Poikkeustapaushan se olikin. Sport pelaa Liigaa vain koska kabineteista kävi käsky että Vaasa on liigakartalle pantava:
- Sport ei ole tämän kauden paras, eikä edes toiseksi paras Mestisjoukkue. Se siitä urheilulullisuudesta.
- Vantaa on Suomen kolmanneksi suurin paikkakunta ja noin kolme kertaa Vaasan kokoinen. Kouvola puolestaan Suomen kymmenenneksi suurin kaupunki. Tämä markkina-alueesta.
- Lopuksi, mitä olosuhteisiin tulee niin Kouvolan halli on Mestiksen suurin (6,000 katsojaa) ja Vantaan vain noin sata katsojaa pienempi kuin Vaasan vastaava.
Yritähän vielä kerran miettiä käsitettä "markkina-alue". Kyllä se vielä aukeaa. Se ei rajoitu kunnanrajoihin eikä valtaväyliin. Toisin sanoen: Kuinka moni vantaalainen kannattaa Kiekko-Vantaata esim. IFK:n tai Jokereiden sijaan? Tai vaikka Bluesin. Vantaalla on hienoa junnutoimintaa kiekkopuolella (esim. EVU), mutta pääsarjakiekkoa on tuskin koskaan pelattu. Ja Helsinkiin ei ole oikeasti kovin pitkä matka. Jotenkin on myös kovin hankala kuvitella kiukkuisten itähelsinkiläisten, joita rybyliiga ei kiinnosta, hyppäävän KiVa:n bandwagoniin, jos nousu vaikka tapahtuisi. Kysy vaikka keneltä, Vantaa on pääosin susirajan takana. ;)
Onko Sportilla aivan vastaava tilanne? Et väittänyt niin, mutta mieti jälleen kerran itse käyttämääsi termiä "markkina-alue".
Kouvolan suhteen tilanne onkin jo mutkikkaampi. Olisi kelvannut minulle siinä missä mikä hyvänsä muukin.
Vielä kaikille, jotka jaksavat esittää vertailuja Bundesliigan, Valioliigan, La Ligan ynnä muiden
jalkapallosarjojen ja kotimaisen kiekkoliigan välillä: Miettikää nyt hyvän tähden vielä kerran. Onko mitään eroa? Puhutaan maista, joissa on kymmeniä miljoonia asukkaita. Puhutaan otteluista, joihin saapuu kymmeniä tuhansia katsojia. Puhutaan joukkueista, joissa pelaa jopa useiden kymmenien miljoonien eurojen hinnalla ostettuja pelaajia.
Meillä pelataan korkeimmalla sarjatasolla
jääkiekossa välieriä ja katsomot ovat pahimmillaan 60-prosenttisesti täytettyjä. Runkosarjassa ei päästä usein edes tähän.
Se että jokin asia toimii Saksassa, jossa jengit vetävät uskomattomia määriä porukkaa stadioneille jopa kakkosdivarissa, ei välttämättä toimi Suomessa. Totta helvetissä kaikki sarjat voitaisiin avata avoimelle kilpailulle, mutta ei se automaattisesti nostaisi alempien sarjojen tasoa. Päin vastoin, se näivettäisi ylempiä sarjoja, kun ei voitaisi lähteä samalla riskillä hakemaan menestystä. Jos joku Tappara putoaisi Mestikseen, niin kuinka monta sataa katsojaa kävisi peleissä? Kuinka pitkään seuran talous kestäisi? Kuinka paljon pelaajia kiinnostaisi lätkiä tyhjälle katsomolle? Ja seurajohdon pitäisi syytää taas miljoonia pelaajiin, jotta jo seuraavalla kaudella voitaisiin pelata Suomen mestaruudesta?
Utopia ja toimiva sosialismikin ovat kauniita ajatuksia. Niitä ei vain ole olemassa.