Jos tilanne on se, että Liigan 15 joukkueen kesken ei löydy yksimielisyyttä jonkinlaisesta mallista, jossa karsinnat mahdollistettaisiin (nyky Mestistä ei nähtäisi realistisena vaihtoehtoisena sijoituspaikkana nykyisille Liiga seuroille) ja toisaalta kannatusta ei löytyisi myöskään erilaisille A ja B Liiga malleille, niin ainoa "uudistus", joka jäisi pöydälle, olisi kaiketi ottaa tosiaan tuo toinen sarjataso Liigan järjestettäväksi. Jos tuo toinen sarjataso olisi ikäänkuin kilpailuna Liigan omistama (seurat siinä toki itsenäisiä), niin silloin Liigalla kuvittelisi olevan nykytilannetta suurempi intressi kehittää tuotakin sarjaa ja jos siinä kehitystyössä päästäisiin eteenpäin, niin ehkä joskus tulevaisuudessa Liiga joukkueet voisivat nähdä sen elinkelpoisena ympäristönä.
Eli jos nykymallista lähdettäisiin liikkeelle -> 15 joukkueen suljettu Liiga. Liiga ottaisi kakkostason järjestettäväkseen. Sanotaan vaikka että tuo toinen sarjataso olisi 12 joukkueen kilpailu ja vaikka sen nimi voisi olla mikä tahansa, niin otetaan tähän nyt vaikka projektinimeksi Akatemiasarja.
Tuon Akatemiasarjan voisi heti alkuun ikäänkuin jakaa myös kahteen ryhmään. Eli ryhmä joka pelaisi pelkästään Akatemiasarjaa ja ryhmä joka saisi jonkin verran pelejä myös Liiga joukkueita vastaan. Näiden ryhmien nimet voisisvat olla tuon sarjan sisällä vaikka Akatemiasarja A ja Akatemiasarja B.
Akatemiasarja B:n joukkueet pelaavat kaikkia Akatemiasarjan muita 11 joukkuetta vastaan neljästi ja sitten sen lisäksi kohtaisi kaikki Akatemiasarja B:n joukkueet vielä kahdesti. Tämä tekisi runkosarjaan (11x4 + 2x5) -> 54 peliä jokaiselle runkosarjaan.
Akatemiasarja A:n joukkueet pelaavat niin ikään Akatemiasarjan muita 11 joukkuetta vastaan neljästi, mutta runkosarjan loput 10 peliä pelattaisiin Liiga joukkueita vastaan.
Eli Liigassakin pelattaisiin normisti kaikkia vastaan neljä kertaa, mutta niin sanotut välisarjapelit korvattaisiin tässä peleillä noita Akatemiasarja A:n joukkueita vastaan. Tällä tavalla Liiga joukkueille tulisi vain neljä peliä noita kakkostason seuroja vastaan, mutta Akatemiasarja A:n joukkueet saisivat kukin 10 peliä Liiga seuroja vastaan.
Tämä mahdollistettaisiin sellaisella rakenteella, jossa Liigan nykyiset "välisarjat" korvattaisiin siten, että Liiga joukkueet jaettaisiin nykyisen viiden sijaan kolmeen lohkoon. Kuhunkin lohkoon otettaisiin kaksi joukkuetta Akatemiasarja A:sta ja näissä lohkoissa pelattaisiin vain sarjatasorajan ylittäviä pelejä. Eli niinkuin yllä esitettyä, jokainen Liiga seura kohtaisi kaksi Akatemiasarja A:n joukkuetta kotona ja vieraissa, mutta samaan aikaan jokaisessa noissa lohkoissa Akatemiasarja A:n joukkueilla on peräti viisi Liiga joukkuetta, jotka kohtaisivat kotona ja vieraissa.
Runkosarja vaiheen jälkeen mentäisiin hyvin lyhyihin jatkosarjavaiheisiin, jolla teoreettisesti mahdollistettaisiin Suomen mestaruus myös Akatemiasarja A:n joukkueille. Eli Liigan neljä parasta pelaa ylemmässä loppusarjassa kertaalleen kaikkia kaikkia vastaan. Tekee heille kolme peliä per joukkue lisää. Runkosarjapisteet otettaisiin tähän mukaan, joten voi olla, että sijoitukset eivät vaihdu, mutta toisaalta tiukassa tilanteessa sijoitukset voivat vielä vaihtua. Jokainen näistä kuitenkin aloittaa tulevat pudotuspelinsä kotona.
Alempi loppusarja koostuisi sitten neljästä kolmen joukkueen lohkoista, joihin sijoittuisi Liigan seurat sijoilta 5.-12. ja Akatemiasarja A:n neljä parasta. Näissä pelattaisiin kahdesti kaikkia muita vastaan, eli osallistuville seuroille tulisi neljä peliä lisää runkosarjan päätteeksi. Näissä kun olisi kussakin joukkueita eri tasoilta, niin näihin ei tulisi pisteitä mukaan runkosarjasta.
Kukin neljä lohkovoittajaa jatkaisi varsinaisiin pudotuspeleihin ja siten, että runkosarjasijoitusten perusteella jaettaisiin ylemmän jatkosarjan joukkueiden pareiksi puolivälieriin.
Eli tällä mallilla käytännössä nykyiset sääliplayoffit korvaantuisi näillä lyhyillä jatkosarjoilla (3-4 peliä per osallistuva joukkue). Yksikään Liiga seura ei putoaisi Akatemiasarjaan ja toisaalta Akatemiasarjasta olisi teoreettinen mahdollisuus yltää aina Suomen mestaruuteen asti. Ja jos Akatemiasarjan joukkue tosiaan pudotuspeleihin yltäisi, niin silti aloittaisi seuraavan kauden Akatemiasarjasta.
Kun Akatemiasarja A:sta neljä joukkuetta menisi noihin lyhyihin jatkosarjoihin, niin kaksi viimeistä voisi pelata Akatemiasarja B:n kahden parhaan kanssa seuraavan kauden paikoista Akatemiasarja A:ssa, jos tällaiseen nähtäisiin tarvetta. Meinaa sillä tavallahan Suomen mestaruus olisi teoriassa mahdollista ihan jokaiselle suomalaiselle kiekkoseuralle, jos tuo Akatemiasarja olisi auki myös alaspäin.