iso julkinen sektori on kallis, joten veroja kerätään hurjasti. Mikä kuristaa taloutta entisestään.
Tästä ei kyllä ole mitään empiiristä näyttöä, vaan pääsääntöisesti isojen julkisten talouksen maat, kuten tyypillisesti pohjoismaat, ovat kansantaloudessa menestyneet hyvin. Niin Suomikin koko WWII jälkeisen ajan. Korkean veroasteen maissa asuu myös koulutetuin, tervein ja onnellisin väestö, tästäkin hyvänä esimerkkinä pohjoismaat, Saksa, Sveitsi you name it.
Eli julkisen talouden koko ei ole kovinkaan määräävä tekijä. Kun se tuottaa kansalaiselle "ilmaiseksi" semmoiset palvelut, kuten terveys ja koulutus ja turvallisuus, joista ihmiset joutuu maksaan "omilla” rahoillaan alemman verotuksen maissa. Se kansantalousmassi ei siis ole oikein riippuvainen tästä, vaan kyse on siitä miten sitä varallisuutta jaetaan ja käsitellään kansantaloudessa. Julkinen sektori ei ole siis mikään meno, vaan se myös pyörittää taloutta ihka Keynesiläisten oppien mukaisesti.
Kuten monet tossa on todenneetkin, on kyse pikemminkin rakenteista. Ja n iissä meillä on isoja muutostarpeita Sotesta alkaen.. ja jep työelämäsäännöissä sekä työn välillisten kustannusten osalta.
Jälkiteollisissa yhteiskunnissa (haloo persut, paperitehdasaika oli jo) talous pyörii pitkälti keskiluokan ostovoiman varassa. Pöljäpersut kepun johdolla luulee että vauraus syntyisi ulkomaankaupasta, ja tämähän on potaskaa. Kansantalous ei ole ulkomaankauppavetoinen siinä mielessä, että sen ongelmat ratkaisemalla ratkeaisi muutkin. Länsimaissa ollaan kulutustavaroiden ja palveluiden kaupan varassa hyvin pitkälle. Suomen investointitavarateollisuus on kusessa siksi, että investointitavarateollisuuden tuotteille ei ole lännessä sellaista kysyntää, että sinne kovin paljoa laatutuotteita uppoaisi, ja bulkin tekee aasialaiset.
Lepomäki uskoo talousliberaalina trickle down systeemiin, jossa rikkaiden pienempi verotus lopulta hyödyttää kaikkia. Tästä ei taas ole mitään empiiristä näyttöä mistään, päin vastoin. Se kurjistaa kaikkia, myös niitä varakkaita (superrikasta 1% lukuun ottamatta). Tätähän on kuvattu jo 1800 luvulla ideaksi, että kunhan hevosta vaan syöttää tarpeeksi, niin kyllä ne varpuset lopulta löytää ruokaa. Reaganin ja Thatcherin aloittama talousliberaali verotuspolitiikka, jossa pääomatulot eriotetiin työtuloista verotuksessa on johtanut pääomien kerääntymiseen ja nimenomaan sen kasvun vetourin, keskiluokan, verotaakan kasvamiseen. Nyt tämä keski- ja ylempi keskiluokka sitten haluavat keventää omaa taakkaansa… mutta eivät toisaalta suostu verottamaan osinkotuloja työtulon veroisesti (koska rakenteet on muuttuneet ja se olisi heille iso veronkorotus).
Liberaali talouspolitiikka aiheuta pääomien kasautumista, joka taas on yhteiskuntien vakaudelle haitallista pitkällä aikavälillä. Mahdollisuuksien tasa-arvo kun ei oikein toimi, koska me ihmiset ollaan niin erilaisia ja erilasin kyvyin varustettuja. Kaikki ei ole samalla viivalla, vaikka menestyjä niin haluaa itselleen uskotella.
Lyhyesti: Lepomäki olis kansantaloudelle haitallinen johtaja