Epäpuhtaat ja kyseenalaiset taklaukset Pohjois-Amerikan sarjoissa

  • 2 176 359
  • 9 663

NIN

Jäsen
Suosikkijoukkue
Fucking Horseshit
Onko mulla ihmisen anatomia hukassa vai eikö leukaperien ja polvien välissä ole mitään? Oli taklaus sitten sääntöjen mukainen tai ei, niin kyllähän Trouba tuon taklauksen ihan tarkoituksella ylös kohdistaa.
Ilmeisesti on. Toki voi katsoa tuon linkkaamani videon siitä, kohtaa mistä neuvoin ja sitten miettiä, että jos Meijerin Timo on tuollaisessa asennossa, niin miten helppo siinä on osua siihen leuan ja polvien väliseen alueeseen.
 

Craig Berube

Jäsen
Suosikkijoukkue
5th most improved team in the NHL
Onko mulla ihmisen anatomia hukassa vai eikö leukaperien ja polvien välissä ole mitään? Oli taklaus sitten sääntöjen mukainen tai ei, niin kyllähän Trouba tuon taklauksen ihan tarkoituksella ylös kohdistaa.
Meier tulee niin kyyryssä ettei Trouba mitenkään voi taklata niin etteikö se ensin osuisi päähän. Laita vaikka koko video 0.5 nopeudelle ja paina pausea aina juuri ennen osumaa niin huomaat varmasti.

Tässä on mun mielestä kolme vaihtoehtoa. Joko kyseiset taklaukset jatkossakin sallitaan, tai sitten edestä päin tulevat taklaukset kielletään, olipa ensimmäinen kontakti päähän tai ei. Kolmas vaihtoehto on se missä tehdään rangaistavaksi kaikki taklaukset jos mikään taklaajan ruumiinosa osuu taklattavan päähän. Milloin esim. edestäpäin tulevat ensin päähän osuvat taklaukset jäisivät historiaan.

On se aikamoista saivartelua sanoa etteikö nähdyn kaltaiset taklaukset olisi ihan yhtä vaarallisia kuin jotkut taklaukset missä se kontakti on pelkästään päähän kohdistunut. Mutta se on kyllä totta että peli muuttuu jos näitä ruvetaan kovemmalla kädellä suitsimaan. En minä osaa sanoa mikä olisi näissä hyvä linja.

edit. Laitetaan vielä kuva päähän kohdistuneiden taklausten nykysäännöistä.
 

Liitteet

  • FvFsr4TWYAI96QS.jpeg
    FvFsr4TWYAI96QS.jpeg
    158,1 KB · kertaa luettu: 75

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tässä on mun mielestä kolme vaihtoehtoa. Joko kyseiset taklaukset jatkossakin sallitaan, tai sitten edestä päin tulevat taklaukset kielletään, olipa ensimmäinen kontakti päähän tai ei.
Ei edestäpäin tulleita taklauksia tarvitse kieltää. Osumakohtien kanssa pitää vain olla hiukan huolellisempia. Esim. M. Folignon Faksaan kohdistunut taklaus oli suora polviosuma ja seurauksena videotarkistuksenkin jälkeen ulosajo. Korostan edelleen sitä, että NHL:llä alkaa kohta olla paineita muuttaa suhtautumistaan nimenomaan pääosumiin. Pelaajayhdistys on tässä avainasemassa. Jos muutosta ei haluta edes pelaajien keskuudesta, tuskin mitään tulee tapahtumaan. Ja puhun nyt nimenomaan yleisellä tasolla, en Timpan hetkellisestä herpaantumisesta.
 

Hawk #22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Ilves, Tampa Bay Buccaneers
Trouban taklauksien selitykset kyllä vuodesta toiseen aina samat, puhdas taklaus päähän. Ei siis mitään uutta auringon alla. Lajina jääkiekko on jatkuvan muutoksen ja evoluution alla, taklaukset kuuluvat peliin, mutta voidaan myös aina keskustella mimmoiset taklaukset kuuluvat peliin. Ei Liigan ja NHL:n ero nyt niin räikeä ole, että pitäisi jääpalloon siirtyä jos ei näitä taklauksia katso yhtä aurinkoisin silmin kuin osa.

Siis tuo Trouban taklaushan tulee suoraan edestäpäin, käsi kiinni kropassa, ja ilman minkäänlaista hyppyliikettä. Eihän tuota voi teknisesti paremmin toteuttaa sääntöjen puitteissa. Eikä se mitenkään ylimääräisenä tuohon tule, kun pelin virtaus liukuu koko ajan kohti Troubaa.

Tietenkin loukkaantumiset on ikäviä, mutta ne valitettavasti kuuluu nopeisiin kontaktilajeihin. Tuossa sarjassa on taklattu reilun 100 vuoden ajan, varusteet ovat kehittyneet koko ajan turvallisemmiksi ja turvallisemmiksi, ja sääntömuutoksillakin on pyritty parantamaan turvallisuutta. Silti vasta viime aikoina tämä itkeminen keskustelupalstoilla ja somessa on ryöpsähtänyt. Mikä lie siihen syynä. Noille kavereille maksetaan miljoonakorvaus tekemästään työstä. Monessa muussakin duunissa hyvien ansioiden mukana tulevat erilaiset riskit. Jokainen pelaaja kaukaloon astuessaan tiedostaa sen loukkaantumisen riskin, ja jos se ei miellytä, ei ole pakko pelata.

Jos tekee katsojalle pahaa katsoa, niin ei siihenkään kukaan pakota, vaan voi tosiaan siirtyä vähemmän fyysisten lajien pariin. Selitys siitä, että tahtoo katsoa puhtaasti taitokiekkoa on kyllä ihan sitä itseään. Lajiin nimeltä jääkiekko kuuluu erilaiset osa-alueet, halusi tai ei. Jos jääkiekosta poistetaan taklaukset, ei se ole enää jääkiekkoa, vaan jotain ihan muuta.

NHL on business, jonka pyörittämisen maksavat katsojat ja fanit. Edelleenkin, hallit syttyvät isoista pommeista ja satunnaisista tappeluista. Johtopäätöksenä tästä vedänkin sen, että suurin osa katsojista haluaa nähdä niitä jatkossakin. Jos ne viedään pois, lähtee myös iso osa katsojista ja sitä kautta tulovirrasta. Sen jälkeen ei Jacob Trouballekaan kukaan maksa tuollaisia summia.

Niinkuin tuossa jo edellä kirjoitettiin, jos näistä ruvetaan rankomaan, niin ei muuta kuin nopealle hyökkääjälle kiekko, silmät kiinni ja pää kyyryyn sekä täysillä kohti vastustajan maalia. Milläs sen pysäytät, kun mailahäirintäkin on käytännössä kitketty rangaistuksilla jo pois.

@aessi Toronton ja Tampan sarjassa sinä puolustit Maroonin numeroihin tullutta taklausta sillä, että Giordano kokeneena playoff-pelaajana tiesi, että tuossa kohtaa voi tulla niitti, ja sitä kautta pitäisi olla varuillaan. Eikö samalla logiikalla Meierin pitäisi myös tiedostaa tämä aspekti, ja pitää se pää ylhäällä jacobtroubien varalta?
Eiköhän päävammoista keskustelun tai NHL:n sääntöjen kritisoiminen ole tullut ihan puhtaasti siitä syystä, että päävammoista ja niiden vakavuudesta tiedetään tällä hetkellä paljon enemmän kun vaikka 90-luvulla. Lisäksi NHL ei ole tehnyt käytännössä juuri mitään päävammojen kitkemiseksi, poikkeuksena sentään blind side -taklausten kieltäminen.

Trouban taklaus on NHL säännöillä puhdas, mutta omasta mielestäni sen ei pitäisi olla. Avojäätaklaukset toki edelleen ok, mutta jos ainoa osumakohta on pää, niin nämä ovat yksinkertaisesti aivan liian vaarallisia. Siihen teon moitittavuuteen voi tietenkin vaikuttaa myös se miten taklattava on toiminut, eli ei tarvita mitään Liigan "automaattinen 5 ottelua pelikieltoa".

"Pää munissa keskialueen läpi ja maalille" -argumentti on mielestäni aika väsynyt päähänkohdistuneiden taklausten poistamisen vasta-argumenttina. Tai ainahan niin voi pelata, mutta ei se kauhean tehokasta ole jos pelaajan katse on pelkästään kiekossa eikä pelaaja havainnoi mitenkään ympäristöään ja etsi syöttöpaikkoja tai tyhjiä tiloja. Tämän pelityylin junnutähtiä voi etsiä toki jostain D-junnuista, mutta viimeistään B-junioreissa tällainen pelityyli on jo pakko olla kitketty kokonaan pois, jos pelaaja aikoo pärjätä SM-tasolla, vaikka ei Suomessa päätilttejä sallitakaan.

Viimeisenä pointtina tuohon taklausten ja tappeluiden ihannointiin, niin en ihan osta tuota analyysia. Toki mutunahan sen olit ilmaissutkin eikä siinä mitään, mutta ihan yhtä hyvä analyysi on se, että taklaukset ja tappelut kiinnostavat yhä vähemmän, kun niitä isossa kuvassa tulee sen verran harvemmin. Ja sitä mukaan kun tappeluiden ja kovien taklausten ihannoivia mahdollisesti poistuu lajin parista, tilalle voi tulla ihan uudenlaisia kannattajia.

Lajin muutos alkaa kuitenkin olla koko ajan ajankohtaisempi aihe, koska ilmeisesti tällä hetkellä ollaan jo hyvin lähellä sitä, että esimerkiksi CTE ja muut aivovammat pystytään diagnosoimaan myös elossa olevilta henkilöiltä. Jossain haastattelussa aivovammoihin erikoistunut lääkäri oli todennut, että näin voisi olla jo ihan 2-3 vuoden päästä. Siinä vaiheessa NHL:llä voi olla todella iso ongelma käsissään ja useat rikossyytteet, jos liiga ei ole työnantajana pystynyt varmistamaan pelaajien työturvallisuutta. Mutta tämä viimeinen kappale on sitten jo tietenkin ihan toinen keskustelu, vaikka liittyykin häilyvästi myös tähän Trouban taklaukseen ja DoPS:n täyteen kyvyttömyyteen hoitaa työtänsä.
 

Heddy#77

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tampa Bay Lightning, Manchester United
Kyllähän Trouba on yksi nykyajan änärin pahimmista mätisäkeistä. Ei minkäänlaista kunnioitusta kanssapelaajien terveydestä. Kaveri jakelee jatkuvasti tuollaisia taklauksia, jotka eivät aivan suoraan täytä sikailun tunnusmerkkejä, mutta taklaukset tulevat niin, että mies tulee tilanteeseen kolmantena osapuolena tai taklaa puun takaa puolustuskyvyttömiä pelaajia. Tässä tilanteessa Meierin olisi kyllä pitänyt olla sen verran hereillä, että olisi huomannut Trouban tulevan kohti, mutta kyllähän Trouba tuossakin taklauksessa ihan tarkoituksella ponnistaa liikkeensä selvästi ylöspäin sekunti ennen osumaa.

Trouba on malliesimerkki sellaisesta pelaajasta, joka saa karjalalippikset nousemaan penkistä, mutta voittamisen kannalta noilla tempuilla ei ole mitään tekemistä. Parhaiten tulee mieleen Karalahti, joka aina jakeli niitä kädet ylhäällä tulleita pommeja, mutta loppujen lopuksi oli pelaajana aika tyhmä.

Tässä malliesimerkki taklauksista, joita Trouba hakee:


 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Tarkemmin, mitä tarkoitat? Kenen pitää olla huolellisempia?
Taklaajan ensisijaisesti. Jos taklattava on "in vulnerable position", taklaajalla on vastuu. Näissä arpanoppa vaihtuu aina hiukan sen mukaan, löytyykö joku porsaanreikä, millä kuutamolle taklattu pelaaja saadaan itse vastuuseen taklaajan sijaan. Mun silmiin tuo on kaksinaismoralismia NHL:n suunnalta. Bisnes is bisnes, viis pelaajien turvallisuudesta.
 

Trimmer

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Puhdas. Meierilla on useita vaihtoehtoja tuossa. Dumppaa kiekko hyvissä ajoin päätyyn, äläkä kikkaile 4 vihulaisen keskellä. Näkee myös tulevan taklauksen joten miehekkäästi vain kaikki lihakset, sulkijalihas mukaanlukien jäykäksi ja tulta päin.
 

Outzala

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, NHL
Ihan mahdoton tilanne tuo on myös Trouballe. Meierilla on vielä siniviivalla pää ja katse ylhäällä. Heti sinisen alapuolella katse laskee kiekkoon ja 0,2 sek myöhemmin tulee taklaus. Meier siis näkee kyllä edessä olevat Rangers-pelaajat, mutta ei ehdi havainnoida riittävän tarkasti. Täytyyhän kiekollista pelaajaa saada taklata keskialueella.
 

Kental

Jäsen
Suosikkijoukkue
Bruins
Parempi kehityssuunta kuin tuollaisten taklausten kieltäminen olisi lanseerata joku pikkukakkonen tai käytöskymppi syynä "vaarallinen peliasento". Ei tuo nyt ihan ulkoavaruudesta tempaistu juttu olisi rankaista tuollaisesta jos niin tehdään ilman kypärää pelin jatkamisesta tai tietyistä muista varusterikkomuksista.

Nimittäin eihän tuossa tosiaan ollut vartaloa tarjolla vaikkei tullut pätkääkään sivulta.
 

Hawk #22

Jäsen
Suosikkijoukkue
Chicago Blackhawks, Ilves, Tampa Bay Buccaneers
Parempi kehityssuunta kuin tuollaisten taklausten kieltäminen olisi lanseerata joku pikkukakkonen tai käytöskymppi syynä "vaarallinen peliasento". Ei tuo nyt ihan ulkoavaruudesta tempaistu juttu olisi rankaista tuollaisesta jos niin tehdään ilman kypärää pelin jatkamisesta tai tietyistä muista varusterikkomuksista.

Nimittäin eihän tuossa tosiaan ollut vartaloa tarjolla vaikkei tullut pätkääkään sivulta.
NHL:ssä onkin suurena ongelmana tällä hetkellä pelaajat, jotka haluavat itselleen aivotärähdyksen ja nämä pitää nyt ilmeisesti kitkeä samalla tavalla kun filmaaminen. Timo Meier oli varmasti myös erittäin iloinen siitä, että vähintäänkin kyseinen ottelu päättyi ennen aikojaan. Olisihan Devils nyt vielä ansainnut tuosta alivoiman kaupan päälle kun kehtasi olla vaarallisessa peliasennossa.
 

Leon

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK, Stars, Panthers
Haluaisit siis sääntömuutoksen minkä mukaan Meier olisi tuossa eteenpäin nojatessaa in vulnerable postition?
Haluan tuoda omat kaksi senttiäni keskusteluun siitä, mihin saa yleensäkään pelaajaa taklata ja missä tilanteessa. Ei koske erityisesti Timo Meierin game 7:aa 2023 pleijareiden ekalla kierroksella.
 

Valajas

Jäsen
Suosikkijoukkue
JYP, Bolts, Yanni Gourde
Voijjeesus toi salibandy/ringette -argumentti on niin väsynyttä. Josko jatkettaisiin keskustelua ihan vain jääkiekosta? Ja varmaan ilman vastaväitteitä taklaukset kuuluvat jääkiekkoon. Mutta halutaanko edes NHL:ssä suoria pääosumia?

Heitäppäs ajatus tai parikin siitä että miten pääosumat estetään, ilman että avojään taklaukset kiellettäisiin kokonaan? Niin kuin viime yönä nähtiin, niin parissa sekunnin kymmenyksessä ehtii tapahtua paljon esimerkiksi hyökkääjän peliasennon suhteen. Koko laji perustuu enemmän tai vähemmän siihen, että puolustava osapuoli luo fyysisen pelotteen hyökkäävälle kiekolliselle. Muutenhan tämä olisi tosiaan sitä salibandya tai ringettea.
 

Tunneli

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK & Hait
Livenä vähän väsyneillä silmillä tuli aika isosti Stevens - Kariya vibat taklauksesta ja kun Meier ei liikahtanut oikein mihinkään taklauksen jälkeen..
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Mun puolesta avojäätaklaukset voisi kieltää. Pari taklausta vähemmän per ottelu ei viihdearvoa omissa silmissä vähennä. En ainakaan mitään nautintoa saanut Meierin päävammasta. Suomessakaan ei nykyään enää juuri avojään taklauksia näy, enkä sanoisi Liigan muistuttavan ringetteä.
 

Jaskaseiska

Jäsen
Suosikkijoukkue
Maajoukkue
Samat nimet tällaisten taklausten suorittajina nousevat toistuvasti esiin jostain syystä. On tuossa Meierilläkin vastuunsa (asento, katse "jossain"), vaikea on suoraan edestä taklata vahingoittamatta. Kuitenkin, monet pelaajat pystyvät pysäyttämään tuollaisessakin tilanteessa pelaajan edestäpäin vahingoittamatta. Trouba näkee varsin hyvin, mitä on tekemässä ja polkaisee lisää vauhtia ennen törmäystä. Vauhdin seurauksena Trouba lentää Meierin päälle, tämä kertoo eron moneen muuhun taklaajaan. Pienemmälläkin vauhdilla pelaaja pysähtyy, eikä loukkaannu. Ihmettelen, jos Meier on seuraavassa/seuraavissa peleissä mukana.
 

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
WiFi Password: XHeKaJ#72
Meinaatko ettei tästä tullut minkään asteista päävammaa? Muuten vaan jäi jäälle makoilemaan?
Niin tai näin, turha analysoida TV-ruudun välityksellä minkä asteinen päävamma mistäkin tilanteesta tai asennosta kenellekin seuraa. Jääkiekossa on ollut useita uran päättäneitä päävammoja, jotka eivät näytä niin pahoilta tilanteilta, joten tuollaiset "olisi ollut toisessa asennossa niin olisi vastaanottajalle olisi käynyt paremmin" ovat vähän turhia.
 

Jack DiBiase

Jäsen
Suosikkijoukkue
WiFi Password: XHeKaJ#72
Mun puolesta avojäätaklaukset voisi kieltää. Pari taklausta vähemmän per ottelu ei viihdearvoa omissa silmissä vähennä. En ainakaan mitään nautintoa saanut Meierin päävammasta. Suomessakaan ei nykyään enää juuri avojään taklauksia näy, enkä sanoisi Liigan muistuttavan ringetteä.
Se on paljon muutakin kuin "pari taklausta vähemmän", jos avojäällä taklaaminen kielletään. Se muuttaa täysin pelitavan, kun sinun ei enää tarvitse yhtään varautua konkaktiin vaan voit hyökkääjänä surutta ajaa maalille täyttä häkää, koska puolustaja ei voi tehdä muuta kuin tökkiä mailalla. Maalivahdit ainakin joutuisivat täysin tykinruuaksi, kun satakiloiset hyökkääjän luistelevat toisesta päädystä mopon vauhtia suoraan syliin.
 

Craig Berube

Jäsen
Suosikkijoukkue
5th most improved team in the NHL
Niin tai näin, turha analysoida TV-ruudun välityksellä minkä asteinen päävamma mistäkin tilanteesta tai asennosta kenellekin seuraa. Jääkiekossa on ollut useita uran päättäneitä päävammoja, jotka eivät näytä niin pahoilta tilanteilta, joten tuollaiset "olisi ollut toisessa asennossa niin olisi vastaanottajalle olisi käynyt paremmin" ovat vähän turhia.
No hyvä ettet sentään ajattele ettei tästä tullut aivovammaa. Hetkeksi jo huolestuin.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Se on paljon muutakin kuin "pari taklausta vähemmän", jos avojäällä taklaaminen kielletään. Se muuttaa täysin pelitavan, kun sinun ei enää tarvitse yhtään varautua konkaktiin vaan voit hyökkääjänä surutta ajaa maalille täyttä häkää, koska puolustaja ei voi tehdä muuta kuin tökkiä mailalla. Maalivahdit ainakin joutuisivat täysin tykinruuaksi, kun satakiloiset hyökkääjän luistelevat toisesta päädystä mopon vauhtia suoraan syliin.
Noh, nähdäänpä sitten maaleja enemmän.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös