Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 390 732
  • 11 630

Calé

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
10+10 Sarja olisi paras mahdollinen mielestäni. A ja B sarja. Tähän Suomessa riittäisi pelaajamateriaalikin. Kaikki joukkueet saman kattojärjestön alle, tähän alkaa vähitellen olla Suomessa mahdollisuudetkin, kun liigassa on ensi kaudella kuitenkin jo 16 joukkuetta, enää neljä lisää niin jako voidaan suorittaa. TV-sopparit molemmille, B sarjassa saa vähän vähemmän korvausta tästä kuin A sarjassa. Pelipäivät eri päiville, eli molempia sarjoja voi seurata rinnakkain jos haluaa. 8 joukkueen playoffit ja 4 joukkueen karsintasarja keväällä (2 viimeistä A:sta ja 2 ensimmäistä B:stä). Jotain tähän suuntaan, ei välttämättä tässä muodossa ja 12+10 olisi mielestäni ihan ok myös, mutta jotain kuitenkin pitää tehdä.

Tietenkin toivoisi jonkun C ja D ja E jne. sarjan vielä ja oikeasti avoimet mahdollisuudet edetä pohjalta liigaan asti taistelemaan Suomen mestaruudesta, tämä lisäisi sitä aitoa mielenkiintoa jääkiekkoon ja loisi hienoja kiekkobuumeja ympäri Suomea. Nykyään vakiintuneet liigajoukkueet eivät oikein välttämättä kiinnosta ennenkuin ne menestyy, koska jokatapauksessa siellä liigassa pelataan tulevaisuudessakin kävi miten kävi. Liiga on tällä hetkellä erittäin keinotekoinen ja panoksia pitäisi lisätä myös liigan pohjalla oleville joukkueille. Kyllä muuallakin maailmassa pärjätään avoimilla sarjoilla. Ketä kiinnostaa keväällä taistelu sijoista 11., 12., 13., 14., 15., jos ei ole mahdollisuutta päästä jatkoon millään tavalla tai uhkaa joutua putoamistaisteluun - ei ketään.

Jos kiekko kuihtuu, koska jengiä ei kiinnosta niin kuihtukoon, ehkä sitten herätään tilanteeseen. Kyllä ihmisiä jääkiekko kiinnostaa mutta mielestäni ei tällaisessa muodossa kuin se nyt on. Suljettu sarja ja jotain säälipoffeja - ei oikein nappaa keinotekoista keinotekoisen perään ja kabinettipäätöksiä päälle. Tuntuu vain niin rahanahneelta ja ylimieliseltä toiminnalta koko liiga tällä hetkellä, sitten ihmetellään miksi yleisöä ei kiinnosta. Itse ainakin haluan rehelliset karsinnat ja mahdollisuuden pudota ja nousta liigasta. Lisää erittäin paljon mielenkiintoa ja kabinettihommat työnnettäisi sinne minne ne kuuluukin. Urheilussa tärkeintä on urheilullisuus ja bisnes tulee perässä, näin omasta mielestäni. Liiga on tällä hetkellä kuin herrainkerho, jonne pääsee vain valitut kenellä on tarpeeksi rahaa. Urheilu ei pelaa lähestulkoon mitään roolia.
 

Marre

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa, (HIFK)
Minua kiinnostaa millaiseksi näette tuon B-sarjan. Olisiko se ammattilaissarja vai puoliammattilaissarja? Ketkä siellä pelaisivat? Nykyisiä liigan runkopelaajia vai pelkästään nykyisiä liigan rotaatiopelaajia, mestispelaajia ja junnuja? Millaisilla budjeteilla sitä pyöritettäisiin? Mistä näiden B-sarjan joukkueiden tulot koostuisivat? Siis jos telkkarisopparista tulisi se pari-kolmesataatuhatta, niin miten siihen päälle rakentuisi se tulo- ja menopuoli?
 

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Mistä näiden B-sarjan joukkueiden tulot koostuisivat? Siis jos telkkarisopparista tulisi se pari-kolmesataatuhatta, niin miten siihen päälle rakentuisi se tulo- ja menopuoli?
Tärkein ajatus ainakin mulle on vahva kattojärjestö, joka organisoi homman paremmin kuin nykyinen nappikauppaan perustuva jokaisen seuran oma räpeltäminen.

Toisin sanoen A- ja B-sarja olisivat molemmat saman kattojärjestön alaisia. TV-sopimus olisi yhteinen, joka mahdollisesti tuloutettaisiin tyyliin 2/3 A-sarjajoukkueille ja 1/3 B-sarjajoukkueille. Samaten kattojärjestö huolehtisi esim. keskiympyrän mainospaikan myynnistä: sama ison sponsorin logo jokaiselle paikkakunnalle. Kattojärjestölle kuuluisi myös muutaman kaukalonlaitametrin myynti esim. keskialueella siniviivojen väli. Tietyt video- ja äänimainonnat halleissa olisi myös yhteisiä: esim. Veikkauksen kanssa selkeästi toteutettava tulospalvelu muista otteluista, jonka tarjoaa vaikkapa Sonera jne. Kaikista näistä yhteisesti myydyistä yhteistyösopimuksista kertyneet tulot jaetaan seuroille: olisiko malli sitten tasajako vai 2/3 A-sarjan joukkueille ja 1/3 B-sarjan joukkueille vai jotain muuta?

Onhan se nyt käytännössä täysin järjetön tilanne, että 27 seuraa (SM-liiga + Mestis) myy esim. keskiympyrän mainospaikkaa aivan pähkinöillä jollekin paikallisille yrityksille. Mitä näillä seuroilla on antaa vastineeksi yhteistyökumppanilleen? Näkyvyyttä noin 30 kotiottelussa per kausi. Vastaavasti jos kattojärjestö myisi samat mainospaikat jollekin kansainväliselle yritykselle, niin mitä se voisi tarjota vastineeksi? Näkyvyyttä ympäri Suomen noin parillakymmenellä suurimmalla paikkakunnalla noin 600 kertaa + pudotuspelit kaudessa. Ihan pohdinnaksi, että kuinka paljon esim. joku Burger King olisi voinut maksaa tuollaisesta sopimuksesta pari vuotta sitten, kun ketju oli rantautumassa Suomeen. Oltaisiinko voitu puhua jopa miljoonaluokan sopimuksesta? Olisiko BK:n maailmanlaajuisessa markkinointibudjetissa ollut varaa tuollaiseen?

Tällä hetkellä 27 seuraa myy samaa mainospaikkaa 25 paikkakunnalla (Tampereella ja Jyväskylässä lienee samat mainokset molemmilla joukkueilla?). Mulla on sellainen tunne, että keskihinta noille taitaa olla jopa reilusti alle 20.000EUR. Hyvin todennäköisesti kalleimmat keskiympyrät löytyvät tällä hetkellä Nordikselta ja Raksilasta. Voisivatko nuo olla ainoat paikkakunnat, jossa keskiympyrämainoksesta joutuu maksamaan noin 25.000EUR kaudesta? Esim. kaudella 2013-14 mainos Lappi Areenan keskiympyrässä RoKi:n kotiotteluissa maksoi 6.600EUR (+ALV 24%) - tämä tosin Suomi-Sarjassa, mutta antanee vähän osviittaa hinnoittelulle.

JOS kattojärjestö pystyisi myymään kaikkien 19 paikkakunnan keskiympyrämainokset yhdelle suurelle kansainväliselle yrityksellä vaikkapa tasan 1.000.000EUR hintaan, niin 10% kermankuorinnan jälkeenkin jokainen seura saisi tasajaollakin pelkästä keskiympyrämainoksesta kassaan 45.000EUR.
 

t.m.a.l

Jäsen
Suosikkijoukkue
SPORT
Minua kiinnostaa millaiseksi näette tuon B-sarjan. Olisiko se ammattilaissarja vai puoliammattilaissarja? Ketkä siellä pelaisivat? Nykyisiä liigan runkopelaajia vai pelkästään nykyisiä liigan rotaatiopelaajia, mestispelaajia ja junnuja? Millaisilla budjeteilla sitä pyöritettäisiin? Mistä näiden B-sarjan joukkueiden tulot koostuisivat? Siis jos telkkarisopparista tulisi se pari-kolmesataatuhatta, niin miten siihen päälle rakentuisi se tulo- ja menopuoli?

Varmasti pari ekaa vuotta olisi b sarja osittain samanlainen puoliammattilais-sarja kuin nykyinen mestiskin. Muutaman vuoden kuluessa toiminta todennäköisesti ammattimaistuisi ihan oikeaksi ammattilais sarjaksi. Miksi? Siksi koska:

-Urheilullisuus olisi taas lajin keskiössä, joten joukkueilla olisi aito porkkana mitä tavoitella
-Yleisö palaa lajin pariin, koska omalla jengillä on aidosti jotain mitä tavoitella ja saavuttaa. Laji herää henkiin.
-Mestiksen myyminen katsojalle tuotteena on ollut paha tehtävä, varsinkin kun ollut suljettu liiga jne. Nyt sama kattojärjestö, eli heidänkin intressissä b sarjan katsojat/muu rahavirta. Joten markkinointi ja tv rahat ynnämuut auttaa siinä.

A-sarja hyötyy juuri sitä samaa, mitä b-sarjakin. Yleisömäärät kasvaa eli lipputulot kasvaa. Runkosarjalla on panosta, koska putoamispeikko. Lajille tekee myös hyvää, että yksi suurin syöpä tammikuun tyhjennysmyynnit loppuisivat, koska putoamispeikko, eli rahankäyttö järkevöityisi, eikä hankittaisi enään niin isolla riskillä mitään miljoonamiehiä.

Sitten vielä kirsikkana kakun päällä se karsinta. Kyllähän se nyt on nähty, miten paljon faneja kiinnostaa niin nousijan, kuin mahdollisen tippujankin otteet silloin kun ollaan veitsi kurkulla ja toisella joukkueella nousumahdollisuus. Loppuunmyytyä oli ainakin Vaasassa aina kun oli karsintatohinat keväällä menossa ja se KIIMA! Niin näytti olevan porukkaa myös putoamisvaarassakin olevien joukkueiden halleilla Ässät/Ilves ammuttu täyteen ja semmonen kannustus omille, kuin ei kertaakaan kauden aikana vaikka oli oma joukkue putoamassa!

By the way! Mitään farmisarjaa A-sarjasta ei todellakaan saisi tehdä sille ehdoton ei!!!!! Se pilaisi koko homman.
 

t.m.a.l

Jäsen
Suosikkijoukkue
SPORT
Miten luot kuuden joukkueen playoffsarjan? 3. ja 6. kohtaa ja 4. sekä 5. ensimmäisellä kierroksella, ja näistä voittajat pelaa 1. ja 2. Vastaan

Juurikin näin ja finalistit ratkottaisiin 3 ja 6:sen ja 4 ja 5: sen voittajat pelais 1 ja 2: sta vastaan ja siitä jäis 2 ratkomaan maljan kohtaloa.

Huono tuossa tietenkin se, että 1 ja 2 saa epäreilua lepoaikaa, en tiedä perkele. Mutta 8 parasta 10:stä on kyllä liikaa playoffeihin.
 

-40

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kalevan Pallo feat. Veljmiehet
JOS kattojärjestö pystyisi myymään kaikkien 19 paikkakunnan keskiympyrämainokset yhdelle suurelle kansainväliselle yrityksellä vaikkapa tasan 1.000.000EUR hintaan, niin 10% kermankuorinnan jälkeenkin jokainen seura saisi tasajaollakin pelkästä keskiympyrämainoksesta kassaan 45.000EUR.
Hyvää ajatustenjuoksua. Samanlaista käytäntöä toivoisin myös pelipaitojen suhteen. Kattojärjestö tekisi megadiilin tietyn paitavalmistajan kanssa ja paidassa ne muutamat näkyvät, mutta esteettisesti miellyttävät sponsoripaikat myytäisiin kalliilla. Paidan ulkonäöllisiin linjauksiin organisaatiot voisivat toki vaikuttaa tyyliä NHL. Paidoissa seuran logo nostettaisiin sille ikoniselle jalustalle, jolla sen pitäisikin olla. Loppuisi kerralla se tilkkutäkkitouhu ja logojen päätyminen navan korkeudella. Pelipaitojen tyylin yhtenäistäminen antaisi Liigasta myös visuaalisesti ammattimaisen kuvan.

Ja mitä tulee itse otsikkoon, niin IS-TV:lläkin ehdotettu kahden portaan sarjajärjestelmä olisi varmaan hyvä ratkaisu, tai no ainakin selvästi parempi kuin nykyinen. t.m.a.l yllä oli hienosti pukenut sanoiksi tällaisen järjestelmän hyviä puolia. 20 joukkuetta on Suomen mittakaavassa ja seurojen nykytilanteet huomioon ottaen (asukasmäärä, nykyiset yleisömäärät, teollisuus, puitteet) se oikea määrä (=maksimi) tähän hetkeen. Ja jotta runkosarjalla olisi vahva merkitys Kanada-maljan jahtaamisessa, niin vain 4 parasta playoffseihin (media hehkuttaisi jenkkityyliin: Final Four) ja siellä pelit mallia paras 7. Runkosarjassa olisi panosta, kun jokainen haluaisi kirittää omaa jengiään top 4:ään, ne olisivat jo pudotuspelit sinällään. "SM-Liigan" puolellahan panosta olisi myös tyvipäässä, kun viimeinen putoaisi suoraan ja toiseksi viimeinen karsisi, joten kautta ei voisi luovuttaa organisaation ja kannattajien keskuudessa missään vaiheessa kesken, vaikka pudotuspelit näyttäisivätkin jäävän haaveeksi. "Ykkösliigan" puolella putoamispeikon puuttuminen voisi tuoda alennusmyynti-ongelmia, mutta voitaisiinko tällainen ehkä väistää Kattojärjestön asettamalla "palkkalattialla", jossa kauden aikana tehtävät pelaajasiirrot ja -myynnit eivät saisi heikentää joukkueen pelaajabudjettia prosenttimäärää x?

Asioista tietämättömän fantasiaahan tämä kaikki on vaan, mutta kirjoittajalleen mielenkiintoista sellaista.
 
Viimeksi muokattu:

Erätauko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Heitinkin jo jotain tämän tapaista aiemmin, mutta entä jos tuon B-sarjan voittaja pääsisi mukaan A-sarjan pleijareihin ja lunastaisi samalla A-sarjan paikan seuraavaksi kaudeksi? Tämän myötä B-sarjan joukkueillakin olisi mahdollisuus pelata ainakin teoriassa Suomen mestaruudesta. Ehkä sillä saataisiin nostettua B-sarjan arvoa. Eli pikaisesti heitettynä vaikkapa niin, että A-sarjasta pleijareihin pääsisi seitsemän joukkuetta ja B-sarjasta yksi. Tai A-sarjasta kuusi ja B:stä kaksi.

Toki pleijareiden ajoitukset, ottelusysteemit yms. pitäisi pohtia tarkasti. Kello on niin paljon etten jaksa miettiä enempää, kunhan heitin tällaista pikaisesti...
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Heitinkin jo jotain tämän tapaista aiemmin, mutta entä jos tuon B-sarjan voittaja pääsisi mukaan A-sarjan pleijareihin ja lunastaisi samalla A-sarjan paikan seuraavaksi kaudeksi? Tämän myötä B-sarjan joukkueillakin olisi mahdollisuus pelata ainakin teoriassa Suomen mestaruudesta. Ehkä sillä saataisiin nostettua B-sarjan arvoa. Eli pikaisesti heitettynä vaikkapa niin, että A-sarjasta pleijareihin pääsisi seitsemän joukkuetta ja B-sarjasta yksi. Tai A-sarjasta kuusi ja B:stä kaksi.

Eli sinunsta Mestiksen kaksi parasta pitäisi ottaa mukaan SM-liigan pudotuspeleihin? Kahden sarjan tarkoitus olisi niputtaa liiga ja divari saman katto-organisaation alle, mutta tarkoitus olisi edelleen sama kuin vanhoina hyvinä aikoina, eli liigassa pelataan mestaruudesta ja divarissa nousemisesta liigaan.
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Jyp
Eli sinunsta Mestiksen kaksi parasta pitäisi ottaa mukaan SM-liigan pudotuspeleihin? Kahden sarjan tarkoitus olisi niputtaa liiga ja divari saman katto-organisaation alle, mutta tarkoitus olisi edelleen sama kuin vanhoina hyvinä aikoina, eli liigassa pelataan mestaruudesta ja divarissa nousemisesta liigaan.
Unohda nykyinen jako ja ajattele asiaa uudelta kantilta. Tässä mallissa b-sarjan kärkipaikoilta on siis mahd. voittaa mestaruus, eli "mestikseen" joutunut nykyinen liiga joukkue voi pitää budjettinsa ja tavoitella mestaruutta. Ristiin peluutus pitää joukkueiden tasoerot pieninä.
 

Raúl

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Kyllä tuon B-sarjan rahoituksen suhteen on täällä aikamoista haihattelua. Samanlaista, jota liiga on harrastanut usean kauden ajan ja huomannut, ettei rahaa ja katsojia tulekaan toivotusti. Yleisömäärät eivät yhtäkkiä nouse, kun sarja avataan - ainakaan radikaalisti. Toisaalta saa olla aikamoinen seppä, joka myy esimerkiksi miljoonasopimuksella keskiympyrämainoksen nykyisessä taloustilanteessa.

Jotain tarvii totta kai tehdä, mutta tämä 10+10 malli esitetään nyt jonkinlaisena automaattisena avaimena onneen. Perustelut ovat heittoja, arvailuja ja toiveita, jotka ovat suurimmaksi osaksi epärealistisia.

16 joukkuetta on varmasti liikaa, mutta esimerkiksi 14 joukkueen avoin sarja toimisi ihan hyvin. Tai sitten se 10+10. Pääasia, että asenteet muuttuvat joukkueiden johdossa ja liigaa lähdetään kehittämään yhdessä. Asiantuntijat saavat sitten päättää tarkemmat keinot. En usko, että tämä on pelkästään sarjamuodosta kiinni.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Unohda nykyinen jako ja ajattele asiaa uudelta kantilta. Tässä mallissa b-sarjan kärkipaikoilta on siis mahd. voittaa mestaruus, eli "mestikseen" joutunut nykyinen liiga joukkue voi pitää budjettinsa ja tavoitella mestaruutta. Ristiin peluutus pitää joukkueiden tasoerot pieninä.

Täysin naurettava ehdotus. SM-liigan pitää olla kunnon sarja, eikä mikään keinotekoinen lohkokyhäelmä. Enpä tosiaan ole naurettavampaa ehdotusta kuullut kuin tämä ehdotus, jossa kaksi sarjaa sekoitetaan keskenään ja huonomman sarjan joukkueelle pitää antaa mahdollisuus voittaa mestaruus. Sarjajärjestelmien Nuori Suomi ja Kaikki pelaa.

Kaksi sarjaa, jossa toisessa pelataan mestaruudesta ja toisessa noususta mestaruussarjaan. Miksi asioista pitää tehdä monimutkaisempia kuin ne ovat? Vaikka Kärpät onkin voittanut kaksi mestaruutta putkeen, ei SM-liiga ole pitkästä aikaa ollut niin tasainen kuin se nyt on. Ainoa ongelma on se, että runkosarjassa pelejä on liikaa.
 

Calé

Jäsen
Suosikkijoukkue
Pelicans
Mun mielestä on ihan turhaa keskustella siitä mistä saadaan rahat. Ne tulee jos on tullakseen. Jos yrityksiä kiinnostaa sponsoroida lätkäjoukkueita jos katsojia on tarpeeksi niin sponsoroikoon. Jos taas tilanne on sellainen ettei yleisöä kiinnosta niin sitten saadaan vähemmän rahaa ja sopeudutaan sen mukaan. Jääkiekossa kuten kaikessa muussakin bisneksessä on käytössä kysynnän ja tarjonnan laki, jos jengiä ei kiinnosta suljettu sarja tai jääkiekko yleisesti niin sitten ei kiinnosta. Osakeannit ja kaikki muu vastaava touhu on vain seurojen itseään silmään kusemista, tarkoittaa vain sitä että seura elää yli budjetin ja loppupeleissä ihmisiä ei kiinnosta tarpeeksi nykyinen formaatti (lippujenhinnat+sarjajärjestelmä+ottelutapahtuma+pelinlaatu jne.). Seurojen liiketoiminta pitää sopeuttaa terveelle pohjalle kaikkialla Suomessa ja kasata joukkueet sen mukaan miten rahaa on. Seurojen liiketoiminta on aivan uskomatonta veitsenterällä tanssimista ja kaikilla muilla liiketoiminnan aloilla varmaan lähes jokainen seura olisi jo lopettanut toimintansa.

Mun mielestä sarja pitäisi avata ja vähentää joukkueiden määrää ja luoda selkeä sarjajärjestelmä, missä jopa amatöörijoukkueet voisivat vähitellen vuosien saatossa rakentaa ja kehittää toimintaa ja lopulta päätyä taistelemaan Suomen Mestaruudesta. Loisi aivan erilaista tekemisen meininkiä koko jääkiekkoon. Nyt ketään ei kiinnosta lätkä ennenkuin oma joukkue menestyy, koska kuitenkin liigaa pelataan seuraavallakin kaudella. Raha ja yleisö tulee jos on tullakseen niille paikkakunnille, missä oikeasti kiinnostaa. Jos lätkä näivettyy niin näivettyköön kunnes alkaa taas kiinnostamaan. Itsellä alkaa kiinnostus loppua vähitellen (liigaa seurattu jo aika helevetin pitkään) näiden kabinettipäätösten ja liian ison liigan myötä. Liigan avaaminen olisi aivan unelma tilanne. 16 joukkuetta on aivan liikaa Suomen kokoisessa maassa jo pelkästään laadukkaan pelaajamateriaalin määrään suhteutettuna.

Minun ehdotus on A ja B sarjat (10+10), koska se on kaikista realistisinta. Paras mahdollinen tilanne olisi kuitenkin, että voisin vaikka itse perustaa Peräkylän Pyllistys HC:n ja edetä tällä joukkueella aina liigaan asti monien vuosien saatossa, itse en usko tällaista Suomessa tapahtuvan koska raha pelaa liian isoa roolia Suomen jääkiekossa.

Urheilu kiinnostaa kyllä Suomessa, liiga on vain poistanut tärkeän osan urheilua tästä sarjasta, eli nousu/putoamiskarsinnat. Kabinetit ja tyhjennysmyynnit on yksi iso kirosana, ainakin meikäläiselle.
 

Lätkä

Jäsen
Mun mielestä sarja pitäisi avata ja vähentää joukkueiden määrää ja luoda selkeä sarjajärjestelmä, missä jopa amatöörijoukkueet voisivat vähitellen vuosien saatossa rakentaa ja kehittää toimintaa ja lopulta päätyä taistelemaan Suomen Mestaruudesta. Loisi aivan erilaista tekemisen meininkiä koko jääkiekkoon. Nyt ketään ei kiinnosta lätkä ennenkuin oma joukkue menestyy, koska kuitenkin liigaa pelataan seuraavallakin kaudella. Raha ja yleisö tulee jos on tullakseen niille paikkakunnille, missä oikeasti kiinnostaa. Jos lätkä näivettyy niin näivettyköön kunnes alkaa taas kiinnostamaan. Itsellä alkaa kiinnostus loppua vähitellen (liigaa seurattu jo aika helevetin pitkään) näiden kabinettipäätösten ja liian ison liigan myötä. Liigan avaaminen olisi aivan unelma tilanne. 16 joukkuetta on aivan liikaa Suomen kokoisessa maassa jo pelkästään laadukkaan pelaajamateriaalin määrään suhteutettuna.

On kyl helppo allekirjoittaa yllä nähty kommentti...

Homman ydin on se polku...tai siis mahdollisuus siihen polkuun, että joukkue, kuin joukkue voisi ajan kanssa rakentaa toimintansa mestaruustaistoon. Tämä ei todellakaan tarkoita samaa, kuin sarjojen ollessa auki 80-90-luvuilla. Se johti sellaiseen yhden kauden kilpavarusteluun, josta esim. Junkkarit HT, joka pelasi viimeiset sarjamatsit vastustajan mailoilla ja pelastuarmeijan polttoainella. Avoimet sarjat olisi avoimet, mutta hommaa ja homman kehitystä valvottaisiin. Aivan kuten finassivalvonta tekee rahoitusmarkkinoilla. Kaikki kuitenkin perustuisi aina mahdollisuuten urheilullisin elementein mennä maaliin. Ainoastaan täysin avoimet sarjat mahdollistavat tämän. Silloin kaikilla joukkueilla on mahdollista tehdä kehitystyötä, laajentaa seurabudjettia, modernisoida halleja jne., kun kaukainen toteutus haaveen toteutumiseen olisi olemassa. Askel kerrallaan, sarjaporras kerrallaan.

Tällä hetkellä divarissa useamman seuran funktio on....niin mikä se on? Mehukannu l. Mestismestaruus. Yritä siinä sitten kehittää toimintaa ja hankkia sponsoreita, kun palkintona on muutaman euron arvoinen pläkkipeltikuppi ja antigloria. Sellaista markkinamiestä, ei edes taikuria ole olemassakaan, joka tuollaisen palkinnon turvin möisi sadoilla tuhansilla mainoksia tai muutoin hankkisi sponsorirahaa. Sopisi koettaa Liiga-joukkueiden Mestis-joukkueiden arkea. Voisi ajatukset muuttua.

Kaikki kaikessa ihmisillä on takaraivossa se, että saa kannattaa nk. oman kylän seuraa. Olkoonkin, että siinä oman kylän joukkueessa pelaa muualta tulleita pelaajia. Aina se kuitenkin menee, että sen jonka lauluja laulat, niin sen leipää myös syöt. Kukaan ei tunne naapurin kaupungin jengiä omakseen. Väittäköön tämän suhteen kuka tahansa ja mitä muuta tahansa, mutta niin se vaan on.

Sarjajärjestelmistä kannatan ehdottomasti A ja B Liigaa. 12+12 joukkueen mallilla sarjat pyörisivät loistavasti. Värikkyytenä runkosarjaan toisi "ent." Liiga- ja Mestisjoukkueiden väliset taistot. Kerran kaudessa kotona, kerran vieraissa. A:ssa pelattaisiin kauden päätteeksi mestaruudesta ja B:ssä puolestaan sarjapaikasta. Tilanne olisi todella ideaali ja häviäjiä ei kyseisellä mallilla olisi, koska koko kausi pitäisi sisällään pelkästään mielenkiintoisia/merkityksellisiä matseja.
 

Erätauko

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kärpät
Täysin naurettava ehdotus. SM-liigan pitää olla kunnon sarja, eikä mikään keinotekoinen lohkokyhäelmä. Enpä tosiaan ole naurettavampaa ehdotusta kuullut kuin tämä ehdotus, jossa kaksi sarjaa sekoitetaan keskenään ja huonomman sarjan joukkueelle pitää antaa mahdollisuus voittaa mestaruus. Sarjajärjestelmien Nuori Suomi ja Kaikki pelaa.

Kaksi sarjaa, jossa toisessa pelataan mestaruudesta ja toisessa noususta mestaruussarjaan. Miksi asioista pitää tehdä monimutkaisempia kuin ne ovat? Vaikka Kärpät onkin voittanut kaksi mestaruutta putkeen, ei SM-liiga ole pitkästä aikaa ollut niin tasainen kuin se nyt on. Ainoa ongelma on se, että runkosarjassa pelejä on liikaa.

Vaikka uskoisikin oman ajatuksen olevan ainoan oikean kannattaa pitää mieli avoinna muidenkin vaihtoehtojen suhteen. Paras lopputulos saadaan kun pohditaan luovempiakin ratkaisuja. Ei se perinteinen ole aina automaattisesti paras vaihtoehto ja siihen voidaan sitten mennä jos muista vaihtoehdoista ei löydy parempaa. On myös mahdollista ettei liigan supistaminen ole mahdollista ilman luovempia malleja, sillä 16 joukkueen liiga on varmasti monien liigaseurojen silmissä parempi vaihtoehto kuin liigan raju typistäminen. Toki liigakarsinnat voidaan palauttaa ilman tuota typistämistäkin.

Ehdotin itse asiassa aikanaan sitä, että liiga jaettaisiin kevätkaudeksi A- ja B-sarjaan ja siinä B-sarjan parhaille annettaisiin myös mahdollisuus päästä pleijareihin. Mutta toki tiedän ettet tykkää tuostakaan kun se ei ole tarpeeksi yksinkertainen. Eikä siinä mitään 10, 12, 14 tai jopa 16 joukkueen liiga karsintoineen sopii mainiosti itsellenikin, mutta en pidä ainakaan 10 tai 12 joukkueen liigan toteutumista kovin todennäköisenä.
 

Radiopää

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lukko, Greta Thunberg
Ehdotin itse asiassa aikanaan sitä, että liiga jaettaisiin kevätkaudeksi A- ja B-sarjaan ja siinä B-sarjan parhaille annettaisiin myös mahdollisuus päästä pleijareihin. Mutta toki tiedän ettet tykkää tuostakaan kun se ei ole tarpeeksi yksinkertainen.

Miten joukkueet jaettaisiin A- ja B-sarjaan? Olen siinä uskossa, että A-sarjassa pelaisi kymmenen parasta ja B-sarjassa loput kymmenen. Miksi siis B-sarjasta pitäisi päästä pudotuspeleissä, kun sen joukkueet ovat B-sarjassa sen takia, koska eivät päässeet A-sarjaan. Vai onko niin, että kaikki A-sarjan joukkueet pääsevät pudotuspeleihin?

Mikäli olen ymmärtänyt väärin, niin täsmentäkää B-sarjan tarkoitus ja tapa, jolla joukkueet jaettaisiin A- ja B-sarjaan.

Ongelmaa ei saada korjatuksi runkosarjaa muuttamalla, vaan muuttamalla SM-liigan osakeomistusjärjestelmää. Liigasta putoaminen ei ole mahdollista siksi, että SM-liigan omistavat siinä pelaavat joukkueet, eikä yksikään osakkeenomistaja suostu sarjajärjestelmään, jossa yksi omistaja putoaa pois.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Liigasta putoaminen ei ole mahdollista siksi, että SM-liigan omistavat siinä pelaavat joukkueet, eikä yksikään osakkeenomistaja suostu sarjajärjestelmään, jossa yksi omistaja putoaa pois.

Juuri tästä lähtökohdastahan nämä a ja b sarjan ristiinpelaamiset kumpuavat ja myös mahdollisuus b-sarjastakin nousta pudotuspeleihin. Tai siis ainakin omasta näkökulmastani. Ei ne joukkueet tule suostumaan itse itseltään viemään Liigapaikkaa, jos mitään korvaavaa ei saada tilalle. Eli nämä ehdotelmat ovat sellaisia, joihin voisi päästä nykysysteemin sisällä. Ei toki urheilullisuuden kannalta ideaaleja, mutta luultavasti paljon toteuttamiskelpoisempia, kuin nämä "täysin avoimet sarjat" ehdotelmat.

Maailma on kiihtyvää vauhtia menossa toiseen suuntaan, joten mitä järkeä pienen markkinan on taistella trendejä vastaan? Kaksi suurinta kilpailua on jo suljettu ja Euroopastakin löytyy Suomen lisäksi ainakin DEL ja EBEL liigat, jotka ovat enemmän tai vähemmän suljettuja. Ruotsissaki koitettiin jo viime kaudella saada ensimmäiset "lisenssisääntöjä" läpi. Eivät menneet vielä, mutta ei sekään peli ole välttämättä siellä loppuunpelattu.

Mikäli olen ymmärtänyt väärin, niin täsmentäkää B-sarjan tarkoitus ja tapa, jolla joukkueet jaettaisiin A- ja B-sarjaan.

Eihän sillä periaatteessa ole väliä, miten ne joukkueet sinne jaetaan. Itse rakenteella on enemmän väliä. Jos pelataan ristiin ja b-voittajalle annetaan mahdollisuus pelata aina Suomen mestaruudesta asti, niin siellä b-sarjassa voisi markkinointimielessä aloittaa vaikka HIFK, Tappara, Ilves, Kärpät, TPS ja Blues. Siis neljän mukaan nostettavan seuran kanssa.
 

Lätkä

Jäsen
Miten joukkueet jaettaisiin A- ja B-sarjaan? Olen siinä uskossa, että A-sarjassa pelaisi kymmenen parasta ja B-sarjassa loput kymmenen. Miksi siis B-sarjasta pitäisi päästä pudotuspeleissä, kun sen joukkueet ovat B-sarjassa sen takia, koska eivät päässeet A-sarjaan. Vai onko niin, että kaikki A-sarjan joukkueet pääsevät pudotuspeleihin?

Voihan....sanonko mikä pää!

10+10 tai 12+12 Ihan sama. A-Liigassa pelaisi 10(12) joukkuetta, jotka muodostuisivat kauden päättyessä olevista 12(12) joukkueesta. B-Liiga puolestaan koostuisi tuosta ed.main. ryhmästä ulos jääneistä, täydennettynä Mestis-joukkueilla...jotta B-Liigan tulisi myös 10(12) joukkuetta. Nämä Liigat sitten pelaisivat kuitenkin aivan omaa sarjaansa erotuksella, että tästä huolimatta jokainen A-Liigan ja B-Liigan joukkue kohtaisivat keskenään, pelaten yhden matsin kotona ja yhden vieraissa. Nyt jos otetaan tuo malli 12+12, niin A-Liigan runkosarjan päätteeksi 8 parasta joukkuetta alottaisi POF:t, joiden paras kohottelisi kannua. Seuraavat 8 joukkuetta samalla tavalla pelaisivat POF:t, jolla selvitettäisiin seuraavan kauden A-Liigalaiset ja B-Liigalaiset. Viimeiset 8 joukkuetta pelaisivat puolestaan omat POF:t, joista kaksi joukkuetta jatkaisi vielä kautta karsintasarjassa 2 SS:n kanssa.

Käytännössä tämä tarkoittaisi, että jo toisen uudistetun A-/B-Liigakauden jälkeen voisi olla A-Liigassa uusi joukkue/joukkueita, joilla mahdollisuus voittaa kannu. B-Liigassa puolestaan myös uusi/uusia joukkueita, jotka raikastaisivat B-Liigaa ja joiden tavoitteena seuraavalla kaudella A-Liigapaikka. Puhumattakaan, jos SS:sta olisi noussut uusia joukkueita B-Liigaan.

Näin sarjat olisivat entisaikojen tapaan avoimia ja joukkueet niissä vaihtuisivat. Tämä myös mahdollistaisi sen, jota liki 9/10:stä jääkiekkoa seuraava odottaisi...että aivan jokaisella joukkueella Suomessa olisi teoreettinen mahdollisuus voittaa kannu.

Helppoa, kuin heinän teko...vai mitä.
 

Pratu

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ässät
Juuri tästä lähtökohdastahan nämä a ja b sarjan ristiinpelaamiset kumpuavat ja myös mahdollisuus b-sarjastakin nousta pudotuspeleihin. Tai siis ainakin omasta näkökulmastani. Ei ne joukkueet tule suostumaan itse itseltään viemään Liigapaikkaa, jos mitään korvaavaa ei saada tilalle. Eli nämä ehdotelmat ovat sellaisia, joihin voisi päästä nykysysteemin sisällä. Ei toki urheilullisuuden kannalta ideaaleja, mutta luultavasti paljon toteuttamiskelpoisempia, kuin nämä "täysin avoimet sarjat" ehdotelmat.
Kyllä, kompromisseja ja myönnytyksiä on tehtävä.

Oma viimeisin visio:
20 joukkueen 10+10 sarja.
Runkosarjat A- ja B-liigassa 6xsarja= 54 ottelua, lisäksi 20 joukkuetta olisi jaettu alueellisesti viiteen neljän joukkueen aluelohkoon, jotka pelaisivat 2xsarjan= 6 ottelua välittämättä A- ja B-liiga jaosta. Siis yhteensä 60 ottelun runkosarjat.
A-liigasta 7 parasta PlayOffeihin, 10. tippuu suoraan B-liigaan ja 8. ja 9. karsintasarjaan.
B-liigan runkosarjan ykkönen PlayOffeihin kahdeksanneksi joukkueeksi ja seuraavaksi kaudeksi A-liigaan. Sijat 2.-5. pelaavat paras viidestä PlayOffit ja parien voittajat karsintasarjaan. B-liigan sijojen 6.-10. kausi päättyisi runkosarjaan.
Neljän joukkueen nelinkertaisesta karsintasarjasta kaksi parasta A-liigaan seuraavaksi kaudeksi.

Ehdoton tavoite on että sekä A- että B-liiga ovat täysverisiä ammattilaisliigoja. Siitä ei voida tinkiä, sillä muuten järjestelmä ei tule toimimaan. Tämän takia joudutaan tekemään myönnytyksiä että myös B-liiga olis riittävä kiinnostava. Esimerkkeinä B-liigan voittajan pääsy PlayOffeihin ja mahdollisesti muutamat alueelliset paikallismatsit yli liiga rajojen, joka turvaa mahdollisesti eri liigoihin ajautuneiden paikallisvastutajien derbyt. (esim. Ilves-Tappara, Lukko-Ässät, TPS-TUTO...)

Jotta B-liigankin elinvoima varmistetaan Tv-sopimus rahat ja mm. @Mr.Fox :in visioimat yhteiset sponsoritulot jaetaan kaikkien 20 joukkueen kesken tasan. Lisäksi tasan jaetaan myös esim 50% PlayOffien ja karsintasarjan lipputuloista. Näin toivottavasti kaikki 20 joukkuetta pääsisivät sinne minimissään 3-4milj€:n budjetteihin ja täysammattilaisuuteen.
 

JoKP

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kabinettiurheilua vastustavat joukkueet
Pratulta ihan asiallista pähkäilyä ja lisään omat ehdotukseni tähän ketjuun myöhemmin kuluvalla viikolla.

Se mikä on selkeästi ja näkyvästi tälläkin palstalla muuttunut, on lisääntynyt kirjoittelu tästä A ja B-liigasarjamallista. Nimimerkki nimimerkin perään komppaa edellistä ja antaa oman mausteensa keitokseen. On täysin ymmärrettävää se, että jos nykymallilla jatketaan pikkuisenkin liian pitkään, niin ruvetaan menettämään niitä jo rakennettuja / saavutettuja etuja ja vielä kovaa vauhtia. On hieno havaita, että nyt on tekojen, ei vastakkainasettelun aika.

Rakenteet ja sarjasysteemit ovat ihmisten tekemiä ja ihmiset ne myös tulevat muuttamaan. Olisikin toivottavaa, että nyt laitettaisiin Liiton ja Liigan puolelta ihan julkisesti pystyyn ns.VIISASTENKERHO, joka koostuisi entisistä pelaajista, jääkiekkovaikuttajista ja lajia lähellä olevista yritysjohtajista. Tälläisella kokoonpanolla olisi arvatenkin myös positiivinen kaiku kaikkinensa ja se antaisi jotain toivonkipinää tulevaisuuteen versus nykyinen salamyhkäinen(esim."mestikselle" tuleva salassa pidettävä summa liigalta) puuhastelu mottipäisine lausumisineen julkisuuteen(Ranniston kuuluisat letkaukset)!
 
Viimeksi muokattu:

Mr.Fox

Jäsen
Suosikkijoukkue
TPS respektit: HIFK ja Ässät
Toisaalta saa olla aikamoinen seppä, joka myy esimerkiksi miljoonasopimuksella keskiympyrämainoksen nykyisessä taloustilanteessa.
Voidaan aina miettiä, kuinka paljon esim. PostFinance maksaa NLA-/NLB-sopimuksestaan... logo kaikkien NLA-/NLB-paikkakuntien keskiympyröissä, TopScorer-rätit jne. Tätä sopimusta ei ihan miljoonalla US Dollarilla, CH Frangilla tai edes EU Eurolla ole ostettu!
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Jyp
On aivan mahdotonta palata aikaan jolloin joka ikisen kyläseuran oli mahdolli sta taistella Suomen mestaruudesta. Jos rakennetaan täys-ammattilais sarjaa niin ei Suomen kokoisessa maassa ole kuin 20-24 sellaista kaupunkia, kylää tai joukkuetta jonka varaan voidaan tätä systeemiä kehittää. Vaikka se ikävältä kuulostaakin niin unohdetaan mennyt ja avoimin mielin kehitetään uutta.
 

Jambo78

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kiekko-Espoo, Jyp
Mites jos unohdetaan a ja b sarja, nostetaan joukkuemäärä 20 ja jaetaan arvalla kaksi 10 joukkueen lohkoa. Nämä pelasivat 4× oman lohkon kesken ja 2× toisen lohkon jengejä vastaan eli 56 ottelua. Playoffeihin molempien lohkojen 4 parasta.
 

Tshekki77

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, HJK, Maajoukkue (lajista riippumatta)
Mites jos unohdetaan a ja b sarja, nostetaan joukkuemäärä 20 ja jaetaan arvalla kaksi 10 joukkueen lohkoa. Nämä pelasivat 4× oman lohkon kesken ja 2× toisen lohkon jengejä vastaan eli 56 ottelua. Playoffeihin molempien lohkojen 4 parasta.

Miksi ei näinkin, toisaalta ehkä tällä tavalla se Mr.Foxin ehdotus olisi parempi. Eli että aloitetaan 20 joukkueen sarjana ja vasta keväällä jakaudutaan ylä ja ala loppusarjoihin. Olisi urheilullinen ja varmasti kaikkein helpoin myös myydä esim. televisioyhtiöille, yhtenäisenä pakettina. Itse kuitenkin uskoisin, että suomalaiseen kiekkoviihteeseen tulevat rahat kanavoitusivat paremmin, jos päästäisiin tilanteeseen, jossa ammattilaiskiekkoa pelattaisiin Suomessa, kahdella tasolla. Siis sillä tavalla, ettei esim. RoKin ja SapKon tarvitse joka syksy lähteä samalta viivalta esim. HIFK:n ja Kärppien kanssa. Mutta kaiken a ja o tässä mallissa olisi se, että ammattimaisuus onnistuu myös alemmalla tasolla. Eli tv-rahat jaettaisiin tasan ja tehtäisiin töitä senkin eteen, että sponsorointikin olisi suht tasapuolista. Jos näistä toimista huolimatta alempaa tasoa ei saada elinvoimaiseksi, edes ristiinpelaamisilla, niin silloin tällaiseen systeemiin ei kannata lähteä.
 
Suosikkijoukkue
Vaasan ylpeydet, punavalkoiset & Voittamaton Vaasa
Paljon itketään, että jengejä liikaa, pelejä liikaa, eikä riitä matsku ja mitä muuta vielä päälle.

Voi olla, että jengejä onkin liikaa ja voi olla, että pelejäkin on liikaa. Silti mä lähtisin rakentamaan uutta nousua Teemu Selänteen ehdotuksen pohjalta. Ei, hän ei ole ottanut kantaa Liigan joukkuemäärään tai otteluidenkaan määrään.

Hän sen sijaan ehdottaa NHL:n kehitysaskeleeksi sitä, että pelit pelattaisiin jatkossa 4vs4.
Mielestäni tätä voisi jalostaa myös Liigaan.

Tällöin etuja olisivat
1) yleisöystävällisempää kiekkoa
2) paljon maaleja ja tilanteita
3) organisaatioiden kulut putoaisivat huomattavasti, koska se pystyisi operoimaan pienemmällä pelaajamäärällä
4) pelaajien taso kasvaisi, koska kunto pitäisi olla kova ja lintsarit putoaisivat heikon kuntonsa vuoksi sivuun
5) kentällä enemmän tilaa, näyttävämpää kiekkoa ja pelaajien henkilökohtainen taitotaso nousisi kohisten, kun tilaa kikkailla
6) vähemmän kuluja pelaajista, todennäköisesti enemmän yleisöä, koska näyttävämpää ja tilannerunsaampaa peliä -> voitaisiin ottelumäärää vähentää ja tulos sama
7) pelaajamateriaalin riittävyys taattaisiin paremmin

Itse ainakin pitäisin tästä kehityssuunnasta. Jalostamalla tästä voisi saada hyvinkin mielenkiintoisen sarjan.
Itse näkisin mielummin vaikka 7-8 tuloksia, kuin 2-1 tuloksia.
 

Fancy Jasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
IceHearts
Millainen on liigan menestyspalkkioden rahanjako?

Runkosarjan voitosta saa n*määrän rahaa, kakkosesta n2*määrän jne...

Koska liiga on suljettu, eikä ovenraosta näy valoa mestikseen, niin eikö olisi järkevää rakentaa sijoille 14 - 15 - 16 sijoille joku rahallinen kannustin. Tulis edes pieni kilpailu ihan-sama sijoista. Suomessa on pienet markkinat, ettei kovin isoa kannustinta noille sijoille saa, mutta jos se pakotettaisiin laittamaan pelaajien yhteiseen sakkokassaan, niin silloin voisi olla jo pientä porkkanaa pelata täysillä. Huolestuttaa tämä nykykehitys ja näivettyminen.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös