Kun tällä tavalla sitten saadaan kokoon toivottava 20 joukkuetta, ehkä 18 voisi alkuun riittää, niin voitaisiin muodostaa kaksi divisioonaa - läntinen ja itäinen. Perusperiaatteeltaan divisioonat ottelisivat runkosarjassa enemmän oman divisioonan kesken, esim. 3:1 eli noin kolme ottelua omassa divisioonassa ja yksi divisioonan välinen ottelu eli runkosarjassakaan divisioonat eivät olisi "suljettuja". Ja sitten kun lähdetään pleiareihin, niin esim. kummastakin divisioonasta 4 - 6 joukkuetta jatkaisivat pudotuspeleihin ja etenkin nämä ottelut pyrittäisiin pelaamaan divisioonien välillä Länsi vs. Itädivisioona.
Tulisi myös huolehtia jotenkin tasapainosta, että divisioonat olisivat tasavahvoja, vaikka ihan täyteen tasavahvuuteen ei ehkä päästäisikään eli Länsidivisioona saattaisi olla Itädivisioonaa vahvempi. Mutta kyllä Itädivisioonaankiin saataisiin kovia joukkueita, jos niitä yhteensä 8-10 divisioonaa kohti olisi. Näin jako Liigakaupunkeihin ja Mestiskaupunkeihin voitaisiin vähitellen hajottaa, tämä olisi järjestelmän etu. Tietenkin olisi suurehko määrä vieläkin kaupunkeja, joihin liigajoukkueen ja sitä tukevan hallin perustaminen rahoittamisineen ei ole realistista. Tähän liigaan voitaisiin järjestää karsinnat, jossa divisioonien heikoimmat karsisivat ehkä Liigaan havittelevien joukkueiden kanssa.
Mutta jos me päästäisiin siihen 18 tai useampaan joukkueeseen, niin miksei itä-länsi/etelä-pohjoinen jakojen sijaan mentäisi kaksiportaiseen systeemiin Liigan sisällä? Ei tulisi päänsärkyä siitä, että ovatko divisioonat keskenään tasaisia vaan ne olisi nimenomaan tarkoituksella rakennettu urheilullisen menestyksen perusteella.
Tuollaisen hyviä puolia voisi olla esim. siinä, että siellä alemmalla portaalla aloittavat joukkueet eivät tarvisi heti kauden alkuun rakentaa joukkueitaan suhteessa Liigan vahvimpiin joukkueisiin vaan suhteessa niihin samalla portaalla oleviin joukkueisiin. Tuon lisäksi, vaikka tarvitsevat tavallaan nykyistä pienempää panostusta, niin saavat osakseen menestystä, koska vääjäämättähän siellä alemmallakin portaalla on ne omat menestysjoukkueensa ja sellaisen joukkueet, jotka nyt lähinnä selviytyvät Liigassa, voisivat pelata kausia, joissa voittavat enemmän, kuin häviävät.
Tuollaiseen kaksi portaiseen Liigaan olisi myös helpompi nousta alempaa, koska sillä alemmalla portaalla ei välttämättä joudu vielä tasapäin taistelemaan Liigan kärkijoukkueita vastaan, vaikka "ristiinpelaamisiakin" voisi olla.
Jos vaikka 9+9 malliin mentäisiin, nimenomaan kaksiportaisella mallilla, niin jos tämän päivän Liigan sarjataulukkoa katsoo, voisi nuo portaat näyttää seuraavilta ->
Liiga A: Ilves, Tappara, Lukko, Kalpa, Pelicans, Kärpät, HIFK, TPS ja Ässät.
Liiga B: KooKoo, HPK, Jukurit, JYP, Sport, Saipa ja sitten vaikka Kiekko-Espoo, Jokerit ja Kiekko-Pojat Joensuusta.
Vaikka sekin haastava ympäristö olisi, niin voisi kuvitella, että tuohon kuvailtuun Liiga B:hen esim. Ketteränkin olisi jonkin verran helpompi nousta, kuin nyky Liigaan. Ja toisaalta jos tuossakin olisi pyrkimys pitkällä tähtäimellä siihen 12+12 malliin, niin tuohon 9+9 malliin voisi ottaa sitä mukaan joukkueita mukaan, kun alempaa löytyy realistista valmiutta pelata Liiga B:ssä.
Otteluohjelmat voisi sitten tuollaiselle 9+9 malliselle Liigalle rakentaa seuraavasti. Oman portaan joukkueet kohdattaisiin kaikki neljästi ja toisen portaan joukkueet kaikki kahdesti. Siitä tulisi jokaiselle runkosarjaan 8x4 + 9x2 -> 50 peliä ja kun Liiga yhteisöllä toiveet varmaan olisi noin 60 pelin runkosarjoista, niin otetaan ne "välisarjalohkot" tähän mukaan, joiden sisällä pelattaisiin puuttuvat 10 peliä. Eli joukkueet jaettaisiin kolmeen kuuden joukkueen "välisarjalohkoihin", joiden sisällä pelattaisiin vielä kaksi kertaa kaikkia vastaan. Päädyttäisiin siis 60 peliin jokaiselle runkosarjaan. Nuo "välisarjalohkot" voisivat sitten olla sellaiset, joihin saataisiin paikallispelejä mahdollisimman paljon, eli ->
Lohko 1: Kalpa, Jyp, Jukurit, Kärpät, Sport, Kiekko-Pojat
Lohko 2: Ilves, Tappara, HPK, Pelicans, KooKoo, Saipa
Lohko 3: HIFK, Jokerit, Kiekko-Espoo, Lukko, Ässät, TPS
Pudotuspeleihin mentäisiin sitten siten, että Liigan A:n neljä parasta suoraan toiselle kierrokselle. Liigan A:n runkosarjasijoille 5.-8. ekalle kierrokselle Liiga B:n neljän parhaan kanssa. Liiga A:n vikan kausi loppuisi runkosarjaan ja putoaisi Liigan B:hen seuraavaksi kaudeksi. Seuraavalla kaudella Liiga A:ssa pelaisi kahdeksan pudotuspelien tokalle kierrokselle selviytynyttä seuraa. Vikan paikan voisi sitten antaa ekalla pudotuspelikierroksella tippuneelle seuralle, jolla on tippuneista paras runkosarja sijoitus tai nuo neljä ekalla kierroksella tippunutta voisi pelata vielä karsinnat siitä vikasta paikasta ylhäällä seuraavalle kaudelle.