Venäjän pyrkimyksestä vaikuttaa Suomen päätöksiin on vuorossa tällä kertaa energiapolitiikka. Sen suhteen Venäjän vaikutusta on käsitelty aika paljon sekä ydinvoimaa että hallitusta käsittelevissä ketjuissa. Venäjä ei mitenkään pyri salaamaan vaikutusyrityksiään. Venäjän tavoite on juoksuttaa Suomea Venäjän tarpeiden mukaan ja vaikuttaa mm. siihen, että Suomi sitoutuu edelleen Venäjän energiaan sen eri muodoissa ja auttaa Venäjää käyttämään energia-asettaan poliittisesti EU:ta vastaan. EU on Venäjän silmin äitinyt turhan innokkaasti vaatimaan venäläisen energian korvaamista ja on myös kääntynyt Pohjoismaiden tavoin Venäjän Nord Stream 2 (NS2) kaasuputkea vastaan.
NS2 joutui ongelmiin, kun EU-maa toisensa jälkeen esitti hankkeesta epäileviä näkemyksiä. Putken tarkoitus on tuoda kaasua Saksaan siten, että putki ei kulje NS1 tapaan Ukrainan kautta. EU pitää Ukrainan reittiä poliittisesti parempana, koska putki tuo Ukrainalle tuloja ja hillitsee Venäjän lisävalloitushaluja Ukrainan suhteen. Itämeren pohjassa kulkevaksi suunniteltu N2 tuo myös ympäristökysymyksiä käsittelyyn. Tanska pitää NS2 putkea myös turvallisuuspoliittisena kysymyksenä:
Tanska pohtii Venäjän kaasuputkea myös turvallisuuspolitiikan kannalta - Maailma - Turun Sanomat
Valtio-omisteinen Fortumin aikomuksena on ostaa saksalainen Uniper, jota kautta Fortumille tulisi mm. noin 10 prosenttia NS2 putkesta ja useita fossiilisia voimaloita Venäjältä ja Saksasta. Suomen hallitus on vakuuttanut, että Uniper on vain kaupallinen hanke. Viime kesän ja varsinkin Saksan vaalien jälkeen NS2 on ollut heikoilla ja itse asiassa NS2 putki on ollut venäläisten arvioiden mukaan jo pitkään tilanteessa, jossa se ei etene.
Hyvin vähän on Suomessa ollut esillä se, että Venäjän varapääministeri Sergei Prihodko kertoi julkisuuteen sopivasti valittuna Suomen itsenäisyyspäivänä 6.12. 2016, että Venäjä odottaa saavansa Suomelta apua NS2 toteuttamisessa. Vapaasti suomennettuna ydinasia:
Venäjän tärkein poliittinen tuki on meidän halukas kumppanimme Helsinki ratkaisemaan asiaan liittyviä kysymyksiä Brysselissä. Koko kirjoitus venäjäksi
tästä.
Tuo TASS:n kirjoitus julkaistiin noin puoli vuotta ennen kun Fortum kertoi pyrkivänsä ostamaan Uniperin. Ja kun Fortum ostotarjouksen jätti, Venäjän pääministeri Medvedev kehui Suomen ja haukkui EU:n ja USA:n, koska EU-parlamentti vastustaa NS2 hanketta ja USA pyrkii Venäjän ohi Euroopan kaasumarkkinoille:
Analyysi: Medvedev onnitteli Suomea satavuotispäivästä ja haukkui siinä sivussa amerikkalaiset | Yle Uutiset | yle.fi
Riippumatta siitä, onko valtio-omisteisella Fortumilla ollut yhtiönä suuria tai pienempiä vaikutusmahdollisuuksia Uniperin ostotarjoukseen, Suomi on joka tapauksessa toiminut Venäjän hallituksen osoittamalla tavalla. Se on poliittista, kuten Venäjän energia aina. Suomen kannalta ei ole hyvä asettua samaan riviin Venäjän kanssa EU:n parlamenttia ja Pohjoismaita vastaan olkoonkin, että Saksa saattaa vielä saada demareiden mahdollisen osallistumisen kautta hallituksen, joka putken rakennuttaa.
Venäjä on osoittanut avoimesti Suomelle sen, että NS2 tarvitsee Suomen apua Brysselissä ja Suomi on Fortumin Uniper ostotarjoukselle rientänyt toiveen toteuttamaan. Pääministeri Sipilä on väittänyt, että kyse ei ole poliittisesta ratkaisusta. Se on puhdas vale, koska EU, Pohjoismaat ja Venäjä pitävät NS2 hanketta poliittisena, ja Pohjoismaat osin turvallisuuspoliittisena asiana.