Ehdotuksia Liigan sarjajärjestelmäksi

  • 1 391 838
  • 11 635

AnaMasa

Jäsen
Suosikkijoukkue
Lahko
Juu ei sitä voi kieltää, ettenkö pyrkinyt tuolla jaolla lähinnä psykologiseen vaikutukseen. 16 joukkueen liiga kuulostaa järjettömältä, mutta 2 x 8 asettuu päähän täysin eri valossa.

Siltä pohjalta on kuitenkin lähdettävä, että vaikka 12 joukkuetta olisi teoriassa sopiva, niin semmoista kiekkopäättäjää ei löydy, joka tönii nyt 2 viimeistä mestikseen ihan vaan sillä perusteella, että 12 on kiva. 16 joukkueen liiga on lähivuosina jopa todennäköinen.

Yhdellä listalla homma tarkoittasisi siis tätä

Jokerit
HIFK
Blues
HPK
SaiPa
JYP
Pelicans
KalPa
--------
Kärpät
TPS
Tappara
Ilves
--------
Lukko
Ässät
TuTo
Sport

Muuten kuten ehdotin edellä, eli normaalit playoffsit ja neljä viimeistä pelaa playoff-tyyliin putoamiskamppailua. Tässä olisi jo suht yhdentekevää, onko joukkueita 14, 15 vai 16. Eipä tuosta jäänyt juuri muuta käteen kuin säälipleijarien poisto ja uutena ajatuksena putoamiskamppailu.
 
Suosikkijoukkue
Ipa, ipa, ipa, ipaa...
Uusix

Kun tuosta meikäläisen mallista on väännelty jo jotain muitakin ja ymmärretty väärinkin, niin ketjun alkupäästä pastataan tämä uusiksi:

16 joukkueen suljettu Liiga
2 x 15 = 30 matsia ennen joulua
Tämän jälkeen kahteen lohkoon. 8 parasta ylempään ja 8 huonointa alempaan. Pisteet alkusarjasta säilyvät.
4 x 7 = 28 matsia ennen pleijareita
yhteensä runkosarja 58 matsia.

Säälipleijareihin ylemmänlohkon 2 huonointa ja alemman lohkon 2 parasta.
Voittajat paras 5 jatkavat kahdeksan joukkueen pelijareilla paras 7 systeemillä mestaruuteen.

Perustelut ketjun alkupäässä:
http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=36844&page=1&pp=25
 

Rixa88

Jäsen
Suosikkijoukkue
HPK
Tarinankertoja kirjoitti:
Kun tuosta meikäläisen mallista on väännelty jo jotain muitakin ja ymmärretty väärinkin, niin ketjun alkupäästä pastataan tämä uusiksi:

16 joukkueen suljettu Liiga
2 x 15 = 30 matsia ennen joulua
Tämän jälkeen kahteen lohkoon. 8 parasta ylempään ja 8 huonointa alempaan. Pisteet alkusarjasta säilyvät.
4 x 7 = 28 matsia ennen pleijareita
yhteensä runkosarja 58 matsia.

Säälipleijareihin ylemmänlohkon 2 huonointa ja alemman lohkon 2 parasta.
Voittajat paras 5 jatkavat kahdeksan joukkueen pelijareilla paras 7 systeemillä mestaruuteen.

Perustelut ketjun alkupäässä:
http://keskustelu.jatkoaika.com/showthread.php?t=36844&page=1&pp=25

Hmm... 16 joukkueen suljettu liiga jossa tapahtuu jako ylä- ja alasarjaan... Omasta mielestäni ei välttämättä tulisi toimimaan. Ylä- ja alasarjat ovat käsittääkseni joissain II ja III -divareissa käytössä, mutta niissähän luonnollisesti tiputukset alempiin ja nostot ylempiin sarjoihin tapahtuu. Eli jos olisi olemassa näkemyksesi mukainen järjestelmä, itse ainakin ehdottaisin kahta tai jopa neljää alasarjan huonointa joukkuetta karsimaan liigapaikastaan. Ehdottamassasi järjestelmässä ainakin säälipleijareiden merkitys korostuisi.

16 joukkueen liigasta on jo muutamaan kertaan tässä viestiketjussa tullut juttuja. On sanottu että tulee olemaan todennäköinen. Muistan kuitenkin muutama vuosi sitten jonkinasteista keskustelua siitä että Suomessa ei riitä tarpeeksi hyviä pelaajia edes 13 joukkueeseen. Mutta: jos olisi useampi joukkue, yhä useampi pelaaja saisi nimenomaan liigakokemusta. Ja eikös NHL:ssä ole 30 joukkuetta? Tuskin sielläkään kaikissa joukkueissa on 4 kentällistä riittävän hyviä NHL-pelaajia?

Heitetään vielä oma näkemys ihannesarjajärjestelmästä:
- 16 joukkuetta
- Runkosarjassa nelinkertainen sarja, välisarjat jo vihdoinkin pois! Otteluita tulisi 4x15= 60 ottelua
- Pistelaskusysteemi, jatkoajat ja rankkarit säilyvät ennallaan
- Säälipleijarit voitaisiin mielestäni pitää. Pitäähän SM-liigan olla edes jollain tavalla omannäköisensä :D
- Muissa playoffeissa kaikki ottelusarjat paras seitsemästä -systeemillä (eikös tämä tapahdu jo ensi kaudella?)
- Runkosarjan kaksi tai jopa neljä viimeistä karsimaan liigapaikasta Mestiksen kahden parhaan kanssa

60 runkosarjaottelua ja playoffit paras seitsemästä -järjestelmä tekisi kaudesta aika pitkän, mutta tuskinpa se mitään haittaa.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
XXLshirt#3 kirjoitti:
Meikäläisen ehdotus :

Joukkuemäärä : 12. Nelinkertainen runkosarja, nykyisellä pistesysteemillä.

Runkosarjan kahdeksan (8) parasta aloittavat playoffsit 1-8, 2-7, 3-6, 4-5 ja ne pelattaisin paras seitsemästä systeemillä, kuten kaikki muutkin playoffsit (välierät, loppuottelut jne.).

SM-liigan neljä viimeistä joukkuetta pelaisivat kaksinkertaisen sarjan Mestiksen kahta parasta vastaan ja siitä kaksi parasta seuraavan kauden SM-liigaan.

Kun SM-liigan joukkueiden lukumäärää vähennettäisi kahdella, nostaisi se Mestiksenkin tasoa, kun kaksi nykyisistä liigajoukkueista pelaisivat Mestiksessä.

Tämä se parhaan sarjasysteemin runko on. Ainoan viilauksen tekisin ottelumäärään, eli pelattaisiin viisinkertainen sarja. Tällä saataisiin 5x11=55 ottelua, mikä tyydyttäisi varmasti kaikkia joukkueita. Kotiedut vuorovuosina sitten toisinpäin.
 

HAL9000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki tamperelaiset käy paitsi Ilves
Iskenpä minäkin lusikkani puuroon.

Lyhyesti, minusta monen pahan syy ja juuri on suljettu sarja. Sen lieveilmiöitähän sitten on jouduttu laastaroimaan monilla typerillä uudistuksilla joita ei olisi ensinkään tarvittu, jos sarja olisi yhä avoin. Näihin kuuluvat mm. säälipleijarit ja Lex-Machuldat - molemmat pajatson tyhjäyksen hillitsemiseksi. Ja kun nekään eivät auta, sitten annetaan jumbon ymmärtää, että liigasedät ovat hyvin hyvin vihaisia, jos jumbo alkaa tyhjätä pajatsoa.

Kaiken idioottimaisuuden huippu on kyllä nykymuodossa kaavailtu "yksisuuntainen liigakarsinta", joka on kyllä kaiken pelleperseilyn maailmanennätys. Eihän siitä kehtaa edes kertoa ulkomaillla. Siis mitä hiton ideaa on "karsinnassa", jossa toisella joukkueella ei ole mitään panosta? Jätkäthän voi surffata puolivaloilla ottaen koko homman ihan huumorin/harjoituspelin kannalta ja kääriä vielä lipputulot hihaansa. Ja sitten voisi vielä ottaa vähän ekstraa: "Tota, Sport, paljonko maksatte, että me tahallamme hävitään nää pelit?" - en väitä, että noin siinä kävisi (herjaussyytteenhän saisin), mutta mikäpä estäisikään? Jos siis hyvin homman hoitaa eikä jää kiinni.

No, Sm-Liigahan päättää, miten haluaa toimia, ja joukkueiden tahto on tullut selväksi. Kukaan ei halua vahingossakaan joutua putoajan paikalle. Vähän sama kuin kansanedustajilla, jotka itse päättävät omasta palkastaan.


Mitäs jos kansanedustajatkin päättäisivät, että kukaan ei voi ikinä pudota eduskunnasta, mutta äänestyksessä voidaan valita uusia edustajia entisten lisäksi? (Me and my big mouth, kohta joku kansanedustaja varmaan bongaa mitä kirjoitin ja esittelee kuningasajatuksensa eduskunnalle... kansanedustajien päätettäväksi, tottakai.)

Mitäpä me maksava yleisö asialle voimme muuta kuin äänestää jaloillamme. Toivottavasti ainakaan liiga"karsintaan" ei tule mainittavaa yleisöryntäystä.

charger kirjoitti:
-Joukkuemäärä
Liigassa näyttäisi riittävän nykypäivinä kohtuutasokkaita pelimiehiä max 12 joukkueeseen. Paljon tämän alemmaksi eivät kuitenkaan suostuisi tiputtamaan määrää, joten: 12 tarjottu.

charger kirjoitti:
Otteluiden määrä
Nelinkertainen sarja, ei välisarjoja.

charger kirjoitti:
Välisarjat/lohkot?
Ei lohkoja, ei välisarjoja. Ei ainakaan nykymuodossa, jossa asettaa joukkueet eriarvoiseen asemaan sekä urheilullisesti (jotkut saavat pelata paljon pelejä heikompia vastaan) että taloudellisesti (jotkut saavat netota roimasti tuottoisilla paikallispeleillä).

charger kirjoitti:
Pudotuspelijärjestelmä/säälipleijarit
Tässä olen enemmistöä vastaan. Minun ideaalini olisi oikeastaan suora sarjajärjestelmä ILMAN pudotuspelejä, se olisi mielestäni urheilullisin ratkaisu (jos välisarjoja ei olisi) ja palkitsisi pitkäjänteisen työn ja tasaisesti hyvän suoritustason. Voisi olla tuossa rinnalla sitten jokin liigacuppi tai vastaava.

Ja koska tähän ei kuitenkaan mennä, menenpä kuitenkin yhä valtavirtaa vastaan ja sanon, että 8 joukkueen pudotuspelit ja kaikki sarjat paras viidestä -periaatteella. Tai jos jokin on aivan pakko venyttää paras seitsemästä -sarjaksi, niin mieluummin finaalit kuin alkupään sarjat. Kaiken kaikkiaan tuo paras seitsemästä tuntuu minusta lähinnä tyhmältä pudotuspelien keinotekoiselta venyttämiseltä ja lisälipputulojen onkimiselta. Vaikka suuressa maailmassa sellaista harrastetaankin, en tykkää. Ei kaikkea pidä apinoida. Jos paras seitsemästä -systeemin perustelu on että sattuman ja tsägän vaikutus pienenee, niin samalla perusteella voisi jättää koko playoff-rahastussysteemin pois ja pelata vain moninkertaisen sarjan. Ja jos joku urputtaa lipputulojen & joukkueen budjetin ja siten koko sarjan tason kärsivän pelaamatta jääneistä pudotuspeleistä (jääväthän ne joiltakin pelaamatta nyt joka tapauksessa), niin tehdään sitten vaikka 6-kertainen sarja, 11 * 6 = 66 peliä jokaiselle (olettaen 12 joukkuetta runkosarjassa). Itse kannatan kuitenkin nelinkertaista sarjaa.

charger kirjoitti:
Ketkä karsii, kuinka usein jne..
Joka vuosi karsintasarja, jonka pelaavat runkosarjan kaksi huonointa ja "Mestiksen" kaksi parasta. Ja kas - ei tarvita enää Lex Machuldoja tai paimenkirjeitä jumboseuroille. Niin, ja vaihtakaa jo hitossa tuo nimi "Mestis" joksikin vähemmän naurettavaksi. Jopa "I Divisioona" on tuhat kertaa parempi nimi.

Lopuksi: mikä siinä on niin vaikeaa, että runkosarjapeli ei voi päättyä tasan? Jos ei yhdellä jatkoajallakaan tule ratkaisua, niin sitten se on tasapeli ja sillä hyvä. Ei kiitos mitään keinotekoisia rankkarikisoja! Ne on cupeja/playoffeja varten ne.
Minun puolestani pisteet voisi tällöin jakaa kuten ennen muinoin (viimeksi kaudella 1999-2000?) eli suorasta tai jatkoaikavoitosta 2 p, tasurista 1 p ja kaikista häviöistä 0 p. Ja jos jatkoajalle selviytyneellekin pitää väkisin vängätä ainakin 1 piste, niin sitten pisteet täytyy jakaa niin, että joka pelissä on kuitenkin jaossa aina sama määrä pisteitä. Tämä onnistuu helpoimmin neljällä pisteellä:

Suora voitto = 4 p
Jatkoaikavoitto = 3 p
Tasapeli = 2 p kummallekin
Jatkoaikahäviö = 1 p
Suora häviö = 0 p
-> joka pelissä yhtä paljon pisteitä jaossa, jatkoajallekin selviämällä varmistaa ainakin yhden pisteen. Mutta kuten sanottu, "vanha systeemi" (kaikki tai ei mitään jatkoajallakin) kelpaisi minulle vähintään yhtä hyvin.

Tästä tulemmekin päätelmään, että Veikkausliigan puolella onkin oikeastaan kaikki hoidettu mielestäni paremmin kuin SM-liigassa. Paitsi pelipäivät. Koskaan ei voi päätellä, koska jollain joukkueella mahdollisesti olisi seuraava peli. Tämän voisi Veikkausliiga opetella SM-liigalta (sikäli kuin kansainväliset skabat antavat siihen mahdollisuuksia - mutta ei sen pitäisi olla NIIN vaikeaa).
 
Viimeksi muokattu:

Everton

Jäsen
Suosikkijoukkue
KooKoo
HAL9000 kirjoitti:
Suora voitto = 4 p
Jatkoaikavoitto = 3 p
Tasapeli = 2 p kummallekin
Jatkoaikahäviö = 1 p
Suora häviö = 0 p

Erot kasvaisivat liian suuriksi. Nythän voidaan pitää helposti yllä illuusiota tasaisesta liigasta, jossa jokaisella pelillä on merkitystä.
 

HAL9000

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kaikki tamperelaiset käy paitsi Ilves
Everton kirjoitti:
Erot kasvaisivat liian suuriksi.

Ainoastaan näennäisesti. Hommahan on periaatteessa sama kuin vanhassa mallissa (voitto = 2 p, tasuri = 1 p) mutta kerrottuna kahdella murtolukujen välttämiseksi (ja-voitto olisi 1,5 pistettä ja ja-häviö 0,5 pistettä). Muutama suora voitto kasvattaisi joukkueen pistepottia ripeästi.
 

Pleksi(t)

Jäsen
Suosikkijoukkue
Україна
Nostetaanpa tätä ylemmäs kun keskustelu säälipleijarikeskustelussa alkaa koskemaan tätä puolta kanssa. Minulla on paljonkin ehdotuksia, harmi että niitä ei isot herrat kuuntele. Sarja(t) remonttiin joka tapauksessa, minun ihanne olisi seuraava.

12 joukkuetta SM-liigassa.
- 8 pudotuspeleihin
- 2 viimeistä karsii
- esim. 5 kierrosta, ei lohkoja.
- pudotuspelit paras seitsemästä

Mestiksessä kanssa joukkueita samat 12, eli molemmilta tasoilta jotkut tippuisivat eikä paikkaajia heti oteta.

Tarkoituksena olisi saada molempien sarjojen tasoa paremmaksi, ja samalla panoksettomien pelien määrä vähenisi. Nyt Mestis on jäänyt minulla täysin seuraamatta, varmasti seuraisin enemmän jos tietäisi että sieltä on oikeasti mahdollisuus nousta, ja sielläkin pelaisi kovempia joukkueita nousu mielessä. Ja kun mukana olisi vielä SM-liigasta tuttuja joukkueita, sekin lisäisi mielenkiintoa.

Taustana tälle on se, että hyvien pelaajien määrä on rajallinen, eikä Suomesta taida löytyä paukkuja kilpailemaan esim. Ruotsia, Sveitsiä tai Venäjää vastaan laajalla rintamalla. Samalla kun ulkomaalaiskiintiötä ollaan vielä pienentämässä, ei tule helpotusta rajojen takaakaan. Tässä vähän vertailua muista sarjoista ja pelaajamääristä:

Koodi:
Suomi 62.850 pelaajaa    14 joukkuetta (10 Pudotuspeleihin) 4.49tuhatta pelaajaa/liigajoukkue)
Ruotsi 63.927 pelaajaa   12 joukkuetta (8poffs)            5,3
Tsekki 95.782 pelaajaa   14 joukkuetta (10poffs)            6,84
Venäjä 82.967 pelaajaa   20 joukkuetta (16 poffs)          4,14t/joukkue

(Sveitsi 25.227 pelaajaa     12 joukkuetta 8Poffs)
(Slovakia 10.167 pelaajaa   12 joukuetta, 8Poffs)
Venäjälllä ja Sveitsissä raha jyllää, näihin vähän vaikea verrata, samoin Slovakiaan mutta siellä ei todellakaan raha jyllää... Mutta kuitenkin pelaaja- ja resurssimäärään verrattuna joukkueita on liikaa Suomessa. Urheilullisempaakin olisi ehdottomasti. Piti runoilla enemmänkin mutta täytynee lähteä kohta hallille katsomaan "säälejä" kun kerran sellaiset vielä on ja kortti on taskussa.
 

kingjasper

Jäsen
Suosikkijoukkue
Calgary Flames
Mielenkiinnolla olen lukenut tämän ketjun viestejä ja monia hyviä ehdotuksia on ja sitten ei niin hyviä. Jokaisella on tietysti omat mielipiteensä ja halunsa. Pakko tähän soppaan on kuitenkin oma lusikkakin tunkea. Omasta mielestäni nykyinen systeemi on ihan syvältä ja se kaipaisi pikaista korjausta.

12 joukkuetta SM-liigassa olisi hyvä määrä joukkueita.
- Runkosarjassa nelinkertainen sarja.
- Sääliplayoffit pois ja äkkiä, täysin naurettavat.
- 8 runkosarjan parasta playoffeihin.
- Paras 7-systeemi playoffeihin.
- Runkosarjan neljä huonointa pelaisivat karsinnat Mestiksen kahden parhaan kanssa, siten että kaikki kohtaisivat toisensa kahdesti. 4 parasta pelaa seuraavalla kaudella liigassa. Tällä tavalla pelit jatkuisivat näillä joukkueilla pitempään ja rahaa tulisi kassaan, kun oikeasti olisi vaara tippua tai voisi nousta.

Itse kun asun Mestis-paikkakunnalla (Joensuu) niin olisi tietysti kiva, jos joskus olisi Jokipojillakin mahdollisuus liigaan. Tämä voisi tietysti olla todennäköisempää 16 joukkueen liigassa, mutta jos Mestikseen tippuu kaksi liigajoukkuetta nousee Mestiksen kiinnostus roimasti ja varsinkin, jos on mahdollisuus liigaan urheilullisesti. Tämmöinen uudistus lisäisi kilpailua joukkueiden välillä, ja liigajoukkueiden ja mestisjoukkueiden kuilu pienenisi.

Täytyy myöntää että mielenkiintoiselta kuulostaa tuo 16 joukkueen liiga, jossa sitten jaettaisiin ns. itäiseen ja läntiseen konferenssiin joukkueet. Eri asia on toimisiko tämä Suomessa, en oikein jaksa uskoa siihen. Tämä ei ole mikään Amerikka, mutta eihän sitä tietysti koskaan tiedä.

Pistesysteemi voisi mielestäni mennä siihen mikä se on NHL:ssä. Toisaalta nykyinenkin on hyvä, joten sitä ei välttämättä tarvitsisi sorkkia. Rankkarit on ihan hyvä juttu, jos siinä otetaan mallia rapakon takaa. Kyllä minun mielestäni pelin jälkeen jommankumman pitää olla voittaja ja toisen häviäjä, se kuuluu pelin luonteeseen.

Siinä nyt oli joitakin asioita mitä minulle tuli mieleen. Toivottavasti kiekkopäättäjät heräisivät ja tekisivät jotain JÄRKEVÄÄ vihdoinkin. Se jää nähtäväksi.
 
12 joukkueen sarja, 2 viimeistä karsii, eli pelaa sarjan mestiksen 4 parhaan kanssa, kaksi parasta jatkoon. Taloudellinen puoli onkin toinen juttu, koska sm-liiga on oikeasti yritys, jossa osakkaina ovat kaikki liigaseurat. Ymmärrän täysin vaatimuksen osakkeen ostosta markkinahintaan, kuulostaa paskalta jutulta, mutta näinhän todellisuudessakin omaisuus vaihtuu. Virhe tehtiin aikoinaan kun liiga suljettiin, mutta turha sitä on nyt itkeä enää. Tehty mikä tehty.
 

Ghost

Jäsen
Suosikkijoukkue
Ilves, Pittsburgh Penguins
Toisessa ketjussa jo pohtimani perusteella:

-16 joukkuetta liigassa, 8 Mestiksessä.
-Ensin kaksinkertainen sarja liigassa, nelinkertainen Mestiksessä.
-Sen jälkeen liigan 12 parasta jatkaa Yläsarjassa, sijat 13-16 liigasta ja 1-2 Mestiksestä Keskisarjassa, 3-8 Mestiksestä Alasarjassa.
-Yläsarja pelaa kaksi kertaa lisää toisiaan vastaan. Kaikki 30 ensimmäisessä ottelussa saadut pisteet jäävät voimaan. Siis myös niitä vastaan hankitut, jotka eivät jatka Yläsarjaan.
-Keskisarjassa pelataan nelinkertainen sarja, jossa pistelasku lähtee nollilta.
-Alasarjassa samoin nelinkertainen sarja.
-Yläsarjan kahdeksan parasta pudotuspeleihin, jotka vedetään paras seitsemästä. Neljä heikointa kesälomille.
-Keskisarjan kolme parasta varmistaa paikkansa 16 joukkueen liigassa. Kolme heikointa ja Alasarjan paras karsivat viimeisestä paikasta.
-Alasarjan kolme heikointa karsii Suomi-Sarjan parhaimmiston kanssa Mestis-paikoista.

Pyrkimyksenä järjestelmä, jossa on mahdollisimman vähän merkityksettömiä pelejä. En kyynisyydessäni nykymenoa kohtaan usko, että avoin liiga on mahdollinen joukkuemäärää supistamalla. Lisäämällä joukkuemäärää aito avoimuus voi onnistua. Lisääminen tarkoittaa kuitenkin automaattisesti sitä, että erot pudotuspelipaikkoihin kasvavat sen verran nopeasti isoiksi, että jonkinlainen ylempi loppusarja ja alempi loppusarja on kehitettävä. Ongelmallisinta on löytää niukasti Keskisarjasta tippuville Mestis-joukkueille panosta. Näillä kun voi matkaa putoamisviivaan kertyä paljon. Em. järjestelmällä sekin onnistuisi.

16 joukkueen sarjassa olisi lisäksi tarpeellista pyrkiä ohjaamaan pelaajavirtoja hieman tasaisemmin. Tämän vuoksi:

-EU-pelaajat vapautetaan kiintiöstä.
-Rosterikoko tiputetaan 18 kenttäpelaajaan ja 2 maalivahtiin.
-A-nuorista poistetaan yli-ikäisten peluuttamisen mahdollistava sääntö ja liiga sekä Mestis-joukkueille sallitaan (veskarit mukaanlukien) 23 sopimusta sellaisten pelaajien kanssa, jotka eivät mahdu A-nuoriin pelaamaan.

Ensimmäisen säännön vaikutus pelaajien saatavuuteen on selvä. Kaksi muuta toimivat yhteistyössä. Periaate on se, että huippujoukkueet eivät voi tehdä sopimuksia sellaisille kokoonpanon ulkopuolelle jääville ei-junnuikäisille pelaajille, jotka mahtuvat heikommissa seuroissa pelaamaan. Lisäksi systeemi palkitsee niitä seuroja, jotka pystyvät kasvattamaan junnuista liigakelpoisia. Nämä seurat voivat hankkia isomman reservin.

Varjopuolena tietenkin se, että kenties entistä nuorempia pyrittäisiin värväämään toisiin liigaseuroihin. Tämän voisi tietysti kiertää säännöllä, jolla määriteltäisiin juniorin kuuluvan 23 sopimuspelaajan joukkoon, jos tämä ei ole edustanut seuraa jo edellisellä kaudella juniorisarjassa.

Loukkaantumiset ovat tietysti asia erikseen. Siirtorajan puitteissa loukkaantuva, koko kauden sivussa oleva pelaaja olisi luonnollisesti luvallista korvata ylimääräisellä sopimuspelaajalla. Mutta jos pelaaja korvataan, loukkaantuneen pelaajan kausi myös on ohi. Paluumahdollisuutta ei ole.

Tiedä sitten, mitä EU-säädökset sanovat siitä, että sopimuspelaajien määrä rajattaisiin 23 pelaajaan. Estääkö vapaata työvoiman liikkumista? Vai pitääkö työntekijälle tarjota lakien mukaan mahdollisuus ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan, jolloin kenties kokoonpanon ulkopuolelle (ja myös junnujoukkueen ulkopuolelle) jäävien määrää voisi olla perusteltua rajat. Malttavatko pelaajat lähteä pienempään seuraan ilman sääntöä, jos olisi toisessa seurassa lähtökohtaisesti kasipakki, mutta alempana pääsisi pelaamaan?

EDIT: Näemmä vuosi sitten on tullut toinenkin viesti kirjoitettua tähän ketjuun. En sitäkään sarjasysteemiä edelleenkään pidä huonona, joskin usko 12 joukkueen liigaan on heikko.
 
Suosikkijoukkue
Helsingin Jokerit
12 joukkueen sarja, 2 viimeistä karsii, eli pelaa sarjan mestiksen 4 parhaan kanssa, kaksi parasta jatkoon.
--
Virhe tehtiin aikoinaan kun liiga suljettiin, mutta turha sitä on nyt itkeä enää. Tehty mikä tehty.

Mielestäni ainoa vaihtoehto on juurikin Ruotsin mallin mukainen 12 joukkueen liiga, jossa 8 parasta pudotuspeleihin ja 2 viimestä karsii Mestiksen 4 parhaan kanssa. (2 parasta seuraavan kauden liigaan)

Toki tämä on vaikea toteuttaa nyt, kun liigassa on jo 14 joukkuetta, mutta 12 joukkueen reilusti avoinna oleva liiga on ainoa tapa nostaa sekä SM-liigan että Mestiksen kiinnostavuutta.
Vuonna 2000 tehtiin sikälikin kaksi pahaa virhettä: liiga suljettiin ja laajennettiin 13 joukkueen sarjaksi.

Mallissa saadaan myös typerät "säälipleijarit" pois ohjelmasta. Liigaan viisinkertainen sarja, jossa kaikille tulee 55 ottelua. Kotiottelumäärät vaihtuvat vuorovuosin.

Kyllä sitä aina keväisin kateellisena seuraa, kun Elitserienin 2 huonointa yrittää epätoivoisesti pitää paikkansa sarjassa, kun 4 Allsvenskan-jengiä tunkee väkisin ylemmäs. Urheilun draamaa parhaimmillaan.
 

korkki

Jäsen
Suosikkijoukkue
Porilainen urheilu (ja yks raumalainenkin joukkue)
16 joukkueen suljettu Liiga
2 x 15 = 30 matsia ennen joulua
Tämän jälkeen kahteen lohkoon. 8 parasta ylempään ja 8 huonointa alempaan. Pisteet alkusarjasta säilyvät.
4 x 7 = 28 matsia ennen pleijareita
yhteensä runkosarja 58 matsia.
Tampereen malli on oikeastaan melkoisen hyvä. Sen verran muuttaisin että nostaisin ottelujen määrän tasan 60:n pelaamalla vielä niin että lohkojen jakotilanteessa peräkkäin olevat pelaisivat keskinäiset matsit kotona ja vieraissa. Tietysti saattaa tulla ongelmia sen suhteen mitä nuo kaksi ekstrajoukkuetta olisivat, mutta ne mielestäni kuuluu valita kokonaisuuden perusteella eikä pelkästään Mestiksen sarjataulukosta.

Mutta Ghostin kanssa sitten taas olen eri mieltä pelaaja-asioista. Ensinnäkin, kyllä se on parempi että joukkueessa on 20+2 pelaajaa. Lisäksi mitään sopimusrajoituksia ei tarvittaisi, muistetaan nyt sekin että joukkueista saattaa olla pahimmillaan 10 kaiffariakin sairastuvalla. Ja saattaahan se tosiaan rajoittaa vapaata liikkumistakin kuten itsekin toteat. Pelaaja-asioita en sen koommin muuttaisi nykyisestä muutakuin rajoittaisin yli-ikäisten määrän A:ssa 4:ään niin että niistä kaksi saisi olla minkä ikäisiä tahansa, mutta kuitenkin niin että enemmän kuin vuoden yli-ikäiset saisivat pelata max 3 ottelua runkosarjassa/ kausi. Näin siis loukkaantuneille pelaajille olisi helpompaa hankkia tuntumaa kotiseudun joukkueessa.
 

Elazi

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, Red Wings
Allekirjoituksessanihan se lukee..

Paikallisvastustajia vastaan pelattaisiin 6 ottelua, muita vastaan 5... Mestistä en ole seurannut, Pleksi(t):n mainitseman syyn takia, panoksia ei ole..

Ja lisätään vielä se, että mestiksen paras nousee automaattisesti, ja sm-liigan huonoin tippuu automaattisesti.
 

Yoswald

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit
Miten olisi, liigaan 10 jengiä ja mestikseen 10? Nämä molemmat sarjat pyörisivät saman osakeyhtiön alla, joten nousemisesta ei tarvitsisi maksaa mitään. Liigan taso olisi kova, mutta myös Mestis sarjana olisi vakavasti otettava ja pelaajia houkutteleva. Kyllähän Ruotsin Allsvenskanissakin pelaa kovan tason nimiä.

10 jengin SM-liiga, jossa kahdeksan parasta pleijareihin ja mestari ratkaistaisiin paras seitsemästä systeemillä. Viimeinen voisi jopa tippua suoraan ja tokavika voisi sitten karsia. Mestiksessäkin kahdeksan parasta pleijareihin ja voittaja nousisi suoraan, kakkosen karsiessa. Tämän tyyppinen vaihtuvuus toisi Suomen lätkämaailmaan ihan uutta mielenkiintoa ja Mestikseen tippuminen ei olisi maailmanloppu.

Tämän päivän menestyksen mukaan siis:

SM-liiga
Kärpät
Blues
Jokerit
Tappara
Jyp
Pelicans
HIFK
Ilves
Lukko
TPS

Mestis
SaiPa
HPK
KalPa
Ässät
TuTo
Hokki
Jukurit
KooKoo
LeKi
Sport

Ainut ongelma olisi ottelumäärä, koska en pidä järkevänä kuusinkertaista sarjaa, enkä myöskään välisarjoja. Tähän ratkaisuksi nelinkertainen sarja, eli 36 runkosarjapeliä ja päälle Suomen Cup. Cuppiin voisi osallistua 32 jengiä ja voittaja saisi toisen Champions League paikan.
 

OJ

Jäsen
Suosikkijoukkue
SaiPa
Miten olisi, liigaan 10 jengiä ja mestikseen 10? Nämä molemmat sarjat pyörisivät saman osakeyhtiön alla, joten nousemisesta ei tarvitsisi maksaa mitään. Liigan taso olisi kova, mutta myös Mestis sarjana olisi vakavasti otettava ja pelaajia houkutteleva. Kyllähän Ruotsin Allsvenskanissakin pelaa kovan tason nimiä.

10 jengin SM-liiga, jossa kahdeksan parasta pleijareihin ja mestari ratkaistaisiin paras seitsemästä systeemillä. Viimeinen voisi jopa tippua suoraan ja tokavika voisi sitten karsia. Mestiksessäkin kahdeksan parasta pleijareihin ja voittaja nousisi suoraan, kakkosen karsiessa. Tämän tyyppinen vaihtuvuus toisi Suomen lätkämaailmaan ihan uutta mielenkiintoa ja Mestikseen tippuminen ei olisi maailmanloppu.

Tämän päivän menestyksen mukaan siis:

SM-liiga
Kärpät
Blues
Jokerit
Tappara
Jyp
Pelicans
HIFK
Ilves
Lukko
TPS

Mestis
SaiPa
HPK
KalPa
Ässät
TuTo
Hokki
Jukurit
KooKoo
LeKi
Sport

Ainut ongelma olisi ottelumäärä, koska en pidä järkevänä kuusinkertaista sarjaa, enkä myöskään välisarjoja.

Tai sitten 4-kertainen sarja + 2 kertaa pelattaisiin mestisporukoita vastaan saataisiin sopivat 56 matsia. Aika outo systeemi tämä toki olisi, jonkinlainen 10- ja 20 joukkueen liigan hypridi.
 

Kuubextra

Jäsen
Suosikkijoukkue
Kokkolan Hermes
Jokainen jatkoaikalainen tietää paremman kuin nykyisen sarjajärjestelmän, mutta miten tämä uusi järjestelmä toisi tänään tai viimeistään huomenna enemmän rahaa SM-liiga Oy:lle. Rautakansleri ei mieti suomen jääkiekon tulevaisuutta, tosin en tiedä miettisinkö itsekkään enää siinä iässä. Itse ehkä tuossa asemassa olisin ansaitulla eläkkeellä, enkä pilaamassa toisten haaveita.

Sorry, osin offtopic.
 

Hegu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK
Miten olisi, liigaan 10 jengiä ja mestikseen 10? Nämä molemmat sarjat pyörisivät saman osakeyhtiön alla, joten nousemisesta ei tarvitsisi maksaa mitään. Liigan taso olisi kova, mutta myös Mestis sarjana olisi vakavasti otettava ja pelaajia houkutteleva. Kyllähän Ruotsin Allsvenskanissakin pelaa kovan tason nimiä.

10 jengin SM-liiga, jossa kahdeksan parasta pleijareihin ja mestari ratkaistaisiin paras seitsemästä systeemillä. Viimeinen voisi jopa tippua suoraan ja tokavika voisi sitten karsia. Mestiksessäkin kahdeksan parasta pleijareihin ja voittaja nousisi suoraan, kakkosen karsiessa. Tämän tyyppinen vaihtuvuus toisi Suomen lätkämaailmaan ihan uutta mielenkiintoa ja Mestikseen tippuminen ei olisi maailmanloppu.

Tämän päivän menestyksen mukaan siis:

SM-liiga
Kärpät
Blues
Jokerit
Tappara
Jyp
Pelicans
HIFK
Ilves
Lukko
TPS

Mestis
SaiPa
HPK
KalPa
Ässät
TuTo
Hokki
Jukurit
KooKoo
LeKi
Sport

Ainut ongelma olisi ottelumäärä, koska en pidä järkevänä kuusinkertaista sarjaa, enkä myöskään välisarjoja. Tähän ratkaisuksi nelinkertainen sarja, eli 36 runkosarjapeliä ja päälle Suomen Cup. Cuppiin voisi osallistua 32 jengiä ja voittaja saisi toisen Champions League paikan.
Kyllä tämä mukailee minukin kantaa sarjan muodosta. 3-kertainen runkosarja ja paras seitsemästä Playoffit.
Mestis sarjaan 2-kertainen runkosarja ja playoffit/1 kierros paras seitsemästä. Neljä parasta Mestiksestä ja kaksi huonointa liigasta pelaavat 2-kertaisen sarjan liigapaikasta.
 

Henkka

Jäsen
Suosikkijoukkue
Liiga, NHL, CHL, SHL
12 joukkueen sarja olisi paras. Kärpät Elitserieniin ja porilaiset Mestikseen, niin sen jälkeen olisi taas kaikilla parempi olla. 5 kertanen sarja toisi 55 ottelua, johon voisi lämäistä yhden paikallispelin, niin homma olisi paketissa. 8 parasta pleijareihin ja pistelakujärjestelmäksi 3-1-0 ilman jatkoaikoja. Loppuisi se tasurin varmisteleminen. Peräpäästä pari jengiä karsintaan.
 

fiftyeight

Jäsen
Suosikkijoukkue
Iddrott Förskott Puukädet
Peruslähtökohtahan on se, että Suomen kokoisessa maassa on sekä 14 joukkueen liiga, että suljettu sarja aivan tajuttoman päätön yhtälö. Ruotsissa on pelaajia 1,8 kertaa enemmän ja 12 joukkuetta pääsarjassa. Silti ne kuppaavat Suomesta pelaajia, jopa omaan divariinsa ihan SM-liigatason pelaajia.

Siinä mielessä olen samaa mieltä pt. Hoikkalan kanssa, että Suomeen pitäisi saada SM-liiga 12 joukkueelle. Samaten aidot putoamis/nousukarsinnat takaisin. Ensi tilassa, eli käytännössä kaudelle 2009-2010 tulisi laittaa karsinnat siten, että pleijareitten ulkopuolelle jääneet neljä joukkuetta pelaisivat Mestiksen kahden parhaan kanssa kaksinkertaisen karsintasarjan, jonka kaksi parasta jatkaisivat SM-liigassa. Loput Mestiksessä. Jatkossa sitten SM-liigan kaksi huonointa + Mestiksen kaksi parasta ja edelleen kaksi parasta SM-liigaan.

Mestistä voitaisiin tiivistää kymmenen joukkueen sarjaksi, jolloin olisi mahdollista pyörittää vaikka kuuden kierroksen systeemiä ja sen päälle sitten kahden parhaan kohdalla ne nousupleijarit. Näin Mestisjengien panos pelaamiseen olisi todellisempi ja mahdollisuudet jopa nousuun aivan realistiset. Suomi-sarjan joukkueiden puolipäiväpelaajatkin saisivat potkua uralleen, kun olisi oikea mahdollisuus näyttää ja nousta Mestiksen kautta SM-liigaan. Ainoat entuudestaan taitavat olla Kari Makkonen ja Marko Anttila.

Taloudellisesti pitäisi tehdä niin, että SM-liigasta putoavat joukkueet säilyttäisivät SM-liigan osakkeensa. Tiedä vaikka nousisivat takaisin, ja silloin olisi jo osake takataskussa. Onhan sillä joku markkina-arvo, sanotaan nyt vaikka 400k€ (eli se summa jolla Pelikaanit pysyivät sarjassa). SM-liigaan nousevat Mestisjoukkueet ostaisivat liigalisenssin tuolla summalla ilman sen kummempia vaatimuksia. Jos nykyiset SM-liigajoukkueetkaan eivät täytä 5000 katsojaa kattavaa vaatimusta tai muita, esim. junioritoiminnan vaatimuksia, niin miksi uusilta se pitäisi vaatia?

SM-liigasta putoaville joukkueille SM-liiga antaisi esim. 100 k€ selviytymisrahan, jäähän heille lisäksi SM-liigan osake jonka voivat sitten vaikka myydä eniten tarjoavalle jos paha päivä sattuu kohdalle.

Näin päästäisiin yhdessä kaudessa 12 joukkueen ammattimaiseen sarjaan, jossa on oikea kilpailutilanne. Nythän sitä ei ole kun sarja on suljettu ja periaatteellinen pieni mahdollisuuskin on tyrehdytetty muodollisuuksin ja mahdottomin vaatimuksin.

Em. lisäksi olisi Suomi-kiekon kannalta aivan välttämätöntä, että siirryttäisiin noudattamaan lakia. Lain mukaan jokainen EU-kansalainen on vapaa siirtymään toiseen EU-maahan tekemään ammattinsa mukaista työtä. Jääkiekkoilija ammattina on jo pitkään ollut verottajan hyväksymä ammattinimike. On se nyt prkl ettei tässä hommassa noudateta Suomen lakia?

Säätiöimisjärjestelmään on kuulema tulossa parannuksia siten, että tulevaisuudessa Suomi-kiekko pystyisi sen suhteen kilpailemaan tasavertaisesti naapurinsa kanssa. Kunhan vaan se myös toteutuisi mahd. pian, ennen kuin kaikki vähänkään kiekkoon osuvat kaverit ovat Svea-mamman hoivissa.
 

kaizu

Jäsen
Suosikkijoukkue
HIFK, Canucks
Toivoisin, että Suomeen apinoitaiisiin Ruotsista playoffien pelijärjestys:

Eli kotietujengi pelaa: Vieraissa-kotona-vieraissa-kotona-kotona-vieraissa-kotona.

Tässä järjestyksessä kotiedusta saa minusta isomman ilon mitä Suomessa:

- Ensimmäinen ottelu, siis se ottelu jossa yleensä hermoillaan on vieraissa. Eli häviämällä tämän ensimmäisen ottelun ei vielä menetä kotietua

- Vaikka olisi 3-0 sarjaa häviöllä pelaa (mahdolliset) kaksi seuraavaa kotona, jolloin on siis mahdollisuus kaventaa sarja 3-2:een ja vielä mahdollisuus

- Jos sarja menee ennakkosuosikille 4-0 niin ratkaisupeli on himassa.
 

blue

Jäsen
Suosikkijoukkue
Rauman Lukko ja Florida Panthers
Vanha systeemi, 12 joukkuetta, 8 parasta suoran pleijareihin, kaksi viimeistä karsii Mestiksen kahden parhaan kanssa ja sijat 9-10 kesälomille.
Mutta tähän tuskin on palaamista, nyt varsinkin kun joukkueita onkin jo 14.
Lisätään joukkuemäärä 16 ja jaetaan liiga kahteen 8 joukkueen lohkoon. molemmista neljä parasta pudotuspeleihin ja 2 heikointa molemmista karsintaan Mestiksen kahden parhaan kanssa. Kaikki pudotuspelit paras seitsemästä ja kaksinkertainen karsintasarja, kerran kotona-kerran vieraissa -systeemillä. neljä parasta jatkaa liigassa seuraavana vuonna ja kaksi huonointa Mestikseen. Edelleen lohkojen sijat 5-6 kesälomille.
Jako maantieteellisesti Länsi-Itä ja myös vuotuinen All-stars -ottelu herätettäisiin henkiin.
Entäs ne joukkueet:
Lännessä Kärpät, Sport, Tappara, Ilves, Ässät, Lukko, TPS, Tuto.
Idässä Kalpa, Jyp, HPK, Pelicans, Jokerit, HIFK, Blues, SaiPa.
Pelattaisiin kaksinkertainen sarja koko liigan kesken ja lohkojen sisällä nelinkertainen sarja. pelejä näin 58.
 
Viimeksi muokattu:

jone #6

Jäsen
Suosikkijoukkue
Jokerit, KalPa, KuPS, Liverpool, Suomi, Brasilia,
12, 14, 16-joukkuetta. 16-joukkueen sarjassa mukaan kaksi joukkueista KooKoo, Sport, Jukurit, TuTo nelikosta. Itse kannattaisin 14-joukkuetta!

Kaikissa systeemeissä rankkarit pois. Voitosta 2p, tappiosta 5min jatkoajalla 1p ja tappiosta 0, sekä sääntö jos ottaa maalivahdin jatkoajalla pois ei menetä tuota pistettä. Näin jatkoajalla tullessa toisen joukkueen ottaessa jäähyn voisi tulla 5vs3 ylivoimatilanteita pienellä riskillä kun oma maali on tyhjä. Pronssiottelu pelattava koska kyllä juhannuksena se pronssi jo hyvältä maistuu.

12.joukkuetta: Nelinkertainen sarja + 2paikalliskierrosta.
8 parasta play-offseihin.
Kaikki play-off pelit paras seitsemästä systeemillä. Sarjan viimeinen pelaa liigakarsinnat paras seitsemästä Mestiksen/1-Divisioonan "mestarin" kanssa. Voittaja pelaa seuraavana vuonna liigaa.

14.joukkuetta: Nelinkertainen sarja. Kuusi parasta suoraan pudotuspeleihin, sijat 7-10 säälipleijarit paras kolmesta systeemillä. 13-14 liigakarsinnat 1-Divisioonan kahden parhaan joukkueen kanssa kaksinkertaisena sarjana ja kaksi parasta seuraavana vuonna liigassa.

16.joukkuetta: Nelinkertainen sarja. Kuusi parasta suoraan pudotuspeleihin, sijat 7-10 säälipleijarit paras kolmesta systeemillä. Sijat 14-16 pelaisivat 1-Divisioonan kahden parhaan joukkueen kanssa kaksinkertaisen sarjan ja sarjan kolme parasta pelaisi liigaa ensikaudella. 16-joukkuetta on kuitenkin liikaa minusta näihin karkeloihin kun eivät laadukkaat pelaajat riitä sekä saattaisi tulla liikaa epätasaisia otteluita kun niitä nykyäänkin nähdään jo muutamia kaudessa.
 

juba

Jäsen
Suosikkijoukkue
ässät
Aloitetaan heti syksyllä playoffseilla. mukaan otetaan 32 joukkuetta ja mennään paras seitsemästä systeemllä.

Oikeasti haluaisin systeemin, jossa pelataan runkosarjassa pelataan 5-kertainen sarja 14-joukkueella (viimeisen kierroksen ottelut vuorovuosin) ja perään 6 joukkueen playoffsit. eka kierros paras kolmesta ja loput paras seitsemästä. ei ikinä toteudu enään, mutta mielestäni kaikin puolin paras ratkaisu.
 
Kirjaudu sisään, jos haluat vastata ketjuun. Jos sinulla ei ole vielä käyttäjätunnusta, rekisteröidy nyt! Kirjaudu / Rekisteröidy
Ylös