Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 265 214
  • 11 085

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Todella hienoa, että Jokerit, K-Espoo ja TuTo ainakin lähtevät yhdessä rintamassa viemään asiaa eteenpäin. Nyt vielä Rovaniemi ja Joensuu ainakin mukaan.

MTV:n tietojen mukaan tämän kokouksen oli masinoinut KOOVEE ja veikkaan että muitakin seuroja on mukana
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Jos nykyiset liigajoukkueet ovat osallistuneet kartelliin siitä seuraa 3-5 vuoden kilpailukielto, mitään tyynyrahoja ei jaella
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Liiga: Tappara, Ilves, HIFK, Kärpät, KalPa, Jukurit, Lukko, Ässät, JYP, KooKoo, Sport ja TPS.

Divari: Pelicans, HPK, SaiPa, IPK, Ketterä, K-Espoo, JoKP, Hermes, Jokerit, TUTO, K-Vantaa ja KOOVEE.

Suomi-Sarjaan: RoKi, KeuPa, Hokki, FPS ja nykyiset Suomi-Sarjan joukkueet.

Tämä olisi tilanne puhtaasti sarjataulukon mukaisesti juuri nyt. On aivan selvää kaikille, ettei divarissa voida pelata Liigaan verrattavissa olevilla budjeteilla. Putoavien seurojen on sopeutettava toimintaansa divarin toimintaympäristöön. Jokainen varmasti tätä listausta katsoessa huomaa, että siellä divarissa olisi pääosin sellaisia joukkueita, jotka voivat pelata nykyisen Mestiksen tasoa kovemmilla budjeteilla. Ja tuolla divarinipulla syntyisi jo aitoa kilpailua ja kiinnostusta. Ja jos on tasokkaita kilpailijoita tavoittelemassa Liigaan nousua, niin se kannustaa kaikkia seuroja kehittymään. Tilanne olisi aivan eri, kun mikä se tilanne on ollut pian neljännesvuosisadan ajan Mestiksessä.

Lähtökohdat eivät ole nyt mihinkään ratkaisuun hyvät. Jotain tarvii kuitenkin tehdä, jotta edes joskus oltaisiin paremmassa tilanteessa. Mikään nyt tehtävä ratkaisu ei paranna tilannetta heti, vaan vaatii aikaa.

Oma mallini olisi nyt nostaa se K-Espoo sisään ja pelata 16 jengin sarja ensi kaudella, mutta siten, että sarja olisi tästä eteenpäin aina auki. Siirtymäkausien kautta aina 2 putoaa Liigasta ja yksi nousee divarista Liigaan. Tätä jatkettaisiin siihen saakka, että ollaan 12+12 mallissa. Sitten pelaillaan kaudet suoralla tippujalla ja nousijalla sekä vielä 11. sijalta karsimaan 2. sijalla olevaa vastaan. Erittäin mielenkiintoinen malli ja vuosien kuluessa tasoerot kaventuvat Liigan hännän ja divarin kärjen välillä. Tänään tälläinen systeemi voi kuulostaa naurettavalta, kun katsotaan Mestiksen tämän hetken budjetteja, mutta ei sen tarvitse olla 10 vuoden päästä enää samalla tasolla. Kehitys kehittyy. Tärkeintä olisi tehdä nyt päätöksiä.
Muuten hyvä, mutta kyllä tuo 10 + 10 on ainoa edes lähelle hyvä ratkaisu, tai korkeintaa sitten 12 + 10, mutta siinäkin on liikaa joukkueita ja mestis tunkiolla, joten tuo ensimmäinen on parempi. Toinen asia kyllä on se, että en kyllä alkaisi tässä kohtaa nostelemaan joukkueita liigaan, mutta voidaan -jos se kaikille liigajoukkueille sopii, pudottaa vaikka se kaksi kerrallaan mestikseen, jolloin kolmessa vuodessa oltaisiin tilanteessa, jossa joukkueita liigassa oli kymmenen.
Samaan aikaan tietenkin samalla kaavalla karsitaan mestis jokkueita, mutta koska kaksi putoaa liigasta, niin mestiksen määrä olisi silloin 15, joten sieltä pitää pudottaa joka kausi kolme joukkuetta alemmas jotta sielläkin määrä vähenee kymmeneen kolmessa kaudessa. Tämä siis tarkoittaa -oletuksena että liigasta putoavat joukkuet eivät ole tippujien joukossa mestis kausillaan kolmestatoista tämän hetken mestisjoukkueesta täytyy kadota yhdeksän joukkuetta suomi-sarjaan samaan aikaan kun mestiksessä ne korvautuvan kuudella liigasta sinne putoavalla.
Onnea vaan niille yhdeksälle joita suomi-sarja kutsuu. Siellä varmaan on fiilis nousemassa kattoon ja suomi kiekon tulevaisuuden paistaessa silmissään, ihan mielellään tähän sitoutuvat.

Sanoisin lisäksi, että koska niukin naukin voi kuvitella (vaikeaa tosin sekin), että suomessa voitaisiin saada tuo 20 joukkuetta ammattilaisjoukkueiksi, mutta se, että siitä alempana niin asia enää olisi, niin huh huh sitä nykyistä liigajoukkuetta, joka onnistuu itsensä sössimään suomi-sarjaan.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Vai että 20-24 joukkuetta jotka kaikki ”liigakelpoisia”
Salli mun nauraa!
Ajatushan on toki todella hyvä mutta kuinka tuo käytännössä toteutetaan on toinen.
Yhtään ylimääräistä rahaa ei tällä hetkellä ole ellei tosiaan unibetejä saada parin vuoden päästä maksajiksi.
Toivottavasti pelaajayhdistys on kysynyt jäseniltään ovatko kaikki valmiita leikkaamaan palkkojaan 10-30% jotta saadaan kuluja alas ja malli jotenkin toimimaan.
Enkä sitten tiedä onko kiva palata 80-90-lukujen peleihin missä joku perärymättylän kiekko jolla on 1000 ihmistä vetävä halli saa turpaan koko kauden lukemilla 14-0.
Ainakin puitteita pitää korjata monessa jäähallissa ja paljon.
Tässä on pelaajayhdistyksellä oma lehmä ojassa, lasketaan että isot seurat&tv-sopimus antavat B-sarjojen joukkueille taloudellista tukea jonka myötä enemmän pelaajia hyville liksoille.
Jep, tuntuu ettei pelaajayhdistyksessäkään ole mietitty omaa sierainta pidemmälle ennen kuin alettiin pään aukominen. Kyllä voi tosiaankin vielä olla edessä ajat, jossa palkka laskee, tai jos ei niin paikat vähenee joissa sitä palkkaa saa.

Pelaajayhdistyskin näyttää vaativan sitä "urheilullisuutta" ihan vaan juuri se mielessä, että tulisi lisää työpaikkoja, eikä siksi että se automaattisesti parantaisi yhtään mitään.

Mutta joo tossa oli jonkun toisenkin toimesta se malli jolla tämä pitäisi toteuttaa, eli ei nousuja kolmeen kautaan, ainoastaan pudotuksia. Liigasta mun mielestä kaksi putoaa joka kausi, ja mestiksestä kolme, niin ollaan sitten siinä 10 + 10, joka kyllä on ihan maksimi tässä kohtaa jonkinlaisen realismin suhteen. Onhan tossakin sitten jo se viisi uutta ammattilaisseuraa, joten siitä on hyvä lähteä ja se voisi olla realismia.

Tämä siis tarkoittaa hyvästejä kolmessa vuodessa yhdeksälle tämän hetken mestis-seuralle kohti parempaa tulevaisuutta suomi-sarjan ammattilaissarjassa.

Tässä sitä sitten riittää panosta loppuun saakka jokaisella joukkueella. Palataan nousemiseen sitten kun ensin saadaan joukkuemäärät kondikseen. Turhan hidasta ja sekavaa sotkea nousuja vielä tähän kohtaan kun haetaan sitä joukkuemäärää.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Eli tämä menee niin kirjoitin, enemmän liksaa pelaajille jotka eivät ole tarpeeksi hyviä pelatakseen ammattilaisena.
Ei kai suomen ainoa kunnon ammattilaissarja voi olla mitään hyväntekeväisyyttä?

Entäpä B-sarjasta putoaminen, kai tämäkin on mahdollista sitten?
Jos on kiinteä A-B malli niin eikös tuokin ole jonkinmoinen kartelli?

Lisätään vielä että nykyistä painetta uudistaa liigan sarjajärjestelmää ei olisi jos kaksi pks-seuraa eivät olisi tyrineet asioitaan ja olisivat liigassa tällä hetkellä.
Olisivat luultavimmin koko ideaa vastaan.
Siinä se tuli todettua. Jokerit sotkee kaiken mihin koskee, eikä siitä edes eroon pääse.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ongelmana pienessä sarjassa on , että kaikki pääsevät playoffseihin ellei munaa täysin kautensa. eli 10 joukkueen sarjassa pelataan vain runkosarja tai kaikki nauraa koko sarjalle :D
Ei tietenkään Poffit pitää palauttaa sitten muotoon, jossa vain neljä tai kuusi sinne pääsee.
 

Ikurin Vireä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves talvella ja Ilves kesällä, Ikurin Vire
Jalkapallon puolella ainakin Espanjan La Ligassa on käytössä palkkakatto jossa liiga määrittää jokaiselle joukkueelle oman palkkakaton ykkösjoukkueen henkilöstökuluille. Palkkokatto lasketaan muistaakseeni joko 70% edelliskauden tuloista tai 70 % kaudelle budjetoiduista tuloista. Palkkakaton piiriin kuuluu myös valmennustiimi. Tämän palkkakaton vuoksi esim. FC Barcelona ei muutama vuosi sitten pystynyt rekisteröimään Messiä joukkueeseensa.

Linkin takana La Ligan määrittämät joukkuekohtaiset palkkakatot, Laliga.com - Squad spending limits LaLiga 2023/24
Ymmärtääkseni tuo ei ole suoraan NHL-tyyppinen ykkösjoukkueen palkkakatto, vaan siihen kuuluu aika paljon muutakin, kuten mainitsemasi valmennus, reservijuniorijoukkueet jne. Linkistäsi: "including spending on the first team in relation to players, the manager, assistant manager and fitness coach (registrable squad, as defined in Art. 38 of the Budget Preparation Rules) and spending on the reserves, the youth system and other areas (non-registrable squad, as defined in Art. 38 of the Budget Preparation Rules)."

Tuo on jotain palkkakaton ja FFP:n väliltä riippuen siitä, mitä kaikkea on mukana ja mitä ei, mutta malli on kuitenkin joukkuekohtainen tuloihin perustuva FFP-malli sarjakohtaisen yhtäläisen katon sijaan. Varmasti näillä kokeillaan kepillä jäätä, kunnes tulee vastaan yksi "Bosman" ja testaa nämä oikeudessa.
 

Yön Kärppä

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät & Suomi
Ongelmana pienessä sarjassa on , että kaikki pääsevät playoffseihin ellei munaa täysin kautensa. eli 10 joukkueen sarjassa pelataan vain runkosarja tai kaikki nauraa koko sarjalle :D
Samaa mieltä. Tämä olisi mielestäni suurin ongelma kymmenen joukkueen sarjassa, jossa oletettavasti pelattaisiin kahdeksan joukkueen pudotuspelit. Runkosarjan kolmanneksi viimeinen voisi siis voittaa mestaruuden. Melko höntsäilyä olisi tällöin runkosarja, tulee ihan mieleen nuorten MM-kisat, joissa 4/5 menee pudotuspeleihin.

--------------------------------

Mitähän muuten ajatellaan nyt Kiekko-Espoon toimistolla? Toisaalta olisi mahdollisuus päästä ensi kaudella Liigaan hyvin isolla rahalla, mutta toisaalta tuossa voitaisiin ottaa isolla kädellä negatiivista turskaa.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Mitähän muuten ajatellaan nyt Kiekko-Espoon toimistolla? Toisaalta olisi mahdollisuus päästä ensi kaudella Liigaan hyvin isolla rahalla, mutta toisaalta tuossa voitaisiin ottaa isolla kädellä negatiivista turskaa.

Ainakin osallistuvat ensi viikon torstaina kokoukseen, jossa aikovat muiden seurojen kanssa aloittaa KKV:n kanssa selvityksen Liigan toimista.

 

Pallister

Jäsen
Suosikkijoukkue
NHL
Oletko siis sitä mieltä, että jokainen Liigan ulkopuolelle jäävä pelaaja on niin huono, että ei voisi pelata ammattilaisena? Että ei ole sellaisia pelaajia, joiden taso on jossain Liigan ja Mestiksen välillä? Ajatteletko oikeasti, että Mestiksen taso on niin lähellä Liigaa?
Eihän se nykyisellään olekaan.
Eikä tule olemaan tulevaisuudessakaan mahdollisesti tulevassa b-liigassa vaan sinne sitten rahdataan ulkomailta ukkoja noihin paremman budjetin jengeihin.

Ja pelaahan ulkomailla ns. hupiliigoissa paljon suomalaisia jäähdyttelijöitä ja väliinputoajia.
Nämä ottavat varmasti osan pelipaikoista tulevaisuudessa mutta ei se mitään liigan kokonaistasoa kyllä paranna.

Lisättäköön nyt että otan tälläisen suunnitelman avosylin vastaan jos se onnistutaan tekemään jotenkin järkevästi mutta en pidätä hengitystäni sen takia.
Monta vaikeaa kysymystä on ratkaistava että homma saadaan toimimaan.
Esimerkiksi pelimäärät, montako joukkuetta pudotuspeleihin, ulkomaalaisten pelaajien määrä, junnujen urapolku, playoffit millä mallilla, hallien taso.
 

Derksen

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät, Lippo
Mitähän muuten ajatellaan nyt Kiekko-Espoon toimistolla? Toisaalta olisi mahdollisuus päästä ensi kaudella Liigaan hyvin isolla rahalla, mutta toisaalta tuossa voitaisiin ottaa isolla kädellä negatiivista turskaa.
En kyllä jaksa uskoa, että lähtevät nyt sisään sillä 3,6 miljoonalla. Ei ole järkeä ottaa niin tolkutonta velkaa harteille, kun ei se heidänkään taloustilanne niin vahvalla pohjalla ole ennestäänkään, ja hyvin todennäköisesti Liigan ovet tulevat lähitulevaisuudessa aukeamaan halvemmallakin, joskin kera urheilullisen nappionnistumisen. Kannattanee ainakin nyt jonkin aikaa seurata, miten tämä Liigaan kohdistuva painepeli alkaa tuottaa tulosta.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Varmaa on aina muutos ja muutosvastarinta. Entä jos asiat menisikin joskus ihan hyvin tulevaisuudessa?

10 jengin sarjoja en toivo, koska ne ovat liian pieniä. Kaudessa liikaa pelejä samoja jengejä vastaan ja se alkaa syömään intoa peleistä. Ottelumäärien isompaan laskuun en myöskään usko, koska otteluista tulee rahaa. Aiempi listaukseni nykyisistä sarjatilanteista osoitti alempaan sarjaan riittävän ihan mukavasti uskottavia joukkueita. Jäihän sinne joitain, jolla resurssit eivät riittäisi Liigatasolle, mutta divariin kyllä riittää. Listauksen ulkopuolelle jäi vielä nykyisen Mestiksen kannattajaluvuilla mitattu suurseura, joka teki myös ainoana positiivisen taloudellisen tuloksen Mestiksessä. Ja kun joku pohti onko RoKi:sta mihinkään, niin kyllä se Mestiksen mitaleille on pääsyt. Jos oletamme budjettien nousevan aidon avauspäätöksen myötä, niin kuinka moni voisi siihen vastata?

IPK:n alueella löytyy isoja firmoja ja rahaa voisi löytyä seuralle, jos linjataan tavoitteeksi divarin voitto ja sitä kautta paikka Liigaan. Halli on siellä ongelmana, mutta voihan sellaisen rakennuttaa jos sille päälle joku sattuisi. Ja jos ei rahaa löytyisi seuran kehittämiseen, niin kehittyvässä divarissa ei ole enää kärkisijoja tarjolla. Hermes ei ehkä omaa kovin isoja nimiä organisaatiosta, mutta sijoittuu alueellisesti Vaasan ja Oulun välille, jossa molempiin on reilusti matkaa ja alueella ei muita varteenotettavia seuroja ole. Kokkolan seudulta löytyy myös isoja yrityksiä tähän projektiin, jos tarina osataan myydä. Liigan auki oleminen helpottaa kummasti myyntiä. Hermes on myös sanonut lokakuun Liigan avauspäätöksen jälkeen alkavan selvittämään miten Hermes voidaan nostaa Liigaan. Ketterä on menestyjä jäällä, mutta Liigaseuraksi ei vielä siitä ole hallinkaan takia. Ketterän tilanne on omissa käsissä, mutta epäilen tason laskevan suhteessa muihin. KOOVEE on mysteeri ja omistajan tavoitteet eivät ole ihan selvillä mediatietojen kautta. K-Vantaan tavoite Liigaan 2030. K-Espoo pyrkii jo nyt. Jokerit, TUTO, RoKi ovat puhuneet rakentavansa organisaatiota Liigaan. JoKP remontoi kotihallia ja en nyt tiedä onko se remontin jälkeen Liigaan kelpaava, mutta uskoakseni on. JoKP haluaisi myös nostaa organisaation Liigaan.

Kyllä siellä nykyisessä Mestiksessä on useampi seura tekemässä tavoitteellista työtä. Maantieteellisesti kyseisistä seuroista moni koittaa lapioida rahaa sieltä, missä ei ole nykyisiä Liigaseuroja kilpailemassa. Kannattajapohja tulisi myös useasta lähteestä eikä suoraan vie toisilta katsojatuloja. Toki pk-seudulta on useampi seura ja Turusta TUTO ja Tampereelta KOOVEE. Niukkuusajattelu on sellaista nollasummapeliä, jossa ajatellaan kilpailun olevan pahasta, koska toisen menestys heikentäisi jotain toista. Näinhän se ei ole. Jokainen seura voi omalla myynnillään ja seuran kehitystyöllä vaikuttaa tulevaisuuteensa. Se kuinka moni lopulta kolkuttelisi Liigan ovia on täysin pimennossa. Aika sen näyttää. Suljetun Liigan aikana tämä myynti ja kehitystyö on älyttömän hankalaa ja jos aidosti katsoo pienten seurojen parasta, niin annetaan niille edes unelma ja avoin Liiga. Ei se ole keneltäkään pois. Liigan kehnot tippuvat pois, mutta heille on väylä auki takaisin. Faneille voi tarjota välillä edes urheilullista menestystä. Ja omalla duunilla hoitaa seuran sille tasolle, että Liigassa ei tarvitse pelata pelon kanssa. Urheiluun kuuluu sekin, että joku aina häviää.

Suomi-Sarjaan tippuminen ei olisi katastrofi, koska jokaisella sarjatasolla on suoran nousun ja laskun mahdollisuus. Meidän ei tarvitse huolehtia Suomalaisten seurojen tulevaisuudesta rajoittaen heidän mahdollisuuksia. Jos vaikka viisi seuraa lähtee tavoittelemaan nousua ja yksi niistä tekee sen vastuuttoman talouspolitiikan kautta, niin lopputuloksena meillä olisi neljä parempaa seuraa viiden heikon seuran sijasta. Ei kuulosta pahalta. Tragedia sille seuralle ja kunnalle/kaupungille, missä näin tapahtuu, mutta aina voi aloittaa alusta. Siellä se SaPKo ja Peliitatkin on aloittanut alusta.
 

stop madness

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves
Niukkuusajattelu on sellaista nollasummapeliä, jossa ajatellaan kilpailun olevan pahasta, koska toisen menestys heikentäisi jotain toista. Näinhän se ei ole. Jokainen seura voi omalla myynnillään ja seuran kehitystyöllä vaikuttaa tulevaisuuteensa. Se kuinka moni lopulta kolkuttelisi Liigan ovia on täysin pimennossa. Aika sen näyttää. Suljetun Liigan aikana tämä myynti ja kehitystyö on älyttömän hankalaa ja jos aidosti katsoo pienten seurojen parasta, niin annetaan niille edes unelma ja avoin Liiga. Ei se ole keneltäkään pois. Liigan kehnot tippuvat pois, mutta heille on väylä auki takaisin. Faneille voi tarjota välillä edes urheilullista menestystä. Ja omalla duunilla hoitaa seuran sille tasolle, että Liigassa ei tarvitse pelata pelon kanssa. Urheiluun kuuluu sekin, että joku aina häviää.
Niin iso tämä! Ei ainakaan ole täällä Tampereella yleisömäärät näyttäneet huonoilta, vaikka kaupunki on jakautunut. Ehkä Turussakin, voisi mielenkiinto palata, jos tepsillä olisi selvä naapuri ja kirittäjä samassa kaupungissa.
 

Rocco

Jäsen
Jos nykyiset liigajoukkueet ovat osallistuneet kartelliin siitä seuraa 3-5 vuoden kilpailukielto, mitään tyynyrahoja ei jaella
Nythän se ei ole lain mukaan kartelli, kun sarja avattiin näille kabinettinousuille. Se onko tuo liigalisenssin hinta laiton tai liian suuri, se on sitten eri asia.
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Kyllä nyt on keitetty niin sekava soppa ja liian monen kokin toimesta, ettei kukaan taida enää olla kärryillä tapahtumista.
Onko nyt siis niin, että osakkuuteen perustuva sarja on laiton. Tai ainakin niin että siinä pelataan jonkin maan mestaruudesta. Eli olisi ihan ok perustaa erillinen ammattilaissarja, mutta ilman maan mestaruusstatusta.
Ja mikä on oikeasti avointa ja mitä taas on ihan asiallistakin vaatia. Kai siinäkin rajansa on, että pitääkö kaikki halukkaat ottaa mukaan.. reiluuden nimissä. Jos sen osakkuuden hinta ei ole 3.8 miljoonaa, niin mikä sitten.. miljoona, 500 000, kaksi miljoonaa. Vai pitääkö koko osakkuusjärjestelmä romuttaa. Jos näin, niin mikä on vanhojen osakkaiden saama hyvitys. Vai pitääkö ajatella niin, että ovat jo hyötynsä saaneet ja kaikki on kuitattu.
Jos jokin joukkue luopuu sarjapaikasta, niin saako silloin hyvityksen ja keiden tai minkä tahon se kuuluu maksaa. Liiga pesee kätensä lähes kaikesta, koska vastuu on osakkaiden, mutta toisaalta heitä ei saisi edes olla, tai siis sitä osakkuusjärjestelmää. Suljettu sarja on ollut yllättävän avoin, sinne on päässyt maksamalla ja nyt siis myös pelaamalla, jos on lisäksi maksaa. Onko se reilua ja miten pitkälle tuo termi voidaan venyttää. Iisalmi ( esim. ) voittaa Mestiksen ja ilmoittaa halukkuutensa.. otetaanko mukaan. Seuraavalla kaudella voittaa taas ja perään vielä karsinnat, no nyt ainakin mukaan. Ja kuka maksaa tippuneen " kipurahat ".. iisalmelaiset, Liiga, vain jäljelle jääneet Liiga-seurat. Ja onko tämä kaikki nyt sitten laillista vai laitonta. Onko Liiga rinnastettavissa yritykseen ja jos on, niin jokaisessa firmassa on kartelli uusien " palkkaamisessa ". Milloin mennään suhteilla ja milloin milläkin puoluekannalla sisään firmaan, sekä edetään siellä. Mikä Liiga on suhteutettuna muihin toimijoihin.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Mihin tällainen kilpailukielto perustuu?
Liike-elämän puolella kartellia pidetään vakavana rikkeenä, josta määrättävät rankaistukset ovat aina sellaisia jotka tuntuu jotta uusia tällaisia kartelleja ei syntyisi. Erityisesti amerikassa määrättävät sakot ovat merkittäviä, jopa 10% liikevaihdosta. Tunnnetuin sallittu kartelli on OPEC, missä muutama öljyn tuottajamaa sopii ja määrittelee öljyn hinnan niin että asiakkaalla ei ole neuvotteluasemaa, vähän sama kuin nyt Liigalla suhteessa Mestikseen.
 

CreaseMonkey

Jäsen
Suosikkijoukkue
Helsingin IFK
Liike-elämän puolella kartellia pidetään vakavana rikkeenä, josta määrättävät rankaistukset ovat aina sellaisia jotka tuntuu jotta uusia tällaisia kartelleja ei syntyisi.

Kyllä, mutta mihin perustuu väitteesi, jos kilpailuoikeuden rikkominen todetaan, että siihen osallistuneet seurat voivat saada 3-5 vuoden kilpailukiellon?
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Liike-elämän puolella kartellia pidetään vakavana rikkeenä, josta määrättävät rankaistukset ovat aina sellaisia jotka tuntuu jotta uusia tällaisia kartelleja ei syntyisi. Erityisesti amerikassa määrättävät sakot ovat merkittäviä, jopa 10% liikevaihdosta. Tunnnetuin sallittu kartelli on OPEC, missä muutama öljyn tuottajamaa sopii ja määrittelee öljyn hinnan niin että asiakkaalla ei ole neuvotteluasemaa, vähän sama kuin nyt Liigalla suhteessa Mestikseen.
Mutta missä menee se raja, mitä on kohtuullista vaatia ? Liigahan ei ole ollut suljettu enää vuosiin. Kyseessä on ammattilaissarja ja bisnestä, saako Liiga vaatia mitään nousukasehdokkaalta ?
Kenellä on sitten vastuu siinä kohtaan, jos karsintojen voittaja otetaan ehdoitta Liigaan, eikä siellä oikein pystykkään toimimaan ? Ja miten se asia hoidetaan, jos vaikka kesken kautta jokin seura lähtee Liigasta ? Ja minne lähtee, palaako Mestikseen, vain minne ?
Entä jos voitat karsinnat, mutta et ota sarjapaikkaa ? Pitääkö jo ennen karsintasarjaa ilmoittaa " kiitos ei, jos.. ", niin jokin oikeasti nousua tavoitteleva voidaan ottaa tilalle ? Onko velvollisuus selittää miksi ei halua, tai pysty nousemaan ?
Mielestäni pahin skenaario on päästä karsimaan, mutta pelata tahallaan vähän " puolivaloilla ", koska ei pysty nousemaan, mutta sitä velvoitetaan sarjan voittajalta.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Kyllä nyt on keitetty niin sekava soppa ja liian monen kokin toimesta, ettei kukaan taida enää olla kärryillä tapahtumista.
Onko nyt siis niin, että osakkuuteen perustuva sarja on laiton. Tai ainakin niin että siinä pelataan jonkin maan mestaruudesta. Eli olisi ihan ok perustaa erillinen ammattilaissarja, mutta ilman maan mestaruusstatusta.
Ja mikä on oikeasti avointa ja mitä taas on ihan asiallistakin vaatia. Kai siinäkin rajansa on, että pitääkö kaikki halukkaat ottaa mukaan.. reiluuden nimissä. Jos sen osakkuuden hinta ei ole 3.8 miljoonaa, niin mikä sitten.. miljoona, 500 000, kaksi miljoonaa. Vai pitääkö koko osakkuusjärjestelmä romuttaa. Jos näin, niin mikä on vanhojen osakkaiden saama hyvitys. Vai pitääkö ajatella niin, että ovat jo hyötynsä saaneet ja kaikki on kuitattu.
Jos jokin joukkue luopuu sarjapaikasta, niin saako silloin hyvityksen ja keiden tai minkä tahon se kuuluu maksaa. Liiga pesee kätensä lähes kaikesta, koska vastuu on osakkaiden, mutta toisaalta heitä ei saisi edes olla, tai siis sitä osakkuusjärjestelmää. Suljettu sarja on ollut yllättävän avoin, sinne on päässyt maksamalla ja nyt siis myös pelaamalla, jos on lisäksi maksaa. Onko se reilua ja miten pitkälle tuo termi voidaan venyttää. Iisalmi ( esim. ) voittaa Mestiksen ja ilmoittaa halukkuutensa.. otetaanko mukaan. Seuraavalla kaudella voittaa taas ja perään vielä karsinnat, no nyt ainakin mukaan. Ja kuka maksaa tippuneen " kipurahat ".. iisalmelaiset, Liiga, vain jäljelle jääneet Liiga-seurat. Ja onko tämä kaikki nyt sitten laillista vai laitonta. Onko Liiga rinnastettavissa yritykseen ja jos on, niin jokaisessa firmassa on kartelli uusien " palkkaamisessa ". Milloin mennään suhteilla ja milloin milläkin puoluekannalla sisään firmaan, sekä edetään siellä. Mikä Liiga on suhteutettuna muihin toimijoihin.
Kieltämättä kyseessä on jollakin tapaa ainutlaatuinen kartelli, kun kyse kuitenkin siis ei varsinaisesti ole kyse suuresta bisneksestä, mutta jossa jokainen kuitenkin pyrkii siitä sellaista tekemään, ja vielä siten, että yrittää saada etua muihin kartellin jäseniin, myymällä myös kalliimpaa tuotetta kuin kaverinsa kartellissa, eli ei edes paina hintoja muiden kustannuksella (ei edes niiden kustannuksella, jotka eivät mukana tässä kartellissa ole, vaan päinvastoin), vaan tässä kartellissa kilpaillaan keskenään minkä ehditään.

Lisäksi kartelli on saanut myytyä jollekin töllöyhtiölle sopparin, jossa halukkaat makselijat saavat tillittää kartellin eri yhtiöiden työtä töllöttimestään, ja kuitenkin jakavat rahat kaikille mukana olijoille, ja sinne on lisäksi ollut halukkaille mahdollisuus tulla mukaan maksamalla jäsen maksu, jonka jälkeen saa osansa töllöttimen katsojien rahoista. Nyt lisäksi sinne saa karsiakin, jos tykkää niin tehdä, mutta toki pitää sitten olla työkalut olemassa siellä palvelua tarjotakseen, ja edelleen maksaa se jäsenmaksu.

On ainakin mielenkiintoinen kartelli käsiteltäväksi oikeudessa. Lisäksihän se ei ole mitenkään rajoittanut tai estänyt mestisjoukkueiden kehittymistä/kehittämistä ammattimaiseksi sarjaksi, jossa maksellaan ties miten hirveitä pelaajapalkkioita, mutta jostain syystä niin ei ole tehty, vaikka olisi ollut mahdollisuus mennä näin toimimalla anomaan sitä liigakartelliinkin pääsyä. Ollaan oltu siis tekemättä mitään kehittäviä toimia, mutta nyt se ettei mitään ole tehty, onkin jonkun kartellin syy? Lisäksihän huhujen mukaan siellä alasarjoissa on rahaa säkkikaupalla odottamassa joukkueiden ammattimaiseksi muuttumista, mutta vaikka tie liigaan on auki ollut, ei sitä rahaa ole missään näkynyt. Nyt se kuitenkin jostakin ilmestyy heti kartellin avauduttua. Jännä juttu kyllä, että toimintaa ei ole kannattanut tänä aikana kehittää sinne liigakartelliin, mutta nyt se yhtäkkiä onkin ihan läpihuutojuttu.

Tämä on kyllä logiikaltaan ainutlaatuinen keissi, ja ehkä se kannattaisi tosiaankin viedä sinne oikeuteen ja katsella onko se kartelli. Sehän totisesti johtaisi joko konkursseihin tai sitten irtautuneeseen liigaan. Vohan toki vielä olla sekin vaihtoehto, että liigajoukkueet pudotetaan suomi-sarjaan, tai ainakin mestikseen, jossa sitten onkin tunkua seuraavalla kaudella, mutta siitähän sitä on hyvä lähteä uutta rakentamaan ihan lkuonnollisesti. Ja silloinhan huhujen mukaan alkaa rahaa löytymään ovista ja ikkunoista kaikille kahdellekymmenellekahdeksalle joukkueelle, ja suomen jääkiekon taso nousee kohisten kohti uusia ulottuvuuksia.
 
Viimeksi muokattu:

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Onko nyt siis niin, että osakkuuteen perustuva sarja on laiton. Tai ainakin niin että siinä pelataan jonkin maan mestaruudesta. Eli olisi ihan ok perustaa erillinen ammattilaissarja, mutta ilman maan mestaruusstatusta.

Näin tämän ainakin itse näen. Ei ole kilpailulain mukaista, että maan korkeimmalle tasolle, jossa pelataan Suomen mestaruudesta, ei käytännössä ole kaikkien mahdollista nousta.
 

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Kyllä, mutta mihin perustuu väitteesi, jos kilpailuoikeuden rikkominen todetaan, että siihen osallistuneet seurat voivat saada 3-5 vuoden kilpailukiellon?
Siihen että kyseinen rike on huomattavasti vakavampi kuin doping rike, josta määrätään kahden vuoden kilpailukielto. Voi tuosta kartellituomiosta kai selvitä myös sakolla mutta ainakin puolet liigaseuroista menee tuossa tapauksessa nurin, SaiPa mukaan lukien.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös