Jos itse pitäisi puuttuvat viisi seuraa valita, niin ottaisin TuTo:n, Jokipojat, RoKi:n ja sitten kaksi viimeistä paikkaa voisi täyttää urheilullisilla kriteereillä (poislukien farmit). Tai sitten vaikka Sapko ja joukkue Tallinnasta..
Näkisin myös, että näiden sarjojen pitäisi pelata pelejä myös ristiin jo pelkästään sen takia, ettei samoja vastustajia kohdata kuutta tai jopa seitsemää kertaa runkosarjassa ja toisaalta voisi kuvitella tuotteen olevan helpommin myytävissä, yhtenäisenä tuotteena, televisiomarkkinoille, jos samoista pisteistä taistellaan, molemmilla tasoilla.
Taisit unohtaa Mikkelin Jukurit? Nykyiset 15 joukkuetta + Jukurit + neljä lisäjoukkuetta. Voisin kuvitella näiden olevan: TuTo, Jokipojat, Kajaanin Hokki ja Rovaniemen RoKi.
Mä olen itsekin ollut tämän 10+10 -mallin kannalla, mutta vaikeata sille on löytää täysin toimivaa konseptia. Joko ottelumäärät vähenisivät rajusti, tulisi liikaa otteluita samoja vastustajia vastaan tai sitten (mahdollisesti) sekavaa ristiinpelaamista. Nyt kuitenkin ajatuksiini tuli uusi ratkaisumalli. Tämä on vielä täysin raakile, mutta kenties se voisi toimia pohjana?
Kausi alkaisi 20 joukkueen sarjana. Jokainen joukkue kohtaisi toisensa kerran kotona, kerran vieraissa (38 ottelua). Tämän jälkeen sarja jakautuisi kahtia: 10 parasta jatkaisi A-liigassa ja 10 huonointa B-liigassa. Jo ansaitut pisteet seuraisivat luonnollisesti mukana. Joukkueet kohtaisivat oman liigansa joukkueet vielä kahdesti: kerran kotona ja kerran vieraissa (18 ottelua). Näin kaikille 20 joukkueelle tulisi yhteensä 56 ottelua ennen pudotuspelejä. Olisiko tämä riittävä määrä vai pitäisikö jostain hakea neljä lisäottelua Kalen kierroksilla tms.? Mielestäni 56 ottelua olisi riittävä määrä, mutta seurajohdot saattaisivat olla eri mieltä.
Siinä olisi runkosarja. Tässä mallissa olisi se hyvä puoli, että yhtään joukkuetta ei tarvitsisi tiputtaa kesäkaudella kabineteissa B-liigaan. Kaikilla 20 joukkueella olisi koko syksyn yhtäläiset mahdollisuudet jatkaa kauttaan A-liigassa - se ratkeaisi vain ja ainoastaan urheilullisen menestyksen kautta. Tämä myös poistaisi tarpeen tuolle - ainakin mun mielestäni - sekavalle kesken kauden ristiinpelaamiselle.
Entä sitten pudotuspelit? Tässä mallissa olisi mahdollista järjestää jopa 16 joukkueen pudotuspelit. Varsinaisia karsintojahan tässä mallissa ei A- ja B-liigan välille tarvitsisi järjestää, joten olisiko 16 joukkueen pudotuspelit liioittelua? Kuitenkin joukkueiden keräämät pistemäärät olisivat keskenään vertailukelpoisia, joten nämä 16 joukkuetta pitäisi jakaa runkosarjan päätteeksi paremmuusjärjestykseen vain ja ainoastaan kerättyjen pisteiden perusteella - ei sen mukaan ovatko ne pelanneet kevätkauden A- vai B-liigassa. 16 joukkueen pudotuspeleissä myös ottelumäärä kasvaisi (vrt. nykyiset säälipleijarit), joten näin 56 runkosarjaottelua voisi olla riittävä määrä.
B-liigan ykkönen saattaisi kerätä kaudesta jopa niin paljon pisteitä, että se voisi aloittaa pudotuspelit vaikka sijalta 5-6 tai jopa korkeammaltakin. Näin olisi kahdeksan pudotuspeliparia, jotka voisivat olla esim.
A1 - B6
A2 - B5
A3 - A10
B1 - B4
B2 - A9
A4 - B3
A5 - A8 ja
A6 - A7
Näistä sitten mentäisiin jatkoon siten, että eniten pisteitä runkosarjassa kerännyt kohtaisi vähiten keränneen jne. Neljä vähiten pisteitä kerännyttä joukkuetta kohtaisivat vastaavasti esim. kaksi alemman sarjatason joukkuetta kaksin- tai nelinkertaisessa karsintasarjassa.
Kuten sanottua tämä on vain hyvin nopeasti pähkäilty konsepti, joten heikkoja kohtia löytyy varmasti!