Epäpuhtaat ja kyseenalaiset taklaukset Pohjois-Amerikan sarjoissa

  • 2 243 319
  • 9 942

Corkscrew

Jäsen
Suosikkijoukkue
Tappara
Kyllähän noi tilanteet hyvinkin vastaavat Romen taklausta Hortoniin, Eagerin varsinkin on ihan vastaavalla tavalla pahasti myöhässä. Mutta kyllä silläkin pitää jokin vaikutus rangaistavuuteen olla jos kohde makaa sairaalassa seuraavat päivät ja missaa loppukauden. Vaikka mennään sitten siihen pahamaineiseen "rangaistaan seurauksesta, ei teosta", niin sisältyyhän siihen tekoon kokonaisuudessaan ne seurauksetkin.

Kuten vilperttikin kirjoitti niin McGinn-Rome-tilanne ei ole täysin verrattavissa Rome-Horton-tilanteeseen. Osa puolustajista tekee ihan tietoisesti sitä että kääntävät selän hakiessaan kiekkoa kulmasta ettei hyökkääjä voisi taklata selin kentälle olevaa pakkia. Ei järkevää pelaamista sekään, aina omalta kannaltakaan kuten tässä tilanteessa. Mutta oli siinä toki liikaa vauhtia McGinnilläkin, ja kun pakkipari tai sentteri ei tuossa tilanteessa voi nykyään estää mitenkään kiekotonta pelaajaa niin pakin kiekonhakijan rooli ei ole kovin kiitollinen. Mutta ihan noin varomattomasti kiekkoa ei kannata hakea, mikä on kyllä helppo täältä ruudun takaa aina sanoa.
 

dana77

Jäsen
Suosikkijoukkue
vaikea selittää
Eagerin taklauksesta olisi pitänyt antaa pelikieltoa, no doubt about it.

Minä en ole oikein innostunut tästä ketjussa esitetystä logiikasta, että Hortonin aivotärähdys syntyi pään osumisesta jäähän ja näinollen sitä ei pitäisi huomioida. Logiikka on yhtä nerokasta kuin jos joku tönäiseen toisen pilvenpiirtäjän katolta alas. Eihän siitä tönäisystä tule mustelmaakaan, joten tekoa ei voida pitää kovin rankaistavana?

Ymmärrän että kun MM-kisoista Artjukhin taklasi Tsekki-pelaajaa ja tältä tippui kypärä päästä koska remmi oli löysällä jolloin pään osumisesta jäähän aiheutui iso verenvuoto, niin se on enemmän Tsekin oma vika eikä sitä pidä ottaa huomioon rangaistusta mietittäessä. Kuitenkin jos jätkä taklataan tajuttomasti, niin totta vitussa hän ei tajuttomana kaadu niin ettei päähän sattuisi, mutta siitä ei oikein voi pelaajaa itseään syyttää vaan kyllä se on taklaajan vika.
 

Marwin

Jäsen
Suosikkijoukkue
Buffalo Sabres
McGinn-Rome tilanteessa nyt ero on se, että Rome näkee ajaessaan kulmaan Ginnerin tulevan samaan nurkkaan tavoittelemaan kiekkoa, eikä varmasti ole Romellekaan mitään epäselvyyttä millä konstein nelosketjun laituri, räväkkä taklaaja McGinn tulee tilanteeseen.

Jos selän kääntäminen F1:lle tehdään automaattiseksi rangaistuskoneeksi, otetaan jälleen askelia kohti ringetteä. Lisäksi McGinn tekee parhaansa välttääkseen osuman puhtaasti numeroihin, kontakti osuu ensisijaisesti hartiaseudulle. Kova vauhti, 5+20 on ok tuomio ryntäyksestä ja siihen se jäi ja saa jäädäkin.
Harvoin tulee otettua kantaa näihin taklauskeskusteluihin tällä palstalla. Mutta kysynpähän vain, oletko sinä vilpertti koskaan itse pelannut jääkiekkoa pakin paikalla? Esimerkiksi juuri nämä kiekon laidassa pelaamiset, kuten tässä Romen tapauksessa. Ei tuossa tilanteessa pelaaja kykene pelaamaan oikeassa laidassa rystypuolelle tulevaa kiekkoa muulla tavalla. Toinen vaihtoehto olisi ollut se, että Rome olisi kokonaan jättänyt menemättä tilanteeseen. Itse en tuohon äkkiseltään ainakaan muuta järkevää ratkaisua keksi, miten Rome olisi voinut tilanteen pelata.

Tämä siis yleisesti siitä, kun puhutaan että käännetään selkä kentälle päin kun ollaan laidassa tai päädyssä. Jokainen, joka on joskus pelannut kiekkoa pakin paikalla, niin tietää kuinka vaikeaa on pelata laidassa liipuvaa kiekkoa alimpana pelaaja laidassa/päädyssä, kun samaan aikaa pitäisi olla silmät selässä ja tietää missä vastustaja menee ja mitä se aikoo. Muuten tuosta tilanteesta olen kanssasi suurin piirtein samaa mieltä.

---

Oma kantani on jo pitemmän aikaa ollut se, että taklaajan vastuuta pitää lisätä tämän päivän NHL:ssä. Syynä tähän voisi luetella näitä kliseitä tältä palstalta; peli on nopeampaa ja varusteet isompia ja järeämpiä kuin ennen jne. Nämä selkeästi myöhässä tulevat taklaukset tulkitsen aina vahingoittamisyrityksiksi (esim. case Rome-Horton). Pidän pelaajien turvallisuutta komeita taklauksia tärkeämpänä.
 
Suosikkijoukkue
NHL
Onko tässä nyt mahdollisesti edessä kova paikka kaikille "pidetään se pää ylhäällä, ei ihailla niitä omia syöttöjä, ei tää mitään ringettee oo" -koulukunnan TOSI ÄIJJILLE?

Vaikka tää provo onkin, niin vastataan silti. Ei ole. Koska eivät nämä "tosi äijät" ole koskaan päähän kohdistuneita taklauksia kannattaneet, vaan ovat vain pitäneet valitettavana että pää joutuu kokemaan kovia kovan puhtaan taklauksen napsahtaessa kohdalleen. Eniten tästä linjauksesta kohkaavat sm-liiga fanaatikot, jotka tulevat kommentoimaan sm-liiga lasit päässä stanley cup finaaleita. Sm-liiga fanithan ovat lähes orgasmin partaalla, kun heidän ei tarvitse enää nhl-otteluita katsoessaan opetella uudelleen sanan "taklaus"-merkitystä.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Vaikka tää provo onkin, niin vastataan silti. Ei ole. Koska eivät nämä "tosi äijät" ole koskaan päähän kohdistuneita taklauksia kannattaneet, vaan ovat vain pitäneet valitettavana että pää joutuu kokemaan kovia kovan puhtaan taklauksen napsahtaessa kohdalleen.

Niin ja kun NHL:n säännöistä puhutaan, niin sehän on ollut puhdas taklaus vaikka päähän tärähtäisikin, kunhan vain edestäpäin kolataan. Tuo on ihan hyvä suuntaus pelaajien terveyden kannalta, jos tuollaisia taklauksia ei pidetä enää sallittuina. Loppuu se pumppausliikkeen tekeminenkin vastapalloon taklatessa, koska tuolla tavallahan suurin energia saadaan juuri kohdistettua ylävartalon-/päänalueelle.

Eipä täällä kyllä ole mitkään SM-liiga fanaatikot käyneet kirkumassa vertauskuvia SM-liigaan. Toista se on tuolla SM-liigan puolella, jossa verrataan aina tänne NHL:ään kaikissa puhetta herättävissä taklauksissa. Joka on kyllä pöljää touhua molemmin puolin, kun kyseessä kuitenkin paljon toisistaan eroavat sarjat ja säännöt.
 
Eipä täällä kyllä ole mitkään SM-liiga fanaatikot käyneet kirkumassa vertauskuvia SM-liigaan. Toista se on tuolla SM-liigan puolella, jossa verrataan aina tänne NHL:ään kaikissa puhetta herättävissä taklauksissa. Joka on kyllä pöljää touhua molemmin puolin, kun kyseessä kuitenkin paljon toisistaan eroavat sarjat ja säännöt.

Ja vaikka tämä sääntöuudistus änärissä nyt voimaan saatettaisiinkin, niin eiköhän siellä asiasta tietämättömät vielä ensi syksynäkin jaksa muistuttaa SM-liigaketjuissa, kun päähän tärähtää "north-south"-taklaus ja lujaa, että "änärissä ei ois tullu mitään, ämmäliiga, mee Vuorinen ittees!".
 

Riiseli

Jäsen
Jos aivotärähdyksistä halutaan tosissaan eroon, niin jo yrityksestä pitäisi saada kova rangaistus, onnistumisesta luonnollisesti kovempi. Tällä hetkellä kannustin yrittää on rangaistuskäytännön vuoksi liian suuri. Sillä saavutetaan ihan liian paljon kaukalossa siihen nähden mikä on riski rangaistuksesta. Teloituksen yritys on sellainen viesti vastustajalle, ettei kahden minuutin jäähy jo ratkenneessa pelissä ole mitään.
Näin. Rangaistus oli tässä tilanteessa mielestäni itsessään hyvä, mutta tämän kauden tilanne olisi ollut syytä tuomita tämän kauden skaalalla. Olen vaan tyytyväinen, jos noista ensi kaudella annetaan selvästi pidempiä pelikieltoja.

McGinn-Rome taklaus taisi olla vielä Campbellin heiniä ja Shanahania ei oltu vielä pestin perijäksi julistettu. En olisi nimittäin kovin hämmästynyt, jos kattavimmat keskustelut Rome-Horton tilanteesta olisi käyty Murphyn ja Shannyn välillä.
 

ms.qvist

Jäsen
Suosikkijoukkue
Red Wings, Хокейний Клуб Донбас
Miksei? Mielestäni se nyt juuri tässä tapauksessa toimii. Rome vie Hortonin ulos Stanley Cup finaaleista joten näin ollen Romenkin pitäisi olla ulkona. Vai olisiko se reilumpaa, että koska Vancouverin pelaajien tekosien seurauksena Boston menetti toisiksi parhaan pistemiehensä, Vancouverkin menettäisi sen. Kyllähän Vancouverille tulee etu tuosta Rome-Horton parista. Rome pitäisi olla helposti korvattavissa Ballardilla, mutta Hortonia Bruins ei pysty korvaamaan Thorntonilla tai Seguinilla.

Minusta taasen silmä silmästä hammas hampaasta rangaistukset eivät osoita fiksua linjaa rangaistuksia jaettaessa. Moni on tietty valmis hyväksymään tällaisen rangaistuskäytännön kun nelosketjun jyrä vetää pystyyn vastustajan ykkösketjun pelaajan Cup-finaaleissa mutta entäpä toisinpäin, ollaanko valmiit siihen, että se ykkönen lähtee yhtä pitkälle lomalle, jos hän vetää vastustajan nelosen pystyyn siten, että tämä on ulkona pleijareista? Jos vastaus on "kyllä", kanta on hyväksyttävä mutta jos alkaa tulla "muttia", liikutaan heikoilla jäillä. Ovatko kaikki pelaajat tasa-arvoisia rangaistuksia jaettaessa vai onko tähdillä eri stanardit kuin nelosen jyrillä, pelaajat eivät ole samanarvoisia ja tähdillä on eri standardit kuin näillä nelosen jyrillä. Joten niin kauan kun tällainen epäsuhta vallitsee, en kannata silmä silmästä ja hammas hampaasta rangaistuksia.

Linja on oltava, "rikoshistoria" saa myös vaikuttaa pelaajan sanktioiden pituuteen mutta siinä vaiheessa kun ryhdytään vaatimaan likimain yhtä pitkiä tai samanarvoisia rangaistuksia jollainen loukkaantuminenkin oli ollaan hyvin heikoilla jäillä - tätä minä en kannata. Olen sitten mielummin vaikka vanha menneeseen jämähtänyt jäärä mutta tiettyä "old time" -hockeyta NHL:n sopii säilyttää. Ehkäpä paluu vanhoihin hyviin aikoihin tasapainottaisi tilannetta, kantaisiko pelaajien keskinäinen oikeus enemmän hedelmää kuin liigan langettamat pelikiellot - vai kenties näiden yhdistelmä, ts. instigator pois, mikä voisi antaa pelaajille "laajemmat" oikeudet omavaltaisiin oikeudenkäynteihin.

vlad.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Mutta kysynpähän vain, oletko sinä vilpertti koskaan itse pelannut jääkiekkoa pakin paikalla?
En. Ehkä en sitten ymmärrä lajista mitään. Mutta en myöskään sanonut, että puhdas taklaus. 5+20 on varsin kova rangaistus.

Wallin ja Marchment puhuvat tässä F1:n hoitamisesta pakkina: Spector on Sharks: The Cream - sportsnet.ca

En tiedä, riittääkö heidän kokemus puolustajan paikalta.
 
Kaipa tämä nyt jotenkin tänne sopii:

NHL ei ilmeisesti aio tutkia Johnny Boychukin eilistä taklausta Mason Raymondiin. Raymond vietiin tilanteen jälkeen sairaalaan ja alustavan tiedon mukaan Raymond on sivussa 4-6 kuukautta selkä-/lonkkavamman vuoksi, eli seitsemännen finaalin lisäksi ensi kauden alku voi jäädä väliin.

Aivan typerä taklaushan tuo oli, Raymond oli haavoittuvassa asemassa eikä voinut tuossa asennossa enää mitenkään puolustautua. Kiekko oli jo muualla, eli siinäkin mielessä perustavanlaatuinen pelisilmä olisi auttanut.

Video taklauksesta YouTubessa: http://www.youtube.com/watch?v=KoSLSU4e1XQ

edit: ilmeisesti Raymodilla epäillään murtumaa selkänikamassa, eikä hän välttämättä pysty matkustamaan joukkueen kanssa Vancouveriin
 
Viimeksi muokattu:

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
Loukkaantuiko tuo lasileuka tuossa muka oikeasti? Kanadalaiseksi joukkueeksi Canucks kyllä filmaa kuin joku parsseloona tjsp futisjoukkue, joten ei varmasti ketään ihmetytä jos kukaan ei usko(nut) tuossa oikeasti Raymondia sattuneen.
 

expertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
Brodeur, Hughes bros., Dawson Mercer, NJD, HPK
Laitaan painaminen ja paska säkä. Ei tuosta kyllä rikettä löydä kun paksuilla nucks laseilla.
 
Loukkaantuiko tuo lasileuka tuossa muka oikeasti? Kanadalaiseksi joukkueeksi Canucks kyllä filmaa kuin joku parsseloona tjsp futisjoukkue, joten ei varmasti ketään ihmetytä jos kukaan ei usko(nut) tuossa oikeasti Raymondia sattuneen.

Filmaavat kyllä, mutta tuo näytti niin pahalle että nyt meni niskat nurin ja selkä mutkalle. Sen verran huonossa asennossa liiskautui laitaan. Vähemmästäkin ihmisiä halvaantunut ja ei hirveästi helpottanut kun ei jalat oikein kantaneet vaan talutettiin pois. Huonoa tuuria, ei mitenkään likaista peliä, toivottavasti kuntoutuu hyvin, selkävaivat ei aina sieltä helpommasta päästä.
 

andyjack

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pääkaupunkiseudun joukkueet, FPS
Eihän tuo taklaus sinänsä törkeä ole. On kuitenkin erikoista, että Rome sai tuomionsa seurauksesta, eikä varsinaisesti niitistä. Nyt Raymond on huhujen mukaan sairaslistalla puoli vuotta, eikä tapausta edes tutkita. Tässä tilanteessa taklaus tulee paljon myöhemmin (kiekko ihan muualla) ja Raymond on valmiiksi huonossa asennossa. Vastustajan kunnioitusta tuossa ei ole tippaakaan.
 

Mr. Smith

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Canucks
Itse en tilannetta näe myöskään törkeänä, mutta enemmän tässä ihmetyttää tämä Bostonin asema NHL:n kurinpidossa. Mistään ei tunnu koskaan tulevan pelikieltoja ja nyt tätäkään tilannetta ei edes tutkita.

Murmeli taisi hyvin verrata tilanteita toisessa Romen kanssa ja yhtäläisyydyt on huomattavat. Kerrataan ne tähänkin eli

- puhtaat taklaukset
- ainoa rike kiekoton kaveri
- paha loukkaantuminen

Ja mitkäs oli Romen 4-ottelun pelikiellon perustelut? Kiekoton kaveri ja paha loukkaantuminen. Ei sillä, en edes toivo Boychukille pelikieltoa ihan pelillisistä syistä, mutta kunhan vain alkaa ihmetyttämään.
 
Suosikkijoukkue
Chelsea FC
Varsinkin kun kiekkokin oli ihan siinä jaloissa.

Eiku.

Taitaa olla vellit sekaisin? Eihän tuo ollut millään mittarilla taklaus, vaan lähempänä naisten jääkiekossa sallittua laitaan viemistä. Mitäs se Raymond pitää sitä päätään toisen munissa, päätä ylös ja sitä rataa, eiks vaan??

Romen taklaukseen tässä tilanteessa ei ole muuta yhtälaisuutta kuin vastustajan loukkaantuminen. Tässä tilanteessa pelaajat sentään taistelivat samasta kiekosta. Todella huonoa tuuria oli mukana, jos tuosta noin vakava loukkaantuminen tuli?
 

aHab

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, Montreal Canadiens
Romen taklaukseen tässä tilanteessa ei ole muuta yhtälaisuutta kuin vastustajan loukkaantuminen. Tässä tilanteessa pelaajat sentään taistelivat samasta kiekosta. Todella huonoa tuuria oli mukana, jos tuosta noin vakava loukkaantuminen tuli?

Kiekko oli kyllä ihan muualla siinä vaiheessa kun Boychuck vääntää koko painonsa kaksinkerroin olleen Raymondin päälle. Ja hyvänä puolustajana Boychuk toki varmistaa ennen tuota, että Raymond myös pysyy tilanteessa kaksinkerroin.

Hockey play.
 

Jimisola

Jäsen
Suosikkijoukkue
New York Rangers
Tässä tilanteessa taklaus tulee paljon myöhemmin (kiekko ihan muualla) ja Raymond on valmiiksi huonossa asennossa. Vastustajan kunnioitusta tuossa ei ole tippaakaan.

Taklausta ei ikinä edes tullut, eikä Boychuck "vääntänyt koko painoaan kaksinkerroin olleen Raymondin päälle" niinkuin joku tilanteen näki. Kunnioituksen puutetta? No huh, samalla logiikalla jokainen pienikin ja täysin harmiton kontakti vastustajaan osoittaa kunnioituksen puutetta, koska loukkaantumisvaara on aina olemassa. Olisiko Boychuckin pitänyt tiedostaa, että Raymond voi loukkaantua noinkin vakavasti täysin normaalissa pikku painissa?
 

tinkezione

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pens, Ipa, Rod Weery
Huonompi tuuri kävi Raymondilla ja ikävä tapaturma, jos edessä on pidempi huili esim. selkänikaman murtumisen vuoksi, mutta ihan normaali jääkiekkotilannehan tuo oli, kontaktilajista kun on kuitenkin kyse. Vastaavanlaisia sattuu jokaisessa pelissä useampi kappale ja nyt kävi näin.
 

vilpertti

Jäsen
Suosikkijoukkue
San Jose Chokes
En ymmärrä miksi Raymond väkisin painaa päänsä Boychukin haaroväliin. Jos olisi lopettanut rimpuilun kun selvässä kiekontavoittelutilanteessa molemmat toisiinsa takertuivat ja ottanut laidan kyljellä vastaan, ei olisi varmasti tapahtunut yhtään mitään.
 
En ymmärrä miksi Raymond väkisin painaa päänsä Boychukin haaroväliin. Jos olisi lopettanut rimpuilun kun selvässä kiekontavoittelutilanteessa molemmat toisiinsa takertuivat ja ottanut laidan kyljellä vastaan, ei olisi varmasti tapahtunut yhtään mitään.

Väkisin painaa päänsä? WTF! Raymondhan yrittää pelata kiekkoa, mutta Boychuck pelaa miehen pois tilanteesta. Siinä kun jalat osuvat yhteen ja samaan aikaan Boychuck työntää Raymondia kropasta laitaanpäin, niin eipä hirveästi ole mitään ole tehtävissä.

Helvetin huono tuuri tuossa tilanteessa, kun oli noin huonossa asennossa laitaan osuessaan. Toivottavasti Raymond toipuu, kun nuo selkävammat osaa olla pitkäikäisiä. Hyvä esimerkki on Raymondia nuorempi joukkuekaveri Cody Hodgson.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös