Epäpuhtaat ja kyseenalaiset taklaukset Pohjois-Amerikan sarjoissa

  • 2 177 215
  • 9 663

Apmp-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, TPS
Keithin tempausta onkin vaikeampi ymmärtää - täysin turha temppu. Näissä tilanteissa toivoisi Detroitinkin omaavan kuittivihkon ja käyttävän sitä. Bertuzzi - where are you?

Tämä menee vähän ohi aiheen, mutta tartutaan nyt tähän. Bertuzzihan oli jo viime kaudella todella pehmeä ja taisi tapella kerran koko kauden aikana. Nyt preseasonillahan Bertuzzi kävi hakemassa Orpikin sen jälkeen kun Orpik yritti teloa Franzenia polvella. Kuitenkaan en jaksa uskoa (vaikka toivonkin), että Bertuzzi kovin paljoa ketään kävisi hakemassa. Voi olla, että se eräs kuittaus saattaa hiukan muhia vieläkin takaraivossa ja näin ollen ollaan hiukan varovaisia ja alkaahan sitä ikääkin jo olla.

Käytännössä ainut keneltä voisi kuittia odottaa on Justin Abdelkader, joka on varsinainen energiapakkaus kentällä. Tosin, kaveri on nyt ollut loukkaantuneena ja tappelutaidotkaan eivät ihan täydelliset ole. Kuitenkin pelaaminen sitten taas sujuu ihan kohtuullisesti joten kaveri sopii Red Wingsin muottiin huomattavasti paremmin kuin derekboogaardit ja georgeslaraquet, joita en Wingsiin oikein missään nimessä haluaisi. Eiköhän kuitenkin Abdelkader olisi pystynyt Keithiä vastaan hanskaamaan ihan kohtuullisin tuloksin ja mikäli hän olisi ollut kokoonpanossa niin uskon, että tämän kaksikon välillä olisi jotain kahinaa nähty. Todennäköisesti se olisi ollut enemmän Keithistä kiinni, riippuen olisiko hän halunnut myllyyn lähteä. Kuitenkin siis toivoisin, että Detroitilla olisi noita halukkaita kuittaajia enemmänkin ja esim. juuri mainitsemasi Bertuzzi saisi kyllä hanakammin pudotella hanskojaan (tarpeen tullen), eikä vain puhallella muniinsa aina. Avautuminen loppui siihen ja anteeksi totaalinen off-topic. Teki mieli vaan mainita

edit. jokerit67 oli sitten nopeampi
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Keithin tempausta onkin vaikeampi ymmärtää - täysin turha temppu. Näissä tilanteissa toivoisi Detroitinkin omaavan kuittivihkon ja käyttävän sitä. Bertuzzi - where are you?

Bertuzzi tuskin kovinkaan usein tuota kuittivihkoa tulee käyttämään, ikävä kyllä, vaikka kokoa herralla siihen olisi ja onhan hän kuitenkin uransa aikana ehtinyt hanskansa pudottaa suhteellisen usein (34 kertaa), joskin tahti on hiipunut sitten sen surullisen kuuluisan tapauksen. Viime kaudella hän oli paikoin todella pehmeä, tälle kaudelle osoittaisin enemmän miehisyyttä ja tarvittaessa kuittivihkonkin käyttöä. Nyt tämän homman joutuu suurimmalta osin hoitamaan Abdelkader, ja kuten todettua, hänen tappelutaitonsa eivät vielä kovinkaan hyvät ole. Toinen "abdelkader" joukkueeseen tekisi ihan hyvää - mutta tämä toive tuskin toteutuu tällä kaudella tai edes seuraavallakaan - Mitch Callahania odotellessa...

vlad.
 

CGLN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Routasydän, #17 Wendel Clark, #8 Cam Neely, TML
Varmaan silmissä on jotain vikaa, mutta en kummassakaan näistä taklauksista näe kauheaa rikollisuutta, en edes vahingoittamistarkoitusta. Syystä tai toisesta molemmissa tilanteissa taklattavan pää on aika alhaalla, katse ilmeisesti kiekossa, ja suurin tekijä siihen että tilanteet näyttävät jokseenkin arveluttavilta. Kummassakaan ei ollut vauhtikierrosten keräystä ennen taklausta, taklaus kohdistui pelaajiin joista toinen oli kiekollinen ja toinen oli ottamassa kiekkoa haltuunsa. Toinen taklauksista tuli etuviistosta, toinen takaviistosta, mutta numeroihin ei tähdännyt kukaan. Hjalmarsson olisi sen voinut halutessaan tehdä, mutta en kyllä tilanteessa havaitse sellaisia intressejä. Kyynärpään nöuseminen heti taklatessa on refleksinomainen tasapainottava liike, ei mikään ilkeyksissään suunniteltu juttu, kyynärpää edellä taklaus vahingoitusyritys. Jos joku haluaa photoshopata kummastakaan tilanteesta uskottavan kuvan, jossa rynnitään kyynärpää edellä päätä kohti saa halutessaan ottaa yv:n kautta yhteyttä, mahdollisesti voisi olla töitä tiedossa. Jääkiekko on laji, jossa ei koskaan tulla täysin välttymään päähän osuneilta taklauksilta, mutta eivät kaikki niistäkään ole murhanhimoisia. Viime kaudella nähtiin jokunen hirvittävä taklaus, jotka aiheestakin nostattivat niskavillat pystyyn. Nämä ovat niihin verrattuna korkeintaan ikäviä tilanteita, joista ei toivottavasti tule kenellekään osalliselle kauaskantoisia seurauksia.

Ja ei, en ole Hawks-fani. Leafsin fanitus alkoi legendaarisen Norris-divisioonan vuosina, jonka seurauksena Hawks ja Wings ovat minulle edelleen suurempi punainen vaate kuin esimerkiksi Canadiens, jota vastaan niihin aikoihin pelattiin varmaan pari kertaa vuodessa, tai joku Senators, jota ei Sharksien, Lightningin tai Panthersin lailla ollut edes olemassa. Jos joku näistä epäonnisista taklauksista haluaa vahingoittamisyrityksiä väkisin vääntää, niin minun suositukseni on skippailla kukkahattukaupan kautta salibandypeliä katsomaan, sekin on jalo ja taitoa sekä kovaa kuntoa vaativa laji, jossa aika harvoin kuitenkaan tarkoituksenmukaisesti haetaan fyysistä kontaktia vastustajaan. Jos nämä tilanteet olivat kauheita, niin katse muualle, koska todennäköisesti pahempaakin tulee tämän kauden aikana sattumaan.
 

CGLN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Routasydän, #17 Wendel Clark, #8 Cam Neely, TML

Junnuissahan nämä viimeaikaiset pahimmat ylilyönnit nimenomaan ovat sattuneetkin. Itsekin lajia aikoinaan harrastaneena en millään haluaisi uskoa, että kukaan pahuuttaan tuollaisia niittejä vetelee, mutta tuo oli todella vaarallinen ja törkeä taklaus. Tapaukset Pominville ja Salei ovat tähän verrattuna aika kiisseliä.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Varmaan silmissä on jotain vikaa, mutta en kummassakaan näistä taklauksista näe kauheaa rikollisuutta,

...

Kyynärpään nöuseminen heti taklatessa on refleksinomainen tasapainottava liike, ei mikään ilkeyksissään suunniteltu juttu, kyynärpää edellä taklaus vahingoitusyritys.
Katsoppas siitä Keith-Salei videosta 0:35-0:40 välinen aika ja sano, ettei sitä kyynärpäätä nosteta kaverin leukaan. Se, että kädet nousee taklauksen jälkeen/aikana on aivan eri asia kuin, että nostetaan kyynärpää sekunti ennen taklausta suoraan kaverin naamaan.
 

CGLN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Routasydän, #17 Wendel Clark, #8 Cam Neely, TML
Katsoppas siitä Keith-Salei videosta 0:35-0:40 välinen aika ja sano, ettei sitä kyynärpäätä nosteta kaverin leukaan. Se, että kädet nousee taklauksen jälkeen/aikana on aivan eri asia kuin, että nostetaan kyynärpää sekunti ennen taklausta suoraan kaverin naamaan.

27. katselukerran jälkeenkin (enkä liiottele) väitän että refleksi. En tiedä oletko koskaan lätkää pelannut ja/tai taklannut, mutta Keith tuli tilanteeseen lähes seisovilta jaloilta, eikä missään nimessä mennyt taklaukseen kyynärpää edellä. Salein pää oli toisaalta melko alhaalla, itsestään riippumattomien tasapaino-ongelmien takia, mutta se ei tilanteesta kyynärpäätaklausta tee. Se kyynärpää nousee aina refleksinä jo ennen osumaa tuollaisessa tilanteessa, ja tässä tapauksessa se ei todellakaan ole ylhäällä sekuntia ennen kontaktia.
 

CGLN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Routasydän, #17 Wendel Clark, #8 Cam Neely, TML
Otetaan tuolta Blackhawks-ketjusta lainaus:



LOLWUT?! Nimenomaan Hjalmarsson tulee tajuttomalla vauhdilla tuohon kun katsot. Ei nyt mitään juoksuaskeleita mutta näyttäisi tulevan suoraan vaihtoaitiosta ja kelannut siniviivalle asti jonka jälkeen yksi polkaisu lisää.

Ei kohdistunut päähän ei, mutta selkään tulee joten aivan päivänselvä selkään kohdistunut taklaus. Se, miten joku tuosta saa kylkeen osuneen taklauksen vaatii jo jonkinlaista taitoa. Jos kellosta katsotaan esimerkkiä niin taitaa tulla jonnekin kello viiteen jos Pominvillen kasvot osoittavat kahteentoista. Sen perusteella pitää penalttia tullakin. Otetaan vielä huomioon että kyseessä on vielä kiekoton mies..

Jos haluat lainata toisista ketjuista, vie privaattiin. Ei mitään muuta kommentoitavaa.
 

TosiFani

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Case in point: Mene katsomaan jääpalloa tai salibandya, koska sinun mielestäsi kaikki haettu kontakti on yhtä kuin kyynärpäätaklaus. Snippaile siitä.

Aika uskomatonta, että et näe tuossa tilanteessa selvää kyynärpäätaklausta. Itse luotan kyllä omaan kokemukseeni jääkiekosta ja klipin selostajien näkemykseen eli selvääkin selvempi kyynärpäätaklaus. Eikä kyynärpäätaklausta voi puolustella seisovilta jalolta lähdöllä tai tasapainolla yms., jos kyynärpää osuu päähän se on kyynärpäätaklaus. Ja kyynärpää nousee Keith:n olkapään tasolle eli voida oikein puhua pää alhaalla pelaamisestakaan.
 
Viimeksi muokattu:

CGLN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Routasydän, #17 Wendel Clark, #8 Cam Neely, TML
Jos otat taklauksen vastaan/taklaat kyynerpää edellä ENNEN KONTAKTIA niin eikö se ole aivan päivänselvä kyynerpäätaklaus?

Kokeile joskus kaatua naama edellä kenttään ottamatta käsillä vastaan. Ja oikeasti, sinulle tämä on ihan saletisti viimeinen vastaus tässä ketjussa, joten jos jatkossa kiinnostaa vääntää niin vie oikeasti privaan.
 

secord

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks
Tuomareilta meni kyllä täysin ohi tuo Keithin taklaus, joka oli Hjalmarssonin niittiin verrattuna selvästi sääntöjä vastaisempi. Mutta näitä tulee kauden mittaan jatkossakin, tilanteet kun tulevat nopeasti ja siinä samalla virhearvioita tapahtuu niin pelaajille kuin tuomareillekin. No Hjalmarssonin tapauksessa liiga antaa varmasti varoittavan esimerkin nimissä pelikieltoa (ihan ansaitusti mielestäni), mutta tuskin kovin montaa peliä rapsahtaa.
 

Marwin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres
Ei tuo Hjalmarssonin taklaus mielestäni kaikkein törkein ollut eikä mikään vahingoittamisyritys. Ajattelematon ja typerä teko toki, mutta kädet alhaalla eikä mitään viime hetken ponnistusta. Vauhtia kuitenkin oli jonkin verran liikaa ja tulihan tuo sen verran selkään, että ymmärtääkseni ihan tuomittava näillä uusilla sääntötulkinnoilla. Luulen, että pari peliä tulee pelikieltoa.

Pominville sai 7-8 tikkiä silmän puolelle ja ilmeisesti aivotärähdyksen.
 

CGLN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Routasydän, #17 Wendel Clark, #8 Cam Neely, TML
Tuomareilta meni kyllä täysin ohi tuo Keithin taklaus, joka oli Hjalmarssonin niittiin verrattuna selvästi sääntöjä vastaisempi. Mutta näitä tulee kauden mittaan jatkossakin, tilanteet kun tulevat nopeasti ja siinä samalla virhearvioita tapahtuu niin pelaajille kuin tuomareillekin. No Hjalmarssonin tapauksessa liiga antaa varmasti varoittavan esimerkin nimissä pelikieltoa (ihan ansaitusti mielestäni), mutta tuskin kovin montaa peliä rapsahtaa.

Tämäpä siinä on, että pelaajille nuo tilanteet eivät tule vastaan kuva kuvalta tai edes hidastettuina. Toivottavasti kurinpidollisetkin tahot pitävät sen asian mielessään.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Kokeile joskus kaatua naama edellä kenttään ottamatta käsillä vastaan.

Kaatuminen jäälle naama edellä ottamatta käsillä vastaan on todellakin aivan eri asia kuin taklaaminen vastustajaa selkeästi kyynärpäällä, toinen niistä on suojaava refleksi, sen sijaan toinen ei - arvaa kumpi. On aivan eri asia taklata olkapäällä ja taklauksen seurauksena (sen jälkeen) kädet hivenen nousevat kuin taklata kyynärpäällä tarkoituksenomaisesti (vahingoittamistarkoituksessa). Olkapääkontakteja vastaan minulla ei ole mitään mutta selkeät kyynärpäätaklaukset on hyvä karsia minimiin, ei niitä koskaan voi täysin poistaa koska inhimillisiä tekijöitä on aina mukana pelissä mutta rangaistuksin niistä on hyvä muistuttaa.

Ja näissä tilanteissa "et ole varmaan koskaan taklannutkaan" -korttiin vetoaminen osoittaa lähinnäkin tilannetajun puutetta.

vlad.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Kaksi matsia tuli penalttia Hjalmarssonille tuosta taklauksesta, eli samassa linjassa menee tuomiot kuin aikasemminkin.

Mitä muuten tuosta junnu-sarjan taklauksesta koitui sanktioita? Onko siitä tullut vielä mitään päätöstä, koska tuossa tilanteessa ei taas paljon järki päätä pakottanut taklaajalla. Ihme touhua noissa junnu-sarjoissa yleensäkin, onko siellä tosiaankin pelaajien paineet tuota luokkaa, että kaikki mahdollinen tehdään voittaakseen ja näyttöjen antamiseen. Tämä tilanne nyt ei varmasti antanut mitään positiivista kuvaa taklaajasta?!
 

MiksuMan

Jäsen
Heti alkaa sikailu! Ei tämä ainakaan hyvää mainosta jääkiekolle ole.

En ymmärrä miksi päähän kohdistuneita taklauksia ei saada pois ja nuo idiootit jotka eivät kunnioita vastustajia sekä peliä pitäisivät saada ikuisen pelikiellon. Miksi pelata, jos ei osaa..

Anything for money..
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
Kaatuminen jäälle naama edellä ottamatta käsillä vastaan on todellakin aivan eri asia kuin taklaaminen vastustajaa selkeästi kyynärpäällä, toinen niistä on suojaava refleksi, sen sijaan toinen ei - arvaa kumpi. On aivan eri asia taklata olkapäällä ja taklauksen seurauksena (sen jälkeen) kädet hivenen nousevat kuin taklata kyynärpäällä tarkoituksenomaisesti (vahingoittamistarkoituksessa). Olkapääkontakteja vastaan minulla ei ole mitään mutta selkeät kyynärpäätaklaukset on hyvä karsia minimiin, ei niitä koskaan voi täysin poistaa koska inhimillisiä tekijöitä on aina mukana pelissä mutta rangaistuksin niistä on hyvä muistuttaa.

Itse olen aina käsittänyt puhtaaksi edestä päin tulevaksi taklaukseksi sellaisen, että kädet ovat kiinni kropassa, joko rinnassa tai kyljessä.

En ymmärrä yhtään näitä puolusteluja jostain kyynärpään nostosta puolustavana refleksinä. Jos niin tekee, niin se on väärin ja rangaistuksen arvoinen taklaus. Kyynärpääsuojus on ase, jonka kohdistaminen vastapelurin päähän pitäisi aina olla äärimmäisen rangaistavaa.

Sitten tämä kädellä/kyynärvarrella taklauksen saattaminen, joka useasti NÄYTTÄÄ siltä, että taklaus tuli suoraan kyynärpäällä, on aivan eri asia. Täysin puhdas, jos kädet ovat olleet aivan normaalisti kropassa kiinni ennen niittiä.

Hypyt tietysti ovat laittomia ja sitten nämä takaviistosta selkään/päähän ajamiset, jossa pelaaja ei näe taklaajan tuloa. Pidän näitä täysin itsestäänselvyyksinä, enkä ymmärrä näistä vääntämistä sitten ollenkaan.
 

Apmp-

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, TPS
Shane Doan taklaa Dan Sextonia (youtube)

En oikein tykkää tuosta taklauksesta. Doan tulee todella myöhässä ja taklaus osuu päähän. Doan näyttäisi myös tulevan pimeästä kulmasta ja olisi varmasti pystynyt olemaan tuossa tilanteessa taklaamatta. Täysin turha taklaus. Tilanteesta ei siis tuomittu mitään rangaistusta.
 

Brunberg

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kyynärpäätaklaus
Pelin kannalta ihan turha taklaus mutta eipä se mikään ruma silti ollut, Sextonilla oli pää aika alhaalla ja leukaan taitaa vähän kopsahtaa. Kyllä siellä saa olla tarkkana, jos meinaa pysyä terveenä.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Jos ei 1,5 sekuntia syötön jälkeen saa taklata, aletaan liikkua aika vaarallisilla vesillä jääkiekon suhteen. Aika perustaklaus IMO, olisihan sen nyt tietysti voinut jättää tekemättä, mutta silloin pelaaja ei olisi ollut Shane Doan. Doan oli vielä Sextonia edellä Sextonin rintamasuuntaan, ei paljoa mutta kyllä Sexton tiesi, että pelaaja on siinä vierellä. Se, ettei osannut varautua taklaukseen silloin kun Doan on kentällä tietysti kertoo paljon pelaajasta.
 
Suosikkijoukkue
NHL
Ei mikään ihme että shane doan aikaan tuollaisen taklauksen. Itse odotan että doan saa tuosta sanktioita. Päähän tulee aika selkeästi.
 

TML

Jäsen
Tykkään kyllä Shane Doanista, mutta jotenkin turha, hieman myöhäinen ja turhautuneen pelaajan taklaus. Doanilla oli kiekko, menetti sen, vastustaja purkasi tilanteen joten Doan päättää vetää pommin vaihtonsa loppuun. Katsoo ensin minne vastustaja purkaa kiekon, sitten käy vielä kolaamassa hänet.

Vähän turha pommi mielestäni, mutta ei tosin mikään kauhean törkeäkään. Tuskin tuosta pelikieltoa tulee.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös