Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 252 240
  • 10 905

Derrick

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Tämä on täysin selvää ja ei aiheuta ongelmaa. Jokainen seura voi tehdä päätöksensä itse. Voihan Imatra käydä kotiottelunsa vaikka Lappeenrannassa jos oikein tahtovat Liigaan. Ja jos nyt ihan hullutellaan, niin pakkoko sinne Liigaan on olla yleisörajaa laitettu? Joustokaukalot ja jää on ihan ymmärrettäviä. Tottakai sen ymmärrän, että rahaa tulee katsojista, mutta jos nyt Imatran Eurojackpottaaja sijoittaa kaudessa sen puuttuvan yleisökapasiteetin verran massia, niin eikö ongelma olisi sillä korjattu? Tai jos seura ei saa rahaa tarpeeksi, niin stintti jää yhteen kauteen. Pointtini ei ollut sanoa Imatran olevan se todennäköisin nousija. Vaatii monta muuttujaa, että olisi Liigaan valmis. Mutta asian pitäisi olla seuran omissa käsissä päättää mihin satsaavat.
Muistaakseni Jokerit saa pelata poikkeusluvalla Keravalla mutta pidempi aikaisesti se ei kävisi muuta kuin rekisteröimällä joukkueen Keravalle ja voisiko sitten käyttää nimeä Helsingin Jokerit.

Ketterä voisi kaiketi pelata hetken aikaa Lappeenrannassa mutta se on kai selvää että kahta liigajoukkuetta kaupunkia ei elätä koska yhdenkin kanssa tekee jo tiukkaa.

Vaikea sanoa kuinka kauan 3000 imatralaista jaksaisi käydä Lappeessa peleissä vai kävisikö niin että osa lappeenrantalaisista vaihtaisi SaiPasta Ketterään.

Sinällään ei ole mitään sitä vastaan että pikkuseurat ponnistavat ylöspäin Liigaan, yleinen konsensus vaan tuntuu olevan se että liigaan kuuluisi vain mega-luokan joukkueet jotka kamppailisivat pelaajista Ruotsin ja Sveitsin liigan kanssa.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Niin haluaisiko RoKi ehdoin tahdoin ihan takuu varmasti nostaa budjettinsa sellaiseksi, että vaarantaisi mahdollisesti koko tulevaisuutensa, jolloin ei sitten rovaniemellä mahdollisesti pelata kiekkoa enää ollenkaan.
Haluaako se mahdollisesti koota joukkueen joka maksaa sille vaikkapa kolme neljä kertaa enemmän kuin sen mestisjoukkue, ja takaisin pudotessaannko pelaajat suostuisivat seurassa pysymään palkan piennenyksellä, tai jos ei pienennetä, niin konkka odottaa ihan nurkan takana.

Jos Liiga avattaisiin aidosti, ei se tietenkään tarkottaisi sitä, että heti samantien olisi kasattava neljä kertaa kalliimpi jengi. Siitähän se prosessi vasta lähtisi liikkeelle ja varmasti ensimmäisinä vuosina voisi tulla vastaan tilanne, ettei Mestiksen voittajalla olekaan mahdollisuuksia nousuun, vielä. Mestistä on näivetetty toistakymmentä vuotta suljetun Liigan voimin, joten ei tietenkään Mestis-seurojen resurssit kestäisi yhden kauden jälkeen Liigaan nousua. Poislukien muutamat seurat.

Mutta toisaalta, Liigassahan pelaa jo nyt joukkueita, jotka ovat nostaneet budjettinsa sellaiseksi, että vaarantavat koko tulevaisuutensa, joten ei tuo nykytilanteesta eroaisi juurikaan.

Paras tilanne olisi tietenkin se, että lähdettäisiin aidosti ajamaan 10+10 tai 12+12 sarjaa. Jonka toteutuminen veisi varmasti lähemmäs 10-vuotta.

Itse taas en edelleenkään ymmärrä, että jos aito, urheilullinen pääsarja on mahdollista joka ikisessä palloilusarjassa Euroopassa, Suomea lukuunottamatta, miten tämä tuntuu olevan Suomessa joku saavuttamaton unelma? Ja vielä, kun tämä on joskus aikoinaan toiminut Suomessa oikein hyvin.
 

Masculine

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Ei tuon pitäisi esim. Jokerien kaltaiselle suurseuralle olla mikään ongelma. Tuon vaadittavan summan rahoittajat löytyisi varmasti pääkaupungista vaikka 3 vuoden lainana.

No kun ei tässä olla muuttamassa järjestelmää Jokereille, vaan ihan kaikille joukkueille, jotka mahdollisesti Liigaan haluavat.

Ja TV-sopimus loppuu ennen kuin 3 vuotta mahdollisesta noususta on saavutettu, eikä sen määrää vielä tiedä kukaan.
 

erku

Jäsen
Suosikkijoukkue
Leijonat
Jokerithan on niin IN, että rahoittajat tuollaiselle löytyy ilman jättikorkoja. Niin ja nousun jälkeen Jokerien kotihallihan on suurin piirtein aina sold out. Kyllä sillä kuittaa paljon. Mitään vapaa kaistaa "ilmaiseksi liigaan" ei ole edes Jokereille, eikä missään nimessä pidä ollakaan. Nuo voivottelut, kun pitää rakentaa kalliimpi liigajoukkue ym. on jo noloja. No totta perkele pitää, jos liigaan on haluja. Se kuuluu asiaan.
Se on tietenkin selvää, että kaikille nousijoille ehtojen tulee olla yhtenevät. Se taas on ihan huumoriosastoa, että nykyisellään Liigaosakkeen oikea arvo olisi melkein neljä miljoonaa euroa. Tuolla logiikalla koko Jääkiekon SM-Liiga Oy:n arvo olisi siis melkein 60 miljoonaa euroa, mikä on järjetön ylihinta, kun huomioi yhtiön taloudelliset tunnusluvut tai sen osakkaiden keskimääräisen liiketoiminnan kannattavuuden.

Jos osakkuus Liigassa olisi seuralle kaista kohti kukoistavaa bisnestä, niin varmaan Pelicansilla ei jäisi pesulalaskut rästiin, Jukureiden ei tarvitsisi varainkerjuun hengissä tehdä viime viikolla nähdyn kaltaisia hätähuutoja tai Sportin ja SaiPan joka vuosi myydä parhaita pelaajiaan tammi- tai helmikuussa.
 

Animal

Jäsen
Tuon vaadittavan summan rahoittajat löytyisi varmasti pääkaupungista vaikka 3 vuoden lainana.
Löytäisi, mutta ei Jokereiden kuulu toimia velkojen kuittaajana, kun esim. lajin suhteen täysin noviisi Viitikko päätti alkaa Mikkelissä pelaamaan oikean elämän fantasiamanageripeliä ja on menettämässä siinä Jokerien liigaosakkeen verran rahaa.

Myös Jukurit on saanut ne tv-rahat, polttanut ne ja on silti yli 3,5 miljoonaa Viitikolle pystyssä.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Okei. Täsmennän jos se onnistuu nyt edes välttävästi. Kaikki tuntuvat kertoilevan että haluavat jotakin tapahtuvaksi, ja perustelevat sitä vaikkapa sillä, että mielenkiinto lisääntyy (tosin en ole nähnyt tästä vielä kattavaa tutkimusta, että näin todella kävisi), jääkiekon taso paranee ja nousee kansainvälisesti ihan uudelle tasolle (en tosin tiedä, että mille tasolle se sitten nousee vs nykyinen), tai kerrottaan, että mohta täällä pelaillaan kahta taloudellisesti kannattavaa ammatilaissarjaa, ja että edelleen halutaan vieläkin alempaa joukkueiden nousevan tuohon toiseen ammattilaissarjaan jne.
Hyvä. Tässä siis jotakin mitä halutaan. Sen jälkeen on lähinnä kerrottu puheissa muutosten tuomista vaikutuksista milloin minkäkin paranemisesta. Mutta yhtään mikään haastattelu, asiantuntija, kannattaja, sponsori, miljonääri namusetä (tai täti tai joku muu mikä lie) ei ole yhdessäkään lukemassani kannaotossa tehnyt muuta kuin kritisoinut, kerotunut vaikutuksista mutta ei perustellut sanallakaan MITEN NE MUUTOKSET JA VAIKUTUKSET KÄYTÄNNÖSSÄ TAPAHTUVAT, ja siten perustellut ne aukottomasti. Puhutaan vaan positiivista vaikutuksista mutta ei kerrota miten vaikkapa (esim.) se taloudellinen resurssi tulee käytännössä rakentumaan, taimiten se käytännössä johtaa mielenkiinno tai suomalaisen jääkiekon tason nousemiseen. Asioita on kiva päässsän romantisoida ja puhella että kaikkea kivaa tästä kyllä seuraa, mutta olisi kiva saada edes vähän sitä lihaa tai edes läskiä siihen luun ympärille. Tämä siksi, että ei mennä vaan ns kokeilemaan. Tätät touhua täällä harrastaa toinen toistaan tyhmemmät poliitikot, ja usein nähdään ettei toimi, ja sitten sanottan vaan että ohhoh.
Vähän sama homma kun myytiin sähköverkot, ja todettiin että kiva tästä tulee. No ei tullutkaan. Ainakaan kaikille.
En nyt siis tiedä, että miten tätä ei ymmärretä. Kaikenmaailman ehdotuksia työnnettään eetterrin (kuten minäkin olen tehnyt), ja sitten niitä ammutaan alas, kritisoidaan, vittuilaankin välillä suorastaan, mutta yhtään kukaan ei ole vielä perustellut sitä mistä se kaikki raha tulee ja mihin perustuu usko siitä, että maailma paranee tämän myötä.
Ihan hyvä vastaus sinulta ja sinänsä ihan ostan näkemyksesi. Vaikutuksia ei vain voi aukottomasti perustella, koska tulevaisuuden ennustaminen on kohtuullisen hankalaa.

Käytännön vaikutukset ovat ne merkitykselliset pelit ja siten kiinnostavuuden kasvu. Katsojamäärät nousuun, sponsorieurot nousuun, TV-rahat nousuun. Toiveita vain kaikki ja siksi niitä ei voi kuin heitellä lauseilla "positiivisia vaikutuksia"

Mutta vasta-argumenttina toivoisin myös sinulta hyvin perusteltua selvitystä siitä, miten tämä muutos heikentäisi nykyistä meininkiä? Eli kun itsekin toivot 12 joukkueen sarjaa, jos olen oikein sinua tulkinnut, niin tästähän olemme samaa mieltä. Ja avaaminen ei tarkoita mielestäni mitenkään tason laskua nykyiseen suljettuun malliin, vaan se kehittyy edelleen ihan samalla tavalla suljettuna tai avoimena, joskin avoimuuden uskon kehittävän hieman enemmän kiiinnostavuuden myötä. Ja heittosi alasarjojen jengien noususta on ihan turhaa pelkoa monen vuoden ajan. Ei sieltä nousisi mitään Nokian Pyryä vielä moneen vuoteen Liigaan, jos koskaan. Avoin sarja ei tarkoita sitä, että siellä pelaisi Imatran Ketterä ja Nokian Pyry, vaan ihan samat jengit kuin nytkin, mutta muutama olisi pudotettu pois. Ja ne nousijat olisi niitä samoja pudonneita nykyisiä Liigajengejä. Ehkä joskus joku alempaa nousee Liigaan, mutta silloin siellä on tehty asioita oikein ja se on parempi seura, kuin ne entiset Liigajengit. Eli vielä kerran, miten avoin Liiga heikentää nykyistä järjestelmää?
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Muistaakseni Jokerit saa pelata poikkeusluvalla Keravalla mutta pidempi aikaisesti se ei kävisi muuta kuin rekisteröimällä joukkueen Keravalle ja voisiko sitten käyttää nimeä Helsingin Jokerit.

Ketterä voisi kaiketi pelata hetken aikaa Lappeenrannassa mutta se on kai selvää että kahta liigajoukkuetta kaupunkia ei elätä koska yhdenkin kanssa tekee jo tiukkaa.

Vaikea sanoa kuinka kauan 3000 imatralaista jaksaisi käydä Lappeessa peleissä vai kävisikö niin että osa lappeenrantalaisista vaihtaisi SaiPasta Ketterään.

Sinällään ei ole mitään sitä vastaan että pikkuseurat ponnistavat ylöspäin Liigaan, yleinen konsensus vaan tuntuu olevan se että liigaan kuuluisi vain mega-luokan joukkueet jotka kamppailisivat pelaajista Ruotsin ja Sveitsin liigan kanssa.
Jokerit pelaa poikkeusluvalla, mutta ensi kauden kaikki pelit pelataan Nordiksella. Ehkä joskus Areenalla.

Edelleen Ketterä ei ollut pointtina, vaan yleisesti palstalla esiintynyt seura esimerkkinä. Ei se realismia ole ja siksi Ketterä ei ole huutanut Liigapaikan perään, vaikka oli monta kautta putkeen Mestari. Mutta jos se sieltä haluaisi Liigaan, niin tasoa voisi parantaa ja silloin sen nousun pitäisi olla mahdollista. Avoimuus oli se pointti ja asioilla on tapana järjestyä.

Mega-luokan joukkueet kuuluvat sinne minne ne pelillisesti kuuluvat. Koska resurssit on kunnossa, niin ne eivät ole putoamisuhan alla todella. Putoaminen Tapparalle on vain teoreettinen mahdollisuus. Mikään ei estä niitä kilpailemasta pelaajista samalla tavalla avoimen Liigan alla. Eihän SHL ole myöskään kiinni. Sveitsin Liigan systeemistä en tiedä, mutta käsittääkseni sekin on avoin sarja. Ei se avoin sarja tarkoita Liigaseurojen vaihtoa Mestis-tason harrastelijoihin. Se tarkoittaa vain sitä, että kaikilla seuroilla on toiminnan kehittäminen omissa käsissä ja palkintona kehittämisestä saa pelata siellä minne kilpailullisesti kuuluu.
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Se on tietenkin selvää, että kaikille nousijoille ehtojen tulee olla yhtenevät. Se taas on ihan huumoriosastoa, että nykyisellään Liigaosakkeen oikea arvo olisi melkein neljä miljoonaa euroa. Tuolla logiikalla koko Jääkiekon SM-Liiga Oy:n arvo olisi siis melkein 60 miljoonaa euroa, mikä on järjetön ylihinta, kun huomioi yhtiön taloudelliset tunnusluvut tai sen osakkaiden keskimääräisen liiketoiminnan kannattavuuden.

Jos osakkuus Liigassa olisi seuralle kaista kohti kukoistavaa bisnestä, niin varmaan Pelicansilla ei jäisi pesulalaskut rästiin, Jukureiden ei tarvitsisi varainkerjuun hengissä tehdä viime viikolla nähdyn kaltaisia hätähuutoja tai Sportin ja SaiPan joka vuosi myydä parhaita pelaajiaan tammi- tai helmikuussa.
Ei tähän tarvitse SaiPaa, Jukureita, Sportia tai ketään muutakaan vetää mukaan ja vertailla niitä. Nyt oli kyse Jokereista, monien mainostamasta yhdestä isoimmasta brändistä Suomen urheilussa ja jolla on miljoonan asukkaan talousalue hyödynnettävänä. Puhutaan ihan eri asiasta. Jokereilla oli kannattajineen luulo, että liigapaikka irtoaa ilmoittautumalla ja ilmaiseksi. Ihan oikein, että näin ei ole. Entinen Liigan pj Vesa Puttonen sanoi hyvin. Jos ei ole varaa maksaa, sitten pitää pysyä pois. Se miten nykyiset liigaseurat on pärjänneet, Jukurit mukaan lukien, on ihan eri keskustelu.
 
Viimeksi muokattu:

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Niin haluaisiko RoKi ehdoin tahdoin ihan takuu varmasti nostaa budjettinsa sellaiseksi, että vaarantaisi mahdollisesti koko tulevaisuutensa, jolloin ei sitten rovaniemellä mahdollisesti pelata kiekkoa enää ollenkaan.
Haluaako se mahdollisesti koota joukkueen joka maksaa sille vaikkapa kolme neljä kertaa enemmän kuin sen mestisjoukkue, ja takaisin pudotessaannko pelaajat suostuisivat seurassa pysymään palkan piennenyksellä, tai jos ei pienennetä, niin konkka odottaa ihan nurkan takana.
Mä puhun nyt asioista siitä perspektiivistä, että kukaan ei ole tosiaankaan esittänyt mitään vedenpitävää sen tueksi, miten tämä toimisi, eikä sen sijaan johtaisi vain kiihtyvään joukkueiden katoamiseen suomen jääkiekko kartalta. Sehä se tosiaankin palvelisi mitä parhaiten suomalaista jääkiekkoa ja sen tulevaisuutta. Suorastaan nirvana taitaisi koittaa.
Mulle ihan sama avataanko liiga jos niin kerran halutaan, mutta en sitä nyt lähtisi ehdotin tahdoin tekemän sellaisella "soitellen sotaan" mentalitettilla, sillä sitten ollaankin jo kohta suossa ja syvällä. Itse en innostu kovinkaan aiheesta, jos sen seurauksena turha riskienotto joukkueilla johtaa tuhon tielle.
Enkä ole ihan varma edes siitä,e ttä haluaako yleisökään lopulta joukkueensa vierailua liigassa, kuin pelejä joissa voittamisen todennäköisyys ilman suurta taloudellista riskiä on kuitenkin olemassa, joten edelleen sitä mieltä, että mestiksestä pitää kehittää liiton oma mestaruussarja ja liiga irrottaa kokonaisuudessaan liiton sarjoista.
Huolesi on aito ja konkursseja tulisi varmasti. Mutta jos niin tyhmiä ihmisiä on päättämässä seuran taloudesta, että laittaa kaiken all in yhteen kauteen, niin sitten tervemenoa. Jos jokin RoKi nousee Liigaan, niin sitten se sinne nousee. Jos se satsaa joukkueeseen enemmän rahaa, kun mitä on, niin sehän on vain tyhmää ja konkka on ansaittu. Jos taas pelaa sillä budjetilla mikä on kestävää, niin sitten kaikki on auki. Eikä se RoKi ole ensimmäinen jengi joka olisi nousemassa. Ja jos olisi ja resurssit riittää rämpiseen, niin seuraavalla kaudella on suuntana divari. Ei se RoKi sieltä nykybudjetilla ole nousemassa. Viiden vuoden päästä voi olla lähempänä nousua, ehkä. Hienoa, että kannat näiden seurojen taloudesta huolta, mutta ajattelen aikuisten ihmisten olevan itse vastuussa miten seuransa talouden hoitavat. Jos se ainoa tie on viedä seura konkkaan, niin sitten olen ihmeissäni.
 

Doug93

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Idänpään Toive, Romford Raiders
Löytäisi, mutta ei Jokereiden kuulu toimia velkojen kuittaajana, kun esim. lajin suhteen täysin noviisi Viitikko päätti alkaa Mikkelissä pelaamaan oikean elämän fantasiamanageripeliä ja on menettämässä siinä Jokerien liigaosakkeen verran rahaa.

Myös Jukurit on saanut ne tv-rahat, polttanut ne ja on silti yli 3,5 miljoonaa Viitikolle pystyssä.
Ei Jokereita kukaan, eikä mikään pakota mihinkään. Kai sinne Venäjällekkin olisi voinut jäädä, eikä sinne ollut pakko lähteä alunperinkään. Jokerit toimii jälleen kuten parhaimmaksi itselleen näkee.
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
Ei tähän tarvitse SaiPaa, Jukureita, Sportia tai ketään muutakaan vetää mukaan ja vertailla niitä. Nyt oli kyse Jokereista, monien mainostamasta yhdestä isoimmasta brändistä Suomen urheilussa ja jolla on miljoonan asukkaan talousalue hyödynnettävänä. Puhutaan ihan eri asiasta. Jokereilla oli kannattajineen luulo, että liigapaikka irtoaa ilmoittautumalla ja ilmaiseksi. Ihan oikein, että näin ei ole. Entinen Liigan pj Vesa Puttonen sanoi hyvin. Jos ei ole varaa maksaa, sitten pitää pysyä pois. Se miten nykyiset liigaseurat on pärjänneet, Jukurit mukaan lukien, on ihan eri keskustelu.
Etkö ihan oikeasti näe eroa Jukureiden 1,8miljoonan pääsymaksussa versus Jokereiden tai Tuton lähes 4 miljoonaa. Jos Jukureilla olisi nyt tilanne sama kuin Liigan päästessään, niin Jukureillakaan olisi mitään jakoa tuollaisia summia maksaa. Olisitko edelleen samaa mieltä että tämä on kohtuullista?
 

Tuusa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jukurit
Etkö ihan oikeasti näe eroa Jukureiden 1,8miljoonan pääsymaksussa versus Jokereiden tai Tuton lähes 4 miljoonaa. Jos Jukureilla olisi nyt tilanne sama kuin Liigan päästessään, niin Jukureillakaan olisi mitään jakoa tuollaisia summia maksaa. Olisitko edelleen samaa mieltä että tämä on kohtuullista?
No esim. 2009-2016 liigaosakkeen hinta nousi 206 000e. Aika samassa suhteessa on jatkunut..


Paljonko KalPa maksoi osakkeesta 2005 nousun yhteydessä? (En löytänyt pikagooglettamisella) Paljonko aikaisemmat liigaosakkaat ovat maksaneet?
 

Flyingbird

Jäsen
Suosikkijoukkue
TUTO Hockey, Mestis, SJS
No esim. 2009-2016 liigaosakkeen hinta nousi 206 000e. Aika samassa suhteessa on jatkunut.

Ei ole jatkunut lähellekään samassa suhteessa. Miksi osakkeen arvo on sidottuna melkein pelkästään televisiointisopimukseen? Muiden kulujen nousun takia voitollisen tuloksen tekeminen on käytännössä yhtä vaikeaa kuin kymmenen vuotta sitten. Se näkyy ettei keskimääräisen liigapelaajan palkka ole juurikaan noussut sinä aikana. Etkä vastannut kysymykseen pitäisitkö tätä kohtuullisena, jos Jukurit olisi samassa tilanteessa nousua hakemassa ja ajatus neljän miljoonan maksamisesta olisi mahdotonta.
 
Viimeksi muokattu:

Motti-Masa

Jäsen
Suosikkijoukkue
JoKP, PeTo
Tänään on Maikkarin sivuilla näitä juttuja, joissa kerrotaan että sekä Maikkarin että Liigan haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Liigan toiminta ei ole ristiriidassa kilpailulainsäädännön kanssa. Sitten Hiltunen vahvistaa, että joo, 3,8 milj. pitää maksaa heti nousun yhteydessä. Syksyllä jo päätetään, ketkä Mestiksestä voivat keväällä karsia ja karsintoja ei pelata, jos taskussa ei ole noita miljoonia. Käytännössä siis jo nyt tiedetään, että 2025 ei pelata karsintoja, koska Jokerit jo ilmoitti etteivät hae Liigaan kaudelle 2025-26. Kenelläkään muulla Mestiksessä ei ole mitään mahkuja kerätä tai lainata kasaan 3,8 miljoonaa. Ei nyt eikä tulevaisuudessakaan. Mestis-seurat voivat laittaa pillit pussiin. Miksi edes pelata, jos noususta ei voi edes haaveilla?
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Se on tietenkin selvää, että kaikille nousijoille ehtojen tulee olla yhtenevät. Se taas on ihan huumoriosastoa, että nykyisellään Liigaosakkeen oikea arvo olisi melkein neljä miljoonaa euroa. Tuolla logiikalla koko Jääkiekon SM-Liiga Oy:n arvo olisi siis melkein 60 miljoonaa euroa, mikä on järjetön ylihinta, kun huomioi yhtiön taloudelliset tunnusluvut tai sen osakkaiden keskimääräisen liiketoiminnan kannattavuuden.

Jos osakkuus Liigassa olisi seuralle kaista kohti kukoistavaa bisnestä, niin varmaan Pelicansilla ei jäisi pesulalaskut rästiin, Jukureiden ei tarvitsisi varainkerjuun hengissä tehdä viime viikolla nähdyn kaltaisia hätähuutoja tai Sportin ja SaiPan joka vuosi myydä parhaita pelaajiaan tammi- tai helmikuussa.
Toisaalta edelleen, jos se ei ole bidsnes kuin osalle seuroja, niin en uskoa liigan brändinä kaipaavan yhtään lisää ongelmatapauksia eläteiksi. Tätähän voidaan jatkaa maailman tappiin saakka. Pitää vaan valita puhutaanko bisneksestä vai urheiluromantiikasta. Sen romantiikan aika taisi jäädä hyvin pian sen jälkeen kun siirryttiin ammattilaisuuteen, sekä globaalin tason touhuun. Se nouse oli ihan kiva juttu kun vielä harrasteltiin, ja/tai bisnes oli vielä pientä. Nyt kun aletaan olemaan liikevaihdoissa jotka menevät hyvän matkaa toistakymmentä miljonaa pahemmalla puolella, ja kasvutarvetta etsitään niin ei ole helppo yhtälö.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Ihan hyvä vastaus sinulta ja sinänsä ihan ostan näkemyksesi. Vaikutuksia ei vain voi aukottomasti perustella, koska tulevaisuuden ennustaminen on kohtuullisen hankalaa.

Käytännön vaikutukset ovat ne merkitykselliset pelit ja siten kiinnostavuuden kasvu. Katsojamäärät nousuun, sponsorieurot nousuun, TV-rahat nousuun. Toiveita vain kaikki ja siksi niitä ei voi kuin heitellä lauseilla "positiivisia vaikutuksia"

Mutta vasta-argumenttina toivoisin myös sinulta hyvin perusteltua selvitystä siitä, miten tämä muutos heikentäisi nykyistä meininkiä? Eli kun itsekin toivot 12 joukkueen sarjaa, jos olen oikein sinua tulkinnut, niin tästähän olemme samaa mieltä. Ja avaaminen ei tarkoita mielestäni mitenkään tason laskua nykyiseen suljettuun malliin, vaan se kehittyy edelleen ihan samalla tavalla suljettuna tai avoimena, joskin avoimuuden uskon kehittävän hieman enemmän kiiinnostavuuden myötä. Ja heittosi alasarjojen jengien noususta on ihan turhaa pelkoa monen vuoden ajan. Ei sieltä nousisi mitään Nokian Pyryä vielä moneen vuoteen Liigaan, jos koskaan. Avoin sarja ei tarkoita sitä, että siellä pelaisi Imatran Ketterä ja Nokian Pyry, vaan ihan samat jengit kuin nytkin, mutta muutama olisi pudotettu pois. Ja ne nousijat olisi niitä samoja pudonneita nykyisiä Liigajengejä. Ehkä joskus joku alempaa nousee Liigaan, mutta silloin siellä on tehty asioita oikein ja se on parempi seura, kuin ne entiset Liigajengit. Eli vielä kerran, miten avoin Liiga heikentää nykyistä järjestelmää?
Uskon vain, että seuraavaksi ongelma siirtyy mestikseen, jossa -jos ei halua yrittää liigaan- pitää pelta siten ettei vaan sinne myöskään nouse. Mestis menee vielä vahemmin uudeksi liigaksi, eli rahajoukkueisiin sekä ei rahajoukkueisiin. Siksi en tiedä että olisiko edelleen se parempi vaihtoehto vaan koota liiga joukkueista joiden fasiliteetit ovat sen osakta uskottavassa kunnossa, ja loput vaan pelilee sitten liiton avoimissa sarjoissa. En siis haluaisi että juuri liigasta tulee kaikille pakkomielle. Nythän sieltä jos edes se kolme joukkuetta lähtisi, niin luultavasti jäljelle jäävien talous paranisi. En nyt ala erittelemään kaikia juttuja että miksi.
 

Kampeaja

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Toisaalta edelleen, jos se ei ole bidsnes kuin osalle seuroja, niin en uskoa liigan brändinä kaipaavan yhtään lisää ongelmatapauksia eläteiksi. Tätähän voidaan jatkaa maailman tappiin saakka. Pitää vaan valita puhutaanko bisneksestä vai urheiluromantiikasta. Sen romantiikan aika taisi jäädä hyvin pian sen jälkeen kun siirryttiin ammattilaisuuteen, sekä globaalin tason touhuun. Se nouse oli ihan kiva juttu kun vielä harrasteltiin, ja/tai bisnes oli vielä pientä. Nyt kun aletaan olemaan liikevaihdoissa jotka menevät hyvän matkaa toistakymmentä miljonaa pahemmalla puolella, ja kasvutarvetta etsitään niin ei ole helppo yhtälö.
Niin, kyllähän se jalkapallossakin nähdään. Kaiken maailman urheiluromanttiset Valioliigat ja Bundesliigat ovat paperia verrattuna oikeaan bisnekseen MLS:n tapaan. Ja jääkiekossa vaikkapa Ruotsin roskaliiga on täysin naurunalainen ja taloudellisesti toivoton verrattuna Suomen omaan lippulaivasarjaan.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Uskon vain, että seuraavaksi ongelma siirtyy mestikseen, jossa -jos ei halua yrittää liigaan- pitää pelta siten ettei vaan sinne myöskään nouse. Mestis menee vielä vahemmin uudeksi liigaksi, eli rahajoukkueisiin sekä ei rahajoukkueisiin. Siksi en tiedä että olisiko edelleen se parempi vaihtoehto vaan koota liiga joukkueista joiden fasiliteetit ovat sen osakta uskottavassa kunnossa, ja loput vaan pelilee sitten liiton avoimissa sarjoissa. En siis haluaisi että juuri liigasta tulee kaikille pakkomielle. Nythän sieltä jos edes se kolme joukkuetta lähtisi, niin luultavasti jäljelle jäävien talous paranisi. En nyt ala erittelemään kaikia juttuja että miksi.
Tää on aika koomista, että oot noin huolestunut lopulta Mestiksen tasosta. Jopa niin huolissaan, että nousua haluaville Mestis-seuroille ei saisi antaa sitä nousumahdollisuutta, koska taso kärsisi sitten Mestiksessä. Siellä on aikuisia ihmisiä Mestiksen toimistoilla ja niillä kaikilla seuroilla on joku omistaja. Annetaan niiden päättää miten ne sit sen divarin tason ylläpitää. Osa niistä haluaisi tavoitella Liiga-unelmaa. Liiga voi antaa nousumahdollisuuden ilman isoja kynnysrahoja ja lopusta pitää huolen markkinat ja aika. Ja divarin heikot seurat jatkaa matkaansa alemmas. Eiköhän jokin taso löytyisi maltin kautta.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Niin, kyllähän se jalkapallossakin nähdään. Kaiken maailman urheiluromanttiset Valioliigat ja Bundesliigat ovat paperia verrattuna oikeaan bisnekseen MLS:n tapaan. Ja jääkiekossa vaikkapa Ruotsin roskaliiga on täysin naurunalainen ja taloudellisesti toivoton verrattuna Suomen omaan lippulaivasarjaan.
Nyt vedät jo melkoisen suoraksi mutkia tässä vertailussa, joten ei oikein edes viitsi alkaa vääntämään, jos juttujen taso menee näinkin höpölle linjalle. Tajuat varmaan ihan itsekin, että et mitenkään pysty tekemään vertalua näiden välillä. Siellä jossakin saakelin alasarjassakin vedellään ammattilaisina, ja kohtuu hyvät fasiliteetitkin vähän jokaisella. JOssakin pienessä perslävessä nimeltä Suomi ei nyt ihaan vaan tuiosta noin taiota sitä resurssia. Edelleen totean, että mun puolesta liigan saa avata, se ei ole mitenkään multa pois, mutta se mitä isommat joukkueet puhuvat brändiis satsaamisesta, ja mitä tiedetään halusta päästä uudelle lukemalle noissa budjeteissa, sekä muutkein kansainvälistymissuunnitelmat eivät vaan istu mitenkään ajatukseen siitä, että joukkueita ajetaan alas vain koska se on niin kivaa.

Korostan nyt vielä uudelleen samalla esimerkillä.

Uskotko esim pelaajien -joilla nyt tässä on sanansa sanottavana, ja se voi puoltaa avointa liigaa- sitoutuvan ihan aikuisten oikeasti sellaiseen diiliin, jossa seuran pudotessa lähtevät suosiolla sen mukana alempaan sarjaan, ja lisäksi vielä suostuvat palkan alennukseen, joka hyvin todennäköisesti on edessä, jos ja kun joukkue putoaa.
Haluaako joku pieni joukkue -kun se ei nytkään joiltakin onnistu. sisotua tekemään pelaajien kanssa useamman vuoden sopimuksia, jotta olisi turvattu joukkue myös mahdollisen tippumisen edessä, vai vapautetaank kaikki sopimuksestaan, ja saavat etsiä uuden seuran, sitä mahdollisesti löytämättä ja siinä menee sitten kausi muniin puhalellessa, ja samalla taas tippunut joukkue on tilanteessa jossa joutuu mahdollisesti koko joukkueellisen etsimään pelaajia seuraavalle kaudelle mestikseen.

Se on eittämättä hiton kivaa vedellä vanhalla romantiikalla juttuja, ja jättää perustelut lopulta siihen, että hyvin tässä käy. Mutta ei käy, jos ei löydetä todella loistavaa tapaa turvata putoavan joukkueen tulevaisuus mahdollisesti useaksi vuodeksi ennen kuin voi pudottaa budjettiaan.

Haluavatko nämä bisnekseen pyrkivät isot joukkueet aidosti alkaa tukemaan pieniä seuroja, ja uhrata sen omasta liikevaihdostaan näiden hyväksi, vai pyrkivätkö saamaan aikaiseksi yhden toimivan tiiviin liigan, jossa sitten etsitään ne keinot saada se kaikille tuottavaksi. On kokolailla eriasia jakaa resursseja sen mahdollisen 10-12 joukkueen kesken, kuin jaella niitä sitten jo 24lle joukkueelle, ettei kelleen tule paha mieli. Ja erityisosa menisi vielä niille jotka ovat käyneet vähän kokeilemassa liigassa.
Mutta joo avataan liiga mun puolesta, mutta ei nyt tarvitse vedellä juttuja ihan keitetystä lampaanpäästäkään vain siksi että mahdollisesti vituttaa kun ei kaikki näe sitä suurta taloudellista tulevaisuutta, jonka sinä ja mahdollisesti muutkin näkevät. Ei tästä tarvitse kiukutella, mutta jos nyt onnistuit kuitenkin rinnastamaan meisän mestiksen jotenkin bundeliigaan ja valioliigaan, niin kerro nyt kaikin mokomin niitä summia joilla tämä tulee tapahtumaan.
Älä kerro miten asiat olivat ennen koska enää ei olla siellä ennen, vaan miten se tulee nyt tapahtumaan. Kuka maksaa ja mistä, miten paljon? Miten se heijastuu liigan tämän hetkisiin joukkueisiin ja heidän tulevaisuuteensa, vai onko heillä mahdollisesti jokin velvollisuus rahoittaa muidenkin joukkueiden toiminta tulevaisuudessa, vai miten?
Kun ja jos, siis iso JOS, nämä asiat ratkaistaan, niin liiga auki vaan ja vikkelään, mutta legenda kertoo, että kiireessä tulee vain kusipäisiä mukuloita.
 
Viimeksi muokattu:

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tää on aika koomista, että oot noin huolestunut lopulta Mestiksen tasosta. Jopa niin huolissaan, että nousua haluaville Mestis-seuroille ei saisi antaa sitä nousumahdollisuutta, koska taso kärsisi sitten Mestiksessä. Siellä on aikuisia ihmisiä Mestiksen toimistoilla ja niillä kaikilla seuroilla on joku omistaja. Annetaan niiden päättää miten ne sit sen divarin tason ylläpitää. Osa niistä haluaisi tavoitella Liiga-unelmaa. Liiga voi antaa nousumahdollisuuden ilman isoja kynnysrahoja ja lopusta pitää huolen markkinat ja aika. Ja divarin heikot seurat jatkaa matkaansa alemmas. Eiköhän jokin taso löytyisi maltin kautta.
Edelleen ne saa mun puolesra nousta vaikka kuuhun jos haluavat, tai sinne liigaan jos se avataan, mutta en haluaisi olla sen joukkueen kannattaja jonka joukkueen toiminta loppuu liigapyristelyyn tilanteessa, jossa kukaan, ja korostan ei yhtään kukaan, ole kertonut että miten helvetissä se tapahtuu.

Noita juttuja kannattaa lukea tarkemmin, sillä olen nyt jo useamman kerran todennut, että pelkät pelaajasopimukset voivat olla jo riittävä syys joukkueen kaatumiseen, ellei oletuksena ole, että isot suostuvat rahoittajiksi näille pikku seuroille myös pudotessaan, tai että olisivat valmiita jakamaan TV-sopimuksen 24ään osaan, kuten joku neropatti ehdotti. Ei nyt helvetissä bisnestään kehittävät seurat ihan helpolla ala kustantamaan kohtuu isoa pottia omistaan, saadaakseen jotain kimppakivaa suomen kiekolle.

Ratkaistaan nämä ongelmat ensin, ja sitten aletaan nousemaan. Kun joku esittää pitävät systemiit sen kattavan talousverkoston suhteen, jolla toiminta rahoitetaan siten, että joukkueet ruvataan, eikä vaan ajatella, että voi voi kun meni konkkaan, ni elämä on. Melko perse lähtökohta liigan avaamiselle. Nyt jo isot ovat tehneet tiettäväksi, mitä joukkueita haluavat kanssaan pelailemaan, ja muistaakseni nimet KeuPa, Ketterä ja vaikkapa se IPK eivät olleet ihan keulilla, että tervetuloa tänne pelailemaan.

Ja joo lopuksi vielä, niin en tässä tapauksessa antaisi joukkueiden touhuilua markkinoiden vietäväksi, sillä suomen kokoisessa maassa siitä tulee äkkiä tuho. Parempi siis kuitenkin että jatkossakin on joukkue.
 

iibor

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна, Jokerit
Tajuat varmaan ihan itsekin, että et mitenkään pysty tekemään vertalua näiden välillä. Siellä jossakin saakelin alasarjassakin vedellään ammattilaisina, ja kohtuu hyvät fasiliteetitkin vähän jokaisella. JOssakin pienessä perslävessä nimeltä Suomi ei nyt ihaan vaan tuiosta noin taiota sitä resurssia.

Tuossahan vertailtiin Bundesliigaa ja Valioliigaa MLS:ään ja sitten taas Ruotsin ”roskaliigaa” meidän vastaavaan.

Ilmeisesti siis Suomessa on lähtökohtaisesti niin paskaa bisnesosaamista ettei Ruotsin malli joidenkin mielestä ole mitenkään mahdollinen täällä meidän perähikiällä.
 

tommy36

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Tuossahan vertailtiin Bundesliigaa ja Valioliigaa MLS:ään ja sitten taas Ruotsin ”roskaliigaa” meidän vastaavaan.

Ilmeisesti siis Suomessa on lähtökohtaisesti niin paskaa bisnesosaamista ettei Ruotsin malli joidenkin mielestä ole mitenkään mahdollinen täällä meidän perähikiällä.
Joo totta. Mutta pointti tuntui olevan se, että noilla vertailuilla haluttiin jotenkin korostaa, että jos se noissa on mahdollista niin sitten täälläkin. Vielä korostan, että todellakin jees mulle jos nousut liigaan alkaa, mutta itse ensin tekisin kyllä vähän parempaa tutkimusta sen suhteen, mitä siitä seuraa ja miten toiminta rahoitetaan, ja millä oletuksella siihen isot liigajoukkueet sitoutuvat, sillä hehän siinä rahoittajiksi todennäköisesti joutuvat, jos halutaan turvata putoavien joukkueiden sitoumukset, sekä tulevaisuus. Ja näihin nyt vaan ei tule vastausta yhtään mistään. Ei voida siis availla vaan siitä ilosta ja katsella että mitä sitten tapahtuu. Ja vielä tyhemmäksi homma menee, jos mestiksen voittaja ei sitten haluakaan edes nousta, niin sitten nauraa jo hevosetkin tälle touhulle.
 

Kiekoton Mies

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit ja Alasarjat sekä suomalaiset maailmalla
Edelleen ne saa mun puolesra nousta vaikka kuuhun jos haluavat, tai sinne liigaan jos se avataan, mutta en haluaisi olla sen joukkueen kannattaja jonka joukkueen toiminta loppuu liigapyristelyyn tilanteessa, jossa kukaan, ja korostan ei yhtään kukaan, ole kertonut että miten helvetissä se tapahtuu.

Noita juttuja kannattaa lukea tarkemmin, sillä olen nyt jo useamman kerran todennut, että pelkät pelaajasopimukset voivat olla jo riittävä syys joukkueen kaatumiseen, ellei oletuksena ole, että isot suostuvat rahoittajiksi näille pikku seuroille myös pudotessaan, tai että olisivat valmiita jakamaan TV-sopimuksen 24ään osaan, kuten joku neropatti ehdotti. Ei nyt helvetissä bisnestään kehittävät seurat ihan helpolla ala kustantamaan kohtuu isoa pottia omistaan, saadaakseen jotain kimppakivaa suomen kiekolle.

Ratkaistaan nämä ongelmat ensin, ja sitten aletaan nousemaan. Kun joku esittää pitävät systemiit sen kattavan talousverkoston suhteen, jolla toiminta rahoitetaan siten, että joukkueet ruvataan, eikä vaan ajatella, että voi voi kun meni konkkaan, ni elämä on. Melko perse lähtökohta liigan avaamiselle. Nyt jo isot ovat tehneet tiettäväksi, mitä joukkueita haluavat kanssaan pelailemaan, ja muistaakseni nimet KeuPa, Ketterä ja vaikkapa se IPK eivät olleet ihan keulilla, että tervetuloa tänne pelailemaan.

Ja joo lopuksi vielä, niin en tässä tapauksessa antaisi joukkueiden touhuilua markkinoiden vietäväksi, sillä suomen kokoisessa maassa siitä tulee äkkiä tuho. Parempi siis kuitenkin että jatkossakin on joukkue.
Sinä olet jo useamman kerran sanonut, mutta se ei tarkoita sen olevan fakta. Minä olen useasti sanonut myös paljon asioita ja nekään ei ole faktoja. Rauhoitu nyt hyvä ihminen näiden uhkakuvien näkemiseltä. Liiga ei voi nyt suljettuna hyvin. Seuroilla on talousongelmia. Sinä et ole mitenkään vastannut siihen, miksi tämä avoin Liiga olisi jotenkin mahdottomuus?

Kun katsot sitä sarjataulukkoa, niin siellä on nyt 15 joukkuetta. Mestiksessä on tasan yksi joukkue, joka voisi olla ensi kaudella Liigavalmis ja se on K-Espoo. Mahdollisia Liigan tasoon pääseviä seuroja olisi muutamia, joista Jokerit varteenotettavin, mutta myös TuTo:lla tuntuu olevan rahoitus tarvittaessa kunnossa. Jos se Liiga nyt avattaisiin ja sitä lähdettäisiin supistamaan 12 joukkueeseen, niin ne olisi näitä isoja seuroja, jotka Liigaa edelleen pelaisi. Pienillä ei taso riitä vielä. Ehkä tulevaisuudessa. Mutta jos askel kerrallaan supistetaan Liigaa, niin divariin tippuisi näitä Liigastatuksen seuroja ja ne olisivat ne todennäköisimmät nousijat. Jos tämä päätös tehdään hallitusti, niin seurat eivät mene konkurssiin. Nyt kuitenkin suljetun Liigan aikana on useampi seura lähellä konkurssia. Miten tämä on mahdollista, jos suljettu ympäristö on parempi?

Pelaajasopimukset ovat Liigassa korkeampia ja Mestiksessä pienempiä. Tämä on fakta tänään ja sen pitäisi olla niin myös jatkossa. Sitä varten ne sarjatasot on, että erotellaan seuroja kilpailullisuuden kautta. Se, että Mestis-seura nousee Liigaan, niin kuka käskee sen nostaa pelaajabudjettia yli oman kestokykynsä? Ei kukaan. Seuran on käytettävä omaa harkintaa siitä, mitä tavoittelee. Seuran on osattava laskea Liigan toimintaympäristön tulovirtaa ja määritellä sopimukset siten ja huomioida putoamiseen optiot, eli ei hirttäydytä pudotessa kiinni kalliisiin Liigapelaajiin.

Kerrot, että on melko perse lähtökohta ja isot eivät halua näitä KeuPa, Ketterä ja IPK sakkeja. Tästä ollaan ihan samaa mieltä. Mutta painotan edelleen sitä, että tämä on lähtökohta. Ja tämä lähtökohta on seurausta neljännesvuosisadan suljettuna olevasta Liigasta. En näe yhtään syytä, miten Suljettu Liiga olisi ollut ammattilaisuuden alku, kuten täällä puhutaan. Ammattimaisuus oli silloin ysärillä alkanut ja se olisi jatkunut myös avoimella mallilla.

Kannat jalosti huolta seurojen toimintakyvystä, mutta samalla pyrit rajoittamaan niiden mahdollisuuksia. Vapaus on paljon arvokkaampaa ja on älyllisesti epärehellistä nousta toisten yläpuolelle rajoittamaan toisia heidän omaksi parhaakseen. Seurat saavat vapaasti tehdä myös omat virheensä. Jos se on konkurssi, niin voi voi. Konkurssin jälkeen on kuitenkin useampi seura noussut takaisin jaloillee, kuten vaikka Liigassa oleva KalPa.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös