan Venäjää vastaan. USA:n selvityksen kerrotaan kohdistuvan Suomeen, Puolaan, Moldovaan, Ukrainaan ja Valko-Venäjään.
Tässä on mielenkiintoinen viritys eli olisiko ensi kertaa, kun Valko-Venäjä esitetään vihollisena?

Vaaleista: Niinistö on kelvollinen juoksupoika Venäjälle, sillä Niinistö hyppää joka kerta, kun komento kuuluu, mutta jossain mutesivissa sivulauseissa tuo esiin meidän etua heikosti.. Väyrynen taas olisi sopiva UKK:n rooliin ja toinen kierros suomea puhuvalla ryssällä (=Väyrynen) vahvistettuna voisi avata monen silmät Venäjän ja Suomen "hyvistä suhteista". Odotettavissa olisi vihamielinen kampanja Väyrysen puolesta...
 

Cobol

Jäsen
Suosikkijoukkue
Suomalainen jääkiekko
Tässä on mielenkiintoinen viritys eli olisiko ensi kertaa, kun Valko-Venäjä esitetään vihollisena?.

Ehkä siinä mielessä USA:n uhrina, että Konstantin Sivkovin tulkinnan mukaan kyse on siitä, minne sijoitetaan iskuryhmät ja myös siitä, minne ilmeisestikin tullaan suuntaamaan yksi iskuista. Näin RT/Sivkovin mukaan Suomi tai vaikkapa Valko-Venäjä voi olla myös USA:n iskun kohteena, mutta todellinen maali on Venäjä. Lähtökohtaisesti kyse on kuitenkin iskuryhmien sijoittamisesta ja RT:n mukaan jatkossa selvitetään tietenkin myös Venäjää (logistiikan osalta). Moldovassa, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa tutkitaan ensisijaisesti infrastruktuuria ja paikallisen teollisuuden valmiuksia siltä varalta, että Naton joukot ilmestyvät sinne.

Ruotsia tuossa ei tutkita ja miksi tutkia, kun Ruotsihan valmistautuu Nezavisimaja gazetan mukaan jo sotaan Venäjää vastaan. Suomeksi tämä tarkoittaa tietenkin isoa mahdollisuutta NATO-jäsenyyteen. Suomi on Moldavan, Ukrainan ja Valko-Venäjän kanssa omassa ryhmässään ja suomeksihan tämä tarkoittaa sitä, että NATO-jäsenyydestä ei ole Putinilla näissä maissa kaiketi pelkoa?
 

Sako

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ehkä siinä mielessä USA:n uhrina
Mä vähensin jossit ja mutat pois ja silloin viivan alle jäi Valko-Venäjä vihollisena.

Tää voi olla propagandakoneiston huti tai harkittu viesti Lukasenkalle. Sillä ja putella eli kahdella natsilla on ollut vaikeuksia leikkiä samalla hiekkalaatikolla. Putin osoitaa kaapin paikkaa ja sitä on Lukan vaikea hyväksyä.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös